呢次係我第三次嚟食La Paloma喇,不過次次嚟到都係幫襯唔同嘅款式,第一次係晚餐嗌A la Carte Menu,第二次係Weekend Brunch Set,而今次第三次就係食All You Can Eat Tapas Menu,實行來一個西班牙Tapas之夜🇪🇸。留意返呢個任食餐只係星期三晚供應,每人承惠$300;我都係因為呢個餐先特登Book枱食。呢個餐係唔包飲品的,如果想要1.5 Hours Free Flow Sangria就要比多$180/一個人,有啲貴🙈,所以我哋只係單點咗一杯Rose Sangria($98),酒味唔重,但🌹玫瑰味幾出。我哋點餐時好霸氣咁話全部同我上一份😎🤣,哈哈。既然任食,梗係全部試哂啦,睇下邊款好食先Encore。餐廳當然無一次過上哂13款畀我哋,而係跟住餐牌上嘅次序分3-4次出菜。店員好細心,每次當我哋就嚟食完嘅時侯,就會準備幫我哋收碟,同再起菜,服務扺讚👍。第一輪嘅四款我認為係最正😚,可能加埋肚餓嘅關係啦:🥓Serrano Ham with Tomato Bread🥓呢個係西班牙風乾火腿拼盤,火腿每片薄薄的,好考刀功;口味我覺得無平日咁重口味
Rose Sangria
First Round
第一輪嘅四款我認為係最正😚,可能加埋肚餓嘅關係啦:
Serrano Ham with Tomato Bread
呢個係西班牙風乾火腿拼盤,火腿每片薄薄的,好考刀功;口味我覺得無平日咁重口味,但好香,反而仲啱我😍。另外,仲有幾舊蕃茄蓉法包,味道都唔錯。
Russian Salad
🇷🇺Russian Salad (Boiled Vegetable with Mayonnaise and Tuna)🇷🇺
呢個沙律好食,但唔會令人印象深刻,因為用料同配搭(菜、熟呑拿魚同熟菜)都比較大路,唔知俄羅斯口味係咪真係咁㗎呢?
Sardinillas
🐟Sardinillas (Baby Sardines, Salmorejo from Cordoba)🐟
沙甸魚係西班牙Tapas嘅座上客,呢樣菜式嘅造型相當特別,因為係放喺個罐頭入面。魚仔唔會有腥味,連埋旁邊啲魚鬆/肉鬆(唔Sure係咩)食幾易入口;不過我食開係醃酸味重啲。
Ceviche de Vieiras Y CoCo
🥥Ceviche de Vieiras Y CoCo (Japanese Scallope Ceviche with Mango & Coconut Dressing)🥥
呢個係咁多款Tapas入面我最鍾意食嘅一款,日本帶子刺身,配上泰式風味(因為芒果味同椰子味都好出)嘅Dressing,超開胃🤤!
Second Round
第二輪嘅四款,對於食肉獸嘅我哋相對無咁吸引,因為係偏Vegan Food🥦:
House  Salad
🥗House Salad (Mixed Salad Leaves with Egg, White Asparagus, Red Onion, Carrot & Olives)🥗
沙律大大兜,造型係靚嘅,蔬菜材料亦都幾多,包括有紅蘿蔔、洋蔥、車厘茄、蛋同橄欖等,再淋上黑醋汁。可惜我唔太啱食...。
Salmorejo Cordobes
🍅Salmorejo Cordobes (Cold Tomato Spanish Soup)🍅
店員好細心,即使我哋無Order到兩份,佢都一人俾一碗我哋,唔使Share。今次係我第一次飲西班牙蕃茄凍湯🥫,感覺都幾得意,口感比較多蓉,唔係偏流質Liquid form,無想像中咁酸,一試無妨!
Patatas Bravas O Con Alioli
🥔Patatas Bravas O Con Alioli (Traditional Crispy Confit Potatoes with Spicy Paprika Sauce or Alioli Sauce)🥔
炸薯粒又係其中一道我喜歡嘅Tapas,因為我係薯仔控嚟。估唔到會有兩兜,原來係因為有兩款口味!白色嗰隻係蒜泥蛋黃醬Alioli,味道較淡;相反紅色嗰隻紅椒粉Paprika惹味好多,辣辣地🌶,食唔停唔。
Third Round
第三輪嘅四款Tapas係較常見嘅款式,我哋有喺其他餐廳食過😃:
Pimientos del Padron
🌵Pimientos del Padron (Fried Padron Peppers)🌵
呢個再次介紹返,係蠟筆小新最憎食嘅青椒嘅Friend,因為佢唔係Bell Pepper,而係辣椒形狀嘅Padron Pepper,比較好食。只要落少少鹽調味、唔使花巧,已經好好食,但我認為餐廳可以重手啲。
Croquetas de Jamon O Setas
Croquettes Mushroon
🍄Croquetas de Jamon O Setas (Croquettes Ham or Mushroon)🥓
呢個炸薯蓉?又名炸可樂餅,又係有兩個口味,店員畀我哋試哂。所以我哋發現磨菇口味比較香濃同特別,而火腿味就一般。由於係炸物嘅關係,感覺比較熱氣。
Gambas al Ajillo
🍤Gambas al Ajillo (Sauteed Prawns with Garlic and Chili)🦐
香蒜辣蝦真係好難整得難食,除非隻蝦唔新鮮。蝦肉彈牙美味,個蒜香辣汁好正,夾埋牛油好香,配麵包一流。
Tortilla
🥚Tortilla (Creamy Spanish Style Omelette with Onion and Potatoes)🍳
西班牙奄列又名蛋餅,實屬飽肚之選,圓圓的一大件,材料主要有蛋、洋蔥同薯仔。不過呢件無落西班牙腸或火腿,少咗份鹹香,所以失色咗少少啊。
Fourth Round
第四輪,亦係最係一輪,我哋都已經有啲飽了,好彩呢兩款都唔錯:
Bikini
👙Bikini (Toasted Sandwich, Cheese, Iberico Ham & Black Truffle)👙
呢個其實即係三文治🥪,口感似飛碟吧,但整體薄啲,同鬆脆啲。即使我已經好飽,但都覺得佢好好食,因為啲餡料好夾,芝士同黑松露都好香🧀,連埋火腿食,正啊!
Chorizo
🐷Chorizo (Fresh Spicy Chorizo Sausage Flamed with Dry Sherry Wine)🐷
呢個西班牙香腸好鹹、好重口味,但又令人有想再放入口嘅感覺。莫非依個就係小新口中妮妮媽媽出品好複雜的味道😜?
十幾款Tapas中我哋只係Encore了Serrano Ham同Scallop Ceviche,因為無咁飽肚,同最好食😋。我無諗過食Tapas都可以食到咁飽囉,勁開心、勁滿足!
環境方面,餐廳好大、有好多座位,客人自然坐得舒服,而且仲有少量室外座位。另外,餐廳裝修好靚,適合港女打卡,哈哈。我哋坐嘅位置剛好望到廚房,周不時見到廚師們👨🏼‍🍳好有鑊氣咁整緊嘢食,甚至見到啲火團🔥。
總括嚟講,La Paloma真係無乜令人可挑剔嘅地方💯。即使唔能夠話每一款Tapas都好好食,但起碼一定唔差,加上口味因人而異嘛。暫時無得去西班牙旅行,但付上幾百蚊就可以食到一餐正宗嘅西班牙菜,確係唔錯!題外話,呢到係唔收加一服務費的,但店員服務都絕不馬虎啊!
2020-04-01
Serrano Ham with Tomato Bread