2017-03-07 426 views
講真,真係唔敢響度影相!個個侍應都粗聲粗氣既!個感覺係,食完野好快d 走。今日又係例牌叫左碗雲呑河。河粉唔係滑,但係雲呑飽滿又多蝦。而且都係二十蚊一碗好抵死。呢間野仲有牛丸、魚皮餃、墨魚丸、魚蛋,雙拼都係$20,鮮味牛肉$26。想食菜既,呢度油菜只係$10一碟,有菜生同通菜。醬料都有齊、魚露啦,醋,辣椒醬等....如果細食的話,響灣仔、銅鑼灣位,呢間野真係超值。臨走有個行動不太方便既婆婆黎食野,叫錯野食,伙計好温柔咁問佢食乜,比起d 後生仔,一早叫佢諗清楚先叫啦。

想食菜既,呢度油菜只係$10一碟,有菜生同通菜。
醬料都有齊、魚露啦,醋,辣椒醬等....

如果細食的話,響灣仔、銅鑼灣位,呢間野真係超值。

2017-03-07
$20 (Lunch)
2016-08-10 722 views
今天去完游水後,經過灣仔看到這間麵家,看到它的價錢相當大眾化,簡直可說是很便宜呢!無論單拼或雙拼麵都只是$19,即使三拼都是$25而已,所以便入內試一試。我們每人點了豆漿,想不到是枝裝的,每支$8,獨立包裝,食完麵可以拎走,很方便!味道不過不失,不算太甜,亦有豆味,不會太淡。不用5分鐘,兩碗麵已經煮好,速度極快呢!我點了雙拼雲吞和墨丸米粉。雲吞是這裡即包即煮的,看到員工正在餐廳內包雲吞。雲吞的餡料尚算飽滿,蝦肉有鮮味、豬肉不算太肥,但當然有用肥豬肉,雲吞煮得剛剛好,雲吞皮不會太淋;墨丸聲稱是自家製的,很有墨魚味,不會像急凍的那麼肥,頗彈牙,但可以更彈牙呢!米粉普普通通,煮得不選差。另一位點的是雙拼雲吞和魚蛋麵。魚蛋亦聲稱是自家製的,沒有潮州式那麼彈牙,但頗爽口,而且有鮮味,不過不失;麵帶點鹼水味,要用浙醋中和,麵質亦煮得剛剛好。總的來說,以這個價錢來說,質素是很好的了。
味道不過不失,不算太甜,亦有豆味,不會太淡。
不用5分鐘,兩碗麵已經煮好,速度極快呢!
我點了
總的來說,以這個價錢來說,質素是很好的了。

2016-08-07
$30 (Lunch)
2016-04-24 559 views
云吞這道菜我小時候已很喜歡所以去買餸順便來一碗淨云吞一碗5粒只需$19很抵吧?!抵食指數:云吞是正常size沒有任何gimmick 野云吞味道:薄薄的云吞皮包涵著已調味的豬肉+蝦肉(應該是鮮蝦的但實情不知道)店舖沒有華麗的裝修卻有著踏實的食物水準這個價錢還能食到一餐確實不錯
云吞這道菜我小時候已很喜歡

云吞味道:

店舖沒有華麗的裝修卻有著踏實的食物水準

這個價錢還能食到一餐確實不錯
2016-04-24
$27 (Tea)
2016-02-01 545 views
上星期到首次到這間舖頭, 叫了油菜及雲吞面。落單是一位中年女士。不久就聽到一個50多歲的男侍應, 在一位女食客身後粗聲粗氣問 係唔係雲吞面呀?)那位食客因不知道是問她, 所以沒有回答。 那個粗魯的男侍應便破口駡那女食客 問又唔答!) 女食客才知是向她詢問, 回了一句 鬼知你問我, 向我背脊講。)之後又有一位女食客催促食物未到, 那個粗魯的男侍應說: (催咩呀催, 唔駛煮牙, 要等架!)至於食品方面, 雲吞有蝦, 但無其他料如豬肉,都算大隻, 可是沒甚麼味道。 湯底非常清淡, 米粉用料差, 油菜很細碟, 還煮得過了時間。今日因趕時間, 再去。坐下2分鐘也沒有人招呼, 見到那個粗魯的男侍應, 便向他說 唔該雲吞墨丸撈面)他竟大大聲的說 叫咩呀叫, 睇唔見人地執緊野既咩, 個個都叫, 邊有手落單呀?)等到他埋泥落單, 他就粒聲唔出, 剩係用佢對死人眼啤住你, 我忍氣吞聲說出 雲吞墨丸撈面)他竟然毫無反應, 我問他聽唔聽到, 他又講 亂禁叫!)此時我身旁有一位包緊雲吞的後生仔說 仲以為你自己好arm)我即刻離去, 那粗魯的男侍應說 唔緊要, 取消張單。)只入過此舖頭2次, 2次
係唔係雲吞面呀?)那位食
客因不知道是問她, 所以沒有回答。
那個粗魯的男侍應便破口駡那女食客
問又唔答!)
女食客才知是向她詢問, 回了一句
鬼知你問我, 向我背脊講。)
今日因趕時間, 再去。
坐下2分鐘也沒有人招呼, 見到那個粗魯的男侍應, 便向他說
唔該雲吞墨丸撈面)
他竟大大聲的說
雲吞墨丸撈面)
他竟然毫無反應, 我問他聽唔聽到, 他又講
亂禁叫!)
此時我身旁有一位包緊雲吞的後生仔說
仲以為你自己好arm)
我即刻離去, 那粗魯的男侍應
唔緊要, 取消張單。)
只入過此舖頭2次, 2次都見到食客受侍應駡, 我認為這般差的服務態度,還有人幫襯, 原因只有1個, 就是(便宜)。
希望那些有骨氣的香港人,不要幫襯此自由面食。
2016-01-27
2015-11-17 636 views
是日,去教協,路經灣仔堅拿道西,見到「自由麵食」,想起迄立筲箕灣多年的同一小店,頗有親切之感,就走了進去吃碗麵。小妹要了一碗自由三寶,三粒富爽口嚼勁的墨魚丸、兩粒皮薄餡靚的雲吞,以及兩粒混入香蔥果皮的鮮香鯪魚球,再配上幼麵,且奉送了鮮嫩生菜。麵條淥得剛好,咬下去仍具口感和嚼勁,湯頭則清甜可口的。價錢方面,不太記得了,印像中,好像是$24的?﹗
是日,去教協,路經灣仔堅拿道西,見到「自由麵食」,想起迄立筲箕灣多年的同一小店,頗有親切之感,就走了進去吃碗麵。小妹要了一碗自由三寶三粒富爽口嚼勁的墨魚丸、兩粒皮薄餡靚的雲吞,以及兩粒混入香蔥果皮的鮮香鯪魚球,再配上幼麵,且奉送了鮮嫩生菜。麵條淥得剛好,咬下去仍具口感和嚼勁,湯頭則清甜可口的。價錢方面,不太記得了,印像中,好像是$24的?﹗
2015-11-05
Type of Meal
Tea
2015-05-25 495 views
成一掛咀邊既一句話...味道係一種記憶... 好既味道係會偶爾想起 令你即刻返去食...今日想起自由既雲吞牛筋多韭黃... 🚀出門口... 翻新後第一次回歸... 熟識面孔唔見晒⋯ 無為意地落柯打... 叔叔話無牛筋 咁唯有轉戰牛腩...叔叔大聲喝道.. 都話無牛腩咯!妖, 你諗清楚先叫啦!😡😡 簡直受寵若驚... 委屈地離開... 呢個味道記憶就咁成為追憶...一定唔會再返去😣😣
2015-05-25
2014-07-06 352 views
行完街街肚仔餓,荷包乾乾地,要慳住食。喺銅鑼灣要平平地食一餐,無八九十蚊都落唔到樓,呢間食店係其中一間可以用50蚊食得飽飽嘅。喺堅拿道天橋附近嘅小店,舖面細細都坐到二十多位,係舊式開放式廚房,有種特別嘅親切感。座位空間尚算寛敞,不算太迫。柯打左牛腩雲吞米,柱侯醬汁入唒牛腩裏面,又淋又夠味。雲呑大大隻,用四隻鮮蝦同鮮肉包成,又爽又鮮,皮薄餿靚。米粉軟硬度恰到好處,不錯。大大碗雙併都只係30大元。我一向奉行有營飲食,要左碟通菜,腐乳醬不會太多,大大碟只需$13。埋單只需$43,就有一餐平民級美食,只要識得搵,總會喺鬧市搵到食。
牛腩雲呑雙併米粉
腐乳通菜
自家製辣椒油
2014-07-05
$43 (Dinner)
牛腩雲呑雙併米粉
自家製辣椒油
2014-05-03 326 views
前兩天行過銅鑼灣忽然好肚餓,好想食雲吞麵,於是就選擇了這店試試!當日是下午三點左右,客人不太多,坐得好舒服,店舖雖然沒有什麼特別裝修,跟一般粉麵店無異,但都頗整㓗。當然快快叫了雲吞麵,友人就叫了牛腩麵, 麵來時單看賣相都覺得麵質會很爽!麵一放入口,果然是爽口彈牙,極之好味!至於雲吞都真的不錯, 餡料很足,皮薄,蝦肉爽,正!唔怪得食食下有客人來買三打冷雲吞走,相信是買回家打邊爐!另外,牛腩單看樣子好深色好像很乾般,但入口又另一回事,肉腍味道也略為濃了一些,但都ok好味。實在很美味,感到意猶未盡,欲罷否能!再來多碗鯪魚球麵及油菜,鯪魚球彈牙、有d果皮味,都好正!總括來說,好食,而且只是$24一碗,這區來說實在不貴,本人十分推介。不用食麥X記的貴麵了(雖然本人原本也覺得好食),嘻嘻!
實在很美味,感到意猶未盡,欲罷否能!
再來多碗鯪魚球麵及油菜,鯪魚球彈牙、有d果皮味,都好正!
不用食麥X記的貴麵了(雖然本人原本也覺得好食),嘻嘻!
2014-05-01
$40 (Tea)
  • 雲吞麵,鯪魚球麵
2013-09-23 186 views
平時間唔中會經過呢間「自由麵食」,聞到味都會心思思好想試不過通想都係有事想做、有地方去先會經,所以一直都無機會果朝咁啱時間許可,就入去食碗3餸麵 雖然店內裝修非常簡陋,但地方非常乾淨,唔會有水漬、污糟什麼而且價錢亦好公道,$22碗粉麵,$34有3餸,就算唔係銅鑼灣都好抵啦~3餸:牛根、雲吞、魚皮餃明明叫咗全走,因為我唔食蔥,諗住咩都走哂,但都有...牛根其實好好食,不過我嫌佢味太濃雲吞同魚皮餃都好好食,皮薄、材料多好鍾意呢度嘅麵,好彈牙
平時間唔中會經過呢間「自由麵食」,聞到味都會心思思好想試
不過通想都係有事想做、有地方去先會經,所以一直都無機會
果朝咁啱時間許可,就入去食碗3餸麵

雖然店內裝修非常簡陋,但地方非常乾淨,唔會有水漬、污糟什麼
牛根、雲吞、魚皮餃麵
3餸:牛根、雲吞、魚皮餃
明明叫咗全走,因為我唔食蔥,諗住咩都走哂,但都有...
牛根
牛根其實好好食,不過我嫌佢味太濃
魚皮餃
雲吞同魚皮餃都好好食,皮薄、材料多
好鍾意呢度嘅麵,好彈牙
2013-08-21
$42 (Breakfast)
牛根、雲吞、魚皮餃麵
2013-06-06 120 views
去台灣食當地水餃河粉時莫名其妙地懷念起香港的雲吞河其實香港真的有很多地道美食只是我們吃多吃慣了不懂珍惜又不覺驚喜所以呢幾個月我都周不時去不同麵家好好去欣賞一下港式雲吞河可惜總是失望覺得怎麼總是沒有那種風味直到今晚我找到答案雲吞麵靈魂所在就係上面個小小韮黃這個滿有韮黃香的湯底令到整碗河粉都充滿鮮味原來我去過的麵店都用了葱花.冬菜 ...但這些都不足以吊起雲吞內蝦的鮮味韮黃配鮮蝦是最對味的 !我先吃完粉雖然這裡的粉不算很滑但有了韮黃香也一覺得什麼了嘻嘻 !主角就係底了4大粒皮很薄蝦還可以煮得熱透這裡雖然不是什麼有名老店價錢格局又不是什麼高檔貨色是那種平民小店店內算是乾乾淨地板乾爽通爽沒異味枱與枱之間空間算多燈光充足我覺得值 85 分 !
去台灣

雲吞麵靈魂所在就係上面個小小韮黃
這個滿有韮黃香的湯底
令到整碗河粉都充滿鮮味
原來我去過的麵店
都用了葱花.冬菜 ...
但這些都不足以吊起雲吞內蝦的鮮味

韮黃配鮮蝦是最對味的 !

我先吃完粉

地板乾爽
通爽沒異味
枱與枱之間空間算多
燈光充足

我覺得值 85 分 !

2013-06-05
2013-04-21 105 views
今日同肥髀游完水,搵地方醫肚,好耐無食雲呑麵,銅鑼灣通常就近去呢間,地方係小店,地方算乾淨企理,我叫咗一碗雲吞麵($22),一碗水餃麵($22),一碟魚皮($13),一枝芬達($7),一包菊花茶($7),食物好快上枱,雲呑大粒,蝦仁爽口,麵底比較硬身,不過可接受,水餃略為包得鬆!不過好足料,湯底都香,魚皮份量足,二都好大塊,不過好硬,唔係脆,浸咗湯都無乜幫助,幸好無油溢味,肥髀最開心可以飲汽水,而家飮到支裝汽水嘅地方越來越少,值得一提,雖然企堂叔叔唔算殷勤,因為我唔飲凍飲,佢特登走入后面攞一包唔凍嘅菊花茶比我!加分!
2013-04-20
$35 (Tea)
  • 雲吞
為了煮雲吞蝦子麵,雲吞配料選了這間順路能到的麵店買環境地點在鵝頸橋旁的堅拿道西向馬跑地方向走一會即可看到麵家,外表就是尋常那種"全日1x元"的麵店在店門口已經貼出了各款外賣生料的價錢,一打的價錢比市價略貴一點,害我還心存印象覺得味道也應該比一般的略好一點…食物品評生雲吞($36 一打)以鍋子燒開一鍋熱水,雲吞放入其中滾七、八分鐘即成,煮好後外表看起來還不錯夾起一顆,size屬一般,不大也不小咬了一口,外皮雖然很滑,可是內餡實在不行…先說份量,蝦子很細顆,用得很少,咬下去感覺很單薄,而且還混了近三成是其他餃肉,感覺大打折扣;蝦肉雖然是爽的,但不怎麼鮮味,用看的已可以看出肉色沒光澤、不漂亮(還有很多黑色點點)…肉質及味道也只屬一般…整顆味道雖然吃得下,但並不讓人享受…而且吃著吃著還會吃到蝦殼…味道: 6/10
為了煮雲吞蝦子麵,雲吞配料選了這間順路能到的麵店買

環境地點

食物品評

生雲吞($36 一打)
夾起一顆,size屬一般,不大也不小
味道: 6/10
2013-02-27
TakeAway
$12 (Dinner)
2011-12-05 56 views
一個人的時候, 我喜歡到這裡吃晚餐.水餃河+可樂是我的至愛水餃河有3粒水餃, 皮薄, 大大粒, 約1寸x3寸, 有蝦, 豬肉, 木耳, 紅蘿蔔絲及筍絲, 樣樣新鮮, 真材實料, 河粉爽口滑溜, 有口感.有時候, 我也會轉轉口味, 食吓云吞河和鯪魚球河.天氣涷, 外賣雲吞和水餃等返屋企打邊爐, 也很美味啊傳統小店雖然沒有連鎖店咁光鮮, 店員説話也較粗獷, 但味道和食材質量絶不是連鎖店可取代的.當好食的傳統小店執吓一間, 執吓一間, 我覺得很可惜. 作為一個沒有力量的蟻民, 我能夠做的, 就只有為你寫一個食評.
一個人的時候, 我喜歡到這裡吃晚餐.

水餃河+可樂是我的至愛
真材實料
有時候, 我也會轉轉口味, 食吓云吞河和鯪魚球河.

天氣涷, 外賣雲吞和水餃等返屋企打邊爐, 也很美味啊

當好食的傳統小店執吓一間, 執吓一間, 我覺得很可惜.

$24 (Dinner)
真材實料
  • 水餃河
  • 云吞河
  • 鯪魚球河
2011-07-25 31 views
真係好耐都無此店食雲吞麵, 記得以前都係$10碗宜家通脹咁勁, 佢都加到$18碗不過都屬正常只要味道依舊已經好滿足. 喜歡此店既雲吞, 好多飲食節目都介紹正既雲吞應該係細粒一口就食到既先叫正..不過我就喜歡上大大粒, 蝦肉多既雲吞此店就係我喜歡既一種, 加上麵彈牙爽口以咁既價錢都叫抵食.

2011-07-03
2010-11-26 17 views
早餐與lunch之間 是但食間平價面頂住肚去左呢間同權記有d相似o既面舖叫左個雲吞貢丸面 + 凍0茶唔夠5分中就黎齊雲吞都幾大粒 味就一般般 但又唔係太難食貢丸就水準之上D面有d硬 可能因為時間關係檸茶ok 無咩特別可言見到舖入面食野o既都係1支公 食完就走我食10幾蚊野 都唔好意思坐人地咁耐總括黎講 : 都ok (以價錢衡量)
早餐與lunch之間 是但食間平價面頂住肚

D面有d硬 可能因為時間關係
檸茶ok 無咩特別可言

見到舖入面食野o既都係1支公 食完就走
我食10幾蚊野 都唔好意思坐人地咁耐

總括黎講 : 都ok (以價錢衡量)
  • 雲吞
  • 貢丸