1K
2024-08-12 335 瀏覽
朋友住沙田, 他話總要食得好, 不怕路途遠, 結果今晚約了去 西環 西營盤  La Paloma, 餐廳在一樓, 面積大, 開放式廚房, 西班牙籍廚師主持, 期待有驚喜.  樓底高, 座位多, 而且空間闊, 感覺舒適. 整體環境有氣氛.   外國及本地客人真不少.服務員送上白開水, 火紅餐牌, 看 !  西班牙鬥牛勇士業餘幫手打魚食品選擇多, 有 A La Carte 也有 set dinner.  點餐無難度. 特別喜歡的 La Paella  西班牙飯, 有八 款,  係專業主菜.   犀利.  平時食西班牙飯多是跟海鮮, 今次我們選擇了西班牙 伊比利亞豬肉, 野菌. 又看!  西班牙鬥牛勇士業餘送上酒牌. 朋友叫了西班牙入口 Estrella Galicia 六芒星啤酒,  清涼味清新. 我當然要飲 西班牙水果酒  Sangria, 混合紅酒+水果, 橙汁, 健康醒胃, 果香盈盈. Spanish Tapas:  Scallop on Fire服務員送上帆立貝及火具,  親自打火,  即時火光紅紅,  來個視覺享受.   帆立貝厚肉肥美. 鮮嫩無比, 滑滑的,  好好吃.海鮮 T
西環 西營盤  La Paloma,
樓底高, 座位多, 而且空間闊, 感覺舒適.
整體環境有氣氛.   外國及本地客人真不少.
服務員送上白開水,
火紅餐牌, 看 !  西班牙鬥牛勇士業餘幫手打魚
又看!  西班牙鬥牛勇士業餘送上酒牌.
西班牙水果酒 Sangria
服務員送上帆立貝及火具,  親自打火,
即時火光紅紅,  來個視覺享受.
Scallop on Fire
帆立貝厚肉肥美. 鮮嫩無比, 滑滑的,  好好吃.
海鮮 Tapas:   Octopus 配 薯仔.    廚師用慢煮烹調,   八爪魚不會過熟, 煙韌有點咬口.
海鮮 Tapas: Octopus
墊著的薯粒煮得相當軟稔, 吃起來口感有層次.   八爪魚同薯仔用了煙燻紅椒粉, 蛋黃醬, 檸檬汁, 做調味, 加上橄欖油香, 食得美味.
Paella with Iberico Pork and wild mushroom 伊比利亞豬肉及野生蘑菇燴飯
平時吃 西班牙飯, 多是跟海鮮, 今次想比較一下,  廚師用了一個大型淺鍋來烹煮,  飯面是誘人的金黃色,   西班牙伊比利亞豬肉藏於飯內, 每粒米都被有豬肉的濃香包圍著,   有肉香.
Paella with Iberico Pork and wild mushroom 伊比利亞豬肉及野生蘑菇燴飯
廚師在火候的控制上很熟鍊, 飯粒粒粒圓潤飽滿, 口感黏稠煙韌, 入口飯粒軟硬適中, 不會黏在一起,
西班牙伊比利亞豬肉, 肉質嫩滑, 味濃, 加上少檸檬汁, 減去油膩.   鍋底的 Socarrat 烤焦, 有種香脆口感, 令人回味 .
Half Roasted Chicken with Garlic sauce & crispy potatoes. 烤雞半隻.  色澤亮麗, 肉香撲鼻.
上檯香噴噴, 烤雞用香濃蒜汁, 煙燻紅椒粉, 調味,
雞肉嫩滑好肉, 索入調味料,  非常香口,   吾油膩, 吃得好滿意.
西班牙風味菜食材選料非常好,  廚藝有心得, 服務同環境都理想, 食得開心, 會再來!
西班牙水果酒 Sangria
Scallop on Fire