2024-02-15 173 瀏覽
📀鮨沅生📀年初四晚🧧,去左位於銅鑼灣新開樓上鋪鮨沅生食OMAKASE⭐️,好幸運,食材如拖羅都係當晚剛剛到餐廳,拖羅係半養殖,當晚呢部份係近魚頭位置,所以特別肥美🤤,今晚嘅廚師發板,均由擁有16 年經驗嘅生師傅(曾跟隨米芝蓮星級日本師傅)親自主理,我坐係壽司吧台,一路歎一路睇住生師傅的刀工乾淨俐落,手藝靈活超凡,每件食材經生師傅的手後都變成藝術品,兩個多小時Omakase,真係一頓性價比高的晚餐😍⭐️真心推介⭐️晚市:13品 沅套餐($1380/位)16品 生套餐($1680/位)(另加一服務費)午市午餐:$580/$780(位)(另加一服務費)今次我享用嘅係16 品「沅」套餐🥰,已經好夠飽🥰👍,如果想試多幾樣刺身、壽司或時令食材,就可以試「生」套餐🥰👍💠麵豉青瓜青瓜清新爽口,配上日本麵豉醬,好夾好開胃🤤💠蔥油蠔茶碗蒸生師傅將爆香嘅蔥油放喺調咗味嘅蠔上,再放喺熱騰騰嫩滑嘅蒸蛋上,好驚喜。💠野生左口魚新鮮野生左口魚,剛剛晚上才運到餐廳,薄切左口魚,味道清新,魚邊爽口彈牙,沾上炭盬,好鮮美。💠汁煮八爪魚🐙八爪魚🐙又香又腍,甜甜地酸酸地嘅醬汁配埋芥末籽 ,又係必食之作。💠鯖魚卷見到生師傅刨青瓜🥒,
📀鮨沅生📀

晚市:
13品 沅套餐($1380/位)
16品 生套餐($1680/位)
(另加一服務費)

午市午餐:
$580/$780(位)
(另加一服務費)

今次我享用嘅係16 品「沅」套餐🥰,已經好夠飽🥰👍,如果想試多幾樣刺身壽司或時令食材,就可以試「生」套餐🥰👍

💠麵豉青瓜
青瓜清新爽口,配上日本麵豉醬,好夾好開胃🤤

💠蔥油蠔茶碗蒸
生師傅將爆香嘅蔥油放喺
調咗味嘅蠔上,再放喺熱騰騰嫩滑嘅蒸蛋上,好驚喜。

💠野生左口魚

💠汁煮八爪魚🐙

💠鯖魚卷
見到生師傅刨青瓜🥒,手藝一流,一條過唔斷嘅👍👏🏻,紫菜包住鯖魚、青瓜絲、紫蘇葉(切絲)及用醋汁浸過昆布,生師傅手握力度好細緻精準,最後撒上芝麻,沾埋芥茉一齊食,口感好豐富。

💠牛油煎白子
通常白子都會當刺身咁食,而今次就用牛油輕輕煎白子,外層微焦,內𥚃一D都唔腥,軟綿綿,好Creamy,正正正👍🤤

🍣壽司
📀海膽
📀赤海蝦
📀海鰻魚
📀拖羅卷

壽司飯用木桶盛載著,暖暖的,特別好味👍
赤貝壽司,好爽口,仲有淡淡柚子皮味,正🥰;大拖羅壽司用網燒一燒,脂香四溢;赤海蝦壽司,赤海蝦好鮮甜,壽司飯再撈埋新鮮蛋黃醬,仲有蝦頭嘅膏😍,超級滿足;仲有海膽壽司,上層係盬水海膽,味道清D,而下層係赤口海膽,味道濃郁D,一清一濃,好夾,海膽控嘅我簡直愛死呀😍

🥚玉子
🥘赤麵豉湯
🍨豆腐雪糕
奶味重,好香豆腐味👍
@yuensang_sushi