2024-09-03 339 瀏覽
我諗已經4、5年無嚟過澳門,今日難得過嚟半日,千其唔可以浪費胃quota,要精選最值得去嘅葡國菜餐廳😎位於官也街附近嘅「葡富軒」,入到去你會發現雖然只係一間小餐館,但係環境裝修勁有葡國風味,服務更加係冇得挑剔👏🏻主廚特製蟹肉釀蟹蓋 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️釀蟹蓋超多蟹肉🤤 將蟹肉混合雞蛋同其他食材,配埋小多士一齊食😍 我本身好鍾意食蟹,呢個釀蟹蓋唔駛剝殼但又食到啖啖蟹肉,推薦一定要試試👍🏻沙丁魚柳佐秘制葡式醬汁 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️食葡國嘢又點少得食沙甸魚呢?沙甸魚極有葡國風味,味道好濃郁,魚皮帶有香脆感,配上蘿蔔絲,底層夾住多士,各款唔同口感嘅食材配埋一齊,層次好豐富🤤 葡式白酒風味什錦海鮮扁麵 ⭐️⭐️⭐️⭐️相對於其它醬汁,白酒意粉味道會較為清淡,但反而可以食到海鮮嘅味道🦐 意粉配上蝦、魷魚同埋大量蜆,加埋蒜味同少少辣椒吊味,我會加少少tabasco,味道更加好👏🏻葡式經典椰汁非洲雞 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️非洲雞好多年前食過,一直懷念佢嘅味道!呢度嘅非洲雞同之前食嘅有啲唔同,佢無太多嘅醬汁淋喺面,但味道已經滲入晒去啲雞肉到,會食到椰汁味之餘再帶少少辣味🤤 葡式木糠布丁 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️嚟澳門唔食返個木糠布甸真係對唔住自己呀😆 呢

主廚特製蟹肉釀蟹蓋 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

沙丁魚柳佐秘制葡式醬汁 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

葡式白酒風味什錦海鮮扁麵 ⭐️⭐️⭐️⭐️

葡式經典椰汁非洲雞 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

葡式木糠布丁 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
嚟澳門唔食返個木糠布甸真係對唔住自己呀😆 呢度嘅木糠布甸份量好足,夠晒2個人share💜 布甸好滑溜,對我嚟講甜度啱啱好,為澳門之旅送上完美ending😌

沙丁魚柳佐秘制葡式醬汁
主廚特製蟹肉釀蟹蓋