2012-02-26 717 views
上次在葵興的分店吃得很暢快,今次再來旺角的花園金閣試一試。之前試過兩次因滿座而無法如願打邊爐,今次早些致電留座,接線生卻說:「兩位冇得留喎!」噢,唯有早些去等位啦!六時半到達,全場只有一枱食客,我們馬上便能入座,開始食、食、食......我們吃了~皮蛋莞茜湯底:湯底有八種可選。我們選了皮蛋莞茜湯底,莞茜算多但不夠香,皮蛋只有四份一隻。生魚片:肉質算嫩滑,味道不過不失。魚雲:我沒有吃,朋友覺得普普通通。炸魚皮:不夠脆。牛柏葉:很爽口。日本芋絲:沒想到一碟會這麼多,完全滿足我吃芋絲的慾望。美國肥牛:肉質普普通通,不是特別肥美。鮮鵝腸:同樣是一碟已有很多,頗爽口。蘿蔔片:切得太厚了。甜粟米:有些「渣」。牛骨髓:我第一次吃,感覺特別。魚滑:頗新鮮,好。海帶:本來以為像紫菜,結果吃過才知道是怎樣一回事,略嫌硬。蟹柳、芝士腸、包心肉丸、麻辣丸:蟹柳是便宜貨色,沒甚麼味道;芝士腸內沒有芝士;包心肉丸味道尚可,有少許「實」;麻辣丸比預期更辣,值得一試。任飲:上次都有竹蔗水任飲,今次更有可口可樂,正!兩小時過去,侍應馬上收起我們未吃的食物、飲品,非常高效率。
上次在葵興的分店吃得很暢快,今次再來旺角的花園金閣試一試。

我們吃了~
皮蛋莞茜湯底
生魚片:肉質算嫩滑,味道不過不失。
生魚片、魚雲
魚雲:我沒有吃,朋友覺得普普通通。

炸魚皮:不夠脆。
炸魚皮
牛柏葉:很爽口。
牛柏葉
日本芋絲:沒想到一碟會這麼多,完全滿足我吃芋絲的慾望。
日本芋絲
美國肥牛:肉質普普通通,不是特別肥美。
美國肥牛
鮮鵝腸:同樣是一碟已有很多,頗爽口。
鮮鵝腸
蘿蔔片:切得太厚了。
蘿蔔片、甜粟米
甜粟米:有些「渣」。

牛骨髓:我第一次吃,感覺特別。
牛骨髓
魚滑:頗新鮮,好。
魚滑、海帶
海帶:本來以為像紫菜,結果吃過才知道是怎樣一回事,略嫌硬。

蟹柳、芝士腸、包心肉丸、麻辣丸
任飲:上次都有竹蔗水任飲,今次更有可口可樂,正!
竹蔗水和可口可樂
兩小時過去,侍應馬上收起我們未吃的食物、飲品,非常高效率。
2012-02-25
$133 (Dinner)
牛柏葉
日本芋絲
鮮鵝腸
竹蔗水和可口可樂
魚滑、海帶
牛骨髓
  • 麻辣丸
服務員態度惡劣輕浮, 等候時間過長, 貨不對辦和朋友一行十人到該店吃飯, 希望吃些小菜同行友人因為宗教理由不能吃肉, 在門口問該店職員確定可以提供不少齋菜才入座入座後, 等十多分鐘才有人來開茶揀好十多款送菜, 部長即場才憑空想出來的, 說只有兩款三催四請才肯進廚房問有沒有紅燒頭腐來來回回又耗掉十五分鐘好了, 正式下單...一直乾等, 等了四十五分鐘, 連在香港仔遲來的朋友也到場了連一碟菜也沒上過, 催促部長去跟進還是不情不願再多等一回就走人了從七時多等到差不多九點, 一點東西也沒有不希望做生意也不是這樣吧
服務員態度惡劣輕浮, 等候時間過長, 貨不對辦

和朋友一行十人到該店吃飯, 希望吃些小菜
同行友人因為宗教理由不能吃肉,
在門口問該店職員確定可以提供不少齋菜才入座

入座後,
等十多分鐘才有人來開茶

揀好十多款送菜, 部長即場才憑空想出來的, 說只有兩款
三催四請才肯進廚房問有沒有紅燒頭腐
來來回回又耗掉十五分鐘

好了, 正式下單...
一直乾等, 等了四十五分鐘, 連在香港仔遲來的朋友也到場了
連一碟菜也沒上過, 催促部長去跟進還是不情不願
再多等一回就走人了

從七時多等到差不多九點, 一點東西也沒有
不希望做生意也不是這樣吧
2012-01-30
Type of Meal
Dinner
  • 西北風
  • 一肚氣
2012-01-27 188 views
龍年新年特別凍,當然想食火鍋,晚上7點去到創興,德興、福臨都爆滿,唯有試下位於創興8點的花園金閣啦,一上到去還有很多位,港式火鍋,例牌叫鴛鴦湯底,也立刻點了肥牛、麻辣丸、海蝦、芝心丸、手打四寶丸、羊肉片、魚皮、金菇、魚皮餃,脆肉鯇魚腩,等了幾分鐘,食物就來到面前湯底方便,沙爹湯底淡而無味,與清湯的味道差不多個人推介麻辣丸,不是太辣,但也挺可口的肥牛也不錯,沒有如坊間的8成肥2成肉的情況手打丸及芝心丸就較為失望,手打丸不夠彈牙,芝心丸內饀太稀其他食物味道不過不失啦第二輪叫了唐生菜及唐蒿,蔬菜也算新鮮此外,這裡的竹蔗水是任飲的,但是日汽水要另外叫服務方面,這裡的員工不會主動幫你收碟、加水的,但點食物後也很快來,至少不用三催四請才來,這點已算很難得了埋單每人$133,算係咁啦

湯底方便,沙爹湯底淡而無味,與清湯的味道差不多

個人推介麻辣丸,不是太辣,但也挺可口的
肥牛也不錯,沒有如坊間的8成肥2成肉的情況
手打丸及芝心丸就較為失望,手打丸不夠彈牙,芝心丸內饀太稀
其他食物味道不過不失啦

第二輪叫了唐生菜及唐蒿,蔬菜也算新鮮

此外,這裡的竹蔗水是任飲的,但是日汽水要另外叫

埋單每人$133,算係咁啦

2012-01-26
  • 麻辣九
2011-12-14 116 views
2個人, 22:30 行到旺角, 想打邊爐, 本來想再去德興...但感覺好似成日都係德興, 你唔悶我都悶啦, 所以試下 花園...因為格完價, 佢最平, 加埋10%都只係HK$99 任飲任食, 驚喜係, 竟然有可口可樂任飲呀, 好少地方有得咁飲法 一坐低, 當然各要左一罐可口可樂先啦, 跟住黎火鍋底, 美中不足係醬料, 唔加錢既話, 只有豉油同一千零一碟既混醬, 當時感覺係...真係要慳d使...菜式不少, 比德興多, 更有美國肥牛~ 第一輪係咁點, 又駝鳥肉呀, 又丸呀, 又金菇呀, 又肥牛呀咁, 仲叫埋 西洋菜同埋油墨菜添d 餸黎左, 坦白講, d 丸類真係麻麻地, 尤其係雲吞,, 大家可以不叫...不過, 肥牛, 油墨菜同埋 西洋菜, 呢度都真係唔錯, 肥牛叫幾多碟, 真係黎足幾多碟, 好多都係叫4碟, 只黎左2碟, 驚死蝕本咁, 我開頭一叫叫左6碟, 真係黎足6碟, 抵讚, 油墨菜同西洋菜, 乾淨, 無菜蟲, 夠綠~叫左起碼4-5輪野食, 最後黎個出前一丁, 混合各樣食物精華既沙爹湯煮出前一丁, 簡直一樂也

d 餸黎左, 坦白講, d 丸類真係麻麻地, 尤其係雲吞,
, 大家可以不叫...

, 油墨菜同西洋菜, 乾淨, 無菜蟲, 夠綠~

2011-12-09
  • 可口可樂
  • 美國肥牛
2011-10-18 132 views
諗住柴娃娃一大班人去打邊爐,都係想開心下~成個創興都有大把野食..點解會再去就係之前都有去過,所以今次都照去花園金閣 由於平日,所以基本上係唔使等位就可以入去lor任飲任食+埋10%=$123格過價,其實佢都唔算最平~~野食唔算多,叫黎叫去都係肥牛,丸類等,好彩佢上檯份量唔係好多,慢慢食,都叫左幾轉...哈哈€不過不失,不過服務就真係MAMA地之前係度做個d ar姐,去左邊ar?佢地又會再你吹下水,你叫佢拎野又即刻拎.又話飲食業好難做,無生意,難怪,如果一間公司d員工唔係幫你搵緊錢,而係幫你倒緊米,你真係要多謝佢,唔執就奇.返到公司後,同事話搵日去打爐,去花園金閣 !!!!聽完後第一個就話唔去,佢地問點解!!!!我話,如果願意為左罐可樂,俾人大聲渴,同接近零 ge服務,而去呢一間食野,你就去口碑真係好緊要lor~老闆唔該教下你d員工,咩野係侍客之道

諗住柴娃娃一大班人去打邊爐,都係想開心下~
成個創興都有大把野食..點解會再去
就係之前都有去過,所以今次都照去花園金閣
由於平日,所以基本上係唔使等位就可以入去lor
任飲任食+埋10%=$123
格過價,其實佢都唔算最平~~
野食唔算多,叫黎叫去都係肥牛,丸類等,
好彩佢上檯份量唔係好多,慢慢食,都叫左幾轉...哈哈€
不過不失,不過服務就真係MAMA地
又話飲食業好難做,無生意,難怪,

返到公司後,同事話搵日去打爐,去花園金閣 !!!!
聽完後第一個就話唔去,佢地問點解!!!!
我話,如果願意為左罐可樂,俾人大聲渴,同接近零 ge服務,
而去呢一間食野,你就去

口碑真係好緊要lor~老闆唔該教下你d員工,咩野係侍客之道

2011-09-27
$123 (Dinner)
  • 估佢唔到
  • 由百事可樂
  • 轉左可口可樂~~
2011-06-06 53 views
當晚7:15左右上都去,見到2位不用等就入咗去試試囉,如果要求不高的話都可以的。火煱料落單不久就已送到面前,這點我最滿意,服務都算ok,服務員自動自覺加水、檯面的吉碟都好快收回。不過火煱料的新鮮度就一般。火煱料都有好多選擇的,雞、牛、豬、魚、各式丸類、菜都會有得選擇。

不俾貼士的話,每位$123
嘉士伯同百事任飲
一般啦
d丸差少少囉
2011-06-03
$123 (Dinner)
不俾貼士的話,每位$123
嘉士伯同百事任飲
一般啦
d丸差少少囉
2010-10-21 51 views
一行8人一早打算食火鍋..係創興廣場左揀右揀邊間好食又唔駛點限時間...於時就楝左花園金閣晚飯時段列明每人總數:$117...無限時任食,汽水、嘉士伯任飲麻辣湯底~好淡肥牛~好味魚雲~ok蟹子包、芝士腸, 生菜九肚魚~唔夠新鮮啤酒都夠凍總括黎講都可以接受...下次會再食

麻辣湯底~好淡
肥牛~好味
魚雲~ok
蟹子包、芝士腸, 生菜
九肚魚~唔夠新鮮
啤酒都夠凍
總括黎講都可以接受...下次會再食
2010-10-19
2010-10-10 39 views
以前成日都嚟呢度飲茶, 冇嚟一段時間, 又裝修左又貴左, 但係裝修完又唔係靚wor...懶grand咁..可能佢要吸引d酒席客, 但係我又相信佢扮grand再加埋繼續用摺檯係唔會吸引到任何人囉...! 平時我飲茶會坐好耐, 起碼都要睇完成份報紙先會走! 但係今次因為急住去睇戲, 所以要速食!我地2個人叫左以下5個點心:煎蘿蔔糕 - 好味蝦餃 - 好味韭菜餃 - ok燒腩仔 - 已經唔脆叉燒腸 - d豉油超鹹食物就1半ok 1半唔ok...埋單$120....唔係貴,不過美心會坐得舒服d同乾淨d囉 (呢間d地方唔係好乾淨)...所以我下次都係會去返美心!

我地2個人叫左以下5個點心:

煎蘿蔔糕 - 好味
蝦餃 - 好味
韭菜餃 - ok
燒腩仔 - 已經唔脆
叉燒腸 - d豉油超鹹

2010-10-09
$60 (Lunch)
2010-05-09 21 views
跟朋友三人去旺角打邊爐在創興樓下收到傳單,$78一位,嘩!很便宜呢!到了樓上,原來已寫明埋單價$121,無限時任食,汽水、嘉士伯任飲。雖然惠顧前說明收費,但跟樓下收到傳單說的$78不同,有一點被騙的感覺好了,橫豎時間尚早,便進去坐坐了恰好面向大電視,可以一邊看電視,一邊慢慢享受待應立刻瑞上了一碟帶子片和珊瑚蚌和一渣甘蔗水點了鴛鴦鍋(清湯和沙嗲湯底)首輪點了肥牛、蝦、冬姑、金姑菜、蟹子包、芝士腸、公仔面、粉絲、津白等十多款若等了五分鐘,材料便全到了,而且沒有「漏單」汽水也夠冰凍七點半入席,十點半埋單,吃了三小時食物種類跟普通火鍋店一般的多但勝在環境舒服和有大電視收看而且侍應上菜的速度快,「漏單」比較少所以有一個Good
跟朋友三人去旺角打邊爐

在創興樓下收到傳單,$78一位,嘩!很便宜呢!

好了,橫豎時間尚早,便進去坐坐了

恰好面向大電視,可以一邊看電視,一邊慢慢享受

待應立刻瑞上了一碟帶子片和珊瑚蚌和一渣甘蔗水

點了鴛鴦鍋(清湯和沙嗲湯底)

若等了五分鐘,材料便全到了,而且沒有「漏單」

汽水也夠冰凍

七點半入席,十點半埋單,吃了三小時

食物種類跟普通火鍋店一般的多

但勝在環境舒服和有大電視收看

而且侍應上菜的速度快,「漏單」比較少

所以有一個Good
每檯送一碟帶子和珊瑚蚌
肥牛已解凍,不會「硬班班」
滾滾鴛鴦鍋
新裝修
2010-05-08
$121 (Dinner)
每檯送一碟帶子和珊瑚蚌
肥牛已解凍,不會「硬班班」
滾滾鴛鴦鍋
新裝修
2010-02-23 21 views
本來打算去德興,因為見到張傳單寫$78一個,咁就更係仆到咁去啦。地方唔算大,唔洗等位,可能仲早既關係。坐底後,有個黑口黑面既女人問飲乜茶,e part已經火火地,答左幾次佢都仲企係度,真係吹漲。好喇,個女人去左開茶,咁就睇下order紙有乜食,款式唔算多,無蠔汽水(罐裝可口可樂,唔係大陸包裝架)$3.8。望真d,原來係每位$78,有兩樣野要+錢,印象中醬油+$16,每位總數係$121。三文魚$8碟,叫左兩碟,好薄,唔建議食。元茜皮旦湯底 - 唔夠味。蝦 - 算新鮮,無甩頭,肉唔霉。牛肉 - 好味,起碼無黑。牛丸 - 無食,男朋友話好味。羊肉 - 一隻圓碟得兩大片羊肉,好大陣so味,食落有陣腳臭味。鵝腸 - 叫左無食。男朋友話無味羅白 - 無渣,唔夠甜。冬菇 - 無味。菠菜 - 普普通通。無爛無霉滑雞 - 好好味,無骨,唔肥,不過太細舊,烚完有排搵。粉絲 - 太碎。豬潤 - 唔新鮮。吊片 - 可能太厚既關係,熟左之後咬唔多,好硬。龍蝦丸 - 爽口,好味。

元茜皮旦湯底 - 唔夠味。
蝦 - 算新鮮,無甩頭,肉唔霉。
牛肉 - 好味,起碼無黑。
牛丸 - 無食,男朋友話好味。
鵝腸 - 叫左無食。男朋友話無味
羅白 - 無渣,唔夠甜。
冬菇 - 無味。
菠菜 - 普普通通。無爛無霉
滑雞 - 好好味,無骨,唔肥,不過太細舊,烚完有排搵。
粉絲 - 太碎。
豬潤 - 唔新鮮。
吊片 - 可能太厚既關係,熟左之後咬唔多,好硬。
龍蝦丸 - 爽口,好味。
2010-02-22
  • 牛肉
  • 雞肉
  • 汽水
2010-01-15 10 views
好友生日,人數達12人,加上不是個個都有經濟能力,所以其實選擇不多.一入到去已經O咀,部份位置迫到不能接受,要打橫攝入去,Chair背貼背,冬天衫厚特別不便,小弟仲要有袋在身,更加無奈.雖然第一印象欠佳,但食物質素就可以接受,特別係大路之選 - 肥牛, 脂肪比例適中,剛剛熟就撈起來食,剛剛好,不會'刃',牛味仍十足,以任食來說,是好的一級.估唔到咁爆人咁混亂的場面,心想食物必定難好,肥牛係比想像中好.其他野食就無咩特別,雖然唔係真係有過百款選擇,但選擇還算多.漏單情況明顯,上菜呀姐們算係幾有禮貌,反而係個男經理好串,叫佢幫我地睇下個爐做乜咁弱都串串貢咁,又暗示係我地自己問題,之後又話係個爐擺得唔好,即串佢:"咁即係你地自己擺得差姐".自己不會主動再選這裡,不過如果是和友人們去的話至少不會令我主動反對.有時候,覺得有電視不是好事,大家難得聚在一起,如果掛住看電視就無意思了.........

$120 (Dinner)
Birthday
款式唔多~ 絕對冇百多款咁.....而且, 完全被傳單誤導, 就連樓下阿姐都係咁叫:「火鍋78蚊位呀 」開晒茶位先畀張order sheet 來, 然後再order sheet先有寫埋單合計121位!!差左成50蚊~~ 以為咩帶子可以補數, 點知原來都係.....每人一片......仲要搵d菜墊起!我地坐門口位, 見到個個都拎住張傳單上黎, 滿心歡喜...但最後坐低先知搵笨!!! 呢間野, 真係濫竽充數, 早知去食放題!!!真係想拎返10罐 8罐汽水/啤酒先走! 取巧冇料到
款式唔多~ 絕對冇百多款咁.....

呢間野, 真係濫竽充數, 早知去食放題!!!

真係想拎返10罐 8罐汽水/啤酒先走!

取巧冇料到
傳單
不是帶子,而是帶子片!!
2009-11-25
Anniversary
傳單
(Non-member)
2009-08-18 8 views
呢間野唔好再去呀琴日我同朋友(4個人)去左呢間野到食飯(任飲任食火鍋)係留下派全單亞姐又話2蚊1隻雞蛋點知埋單個時收我地6蚊1隻囉仲要我地食緊野個時無晒是油叫個侍應拎比我地喇咁個侍應行去拎是油比我地個時,大大聲話個侍應咁既態度就梗係搵主任黎喇點知個主任包庇員工囉!!話係我地聽錯野囉!!1個人聽錯都唔出奇,但係有乜可能我地枱客4個人都聽錯呀!!咁都算數喇,之後叫個侍應拎1鑵啤酒黎喇,個侍應話叫我地自己去拎!!咁又叫個主任黎喇,個主任仲要話係我地誤會意思,個侍應係做晒手勢指住叫我地行既方向嫁!!我地仲點會誤會呀!!到埋單走個時,無喇喇有個經理行出黎無喇喇鬧我地囉,又話我地成晚係到搞事,又話搵人劈我地,又話叫我地小心d囉!!仲要投訴無門嫁,旺角個邊又話要投訴就係朝9晚5時間打去油麻地搵寫字樓,點知今日我打到去寫字樓又話旺角個邊既野要同返旺角講,一係叫我寫信去喎,推卸責任!!包庇員工!!好過份囉!!!
呢間野唔好再去呀
琴日我同朋友(4個人)去左呢間野到食飯(任飲任食火鍋)
仲要我地食緊野個時無晒是油叫個侍應拎比我地喇
咁個侍應行去拎是油比我地個時,大大聲話[我夠知你地無晒是油喇!!]
侍應咁既態度就梗係搵主任黎喇
點知個主任包庇員工囉!!話係我地聽錯野囉!!
1個人聽錯都唔出奇,但係有乜可能我地枱客4個人都聽錯呀!!
2009-08-17
$94 (Dinner)
2009-08-15 4 views
見到佢既宣傳單話張75任食(我知會+10%)而三文魚就賣8蚊啦禁我都知道唔會係好多,禁就同d朋友上去試試啦. 一開始點左個三文魚,點知得個5塊三文魚,5塊唔係一個問題,但呢5塊好像紙禁真係d泠氣如果大小小都係會吹走. 跟住就食野啦,食食下呢佢地d待應成日問你係唔係埋單呀,真係想叫我好快d走禁樣樣.有時過來關左我地個爐唔知佢地想點. 再睇下張單有d咩食啦,點知係張單上面睇到話位位係117蚊,我就諗下唔係75蚊+10%咩,佢張宣傳單張係完完全全係度誤導緊d消費者.跟住唔理照食諗住佢以個張單張作為標準. 到埋單啦而惡夢都開始來啦,4個人食食左477蚊(稻香都唔洗呢個價) 如果照佢張宣傳單張4個人食330蚊都唔洗啦.個陣係無奈之下為有比錢,個待應仲想要貼士.我地緊係唔比啦 嘩 唔呀話真係比人呃哂,做生意做得好唔老實.

$117 (Dinner)
2009-06-26 17 views
今天我的生日啊,晚上和朋友去完海洋公園就出了旺角,剛剛途經創興看見正在派傳單,看見這裡的火鍋價錢都幾抵食,九點半就上左去食啦!登記時,職員清楚講明價錢的事宜,然後一坐低,有很多職員招呼我們,服務也算不錯!食物和竹蔗水都是可以任叫的,而且沒有時候限制,交單後好快食物就來了,吃任食火鍋都不會對食物抱有太大的期望,整體食物都算新鮮,而且又不算太差,尚算可以啊。由九點幾食到十一點幾太飽所以埋單了,不過見到都仲不斷有客人入黎,相信呢度好夜先收鋪,應該可以食到佢收鋪的,哈哈,埋單時每人價錢都是九十幾蚊,任飲任食而且冇時間限制,真係幾抵!
今天我的生日啊,
晚上和朋友去完海洋公園就出了旺角,
剛剛途經創興看見正在派傳單,
看見這裡的火鍋價錢都幾抵食,
九點半就上左去食啦!

登記時,職員清楚講明價錢的事宜,
然後一坐低,有很多職員招呼我們,服務也算不錯!
食物和竹蔗水都是可以任叫的,而且沒有時候限制,
交單後好快食物就來了,
吃任食火鍋都不會對食物抱有太大的期望,
整體食物都算新鮮,而且又不算太差,尚算可以啊。

由九點幾食到十一點幾太飽所以埋單了,
不過見到都仲不斷有客人入黎,
相信呢度好夜先收鋪,應該可以食到佢收鋪的,哈哈,
埋單時每人價錢都是九十幾蚊,
任飲任食而且冇時間限制,真係幾抵!
2009-06-25