Restaurant: 和暢金廚 (南盛街)
Info:

2020-10-22 1167 views
我不時會去大埔和暢金厨食晏,這店的老闆是名厨吳永皓的徒弟,店中的食物都有-定質素,而且不加味精,吃後正如店名一般,胃腸感覺和暢。 在疫情下食具都已預先以沸水消毒,無須擔心衞生問題。 我去多了一踏入店中,相熟的店員便會笑臉盈盈上前主動打招呼,一坐下便先奉上一碗絕不例的例湯,令人感覺到hospitality的真義。每天店中海鮮餐牌上,都有當天有的品種價錢及數量,每天大約有廿多條不同品種鮮魚,由深海泥鯭、烏頭、酒牌、黃腳、牙點、瓜子斑等魚鮮,曾經見過比較高價花英斑及老鼠斑等筭,豐儉由人。 我也喜歡在這裡吃它的鮮魚,有時吃蒸魚、有時會選擇煎封,釋隨尊便。今日吃到近年來較罕見的三刀魚,魚名俗稱「三刀」,是因為魚身較厚,清蒸時難蒸熟,所以過去漁民都會在蒸魚前,在魚身剁上三刀,讓它受熱平均。真假三刀並不難辨認,擁有鸚鵡嘴、斑馬身(有九條平均距離的斑紋)和梅花鹿尾(橙色上有白斑點)的是真三刀,它肉質嫩滑及魚油甘香,是假三刀難以比擬的口感。今天保持一貫穩定質素,依然沒有令我失望,值得我再三複桌!

今天保持一貫穩定質素,依然沒有令我失望,值得我再三複桌!
古法蒸三刀魚
2020-10-21
$60 (Lunch)
古法蒸三刀魚
  • 繁花湯
  • 五珍湯
  • 鹹魚蒸肉餅
  • 支竹蝴蝶腩
  • 蘿蔔清湯牛腩
2020-05-29 2724 views
大埔都好耐冇入過來,今日約左人係依度,就索性早啲過來尋食,睇下有乜特別嘅小店 ( 又係個句,連鎖大店,商場大店完全吾係我杯茶 )。跟感覺遊走,終於逛到啲舊樓範圍,離遠見到依間個名幾特別,行到門口仲見到有啲介紹佢嘅舊剪報貼係玻璃上面,睇真啲仲有佢同 蔡瀾 影相,但通常依啲太多名咀名人嘅店我反而覺得掉忌,通常都中招,應該係我嘅咀巴吾及佢地!行多個圈見到冇乜比佢天更令我想入去食,最後決定回來食。叫左個 客家鹹雞飯套餐,再另加一碟 清炒萵笋。個鹹雞套餐,味道啱啱好都吾錯,但如果用 走地雞 就更絕配。反而我比較欣賞個清炒萵笋,愈簡單嘅菜有時愈考功夫,好多地方炒出來都好求其,以為炒兩下就上檯,但好多都失手!
行多個圈見到冇乜比佢天更令我想入去食,最後決定回來食。
叫左個 客家鹹雞飯套餐,再另加一碟 清炒萵笋。
個鹹雞套餐,味道啱啱好都吾錯,但如果用 走地雞 就更絕配。
2020-05-29
$90 (Lunch)
  • 清炒萵笋
2020-02-11 3949 views
上月某個周日和老公在大埔吃晚飯,發現了這家優質小館,不但食物美味,還散發著書卷味、人情味。地方雖然不大,但設計雅緻,店舖內外的對聯,工整合律,言之有物。字體方正茂密,豐膄雄渾。門外兩旁的 務實中見廚藝與服務的承諾。 頌大自然的美妙交融,喻惜食惜緣。牆上的是日推介餐牌,也是以書法書寫的,很有心思。門外貼了報章、雜誌的招牌菜的報導,我們點了當中部份的菜式,另外有些是老闆娘的推介。東江釀豆腐 - ($35 )在長條形的豆腐中間開,釀入鯪魚肉,有别於一般魚肉在外面的方式,這做法難度較高。像鍋貼般大小,易吃又不易爛,賣相吸引見心思。 湯底鮮味,豆味濃郁,鯪魚肉彈牙有魚香,相當出色。客家鹹雞-例牌($35)味帶鹹香卻濃淡得宜,雞皮爽彈,肉質嫩滑少脂肪,很有雞味。 鋪了薑蓉墊底加上雞油香,更添滋味! 以自家品牌的雄雞碟盛載,有懷舊風味,35元實在超值!蜆芥鯪魚球 (5 粒 $25 )外皮金黃香脆不油膩,加了馬蹄的鯪魚肉柔韌爽甜,魚味香濃。京蔥燒魚 ($68)彩虹鯛魚先炸後燜,醬汁鮮味恰到好處,加上京蒽散發著香氣。連魚鰭魚骨都卜卜脆,十分美味。芝蔴骨($60)排骨酥香,入口即骨肉分離,隨即融化

地方雖然不大,但設計雅緻,店舖內外的對聯,工整合律,言之有物。字體方正茂密,豐膄雄渾。門外兩旁的 [難裡經營所買無非手藝 翩然惠顧招呼便是文章] 務實中見廚藝與服務的承諾。[牛羊知草味 蜂蝶惜花情] 頌大自然的美妙交融,喻惜食惜緣。牆上的是日推介餐牌,也是以書法書寫的,很有心思。

東江釀豆腐 - ($35 )

客家鹹雞-例牌($35)
味帶鹹香卻濃淡得宜,雞皮爽彈,肉質嫩滑少脂肪,很有雞味。

蜆芥鯪魚球 (5 粒 $25 )
外皮金黃香脆不油膩,加了馬蹄的鯪魚肉柔韌爽甜,魚味香濃。

京蔥燒魚 ($68)
彩虹鯛魚先炸後燜,醬汁鮮味恰到好處,加上京蒽散發著香氣。

連魚鰭魚骨都卜卜脆,十分美味。

芝蔴骨($60)
排骨酥香,入口即骨肉分離,隨即融化,肉汁充沛卻已全渗了入內,無須再外加醬料或芡汁卻很入味。鋪滿芝蔴和葱花,真的色香味俱全,但份量略嫌迷你,有點意猶未盡。

蔥油牛肉餃 (4 隻$ 24)
相當大粒,外皮薄而通透幼滑,饀料十足,肉嫩而牛味濃郁,滿佈青葱,味道很好。

與老闆娘傾談,得知對聯原來出自老闆的廚藝師父,而書法則是師母的手筆。師父真是多才多藝,和師母真合拍!

除此之外,店內還展示了多幅畫作,原來是夥拍非牟利的社區機構,展示長者的與義工一起創作的感人藝術作品。

我和老公都很欣賞這裡的食物和氣氛,決定找天再來。

Type of Meal
  • 蜆芥鯪魚球
  • 京蔥燒魚
  • 蔥油牛肉餃
2019-11-10 2990 views
懷舊菜小店,吳永皓師傅徒弟店。朋友話帶我去好多次,卒之試咗啦。餐牌選擇一般多。老闆娘話返咗鮑魚,就試咗冰鎮鮑魚$68一隻,見到水吧放咗一盤啱啱包好嘅素鵝$38,又試埋。朋友介紹食家鄕蠔鉢$40同客家鹹雞$34。 個人like素鵝同鹹雞,超有雞味。特色懷舊菜特色店,街坊價,不錯。
懷舊菜小店,吳永皓師傅徒弟店。

冰鎮鮑魚
素鵝
𧐢砵
客家咸雞
$80 (Dinner)
素鵝
客家咸雞
2019-10-26 2319 views
昨晚與友人👯‍♀️🏃🏽‍♀️共三人去等位食晚飯,等咗一陣先有人岀嚟門口派号碼。其間,我留意到有幾個比我遲來的人🚶🏼‍♀️🚶🏼‍♀️🚶🏼‍♀️,走到職員面前傾咗一陣(可能係熟客啩)。結果,十五分鐘後有位,佢哋竟然安排咗比我遲來嗰三個人入坐,本來諗住放棄,去等二度食就算,但係諗兩諗決定要同職員表示不滿。當然佢哋咪就係話因為嗰幾個係熟客,所以咪俾人入先囉,ok fine,間舖係你哋嘅,我無話可說。我只可以用行動表態,以後唔再幫襯,再好味嘅食物,如果一入門口之前我已經要經過不公平嘅待遇我寧願唔食。祝生意蒸蒸日上,客人光顧前要諗諗自己嘅時間是否寶貴,因為佢哋隨時會係你等緊位嘅時候安排一d佢哋所謂嘅熟客入坐先過你💆🏼‍♀️
2019-09-20 1596 views
據我所知,和暢金廚是由名廚吳師傅主理,所以品質有一定保證。有時想唔到吃咩就會去吃,因為可以少份量點菜 ,而且可以吃到家鄉的味道。鹹雞一定要吃,唔係平時吃的大肥雞,好有雞味。懷舊狗仔粉細細碗,湯底好夠味,有蝦米同冬菇。豬手真係勁勁勁好吃,仲有好特別嘅紅棗糕,只有哩到先吃到。其他唔逐一介紹了,總結樣樣都好滿意。

鹹雞一定要吃,唔係平時吃的大肥雞,好有雞味。

懷舊狗仔粉細細碗,湯底好夠味,有蝦米同冬菇。

豬手真係勁勁勁好吃,仲有好特別嘅紅棗糕,只有哩到先吃到。

其他唔逐一介紹了,總結樣樣都好滿意。
2019-06-19 1413 views
第一次來也是同事介紹最愛這裡的咸雞米米粉湯如食緊公仔麵 口感得意😎爽口彈牙 或許是自己偏好公仔麵 所以對這裡的米粉情有獨鍾 另外想介紹這裡的人情味食物未必是最好 但人情味濃厚
第一次來也是同事介紹
最愛這裡的咸雞米
米粉湯如食緊公仔麵 口感得意😎
爽口彈牙 或許是自己偏好公仔麵 所以對這裡的米粉情有獨鍾
另外想介紹這裡的人情味
食物未必是最好 但人情味濃厚
店面很小,有點家庭式作業,才二十多三十個座位,晚點來要在門外上街上等。東西不貴,份量該是二人的小份。除了菜單上的東西,牆壁上掛著店家當天的新鮮推介。#鹵水墨魚 店家當天的推介,鹵水味偏淡,墨魚頗新鮮。#金牌碗仔翅 味道不錯,這個價位不是用粉絲而是用魚翅,雖然是細身的但有啥可說。#櫻花香蔥餅 就是香蔥餅加了點櫻花蝦,蝦的份量不多。#清湯牛腩 份量剛夠兩人,湯底好牛腩夠爛,質量比得上同區X記的清湯腩但價錢平宜差不多一半。#北菇鴨汁魚唇 魚唇夠爛,份量也不少#家鄉蠔砵 焗得很香脆,就是那蠔仔偏小。#紅棗糕 味道棒,不太甜限量供應,記得點菜時就要先下單。

#鹵水墨魚 店家當天的推介,鹵水味偏淡,墨魚頗新鮮。

#櫻花香蔥餅 就是香蔥餅加了點櫻花蝦,蝦的份量不多。

#北菇鴨汁魚唇 魚唇夠爛,份量也不少

#家鄉蠔砵 焗得很香脆,就是那蠔仔偏小。

#紅棗糕 味道棒,不太甜限量供應,記得點菜時就要先下單。
2019-01-18 1942 views
同一大班同事去食lunch,大埔呢頭真係好多小店,佢地帶我食呢間和暢金廚,睇openrice唔算多食評,我就幫大家試試佢啦係南盛街中間,舖頭唔太大,得幾張枱,都係做街坊生意。餐牌點菜就交比同事,我只負責影相同食十二個人都叫左幾多野食,每樣都係細細碟咁,可以揀多d款。我都唔好意思逐樣影相,所以只影左部分。同埋同事叫左d內臟好似生腸仲有豬手豬紅,我都係唔食嘅,所以就無影鹹雞幾滑,雞味濃,只係雞肉下面太多紅色同血水,有少少驚釀豆腐平時我都唔多好呢味,但岩岩做起幾好食鯪魚球一般啦,有d腥味蠔缽第一次見呢樣野,係連埋d蛋蒸嘅,適合配飯食鹹魚蒸肉餅我幾中意佢薄薄地口感唔會太實,又係撈飯一流嘅紅棗糕高度推介!一定要趁熱食呀,好香紅棗味,甜度剛好,聽講無加水無加油,口感綿密,食密個下我已經想再買做下午茶$7件唔算平,但我覺得值嘅仲有幾味食完我覺得需要推介但係無圖嘅櫻花香蔥餅:夠薄有脆邊蠔仔粥:同事話粥底係有瑤柱,食落真係鮮甜,同埋都有唔少嘅蠔仔幾乎一更一粒總結:整體都有水準,大推紅棗糕!
同一大班同事去食lunch,
大埔呢頭真係好多小店,
佢地帶我食呢間和暢金廚,
睇openrice唔算多食評,我就幫大家試試佢啦

係南盛街中間,舖頭唔太大,
得幾張枱,都係做街坊生意。

餐牌
點菜就交比同事,
我只負責影相同食

十二個人都叫左幾多野食,
每樣都係細細碟咁,可以揀多d款。
我都唔好意思逐樣影相,所以只影左部分。
同埋同事叫左d內臟好似生腸

仲有豬手豬紅,我都係唔食嘅,所以就無影

幾滑,雞味濃,
只係雞肉下面太多紅色同血水,有少少驚

釀豆腐
平時我都唔多好呢味,但岩岩做起幾好食
鯪魚球

鯪魚球
一般啦,有d腥味

蠔缽

蠔缽
第一次見呢樣野,係連埋d蛋蒸嘅,
適合配飯食
鹹魚蒸肉餅

鹹魚蒸肉餅
我幾中意佢薄薄地口感唔會太實,
又係撈飯一流嘅
紅棗糕

高度推介!一定要趁熱食呀,
好香紅棗味,甜度剛好,
聽講無加水無加油,口感綿密,
食密個下我已經想再買做下午茶
$7件唔算平,但我覺得值嘅

仲有幾味食完我覺得需要推介但係無圖嘅
櫻花香蔥餅:夠薄有脆邊
總結:整體都有水準,大推紅棗糕!

2019-01-17
$67 (Lunch)
  • 櫻花香蔥餅
  • 蠔仔粥
2019-01-14 1196 views
食物差,環境差,服務更差!環境太迫,跟本食得不自在,拾枱也拾上拾,食得太趕,比快餐店還要快,想和家人享受及聚多一會也不成。食品方面,味道也不是之前吳師傅的一套,但卻掛著吳師傅的旗號來騙人!如果想做優質私房菜或小菜店的形式,為什麼不能做好些,連一般茶餐廰也不如,一切都和之前的和暢老店是兩回事!職員落單也離譜,明明落了單,到最後不來,也不承認錯處!服務差差差! 價格多少不是問題,為什麼不能讓人好好的吃一頓飯,但卻趕頭趕命之余,又服務之差等等的讓人三重失望!
食物差,環境差,服務更差!
2019-01-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
2018-12-30 1055 views
早前有位工作上O既前輩約食飯, 佢的女兒話要帶我食佢地屋企附近懷舊菜~ 其實都幾期待, 連一個小朋友都要推薦中菜, 會係點架呢?咁啱今日係星期日, 門口都幾多人等位, 店舖唔算大, 但幾淨乾淨同埋坐得舒服~而且黎食好多都係街坊街里, 大家同店員都打成一片~好熱鬧~今日食O既野都係小朋友揀, 其實叫左好多樣~我揀左3 款最正去介紹清湯牛腩只是$35 一碗~ 入面牛腩份量好多, 每一舊都燉到好腍, 好入味~ 蘿蔔清甜, 吸收哂牛腩湯D 精華~ 個湯汁就更加唔洗講, 甜到不得了~  絕對要推介!花雕醉雞雞肉好滑, 加左花雕好香, 入哂味雞又唔肥, 最緊要係切開D 雞骨髓唔係紅色懷舊狗仔粉好耐無食過加狗仔粉, 呢豌值得讚係湯底, 香菇味又夠, 狗仔粉好滑, 好飽肚~
其實都幾期待, 連一個小朋友都要推薦中菜, 會係點架呢?

而且黎食好多都係街坊街里, 大家同店員都打成一片~好熱鬧~
今日食O既野都係小朋友揀, 其實叫左好多樣~
我揀左3 款最正去介紹

清湯牛腩

花雕醉雞
雞肉好滑, 加左花雕好香, 入哂味
雞又唔肥, 最緊要係切開D 雞骨髓唔係紅色

懷舊狗仔粉
2018-11-04
  • 清湯牛腩
2018-12-08 1167 views
係一間好到值得寫食評嘅小店。上午睇新聞睇到有好嘢食晚上八點即嚟報到,見到門口排滿人,已經感覺店舖口碑一定好好。店員定老闆門好落力寫單,傳菜,執枱,等咗一陣先有姐姐出嚟派號碼發。大約等咗20分鐘先入座。期間姐姐都出過嚟2次問等待中嘅食客會唔會叫蒸餸,叫定做定唔駛等。我第一次嚟其實好多嘢都想試,但見無人叫蒸餸,加上自己又並非食到大笨象嘅心情,都拎拎頭等到入座先叫其他。價格親民,令人更想乜都試下。是日例湯皇 $20黑蚊蚊嘅係老火湯,只係記得有龜板,土伏苓同藥材,細啖飲好清,大啖就好甘,正正係用料足火候夠嘅體現,哩個例湯係我飲過最高層次嘅例湯。👍👍金牌碗仔翅$22跟住出場係相對好”掃街”類嘅碗仔翅,神奇事情係入面嘅雞絲真係好有雞味,而湯嘅”結身”程度少不免會想起係生粉水,但佢係特別滑身,仿佛係湯羹一倒入口就自湯滑落食道中,味道當然好和諧。花鵰醉雞(例牌) $35哩個價錢竟然食到軟,香,醉,甜,仲有8,9件正常雞件量,部份嘅皮肉間仲有薄薄啫喱油脂,如果一個人嚟,一份雞,一碗飯,好美滿。鹵水豬手 $8/件入咪而唔會太濃,咬落去係滿口骨膠原,唯一挑剔係手指罅中間有毛,要咬掉浪費咗蠔汁鴨掌 $6/隻汁
係一間好到值得寫食評嘅小店。
上午睇新聞睇到有好嘢食
大約等咗20分鐘先入座。

價格親民,令人更想乜都試下。

是日例湯皇 $20
👍👍
金牌碗仔翅$22

花鵰醉雞(例牌) $35

鹵水豬手 $8/件

蠔汁鴨掌 $6/隻
汁比鹵水甜少少,但慢慢吮反而仲答真個味,最後係微辣,鹹甜味>鴨味>辣味,咁又層次嘅蠔汁,成個菜牌就只係見到係哩味鴨掌出現,媽呀~佢點賺錢呀!

滷水豬蹄 $15
店姐姐介紹我哋食,叫果陣仲以為係豬手類,原來係 無骨豬蹄肉,又淋又入味仲唔肥膩,食到停唔到

蝦子豬皮蘿蔔 $22
清清地嘅間場,一放上枱已經聞到好香蝦子味,蘿蔔清甜唔算好淋,但勝在無渣

韮菜豬腸豬紅 $22
又一道大師級水準嘅平民”掃街”菜,豬紅除咗有本身味到仲多一陣湯底而來嘅清甜,豬腸更係有豬味無臭味,仲舊舊都切得好公整,將內臟類肉食層次再提升。

鹵水蛋 $6
男朋友要求點嘅餸,我咬咗一細口,好有蛋味引襯出鹵水味。

總括講,食物超乎所想,超乎所值,希望好快再嚟

2018-12-06
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$85 (Dinner)
  • 滷水豬蹄
  • 是日例湯皇
2018-10-11 1205 views
在大美督跑完步出返黎大埔都成9點幾。雖然都知好多店舖都關門了但又唔想食商場果d連鎖食店,所以都繼續行去大埔街市果邊再入搵食。見到呢間新開張,門面整潔又有不少食客,仲要仲未關門!!我和朋友便決定進去醫肚先。看看menu食物價錢ok,面,粥,飯,滷水,菜魚肉,冷盤咩都有又可以按所需分量決定叫幾多個/份。覺得幾好啊!但夜麻麻又唔想食太多。思前想後之際店員哥哥竟然知道我地既苦惱過來介紹鎮店名物--家鄉蠔砵$40 和鯇魚皮 $30我地再叫埋艇仔粥同菜心,兩件豆腐及一隻豬手真係豐富既宵夜晚餐。上菜好快。先試蠔砵,鮮蠔加上菜和蛋蒸熟,原來都可以甘夾。果然無介紹錯❤鯇魚皮是冷盤,好爽脆,用埋豉油同粥一齊食更鮮味菜心我地走油走汁,佢地都跟足無錯漏。我最愛之一的滷豬手也沒有令我失望,夠軟夠稔同入味。 豆腐都美味。店員仲等埋我地食完先收工,無趕過人服務真抵讚👍👍大埔不單大埔人好,大埔食物也很美味啊!所以,真係滿載而歸!!美味:😋😋😋😋價錢:💰💰50-100
在大美督跑完步出返黎大埔都成9點幾。
雖然都知好多店舖都關門了
見到呢間新開張,門面整潔又有不少食客,仲要仲未關門!!
我和朋友便決定進去醫肚先。
又可以按所需分量決定叫幾多個/份。
覺得幾好啊!
但夜麻麻又唔想食太多。
思前想後之際
我地再叫埋艇仔粥同菜心,兩件豆腐及一隻豬手
真係豐富既宵夜晚餐。
上菜好快。
鯇魚皮是冷盤,好爽脆,用埋豉油同粥一齊食更鮮味
菜心我地走油走汁,佢地都跟足無錯漏。
我最愛之一的滷豬手也沒有令我失望,夠軟夠稔同入味。
豆腐都美味。
店員仲等埋我地食完先收工,無趕過人
服務真抵讚👍👍
大埔不單大埔人好,大埔食物也很美味啊!
所以,真係滿載而歸!!

美味:😋😋😋😋
價錢:💰💰50-100
2018-10-06
$50 (Dinner)
  • 鮮鯇魚皮
  • 豬手
  • 家鄉蠔砵
2018-10-06 821 views
我尋日去食係全部野都無味,最過分係醉雞得個汁有味但雞完全無味!蠔油掌超dry!蝦花蝦蔥煎餅超凍好似紙皮!碗仔翅正常味道淡但不能說好食!滷水蛋又凍又無味似水煮蛋但有色無味!煎釀豆腐正常。依間野零服務野食差難食到相都只係影左幾張就無心機影落去
依間野零服務野食差
難食到相都只係影左幾張就無心機影落去
2018-09-30 638 views
夜晚去食的~叫左個啫啫雞煲、懷舊狗仔粉、韭菜豬腸豬紅、東江釀豆腐、上湯烏冬、紅棗糕同埋上湯拉麵~價錢係平嘅~十幾二十蚊都有樣嘢~味道唔錯,例如雞煲啦,好入味,夠味~又例如烏冬啦,個湯底正,烏冬就好有咬口~所以平靚正齊曬~另外人情味我覺得十足,好有懷舊feel~正~~~值得一嚐~但係好搞笑嘅就係因為佢少少少少咁,平平地咁,你叫下叫下就好多野架啦~😂😂😂有個好處就係因為平,份量唔會話好多,咁你就變左可以試多幾樣嘢食啦~最後一句:加油啦!💪🏻💪🏻💪🏻

2018-09-30
$47 (Dinner)
  • 紅棗糕