2021-10-20 30 views
在灣仔食完下午茶,坐叮叮到鵝頸橋買生果🍎。街市最出條街面向時代廣場的一方有間振興,買了幾包丸丸加餸,準備定開始打邊爐的季節。墨魚丸 | $36包標榜零添加,零味精,零人造色素。墨魚丸🦑彈牙,有墨魚粒,味道較淡,要靠湯底加味。豬骨濃汁貢丸 | $33貢丸中有香菇,味道濃郁。貢丸中有豬骨汁🐷,咬落的確幾juicy。牛骨清湯牛肉丸 | 磅計本身的牛肉味🐮突出,中間帶有清湯,比起豬骨汁貢丸味道清一點,不太油膩。

墨魚丸 | $36包

豬骨濃汁貢丸 | $33

牛骨清湯牛肉丸 | 磅計
2021-10-16
TakeAway
$100 (Dinner)
2021-10-16 20 views
有打過邊勞其實都知邊間丸係最好食,仲要平過街市雜丸!約哂成班fd翻屋企gathering,就近近地去鵝頸橋街市到買幾包丸啦。一人到去就勁多,唔知點買好。就叫左店員幫我汁幾包牛骨清湯牛肉丸豬骨濃汁貢丸牛骨濃汁牛丸今次就買左呢三包,最中意一定係貢丸,會爆汁的!仲有少少香菇碎吊味。牛丸都好正,濃味,最緊要都係爆汁真係無一間會好食得過佢,以後打邊勞都必買隨左邊勞,煮面都係一個perfect既選擇!想食丸知邊到買啦
有打過邊勞其實都知邊間丸係最好食,仲要平過街市雜丸!
一人到去就勁多,唔知點買好。就叫左店員幫我汁幾包

牛骨濃汁牛丸

真係無一間會好食得過佢,以後打邊勞都必買
2021-10-16
2021-10-15 24 views
在街市買餸發現這家肉丸店,強調健康零味精、零色素、零防腐劑,好似幾好。牆上面寫着自己始於1967年,我鍾意老字號,所以打算買,各種丸齊全,選擇非常多,思前想後花了若$100,買了三款。豬骨濃汁貢丸、墨魚丸、傳統牛肉丸豬骨濃汁貢丸用台灣豬肉,混合豬骨湯精華,跟其他一樣加了香菇,煮熱之後好香,幾有肉味,幾濃味,唔錯。墨魚丸用100%墨魚製造,白雪雪好彈牙!傳統牛肉丸有牛肉味,好彈性,咬口好,味道好。後來知道這店規模不少,網上有得賣,不少傳媒訪問過,仲烹調建議很周到,下次行過會再買。

豬骨濃汁貢丸、墨魚丸、傳統牛肉丸

墨魚丸用100%墨魚製造,白雪雪好彈牙!

傳統牛肉丸有牛肉味,好彈性,咬口好,味道好。

2021-10-12 17 views
今天行開灣仔街市,看見經常聽朋友提及的振興肉丸,便買了三包回家試試。入到鋪面,見到都有好多客人。墨魚丸墨魚丸的大小一般,但吃到很多墨魚,味道清,很有彈性。豬骨濃汁貢丸調味調得很好👍🏻,很有冬菇味,一咬開便嘗到豬骨熬成的汁😋好香,爽口。牛骨清湯牛肉丸呢款真係好正,牛肉有咬口。咬開以後有好多汁,味道鮮甜,真係好味。😋😋回家後,特意加些菜煮這三款丸,發現三款都幾好!店舖內還有很多特色的丸,下次經過,相信會再吃這款牛丸,再試其他芫荽味芝士味的丸。

墨魚丸
墨魚丸的大小一般,但吃到很多墨魚,味道清,很有彈性。

牛骨清湯牛肉丸
呢款真係好正,牛肉有咬口。
咬開以後有好多汁,味道鮮甜,真係好味。😋😋

回家後,特意加些菜煮這三款丸,發現三款都幾好!
3K
2021-10-12 12 views
十月仍是打風季節,真另人懊惱。大風大雨期間出不了外,好彩買定了一些丸類以備不時之需。簡簡單單的煮個麵加幾粒丸,既方便又好味。豬骨濃汁貢丸係採用鮮豬肉打造,咬落有粒粒香菇,肉汁豐富,口感彈牙。墨魚丸零添加,沒有人做色素,沒有防腐劑。保留著粒粒墨魚,有嚼口,好喜歡!牛骨清湯牛丸,採用澳洲牛肉打成,牛味特別濃厚,咬開爆汁,鮮甜爽口。其實呢個牌子還有好多不同種類的丸類,下一個風來時,又要去搜購其他試一下。
簡簡單單的煮個麵加幾粒丸,既方便又好味。

2021-10-11
Type of Meal
Other
屋企人好鍾意食振興嘅肉丸😋,所以雪櫃一定會有存貨,預啱打風落雨,都可以方便煮嚟食。屋企啲丸差不多食曬,又系時候入貨,所以經開銅鑼灣,又去振興買幾包丸。😋 無論係平時煮麵,定火鍋都啱食😝振興店鋪位於時代廣場附近,好方便。產品款式多,放得好整齊。1️⃣牛骨濃汁牛丸無防腐劑無人造色素,由澳洲牛肉打造。咬開食到少少牛筋,充滿骨膠原😍,仲有爆汁嘅牛骨湯💦💦牛肉味超濃🐂🐂如果唔食牛既朋友,仲可以揀振興既其他丸,貢丸或墨魚丸。2️⃣墨魚丸口感彈牙,墨魚鮮味十足, 柔滑嘅口感之餘,食到少少墨魚粒粒,仲充滿麻油香氣。3️⃣豬骨濃汁貢丸貢丸彈牙爆汁,充滿豬肉香味,小朋友鍾意食😋價錢合理,雖然唔係最平,但係有一定質素,食過一定返尋味👍💯

振興店鋪位於時代廣場附近,好方便。產品款式多,放得好整齊。

1️⃣牛骨濃汁牛丸

如果唔食牛既朋友,仲可以揀振興既其他丸,貢丸或墨魚丸。

2️⃣墨魚丸

3️⃣豬骨濃汁貢丸

貢丸彈牙爆汁,充滿豬肉香味,小朋友鍾意食😋

價錢合理,雖然唔係最平,但係有一定質素,食過一定返尋味👍💯

2021-10-10
  • 牛骨濃汁牛丸
2021-09-19 29 views
.係鵝頸橋買生果,經過見到呢間係大埔好出名賣丸類餃子類既店,揀左幾包丸番去試試,一直冇煮,今晚睇波口痕,就咁滾左幾粒黎食下.牛骨清湯牛肉丸 一包9粒採用紐西蘭牛肉做,唔怪之得好有牛肉味;口感好彈牙、而且一咬仲有好多湯汁,係牛骨湯黎。.墨魚丸 一包6粒走晒d防腐劑,味精、人造色素食完呢粒墨魚丸真係分得出咩叫鮮味同埋冇味精,好雪白既一粒丸、中間有墨魚肉粒,口感唔係彈牙,味道清而鮮。.豬骨濃汁貢丸 一包9粒同牛骨清湯牛肉丸一樣係手打丸款,口感食落都係好彈牙!而呢款就好「豬」,因為用純鮮豬肉鮮豬骨湯打成。.好少乜都唔落淨煮丸黎食,但又可以食到粒丸本身既味道,下次經過再買其他丸類試試先。

牛骨清湯牛肉丸 一包9粒

墨魚丸 一包6粒

走晒d防腐劑,味精、人造色素

豬骨濃汁貢丸 一包9粒

2021-09-10
Type of Meal
Last Night Supper
2021-09-17 23 views
早前在朋友家中食火鍋,覺得份牛丸特別出色,一問之下原來是來自老字號「振興肉丸」,朋友說到分店買比超市有更多選擇,這天正好要在灣仔工作,就可以在灣仔的分店買一些回家試了。原來振興肉丸還有推出餃子及其他小食,不過對丸類情有獨鍾的我就只購買了丸類嚕。不得不讚其冰袋非常好用,我回家路程比較遠,但回到家我的肉丸仍然冰凍!👍🏻隔日我就已經按捺不住煮了一個番茄麵配肉丸,試試質素如何。【豬骨濃汁貢丸】貢丸是我最愛的丸類😛~這款貢丸加了豬骨汁,所以肉汁更鮮甜美味,還有濃濃的香菇香味,味道豐富有層次,口感彈牙!【牛骨清湯牛肉丸】用澳洲牛肉打成的牛肉丸,牛味濃郁之餘還有豐富的肉汁,咬開就能看到牛骨汁,肉汁清甜,肉味天然清爽,令人不會覺得膩。【零添加墨魚丸】這款墨魚丸不含味精和添加劑的,有墨魚鮮味,鹹味比一般的墨魚丸清淡,而且保留了一點墨魚肉粒,令口感更加爽口彈牙。果然質素有保證,下次再買餃子試試~

隔日我就已經按捺不住煮了一個番茄麵配肉丸,試試質素如何。

【豬骨濃汁貢丸】

【牛骨清湯牛肉丸】
【零添加墨魚丸】

果然質素有保證,下次再買餃子試試~
2021-09-10
  • 豬骨濃汁貢丸
之前到朋友家中吃火鍋,吃過大埔出名的振興肉丸,一試難忘。剛好今天經過灣仔看到有分店 便買了幾包回家品嚐。振興肉丸位於灣仔堅拿道西,剛好是銅鑼灣和灣仔之間,地點方便就腳。買滿指定價錢還附上冰袋,十分細心體貼。豬骨濃汁貢丸 (⭐⭐⭐⭐💢)一般市面肉丸為求質感 一般會加入添加劑和化學原料,但這個貢丸標榜原汁原味,無防腐劑和人造色素。肉丸本身混入了豬骨濃湯,即使背上較為淡口的湯底,也不會覺得味道單調。墨魚丸 (⭐⭐⭐⭐💢)真材實料一吃便知龍與鳳,爽口彈牙,能吃得出沒有加入魚肉或者魚肉漿,鮮味而且有咬口。牛骨濃汁牛丸 (⭐⭐⭐⭐💢)相比起豬骨貢丸,牛肉丸較為硬身。加入了肥牛粒和牛筋,吃起來口感多變,吃得出食材原本味道。總括而言,振興肉丸出品多元化,而且標榜原汁原味純天然,適合現代健康都市人。下次經過也會買多幾包回家品嚐。 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~振興肉丸 灣仔堅拿道西15號永德大廈地下G17號舖推介菜式:豬骨濃汁貢丸,墨魚丸,牛骨濃汁牛丸👍🏻地點方便👍🏻價錢大眾

豬骨濃汁貢丸 (⭐⭐⭐⭐💢)

墨魚丸 (⭐⭐⭐⭐💢)

牛骨濃汁牛丸 (⭐⭐⭐⭐💢)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
振興肉丸 灣仔堅拿道西15號永德大廈地下G17號舖
推介菜式:豬骨濃汁貢丸,墨魚丸,牛骨濃汁牛丸

👍🏻地點方便
👍🏻價錢大眾
2021-09-03
2021-09-15 26 views
超過50年歷史嘅大埔振興肉丸,的確愈來愈出名,銷售點偏佈全港,好難無聽過哪個品牌名🤩經過銅鑼灣店順道就帶幾包返屋企!除左自家製嘅多款丸類,現場仲有售肉類、扒類、火鍋配料、醬汁等等。每款每包都有密封包裝,甚至有兩包係真空設計,感覺衛生安全得多。豬肉濃汁貢丸同平時食開嘅貢丸分別好大,感覺高檔次,事實入口亦明顯高質好多。振興貢丸由新鮮台灣豬肉打造,肉感強勁,食落好札實有嚼勁 ,有彈性而不覺肥膩,混入香菇粒增加層次🥰牛骨清湯牛肉丸咬開真係爆肉汁😍有圖有真相!牛肉味濃郁,鹹度低✅感覺調味料較少,所以更能食到牛味🤤墨魚丸墨魚粒爽口又脆😙 店家介紹話呢款剩係用鹽調味,食到魚丸嘅原汁原味,除此之外,更重要係每一粒都不含食品E系列添加劑,絕對係健康之選😌

豬肉濃汁貢丸

墨魚丸
2021-09-09 16 views
前兩日出開灣仔又順手補補貨買左幾包『振興』返黎😍其實『振興』長期出現係我屋企雪櫃食完又買,無限loop ♾️因為實在係又好食又方便😂重點係佢完全推翻左丸類一向俾人唔健康嘅印象🤩⭐️新鮮肉丸⭐️零添加⭐️無味精⭐️無人造色素⭐️無防腐劑👆🏼呢啲係『振興』特色👆🏼感覺好似食多多都無壞同出面雜牌嘅丸子真係無得比👍🏼👍🏼👍🏼好鍾意佢全部丸都細細包一次開一包煮曬佢岩曬我呢啲小家庭❤️食完又再買咁就包保新鮮啦~除左丸子『振興』仲有餃子賣一樣咁真材實料😋
前兩日出開灣仔
又順手補補貨
買左幾包『振興』返黎😍
其實『振興』長期出現係我屋企雪櫃
食完又買,無限loop ♾️
因為實在係又好食又方便😂
同出面雜牌嘅丸子真係無得比👍🏼👍🏼👍🏼

好鍾意佢全部丸都細細包
一次開一包煮曬佢
岩曬我呢啲小家庭❤️
食完又再買咁就包保新鮮啦~
除左丸子
『振興』仲有餃子賣
一樣咁真材實料😋

2021-09-08 19 views
位於鵝頸橋附近嘅銅鑼灣分店,地理位置方便,咁啱又想自己屋企打下邊爐就試吓依家老字號嘅丸啦,原來佢哋仲有好多凍肉調味料賣添牛骨清湯牛肉丸-選用紐西蘭牛製作嘅牛肉丸,juicy 得黎又好有牛肉味又彈牙豬骨濃湯汁貢丸-咬開貢丸係非常Juicy 但唔係爆汁個隻,食過返尋味零添加墨魚丸-成日都怕食啲丸唔健康多防腐劑,咁依隻零添加就啱晒,職員細心解釋零添加意思係所有e開頭嘅化學食用原素都冇加入係依隻墨魚丸內,所以可以食得出墨魚丸嘅原汁原味

2021-09-05 926 views
轉眼又到星期天, 不想出街吃,最好就是自己動手煮, 有什麼是又簡單又方便的?? 當然就是煮粉麵 啦。。。 話說昨天打完波經過羅素街市, 竟然看見通往時代廣場的馬路旁開了一家「大埔振興肉丸亅的門市。 有好嘢食,當然是要入去八卦一下,入點貨。原來間鋪頭都幾多嘢賣。。。振興肉丸最出名就是牛丸, 買完牛丸後,我順道拿了一包手打墨魚丸和 一包 豬肉貢丸, 付完款後,竟然有保冷袋送。。。驚喜!!。。。🦉「現在看我的製成品吧!亅振興牛丸番薯葉 湯粉絲第一口咬下去,牛丸一貫的「彈牙亅, 肉味很濃郁, 跟坊間一般超級市場可以買到、 混合了豬肉和粟粉的的牛丸, 果然不可同日而語 ,又再次印證了「一分錢、一分貨亅的恆久不變硬定律!番薯葉也十分鮮嫩, 伴著牛丸一起吃,有一種清新和比較夏日的感覺, 減低了牛丸的肉膩感,令吃牛丸時的口感更好,正! 蕃薯葉配牛丸 。。。 味道一濃一淡,十分匹配, 是今天不錯的選擇!「我只用了十五分鐘, 就弄好了這個美味的牛丸午餐,好抵啊!!亅「🙄什麼抵??亅「 抵給我一個讚囉!!😅😍 難道你真的不知道 。。。我就是一對筷子煮天涯的粉麵教主嗎! 我的格言就是煮嘢。。。最緊要:方便、簡

原來間鋪頭都幾多嘢賣。。。

。。。🦉

「現在看我的製成品吧!亅

振興牛丸番薯葉 湯粉絲

「🙄什麼抵??亅

「 抵給我一個讚囉!!😅😍 難道你真的不知道 。。。我就是一對筷子煮天涯的粉麵教主嗎! 我的格言就是煮嘢。。。最緊要:方便、簡單、快和好味。Yeh!!亅

「 嘩!!粉麵教主萬歲 🙇‍♂️🙇‍♂️!! 神隊友甘拜下風 。。。咁,食完嘢你可以順便洗埋碗嗎 ?亅

。。。🦉

福福郎staycation食評系列, 有全港十八區的特色餐廳介紹 ,你今日睇曬未?! 請按左上角的「福福郎貓頭鷹頭像」, 參閱我的其他文章啦!

2021-09-04
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$120 (Tea)
Celebration
Anniversary
  • 牛骨清湯牛肉丸
2021-09-05 17 views
今日想簡單煮個麵食,但發現屋企冇晒肉丸!🤣所以今日去開銅鑼灣,就去振興肉丸入貨。零添加墨魚丸呢個墨魚丸真係好正,因為佢係零添加,無味精、無人造色、無零防腐劑,成份好clean,係健康之選🌟!另外,墨魚丸既墨魚味好出,口感彈牙!豬骨濃汁貢丸貢丸採用新鮮豬肉打造,而且用豬骨湯製成,咬落非常Juicy!感覺好似食到魚豬骨湯嘅精華!而且煮法有好多,基本上蒸、炒、煮、燒烤都可以!牛骨清湯牛肉丸呢款牛肉丸比之前介紹嗰兩款既味道相對較清,但係都好有牛肉味,又爽口又彈牙😋!其實呢度仲有售賣好多唔同肉丸嘅種類,甚至有肉類、餃子類等等,下次打邊爐都可以再嚟入貨。

• 零添加墨魚丸
2021-08-29 84 views
說到肉丸,振興肯定是其中一個香港最出色的品牌,單純是因為好味,由大埔起家至今已54年,一直也受街坊的支持,我們也是常客之一位置(9/10):銅鑼灣分店位於鵝頸橋旁,地點交通也很方便環境(8/10):店內放有多個雪櫃,主要擺放各式丸類服務(8/10):店員有禮貌,會向解釋食材,收銀包裝也算快食物(8/10):大部分主打肉丸都很美味,店家也推出了不少新口味我們買了幾款肉丸回家煮米粉及紫菜食:牛骨濃汁牛丸店家最暢銷的肉丸之一,牛丸非常彈牙,而且充滿濃厚的牛骨湯汁,真正的「瀨尿牛丸」,既香且滑,聽說用上澳洲牛肉打造,難怪味道和其他品牌有這麼大的分別豬骨濃汁貢丸香菇味很香很出,貢丸同樣彈牙,肉汁雖不及牛丸,但仍有很香的豬骨味,比坊間的貢丸更香滑鮮味零添加墨魚丸店家推介的新款肉丸,說是不含化學物。吃下去很香墨魚味,而且大件爽口,味道不算很突出,但知道是零添加確實食得更放心總括而言,振興的肉丸真的味道很好,而且現在在很多超市或凍肉店都能買到,非常方便,難怪這樣受歡迎吧🌺振興肉丸🌺地址:銅鑼灣堅拿道西15號永德大廈地下G17號舖

位置(9/10):銅鑼灣分店位於鵝頸橋旁,地點交通也很方便

環境(8/10):店內放有多個雪櫃,主要擺放各式丸類

服務(8/10):店員有禮貌,會向解釋食材,收銀包裝也算快

我們買了幾款肉丸回家煮米粉及紫菜食:

🌺振興肉丸
🌺地址:銅鑼灣堅拿道西15號永德大廈地下G17號舖
2021-08-28
$60 (Other)