2015-09-17 703 views
之前去過順興食滑蛋蝦仁飯既時候見到對面呢間祥勝茶餐廳都好多人等位,於是今日特登響銅鑼灣行過黎食。星期六既下午一點黎到,門口好多人等外賣,一行入餐廳發現係典型既麻甩茶餐廳,一張枱要搭好多人。我被安排坐響中間路口位,所以不幸地被人撞左好多次。見到好多人都點豬扒飯,貪心既我就點左百搭撈麵。呢碟撈麵一上枱既時候真係嘩左一聲,因為感覺真係好茶餐廳,撈麵上面除左有豬扒,仲有煎蛋,煎腸,午餐肉。豬扒咁多人食真係有原因,一咬落去感覺鬆軟而不痴牙,煎得好香,十分入味。但個麵就乾而無味….有點失望。另外仲叫左旦牛治烘底,鹹牛肉既份量好少,所以食落只感覺到煎蛋既味道,而冇牛肉既鹹香,所以建議黎呢度都係食豬扒最穩陣!
見到好多人都點豬扒飯,貪心既我就點左百搭撈麵。
百搭撈麵
但個麵就乾而無味….有點失望。
旦牛治烘底
2015-09-12
Type of Meal
Lunch
  • 豬扒
2015-02-20 712 views
一個下午,與老婆仔在大坑這個自成一國的特色小區閒逛過後,人已有點疲倦,肚也有點餓,便在這間小店吃了一頓簡單的下午茶餐。我吃的是 $29的「孖寶雞翼」茶餐,兩隻雞翼炸得通透,夠熱,又夠香口,雖然味道稍淡了點,但桌上有淮鹽供應,要是想吃鹹些的話,大可自行下鹽,便不會覺得它淡了。兩隻炸雞翼,加杯凍檸茶,把肚子填飽,又可上路了。
兩隻炸雞翼,加杯凍檸茶,把肚子填飽,又可上路了。
$29 (Tea)
2014-09-26 412 views
又一次來到大坑食下午茶!下午茶餐 $24 送咖啡或茶,非常抵食!祥勝茶餐廳最出名的莫過於吉列豬排,但因為喉嚨痛怕熱氣所以點了一份煎豬排。煎豬排依然好味!自行加了一點鹽調味,肉質鬆軟,沒有過多鬆肉粉導致太淋的問題,而且香煎後仍能保持豐富肉汁,好味道!
又一次來到大坑食下午茶!

煎豬排
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$24 (Tea)
煎豬排
2014-02-23 783 views
坊間茶餐廳,或是我工作地方的餐廳,店員/老闆見你看著餐牌很久,便會吱吱jap jap,好像很趕時間般催促你下單,但其實有時根本現場沒有其他食客等著下單,但他們就是要令你不安、焦慮、快快下單。這兒的叔叔嬸嬸,先為您安排座位。即使我是「剛跑完渣馬、身穿運動裝的少年」,阿姨還是在旁幫忙找座位找椅子;然後繼續在旁介紹早餐,還指出AB餐已售光,站在附近默默等著我下單,服務態度一流、抵讚、超卓。雖然食物只是一般茶餐廳的普通早餐,火腿通粉、餐肉煎雙蛋,實話實說,味道怎樣也不會如何有特色。就是清清淡淡的早餐,加入了濃情厚載的人情味,令我還有意慾再臨。茶走,比起坊間大半茶餐廳已較具濃茶味,但不是喝過最美味的。相比工作地方的餐廳,即使「朝見口晚見面」,但老是見著「黑口黑面」,即使味道不錯,地點方便,也只會淪為「不夠時間到外邊吃」的選擇。相信大家都試過,付上百餘元,甚至數百元,到「所謂高級餐廳」進食,為自己作個理由說是「坐得舒服點」,但往往這些餐廳服務質素都奇差,每每貼錢買難受般。相反,這兒不消$30早餐,享受一流服務,夫復何求。

祥勝-火腿通
祥勝-餐蛋
茶走,比起坊間大半茶餐廳已較具濃茶味,但不是喝過最美味的。
祥勝-茶走
祥勝-茶走
祥勝
$26 (Breakfast)
2013-11-11 418 views
我喜歡舊野, 好聽就係懷舊快餐店在我心裡是店裡有幾幅照片, 包括炸薯片, 炸雞髀和漢堡包。 這種店還有固定膠椅, 多為橙色和綠色。 另一種店比較再街坊和外賣點, 一般是圓膠椅, 長木枱而已。 這些店一般衛生程度麻麻, 但相反野一定好食, 所以要有心理準備。當日同飯友開車一心想去食懷舊d晚炳記茶檔, 但行動不便既我, 太晏落到大坑, 因為在灣仔有少少迷路。去到咩都關門大吉。咁就是但啦, 我心裡是要食港式下午茶, 所以選了依間祥勝。好在唔洗等位, 但人唔係少。啦啦睇menu有咩食, wow cool~我點了鮮牛湯米, 熱奶茶, 飯友點咗餐旦麵和咖啡, 但佢開動得太快, 我部電話未食(影)佢已經9秒9食緊。鮮牛湯米是輕量之選, 其實我想食炸豬扒和炸雞翼, 鳴鳴鳴。。。。算啦唔可以任性。米粉軟硬ok, 湯底味道ok, 牛肉滑滑, 依家牛肉好貴的, 用雪藏係正路, 不過如果鬆肉粉落少d就更好。邪惡奶茶, 好想飲, 好想飲, 但其實唔應該飲。唔知大家會唔會好似我咁唸, 有種奶茶佢一定用這種膠杯, 茶水姐姐放低後一兩分鐘會在杯面結了一片好似腐咁。咁我就會心裡偷笑, 因為我知依杯茶會好有茶味。我偷笑係
我喜歡舊野, 好聽就係懷舊

啦啦睇menu有咩食, wow cool~

邪惡奶茶, 好想飲, 好想飲, 但其實唔應該飲。

唔知大家會唔會好似我咁唸, 有種奶茶佢一定用這種膠杯, 茶水姐姐放低後一兩分鐘會在杯面結了一片好似腐咁。咁我就會心裡偷笑, 因為我知依杯茶會好有茶味。我偷笑係因為這種奶茶係我“飛佛”。

如果去小店, 快餐店你食就是某種感覺和味道, 千萬不要用一些新興的茶餐廳來比較, 包括味道, 裝潢和衛生。這樣是不公平, 而且是不能比較的。

我地依C 奶仔好明, 依家依個年代其實做飲食生意堅唔容易, 由其係租舖, 我地好多時出去食飯只係食磚頭, 唉!仲有食材又貴, 真係難上加難。 所以我好欣賞小店, 他們的堅持, 付出和心機。
  • 炸豬扒
  • 雞翼
  • 奶茶
2013-06-26 486 views
上月太座入院做小手術,要住院一晚,翌日早上,我先到大坑吃個早餐才陪她出院。吃早餐的地方本是屬意橫街內一大牌檔,但碰著今天是星期二,休息一天,奈何撲了一場空,轉到同街另一茶餐廳吃。茶餐廳有分戶內和戶外,戶外是可以吸煙的,我雖非煙民,但覺得坐戶外較有新鮮感,因為所謂戶外,其實是店的外圍加放檯子在行人路上而已。早餐套餐有十多款,我點了沙爹牛肉麵配火腿煎蛋,熱奶茶。先來的奶茶質素一般,稍嫌奶味不夠,煎蛋火腿乏善可陳,沙爹牛肉麵,沙爹汁不太辣,牛肉多筋,有一、兩片嚼不開,麵不夠熱。看鄰檯點了招牌撈麵樣子不錯,有香腸,雞扒,豬扒等一大堆,可能這個較可靠。

奶茶
沙爹牛肉麵
沙爹牛肉麵
火腿煎蛋
$23 (Breakfast)
2013-05-09 335 views
5.5.2013 (日)August 午餐吃的多是粉麵,但如果遇着胃口大增的日子,就會去挑戰「男人的浪漫」。(笑) 祥勝是首選,滿滿的碟頭飯也只是$30左右,經濟實惠。所以很受男士歡迎,光顧的多是司機大佬。 洋蔥豬扒飯 ($36) (單叫) 兩塊厚切豬扒都煎得香脆、肉質鬆化但偏瘦,加上大量半生熟洋蔥,伴飯吃一流。 祥勝百搭飯 ($30) (午市套餐) 男友吃過一次便愛上,以腸仔、餐肉、煎蛋和豬扒組成。甜甜的黑醬油是點晴之作,令整個白飯底變得美味。 凍/熱奶茶熱奶茶較出色,茶香、挺滑,是地道港式的味道。凍奶茶味道偏甜、茶味亦較淡。
5.5.2013 (日)

洋蔥豬扒飯 ($36)
祥勝百搭飯 ($30)
凍/熱奶茶
Other Info. : 小店室內環境較狹窄,如果能接受坐在路邊的位置,個人認為室外其實更有風味啦!
$35 (Lunch)

Average Hong Kong tea restaurant food such as Fried drumsticks (cha gai bay), Western toast (sai do see), and Stir fried chicken with scallions on top of a bed of macaroni (sorry, don't know how to say this in Cantonese, I just pointed to another diner's plate). Fried drumsticks are average. The inside is not the juiciest, but ok la. The outside is good and crispy, though. The western toast is average. It doesn't have the creative peanut sauce of Cafe de Coral nor the Texas Toast thickness (1 inch = 2.5 cm) of Cheong Kee but it is good and without fault. The chicken with scallions on macaroni is properly seasoned and flavorful. The macaroni is store bought, but the dish still works and is good.

They also serve very hot milk tea (yeet nai cha) or cold milk tea (don nai cha). The hot milk tea is fresh off the stove so it is extremely hot. I really hate it when hot milk tea is lukewarm. Cold milk tea costs $2 HKD more but is twice as big.

They don't speak any English, so that's why I've included a translation here. However, it is not necessary to speak English. The place is always packed with people so all you have to do is just point at someone else's plate to the waitress.

The food here is ridiculously cheap. For the price I paid, I have absolutely no complaints.

It is one of the restaurants nearest to the Hong Kong library. So, for the hungry book worm with no money, then this is the place to eat!

2013-04-17
$20 (Tea)
  • Fried Chicken Leg
  • Western Toast
2013-04-11 193 views
以前聴位朋友讚,這裏的食物美味,而以往都行過時,聞到奶茶非常香,於是今早去 library 前,到此一試早餐。 叫了一客早餐,抄蛋+ toast。甚知原來用這個類似豬仔包的面包來 toast,比用多士,多了新鮮感呢!奶茶又真的又香,恰到好處,服務好,又有禮貌,食得寫意。後來,買了朋友介紹這裏的炸雞翅回家品嘗,好有讀書時期學校小食部的風味,正正!!
奶茶又真的又香,恰到好處,服務好,又有禮貌,食得寫意。
2013-04-06
Type of Meal
Breakfast
  • 奶茶,炸雞翅
2013-03-15 173 views
喜歡大坑~靜中帶旺, 想吃的也可在此中尋, 有好貴有中價亦有好平, 總之緊有一樣啱食!lunch時間多人到不得了 ~ 小店碟頭飯~首選"祥勝"圍住店鋪開滿枱仔~泊滿車(9成係的士司機放飯)~行埋去唔洗問店員, 見位就坐罷! 自動會有醒目店員沖來問你吃乜!! 每次來看下看下餐牌也是叫這款 ~ 吉列豬扒飯豉油汁 ~ 唔該小飯 !! 豬扒 ~ 外脆內軟, 最仲要係即炸但絕不會油林林 !!! (唔會有鬆肉粉那到太淋既感覺)千奇唔好睇小佢 ~ 個碟細細塞滿飯再疊上2大塊吉豬 ~ 基本上主要吃吉豬已足夠飽肚!三十幾蚊有凍飲 ~ 何求呢 ??!! 希望小店長存 !!!!!

lunch時間多人到不得了 ~ 小店碟頭飯~首選"祥勝"

$40 (Lunch)
2012-11-13 153 views
話說朕肚餓, 渣住隻車舞黎舞去唔知去邊度食下午茶好, 所以就不如試下大坑 d cafe/茶餐廳坐低 2 話不說叫左兩份茶仔, 1 個西洋多士 1 個炸雞大脾, 兩個 OT個位窄到爆廠, 不過朕唔肥, ok 西多不過不失, 仲有成支糖槳 provide, 一定夠你食, 但個樽有點骯髒, 癡立立 OT 都唔錯, 個茶 base 幾夠味, 糖份控制得好好, 少甜真係岩岩好 炸脾來了, 老虎一咬.. 即時黑面, 朕心知不妙, 即刻整隻金翅大鑊鳥比朕嘆見下面 "肥倫" ching 個食評話炸脾: "...咬多兩淡,發覺仲有好多肉汁,唔似有啲餐廳既炸脾炸到乾晒,咬都咬到牙軟。雞肉夠嫰,肉汁夠多,仲要夠大件,不錯不錯..." 事實完全相反, 肉質硬過骨頭, 懷疑返炸再返炸, 真係好難食, 同朕第一篇食平隻炸脾一樣, 難食同難忘情度簡直一樣高 雞脾又幾多錢一隻哩... 炸隻新既又用你幾多時間哩... 搞到朕比老虎鬧話帶錯佢黎大坑食, 唉, sorry 不過真係要喊面
普通

個位窄到爆廠, 不過朕唔肥, ok
Average

差差差差差

見下面 "肥倫" ching 個食評話炸脾:

差差差差差差差差差

2012-11-11
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$25 (Tea)
Celebration
Xmas's Eve
  • 石頭炸脾
2012-06-06 122 views
原本想幫襯好評如潮的炳記,怎料到達時經已準備收爐,唯有轉戰附近的祥勝茶餐廳。論環境,這店能以地茂來形容,座位極度狹窄擠逼,顧客幾乎是背貼背、膊頭擦膊頭。但本人對此向來不介意,只要食物美味清潔便可。好友和我分別柯打了兩個茶餐,我按餐牌要了魚柳方包,風趣的伙計問我是否想轉麥包,說可以吃得健康一點,服務簡直Very Good!食物送上時簡直嚇了一跳,從沒想過份量會如此珍寶,若是細食的朋友,兩人Share一個茶餐或許亦夠。魚柳炸得外層香脆,肉質嫰滑不乾身,味道適中沒太鹹,不用醮醬汁亦夠可口。麥包有整整三塊,可是烘得燶了點,而且欠了些牛油。朋友的西多士煎得金黃,賣相夠討好,不過花生醬餡料略少,然而蛋香仍存。熱檸茶茶味夠濃郁,很有茶餐廳地道風味。值得一提的是侍應阿哥非常幽默,不時與食客搭訕,招呼周到,相信這就是傳統食店的人情味。

Other Info. : 光顧當天碰到無記電視藝人哩,想不到可以一起食tea!嘻嘻!
$22 (Tea)
今日同同事來開呢頭做野 , 心思思想去嘆番個傳統既茶餐廳餐蛋麵或百炸豬扒麵 , 點知去到炳記剛好洗爐 , 原來佢地收五點 , 於是係附近睇下有咩茶餐廳食先 , 見到 [ 祥勝 ] , 記起之前都來過食飯 , 好似都 ok , 於是係門口睇下有冇下午茶餐 , 阿姐即埋來介紹 , 於是入去試下 , 坐下後阿姐推介我試下 [ 四寶方包 ] , 我問她 " 四寶" 即係咩呀 ? 原來是 : 餐肉 , 腸仔 , 煎蛋 , 豬扒 , 我決定試下 同事就叫左個 " 火腿奄列牛油方包 " , 阿姐仲建議我地一個方包烘底 , 一個唔烘 , 交換試下 兩個餐分別都係 $ 23 / 個 , 有埋野飲都算抵 而兩杯餐飲我地就叫左凍奶茶少甜 , 送來時真的冇咩甜 , 不過奶卻照舊多 , 搞到猜咩茶味 , 所以好似飲水咁 烘底方包夠脆 , okj 火腿奄列一般做法 , 無驚喜 - . - 最後要講既 " 四寶方包 " , 個名夠創意 , 其實無非係伴隨我地多年既早餐主角 , 無食佢地好似冇食到早餐咁 ~不過豬扒比較肥 , 雞肉腸又超咸 順帶一提 : 呢區的食肆中西合壁 , 新舊交替 , 新式 cafe

兩個餐分別都係 $ 23 / 個 , 有埋野飲都算抵

烘底方包夠脆 , okj

火腿奄列一般做法 , 無驚喜 - . -
不過豬扒比較肥 , 雞肉腸又超咸

順帶一提 : 呢區的食肆中西合壁 , 新舊交替 , 新式 cafe 在其他區也不少 , 但想嘆傳統港式的奶茶 , 這區都算數一數二
下午茶餐牌
火腿奄牛油列方包
四寶方包
凍奶茶少甜但冇茶味
2011-12-05
$23 (Tea)
四寶方包
  • 牛油方包烘底
2011-01-31 52 views
因工作關係去大坑去左一轉,一向都知大坑多好野食,走之前梗係醫下個肚先啦~一心諗住去炳記試一試佢個豬扒面,點知去到無開,唯有去第二間啦,機緣巧合下就黎左祥勝。祥勝係一間傳統既港式茶餐廳,傳統港式茶餐廳俾人感覺係:污濁、殘舊、伙記態度差。原來已經做好心理準備先入去架喇,點知入到去又無想像咁差,唔算乾淨,但可以接受;舊,不過唔殘,最驚喜係伙記既態度好友善!加分!坐低已經兩點鐘,叫個下午茶食啦。呢度既下午茶一律二十蚊,不過一個餐叫得一款野,即係叫炸脾就得件炸脾,無薯條食,算啦,叫個炸脾試下啦。等左一陣,炸脾就到喇一睇,嘩!好大件炸脾,仲睇得出佢炸得好脆!好,試下先,一啖落口,第一個感覺係淡,佢無用好多鹽,不過可以接受,對 於口味淡既朋友仲好適合!咬多兩淡,發覺仲有好多肉汁,唔似有啲餐廳既炸脾炸到乾晒,咬都咬到牙軟。雞肉夠嫰,肉汁夠多,仲要夠大件,不錯不錯。雖然少左沙律薯條,不過$20呢個價錢,ok啦~食完慢慢坐左一陣,收錢既時候阿姐仲會同你傾下計,真係一個唔錯既體驗。

好大件炸脾!

2011-01-31
$20 (Tea)
好大件炸脾!
八月中旬.晴其實早上只想吃一件多士,加杯咖啡。約了朋友吃早餐,是他說來這裡的。我早到,看了早餐餐牌,見有個「四寶包」幾有趣。只是19元,心想,「四寶」者,也不外乎是幾款醬吧。就要這個,加烘底。但原來,所謂的「四寶」,真的毫不欺場,就是煎豬扒、腸仔、餐肉及煎蛋,再加兩片牛油多士,要是說笑,不要說午餐,晚餐我也只是吃差不多這個份量的東西!就只要了件多士,邀請遲來的朋友吃其他的東西。多士是好吃的,切了一小豬扒,也厚厚的,不差。蛋是溏心的,煎肉也略煎過。19元,烘底還不需要加錢,經濟得無話可說。
八月中旬.晴

!就只要了件多士,邀請遲來的朋友吃其他的東西。

晚餐份量的早餐!
熱咖啡不錯
$19 (Breakfast)
晚餐份量的早餐!
熱咖啡不錯