2017-06-03 454 views
呢個apps其實有啲難用,呢一篇野我係第二次寫先成功。第一次寫完之後加相再發送系乜嘢都冇儲存到。有啲嬲嬲地諗住放棄唔寫,但如果唔係想寫我都唔會download佢。所以試埋今次如果都係唔得就真係會放棄。。。入返正題,係大概下午茶嘅時間去搵嘢食,其實附近有好多野可以選擇,但本身自己好鍾意食牛,所以就去咗食呢一間啦。落完單無耐個姐姐就即刻俾咗碗湯我,個飯同埋個牛腩都好快就到左。(不過係逐樣逐樣上😂)個牛腩好好味,啲牛腩汁都好好味。仲有啲菜係個底度,個菜索晒啲牛腩汁所以真係好好味。啲牛腩汁我基本上我撈飯撈曬,剩低啲汁其實我都飲埋🙈 個飯其實食唔晒,太大碟啦。早知叫佢小飯唔好浪費。食完之後先見到有張紙貼左係牆到,啲湯係好野來,唔好嘥。咁我都飲左幾啖,但係始終都唔夠牛腩汁好味😂個湯飲得出係有少少藥材味。睇得出係一間用心做嘅店👍
清湯牛腩飯

。啲牛腩汁我基本上我撈飯撈曬,剩低啲汁其實我都飲埋🙈

個湯飲得出係有少少藥材味。睇得出係一間用心做嘅店👍
2017-05-05
Type of Meal
Tea
清湯牛腩飯
2017-01-25 653 views
大利清湯腩沒人排隊, 就去食下~試左招牌清湯腩米粉同雲吞麵~清湯腩肉: 肉味夠, 冇咩脂肪唔肥, 因為腩肉冇脂肪所以都幾痴牙(相片雲吞是別碗的=P)雲吞麵: 一碗有六粒雲吞, 好多, 雲吞胡椒味重, 蝦大大粒好彈牙整體黎講, 我覺得雲吞好味過清湯腩
大利清湯腩沒人排隊, 就去食下~
試左招牌清湯腩米粉同雲吞麵~
清湯腩米
(相片雲吞是別碗的=P)

雲吞麵: 一碗有六粒雲吞, 好多

, 雲吞胡椒味重, 蝦大大粒好彈牙
雲吞撈麵
整體黎講, 我覺得雲吞好味過清湯腩
2017-01-22
$45 (Lunch)
雲吞撈麵
2016-09-27 773 views
剛剛去完旅行食得太滯,所以近一星期都要食返清D減低返罪惡感.因為老公要返工,趁dinner時間過黎同佢見一見.最就腳就係呢間大利清湯腩, 話事話我都係第一次食清湯腩, 希望唔好名過於實.牛腩河, 牛筋河及腩汁籮蔔.牛腩賣相蠻不錯, 另一碗牛筋睇落就比較"削"無咩睇頭. 只有幾根幼幼的筋.牛腩肥瘦分佈平衡, 瘦中帶點肥, 口感不錯.而且河粉煮得軟硬剛好, 伴上蔥花一起吃很不錯的配搭至於牛筋, 沒有煮太淋, 咬下去有點硬...完全浸得不入味我個人比較喜歡淋, 入哂味的牛筋.有點黏口就最好. 這裡的牛筋不合我口味. 反而腩汁籮蔔就很不錯, 籮蔔很淋,淡淡的腩汁融入了籮蔔裡,好好味!而且10多元就有, 喜歡吃籮蔔的不可錯過

因為老公要返工,趁dinner時間過黎同佢見一見.

最就腳就係呢間大利清湯腩, 話事話我都係第一次食清湯腩,
希望唔好名過於實.

牛腩河, 牛筋河及腩汁籮蔔.

牛腩肥瘦分佈平衡, 瘦中帶點肥, 口感不錯.

而且河粉煮得軟硬剛好, 伴上蔥花一起吃很不錯的配搭

至於牛筋, 沒有煮太淋, 咬下去有點硬...完全浸得不入味

我個人比較喜歡淋, 入哂味的牛筋.

有點黏口就最好. 這裡的牛筋不合我口味.

而且10多元就有, 喜歡吃籮蔔的不可錯過
2016-09-05
$50 (Dinner)
2016-04-07 1118 views
一個人漫無目的在灣仔遊走, 想揾個地方食個lunch。無目標的我, 見到這家「大利清湯腩」門面貼了不少新聞雜誌的報導, 最顯眼當然是出名挑剔的蘇絲黄的推介。相信阿蘇於是甫入麵店。「大利清湯腩」的面積比一般麵店大得多, 加上當日店內冷清清, 更加感覺麵店地方非常寬敞。餐牌就只有這個, 非常簡單。價格有些意料之外, 想像不到位於灣仔的細街中的麵店, 一碗牛腩河索價四十多元。叫得「大利清湯腩」, 當然要試下<牛腩河 $42>。師傅即席煮麵, 再手起刀落切牛腩。湯頭以為會有清甜的牛肉味, 非常失望湯頭沒有什麼特色, 非常淡味。河粉不太順滑, 正因湯頭無味, 更加令河粉無味。清湯牛腩不太公整, 賣相不吸引。咬下去軟諗無渣, 可是牛味不太濃郁。凡光顧粉麵, +$8有杯凍飲。奶茶不是地道的絲襪奶茶, 只是預先冲調的奶茶。雖然用黑白淡奶, 但味道沒有期待的香滑。另外茶味苦澀, 味道認真麻麻。
2016-04-02
$50 (Lunch)
2015-12-14 809 views
朝早唔記得帶飯返公司,午餐只好落街買飯盒。喺灣仔道兜咗兩個圈,終於決定一試遠近馳名o既「大利清湯腩」 。睇到店子貼於門外其中一編雜誌o既報導推介「清湯牛腩河」,所以諗都唔洗諗就叫咗碗外賣返公司食。食店招牌同牆上o既餐牌同為鮮黃色,好夠搶眼 。收銀姐姐非常熟手,落單收錢一分鐘有找。食物五分鐘就準備好。 清湯牛腩河($40 + $1外賣盒錢):碗內雖然河粉份量多,但係個清湯底就唔多夠味,幸好主角牛腩軟腍味濃,成功挽回不少分數。
食店招牌同牆上o既餐牌同為鮮黃色,好夠搶眼
收銀姐姐非常熟手,落單收錢一分鐘有找。
食物五分鐘就準備好。
清湯牛腩河
清湯牛腩河
2015-12-11
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$41 (Lunch)
2015-06-02 634 views
宜家清湯腩在香港隨處可見, 但真係有水準的真係唔多. 大部份的價錢都唔平, 閒閒地都4-50蚊一碗.今次點左牛腩河($40)+ $7(有凍飲)+ 蘿蔔($13)+ 油菜 ($15) 坦白講,真係好有進步空間,菜心煮得太耐,淋得過份,蘿蔔同樣出了問題, 好易散河的分量是不少的(唯一可以讚),但又係過淋,唉! 牛腩正正常常,完全談不上好食.無下次啦, 祝君大吉大利啦
宜家清湯腩在香港隨處可見, 但真係有水準的真係唔多.

大部份的價錢都唔平, 閒閒地都4-50蚊一碗.

無下次啦, 祝君大吉大利啦
呀肥常帶我出沒在灣仔, 而另一間我倆常去的飯堂就是這間。這是一間吃清湯牛腩的麵店, 店面非常清潔, 光亮。重點是, 無論我和呀肥甚麼時候去, 都不用排隊。座位是我食過的麵店中, 最舒適的。而且每次都會坐在可看電視的卡位。因為常去光顧, 那裡的姐姐都認得呀肥和我。她們的記性很好, 都記得呀肥很大食,每次都會問他, 要不要多飯或多麵。有時候, 還會跟我們聊聊天。這種感覺, 我很久沒有試過了。因為, 多數的麵店都坐很擠, 而且客流量很大。店員都很少跟客人聊聊天。而大利的店員姐姐卻不一樣, 每次去都好親切。鮮蝦雲吞麵雲吞很大一顆, 足料!調味也不錯, 好吃。配上大利的辣椒油吃, 更好吃。不過, 價錢偏貴。清湯坑腩姐姐說, 坑腩最好吃。的確, 我很喜歡。牛味不算濃, 但很腍。很喜歡吃!
呀肥常帶我出沒在灣仔, 而另一間我倆常去的飯堂就是這間。
這是一間吃清湯牛腩的麵店, 店面非常清潔, 光亮。

重點是, 無論我和呀肥甚麼時候去, 都不用排隊。
座位是我食過的麵店中, 最舒適的。
而且每次都會坐在可看電視的卡位。

因為常去光顧, 那裡的姐姐都認得呀肥和我。
她們的記性很好, 都記得呀肥很大食,
每次都會問他, 要不要多飯或多麵。

有時候, 還會跟我們聊聊天。
這種感覺, 我很久沒有試過了。
因為, 多數的麵店都坐很擠, 而且客流量很大。
店員都很少跟客人聊聊天。
而大利的店員姐姐卻不一樣, 每次去都好親切。
鮮蝦雲吞麵
雲吞很大一顆, 足料!
調味也不錯, 好吃。
配上大利的辣椒油吃, 更好吃。
不過, 價錢偏貴。
清湯坑腩
姐姐說, 坑腩最好吃。
的確, 我很喜歡。
牛味不算濃, 但很腍。
很喜歡吃!

Other Info. : 我很喜歡來「大利」, 不只是因為食物, 更多的是店員的親切。 在現在的社會, 實在太難找到人情味呢。 木口木面.黑口黑面的店員太多, 笑容滿面的太少。
2015-01-09
$70 (Dinner)
2014-12-08 295 views
星期二,放工後,便去摩理臣山游水,游完水後,肚子感覺有點兒餓,原本想去CC Wu大厦內食牛腩麵,但途經大利清湯腩,想起都很久沒有試它們,便走入去一試,當時內裏只有4張枱有客,打開餐牌一睇,發覺價錢不平,咖哩腩飯要$55.00,飲品另計,相比附近其他出名的牛腩專門店,係貴咗一截,唔知味道有否提昇?最後都係叫咖哩腩撈麵,很快便到,先試口湯,都okay,再食一啖麵,一般啦,根着試重頭戲,咖哩牛腩,個人感覺咖喱不夠辣,牛腩又係一般,比以前失色,食完後,感覺到很難和灣仔其他牛腩專門店兢爭,因為附近講緊係$25一碗腩河,如要生存,大利要加多一把勁才成。
2014-12-02
$55 (Dinner)
2013-08-09 222 views
上幾粒鐘CPT前,要食少少野打底行行下見到有大利,就食去回味一下想當年成日係天后食佢同埋華姐覺得2姐都唔差可能我對牛腩既要求低,無一眾食客咁有要求一入去是但叫個牛腩雲吞米45蚊(好似)個湯係幾清,但唔係淡,有輕輕既牛味,我覺得幾好牛腩我唔知咩位,食落去係軟滑,帶少少牛根,每一口也有肉和根味,口感不錯,牛味也很足雲吞就普遍啦,無亮點感覺上係幾好食,但係米粉份量係幾少,食完有點餓就真
上幾粒鐘CPT前,要食少少野打底
牛腩雲吞米
行行下見到有大利,就食去回味一下

想當年成日係天后食佢同埋華姐

覺得2姐都唔差

可能我對牛腩既要求低,無一眾食客咁有要求

一入去是但叫個牛腩雲吞米

45蚊(好似)

個湯係幾清,但唔係淡,有輕輕既牛味,我覺得幾好

雲吞就普遍啦,無亮點

感覺上係幾好食,但係米粉份量係幾少,食完有點餓就真

2013-06-17
$45 (Dinner)
牛腩雲吞米
2012-11-06 174 views
大差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差了! 免費都不會再去!點了咖喱牛腩飯,啲咖喱汁好稀好似係黃色的水,無味的,又唔辣又唔甜,啲飯又好貴硬,一般茶餐廳都好過佢!成50蚊一個飯,仲要食到成肚氣!
大差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差了!
免費都不會再去!
成50蚊一個飯,仲要食到成肚氣!
2012-11-17
2012-10-10 138 views
招牌清湯,最差就係個湯! 1比99 (1湯99水)好明顯用咗大量滾水溝淡晒,淡而無味,連清香味都無,飲水咁;只少天后個間溝淡完落味精去補獲,不過天后個間超䶢,食完要飲好多水。河粉外暖內凍,連煮下都懶,食得出只係用熱湯係個碗到浸暖d粉。牛腩一般。差!

差!
牛腩點煮,大利還記得。清湯點賣,忘得一清二楚了。叫了牛腩伊面,牛腩合格,夠LUM,跟幾年前去過品質差不多。飲淡湯,我的天,點解我地一次食牛腩清湯食到水味?就像50%湯用熱水代替了。就在當時一刻我想離開。在吃一口要加錢的伊麵,我的天,好LUM唔彈牙。我想再寫下去,但我當時無食落去,所以無什麼可以寫了。
牛腩點煮,大利還記得。清湯點賣,忘得一清二楚了。
叫了牛腩伊面,牛腩合格,夠LUM,跟幾年前去過品質差不多。
在吃一口要加錢的伊麵,我的天,好LUM唔彈牙。
我想再寫下去,但我當時無食落去,所以無什麼可以寫了。
Other Info. : 如果要說優點的話,就是面鋪有紙巾供應,很少有的。
2012-05-31
$40 (Lunch)
呢次係我第二次寫『大利』...亦係最後一次寫及幫襯佢!因為兩年前第一次寫 (天后店) 已勁鬧其實我唔知大利喺呢度有分店,咁啱今日下午陪太太喺附近睇牙,喺唔知食咩嘢之下,見好耐無食,咪再畀次機會佢囉入到店內好新淨下,應該開咗唔耐啩,面積約成千尺好大下,幾寬敞。又好寧靜,因為全店連小弟就只有兩個客,哈哈,心知不妙小弟叫咗呢碗坑腩米。當「呢碗嘢」放喺我面前時,我已經好想換碗雲吞麵...先飲啖湯,好呀,名符其實嘅清湯,清到呢...完全飲唔到有牛肉味,連喊味都係得啲啲咋陰功...絕無吹水夾件望見已唔多精神嘅牛腩放入口...唔唔...有啲啲牛味嘞...唔唔唔唔...點解好似食緊『牛肉味香口膠』呢...唔唔唔...點解咬極都咬唔開嘅...嘩!咩嘢嚟?真係畀人食?幾特別吖,第二度都食唔到呢味嘢呀各位,幅相右上角嗰舊就係小弟咬咗好耐都咬唔開,仲原形返出嚟影相,你話神唔神奇呢哈哈成$30蚊碗添,不如去池記、麥奀、何洪記好過我都唔想多講,拜拜啦『大利清湯腩』,人無你有!你係得嘅
呢次係我第二次寫『大利』...亦係最後一次寫及幫襯佢
!因為兩年前第一次寫 (天后店) 已勁鬧

勁差差差差差差
小弟叫咗呢碗坑腩米。
當「呢碗嘢」放喺我面前時,我已經好想換碗雲吞麵...
先飲啖湯,好呀
,名符其實嘅清湯,清到呢...完全飲唔到有牛肉味
,連喊味都係得啲啲咋陰功
...絕無吹水

夾件望見已唔多精神嘅牛腩放入口...唔唔...有啲啲牛味嘞

成$30蚊碗添,不如去池記、麥奀、何洪記好過

我都唔想多講,拜拜啦『大利清湯腩』,人無你有!你係得嘅
2012-04-24
  • 牛肉味香口膠
2012-01-19 62 views
實在太失望特地點了坑腩,完全不太有根位, 一點滑既感覺都無, 入口很鞋,牛味一般,感覺吃緊湯渣紫菜四寶丸- 四寶丸不是自家制,交來無驚喜,唔彈牙...><腩汁蘿蔔- 蘿蔔很甜,無根,可能已經最好食
實在太失望

腩汁蘿蔔- 蘿蔔很甜,無根,可能已經最好食
2012-01-09
$50 (Tea)
  • 腩汁蘿蔔
2011-10-31 62 views
清湯腩 (傳説中用100斤牛骨熬制出來的湯底,真是名不虛傳,牛肉味十足,而且沒有下什麽花椒八角之類的佐料,凸現了牛肉的甜香。不過我覺得稍咸,要和麵一起吃,貓覺得剛好。牛腩煲得很爛,選用的位置也非常好,基本上每一塊都是一半肉一半筋的。連湯帶肉一碗才賣40港幣,真是好吃又抵吃!)墨魚牛肉雙丸麵(面身是正常的銀絲面,牛肉万也不過不失啦,不過墨魚丸就非常的好吃,彈牙又有鮮味,跟在廣州能吃到的不是一個水平)蘿蔔(偶去到牛腩店肯定要試一碗蘿蔔的,因爲蘿蔔吸滿牛腩的湯汁,有時候比牛肉本身更好吃。這次也沒有讓我失望,一碗我只留了兩塊給野貓,剩下的全部掃蕩乾淨~~)
清湯腩

墨魚牛肉雙丸麵

蘿蔔
淋啊
2011-10-29
$50 (Lunch)
淋啊