朋友準備離開香港,我同佢食返餐好嘅歡送佢🥲,佢揀咗位於D2 Place地下嘅「Rustico」。好彩我有訂定枱,實在估唔到平日晚上都咁爆場,可能因為有消費券嘅關係啦。餐廳環境靚就唔使多講,我仲記得有唔少電視劇都會嚟呢度取景📺,哈哈。我哋獲安排坐喺高枱,空間感佳,但可惜枱面就比較細。不過都唔使擔心嘅,因為店員會將菜式逐一送上。脆炸鱈魚球配蜜糖泡沫($98),🐟鱈魚球一客有六粒,外層炸至金黃香脆,並唔油膩。鱈魚化身成球狀,幾特別,魚肉鮮甜,肉質細嫩。碟中間嘅泡沫係蜜糖口味🍯,甜甜哋,就好似醬一樣咁俾人沾嚟食,但就輕盈好多。菜式設計新穎,令人印象深刻。傳統烤焗多士、西班牙有機小蕃茄、香蒜及初榨橄欖油($48),依個Tapas要落手DIY整嚟食,先可享最佳滋味。🍞薄脆多士有兩大片,並配以蕃茄、蒜頭同橄欖油一齊食,簡單美味,但蕃茄同蒜頭要靠自己壓碎。多士同手掌面積差唔多大,食一塊都幾飽。西班牙燴牛肚鷹嘴豆辣肉腸醬汁($138),牛肚正呀喂🐮,佢經常出現喺潮州粉麵店,但原來亦係其中一道西班牙傳統菜餚嘅食材。牛肚炆得夠稔,不過同時亦保持彈性,而且蜂巢形狀令佢非常掛汁。醬汁有啲似牛尾羅宋湯🍅,微微酸幾
脆炸鱈魚球配蜜糖泡沫
傳統烤焗多士、西班牙有機小蕃茄、香蒜及初榨橄欖油
西班牙燴牛肚鷹嘴豆辣肉腸醬汁
西班牙燴牛肚鷹嘴豆辣肉腸醬汁($138),牛肚正呀喂🐮,佢經常出現喺潮州粉麵店,但原來亦係其中一道西班牙傳統菜餚嘅食材。牛肚炆得夠稔,不過同時亦保持彈性,而且蜂巢形狀令佢非常掛汁。醬汁有啲似牛尾羅宋湯🍅,微微酸幾開胃,當中更加入咗鷹嘴豆同辣肉腸供一併食用。
招牌西班牙黑毛豬海鮮飯
招牌西班牙黑毛豬海鮮飯($228),食西班牙菜又點少得燴飯Paella呢🍚!海鮮飯好大盆,雖然鍋底唔深,但份量足夠二人食有突。西班牙飯用上多種香料調味,食落超香濃,又夠濕潤。由於個人喜好鍾意食酸嘢,所以我建議吱啲檸檬汁。餸料方面有黑毛豬同海鮮,包括蝦🦐、蜆同青口。即使佢哋唔大隻,但鮮味搭救。
香烤黑毛豬什錦拼盤配扒田園蔬菜
香烤黑毛豬什錦拼盤配扒田園蔬菜($338),豬,全部都係豬🐷!拼盤大到差啲唔夠位放上枱面,好有氣勢。三款豬涵蓋唔同部位,包括豬肩肉豬脊肉同埋胛心肉,幾款肉喺質感同油脂分佈上都略有不同。個人認為中間嘅胛心肉最正,皆因佢最肥美,而且經燒烤後,脂肪位帶點微脆。整體味道唔錯,但略嫌鹽粒落得重手咗少少。豬肉以外,拼盤仲配以各式田園蔬菜🥦,例如有白蘆筍、新薯、茄子、翠玉瓜、椰菜仔同三色椒等,好豐富啊。
傳統西班牙Churro炸脆條伴朱古力慕絲
傳統西班牙Churro炸脆條伴朱古力慕絲($65),西班牙油炸鬼老是常出現🤣。佢哋每條都炸得好脆,而外圍就蘸咗唔少砂糖同玉桂粉。伴旁仲有一杯朱古力慕絲🍫,質感偏稀,不過朱古力味就好鬼香。
西班牙水果酒
飲品方面,我哋要咗一紅一白西班牙水果酒Sangria($88/杯)🍷,佢以汽水杯裝住,所以容量比一般多。我哋估唔到佢嘅酒味都幾重,飲佢都飲到有啲醉醺醺😳。個人認為白酒嗰杯較易入口。
總括嚟講,Rustico水準不俗👍,難怪朋友臨別香港前都點名要嚟呢度食飯。餐廳定價屬中高水平,不過佢絕對對得住個價錢,亦令你能大飽口福。我好開心又發掘多咗一間高質西班牙餐廳喇🇪🇸!
脆炸鱈魚球配蜜糖泡沫
傳統烤焗多士、西班牙有機小蕃茄、香蒜及初榨橄欖油