2023-04-28 126 views
昨日和Neil哥一起食午餐。我們去了公司對面的熟食中心。又平又方便。重點是近,食完回舖頭才一分鐘,哈哈。熟食中心有一間平時會食的店,就是海都車仔麵茶餐廳。有飯有車仔麵食。今次我們各叫了2碗車仔麵。叫了6個餸,再加凍飲,才62元。一大碗車仔麵。滿滿的餸,沙爹汁湯底惹味又滋味。咖喱魚蛋,咖喱魷魚,好好味。咖喱魷魚軟熟有彈性。通菜,亦新鮮翠嫩。蘿蔔,因為浸透了湯汁,已經吸收得很入味。墨魚丸,金菇,亦因為有車仔麵的沙爹湯汁,顯得份外好食,哈哈。我是真心覺得如果食車仔麵,一定是到這處。所以放食飯時間,好自然會走到這光顧。Neil一樣有叫咖喱魷魚,所以我就是說這裡的咖喱魷魚好好食。另外,他叫了豬紅,豬什,牛肚,牛柏葉等,大家都叫了六款餸菜,一大碗車仔麵食完好飽好滿足。嘻。

2023-04-28
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$62 (Lunch)
2023-04-23 110 views
朗豪坊一樓行過條天橋便能到達綜合大樓, 大樓內有個室內嘅旺角熟食市場,內裏大概有十間食點, 提供自選餸飯/上海菜/泰國菜/中菜/粥品等等。旺角熟食市場全日冷氣開放,提供快捷/美味 /經濟嘅食物。好似food court形式,先選購食物,然後到共享空間自行用餐,好處就係想食乜,就買乜。芸芸店舖之中揀咗車仔麵,午飯時間人流超旺,店舖以小店形式經營,只有兩位店員,忙到冇停手,提供外賣或堂食。三餸麵加飲品$41,之後加餸每款$7。小小店舖居然有多多食材,平時食豬軟骨/雞扒/豬扒等食材,其他店舖收費一定會更貴,但這店竟然是劃一收費,確實優惠。食車仔麵一定要夠豐富,這樣才是大滿足。 湯底可以選擇麻辣/秘製辣汁/沙嗲汁/清湯/腩汁/咖哩汁…等。與朋友分別叫左秘製辣汁同沙嗲汁,吃過以後兩款都讚好!七蚊一個餸份量一啲都唔少,大大堆咖哩魷魚超巨型冬菇,炆得好入味,又夠淋!蘿蔔超入味,清甜好渣。總括嚟講個個做都好食,連我鍾意食嘅內臟豬潤/豬心/豬腸/都有提供面底款式夠多,有銀針粉/米線/意粉/公仔麵/烏冬/淮山麵…未能盡錄!! 個人超喜歡淮山麵,健康得嚟口感非常爽彈,條條分明,有咬口。煎釀三寶20蚊六件,點

旺角熟食市場全日冷氣開放,提供快捷/美味 /經濟嘅食物。

七蚊一個餸份量一啲都唔少,大大堆咖哩魷魚

超巨型冬菇,炆得好入味,又夠淋!

煎釀三寶20蚊六件,點選以後會即場再番炸整熱,食嘅時候熱辣辣,超好味。
2023-04-12 100 views
今晚係朗豪坊睇戲,時間緊迫,朋友建議對面綜合大樓有超多美食,仲有我愛吃車仔麵,正,經濟實惠。自助型式,自己搵位,地方大,點餸紙食物多種類。仲有自制冬菜,炸蒜,正大雜麵-時間關係又不用想太多呢款就岩晒我🤪,大部分餸都係心水之選,豬皮夠淋,好入味,咖喱魚蛋彈牙,咖哩味道香,不錯😗羅白甜,最重要係無渣及大大舊,冬菇好大粒,好入味,牛腩肉味鬆軟,咬口不錯,加入腩汁好香濃,配上米粉非常配合😋另一碗自選配粗麵😋酸齋,豬心,豬大腸,生菜及雞髀尖,好小地方有豬心,薄身但爽口,豬大腸乾淨,唔太多肥膏,酸齋再酸多啲啲就更正。配上秒制辣汁,果然不同,辣味夠,再加2杯凍檸樂同凍檸七、爽晒
2023-04-11 71 views
今日經過旺角,突然很懷念以前在朗豪坊返工,中午常去的綜合大樓食肆中心。這個food court 有3,4,十張枱,有4人枱和大圓枱,座椅寬敞,燈光明亮。內有大約十多間食店,有很多不同的選擇。我最喜歡是車仔麵店,麵底有十多種,而餸料有70多款選擇。幾十元已有三餸麵連飲品,可再加配餸料,非常有彈性。我不太食辣,但店員提議加少許辣油,可以提升味道。我點了:-淮山麵+墨魚丸,豬軟骨,香芧豬扒,豬大腸,鹵水雞翼和白菜仔。飲品是凍奶茶 。幼身的淮山麵,質感爽滑,白菜仔很多。豬軟骨和鹵味都非常入味。-米線+魚皮餃,菜肉雲吞,咖哩魚蛋,香茅豬扒,肥牛,鹵水雞翼和唐生菜,飲品是凍檸檬茶魚皮餃和雲吞都大大粒,很多餡料。豬扒腍軟入味。

我點了:
幼身的淮山麵,質感爽滑,白菜仔很多。
豬軟骨和鹵味都非常入味。

魚皮餃和雲吞都大大粒,很多餡料。豬扒腍軟入味。
2023-04-07
2023-04-05 67 views
以前小時候我不太喜歡去熟食市場吃飯,因為那裡沒有冷氣,很熱。但現在很多熟食市場都裝修過,環境得到改善,座位也更加舒適。今天去了旺角綜合大樓吃車仔麵店,價格實惠,$41就可以享用到三餸麵和一款飲品,而每加一款餸只需$7,真的很物超所值。菜式種類也很豐富,我推薦蘿蔔和滷水雞翼,口感入味,非常美味!店家還貼心地提供自選的醬料、蔥和炸蒜,滿足不同客人的口味需求。如果喜歡辣味,一定不能錯過店家的秘製辣椒醬!店員的服務也很好,當我點了牛腩卻還沒有煮淋時,店員主動替我換成了牛肚,讓我感到非常貼心。除了車仔麵,店裡還有煲仔飯和其他小炒菜式,真的是一個讓人食得滿足又舒適的好地方。📍 海都車仔麵茶餐廳 (旺角)旺角上海街557號綜合大樓2樓4號舖

📍 海都車仔麵茶餐廳 (旺角)
旺角上海街557號綜合大樓2樓4號舖
2023-04-05 564 views
假期到旺角購物,順路到旺角到綜合大樓平民飯堂午餐,今日選擇在「海都車仔麵茶餐廳」,享用豐富車仔麵 。家人楝的三餸麵,可以加餸,每款$7, 因此他的三餸麵變成六餸麵,芝士丸、芝士腸、咖哩魚蛋、牛根、肥牛、牛腩,每款食材都是自己心儀的美食!牛筋肥牛我發覺八餸麵的選材都合意:紅腸、豬皮、咖哩魚蛋、牛腩、蘿蔔、冬菇、雞翼、豬紅。湯底的牛腩汁已經很夠味道,加入了咖哩魚蛋,添加了咖哩汁香味,令豬皮、蘿蔔和冬菇味道更入味。回顧小時候吃車仔麵的牛腩,是牛腩的[下欄],眼前的牛腩肉味濃郁,鬆軟可口,感覺很愜意了!車仔麵包埋飲品:凍鴛鴦、凍朱古力奶,吃飽了!人均消費$65,蠻滿意的!

牛筋

肥牛

2023-04-05
$65 (Lunch)
非常物有所值的車仔麵,好食之餘店家有禮又 Nice, 之前可以 app 提早叫定非常方便,但近月好似無左就少左食,不過真心抵食好食,如果時間許可上去買應該也不用等多久,推薦!
TakeAway
$42 (Dinner)
2022-12-16 224 views
平靚正車仔麵🍜幾年前朗豪坊返工已經成日食佢,鬲左幾年今日再去食返,味道依舊,足料!又好多餸選擇,湯底我仍然鐘意秘制辣汁,最好就係醬料葱炸蒜可以自己任加!的確係下午茶唔錯選擇!
車仔麵
車仔麵
2022-03-01 626 views
去旺角,想食得平啲啲,坐得耐啲啲,朗豪坊對面個熟食中心係其中一個唔錯嘅選擇。之前去多數食泰國嘢,今次就轉轉口味,食返傳統茶記食物啦。叫咗個咖哩薯仔牛腩煲,上枱時熱辣辣,仲發出吱吱聲,勁吸引🤤。先飲湯,睇個樣以為係行貨菜乾湯,呷一啖,竟然係鹹魚芥菜湯,絕對有驚喜😍。主角煲仔菜好大煲,飯都好大個,兩個人食都夠。味道方面,咖哩汁雖然唔太稠但味夠濃,牛腩都夠腍夠入味,反而薯仔因為切薄片,少咗口感。成餐飯飽到上腦,加埋罐可樂都只係 $53,勁抵食👍。

2021-10-27 436 views
晏晝去開旺角拎野,天氣熱唔想食飯,於是搵麵食,咁岩路過朗豪坊,發現原來有熟食市場,就去睇下有咩食!去到都有好多鋪頭,見到有間車仔麵好多人排隊,於是乎去睇下,37$/3餸,超抵!唔怪得咁多人去到寫紙仔揀自己想食既野,由於第一次去唔識野,但老細麵好好人,好友善逐一解答叫左豬紅、雞翼、羅白腩汁米粉,加左20$要個小食,麻辣腎,同+6$要個手工茶佢屬於自助形式,買完拎轉野食,就自己搵位坐,都方便,佢可比你自己加蔥、辣椒油等等食既時候,發現個腩汁湯好濃好入味,忍唔住都係咁送米粉食😆 米粉係屬於鞋身啲個隻,但量都ok👍🏼👍🏼雞翼都好入味,雖然唔係好大隻個啲咁,但都好淋好好食! 羅白係煮到入哂味,好甜仲要無渣,有4舊!!通常出面食係得3舊,豬紅有幾粒,唔散同都好好味!佢個麻辣雞腎都勁好食!! 同都好大兜(20$有呢個份量,超抵!) 佢配左啲榨菜一齊整,都好惹味!如果下次再去,會想叫唔同餸試下,佢啲餸係勁多選擇😆😆 枝手工茶,我揀左茉莉花茶,無糖👍🏼我諗呢檔車仔麵,性價比超高! 如去開真係會去encore!!!! 所以唔怪之得咁多人排隊買!一個字,正呀!

一個字,正呀!
2021-07-18 558 views
一日一黃店-旺角熟食中心良心店 朗豪坊去得多 原來朗豪坊過天橋酒店下面 就係熟食中心 價錢都幾平民 望到wolipay記錄入面有2間 良心店 呢日一次去試哂佢地2間啦(見到佢地 有個qr code for比朋友傾計).⭐️沙嗲牛肉金菇粉絲煲$48 跟湯 +$5 油菜一出餐果下 個煲啫啫聲 望到都興奮👍🏻沙嗲牛肉煲 份量偏大👍🏻底下金菇同粉絲 仲多過碗飯 1.5人份量沙嗲汁 偏向小小杰身既沙嗲湯相比合發茶餐廳 沙嗲牛肉包既汁 冇咁濃😋但正因為咁 送飯都唔會過咸👍🏻而且落咗少少辣椒去炒 有小小bb辣香‼️最最最重要係 粉絲吸晒個汁 好味.⭐️三餸車仔麵$37香茅豬扒 牛筋 芝士腸 公仔麵 (我自己點得普通😅)👌🏻呢個就普通 偏向住家feel👎🏻豬扒整定 浸軟左 👌🏻芝士腸同公仔麵正常👌🏻牛筋煮得幾軟霖 起膠.⭐️凍阿華田😋夠凍 夠多粉 甜到啱啱好 粉溶哂 值得一讚其實只係好普通 但好多餐廳都沖到勁淡.湯係 南瓜雪耳陳皮湯? 都ok 老火湯feel👌🏻.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_旺角#hkfunfoodrecord黃店.#海都車仔麵茶餐廳 (旺角)地址
(見到佢地 有個qr code for比朋友傾計)
⭐️沙嗲牛肉金菇粉絲煲$48 跟湯 +$5 油菜
😋但正因為咁 送飯都唔會過咸
👍🏻而且落咗少少辣椒去炒 有小小bb辣香
‼️最最最重要係 粉絲吸晒個汁 好味
⭐️三餸車仔麵$37
香茅豬扒 牛筋 芝士腸 公仔麵 (我自己點得普通😅)
👌🏻呢個就普通 偏向住家feel
湯係 南瓜雪耳陳皮湯? 都ok 老火湯feel👌🏻
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_旺角
#hkfunfoodrecord黃店
#海都車仔麵茶餐廳 (旺角)
地址:旺角上海街557號綜合大樓2樓4號舖
⭐️評分:
味道:3.5/5 沙嗲煲4分 車仔麵2分
環境:2/5 熟食中心 有冷氣 但環境一般 旁邊多怪叔叔
服務:-/5 熟食中心冇服務 但店員幾nice
抵食:3.5/5

#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkigshop #hkblogger #hktrip #hongkongtrip #香港旅行 #hkfoodies #hongkongfood #吃貨 #食評 #香港美食 #一日一黃店 #旺角美食 #油麻地美食 #熟食中心 #沙嗲牛肉 #車仔麵
2020-12-23 632 views
區內有團購幫襯小店,大家都知六點後無堂食D食肆好慘,咁就join個團購之餘又試下叫左兩個餐,一個芙蓉蛋飯一個干炒牛銀針粉,送兩個例湯,每個餐$43,再加多兩個小食麻辣牛肚同麻辣豬耳。味道okay,above 我區內D茶記,最癲係個份量,兩個餐3個人食係一定夠,benchmark返我食量係一碗兩送譚仔無叫少米線。小食夠入味又平,可摸耳叫係窮人教星?最後就搭單買左D小食可以當零食咁食,幫唔到手幫襯正餐嘅都可以買下D小食簡評就係,大食窮人味道又okay嘅救星
簡評就係,大食窮人味道又okay嘅救星

2020-12-23
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
$45 (Dinner)
  • 芙蓉蛋飯
  • 干炒牛銀針粉
  • 麻辣牛肚
2020-11-25 411 views
海都嘅廚房出品真係幾唔錯,各款飯類味道都係比較偏濃,夠哂惹味,而且櫃枱前仲有自助醬料區,可自行添加各類醬料,認真貼心!蝦醬通菜牛肉飯好惹味,因為蝦醬本身已經係好重味道,更加上一樣又係有用咗蒜頭及紅辣椒絲,非常香口,真係會令人不停大啖大啖咁食飯,通菜爽脆,雖然D菜係有少少已經變黑,但絕對可以接受,牛肉嫩滑(雖然我深知D牛肉一定係有用梳打粉醃過),因為整個餐都只不過係$42元,所以算係咁啦例湯方面~雪耳木瓜煲豬骨,好清甜,而且D雪耳已經煲到起哂膠,證明D湯真係非常夠火喉,凍奶茶保持水準,甜度適中,完全唔使叫小甜,夠凍,奶嘅份量亦都唔會太多,合格!食品方面~涼瓜雞扒飯味道確實好正,有好重嘅豆豉味,又食到有蒜頭嘅香味,再加上又有少少嘅紅辣椒絲,成碟飯嘅味道真係既香又辣,白飯煲得好好,雞扒炸得非常香脆,而且塊雞扒係原件再切件,相當細心

涼瓜雞扒飯
蝦醬通菜牛肉飯
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$42 (Lunch)
  • 涼瓜雞扒飯、蝦醬通菜牛肉飯
2020-11-19 269 views
味道正常,而且好抵食!$37大大碗份量超足!點左韮菜好似唔洗錢咁比一大札我,牛腩都炆得幾入味同夠淋~唔會攝牙縫!至於豆腐就正正常常。本身想食米粉但無晒就轉左米線,米線都係一包包開出嚟個種,唔多軟或太硬個種。湯底我就揀左腩汁,都幾濃味,但又唔係味精咁。一碗真係多到食唔晒!仲包一杯野飲。如果去到旺角諗唔到食咩,上去食碗車仔麵都係一個唔錯嘅選擇。除左車仔麵佢仲有小菜個啲可以叫。有機會都可以試下佢嘅煲仔小菜,叫餸食飯!
味道正常,而且好抵食!
$37大大碗份量超足!
點左韮菜好似唔洗錢咁比一大札我,
牛腩都炆得幾入味同夠淋~唔會攝牙縫!
至於豆腐就正正常常。
湯底我就揀左腩汁,都幾濃味,但又唔係味精咁。
一碗真係多到食唔晒!仲包一杯野飲。
如果去到旺角諗唔到食咩,上去食碗車仔麵都係一個唔錯嘅選擇。
除左車仔麵佢仲有小菜個啲可以叫。
有機會都可以試下佢嘅煲仔小菜,叫餸食飯!
2020-11-17 711 views
位於「上海街」「旺角綜合大樓」的二樓,有間「旺角熟食市場」,「旺角熟食市場」裡面有一間集港式茶餐廳粉麵飯,跟港式車仔麵食品於一身的港式食店,名稱叫做「海都車仔麵茶餐廳」。食客光顧「海都車仔麵茶餐廳」,就好像光顧其他「旺角熟食市場」食店一樣,都需要先付款購票,然後等候食店廚房裡面的人製作食品,直至完成為止。「海都車仔麵茶餐廳」沒有提供餐牌給食客參考,只是貼在餐廳門口旁邊,大大小小的價目表,價目表裡面好像已經列出餐廳所有食品,但是事實上還有很多食品項目,未有完整陳列出來。光顧「海都車仔麵茶餐廳」的食客,或多或少都需要花多點觀察力和應變能力,花多點勇氣去詢問「海都車仔麵茶餐廳」裡面的看店店主,才點到自己想食的食品,「咖喱牛腩飯」就是最佳的例子之一。除了「咖喱牛腩飯」之外,我另外點了一份小食食品,食品名稱叫做「口水雞卷」,「口水雞卷」所在的價目表相對於「咖喱牛腩飯」而言,就比較容易尋找了,就在食店門口的「消毒潔手液」旁邊。「海都車仔麵茶餐廳」小食食品「口水雞卷」的跟餐價錢本身不算昂貴,一小碟份量的「口水雞卷」食品實際售價,只需要港幣二十元而已。「口水雞卷」之所以被稱呼叫做「口水雞卷」,原因其實

「口水雞卷」之所以被稱呼叫做「口水雞卷」,原因其實非常簡單,就是「口水雞卷」味道偏向有少許麻辣,辣得讓食客的舌頭味蕾感覺暫時被麻痹一會兒。

不過我自問還適應到「口水雞卷」雞肉裡面的麻辣味道,「口水雞卷」的辣味還未至於令我舌頭的味道完全麻痹,喝一口「忌廉」汽水就發現暫時中和「口水雞卷」裡面的麻辣味道。

至於「咖喱牛腩飯」裡面的辣味雖然也不差,但是一跟味道偏向麻辣的「口水雞卷」比較之下,「咖喱牛腩飯」裡面的辣味立刻變得有點弱,有點微不足道了。

不過慶幸「咖喱牛腩飯」裡面的「牛腩」口感軟腍程度,「海都車仔麵茶餐廳」廚房煮得尚算還可以接受,至少「牛腩」實際肉質裡面,仍然保留完整的牛肉紋理,但是我覺得「牛腩」實際口感可以再燜多一點。

咖喱牛腩飯

口水雞卷

2020-10-29
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$62 (Dinner)
咖喱牛腩飯
口水雞卷