2023-04-30 102 views
瘋狂黎錯單,態度差七點半叫野食八點半先有嘢食仲要瘋狂嚟錯單之後嗌啲嘢食又唔好食,田雞變咗雞 要乜冇乜啤酒要4支,入數入八支架, 最後埋單啲嘢食先嚟,老細態度仲要非常差
瘋狂黎錯單,態度差
海洋公園嘅生日優惠係免費入場既然未諗到有啲咩活動,就同🐻入去行下玩下‼️夜晚就去食蟹呢個行程好正‼️因為個晚餐好有質素仲有outdoor 位置呢間餐廳好特別,集給左中菜&泰菜㗎‼️嚟到當然係為食蟹而嚟所以我哋就揀左中式口味 「白胡椒蟹」隻蟹起碼有斤半重 嚟到係震撼眼球‼️肉質係厚實鮮甜,白胡椒嘅香+辣,食落更滋味鋪底嘅洋蔥吸哂啲白胡椒汁,都比我哋K.O.哂🦀蟹出色之外,小菜都大大碟又好食「砂窩蔥油雞」啲蔥油仲係熱到滾動滾動應該用左黃油雞,雞肉非常嫩滑,好香雞味,蔥油成為左不可或缺的角色,令味道、香味更倍增連「雞湯雜菜煲」都一啲唔遜色用左真材實料嘅雞湯,係主要嘅角色令到嘅蔬菜勁好食‼️⭐️而且仲有泊車優惠㗎🚗 所以已經即刻諗定下次幾時再嚟食
海洋公園嘅生日優惠係免費入場

既然未諗到有啲咩活動,就同🐻入去行下玩下‼️
夜晚就去食蟹
呢個行程好正‼️
因為個晚餐好有質素

仲有outdoor 位置

呢間餐廳好特別,集給左中菜&泰菜㗎‼️
嚟到當然係為食蟹而嚟

所以我哋就揀左中式口味 「白胡椒蟹」

隻蟹起碼有斤半重
嚟到係震撼眼球‼️
肉質係厚實鮮甜,
白胡椒嘅香+辣,食落更滋味

鋪底嘅洋蔥吸哂啲白胡椒汁,都比我哋K.O.哂

🦀蟹出色之外,小菜都大大碟又好食

「砂窩蔥油雞」
啲蔥油仲係熱到滾動滾動

應該用左黃油雞,雞肉非常嫩滑,
好香雞味,蔥油成為左不可或缺的角色,
令味道、香味更倍增

連「雞湯雜菜煲」都一啲唔遜色

用左真材實料嘅雞湯,係主要嘅角色

令到嘅蔬菜勁好食‼️

⭐️而且仲有泊車優惠㗎🚗
所以已經即刻諗定下次幾時再嚟食
2023-04-27
  • 砂窩蔥油雞
  • 農家雞湯雜菜煲
2023-04-19 116 views
每年正日生日去海洋公園都可以免費入場,玩足一整日真的好倦又肚餓,一於在南港島線上找過地方吃晚飯再回家。問問住在香港仔的表妹,她介紹我去海怡半島附近吃海鮮。原來海怡半島東果邊有個西邨商場,頂樓有間食海鮮的餐廳,由於近香港仔避風塘,所以每日都有好多靚海鮮,最正竟然有戶外用餐地方,可以欣賞四周環境,空間感十足。店員告知今日肉蟹超大隻,而且有多種煮法,於是叫了一隻炒蟹再加2款小菜,不消一會所有餸菜已經上枱。菠蘿青檸梳打菠蘿味不算太濃, 有淡淡青檸香氣,值得一讚用上新鮮菠蘿肉,入口清甜,玩完一整天喝這個真的可以消除疲勞🤣避風塘炒辣蟹(大蟹)新鮮現炸的炸蒜頭,搭配上炒的酥香的豆酥蔥花辣椒,裹著炸好的蟹肉一起吃,少少的辣勁能夠食出肉蟹的鮮味,整體配合每一囗也是同樣十分回味的。招牌脆皮咕嚕肉咕嚕肉酥脆可口,酸甜汁酸酸甜甜非常開胃,最喜歡肉排保持鬆脆口感,肉嫩多汁,食落有點爽口感覺,甜酸香氣令人胃口大增。生菜包泰式生菜包酸酸辣辣,非常開胃,用手拿起生菜,放入肉碎,捲好,放進口裏,清爽可口的生菜包裹着香辣惹味的肉碎一起吃,滋味無窮。

菠蘿青檸梳打

避風塘炒辣蟹(大蟹)

招牌脆皮咕嚕肉

生菜包

2023-04-18 149 views
晴朗的一天正適合上山吸收下新鮮空氣。我便拉埋另一半陪我行玉桂山;順道舒展下的筋骨。經過兩小時輕鬆的行程,終於回到鴨脷洲西村。隨意找了間泰粵菜的[蟹點]去醫五臟廟。食肆位於街市樓上全層,地方寬敞。而裝修以藍白色為主,好有地中海渡假感。再看看餐牌真的多完化乜都有得食,最後更被主角皇牌「白胡椒蟹」吸引住,急不及待想品嘗一番。食肆倘為細心,用饍時會提供圍裙和膠手套;方便食客進食。白胡椒蟹   $658採用菲律賓肉蟹的確很大隻,佔據整個鐵板。服務員把白胡椒汁淋上時即發出滋滋聲,煙霧缭繞;濃郁的胡椒味香氣四溢。蟹鉗超大隻殼又厚又硬,好彩廚師基本已把殼破好,所以很容易就把肥美蟹肉拆除;啖啖肉非常鮮甜,若沾上微辣的白胡椒汁更加惹味。無骨泰式海南雞飯    $59原隻雞脾大大份,皮簿肉質嫩滑。泰式醬汁酸酸辣辣,開胃惹味。隨餐附上清甜冬瓜例湯和油飯,粒粒爽口而不肥膩。整個套餐還可配搭一杯飲品,認真超值。白灼生菜   $48白灼生菜基本無需手工可言,但份量極少。咸檸七  $25熱奶茶  (配套餐)整體而言食物質素是滿意的。惟獨是個菜真係少得物不所值和白胡椒蟹有D感覺唔良好,因餐牌標明原價係$598,但埋單時
白胡椒蟹   $658
無骨泰式海南雞飯    $59
白灼生菜   $48
白灼生菜基本無需手工可言,但份量極少。
咸檸七  $25
熱奶茶  (配套餐)
整體而言食物質素是滿意的。惟獨是個菜真係少得物不所值和白胡椒蟹有D感覺唔良好,因餐牌標明原價係$598,但埋單時竟是$658。
無骨泰式海南雞飯
無骨泰式海南雞飯
白灼生菜
2023-04-11
Lunch
2023-04-16 99 views
秋冬天最適合便是吃熱烘烘的海鮮辣鍋暖暖身子,因而十二月份時我便特意與朋友開車前來鴨脷洲,以一嚐朋友口中推介的特色美食。蟹點位於鴨脷洲西邨街市一樓,低層設置熟食市場及街市,而餐廳則是為處於上層,顧客可以選擇徒步行樓梯上落,又或是於熟食街市中乘坐電梯以到達正門位置。環顧蟹點的整體空間是相當寬躺闊大,因餐廳是佔據了整個街市的一整層面積。到達餐廳率先看見的便是設置正門外的戶外空間,是店主特意設立的戶外空間,以便提供予顧客吃飯時與朋友順飲飲和呼吸,而又不會影響到其他食客,可說是相當貼心。從正門步入餐廳,首先是看見設置右方的收銀處,左方甚為壯觀的魚缸,而再步前則是來到廚房位置,其同時提供有水吧服務、潮式菜、打冷和小炒,因而空間亦是相對甚寬,室內用餐的地方是屬於呈現 L 形的設計。店舖整體裝潢以藍、白色調為主,再配以方格、條紋圖案的黑白灰地板,和魚網、船舵、船漿、水泡等元素,感覺猶如置身船上,是充滿著大自然和海洋味道的設計風格。川味辣子蟹熱騰騰的辣子蟹外觀很是巨型,重量則是大概處於三至四斤之間,甚為肥美,但其價格卻只售六百多元,著實是合理化算的一道菜。食用時蟹身肉質乾爽香辣,鮮甜濃郁,富有蟹香,而蟹

川味辣子蟹
熱騰騰的辣子蟹外觀很是巨型,重量則是大概處於三至四斤之間,甚為肥美,但其價格卻只售六百多元,著實是合理化算的一道菜。食用時蟹身肉質乾爽香辣,鮮甜濃郁,富有蟹香,而蟹鉗亦是大隻煙靭,整體川味十足,辣子香氣製作得甚為入味,是嗜辣人士必食的秋冬主打菜之一。
金沙黃金蝦
被薄薄一層的鹹蛋黃醬覆蓋著的黃金蝦,賣相相當誘人吸引。入口時外酥內嫩的肉質紮實大顆,填滿口腔,而且蝦味濃郁鮮甜,鹹香彈牙,甚是惹味!
鵝片三拼
擁有五款材料製成的滷水拼盤用料豐富,並且可嚐出店家只嚴選優質材料提供予顧客食用。先從主角鵝片說起,厚薄適中的鵝片特意選用上了上莊位置,皆因是屬於鵝隻中的胸部和翅膀,除了肉質較多外,亦相對是偏向瘦肉,較為健康,其口感是清香甘甜,獨特細膩。而其餘配料則分別有鹹香味濃,帶有嚼勁的豬大腸。細膩柔韌,醇厚鮮美的紅腸。新鮮爽甜,煙韌彈牙的魷魚。和綿密香醇,蛋味濃郁的鵝蛋。整道菜式食用時均可品嚐出師傅功架深厚,滷得入味,其味道是既帶有滷水的陣陣香氣,同時亦有散發著淡淡鹹香,令原本的鮮美食材是更添層次,值得一嚐。
剁椒金菇生蠔煲
上桌可見生蠔份量甚多,且每顆均圓潤飽滿猶如手掌心般大小,絕對是相當真材實料。師傅特意把切碎細粒的剁椒配搭生蠔製作,以讓其更能吸收辣味,並再灑以大量蔥花點綴,令整體賣相更添繽紛吸睛。生蠔入口辣香滑嫩,甜鮮濃郁,紮實彈牙。而配料方面還有金菇和煲底中的粉絲,金菇口感是爽脆甘甜,粉絲則是韌柔爽滑,兩者皆同樣是散發著陣陣辣香,是道非常適合冬天食用的菜餚。

總結而言,餐廳環境空曠寬敞,座位舒適。而且食材方面新鮮嚴選,真材實料,味道質素亦是鮮美可口,讓人回味,價格更是相當合理,絕對是一所令人想一嚐再嚐的泰粵餐廳。
2023-04-15 137 views
家人住海怡半島,與家庭聚會,家人有好介紹,唔好睇佢好似向街市裡面,佢好大坐得好舒服,好似酒樓咁。重點係樣樣野食都夠新鮮!一開頭的滷水拼盤已經好大份,又好食,好入味,份量絕不少。必推係佢ge豬肺湯,勁奶白色,有杏汁味,鍾意一定要食埋湯渣,勁多雞腳同豬肺😍😍😍。佢ge椰汁西米糕唔同平時個d,裡面有驚喜,芋泥真係生色不少。總括而言,8個人叫個6人餐再散叫其他小菜,又好食又一定夠飽,連糯米飯都食唔晒要打包。
  • 金沙黃金蝦
  • 滷水鵝片
  • 椒鹽鮮魷
2K
鴨脷洲西邨街市翻新後有新搞作,街市分為兩層, ,地下層有街市、熟食,餐廳「蟹點」就佔據了二樓整層。主打中菜同泰菜,店內亦歡迎食客係下層街市買海鮮上黎比餐廳代煮 (需付加工費)😋店內環境非常大,寬敞舒適,招牌食炒蟹,還細心地提供即棄圍裙供客人使用。====—====—====—====—🦀招牌白胡椒炒蟹($598)大大隻蟹放於熱辣辣鐵板上,即時淋上白胡椒汁,霧煙效果更散發著濃濃的白胡椒香。蟹肉新鮮👍🏻蟹肉鎖住了原汁原味嘅鮮甜蟹肉肉汁,外層平均沾上了甜甜白胡椒醬汁,入口惹味😋蟹隻非常厚肉,啖啖肉,超級滿足😍. 🐸 川式水煮田雞($128)想不到店內完美還原川菜味道,川式味道麻麻辣辣,色香味俱全。水煮田雞新鮮厚肉,伴以青瓜、芽菜、雲耳、薯粉,盡吸麻辣湯的常華,非常惹味😋. 🐷招牌脆皮咕嚕肉($108)咕嚕肉炸得香脆可口,內層伴上肉質軟嫩的豬肉,外層包上了甜酸醬汁,非常美味,再配上一卡清甜多汁菠蘿肉,酸甜開胃,可中和一下油膩感😝. 🥭芒果糯米飯($78)芒果糯米飯有紫米和香糯米飯,口感香糯,伴以椰汁和香甜多汁的芒果🥭大🈵足!====—====—====—====—📌店名:蟹點‘📍地址:鴨脷洲鴨

鴨脷洲西邨街市翻新後有新搞作,街市分為兩層,

====—====—====—====—
🦀招牌白胡椒炒蟹($598)

蟹隻非常厚肉,啖啖肉,超級滿足😍

🐸 川式水煮田雞($128)

想不到店內完美還原川菜味道,川式味道麻麻辣辣,色香味俱全。

🐷招牌脆皮咕嚕肉($108)

🥭芒果糯米飯($78)

====—====—====—====—

📌店名:蟹點‘
📍地址:鴨脷洲鴨脷洲橋道322號西邨街市1樓
2023-01-28
  • 咕嚕肉
自從開通左南港島線後,入香港仔/鴨脷洲就方便好多~ 同家人行完山就黎到西邨街市覓食,估唔到係街市一樓中有間乾淨企理既大排檔,有齊海鮮/中菜/泰菜/潮州野食,仲有新加坡風味既白胡椒蟹食,呢餐有驚喜呀😍餐廳設有室內外座位,裝潢以藍白色為主,幾有地中海風情。雖然餐廳位於街市頂樓,但係乾淨衛生,地方寬敞,用餐環境舒適。♢ 🦀招牌白胡椒蟹 $598我地一行四人都想試招牌菜,果然好正🤤 上菜時鐵板發出滋滋聲,一斤半重既菲律賓大肉蟹新鮮熱辣辣送上🔥 我地著定圍裙,望住店員淋上白胡椒汁,煙霧繚繞,香氣四溢!廚師好貼心咁將蟹鉗破好殼,好輕易就可以食到肥美鮮甜既蟹肉,而且掛滿醬汁,微辣既白胡椒味道非常惹味!就算唔食辣都可以輕易carry到~ btw D醬汁咁正唔好浪費,我地叫左幾個白飯,用黎撈飯一流!♢ 金沙鮮魷 $128黎得大排檔當然要叫有穫氣既小炒啦~ 呢碟金沙鮮魷十分推介!炸粉唔會過厚,香脆可口,鮮魷爽口彈牙~ 配上金沙咸蛋黃醬鹹鹹香香咁,好香口!♢ 泰式燒雞(半隻) $138即叫即燒,夠哂新鮮熱辣辣~ 雞皮燒至金黃色,帶有少少焦香,呢種口感勁正!雞皮香滑脆身,保持到滿滿肉料,點埋附送既泰式辣醬更加

♢ 🦀招牌白胡椒蟹 $598

♢ 金沙鮮魷 $128

金沙鮮魷

♢ 泰式燒雞(半隻) $138

即叫即燒,夠哂新鮮熱辣辣~ 雞皮燒至金黃色,帶有少少焦香,呢種口感勁正!雞皮香滑脆身,保持到滿滿肉料,點埋附送既泰式辣醬更加香口惹味!咁好食其實叫半隻唔夠分,4個人叫一隻應該會充足D~
泰式燒雞
泰式燒雞

♢ 馬拉盞炒通菜 $88

經典泰式小炒,大量XO醬絕不手軟,鹹香惹味!通菜新鮮爽脆,送飯一流。

♢ 藍妹啤酒(大支) $36

呢度咁好氣氛飲返杯先~ 酒水價錢都合理,仲配有戰鬥碗飲酒,好有港式風味!

♢ 青檸梳打 $25

簡單一杯青檸梳打清新解渴,怕辣蟹可以點返杯~

♢ 晚市茗茶 $10/位

開茶會收茶錢,另有加一服務費。店員服務唔錯,會主動添茶換碟。
  • 馬拉盞炒通菜
  • 白胡椒蟹
  • 金沙鮮魷
2023-03-06 139 views
近排天氣最適合行山,行完山一定要食餐好的,上次朋友介紹食過蟹點小炒王,一直很想再食,因為餐廳選擇多,什麼菜式,口味都有,同幾多個朋友一齊都不怕唔啱口味,而且價錢也很合理,口道又好。招牌白胡椒蟹 $598餐廳提供了圍裙和手套,附近還有洗手盆,隨時可以洗手。等了一會香噴噴的胡椒蟹用鐵板上枱了, 胡椒蟹大概一斤重,依舊的又香又大隻。醬汁再由店員即時淋上,隨即發出吱吱聲的,又香味四溢,連隔離枱都聞到超香濃的胡椒味,蟹鉗超大隻又啖啖肉,沾上白胡椒醬汁,微微的胡椒辣非常惹味,鮮甜肥美的蟹肉真的超級超級讚!!!星洲炒米 $59星洲炒米,咖哩味非常香,夠乾身夠鑊氣,大大碟,配料非常足,大量蝦仁,韭黃,叉燒,米粉爽口不易斷,非常抵食。泰式無骨海南雞飯 $59雞肉滑溜溜又大大件的,肉質真的嫩滑可口,皮薄爽滑,配上超濃味油飯,味道一流,還有他們自家製的醬料,特別惹味。芒果糯米飯 $78這個真的讚不絕口,上次食過已經很回味了,軟糯的糯米飯,口感超好又不黏口,芒果超清甜,超濃稠的椰汁,椰香味濃,絕對不能錯過,幾飽都要食啊!餐廳真的很大,座位寬敞,服務好,已經期待再下次幫襯😋#foodie #food #food

招牌白胡椒蟹 $598

星洲炒米 $59

泰式無骨海南雞飯 $59

芒果糯米飯 $78

餐廳真的很大,座位寬敞,服務好,已經期待再下次幫襯😋

#foodie #food #foodpic #foodphoto #yum #yummy #delicious #tasty #相機食先 #手機食先 #hkfood #香港美食 #美食 #hkig #ighk
#鴨脷洲 #蟹點
2023-02-11 170 views
人多起菜慢,白飯在餸到後也要提醒三次才上,菜已不太熱了。最後上的煲仔菜是所有飯菜吃完後等了很久才到。付錢時收銀態度真差,可能我沒們消费低,3人只吃了四百多元。收銀遞錯單比我,还要諷刺說人哋張單幾千元,不是你的。绝对不会再去。
绝对不会再去。
2023-02-11
2023-02-04 250 views
第一次幫襯,以後唔會再幫襯!今日5人去食晚飯,大約7:30pm一入去就有位坐低,叫咗6個餸,1個炒飯,同一枝啤酒。7:48pm 第一個上係拼盤,我覺得味道唔錯,價錢亦算合理。7:54pm 第二樣係炸大腸,味道偏淡,不推薦。上完第一/第二樣菜嘅時候,我地有追問啤酒,話頭先叫咗枝啤酒仲未到。8:29pm 隔咗半個鐘,第三樣小炒皇,好咸⋯8:41pm 第四樣椒鹽鮮魷,一啲都唔爽,好似唔新鮮。第五樣豬手都同時上,全晚最咸係呢個豬手!9:06pm 又隔咗差唔多半個鐘,第六樣炸蝦先到,又係冇乜味,個殼冇炸脆,唔可以連殼食。於是再追問個炒飯,9:15問完一個人,9:30再問第二個,到9:45再問第三個人先話漏咗單!!!見咁夜就算賣單走,點知見到張單收咗5枝啤酒錢,我地飲咗三枝,佢話我地叫完再叫所以變咗5枝,但我地好肯定只係追單,員工態度唔好。所以大家記得對單,唔係收多咗錢就唔抵!
7:54pm 第二樣係炸大腸,味道偏淡,不推薦。
8:29pm 隔咗半個鐘,第三樣小炒皇,好咸⋯
2023-01-10 1656 views
𝗶 𝗰𝗮𝗻'𝘁 𝗿𝗲𝗺𝗲𝗺𝗯𝗲𝗿 𝘁𝗵𝗲 𝗹𝗮𝘀𝘁 𝘁𝗶𝗺𝗲 𝗶'𝘃𝗲 𝗯𝗲𝗲𝗻 𝗮𝘁 𝗔𝗽 𝗟𝗲𝗶 𝗖𝗵𝗮𝘂! @crab_dot 𝗶𝘀 𝗮 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁𝗹𝘆 𝗴𝗼𝗼𝗱 𝗿𝗲𝗮𝘀𝗼𝗻 𝘁𝗼 𝗽𝗮𝘆 𝗮 𝘃𝗶𝘀𝗶𝘁 𝘁𝗼 𝘁𝗵𝗶𝘀 𝗶𝘀𝗹𝗮𝗻𝗱. 𝗷𝘂𝘀𝘁 𝗮 𝗳𝗲𝘄 𝗺𝗶𝗻𝘂𝘁𝗲𝘀 𝘄𝗮𝗹𝗸 𝗮𝘄𝗮𝘆 𝗳𝗿𝗼𝗺 𝘁𝗵𝗲 𝘀𝘁𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻 𝘄𝗶𝗹𝗹 𝗯𝗿𝗶𝗻𝗴 𝘆𝗼𝘂 𝘁𝗼 𝘁𝗵𝗶𝘀 𝗻𝗲𝘄𝗹𝘆 𝗼𝗽𝗲𝗻𝗲𝗱 𝘄𝗲𝘁 𝗺𝗮𝗿𝗸𝗲𝘁, 𝗮𝗻𝗱 𝗮𝗯𝗼𝘃𝗲 𝗶𝘁 𝗹𝗶𝗲𝘀 𝘁𝗵𝗲 𝗸𝗶𝘁𝗰𝗵𝗲𝗻 𝘄𝗵𝗲𝗿𝗲 𝘆𝗼𝘂 𝗰𝗮𝗻 𝗴𝗲𝘁 𝘆𝗼𝘂𝗿 𝗳𝗿𝗲𝘀𝗵 𝘀𝗲𝗮𝗳𝗼𝗼𝗱 𝗰𝗼𝗼𝗸𝗲𝗱, 𝗼𝗿 𝗼𝗿𝗱𝗲𝗿 𝗳𝗿𝗼𝗺 𝘁𝗵𝗲𝗶𝗿 𝗺𝗲𝗻𝘂! 𝘁𝗵𝗲 𝗰𝗹𝗮𝗺𝘀 𝗮𝗻𝗱 𝗱𝗲𝗲𝗽 𝗳𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗯𝗼𝗺𝗯𝗮𝘆 𝗱𝘂𝗰𝗸 𝘄𝗲𝗿𝗲 𝗲𝘅𝘁𝗿𝗲𝗺𝗲𝗹𝘆 𝗳𝗿𝗲𝘀𝗵🤤 𝘁𝗵𝗲𝗿𝗲'𝗿𝗲 𝗮𝗹𝘀𝗼 𝘁𝗵𝗮𝗶 𝗳𝗼𝗼𝗱 𝗼𝗽𝘁𝗶𝗼𝗻𝘀, 𝗮 𝗴𝗿𝗲𝗮𝘁 𝘄𝗮𝘆 𝘁𝗼 𝗮𝗱𝗱 𝘃𝗮𝗿𝗶𝗲𝘁𝘆 𝘁𝗼 𝘆𝗼𝘂𝗿 𝗺𝗲𝗮𝗹!.每次想食海鮮大餐都淨係諗到西貢同鯉魚門,最鐘意有得自己揀海鮮再即刻食夠哂新鮮,原來依加鴨脷洲都
每次想食海鮮大餐都淨係諗到西貢同鯉魚門,最鐘意有得自己揀海鮮再即刻食夠哂新鮮,原來依加鴨脷洲都有得食即揀即煮嘅海鮮,地鐵站出行幾分鐘就見到翻新咗嘅西邨街市,揀完海鮮拎上一樓比 @crab_dot 加工就可以即刻享用,不得不讚嘅係花甲皇同九肚魚都好厚肉超鮮甜🤤 環境企理光猛開揚已經好加分,竟然仲有泰廚坐鎮,就咁嚟食泰菜都唔錯😛
韭菜豬紅
泰式船麵
韭菜豬紅
泰式船麵
2023-01-05 341 views
之前見網上有人介紹所以突登揸車入去試吓,仲自攜二隻瀨尿蝦入去。當日其他菜式都ok, 不過不失,上菜速度好快,又真係算抵食。不過白胡椒蟹真係令人好失望!而且覺得佢哋好唔老實。叫左隻蟹,其中一隻蟹箝係霉,係好霉嗰種,相反另一隻蟹箝同蟹身d肉係冇問題。同老闆反映,佢堅持係新鮮即劏,隻蟹不是死蟹。但點解只有一隻箝係霉?我活左幾十年,未試過食一隻蟹只有一部分係霉,之後五分鐘後老闆換左另一隻蟹俾我哋。話雖如此,呢餐食得唔太開心,覺得之前隻蟹箝似被調包。
不過白胡椒蟹真係令人好失望!而且覺得佢哋好唔老實。
2022-12-30 236 views
見到食評嗰個叫蟹,我就偏偏試吓蟹以外嘅泰國菜難得有$500 coupon,我就叫咗泰式菠蘿炒飯豬頸肉炒乾河蝦球炒金邊粉(Pad Thai)椰子雞湯芒果糯米飯因為有三個人食,以為份量好少就嗌多咗澱粉質一嚟到真係領悟到咩叫眼闊肚窄,份量大到呢,真係見識到何謂足料,我覺得四至五個人都夠食🤰今次都唔錯嚟到熱辣辣,所以味道都keep到水準泰式菠蘿炒飯雖然啲飯多到㵼出嚟,啱晒新年有意頭「盤滿缽滿」,但味道有少少失望,菠蘿好少,啲薑黃飯無乜味,有腰果提子乾同小小肉鬆同海鮮,啲飯可能係絲苗所以比較乾身、鞋同無米香豬頸肉炒河其實就係平時茶餐廳啲乾炒牛河咁,豬頸肉比較少,而且味道冇乜驚喜反而三個主食裏面,蝦仁炒金邊粉算係比較好,味道酸酸甜甜,有啲花生同辣椒半碟,開胃容易入口椰子雞湯值得一讚裏面好多雞粒而且椰香味好足叫兩至三人份量每個人都飲到兩碗芒果糯米飯啲糯米飯就比較硬,用匙羹切都要好大力先切開,配埋椰汁同芒果味道都唔差,芒果都算新鮮唔酸講真如果唔係有八五折同$500 coupon都幾貴($626),呢啲澱粉質完全唔值咁貴,可能只能sell份量下次有機會一定要試個招牌蟹💁🏻‍♀️,希望有驚喜整體體驗:5/1
見到食評嗰個叫蟹,我就偏偏試吓蟹以外嘅泰國菜

難得有$500 coupon,我就叫咗
泰式菠蘿炒飯
豬頸肉炒乾河
蝦球炒金邊粉(Pad Thai)
芒果糯米飯

因為有三個人食,以為份量好少就嗌多咗澱粉質

,我覺得四至五個人都夠食🤰
今次都唔錯嚟到熱辣辣,所以味道都keep到水準

椰子雞湯值得一讚
裏面好多雞粒而且椰香味好足
叫兩至三人份量每個人都飲到兩碗

下次有機會一定要試個招牌蟹💁🏻‍♀️,希望有驚喜
整體體驗:5/10
蝦仁炒金邊粉
菠蘿海鮮炒飯
豬頸肉炒河
2022-12-29
Waiting Time
40 Minutes (Delivery)
$218 (Dinner)
Dining Offer
Coupon
2022-12-14 201 views
▫️話時話今年無食過大閘蟹😢 唔緊要啦去食返炒蟹補數‼️ 今次黎到鴨脷洲街市,翻新後又幾骨緻✨ 上一層就見到呢間主打食蟹同泰菜既餐廳🦀🇹🇭 地方好闊絡,室外、內座位都有,感覺似整潔版既大排檔🤣🦀 招牌白胡椒蟹 $598▫️好大隻蟹呀😍 大約有一斤半重⚖️ 用熱辣辣鐵板上,店員會係客人面前淋上香噴噴白胡椒汁,記得著定餐廳俾既圍裙👗 同忍住唔好打乞嗤呀👃🏻▫️等煙散晒就可以戴上膠手套準備開動喇🧤 隻蟹太大隻,用鉗都要多少少力先爆開到😆 蟹肉肥美飽滿,肉質結實又鮮甜🦀 墊底仲有好多好甜既紫洋蔥🧅 我清晒盆洋蔥🤭🧄 蒜蓉包 $38▫️白胡椒汁太香太好食😙 忍唔住叫多個蒜蓉包黎點汁食🥖 法包上舖滿蒜蓉,焗得超香脆🧄 強烈推介一定要嗌黎食🤤🐔 泰式酸辣芥末手撕雞 (半隻) $108▫️酸同辣比例岩岩好,非常開胃兼充滿泰式 風情🇹🇭 手撕雞份量好足,仲有一隻雞翼同一隻雞腳🍗 證明真係有半隻雞😎🧆 椒鹽八味脆皮豆腐粒 $68▫️炸得外脆內軟,豆腐超滑身😋 令人忍唔住一啖接一啖🫦🥬 蝦膏啫啫唐生菜煲 $78▫️原個瓦煲上🍲 熱辣辣吱吱聲,唐生菜好淋好入味,仲加埋大大粒蝦乾一齊煮好鮮味🦐🍍 菠蘿青檸梳打 $22▫️好多新鮮菠

🦀 招牌白胡椒蟹 $598

🧄 蒜蓉包 $38

🐔 泰式酸辣芥末手撕雞 (半隻) $108

🧆 椒鹽八味脆皮豆腐粒 $68
▫️炸得外脆內軟,豆腐超滑身😋 令人忍唔住一啖接一啖🫦

🥬 蝦膏啫啫唐生菜煲 $78

🍍 菠蘿青檸梳打 $22
▫️好多新鮮菠蘿粒係面,有得飲之餘仲有得食🍍😋

🍊 青柑桔柚子梳打 $22
▫️味道似鹹柑桔,酸甜解渴🫧