2023-12-06 509 瀏覽
事實上對呢間餐廳冇乜好感,啱啱新開張嗰陣時去食生日飯,除咗個竹籤蝦好食之外,其他都窄窄地。尤其是嗰個火焰菠蘿炒飯,得蛋白同白飯鹽都唔落,真係一世難忘。去完澳門返嚟,本來想食譚仔,但係佢又唔係三哥。跟住死死地氣行返屋企嘅時候,突然見到龍哥餐牌有外賣,咁就叫咗個沙嗲叉燒拼燒肉飯,再加$28轉過肉骨茶。反而呢個叉燒正正常常用豬肉做,好過之前喺去到試嗰個用澳洲草飼牛扮叉燒,又無牛味不倫不類。今次正常用沙嗲醃過真係唔同啲,值得讚下選料肥瘦均勻。燒肉掛喺度嗰啲晾晒油,個心都有少少覺得係伏,但係返到屋企雖然焗咗一陣啲燒肉皮都係脆嘅,重點又唔會太鹹同埋都係一層肥一層肉係幾好口感。嗰肉骨茶都見到佢有用黑蒜落去煲,藥材都足足地,但係如果佢裏面有一支骨加埋落去係個湯就更加完美。