2024-05-03 29 瀏覽
🌞今日約左好友打邊爐,跟住佢去到尖沙咀26至38號華寶大廈地下,有個好大個招牌寫住九五至尊,用得哩個名當然係最高級,應該係有好野食。入到餐廳 ,好大好寬敞,裝修真係夠高貴,紅黑色嘅設計,場面高大上,火鍋店當然係每張枱都有火爐,美觀清潔,感覺好舒服。一心想來食火鍋,點知原來呢度仲有泰國菜,老友見到有好多菜式都想食,於是我地就轉左食泰國菜。哩度係數碼點餐,我地搞來搞去都搞唔掂,最後都要搵店員嚟幫手,店員服務態度非常好,幫我地揀完菜式,還提醒不需一次過點,不夠可以再點,真是體貼的服務,值得一讚👍。泰式大蝦🦐柚子🍊沙律🥒🥬🥥🧅最好吃的沙律,四隻新鮮大蝦,剝殼挑腸,柚子肉大大舊,新鮮多汁無渣,酸甜清香,似是泰國西施柚,用檸檬汁調味,加左洋蔥,最特別是有椰子肉乾,令整個沙律生色不少,加些元西,顏色更香更靚,無得頂。👍👍泰式明爐🔥魚🐠這是泰國菜必食的一味,好大條烏頭魚🐠,用火🔥爐煲住上台,配多一碗上湯,一路煲路聞到香味四溢,配料有香茅芹菜草菇辣椒香蔥等等,最經典是一個秘製綠色醬汁,用來點魚🐠食真是絕配,醒味提鮮,食到舔舔利。😘😘大蝦🦐🦐咖喱平時食泰國菜,多數揀咖哩蟹,今日懶,所以食咖哩蝦,容易食,用

泰式大蝦🦐柚子🍊沙律🥒🥬🥥🧅

泰式明爐🔥魚🐠

用來點魚🐠食真是絕配,醒味提鮮,食到舔舔利。😘😘

大蝦🦐🦐咖喱
平時食泰國菜,多數揀咖哩蟹,今日懶,所以食咖哩蝦,容易食,用筷子可以攪掂,唔使五爪金龍,🤌🤌不會食到論論盡盡 😅😅,大蝦肥美多膏,肉多鮮甜,泰式咖哩汁特別配方,自己在家很難做得到,所以每次都食到汁都撈埋。🤣🤣

印度薄餅🍕🍕
專登點個簿餅來食咖哩汁,簿餅脆脆地,點咖哩汁,餅脆汁香滑,食到光盤💿。😋😋

泰式一口牛柳🐮🐮
我地兩個都是牛🐮魔王,無牛🐮不歡,牛柳最嫩口,用鐵板濃醬煎到半熟,最吸睛是有一串綠色藤椒,錦上添花的設計,令一口牛柳好睇又好食,超水準。🤩🤩

串燒集錦🍡🍡
雖然有點飽,但又想試下這裡的串燒,於是又點了各式烤肉,有豬🐷肉,牛🐮肉,羊🐏肉,雞🐔肉,仲有脆鱔,不得不讚👍這裡的廚師,樣樣皆能,件件出色,但真是飽足了,其他想試的唯有下次再來。🥳🥳
2024-05-02