2023-11-05 2850 瀏覽
今日唔知同屋企人去邊度飲茶,屋企人突然間話去呢度飲,全部住新界嘅人走出嚟九龍飲茶為咗咩呢,原因係呢度二搵位易啲喎。星期日都懷疑搵位,感覺有啲伏。入到去,環境都算寬敞,樓底亦都好高,所以就算多人都唔覺得佢會好嘈吵。開左左壺香片幾好飲有回甘。見到張點心紙,下午茶再加埋特價點心都有好多選擇,比起出邊一般下午茶嘅下單紙多三份二嘅選擇,簡直係心心眼。蒸嘢嚟講新鮮熱辣份量亦好足。幾鍾意佢個雞絲份卷,而家出面唔係好多酒樓有得食,同埋呢d餡料,好多時候都喺廚房長期擺放會有機會變壞,但係呢度就唔會。裏便啲西芹粒重好爽脆。蝦餃亦都相當大粒爽口。藥膳豬手都好淋滑,試左個汁有藥材香但無味,呢個就解釋唔到。不過個鴨腳柚皮就有啲失望,塊植皮處理得唔好,仲有苦澀味。平時都好少食炸嘢,但屋企人鍾意食,就叫咗一啲來試,皮薄餡多,最重要係唔會炸到油淋淋,平時好少叫炸嘢,因為出邊好多時候都炸到又黑又滿口油。呢度嘅韭菜餃係超驚喜,嗰邊係脆㗎。而蜆蚧鯪魚球亦都好彈牙。另外叫咗個福建炒飯,裏面有啲鮑魚BB,並唔係鮑汁。$60都唔使真係冇投訴。唯獨個艇仔粥較失望,冇乜料同埋個粥底比較稀。其實食到都差唔多飽,最後都係忍唔住食埋個燒腩卷,雖然凍咗但係都好好食,肥膏只係佔咗成塊燒腩嘅八分之一?如果塊芋頭可以厚返少少就相當完美。呢間酒樓嘅回頭率,對於我來講相當高。