2023-04-27 1128 瀏覽
當日一早大概11:30去到排隊,已經有人龍,地點就搭的士去比較方便,每人只可以買兩件,裏面啲料超級多!另外嗌咗個開心果,呢個超好味,就算隔夜食放咗入雪櫃第二日都好好食,兩件蛋糕整返熱會好食好多,下次去澳門一定會回購,如果冇咩人排隊嘅話
外賣自取
近排好出名嘅澳門麵包店 主打羊角包同酥皮類麵包🥐算係近排香港人去澳門嘅必買店😝小店面積好細 一共有九至十類包點~開舖前早半個鐘去排已經有超長嘅人龍 勁誇張 開舖時已經排到隔離街街尾😅客人揀包同收錢嘅時間耐 所以都等咗好耐💀P.S. 見到店家通知已經暫停外賣平台下單 所以想買嘅都係要排隊 建議包控可以第一站嚟呢度朝聖先🤝🏻🔸 原味奶酪花杯子 MOP38🔸抹茶花杯子 MOP40🔸玫瑰花杯子 MOP40造型好似焦糖燉蛋 外層係酥皮 好酥脆😍一咬落去就有爆漿嘅芝士醬 味道濃郁抹茶味好濃郁 玫瑰味都有淡淡嘅玫瑰香🌹不過食一個其實都幾膩 味道偏甜你話係咪值得排兩個鐘 我會話食一次就夠😂🔸岩燒芝士條 MOP28呢個反而有驚喜 係佢哋鹹味嘅包點😆充滿鹹香嘅芝士味 又帶有甜甜嘅焦糖甜味💡整體嚟講 試晒全部味嘅花杯子覺得都係抹茶最好食😉但因為排咗好耐隊所以期望值都幾高又唔覺得值得我排咁耐食 唔使排隊應該會再嚟🥺如果大家真係想試建議開舖前半個鐘到‼️✄------------------------------✄整體味道😋: 7/10性價比💵: 7/10 打卡指數😍: 7/10 環境服務🥂: 7/10 推薦指
近排好出名嘅澳門麵包店 主打羊角包同酥皮類麵包🥐
算係近排香港人去澳門嘅必買店😝
小店面積好細 一共有九至十類包點~
客人揀包同收錢嘅時間耐 所以都等咗好耐💀

環境服務🥂: 7/10
推薦指數👍🏻: 7/10

🍴: Goat Bakers
📍: 澳門高士德永聯台52號永聯大廈地舖
🔍: 12:00-19:00 (Wed-Mon) *TUE OFF*

☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie澳門
☟︎同類型餐廳
#hkhungryfoodie西式
☟︎ 同款式餐廳
#hkhungryfoodie麵包
2023-04-17 897 瀏覽
11:30落船,第一站緊係要去呢間近期大熱既bakery醫下個肚😆所以落船即刻飛的去,不過的士站好多人。。。的士又少。。。仲要塞車。。。結果12:55先到達!不過唔算多人排隊,排左唔洗10分鐘就買到,不過花杯子就淨返原味☹️ 💰原味奶酪花杯子 MOP38花杯子外皮好酥脆‼️入面係一大pat既流心既cream cheese‼️所以呢個真係勁好食😍一定要食‼️而且甜度適中,唔會過膩。咬左2啖就爆晒d芝士醬出黎,好滿足‼️食左一個仲想買多幾個黎食🤩💰焦糖餅乾醬沙翁羊角 MOP45呢個沙翁羊角既外皮係比花杯子既酥皮硬同厚實好多,不過入面既流心焦糖餅乾醬都係一樣咁多。流心醬醬都唔會太甜,帶點微微既焦糖味,個人黎講都係比較中意花杯子既口感多d🥰

💰原味奶酪花杯子 MOP38

💰焦糖餅乾醬沙翁羊角 MOP45
❧︎❧︎❧︎❧︎︎︎❧︎澳門2⃣️日1⃣️夜之旅(ฅ'ω'ฅ)❧︎❧︎❧︎❧︎❧︎۞۩ஜ۩۞۩ஜ۩۞{第八站}۞۩ஜ۩۞۩ஜ۩۞「Goat Bakers」我相信大家對依間最近人氣爆登嘅奶酪花杯子一啲都唔陌生,基本上每日三點鐘左右所有產品都已經買曬,可見一斑;如果真係想食就要早少少去到咁因為嗰人喺平日,所以我哋係酒店食完早餐大嘅12點半左右去到,又未見有人龍,不過就不斷有人嚟買,而且外賣袋佔了一半(不過最近佢哋因為人手不足,所以暫時關閉咗外賣平台,如果要食就一定需要親自去排隊)而且我哋早到嘅關係,基本上所有款式都有齊奶酪花杯子 $38 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟雖然好多人都話似巨型葡撻,但食落就知係兩樣好唔同嘅食物,雖然花杯子和葡撻一樣,係酥皮做撻皮和表面焦糖化嘅效果,但中間內餡是很大的不同,因為花杯子是芝士醬做餡,所以食落會比葡撻更加溜,而且份量都不少,同人開心分享會好啲岩燒芝士條 $28 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟這個味道上比花杯子更加特別,而且方便食用;酥皮加上鹹鹹甜甜的芝士,食落冇咁滯之剩,比人嘅感覺都好新鮮🤭🤭不過同行人士就覺得過鹹,我就覺得剛剛好以上均是我個人觀感,每個人嘅口味各有不同,所以末必同每個人嘅用餐感覺一樣,如

۞۩ஜ۩۞۩ஜ۩۞{第八站}۞۩ஜ۩۞۩ஜ۩۞

「Goat Bakers」

而且我哋早到嘅關係,基本上所有款式都有齊

奶酪花杯子 $38 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟

岩燒芝士條 $28 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟

以上均是我個人觀感,每個人嘅口味各有不同,所以末必同每個人嘅用餐感覺一樣,如有不同,敬請見諒。

2023-04-14 330 瀏覽
🇲🇴|Goat Bakers📍高士德永聯台52號永聯大廈地舖——————————————-到Goat嘅Post啦啦啦😂😂😂然後 真係呆左 因為真係好多人排隊(圖2)未開門 已經圍著左成條巷我已經係11點8去排only 要排成個半鐘 先買到😭😭😭一開左門 有員工直程出嚟cut隊見到後面啲人想買都無了🥲———————————————🔖奶酪花杯子 MOP38🌕🌕🌕🌕🌕好酥脆 正正正‼️‼️‼️睇到圖 嗌左啖 之後成手都有碎碎😂入面個餡係慕絲狀態質地 比較幼滑cream cheese 味夠重 而且非常爆漿一啲都無流料 份量好滿好滿嘅一舊但一個人食真係可能會有少少溜二個人分 啱啱好!🔖A.O.P. 原味羊角 MOP25🌕🌕🌕🌕🌑顧名思義就係牛角包🤣都食得出重牛油味!而且好鬆脆!牛角包嘅大細啱啱好做早餐又得 做下午茶又得 ————————————-🔖好可惜排到嘅時候 選擇已經不多我好想試抹茶味花杯子🥲 但太多人排了 應該無下次
🇲🇴|Goat Bakers
入面個餡係慕絲狀態質地 比較幼滑
cream cheese 味夠重 而且非常爆漿
一啲都無流料 份量好滿好滿嘅一舊
但一個人食真係可能會有少少溜
二個人分 啱啱好!

🔖A.O.P. 原味羊角 MOP25
🌕🌕🌕🌕🌑
顧名思義就係牛角包🤣
都食得出重牛油味!
而且好鬆脆!
牛角包嘅大細啱啱好
做早餐又得 做下午茶又得
————————————-
🔖好可惜排到嘅時候 選擇已經不多
我好想試抹茶味花杯子🥲 但太多人排了 應該無下次
2023-04-08
180 分鐘 (堂食)
$30 (其他)
  • 奶酪花杯子
呵呵呵 吃到了 吃到了放了這家在口袋好幾星期 終於吃到了雖然用車的路途有點遙遠 可是吃到了實在幸福幸福🥰大家去澳門時 也要路過這家喔其他的口味 也準備好下次再吃囉 呵呵🤭🥐奶酪花杯子一口下去甜甜酥脆Bulu Bulu 的柔柔鹹鹹起司內心 溫溫柔軟 偷跑到舌上再配上硬脆脆的酥皮 emmmm~~(一臉幸福)豐厚的口感 甜鹹甜鹹的 非常有趣🥐沙翁羊角(開心果口味)也非常有趣 真的和沙翁一樣 硬脆外皮上散上糖粒咬下去內𥚃軟軟的開心果 比慕絲更滑地湧出來小糖粒、酥皮和開心果混合起來 快樂糖粒給予剛好的甜度 和開心果混合保留了開心果果香 輕鬆入口酥皮和開心果流心口感 成了強烈對比 加上一顆顆糖粒像遊樂園🎠般 一口又一口的驚喜與喜悅澳門🇲🇴許多時為大家一天來回的好地方亦希望大家也能把這家放進「to eat list」中PS 有朋朋說這家的其他口味(比如香腸那個)更好吃😋weeeee 更有借口再去吃了 嘻嘻
呵呵呵 吃到了 吃到了
放了這家在口袋好幾星期 終於吃到了
雖然用車的路途有點遙遠 可是吃到了實在幸福幸福🥰

大家去澳門時 也要路過這家喔
其他的口味 也準備好下次再吃囉 呵呵🤭

一口下去甜甜酥脆
再配上硬脆脆的酥皮 emmmm~~(一臉幸福)
豐厚的口感 甜鹹甜鹹的 非常有趣

也非常有趣 真的和沙翁一樣 硬脆外皮上散上糖粒
咬下去內𥚃軟軟的開心果 比慕絲更滑地湧出來
小糖粒、酥皮和開心果混合起來 快樂
糖粒給予剛好的甜度 和開心果混合
保留了開心果果香 輕鬆入口
酥皮和開心果流心口感 成了強烈對比 加上一顆顆糖粒
像遊樂園🎠般 一口又一口的驚喜與喜悅

澳門🇲🇴許多時為大家一天來回的好地方
亦希望大家也能把這家放進「to eat list」中

PS 有朋朋說這家的其他口味(比如香腸那個)
更好吃😋weeeee 更有借口再去吃了 嘻嘻
2023-02-27
🥐沙翁羊角(開心果口味)
  • 沙翁羊角(開心果口味),
  • 奶酪花杯子,
2023-04-09 486 瀏覽
🇲🇴Goat Bakers·奶酪花杯子$38反而呢一個就幾有驚喜啦 我哋1點半既時候去到啱啱有新鮮一盤 所以我地唔使等就買到😍😍佢呢一個酥皮真係做得幾出色 出面好脆 而且入邊個奶酪都好好食 我本身以為佢係會似布甸少少嘅質地 但係其實佢入邊全部都係cream cheese黎🧀️雖然好爆漿 好好食 但係其實食落都會有啲漏 我覺得兩個人食一粒已經剛剛好😈🤣🤣📍Goat Bakers (高士德永聯台52號永聯大廈地舖)
🇲🇴Goat Bakers
奶酪花杯子$38
奶酪花杯子

5 分鐘 (堂食)
2023-04-08 357 瀏覽
我覺得一間舖頭好多人排隊冇問題,但係舖頭令到好多人冇必要咁排咗個幾兩個鐘,就係特登用嚟博宣傳。我早兩日去12:00已經好多人排隊 基本上12點已經排到隔籬街街尾。我都懷疑過究竟自己可唔可以買到,但係店主一路冇出嚟交代,令到更加多人一路排落去。排咗差唔多兩個鐘,差唔多排到舖頭,店主都開始出嚟交代,同隊頭20個後嘅人講我哋應該唔會買到。包括我在內好多人都話唔爭在試吓排,有啲人聽咗佢講就走咗,差唔多排到我,前面仲有9個蛋撻,然後有一個人俾錢嘅時候叫咗兩個唔知喺邊度出現嘅朋友過嚟買,然後每個人頭限買三個,所以佢一次過買晒所有剩低嘅。嗰三個人自私係一回事,但係我哋反映咗唔應該插隊之後店主覺得冇問題,本身可以多8個人食到,但因為店主完全冇反應,大家鼓譟咗之後都冇辦法。希望店主可以反省一下,諗吓點樣改善呢個問題。

希望店主可以反省一下,諗吓點樣改善呢個問題。

2023-04-08
120 分鐘 (堂食)
最近澳門本島有一家麵包店Goat Bakers聲名鵲起🥰主打羊角包和酥皮類麵包,店鋪位在大三巴牌坊附近數分鐘,地點算在橫街內不太起眼,但每逢假日大排長龍‼️🔅原味奶酪花杯子|$38奶酪花杯子造型徬如焦糖燉蛋,外表酥脆香,咬下湧出流心芝士醬🤤味道濃郁不過偏甜,如果多點乳酪酸味平衡會更好🔅蓮花焦糖餅乾爆漿沙翁牛角|$45羊角包造型真係幾靚☺️不過可能因為雪左,餅皮偏硬身不酥脆,口感相對厚實,內里的漿冰涼透心,但焦糖餅乾係未拆包裝獨立一塊咁比客人食,好似冇乜誠意😂

🔅原味奶酪花杯子|$38

🔅蓮花焦糖餅乾爆漿沙翁牛角|$45
2023-03-14
2023-03-18 924 瀏覽
.°゚・ 🇲🇴 ɢᴏᴀᴛ ʙᴀᴋᴇʀ ・ ᴄᴏꜱᴛᴀ//要說最近最有人氣的澳門美食 一定是高士德的Goat Baker (〃∀〃)最愛酥皮的我 當然不能錯過星期六大概12:45pm到達 外面已開始排隊 但速度都算快 15分鐘左右就買到了買完都隔了大概2小時才食還是一樣的酥脆 好滿足玫瑰花杯子會是三個中最有驚喜的味道每啖都充滿著淡淡的玫瑰味 抹茶都是真抹茶味! 相對無咁甜滿足了想食葡撻的心一場去到當然又失心瘋地買了其他 彩虹牛角隔了一晚再食要烘熱 中間也是爆漿 好crispy 食完都覺得太邪惡啦! 溫馨提示 : 記得拎濕紙巾 (^_っ^)// 🌹 玫瑰花杯子 𝟜𝟘𝕄𝕆ℙ🍵 抹茶奶酪花杯子 𝟜𝟘𝕄𝕆ℙ🫕 奶酪花杯子 𝟛𝟠𝕄𝕆ℙ 🌈 彩虹羊角 𝟜𝟚 𝕄𝕆ℙ🍬 焦糖餅乾醬沙翁羊角 𝟜𝟝 𝕄𝕆ℙ//📍G/F, Weng Luen Building, 52 Pátio Da Eterna União, Costa*,.▤‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥▤,.*#kafehopping2023 #kafehopping_macau
.°゚・
🇲🇴 ɢᴏᴀᴛ ʙᴀᴋᴇʀ ・ ᴄᴏꜱᴛᴀ

要說最近最有人氣的澳門美食
一定是高士德的Goat Baker (〃∀〃)
最愛酥皮的我 當然不能錯過

滿足了想食葡撻的心

一場去到當然又失心瘋地買了其他
彩虹牛角隔了一晚再食
要烘熱 中間也是爆漿 好crispy
食完都覺得太邪惡啦!

溫馨提示 : 記得拎濕紙巾 (^_っ^)

🌹 玫瑰花杯子 𝟜𝟘𝕄𝕆ℙ

🍵 抹茶奶酪花杯子 𝟜𝟘𝕄𝕆ℙ

🫕 奶酪花杯子 𝟛𝟠𝕄𝕆ℙ

🌈 彩虹羊角 𝟜𝟚 𝕄𝕆ℙ
🍬 焦糖餅乾醬沙翁羊角 𝟜𝟝 𝕄𝕆ℙ

*,.▤‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥‥▤,.*
#kafehopping2023
#kafehopping_macau
2023-03-11 831 瀏覽
當日係平日,三點去到,最出名嘅花杯子同彩虹羊角都無哂。最後揀左兩個都好開心。。沙翁羊角 開心果味 $45外層有糖粉好似沙翁咁,麵包係牛角包質感,好鬆脆好好食,包住開心果漿,一路食啲漿一路咇出黎🤤開心果漿夠濃味又唔會太甜👍🏻。原味羊角 $25充滿牛油香,好鬆脆,同bake house有得比。鋪頭係三盞燈,培正中學附近麵好搵。建議早啲去買或者係鋪頭ig預留,期待試埋其他味😋推介指數:8/10 抵食指數:7/10

。沙翁羊角 開心果味 $45

。原味羊角 $25
充滿牛油香,好鬆脆,同bake house有得比。

推介指數:8/10
抵食指數:7/10
2023-03-10 655 瀏覽
去澳門又點可以唔食葡撻?😋不過星期六日去澳門條人龍長得好誇張,度度都好似要等半小時以上,去到官也街行都好似行唔到咁😂 所以唯有食羊角包滿足自己💗 呢個係睇一個澳門blogger嘅post 之後被吸引🫣 但佢得一間舖,亦都唔近旅遊景點,所以我係用mFood叫去酒店😂 羊角包口感好特別,佢入面聲稱係流心芝士醬,但係香港食嘅流心芝士撻,普遍嚟講都好”漏”,食完好似食咗餐飯咁,但佢呢度反而就好似葡撻咁,當然就濃味啲,再配搭埋羊角包,甜甜地,口感好好‼️ 你亦可以想像為布丁麵包轉咗羊角包😂 個包唔會太硬😋 咬落去係同一件事,唔洗分開食💗講咁耐,其實羊角包同牛角包🥐有咩分別😂 形狀直同彎嘅分別🤔 用植物牛油同牛油嘅分別🧈 有幾套說法,我自己就覺得其實食落無乜分別😂 不過呢度值得一試😋 佢仲有好多唔同口味,都整得唔錯👍🏻

外賣自取
近期大熱烘焙店「Goat Bakers」,GOAT 解山羊,剛好都係「greatest of all time」縮寫,主打羊🐏角麵包,有提供不同創意口味,包括芝士火腿、朱古力、焦糖餅乾醬沙翁、開心果醬沙翁、芝士腸脆皮羊角等,當然唔少得呢排推出新品 — 花杯子 ,仲有提供咖啡和特飲類。.前兩三次可能朋友太晏過去,剛好想試款式賣晒,或者會遇唔岩個款出爐時間,想睇當日供應款式除左walk in和留意店家IG公佈,最直接方法之一可以睇外賣🥡平台上上架,我今次一早留意外賣平台,好好彩有齊想試既三款🤩,馬上落單,好開心終於試到啦~▼奶酪花杯子 $38抹茶花杯孑 $40彩虹羊角 $42▼呢期人氣之選非圖中花杯子莫屬,一次試晒兩個味「奶酪花杯子」以及「抹茶花杯子」,即係羊角包配上流心芝士醬餡。.經典款濃郁流心奶香芝士餡🧀,抹茶個款🍵抹茶味較香,相對芝士味無咁出,兩款甜度適中,外層羊角包十分酥脆,一件非常有份量,搭配埋齋啡一齊嘆個下午茶先~意外地成個食晒都唔會太過膩,一個人解決左抹茶味👌🏻。.剛拎到手時係常溫,中心偏慕絲狀質地,較為幼滑,似食緊布丁咁,適當加熱番餡料半流體狀態,微爆醬😍,⚠️唔好烤過長時間

奶酪花杯子 $38
抹茶花杯孑 $40
彩虹羊角 $42

剛拎到手時係常溫,中心偏慕絲狀質地,較為幼滑,似食緊布丁咁,適當加熱番餡料半流體狀態,微爆醬😍,⚠️唔好烤過長時間,如果唔係內餡會極度爆醬,常溫或熱食一樣咁好味😋,的確有驚喜。
羊角包有多款口味,揀顏色最特別招牌 #彩虹羊角包 ,面團七彩🌈顏色,外皮酥鬆又好香牛油味,搭配內餡吱到滿滿吉士醬,美好一天由早餐開始啊😆!價錢可能少貴,但感覺出品好用心,款式特別,份量算大,兩個人share剛剛好,值得試下!
外賣送餐
2023-02-27 420 瀏覽
極度失望🙄朋友看到網上推介說這間的撻?酥皮?,跟朋友專登坐車去買,openrice寫營業時間11:00-7:00,但3點半去到沒開門,問了排隊的客人得知店家說4點才開,想買的要先排隊🙈排了45分鐘終於開始營業,人龍開始有前進,呀Ju排在18-20左右位置,過了一會兒看前面人龍有吵鬧的聲音,經了解才知道店家根本沒預備好足夠的東西售賣🙄那種沒預備是什麼程度?只出爐了兩盤大約50個的撻,然而店家指示排隊時沒通知會出爐的數量,又沒限排前面的客人購買量🌚導致只有不足十位客人買完就說全日售完?這時人龍大約有50+的客人仍在排隊,我們查詢店家為什麼沒足夠貨物不標示出來,店家回應直接令我火大😡店家:「我們又不知道前面的客人會買多少,我們控制不了。」😡Hello?沒錯,你的確控制不了客人購買數量,但你應該會知道自己能出產的量吧?你一早知道門口有這麼多人排隊等待,不單止不限購,也不通知其他客人沒貨賣了(沒錯,在這個時候店家仍沒動作想出去跟那50人的排隊人龍解釋沒貨賣,仍任由大家在排隊),之後每個進店的人都在疑問為什麼排隊了一個小時,開店不足15分鐘就全部賣光?店家:「我們仍有飲品賣。」(指向咖啡機)🙄我想吐血,好吧…一共1.5小時的白排隊…店家的回應令我決定不會再來。
雖然澳門出名葡撻 不過都可以試吓其他特色嘢🤤係牛角包做撻皮嘅奶酪杯子🤩好大個😍原味奶酪杯子 MOP 38抹茶奶酪杯子 MOP 40試吓澳門嘅抹茶味同我想像中嘅有冇出入😂係正宗嘅抹茶味🤩唔係假味🙈中間餡料軟滑 有抹茶香 芝士味唔係好食到重點係撻皮‼️酥脆 唔油膩‼️我用手食都無食到成手油👍🏻好滿足💕係值得去試吓💚

雖然澳門出名葡撻 不過都可以試吓其他特色嘢🤤

係牛角包做撻皮嘅奶酪杯子🤩好大個😍