2010-10-11 173 瀏覽
譚家,食過好多次幾乎每次去澳門都會食收費唔貴,平平地30-40蚊都有一窩翅,仲要係1"SOR""SOR"架但泥到LEI度,食翅就夠喇,因為試過D海參,鮑魚個D,都麻麻地上次想試個燕窩甜品,但咁岩冇,冇法啦,下次先試講下D翅,好膠,好味通常都會淨食翅再+個菜但如果肚餓,會加多個白飯TIM...因為佢D汁"NO"飯係好好食架附近有D"碗仔翅"好多人排隊,排哂長龍,但都要10幾蚊啦又唔好食WOR....點解唔入去LEI間,坐底舒舒服服食個正翅呢???都係貴個少少....
譚家,食過好多次
幾乎每次去澳門都會食

上次想試個燕窩甜品,但咁岩冇,冇法啦,下次先試

講下D翅,好膠,好味

通常都會淨食翅再+個菜

附近有D"碗仔翅"好多人排隊,排哂長龍,但都要10幾蚊啦
都係貴個少少....
2010-03-29 121 瀏覽
我看到其他人寫的食評, 大部人都認為譚家魚翅貨仔一般。但好好彩, 我第一次去試就覺得很好味+絕對物美價廉!陶陶居一個六兩雞煲翅要 MOP550 譚家「八兩海虎勾翅」只要 MOP465 且份量十足,仲一D都唔口渴 大家不妨一試
我看到其他人寫的食評, 大部人都認為譚家魚翅貨仔一般。
但好好彩, 我第一次去試就覺得很好味+絕對物美價廉!
陶陶居一個六兩雞煲翅要 MOP550

大家不妨一試
海虎勾翅
2010-03-26
海虎勾翅
2010-02-28 45 瀏覽
自從食過了添發之後一直都喜歡在澳門食翅,但暫時差不多價錢的沒有一間可以比得上!這是今次的旅程最後的一碗翅!選擇了在沒試過的「譚家魚翅」給它店內的天九翅吸引而來二人都點了一個花膠海參中鮑翅!石窩上來得火滾 ,熱辣辣的~讓人看得心急! 湯味杰身、超濃!不過太重味了~懷疑放了不少的味精。另人食完之後超口渴要不斷喝水!!!!!!!!!!!!下次都是排隊等添發算了。都是那句: 「想食好野,就要排隊!!!!!!!!」
這是今次的旅程最後的一碗翅!選擇了在沒試過的「譚家魚翅」
給它店內的天九翅吸引而來
二人都點了一個花膠海參中鮑翅!
下次都是排隊等添發算了。

都是那句: 「想食好野,就要排隊!!!!!!!!」

2010-01-31
2010-02-20 93 瀏覽
快是時間要回去了,但總是感覺這次的旅程沒有吃到什麼好東西既然是最後一餐,我們就再作新嚐試!兩人同樣要了花膠海參中鮑翅翅是用石窩裝著的,底下再墊一個木墊,一上桌時翅嘩啦嘩啦的滾,不墊底的話恐怕連檯都會熱穿!這兒的翅至少比翅客的多,能看到一排一排的樣子另外也有看到花膠海參等材料,而且份量也不少!不過奇怪的是翅上為何會加芫茜整體上味道都算可以,但最敗筆的是湯底超杰身,而且很咸吃完之後要多喝幾杯水解渴才行!!回港後我還喉嚨痛呢!!!怎樣說都好,還是添發最合我心下次來還是不要作什麼新嚐試了,回到原點,吃回最原始的味道算了!
快是時間要回去了,但總是感覺這次的旅程沒有吃到什麼好東西
既然是最後一餐,我們就再作新嚐試!
兩人同樣要了花膠海參中鮑翅

這兒的翅至少比翅客的多,能看到一排一排的樣子
另外也有看到花膠海參等材料,而且份量也不少!
不過奇怪的是翅上為何會加芫茜

整體上味道都算可以,但最敗筆的是湯底超杰身,而且很咸
吃完之後要多喝幾杯水解渴才行!!
回港後我還喉嚨痛呢!!!
怎樣說都好,還是添發最合我心
翅陣
海參
花膠
(非會員)
2009-12-01 52 瀏覽
當日條街好多人,呢間有位,咪試下囉,55$$$$石窩中鮑翅,好熱,一食就食到好多味精,翅有2塊,細細塊,但飲吾到D湯,無可能好似佢所講話無味精,總之我本人覺得添發好好多,無嘢值得推介
2009-11-28
$55 (其他)
2009-10-27 40 瀏覽
去 shopping 時問下個店員邊到有好野食, 佢就叫左我地去紅窗門街街食翅.紅窗門街好靚, 好古色古香, 好似返左去古代街道咁.我地見佢門口係海味鋪, 於是入左譚家魚翅.佢地D STAFF 好熱情, 我地本來想去坐張2人枱, D STAFF 係咁叫我地2個人坐張大枱. (不過最後都係要我地食食下換細枱...)2個人叫左1份雞燉翅, 同2份魚翅撈飯. 雞燉翅D湯超好飲, 飲得出唔係味精湯, 魚翅都有一大塊, 十足十如menu圖上所說.魚翅撈飯用石鍋上, 保得住熱力, 我地張d飯倒曬落去食, 飯軟軟黏黏的, 一口都係魚翅膠, 好有口感.咁好食都係咁平, 真係平靚正!

紅窗門街好靚, 好古色古香, 好似返左去古代街道咁.
我地見佢門口係海味鋪, 於是入左譚家魚翅.

2個人叫左1份雞燉翅, 同2份魚翅撈飯.

咁好食都係咁平, 真係平靚正!
2009-10-24
  • 魚翅撈飯
  • 雞燉翅
2009-09-08 17 瀏覽
添發其實係名過其實啦, 態度又差, 食得少又唔鍾意, 係香港人以為多人排隊就係好, 其實唔係囉有次朋友介紹去譚家魚翅之後, 我覺得真係不用再去添發, 只要食一次, 你就會覺得, 人地價錢平, 又多料, 選擇又多, 有朋友試過鮑魚都係 百多元攪掂, 仲要係好食我地一行十人都係開頭諗住試一次 , 試完一次, 你會覺得添發係不會再去

2009-09-08
  • 鮑魚
  • 魚翅
2009-09-02 17 瀏覽
慕名而來,光顧譚家魚翅中午時份,不消一回便找到了其舖面,原來在另一魚翅專家添發記附近,實在難免惡鬧一番叫了一份普通的魚翅,用石碗來上,遠比普通碗更能有效保溫所以,魚翅灘放了一會,也保持得幾熱騰騰魚翅的口感唔錯,感覺上幾膠、幾落足料,而且頗咸味道方面,可能略比添發記差少許價錢方面,就比添發記貴得多了相約份量的魚翅,譚家賣$50-60;添發記只賣約$40
慕名而來,光顧譚家魚翅

叫了一份普通的魚翅,用石碗來上,遠比普通碗更能有效保溫
所以,魚翅灘放了一會,也保持得幾熱騰騰
魚翅的口感唔錯,感覺上幾膠、幾落足料,而且頗咸
味道方面,可能略比添發記差少許
價錢方面,就比添發記貴得多了
相約份量的魚翅,譚家賣$50-60;添發記只賣約$40
2009-07-24
(非會員)
星期日晚一行4人諗住去搵好野食,行到福隆新街見到有個亞姐周圍向人推介緊唔知乜野,好奇心之下走去睇下,見個位亞姐著住"譚家魚翅"既制服係處介紹間食店,一睇見係食魚翅,心諗會唔會好貴,不過個位亞姐即刻俾張餐牌我地睇,依~~價錢可以接受喎,不過又諗會唔會將貨就價又或者好難食,個位亞姐見到我地個表情有疑惑,於是就解釋話呢間店係做"海味批發"所以d魚翅價格平之餘品質都有保證,於是抱住一試既心態走去睇下,一入門口就只見到好多海味,跟住再落一條好短既樓梯,見到一處好光猛而唔係太多枱既飯店,大約有6-7張左右,但一d都唔會逼,跟住待應奉上一壺茶倒俾我地,招呼幾好,跟住俾個餐牌我地點菜仲極力推介價值$38既"魚翅撈飯"...嘩~~$38既"魚翅撈飯"真唔真呀,咁落力既推介咪試2個啦,另外個店長"譚先生"介紹我地試"冰山鹽炖雞"係凍食既,另外叫左一個"雲腿津白"..第一碟上既係"冰山鹽炖雞",我覺得味道好過普通"鹽焗雞,因為係冷盤天氣熱食就正...再隔左一陣二鍋滾熱辣既"魚翅"就放左枱上,一睇...依,真係有翅嫁,雖然唔多但$38呢個價錢去食,可以算係超值,跟住當然係奉上白飯啦,我自己覺得同白飯分開食唔好撈埋一齊,可以試得魚翅既味道更清楚,味道真係唔錯可以再黎幫襯,
整體來講呢間"譚家魚翅",可以再去多幾次,埋單連2支啤酒都係$190....冇加一,冇茶介...一個字"抵"
2009-08-02
  • 魚翅撈飯
  • 冰山鹽炖雞
2009-07-08 10 瀏覽
本來諗住去食出名o個間,但搵左好耐都搵唔到得過呢間咪入去試試囉我叫左個$38雞燉翅bf叫左$38鮑魚花膠花膠麵之後加多個$20翅首先個麵就普普通通,無咩驚喜,但真材實料,味道都OK,但唔會吸引我再食$20翅即係繪翅,我覺得都係麻麻地,但$20真係值$38雞燉翅...一隻字形容"正"我覺得比出名O個間$35翅更好食(因為第二日去左食,所以有得比較)佢個湯係奶白色,好有雞味,翅群都好大梳,有咸火腿肉,用燉盅上D湯超甜...搞到想食多盅相反,出名O個間$35翅都係真材實料,不會佢係繪翅,即係去飲時食O個隻我本身喜歡飲湯水,所以喜歡呢間多D下次去一定會再幫襯另外值得一提就係個阿姐好好人又話我地知邊度d野食好食去邊度玩啦....仲要幫我地book埋餐廳食飯(因為我地話想食葡國菜)下次去一定會再番尼
本來諗住去食出名o個間,但搵左好耐都搵唔到
得過呢間咪入去試試囉
我叫左個$38雞燉翅
bf叫左$38鮑魚花膠花膠麵
之後加多個$20翅
$20翅即係繪翅,我覺得都係麻麻地,但$20真係值
$38雞燉翅...一隻字形容"正"

D湯超甜...搞到想食多盅
我本身喜歡飲湯水,所以喜歡呢間多D
下次去一定會再幫襯
另外值得一提就係個阿姐好好人
又話我地知邊度d野食好食
去邊度玩啦....
仲要幫我地book埋餐廳食飯(因為我地話想食葡國菜)

下次去一定會再番尼
2009-06-28
  • $38雞燉翅
2009-06-06 50 瀏覽
本來想對斜對面添x嘅濃湯瓦煲花膠魚翅,當唔洗點排隊時,但又話賣晒,所以may 29, 09,4人轉戰呢間,叫咗 : 1) 黃燜鮑參中排翅 (mop20)-亞姐話呢個同mop55嗰個嘅湯底1樣,價$$$$唔同喺翅嘅質素唔同啫-先試個湯底,味道都幾豐富,有鮮味因見到有火腿蓉,又有芽菜,所以口感+多1份層次-明顯比添x同樣喺mop20就喺味道,翅嘅質素同份量上都技勝1籌-呢個水準,大家都對佢有點意外 2) 石窩中鮑翅 (mop55)-意見如上,個翅針嘅質素的確比上面嘅分明 3) 原隻南非鮮鮑 - 10頭 (mop48)-個鮑魚嘅味道好似罐頭鮑嘅味,都有鮮味架-質感有d煙韌,當然無溏心啦-可以 * 大家都覺得,佢唔應該無人哄得咁緊要............佢嘅貴價翅質素我唔知啦,但平價嘅好似mop20咁,就1定好過附近嘅添x喇~~~

1) 黃燜鮑參中排翅 (mop20)
-呢個水準,大家都對佢有點意外

2) 石窩中鮑翅 (mop55)
-意見如上,個翅針嘅質素的確比上面嘅分明

3) 原隻南非鮮鮑 - 10頭 (mop48)
-個鮑魚嘅味道好似罐頭鮑嘅味,都有鮮味架
-質感有d煙韌,當然無溏心啦
-可以

mop20