同女朋友特燈上open rice搵左呢間日本餐廳提前慶祝萬聖節。打電話去book台ge時候態度已經好差。😡😡原本以為係因為他們太忙所以語氣重左。但當我去到,出邊的服務員已經招呼不是很好。點野食時個服務員算係好d!呢度環境麻麻地!😖😖😖好嘈!裝修看上去好唔舒服!真有Halloween的感覺👻💀☠👽當時已經無心情食,但最後我地兩個都點左一d野食。其實好普通。未食過d咁腥ge魚🐟🐟🐟😖😖其他野食感覺唔係好新鮮。唯獨係雪糕好食d。原本想影靚想!之後都無心情影!啦啦琳快d食完走人。野都未食完,服務員就想收碟,感覺好似趕人走咁。埋單ge時候,個服務員可能見我地點得太少野!所以表情唔係好好睇,有d黑,還問:食咁少夠ge啦?當時真係想說:我肯坐低食已經好好啦!算啦!沒有下次!整體差!❌❌❌❗❗❗🙅🏻‍♂🙅🏻‍♂🙅🏻‍♂
2018-10-30
$150 (Dinner)
2018-10-31 45 views
平時去九龍灣食飯,一係去德福,一係去淘大。住附近既朋友話我知原來得寶都有好多新開既餐廳,話1個月都試唔哂🌝今次黎到得寶,首先見到有間日本餐廳同拉麵店,見到日本餐廳lunch set幾平,就試呢間先。刺身盛定食 ($78) 刺身算係都幾多同幾厚😛 有三文魚,白身魚,甘蝦,帆立貝同八爪魚。食落都新鮮😛海幸丼 ($88) 呢個丼飯份量都幾大,材料都豐富,有三文魚,白身魚,葱呑拿魚腩蓉,牧丹蝦同海膽。 魚生比較薄身,海膽都係得少少相比之下,刺身盛抵食好多🙊海老天婦羅 ($30),日本南瓜天婦羅 ($10),日本蕃薯天婦羅 ($10) 同一口蕃薯天婦羅 ($8) 呢度既天婦羅唔錯,個皮脆得黎又唔會食落好厚。餡料都幾新鮮😛因為太為食,串燒都想試下。雞軟骨串燒 ($18),雞腿肉串燒 ($22)同冬菇串燒 ($16)。雞軟骨串燒最好食!脆卜卜,其他就不過不失☺️跟餐仲有甜品,係我最愛既豆腐同抹茶味雪糕😆

海幸丼 ($88)
相比之下,刺身盛抵食好多🙊

跟餐仲有甜品,係我最愛既豆腐同抹茶味雪糕😆
2018-10-31 29 views
朋友話想試下得寶商場新開的日本餐廳係九龍灣收工, 行過去都係10分鐘到, 近近地岩哂我地餐廳環境裝潢好別緻, 好有日本風味~~太肚餓關係我地咩都想食, 點左沙律, 壽司, 炸物, 串燒, 鍋物等等..兩個女仔食咁鬼多野刺身季節沙律$58三文魚,八爪魚,三文魚籽都非常多再加上柚子汁配生菜, 係一個好開胃的前菜真鯛刺身薄切 $98師父刀刃好厲害薄到透光, 魚帶甘甜又有油香, 配上醬汁, 別有一番風味碎三文魚蟹肉卷$68脆脆的蟹肉包係裡面, 再加上新鮮的三文魚, 兩者咁配搭, 口感非常好泡菜黑豚肉鍋烏冬$78湯底有少少辣辣地,加入了泡菜, 酸酸辣辣, 烏冬相當之Q,份量亦都好多味噌豬軟骨$52好腍身又夠入味, 連蘿蔔都好甜亦吸收哂所有上湯的精華呀!!炸品價錢好抵食$8/串~~~ 所以叫幾多都唔怕~~吉列豆腐真係好滑, 即叫即炸,, 所以大家食個陣要咬一口仔,, 慢慢食呀!!吉列蓮藕, 一D都唔油膩, 炸粉唔好太厚雞胸肉紫蘇卷, 紫蘇味好香但雞胸肉少左D JUICE~鯖魚, 雞軟骨,雞頸肉串燒 雞頸肉第一次食, 肉質好嫩滑, 口感帶咬勁雞軟骨不過不失鯖魚燒得岩岩好, 唔會好乾身兩個人食埋單唔洗
朋友話想試下得寶商場新開的日本餐廳
係九龍灣收工, 行過去都係10分鐘到, 近近地岩哂我地

餐廳環境裝潢好別緻, 好有日本風味~~

兩個女仔食咁鬼多野

刺身季節沙律$58

真鯛刺身薄切 $98
師父刀刃好厲害
薄到透光, 魚帶甘甜又有油香, 配上醬汁, 別有一番風味

碎三文魚蟹肉卷$68
泡菜黑豚肉鍋烏冬$78

味噌豬軟骨$52
好腍身又夠入味, 連蘿蔔都好甜亦吸收哂所有上湯的精華呀!!

炸品價錢好抵食$8/串~~~ 所以叫幾多都唔怕~~
吉列蓮藕, 一D都唔油膩, 炸粉唔好太厚
雞胸肉紫蘇卷, 紫蘇味好香但雞胸肉少左D JUICE~
鯖魚, 雞軟骨,雞頸肉串燒
雞頸肉第一次食, 肉質好嫩滑, 口感帶咬勁
雞軟骨不過不失
鯖魚燒得岩岩好, 唔會好乾身
兩個人食埋單唔洗$500, 又食到咁多高質素的食物,
推介大家睇試下~~
2018-10-31 17 views
行開九龍灣,商場內一式一樣既快餐食肆冇咩驚喜,於是行多兩步去左得寶商場,裝修得意,有心思,叫左幾份刺身做前菜,都好鮮甜份量足,刺身沙律用醋汁,酸甜開胃又低卡,減肥人仕食幾多都得,再叫左油甘魚,三文魚,都好厚切,油脂豐富,食落好香甜,甜蝦更是我的至愛,細心挑晒腸,肉厚新鮮,蝦頭D膏都啜埋。一份壽司卷叫左碎三文魚,內裡包住蔥同蟹肉,蔥味同蟹肉三文魚配搭得好夾又好FRESH。試埋個關東煮,煮得好入味,八爪魚好食,最欣賞係蘿蔔,煮到淋晒,冇根冇渣,唔怕太飽既可以叫埋黎食!串燒都叫左幾款,唔怕食內臟既可以叫雞肝,燒到有淡淡焦香,配埋個燒汁,係唔錯既選擇,大路少少叫埋個豚肉竹筍卷都好好味,可以再encore。原本怕唔飽叫埋個烏冬,天婦羅皮簿鮮炸,蝦,南瓜,茄子都好食,可惜係食唔晒個烏冬☹
2018-10-31 43 views
近來係飲食方面,個人鍾意食日本嘢,咁啱今日約咗家姐一齊去食反,佢又唔想去太遠,就選擇咗係佢屋企樓下嗰間,叫做大魚屋台嘅日本料理佐饍。侍應俾咗一個近門口嘅卡位我地坐,又俾埋歺牌我。我随手將嗰歺牌俾咗家姐,今晚由佢發辨。叫咗一個(大魚屋台二人前)套歺,有呢個日本蕃茄八爪魚沙律,好特別,八爪魚都好鮮甜又易咬開,沙律菜嗰味比較有少少酸,好開胃,再來刺身盛,有左口魚8件,三文魚,油甘魚,帆立貝各兩件,三文魚和油甘魚非常肥美,左口魚好鮮甜,沾少少醬油,入口特別好味,海膽葱花拖羅蓉卷有4件,個樣又靓,味道又正,跟住上個串燒拼盤,有煙肉廣島蠔,黑豚肉,鲭魚,翠肉瓜。廣島蠔比煙肉包住燒,蠔好肥,肉汁好多,煙肉包住廣島蠔嚟食,口感與別不同,跟住重有豆乳雞肉軟骨丸子和紙火鍋同埋安格斯牛肉湯烏冬,火鍋個豆乳雞肉軟骨丸子,食落口,好冧。安格斯牛肉湯烏冬味道一流,好快就食晒所有嘅嘢,最後來多兩杯雪糕,一杯芝麻,一杯綠茶,跟住就埋单走人,下次再來過。

,好特別,八爪魚都好鮮甜又易咬開

,沙律菜嗰味比較有少少酸,好開胃,再來刺身

,有左口魚8件,三文魚,油甘魚,帆立貝各兩件

,三文魚和油甘魚非常肥美

,左口魚好鮮甜

,跟住上個串燒拼盤

,好快就食晒所有嘅嘢,最後來多兩杯雪糕,一杯芝麻,一杯綠茶

,跟住就埋单走人

,下次再來過。
2018-10-29 20 views
有日我Honey喺九龍灣收工,跟著行到得寶商場搵晚飯食,見有舖內人坐,價錢屬正常,於是入去試試。極選八點盛: 有赤身、油甘魚、三文魚、池魚、帆立貝、甘蝦、立魚同吞拿魚。壽司嘅飯係軟軟的、又暖暖的,配上新鮮嘅海鮮,真係好好味。日本原隻魷魚:原隻魷魚筒上,表面烤香口,略嫌醬汁有點濃,但仍保持著肉質嫩口既感覺。沖繩豬手:估唔到豬手炆得咁腍咁入味,配上類似關東煮嘅湯底好鮮甜。串燒雞腎、雞肝、雞尾、雞腿肉:超級欣賞串燒系列,因為烤得表面好香口,而內裡仍保持肉汁既鮮味,呢啲就係師傅嘅功力。相對於自己住嘅區域冇咩好食。我覺得依區嘅食嘢質素同價錢成正價比。

2018-10-11
$250 (Dinner)
2018-10-29 23 views
我去探個朋友仔,朋友仔就帶我去食好嘢,間野叫大漁屋台。對我嚟講商場有啲似迷宮,因為我唔熟牛頭角,但係我個朋友就非常快搵到。間日本餐廳裝修好日系,地方大又寬敞。北海道松葉蟹膏味噌椰菜沙律: 野菜沙律新鮮,我地竟然唔記得點蟹膏,食到尾先點蟹膏,蟹膏有點鹹,味道鮮甜,所以要用蔬菜陪襯。極上六點刺: 有赤身、油甘魚、三文魚、帆立貝、甘蝦同海膽。味道新鮮、肉質厚厚,口感不錯。和紙火鍋豚肉燒:由於朋友仔唔食牛肉,所以我哋揀左豚肉。紙火鍋除豚肉外,還有其他菇、豆腐、溫泉蛋等。湯底清,我覺得幾啱食,因為我主要食蔬菜,而豚肉畀我朋友食曬。關東煮:有大根、黑蒟蒻 、鵪鶉蛋、墨魚片。湯底鹹鹹的,配上入味嘅大根即蘿蔔,停不了口。黑蒟蒻彈牙有少少味、口感有趣。鵪鶉蛋就沒甚麼特別了。滑蛋吉列黑豚丼:以此飯作結尾,黑豚炸得鬆脆,肉嫩。滑蛋包裹著整塊豬扒,每小件豬扒都有蛋同飯,不錯。
我去探個朋友仔,朋友仔就帶我去食好嘢,間野叫大漁屋台。

間日本餐廳裝修好日系,地方大又寬敞。

2018-10-10
$300 (Dinner)
2018-10-29 78 views
黎到九龍灣陪朋友報完補習之後,就係呢到附近搵食。係得寶商場入面見到間好日式既門口,我地就決定今晚係大漁屋台享用我地既晚餐啦!坐底見到師傅忙碌咁預備食物,感覺同置身係日本小店一樣。啱啱開門做晚市,我地一坐低就即刻點野食。先黎一個刺身季節沙律,除咗有新鮮爽脆既沙律菜同埋車厘茄之外,仲有新鮮刺身如甜蝦、三文魚、八爪魚、三文魚籽同埋蟹籽,配起柚子醋混和後,整碟沙律都變得份外鮮味,作為前菜認真唔錯!食過沙律中的刺身,都感覺呢到提供既食材都十分新鮮,所以我地就叫咗少許刺身,有真鯛、赤身、三文魚。真鯛如白色外表一樣,味道比較清淡但口感鮮甜。赤身則脂肪較少,肉質結實有嚼口。三文魚同赤身一樣厚切,紋理呈現出脂肪分佈得好靚,放入口裏面,感覺份外肥美。見關東煮價錢唔貴,所以就叫咗蟹餅、板魚旦、鵪春蛋同埋大根,每樣都係$10串,好抵!大根即係白蘿蔔,十分厚切,盡吸湯汁既味道。蟹餅同埋板魚旦都口感彈牙,十分入味。鵪春蛋外表細細粒卻不失蛋香,十分過癮!鍾情軟殼蟹既朋友仔叫咗碟軟殼蟹水菜卷。軟殼蟹炸得十分酥香,與清新爽脆既水菜配搭得剛好,再用被蟹籽鋪滿既飯和紫菜卷起,賣相與味道都十分不錯~我地仲叫咗幾串串燒黎食下。

坐底見到師傅忙碌咁預備食物,感覺同置身係日本小店一樣。

啱啱開門做晚市,我地一坐低就即刻點野食。

刺身︰真鯛、赤身、三文魚

關東煮︰蟹餅、板魚旦、鵪鶉蛋、大根

軟殼蟹水菜卷

串燒︰鯖魚、一口蕃薯、冬菇
我地仲叫咗幾串串燒黎食下。鯖魚串燒燒得剛好,皮脆肉嫩。一口蕃薯可以一啖一粒,食落甜甜地但唔怕太濟。冬菇燒完唔會亁,好多汁,表面更有木魚絲tim~

什錦天婦羅手打烏冬
最後就叫咗個主食:什錦天婦羅手打烏冬。什錦天婦羅有蝦、茄子、南瓜、冬菇等,而手打烏冬口感彈牙,湯汁味濃,配上紫菜、板魚旦、紅蘿蔔、蔥花,十分驚喜。

係一個小小的商場入面既一間小鋪享用到一頓美味既日式晚飯,真係十分意想不到!

MENU︰

2018-10-22
$219 (Dinner)
刺身︰真鯛、赤身、三文魚
軟殼蟹水菜卷
串燒︰鯖魚、一口蕃薯、冬菇
2018-10-26 568 views
好耐都冇去過咁有特色既小店啦, 成日食黎食去都係D連鎖店, 好冇新鮮感, 今晚黎左得寶商場見到呢間野門口好日本風格, 望入去裝修都好別緻, 上網睇睇好似都唔於是就入左去晚飯。我地叫左好多野食!!! 因為未試過所以每樣都叫左小小睇下佢邊樣整得好味D!!HAHA!!!我見到好多街坊黎光顧, 好似熟客咁, 店員個個好有親切感咁!!!刺身沙律勁多刺身, 有三文魚籽, 三文魚同鯛魚, 加左醋代替沙律醬, 好清新開胃!! 刺身揀左3款每様2件, 好新鮮!!! 回味!! (迴轉SUSHI個D根本冇得比!!) 叫左個辣味鐵火卷, 有4件, 鐵火卷入面包左青瓜絲, 上面有吞拿魚, 加上特別既醬, 好特別, 唔算辣。最抵係呢個什錦天婦羅手打烏冬!!!72蚊有5件天婦羅, 2隻海老, 南瓜茄子冬茹!!! 製作認真, 上菜真係用左個架黎裝住D天婦羅, 唔會油林林, 炸得剛剛好!!! 烏冬個湯有小小咸但都可以接受!!! 叫左幾款關東煮, 蘿白真係必食, 除左大舊之外仲好入味!!!!又夠甜!!好正!! 芝士魚餅都好正!!!一咬開芝士爆出黎!!好正好正!!! 豚肉餃子就普普通通, 不過佢肉汁鎖得好好, 但我中意再香

三文魚 赤貝 鯛魚 刺身
辣味鐵火卷
雞軟骨串燒 牛舌串燒
煎沖繩豚肉餃子
什錦天婦羅手打烏冬

刺身沙律勁多刺身, 有三文魚籽, 三文魚同鯛魚, 加左醋代替沙律醬, 好清新開胃!! 刺身揀左3款每様2件, 好新鮮!!! 回味!! (迴轉SUSHI個D根本冇得比!!) 叫左個辣味鐵火卷, 有4件, 鐵火卷入面包左青瓜絲, 上面有吞拿魚, 加上特別既醬, 好特別, 唔算辣。最抵係呢個什錦天婦羅手打烏冬!!!72蚊有5件天婦羅, 2隻海老, 南瓜茄子冬茹!!! 製作認真, 上菜真係用左個架黎裝住D天婦羅, 唔會油林林, 炸得剛剛好!!! 烏冬個湯有小小咸但都可以接受!!! 叫左幾款關東煮, 蘿白真係必食, 除左大舊之外仲好入味!!!!又夠甜!!好正!! 芝士魚餅都好正!!!一咬開芝士爆出黎!!好正好正!!! 豚肉餃子就普普通通, 不過佢肉汁鎖得好好, 但我中意再香口既感覺, 所以覺得可以再煎耐少少! 牛舌同雞軟骨好正!!!即叫既燒!!! 點解人地可以燒到咁好食!! 好中意!!!

整體黎講成間野既食物質數都好好, 價錢又唔係好貴, 真係可以比美好多出面既鋪頭!!! 有會經過會再黎!! =]
$245 (Dinner)
三文魚 赤貝 鯛魚 刺身
雞軟骨串燒 牛舌串燒
煎沖繩豚肉餃子
2018-10-24 40 views
今日係我好朋友生日,佢係一個超級鍾意食日本菜既人,但佢就唔食得生冷嘢,大漁屋台就滿足既我地既慾望,食日本菜唔一定食壽司既 !串燒關東煮一樣咁出色呀。軟殼蟹水菜卷,軟殼蟹炸得好香脆咬落索索聲,外面既蟹子又好多好鮮味。蟹子沙律 青瓜好新鮮好爽脆,蟹子依然好鮮味,最緊要沙律醬唔會太多搞到太膩。天婦羅手打烏冬 天婦羅炸漿唔厚,炸得香脆不油膩。手打烏冬食落超級煙un,個湯夠熱辣辣 一啲都唔普通好好食架。鵪鶉蛋串燒同鯖魚串燒,個醬汁帶啲甜味,鵪鶉蛋一口一粒好過癮,鯖魚肉質鮮嫩魚皮香脆。大根關東煮 煮得好入味,大根食落清甜無渣。竹輪、八爪魚、魚板、蟹餅關東煮,四樣都煮得好入味,竹輪、魚板、蟹餅都好彈牙好好食,八爪魚好鮮甜唔會煮到乾柴。煎豚肉餃子 皮薄餡靚,外皮煎到好香脆但唔油膩,豚肉餡好香濃好多汁。芝麻雞翼 炸到熱辣辣,又炸得好香脆,皮脆肉嫩 仲要好多汁。
今日係我好朋友生日,
佢係一個超級鍾意食日本菜既人,
但佢就唔食得生冷嘢,
大漁屋台就滿足既我地既慾望,
食日本菜唔一定食壽司既 !
串燒關東煮一樣咁出色呀。

軟殼蟹水菜卷,
軟殼蟹炸得好香脆咬落索索聲,
外面既蟹子又好多好鮮味。

蟹子沙律 青瓜好新鮮好爽脆,
蟹子依然好鮮味,
最緊要沙律醬唔會太多搞到太膩。

天婦羅手打烏冬 天婦羅炸漿唔厚,
炸得香脆不油膩。

手打烏冬食落超級煙un,
個湯夠熱辣辣 一啲都唔普通好好食架。

鵪鶉蛋串燒同鯖魚串燒,
個醬汁帶啲甜味,
鵪鶉蛋一口一粒好過癮,
鯖魚肉質鮮嫩魚皮香脆。

大根關東煮 煮得好入味,
大根食落清甜無渣。

竹輪、八爪魚、魚板、蟹餅關東煮,
四樣都煮得好入味,
竹輪、魚板、蟹餅都好彈牙好好食,
八爪魚好鮮甜唔會煮到乾柴。

煎豚肉餃子 皮薄餡靚,
外皮煎到好香脆但唔油膩,
豚肉餡好香濃好多汁。

芝麻雞翼 炸到熱辣辣,
又炸得好香脆,
皮脆肉嫩 仲要好多汁。

2018-09-17
Dining Offer
Tasting Event
2018-10-21 477 views
九龍灣可以話係肥妹仔嘅地頭,捐窿捐罅搵嘢食完全唔係問題!今次去咗呢一間大魚屋台度食晚餐。蟹子沙律  $38通常食日本菜肥妹仔一定會叫一個沙律食, 呢度嘅蟹子沙律夠新鮮, 好食。油甘魚刺身  $26三文魚腩刺身  $20赤身刺身  $30肥爸好鍾意食刺身,所以肥妹仔特登叫咗呢三款去孝敬佢。肥爸食後感係覺得呢度嘅刺身雖然價錢好平,但係質素一啲都唔馬虎,好新鮮,食落去好香魚味同鮮味。軟殼蟹水菜捲  $58呢一個軟殼蟹卷好好食,軟殼蟹炸到香脆。味噌煮大根豬軟骨  $52佢嘅蘿蔔非常入味,味噌味好濃,豬軟骨亦都好淋,入口即溶。煎沖繩豚肉餃子  $48餃子皮薄煎到好香脆,豚肉餡料醃得不錯。關東煮  $36關東煮我哋叫咗魚餅,黑豚肉腸,同竹輪。其實食佢嘅最主要唔係材料,而係嗰種關東煮特獨特嘅味道,肥妹仔我好鍾意食。安格斯牛肉鍋烏冬  $78冇澱粉質落肚肥妹仔係唔得嘅!我哋就叫咗一個安格斯牛肉鍋烏冬,安格斯牛肉肉質係比較薄身,但係都唔錯烏,冬煙韌韌,好好食。雞腿肉串燒  $22冬菇串燒  $16雞腎串燒  $22呢度嘅串燒燒物做得唔錯,雞腿肉好嫩滑,冬菇燒到好香,雞腎就非常爽口。海老天婦羅  $30沙

蟹子沙律  $38

油甘魚刺身  $26
三文魚腩刺身  $20
赤身刺身  $30

軟殼蟹水菜捲  $58
呢一個軟殼蟹卷好好食,軟殼蟹炸到香脆。

味噌煮大根豬軟骨  $52
佢嘅蘿蔔非常入味,味噌味好濃,豬軟骨亦都好淋,入口即溶。

煎沖繩豚肉餃子  $48
餃子皮薄煎到好香脆,豚肉餡料醃得不錯。

關東煮  $36

海老天婦羅  $30
沙錐魚天婦羅  $15
貝柱天婦羅  $18
日本南瓜天婦羅  $20
海老天婦羅蝦肉大隻爽口彈牙,沙追魚肉質鮮嫩,貝柱天婦羅口感亦都好彈牙,南瓜好甜。
2018-10-03
$318 (Dinner)
2018-10-20 45 views
今日和同事去了牛頭角得寶花園見客, 食飯時間順便在這裏醫下肚, 好在得寶花園翻新了商場後多了很多食肆, 發現這間大漁屋台日本餐廳, 午飯價錢又經濟實惠,就食這間啦。午餐有多款選擇, 我們便叫了海幸丼和鰻魚丼,再加上串燒,分別有雞腿肉、鹿兒島黑豚肉、雞軟骨、紫菜包蘆筍和一口蕃薯, 豐富得來價錢又低,正!先來海幸丼和鰻魚丼,定食套餐有精選沙律、味噌湯、蒸蛋。 海幸丼分別有多款刺身, 有三文魚、 白身魚、牡丹蝦、 海膽和吞拿魚腩蓉, 材料新鮮豐富味道鮮甜,若珍珠飯暖番少少味道更佳,但88元真心低,正!而鰻魚丼確實味道甜美, 多片鰻魚加上暖粒粒嘅珍珠米,口感和味道俱佳。至於串燒方面, 以鹿兒島黑豚肉最好食, 薄切切味道濃,有少少脆脆地口感。而紫菜包蘆薈非常特別,爽口鮮甜,好好食。最後還有雪糕作飯後甜品, 豆腐和綠茶味, 夠香滑味美。

最後還有雪糕作飯後甜品, 豆腐和綠茶味, 夠香滑味美。
2018-10-18
$100 (Lunch)
今日喺九龍灣收工,相約了媽媽一起吃個晚飯才回家。平時都在德福花園食得多,今次行遠少少到咗一個屋村商場,德寶商場覓食。雖然商場細細,但餐廳食肆都幾多。今日就係轉角位度見到一間日式小店,大漁屋台,見價錢都平民化,而且亦有不少客人進食,所以就入去試吓。餐廳環境幾別緻,牆上有不少日本風情畫作,頗有日本風味。我們什麼都想試,所以串燒,炸物,關東煮,沙律,小食等通通都有點,樣樣食少少就最啱我哋呢啲港女。麻醬番茄豆腐沙律 $42這個沙律十分開胃,生菜非常新鮮,加上胡麻醬汁好惹味,豆腐香滑!上面更配上三文魚子,更添鹹香,好味道!金目鯛刺身薄切 $138金目鯛入口豐腴,有些少魚油香,帶有甘甜味道,再沾上配有香蔥的醬汁,更加清香。碎三文魚蟹肉卷$68卷物裏面包着一絲絲的蟹肉,再配以香蔥三文魚子和三文魚,怎會不好吃呢?而且壽司米飯用醬油調味過,所以不用再點醬油都夠味。雜錦天婦羅手打烏冬$72這個份量都唔少,天婦羅有香甜番薯,茄子,冬菇和炸蝦。炸蝦十分香脆,非常欣賞這個炸粉夠薄夠酥,完全不覺油膩。手打烏冬很滑溜,略嫌湯底清淡左少少,如果濃郁一點就更好味!燒日本原隻魷魚$68真的很大分!足足有大約20片。魷魚味
今日喺九龍灣收工,相約了媽媽一起吃個晚飯才回家。

餐廳環境幾別緻,牆上有不少日本風情畫作,頗有日本風味。

麻醬番茄豆腐沙律 $42
麻醬番茄豆腐沙律

金目鯛刺身薄切 $138
金目鯛刺身薄切

碎三文魚蟹肉卷$68
碎三文魚蟹肉卷

而且壽司米飯用醬油調味過,所以不用再點醬油都夠味。

雜錦天婦羅手打烏冬$72
雜錦天婦羅手打烏冬

手打烏冬很滑溜,略嫌湯底清淡左少少,如果濃郁一點就更好味!

燒日本原隻魷魚$68
燒原隻日本魷魚

真的很大分!足足有大約20片。魷魚味道很香,配上燒汁很惹味,加上魷魚夠腍,但仍然保持些少嚼勁,容易食!

多春魚雞比肉冬菇串燒
串燒

多春魚燒得很香,幾香口。而雞比肉夠嫩滑,少許juicy。

芝士魚餅

分別點了一串黑蒟蒻,年糕福袋和芝士魚餅。我非常喜歡吃這個芝士魚餅,外面有些少似魚蛋感覺,裏面有濃厚的芝士,味道濃郁。有點像芝心丸的感覺,口感不錯。

最後埋單都只係500多元,但真的很豐富。絕對是平民化,但高質素的日本食店。

麻醬番茄豆腐沙律
金目鯛刺身薄切
雜錦天婦羅手打烏冬
燒原隻日本魷魚
串燒
芝士魚餅
2018-10-17 322 views
今日放假仗義幫朋友手搬屋,就係佢新屋樓下順道慶祝埋佢上車成功,發現呢個屋苑商場都有間唔錯既日式屋台餐廳。我講緊既屋苑商場就係九龍灣既得寶商場,由地鐵站行黎大概十分鐘路程,地點方便易搵。餐廳裝修簡約,入面日系佈置,環境舒服,而且都幾受歡迎timMenu呢度好似居酒屋咁有好多選擇,除左一般既刺身、壽司、丼飯,仲有串燒、天婦羅、關東煮、日式火鍋等等...三文魚刺身$32 油甘魚刺身$52 赤貝刺身$38呢度既刺身一般都係3件上,不過如果兩個人黎都可以要求2件上。三文魚厚切,肥美鮮甜、油甘魚鮮味濃郁,仲有入口化油既感覺、至於赤貝就新鮮爽口,超有口感刺身季節沙律$58呢個沙律用左日式醋配搭新鮮爽口既蔬菜同刺身,醒胃得黎又食得健康軟殼蟹水菜卷$58呢個壽司卷抵食又好食,爽口既水菜配上炸得香脆既軟殼蟹加埋飛魚籽,口感一流牛肉和紙火鍋$88紙火鍋係近年興起既新潮食法,呢個牛肉鍋好豐富,除左有嫩滑既牛肉之外,仲有好多配料,加埋個粉墊底,夠晒飽肚什錦天婦羅手打烏冬$72呢個天婦羅炸得金黃香脆,但係又唔會太油膩,粉漿厚度arm arm好,仲將南瓜、番薯同海蝦既精華鎖係炸衣入面,食落鮮甜多汁,至於個手打烏冬食

餐廳裝修簡約,入面日系佈置,環境舒服,而且都幾受歡迎tim

Menu

呢度好似居酒屋咁有好多選擇,除左一般既刺身壽司、丼飯,仲有串燒、天婦羅、關東煮、日式火鍋等等...
三文魚刺身$32 油甘魚刺身$52 赤貝刺身$38

刺身季節沙律$58

軟殼蟹水菜卷$58

牛肉和紙火鍋$88

什錦天婦羅手打烏冬$72
呢個天婦羅炸得金黃香脆,但係又唔會太油膩,粉漿厚度arm arm好,仲將南瓜、番薯同海蝦既精華鎖係炸衣入面,食落鮮甜多汁,至於個手打烏冬食落都好彈牙同爽口
2018-10-07
$210 (Dinner)
2018-10-14 45 views
因為經常記唔到d刺身既名同種類,所以一向好少去主動建議食日本嘢,今次有食家朋友負責拍板唔洗我諗輕鬆晒,亦知我怕腥所以好就我叫左好多熟食,其實只要刺身係新鮮,基本上係唔會腥,就好似今餐咁。餐廳位於牛頭角既得寶商場,第一次嚟原來有好多食肆,餐廳裝修係地道日式格局,感覺舒適。食物方面,刺身季節沙律同鯛魚刺身都非常不錯,尤其鯛魚刺身口感彈牙,因為新鮮一點腥味都無。碎三文魚蟹肉卷同牛肉鍋烏冬基本上係穩陣之選,而且烏冬份量頗多,兩個人share 食已經開始有點飽。關東煮既黑蒟蒻口感頗特別,味道不錯但算不上喜歡,反而蟹餅同八爪魚都幾好食。最特別係三款雞串,第一次知原來雞尾(即係雞patpat) 係可以用嚟招呼客人的,好似食燒雞皮咁充滿油香,好好食,雞腿肉及雞肝不過不失,最後既豬軟骨係最好食既一款,煮得非常淋同入味而且肉好多,我都想試下下次自己煮兩個人食咁多嘢計埋加一,5舊水有找,應該算叫做頗經濟吧,住嗰頭或附近返工既朋友可以試下

鯛魚刺身

牛肉鍋烏冬