2017-06-23 998 views
呢間小食店,十幾年前開張時,毫不見眼,只係買幾種小食,我住在家圍邨時,就經常幫襯,自從搬到土瓜灣就好少了。今天買了一串魚蛋,要小辣,有小小咖哩味,有香味,而辣道都算辣,魚蛋都算彈牙,整體來說都保持得住。
2017-06-12 761 views
到紅磡買菜,在觀音廟附近有兩三間買魚蛋燒賣的小食店,唯獨是林記小食門外排了一行人。縱然我們吃過午餐沒多久,但看到這個排隊情況,當然亦要湊一湊熱鬧 本來我們打算只吃一串魚蛋,但忽然看到一種以燒賣皮包著牛肉的點心,再聽到小食店亞姨說用上了新鮮牛肉,我們也就即管試試看 魚蛋很彈牙,不過辣汁可以再辣一點。帶來驚喜的是牛肉賣,牛肉肉質結實彈牙,明顯真材實料牛肉份量充足,而牛肉味亦很香軟嫩滑,沒有乸粉味。只要專注用心,做好數樣東西(甚至只是一樣東西)就足夠了。

只要專注用心,做好數樣東西(甚至只是一樣東西)就足夠了。
2017-06-06
  • 牛肉賣
2017-03-25 1273 views
以為食得番35年前既魚蛋味,點知都係唔得。個汁唔得,唔係個回事。多年青人幫襯係因為70年代魚旦消失時佢地未出世,未食過根本唔知乜味。好失望! 大概35年前有個老伯係家維邨通路擺推車檔,個尐魚旦汁既味35年後依然令人念念不忘!呢間完全唔得! 雖然佢已經好過旺角好多垃圾檔好多 ,但係嗰一種甜,辣, 香, 回甘, 彈牙,不腥, 咸度適中嘅味道,佢做唔到。汁的濃度剛好,不太杰又不太稀。天下間仲有無人做到70-80年代既魚旦既味道呢?

天下間仲有無人做到70-80年代既魚旦既味道呢?
2017-03-02 1579 views
早排要借錢順便嘗試依間魚旦檔,果然是紅磡出名的魚旦檔,首先是要排隊大既有十人在排等了5至8分鐘,剛剛塞正大廈出入門口,在等候其間要左閃右避,因條路太窄,除非企出馬路!講返正題買了一串魚旦品嘗,我揀左棘,第一嗒我覺得茄喱味重左D魚旦肉心冇嘜彈性,本人覺得不是甘值得排隊買嚟吃,最後加句題外話,我見到有D企係—條甘窄行人路到吃又有D人企正人地住宅門口到吃反而又晤去對面有好多空位吃,(家維邨)好心就晤好阻住條路及人啦!謝謝各位觀賞
2017-02-21 1267 views
黎紅磡掃街,一定要食出晒名既林記三寶!燒賣個外貌真係麻麻地,但燒賣不可以貌相😅😅!魚肉燒賣堅係食到魚味,因為佢入面既魚都好多下,所以好夠味同煙韌,唔似你平時街邊食到既麵粉燒賣///魚蛋有得揀咖喱辣或者唔辣,辣得黎又有少少蠔油味,唔錯,而且好彈牙,同油麻地通達有得fight💪💪.///相比燒賣同魚蛋,腸粉就無咩太特別,但都好滑,加左甜醬,麻醬,芝麻,豉油同辣醬撈埋一齊食就好惹味///一份三寶夠兩個人share,大家可以搭去對面家維邨出面啲石博到食,咁就唔駛企得咁辛苦
[香港紅磡 - 林記小食]

黎紅磡掃街,一定要食出晒名既林記三寶!
2017-02-20
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$12 (Tea)
  • 咖喱魚蛋
  • 魚肉燒賣
2017-02-04 1425 views
去開觀音廟,女友推介林記小食,於是乎又試下佢d小食,睇下點解成日鋪頭門口有人排隊!係咪真係咁好食!叫左一份腸粉走辣,辣魚蛋 (但俾錯左唔辣魚蛋!),腸仔,魚肉燒賣同牛肉燒賣.腸粉好味全因一個原因,就係夠熱,無咩特別評價,返而想評價下d燒賣,林記d燒賣,外相極之唔吸引,人地d燒賣一粒粒好飽滿,佢果d好似係個膠袋經壓迫完囉出黎!外形岩岩參參!味道嘛.... 一般囉!最后想講講服務態度,去到幫襯時,無那那左右各有一條隊,問個阿姐(唔知係咪老板娘?) 邊條隊賣腸粉,佢又唔理,論到我果時,黑面!又不停啤住上一位內地客!落單又俾錯魚蛋!感覺又係一間名過其實嘅食店,食品質素普通無咩特別,唔值得排隊去食。
2017-02-01 924 views
又又要排隊,香港人真係怪銀行排隊就鬼晒咁嘈,吃嘢就鐘意排隊!其實依間只係好食過陳記魚旦少少同其它檔差一班,只是有電視台訪問過就出晒名,希望大家試試其他擋比較吓,紅磡仲有其它擋好食魚旦
2017-01-18 918 views
個人十分十分中意食燒賣,小食黎講魚蛋或者燒賣,一定係投燒賣一票。好耐以前見雜誌有介紹過紅磡有好食既燒賣,亦都有住呢頭既朋友同我講過差館里果頭有間燒賣幾出名。有日去黃埔食飯,早左到,有啲肚餓,就心血來潮去左尋訪呢間出名既小食店。實在無諗過連食燒賣都要排隊等候,去到見到人龍都有啲嚇親。多數人都會叫燒賣腸粉,腸粉都係另一愛好之物,可惜食埋會太飽。叫感一串燒賣,彈牙有咬口,魚味其實唔算好突出,但唔係單單用麵粉整,今時今日已經好難得。點埋豉油,都好惹味。難怪小食店到有咁多人排隊。

2016-12-12 1093 views
話說我係勁鐘意食燒賣~ 我可以每日食燒賣做早餐~ 所以我只要下晝去開黃埔都會去食林記既燒賣~ 每次去都係要排隊,我從未見過唔使排隊~佢地既燒賣係自己整架~ 所以每粒都唔同樣,大小不一,但勝在有咬口,有淡淡既魚味~唔似出面果啲成口粉!突然心血來潮想食螺肉~螺肉好爽口,加埋佢地祕制咖哩汁~ 完全為平凡既急凍螺肉升左幾個grade丫~ 過兩日又會過紅磡~ 一定又會忍唔住去幫襯喇~ 哈哈哈~
2016-11-23 1152 views
經過林記,見到好多人。就係度諗要排咁耐,啲人都咁想食,應該都唔錯嘅?今次就揀咗腸粉加燒賣加魚蛋。^_^燒賣嘅外表扁扁地,唔似出邊嗰啲燒賣形狀咁。燒賣食落彈牙,有咬口,聽講呢度嘅燒賣係人手打嘅,怪唔之得外表粒粒唔同樣,同埋肉地鮮。魚蛋,今次揀咗辣味。第一口食咗個魚蛋,爭啲濁親因為有啲辣。但係越食越滋味,完全係越辣越好味嘅感覺,魚蛋好實心,啱晒似我鍾意有口感嘅人。腸粉都幾滑身再加埋混醬都唔錯。但食唔出特別之處,覺得都okok ^^另外,呢度婆婆做人好均真,見到有客人比多左錢。婆婆即刻叫停客人,堅持畀返客人。有時,婆婆比少咗一粒燒賣比客,婆婆發現咗就叫客人返嚟俾返粒佢。欣賞婆婆。
今次就揀咗腸粉加燒賣加魚蛋。^_^

2016-11-21
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2016-11-20 707 views
因為男朋友住附近先知道有間咁好味嘅辣魚旦,個汁同辣椒油都好正,我覺得係食過咁多間最好食嘅!另外啲腸粉都唔錯,因為個辣椒油好味!$7 串魚旦 ,食幾多次都仲覺得好食呀

另外啲腸粉都唔錯,因為個辣椒油好味!
$7 串魚旦 ,食幾多次都仲覺得好食呀
TakeAway
2016-11-17 679 views
放工時間去到,排隊是必然,揀左辣魚蛋及腸粉,魚蛋入味,腸粉爽滑,食完好滿足,咁又一餐喇。上次都係食魚蛋腸粉,選擇包起攞走,唔知點解感覺無咁好味,都係用碟食最原汁原味。

2016-11-06 952 views
終於感受到秋天有涼既感覺😳 呢間係紅磡既魚蛋檔我食左十幾年(應該有),幾乎每次經過都要買串食,有時餓既話就會叫$10蚊腸粉魚蛋(雖得三粒魚蛋,但都夠食既)要多麻醬,單食魚蛋就會加小小甜醬,好食好多。同埋佢既魚蛋係我中意食個種有d彈性個隻,如果你地經過一定要去試,好好味😍如果今日唔係有好多人排隊,我都會食腸粉😭 因爲腸粉雖然唔係新鮮手拉,勝在熱辣辣,調醬又調得好味。但凍凍地既天氣食番串辣辣地又熱既魚蛋,好幸福既感覺🤔好多人食林記一定會食燒賣,因為魚肉有胡椒粉味,有魚味,有咬口得黎唔似粉做。識食既,達達教你食兩溝,三粒燒賣三粒魚蛋,記住!燒賣要落咖哩汁,會好食啲!食過好食既,味再買囉,$8食到兩樣野,係抵食既!呢種味道既魚蛋,現在已經買少見少!出面無得食嫁啦😂💡現在的小店已經好多都因租貴,因物價貴而支持唔住。一間好食既小店,要靠大家既支持先可以繼續保留屬於大家的味道。請支持小店😉
終於感受到秋天有涼既感覺😳

但凍凍地既天氣食番串辣辣地又熱既魚蛋,好幸福既感覺🤔

呢種味道既魚蛋,現在已經買少見少!出面無得食嫁啦😂

有辣有唔辣
2016-11-06
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$8 (Other)
有辣有唔辣
  • 魚蛋
  • 腸粉
2016-11-04 559 views
本人係一個燒賣愛好者亦都係一個紅磡居民,所以林記對我黎講係非常重要既。林記既燒賣並唔係個d 1 pack pack買返黎個d燒賣,佢地d燒賣係自己整既,皮薄餡靚,唔會一"pak"粉。魚蛋都非常入味,所以可以成日見到林記大排長龍。
2016-10-20 679 views
[多食也不壞肚皮]林記既三寶($24),系小食之最,邊三寶?就系腸粉燒賣加辣辣魚蛋點尼個系不二之選,魚蛋汁加甜醬芝麻少醬油不過想食就要排隊,林記一般分二條,一條專賣燒賣隊,另一條系腸粉隊。想吃腸粉唔好排錯隊唔單止有懷舊之味,更有淡淡香港人情味,好吃
[多食也不壞肚皮]

點尼個系不二之選,魚蛋汁加甜醬芝麻少醬油

想吃腸粉唔好排錯隊
唔單止有懷舊之味,更有淡淡香港人情味,好吃