2007-10-14 4 瀏覽
友人從加拿大回港渡假,臨番加國之前,同我呢個識咗差唔多二十年嘅老朋友晚餐聚舊,順便更新一吓彼此嘅近況。友人食西式嘢太耐,想試吓東南亞美食,為咗方便泊車,我就決定再去MEGABOX,品嚐一吓呢間餐廳嘅星加坡食品。好多新開張嘅食肆為咗增加聲勢,都會誠邀城中名食家去試食。呢間餐廳就請咗「蔡瀾」,仲响餐廳裡面刊登咗佢嘅食評。我冇走去睇佢嘅詳細內容,憑直覺點咗如附圖嘅小菜,包括「原味肉骨茶」、半隻「海南雞」、「甜酸雞腳」及「紅米炒牛肉」。肉骨茶味道對辦,有濃烈嘅藥材味同埋排骨嘅鮮甜味,選用嘅排骨唔係肉排,所以飲落湯水唔係想像中咁滑。至於「海南雞」,我會以薰嚇嚟形容,雞肉冇雞味之餘,就算點任何一款醬料都唔能夠突出些毫雞肉味,是十分失敗之作。「紅米炒牛肉」嘅紅米除咗顏色係紅色之外,同一般白飯冇分別,按正路應該有點兒蕃茄味才對,真令人莫名其妙;牛肉炒得太韌,亦唔能夠鎖住肉汁,亦係令人失望之作。只有「甜酸雞腳」叫做正常些少。我地兩個人共花費二百八十蚊,收費同食物質素唔成正比,我只好將此店列為「無回頭」之列。

只有肉骨茶對辦
牛肉好韌