2024-11-27
最近去咗一間充滿葡萄牙風味嘅餐廳,真係好推薦俾大家!呢度嘅菜式不單止好味,仲有啲特別嘅搭配,食完真係心滿意足。.❥ 酥皮蘑菇忌廉湯一開蓋就聞到陣陣香氣,酥皮鬆脆,一咬落去就釋放出濃郁嘅忌廉湯,蘑菇嘅鮮味襯托得恰到好處,暖心又暖胃,真係一個完美嘅開胃菜!.❥ 葡式風味辣醬烤雞 配脆皮地瓜及沙律雞肉外脆內嫩,辣醬既有香料味又唔會太辣;脆皮地瓜香甜可口,沙律又清新,食完真係好開心!❥ 葡萄牙八爪魚沙律用橄欖油、醋同甜椒伴洋蔥,八爪魚煮得剛剛好,鮮嫩有嚼勁,配上清爽嘅沙律,帶出一種夏日嘅感覺,唔單止好食,仲可以做打卡美食!❥ 葡式白酒炒花蛤花蛤鮮甜,白酒嘅香氣融入,食落去每一口都有海洋嘅味道,真係令人陶醉,配啤酒或者白酒都好正!❥ 正宗葡式焗鴨飯鴨肉香濃,米飯吸收咗鴨肉嘅精華,口感豐富,食完真係令人滿足到唔想走。❥ 葡式木糠蛋糕葡式木糠蛋糕也唔可以錯過,層層分明,軟綿綿嘅口感加上淡淡嘅甜味,真係令人一口接一口,停唔到手!
❥ 酥皮蘑菇忌廉湯
❥ 葡式風味辣醬烤雞 配脆皮地瓜及沙律