荃灣不嬲都係美食天堂,今次真係專登去咗四坡坊搵好野食!呢一間係有小菜同任食雞煲,出面睇到人地食既好正就決定試一試!🤣🤣前菜嗌完嘢食就已經有前菜!係花生配麻辣菜脯~味道一流!🤤真係未食主菜就已經好滿意!超期待我既雞煲!🤤🤤椒鹽三寶三寶喺鮮魷、蝦同埋腰果🤩 呢碟菜真係令我超級驚喜,普通喺小菜館食到嘅蝦都係細細隻,呢一隻係竟然係勁大隻,仲超級新鮮🤩🤩 真係冇叫錯!一定要叫黎食!涼拌皮蛋賣相好好!食落去都好滋味🤤份量絕對唔少,好配得上呢一個價錢!先$45炸😍😍 鍾意食皮蛋嘅一定唔好錯過!雞煲呢度嘅雞煲係任食任飲2小時!價錢都係$138位!超級抵食!一上嚟個雞煲已經令我哋好開心!絕對係一大隻雞,仲要有蓮藕!!真係令我好意外😍😍 全部雞都入晒味,就算係小辣都好香濃,味道好豐富!另外呢度嘢飲有好多種選擇~ 全部嘢食都好滿意!喺呢度同一班朋友飲飲食食真係好正又好抵!👍🏿👍🏿👍🏿 強烈推薦!真心覺得自己搵到寶😍😍

前菜

椒鹽三寶

涼拌皮蛋

雞煲

2021-06-07
$150 (Dinner)
2021-06-18 47 views
這次在荃灣三陂坊覓食,去了一家新開的火鍋店,主要吃雞煲為主,另有小炒供應🙈。店舖環境挻大的,而且冷氣充足很舒適涼快😆。店舖分為上下兩層,上層有火鍋食材/飲品區,可以慢慢吃吃到飽🤩。💥任飲任食2小時套餐 HKD$138/位,套餐包括自選一款2雞煲/烤魚,另包火鍋食物及飲品任食。任食火鍋材料選擇挻多,有肉類/丸類/海鮮/蔬菜/麵食/其他火鍋配料等。飲品方面有汽水/涼茶/啤酒/果汁。我們選擇了烤魚,上菜時已聞到很香的味道🙈,烤魚賣相不錯。湯底是酸菜魚鍋,味道是微辣版本,酸酸辣新的很開胃🤤。配料有大量酸菜/鮮冬菇/豆卜/粟米/雲耳/枝竹。魚皮經過煎香後,口感帶點脆🤩,魚肉肉質嫰滑很入味。火鍋食材方面,我們取了肥牛/大蜆/海蝦/南瓜,這幾款食物新鮮。蜆肉大隻肉質鮮甜😍,海蝦肉質爽口新鮮,肉肉口感煙韌肥瘦適中。由於我們不是太餓,所以吃完烤魚已經開始飽了,所以只吃了幾款食物😆。

2021-06-18
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2021-06-18 28 views
今晚去了荃灣食雞煲,$138雞煲加任食火鍋,而且啤酒汽水任飲,平絕全港。雞煲有至少半隻雞的份量,兩個人食份量十足,而且雞件啖啖肉,唔係比埋d頭頭尾尾,雞肉醃得入味且嫩滑,小辣辣度輕微,不過香料味濃郁。食完雞煲可以加湯食火鍋,火鍋全部都以自助形式,出面有個大雪櫃放了多款配料。海鮮方面有蜆、蝦及魚,魚件比較新鮮。肉類方面有肥牛、鵝腸、芝士腸等,百幾元任食質素可以接受。當然唔少得各款丸啦!任飲啤酒絕對是賣點,另外推介牛蒡茶,無糖解渴。

食完雞煲可以加湯食火鍋火鍋全部都以自助形式,出面有個大雪櫃放了多款配料。

海鮮方面有蜆、蝦及魚,魚件比較新鮮。

肉類方面有肥牛、鵝腸、芝士腸等,百幾元任食質素可以接受。

當然唔少得各款丸啦!

任飲啤酒絕對是賣點,另外推介牛蒡茶,無糖解渴。
今日放低左小朋友~ 同朋友兩個人去左荃灣三陂坊到食雞煲😋我真係好鍾意食雞煲架,每過一段日子就有舖癮🤣🤣今次去呢間澳門街雞煲火鍋除左雞煲之外,仲有鑊氣小菜,不過今日都係主打雞煲🤣🤣雞煲一上枱已經聞到好香,滿滿芫茜係面,勁正呀,食落去好香又惹味!食到咁上下就開始加湯打邊爐,佢地真係用湯,唔係用滾水,所以唔會溝淡個湯底,由於係任食任飲,我地可以自由夾食物打邊爐。佢地所有食物都有入雪櫃同有門,唔會暴露係外面,所以都算衛生。另外飲品都好多選擇,啤酒都有幾款,仲有涼茶同汽水,啱晒打邊爐。
今日放低左小朋友~ 同朋友兩個人去左荃灣三陂坊到食雞煲😋
我真係好鍾意食雞煲架,每過一段日子就有舖癮🤣🤣

2021-06-16
2021-06-14 329 views
荃灣三坡坊食市林立,潮州打冷,火鍋等,不乏街坊捧場客,今晚就係同朋友過嚟試吓新開嘅「澳門街雞煲火鍋🍲」小店雖然裝修普通,但乾淨企理,分兩層經營,樓上專做火鍋放題,樓下炒小菜,小店有火鍋(大人$108)、澳門雞煲/鯇魚煲+火鍋(大人$138)、澳門醉雞鍋/川芎白芷魚頭鍋+火鍋(大人$148)三款,兩小時放題選擇(免收加一)價錢好抵食👍👍我哋點咗澳門鷄煲(小辣)+火鍋🍲 雞煲份量十足,雞件嫩滑入味、豐富配料芹菜仔、芫荽、蓮藕片、洋蔥🧅、紅綠辣椒🌶️,乾蔥頭等,煲住食香噴噴,熱辣辣,食完再加湯打邊爐🍲火鍋配料豐富,放得井井有條給食客選擇:沙白、蝦、鵝腸、雞腎、滑牛肉、蠔仔、枝竹、響鈴、魚頭、鯇魚腩、鮮冬菇、金菇、南瓜片、蘿蔔片、萵筍片、紹菜、西洋菜、午歺肉、墨魚丸、貢丸、牛丸、魚滑、魚片頭、豬皮、豆腐卜、公仔麵、烏冬等等另外,飲品有可樂、甘蔗水、牛蒡茶、馬蹄爽、忌廉溝鮮奶…..及不同牌子樽裝、罐裝啤酒🍻可選擇

我哋點咗澳門鷄煲(小辣)+火鍋🍲

火鍋配料豐富,放得井井有條給食客選擇:

2021-06-14
2021-06-10 71 views
今晚經過荃灣突然好想食小炒。醒起 三坡坊裏面有很多地道中式小菜店, 疫情發生以後其實都少咗去,最近疫情緩和了,所以再來光顧。見到呢間新開的澳門街雞煲火鍋非常之多人,加上店員主動出嚟招呼,菜式也適合,所以一於試試。蠔餅油唔多,唔會食到成口油蠔仔多之外仲要每粒都爆汁不是煎到酥脆香口,但濃郁蛋香黃金魷魚嘩!好大碟金黃色,好吸晴從來家庭式嘅火力不能和大牌檔的鑊氣相比,所以出街一定會 豁出去鹹蛋黃醬配以爽脆彈牙的魷魚, 魷魚非常厚身 ,超惹味,好香口呀!沙嗲肥牛粉絲煲濃香的 沙嗲味 , 色澤勻循肥牛分量也不少 而粉絲完全級進化爹汁與牛肉的香氣,好味到停唔到。 薯仔炒豬頸肉豬頸肉 肉質彈牙 ,有少少似越南風味, 有點烤過似的。看薯仔的形態就知預先煮過,所以非常之淋,鬆化。只吃了幾個菜式已經感受到廚師的認真和專業, 希望疫情快快過去,限聚令取消就可以再和一家人再嚟食大餐

蠔餅
油唔多,唔會食到成口油
蠔仔多之外仲要每粒都爆汁
不是煎到酥脆香口,但濃郁蛋香

黃金魷魚
嘩!好大碟
金黃色,好吸晴

沙嗲肥牛粉絲煲
濃香的 沙嗲味 , 色澤勻循
肥牛分量也不少
而粉絲完全級進化爹汁與牛肉的香氣,好味到停唔到。

薯仔炒豬頸肉
豬頸肉 肉質彈牙 ,有少少似越南風味, 有點烤過似的。
看薯仔的形態就知預先煮過,所以非常之淋,鬆化。

Type of Meal
Dinner
2021-06-07 51 views
今日本身唸住同女朋友係荃灣食大排檔 點知最後都係變左雞煲加打邊爐🤣 成人每位$138荃灣黎講呢個價錢兩個鍾頭任食都好抵架啦~雞煲我地叫左小辣 發現原來唔係好辣 食得辣既可以叫辣啲🤣 雞件都幾滑既~ 份量都ok。打邊爐既材料同埋飲品都係自己出去黎😎 飲品種類都ok既 唔算太小, 打邊爐材料比較特別 好小會有蠔仔 我都拎左小小 但我覺得一般🤣 佢啲菜反而幾甜🥰 椒鹽三寶 $98個日係有炸魷魚、魚、腰果。 可惜無蝦 我地想食蝦多啲🤣 三寶都炸到黃金色~

荃灣黎講呢個價錢兩個鍾頭任食都好抵架啦~

椒鹽三寶 $98
$150 (Dinner)
2021-06-04 57 views
荃灣,一個非常熟悉的地方,呢個位置,成條美食街,機乎你想食乜嘢都有。行入去睇睇有乜想食先,咦,有間澳門街咁得意,莫非我去咗澳門😂😂好似應該係新開,之前唔多覺😊原來係澳門人主理,唔怪之得👍👍—————————有炒小菜、又有任食雞煲火鍋選擇。碗碟衞生,又有消毒碗櫃⋯⋯👍🟥餐前小食:麻辣菜莆配花生🥜佐酒小吃,如果喜歡喝🍺啤酒🍻的人真係一流,餐前小食,又可以增加食慾👍————————-🟫德國咸豬手:招牌菜、正呀👍🥳外皮有入口即溶的感覺,香脆帶鬆軟放入口有溶化的滋味,廚師👨‍🍳功架技倆確實了得,外皮吃落剛剛恰到的口感,外皮剛剛好,咁肉又點呢?連肉都可以咁滑,肉質嫩滑剛剛恰到👍😋配合廚師👨‍🍳自家製的酸甜汁、或配上的沙律醬吃,喜歡點什麼醬汁配搭來吃,悉隨尊便!————————-🟧脆皮炸大腸:舌尖上的好味道:呢到嘅廚師👨‍🍳小菜確實出色👍像吃著乳豬🐷般外皮的脆脆豬大腸,外皮脆與內層的軟熟又帶煙靭的口感,再點上酸甜汁更加惹味👍————————🟩蒜心小炒王:蒜心爽口健康的蔬菜,配上豆腐乾、爽口的春菜、咸魚仔…..等等,又是惹味的一個小菜⋯⋯我又林子祥上身:😂真是咸魚蒜心也好好味😋————————🟪罐裝飲
好似應該係新開,之前唔多覺😊
原來係澳門人主理,唔怪之得👍👍

—————————
有炒小菜、又有任食雞煲火鍋選擇。
碗碟衞生,又有消毒碗櫃⋯⋯👍

🟥餐前小食:
麻辣菜莆配花生🥜

————————-
🟫德國咸豬手:
招牌菜、正呀👍
連肉都可以咁滑,肉質嫩滑剛剛恰到👍😋

————————-

真是咸魚蒜心也好好味😋

————————
🟪罐裝飲品:
飲完真係爽😄
涼爽、好爽、食得爽、食物爽
開心🥳⋯⋯簡單確係爽😂
—————————
2021-06-01 347 views
和朋友去了荃灣三陂坊20-26號遠東第一大樓地下的澳門街雞煲火鍋食飯。這是一間很地道,專做街坊生意的抵食雞煲放題。每位$138免收加一,任飲任食,非常抵食。火鍋店沒有特別華麗裝修,但整潔乾淨,光線充足,枱櫈寬敞坐得舒服。店員服務亦相當殷勤有禮,很主動。我們點了雞煲小辣,雞煲非常足料,上枱時用慢火焗多五分鐘,打開蓋已經香氣撲鼻,令人垂涎欲滴。 雞肉肉質軟滑juicy,內裏有洋蔥芫茜等,加上少少麻辣,十分惹味。另外火鍋配料也非常多選擇, 一般丸類餃類都有而且有肥牛,海蝦,蠔,鵝腸雞腎,另外蔬菜也一盤盤分開擺放,企理分明。另外再點了一碟炸豬大腸,外皮酥脆內裏煙韌,配上菠蘿或麻辣蓮藕食,想不到味道非常配合。至於飲品方面,有十多款選擇,有含糖的汽水,和不含糖的茶類 ,另外這個韓國的牛蒡茶,清清的牛蒡味道,食火鍋最配合。啤酒也有幾款可以選擇,和朋友啤一啤食雞煲,特別爽。總結:澳門街雞煲火鍋是做街坊生意抵食的雞煲放題,雞肉肉質嫩,非常足料,另外火鍋配料亦相當多選擇,這個價錢食雞煲放題,性價比非常高👍👍
這是一間很地道,專做街坊生意的抵食雞煲放題

每位$138免收加一,任飲任食,非常抵食。
店員服務亦相當殷勤有禮,很主動。

啤酒也有幾款可以選擇,和朋友啤一啤食雞煲,特別爽。
2021-05-29 428 views
今日我同好友就近近地係返荃灣搵食,由於我地好多野傾,所以我地決定去d 唔會覺得我地講野嘈的地方🤣,盡情吹水,去邊咪就係三陂坊近開冇耐的 “澳門街雞煲火鍋”。⚛ 涼拌皮蛋 ~ 我地兩人口味相似,一見到餐牌有即 order ,皮蛋辣味濃郁食落似中辣, 加了一點點醋,美味極了。⚛ 脆皮炸大腸 ~ 極邪惡的野,緊係要找好友陪食啦!炸到外皮超脆入面帶一點點肥膏一絕。最最最想驚喜係旁邊的蓮藕,麻麻辣辣超過癮。⚛ XO醬西蘭花炒蝦球 ~ 加了XO醬去炒西蘭花幾好, 蝦球亦見爽口。⚛ 雞煲少辣 ~ 呢到最出名雞煲點可以錯過呢!超欣賞入面有大量芫荽,雞件事先炆好,送來加熱食得超方便, 呢到可以選任飲任食, 或者好似我地咁叫一煲唔打邊爐,再叫d小菜都係幾好的選擇。我見到呢火煱配料都幾齊全,飲品種類繁多,但我地太熱唔想再打邊爐,所以叫小菜食下,鍾意飲啤酒的,下次可以選擇呢到,任飲任食價錢合理。