2023-06-12 13 views
話說有朋友附近做野同佢去食個lunch發現到間正野由於本人極度喜歡食飯見到佢白飯任裝😍!已經吸引左我入去了再望下餐牌$5x 一個餐😱😱仲要湯/飯/沙律任食真係好抵呀我叫左西冷牛$138朋友食鰻魚$5x一個餐仲有薯條送埋🤫鰻魚非常之香口超級惹味 👍👍 吾食牛既朋友都值得一試!呢個我係有驚喜的。但因為朋友吾食牛我黎到緊係試下牛啦!本身仲擔心會吾會好硬。因本身自己吾中意食太硬既牛但佢個牛 對我黎講係岩岩好♥️軟硬度good , 味道,牛質都係非常好我同朋友都食晒~!而最好係有好多種醬汁比你挑選口味黑椒汁,蒜蓉汁,麻醬芥辣 任你配搭牛配黑椒汁,同蒜蓉汁都好夾仲忍吾住食多幾碗飯😂而白飯仲有味飯素比你增加口感同味道呢個價錢 食物質素 同環境 真係無得頂一定會介紹朋友黎食!😃🫶🏻下次想試埋佢既和牛😍😍😍
話說有朋友附近做野

我叫左西冷牛$138
朋友食鰻魚$5x
一個餐仲有薯條送埋🤫

鰻魚非常之香口
超級惹味 👍👍 吾食牛既朋友都值得一試!
呢個我係有驚喜的。

但因為朋友吾食牛
我黎到緊係試下牛啦!
本身仲擔心會吾會好硬。
因本身自己吾中意食太硬既牛
但佢個牛 對我黎講係岩岩好♥️
軟硬度good , 味道,牛質都係非常好
我同朋友都食晒~!
而最好係有好多種醬汁比你挑選口味
黑椒汁,蒜蓉汁,麻醬芥辣 任你配搭
牛配黑椒汁,同蒜蓉汁都好夾
仲忍吾住食多幾碗飯😂

而白飯仲有味飯素比你增加口感同味道

呢個價錢 食物質素 同環境 真係無得頂
一定會介紹朋友黎食!😃🫶🏻
下次想試埋佢既和牛😍😍😍

2023-06-10 12 views
平時出街食開嘅石燒牛價錢都唔平,今次喺深水埗搵到嘅呢間只需要$58就可以食到正宗嘅石燒牛,而且牛嘅部位選擇都好多,有牛小排、西冷甚至有和牛可以選擇,豐儉由人。除此之外,套餐跟嘅沙律、羅宋湯同白飯都可以任添任食,cp值幾高!今次食嘅係西冷套餐,除咗牛扒之外,仲會更粟米粒同埋薯條。牛扒上嚟嘅時候只有一成熟,依靠鐵板嘅熱力再去加熱到自己想食嘅熟度。牛扒牛味十足,尤其係油脂嘅部份非常之香口,只係因為鐵板真係好熱自己控制火候有啲難,最尾令到牛肉食落口感過熟,調味方面可以任攞自己想食嘅汁,有香蒜汁,黑椒汁等經典牛扒汁可供選擇。羅宋湯嘅味道有少少辣味,入面有椰菜紅蘿蔔紅椒等嘅配料,口感豐富。沙律菜可以係沙律吧到自己揀鍾意嘅沙律汁,芝麻醬嘅味道都幾香濃。店舖嘅環境油煙味有啲重,食完之後三會有比較重嘅油煙味,感覺空氣流通可以做得再好少少。但係勝在舖頭位置闊落坐得都幾舒服,有幾多卡位可以坐。

2023-06-09
$180 (Dinner)
2023-06-09 7 views
石之牛石板日式料理 (深水埗)深水埗元州街153號新元州大廈地舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:石板牛類晚餐:西冷牛扒($138)等候時間:0分鐘終於到星期五晚,辛勤工作一週後想鋸番個靚扒充實一下,所以選擇了石之牛。這裏的石板煎牛扒別具特色,值得一試!石之牛位於深水埗元州街,乘搭港鐵可在深水埗D2出口或長沙灣A2出口步行約10分鐘便到,交通尚算方便!石板牛類晚餐:西冷牛扒($138)西冷牛扒放在燒得火熱的石板上,熱氣騰騰,由頭到尾石板均保持滾熱辣,不用擔心扒會冷掉,頗有風味!😋😋😋牛扒上碟時尚未夠三成熟,客人可根據喜好調節煎扒時間,三成五成七成任君選擇,靈活性高!😍😍😍牛扒每份重量約200G(約七安士),又有日本珍珠白飯任裝,可用海苔或芝麻伴飯,必定夠飽!👍👍👍其他配套也是免費任裝的,有羅宋湯、自搖沙律菜杯、三種扒醬汁、兩種沙律菜醬汁,客人可一次過品嚐多種滋味!🥰🥰🥰
石之牛石板日式料理 (深水埗)

深水埗元州街153號新元州大廈地舖

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐

抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐

環境指數:⭐⭐⭐⭐

服務指數:⭐⭐⭐⭐

食物推介:石板牛類晚餐:西冷牛扒($138)

等候時間:0分鐘

石板牛類晚餐:西冷牛扒($138)

2023-06-09
$140 (Dinner)
  • 西冷牛扒
2023-06-09 11 views
n年前 尖沙咀Gateway 嘅 Stone Grill 喺高檔餐廳帶動咗呢一種 石頭燒 嘅潮流。喺屋企真係好難搞,所以今次試吓呢個平民版先。一入到嚟已經有圍裙供應,好貼心。裝修簡潔乾淨企理。話晒都係扒房,油煙肥漏一定有返咁上下,但係呢度都好乾淨。地下枱面唔會癡笠笠。選擇真係好豐富,價錢都合理。抵讚嘅係呢度沙律自助無限供應,新鮮爽脆嘅,每個兜都混合咗幾款沙律菜。沙律醬都有幾款揀,大路嘢冇伏。我就鍾意蘋果醋同埋芥辣醬。牡丹雖好 還需綠葉扶持。唔好睇小呢啲小小嘅粉紅色喜馬拉雅山鹽,佢嘅鹹味真係唔同㗎。我試過嗰啲黑色嘅喜馬拉雅山鹽,嗰啲係有淡淡的陳皮味。不過問題就嚟啦。件扒由上枱時嘅三成熟,食吓食吓變咗九成熟。到最後一啖九成熟嘅扒都食埋啦,舊石頭都仲係熱嘅。

選擇真係好豐富,價錢都合理。

沙律醬都有幾款揀,大路嘢冇伏。我就鍾意蘋果醋同埋芥辣醬。

不過問題就嚟啦。件扒由上枱時嘅三成熟,食吓食吓變咗九成熟

到最後一啖九成熟嘅扒都食埋啦,舊石頭都仲係熱嘅。

2023-05-26
Type of Meal
Lunch
2023-06-09 11 views
食物質素正常,價錢平民但係衛生欠佳,自助吧嗰度有飯粒喺碗裡面,仲要好油D碗,見到情況咁唔衛生,其實喺進食體驗其實都唔好,希望喺衛生上作出改善,至少確保D食具喺乾淨
食物質素正常,價錢平民
2023-06-09 5 views
今晚來到深水埗想試食新嘢,朋友話有間新開的石板燒牛扒,好抵食,所以嚟試下。店舖裝修好簡單, 但好舒服。我叫咗個石板西冷牛扒, 牛扒喺跟石板一齊出,你自己決定食幾生、幾熟。牛扒幾好食,唔鞋口,跟餐還有粟米、薯條 、同埋飲品。咁嘅價錢真係抵食。朋友叫咗個羊架,有三件,羊架好林,好有羊味,好有口感 ,真係唔錯!真係要分享這裏的沙律係自助和任食的, 更可自由配搭醬汁。 羅宋湯和珍珠米飯 都係任食㗎。咁超值嘅價錢,就能夠享受到咁優質嘅牛扒,同埋羊架。真是十分滿足。
店舖裝修好簡單, 但好舒服。

2023-06-09 5 views
只需$58,竟然可以食到石板燒牛,仲要沙律白飯任食,真系抵到你唔信。深水埗超高性價比石板燒,值得encore。店鋪睇落好闊落,基本都系卡座,坐落好舒適。環境乾淨整潔,街坊鋪黎講,掂。睇好食咩,收銀台落單俾錢就可以坐定定等餐啦。(PS: cash only,唔可以用消費券,so sad)自助區有沙律杯放題,羅宋湯同埋海苔飯,唔同醬汁可以根據個人口味調校。沙律菜勁新鮮,落好醬汁,一shake就食得,食落好爽脆添。羅宋湯好足料,味道酸爽,正啊。主角登場,石板牛牛!!套餐包埋粟米,薯條同飲品,真好好抵。牛牛系大概一成熟左右上枱,根據個人喜好,煎到適合嘅熟度就可以。店鋪準備咗岩鹽同黑胡椒用以調味,當然自助區亦都有自家制醬汁。牛肩胛,肉質好鮮嫩,即使全熟都唔會韌,夠juicy。加少少岩鹽同黑胡椒就已經好好味。西冷扒,好大一塊,呢個火候控制稍微差了一些,熟過頭,少少咬口。下次可以再試下唔好少太耐,就perfect啦。套餐粟米我地落埋去鐵板燒,加埋本身牛油嘅香味,真系別有一番風味哦。總體黎講,街坊鋪,勁高性價比,抵贊。
總體黎講,街坊鋪,勁高性價比,抵贊。
2023-06-08 881 views
住在深水埗的親友推介這一家主打石燒扒餐的「石之牛石板日式料理 」,說是性價比超高,很值得一試,所以,就偕友人來此一訪。 從外看,餐廳已顯得光猛,環境闊落舒服,裝修簡約,有不少卡位座,配以好坐的梳化椅,而且,招呼殷勤,侍應態度有禮。餐牌上有很多選擇,有各式扒類,而牛扒亦提供很多不同部份,每份約為200克,並包了薯條、粟米,但飲品需加錢配。選好食物並在櫃枱下單,隨後便由侍應送上食物。 而這裡另一亮點,就是在自助區,白飯、沙律及羅宋湯均是任吃的,更備有多款醬料自由取用。看到自助吧整齊乾淨,讓客人更感用餐安心。 沙律以膠杯連蓋獨立盛起,十分衛生,而且,沙律很新鮮, 對上蘋果醋交換網則以好好吃;羅宋湯內有很多蔬菜,味道酸香醒胃;在白飯之上再灑點白芝麻及飯素,增添風味! 大大件的「西冷牛扒」($138) 隨著石板送來,滋滋聲響熱力十足,還伴有有薯條及粟米粒 ,大可以一齊放上石板度加熱,食味更好。牛扒來的時候本身大概只有三成熟,慢慢被石板加熟, 慢慢滲出油香,咬下去肉質軟腍,又富由香 ,沾上點點芥辣,滋味更提升。另一份試了「牛肩胛」($118),比較薄身,但就大塊多一點,單看外觀就知它比西冷油脂更多
,所以,就偕友人來此一訪。
。
!
沙律、餐湯、白飯
,沾上點點芥辣,滋味更提升。
西冷牛扒
另一份試了「牛肩胛」($118),比較薄身,但就大塊多一點,單看外觀就知它比西冷油脂更多,但又不像和牛奶般滿滿「雪花」,所以,喜歡吃更多油香的人,但又怕過肥膩的話,這牛肩胛就最好不過,肉質不單鮮嫩具彈性,味道亦十分濃厚
,是甚具特色的一個部位。
牛肩胛
吃著熱辣辣的牛扒,當然要配一杯凍飲是常識吧,喝凍檸茶(+$6)就是最好不過,因為除了冰涼解渴,更多多少少有種解膩的感覺。
凍檸茶
由於各款扒類都定價相宜,加上推廣大特賣牛板腱只賣$58,沙律、餐湯、白飯都是任吃的,所以,真的吸引很多街坊,尤其是後生一輩的來這裏鋸鋸扒!
$134 (Dinner)
西冷牛扒
2023-06-07 9 views
黎到深水埗搵朋友一齊食依間石燒牛扒專門店😬 佢唔算好近地鐵站,但都易搵👍🏻 餐廳係新開業既,感覺整潔!近門口位置有自助區,沙律羅宋湯白飯同埋各款醬汁一應俱全😀由於要慶祝朋友生日,約咗個比較貴嘅和牛😎⭐️⭐️果然係唔同啲,入口即溶,而且充滿牛香味!😛份量更係冇得輸,有200g,同埋薯條同粟米粒😋😋朋友仔仲特登去沙律吧,拎咗啲沙律,mix白飯同粟米,輕易變咗石燒炒飯🤪 雖然賣相唔太靚, 但即時fresh左好多😎其實餐廳仲有其他款式嘅牛扒,我都叫咗今期優惠嘅牛板腱,性價比超高,唔使$100。如果午餐嚟食仲平,我見都有其他選擇,燒雞扒/豬扒之類,可以一邊慢慢燒、一邊食多啲沙律,一邊飲多兩碗湯😛😛

今次黎到呢間「石之牛石板日式料理」,感覺幾新鮮,首先深水埗有好多平價晚餐之選,而以日式的牛石板菜式為主打既餐廳🍴亦漸漸進駐深水埗呢,一於試試呢間有咩特別。點好餐後就可往任食區拎飯同湯啦,米飯係用返日本🇯🇵珍珠米,務求更原汁原味,而湯就係一般羅宋湯,味道較稀。我地分別點左牛小排同西冷牛扒🥩兩個餐,餐飲中規中矩、沙律亦是,是預期內既質素。餐內有薯條同粟米🌽,兩款小食亦可增強飽肚感,不過亦係中規中矩。呢個餐主打當然係板上既「牛」啦,呢份牛小排份量較適合一般食量既女孩子胃,如果自認好大食或者係男士的話,咁就要食多兩碗飯了。不過牛肉口感易咬開,唔多筋,亦唔會散開,咬開亦有肉汁微微溢出,算係對得住個價錢。不過如有份量多返一條就更好了。然後就係西冷牛扒🥩,呢塊份量就剛剛好,相信一般男仔胃都尚可接受,至於肉質方面,無比較無傷害,食完牛小排就當然係價高者勝,但呢塊西冷既口感都還是可以的。

不過如有份量多返一條就更好了。

2023-06-07 14 views
午市套餐除咗有主打嘅牛肉外,仲有魚,雞,羊肉,仲有熱飲附送,價錢有平有貴,豐儉由人,實有野啱食。餐廳座位闊落,坐得舒服,午市好快就坐滿人。自助區有羅宋湯,沙律菜同珍珠白飯任食。沙律菜一盒一盒擺放好,乾淨衛生,仲可以加蘋果醋或者芝麻醬當shake shake沙律,相當唔錯。羅宋湯略酸,如果加點甜,就更好味了。出餐時間快,我仲係自助區拎湯時,個餐已經準備上枱啦。一成熟嘅牛排放在熱辣辣嘅石板上,滋滋作響,即席灑上黑胡椒,聲音同香味都好吸引呀牛肩胛,牛味濃郁,邊沿有少許脂肪同筋,油脂分泌多,牛肉入口滑。西冷牛排,牛味更重,又唔多脂肪,油花平均,肉質實在,就算燒得過熟,都唔會太韌。兩個牛排本身嘅牛味都相當唔錯,但個人喜歡配搭埋芥末醬,更能帶出牛味。跟餐仲配薯條同粟米。温馨提示,石板嘅温度比較高,牛排熟得比較快,千祈唔好掛住傾計,如果唔係就好易變well done㗎

餐廳座位闊落,坐得舒服,午市好快就坐滿人。

羅宋湯略酸,如果加點甜,就更好味了。

出餐時間快

跟餐仲配薯條同粟米。

2023-06-07 11 views
喺西九附近覓食發現左呢間新開石燒牛😍🥩呢度好闊落,而且冷氣好夠🤣👍🏻餐廳裏面仲有好多旗幟望落好和風,室內外都有枱晚市時間去晚餐$58起包沙津、羅宋湯、飯任食價錢相當優惠!好過去食大集團餐廳啲扒餐😂除咗牛肉,仲有羊架、鰻魚、雞同豬可以揀!另外仲有薯條會跟埋添😋點完餐就可以去自助吧拎湯同飯~沙津醬有芝麻醬同蘋果醋揀,都幾乾淨😌等左5分鐘左右主食就送到!好快手!👍🏻嚟到嘅牛肉係一成熟,然後自己可以喺石板上面煎到想要嘅熟度😋牛肩胛油脂豐富😍食落好軟熟同好香,好易切!店舖推介嘅牛板腱比較多筋,但牛味好出而且好厚身!超抵食!石板到我地食完都仲keep到好熱👍🏻兩款牛我哋淨係加左啲海鹽同黑椒調味已經相當不錯,另外亦可以喺出面拎蜜糖芥末汁、蒜蓉汁同黑椒汁😋.兩個人食都唔使$200埋單🤣抵爆!Btw,如落order時會mark低埋客人枱號出餐時會更好🙈
喺西九附近覓食發現左呢間新開石燒牛😍🥩

等左5分鐘左右主食就送到!好快手!👍🏻
牛肩胛

嚟到嘅牛肉係一成熟,然後自己可以喺石板上面煎到想要嘅熟度😋
牛肩胛油脂豐富😍食落好軟熟同好香,好易切!
牛板腱

店舖推介嘅牛板腱比較多筋,但牛味好出而且好厚身!超抵食!

石板到我地食完都仲keep到好熱👍🏻

兩個人食都唔使$200埋單🤣抵爆!
牛板腱
😍認真性價比幾高嘅 石板燒牛扒店,最平有$58-$228不等,平均都係大約$100嘅鐵板燒,深水埗區果然:抵😍牛小排 鐵板套餐 $188 ♥️😚🤤牛小排真係好高性價比嘅牛肉,軟熟稔嫩滑牛嘅部位,且油花分布均勻,好Juicy,睇睇張相每張都影到外面煎香了,裏面依然嫩滑多汁,牛小扒本身就油脂含量豐富且肉質結實,煎完好香、好正、好食🤤牛肩胛 鐵板套餐 $118反之,肩胛是牛經常運動的部位,所以肌肉較發達,肉質較結實;結實但不堅韌,適合唔鍾意食太稔、追求口感嘅朋友們;亦正因為肥瘦適中、價格相對合宜啦!係抵食之選!女生吃法:叫兩款share係基本啦!外面有沙律🥗同白飯任裝,仲有飯素😍♥️,同埋至少有六款醬汁嘅選擇,應該係三款沙律醬+三款牛肉醬,不過冇所謂啦,我都係亂加🤣🤣🤣個人食法、非常自由

牛小排 鐵板套餐 $188 ♥️

牛肩胛 鐵板套餐 $118
女生吃法:叫兩款share係基本啦!

個人食法、非常自由

2023-05-24
$148 (Dinner)
  • 牛小扒
2023-06-05 13 views
太耐冇食過石燒牛,今次就黎到深水埗呢邊揾食。石燒牛最好嘅地方,就在於可以自己決定要燒嘅肉的生熟度,就自己喜好而去燒。呢一度係先點餐再自助吧拎湯,飯,同埋沙律菜。我幾喜歡呢一種自助嘅方法,可以根據自己喜好同食量再去添加自己嘅前菜同飯量。特別中意沙律菜,因為佢個別用盒裝起黎特別衛生,而且沙律菜又新鮮,配上自助添加嘅蘋果醋,入口口感一流,又令到人食起黎更加開胃同朋友分別叫左2樣唔同嘅石板牛類,分別係西冷牛扒同埋牛肩胛。西冷牛扒嘅份量都好大塊,而且有一定嘅厚度,加上肉質上我亦都唔燒得過熟,大約燒到50%-70%左右嘅位置已經可以開餐。牛肩胛嘅肉質上比起西冷牛扒嘅感覺就嫩口啲啲,燒起黎大約50%-60%左右度就可以了,比較怕燒太耐會令到肉質過熟而失去口感嘅問題。
太耐冇食過石燒牛,今次就黎到深水埗呢邊揾食。

2023-06-04 377 views
#fafafoodblog日本菜 #fafafoodblog深水埗<性價比高既石板燒牛>🐂呢間石之牛喺深水埗新開 可以以唔同價錢點唔同既石板燒 主要係牛肉 (配唔同既醬汁) 然後水吧出面既羅宋湯 , 日本珍珠米飯(配海苔同芝麻) 🍚 沙律杯(配胡麻醬及蘋果醋) 🥗都任食每一個扒餐都會有一份粟米同薯條 我就試左🍴西冷138 蚊份🐂🍴肉眼118 蚊份🐂首先粟米粒都幾甜 薯條都幾香脆 肉眼比較軟林 肉汁多 加 d牛油喺鐵板上面燒 好入味 加 d芝麻撈白飯都好正 ,.西冷扒 比較煙 un . 牛肉肉質彈牙 牛味濃 就甘食 點 d芥茉醬 都好味#西冷 #肉眼 #鐵板燒 #牛扒 #日本米 #羅宋湯 Score 平均分< 7.7/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#石之牛石板日式料理 深水埗元州街153 號新元州大廈地鋪~~~~~~~~~~~~#fafafoodblog
<性價比高既石板燒牛>🐂
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#石之牛石板日式料理
深水埗元州街153 號新元州大廈地鋪
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog深水埗
=====================

🙂温馨提示🙂
Fb like左 page都睇唔到<通知>
若果大家想睇到多d唔同既美食
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
除左like 請做多一個步驟
[like] 左 👉🏻<追蹤中/Following> 👉🏻<搶先看/See First>
多謝大家支持!🤓🤓

歡迎喺唔同平台觀賞fafafoodblog
Fb📒: fafafoodblog
Ig🖍: fafafoodblog
Openrice 🍚: 花太郎

任何美食😋歡迎inbox 我 , 等我食完開心share!🤓
2023-06-04
$100 (Dinner)