2024-04-12 14 views
難得去開筲箕灣,見到有間小店食越南野,室內裝修得幾”骨子”溫馨,即刻吸引咗要入去試下😋汁燒牛肉米紙卷,估唔到咁好食!咬落牛肉爆汁,好juicy😋🐂蒜蓉包(4pieces)🧄🍞garlic bread烤得非常香🤤so yummy!辣椒膏炒花甲,花甲隻隻都好大隻,個汁先至係精華所在,可以用來配搭點蒜蓉包食🧄🍞一流🔥雞絲扎肉湯粉Pho🐓成碗Pho超多雞絲😋味道夠哂正宗!我覺得整體食物質素非常有誠意🔥
雞絲扎肉湯粉Pho🐓成碗Pho超多雞絲😋味道夠哂正宗!

我覺得整體食物質素非常有誠意🔥
2024-04-08
1K
2024-04-12 18 views
加班工作後吃個簡便晚餐再回家,找到一家越南小店店鋪面積不算太大,座位不多,裝潢簡約舒適環境乾淨,裝修風格有小心思,店員親切有禮佈置像越南街頭平民小食店,菜式地道,價錢實惠素菜米子卷有六小件,卷皮透薄煙韌,外柔內剛時令蔬菜蒜蓉炒芥蘭乾爽不油膩,炒得香口有鑊氣生牛肉河粉麵條順滑,湯底暖笠笠,充滿牛味越式咖啡絲滑柔順,濃郁煉奶帶來苦澀與香甜的交織,終極提神新鮮椰青味道清新,鮮甜解膩,椰青肉口感爽脆有嚼頭
加班工作後吃個簡便晚餐再回家,找到一家越南小店
店鋪面積不算太大,座位不多,裝潢簡約舒適
環境乾淨,裝修風格有小心思,店員親切有禮
佈置像越南街頭平民小食店,菜式地道,價錢實惠
素菜米子卷
素菜米子卷有六小件,卷皮透薄煙韌,外柔內剛
蒜蓉炒芥蘭
時令蔬菜蒜蓉炒芥蘭乾爽不油膩,炒得香口有鑊氣
生牛肉河粉
生牛肉河粉麵條順滑,湯底暖笠笠,充滿牛味
越式咖啡
越式咖啡絲滑柔順,濃郁煉奶帶來苦澀與香甜的交織,終極提神
新鮮椰青
新鮮椰青味道清新,鮮甜解膩,椰青肉口感爽脆有嚼頭
2024-04-09
Dinner
素菜米子卷
蒜蓉炒芥蘭
生牛肉河粉
越式咖啡
新鮮椰青
2024-04-05 46 views
今次探索了一間位於筲箕灣的特色越南小店 - 越南老街!這家小店雖然地點有些隱密,但餐廳菜單都幾豐富,基本上越南野食都一應俱全!首先,我點了「火車頭湯河」($98)這個湯底充滿牛肉味道,湯汁清新,令人難以忘懷,每一口都充滿了牛肉的鮮美滋味。湯裡不僅有多種牛肉配料,如牛丸、熟牛肉、生牛肉,還有牛柏葉和牛筋,十分充料,使得湯的層次豐富,給味蕾帶來無限享受!另一款湯河「雞絲扎肉湯河」($78),毫不遜色。這碗湯河的湯與火車頭湯河截然不同,反而是香濃清甜,充滿了雞湯的香醇,搭配著大大塊的越式扎肉、煮了的雞肉絲以及大量的莞茜香菜,口感十分過癮,讓人回味無窮!此外,今晚不想喝甜味飲品,所以點了茉莉茶 ($28) 和龍眼茶 ($28) !茶味香純,清新怡人,幫助消化😋✨
首先,我點了「火車頭湯河」($98)
火車頭湯河
雞絲扎肉湯河

2024-04-02
火車頭湯河
雞絲扎肉湯河
2024-04-04 36 views
越南老街 (筲箕灣)筲箕灣南安街93號鯉景大廈地下A號舖.筲箕灣新開嘅高質越南菜餐廳🇻🇳😋.熟牛肉湯粉 $78汁燒牛肉扎肉撈檬 $68晚餐我哋叫咗一個湯河,一個撈檬🥢撈檬嘅汁酸酸甜甜,食落開胃清新,檬粉爽滑,汁燒牛肉個調味好好食,加埋扎肉,炸蒜,甘筍絲等等,好好吃🤤另外嘅牛肉湯粉🐮好多芫荽,芫荽控表示可以😗湯底牛味香濃,河粉滑,同越南食到嘅一樣好食😀越南早餐我都有興趣,下次搵日嚟試埋😎☀️
越南老街 (筲箕灣)
筲箕灣新開嘅高質越南菜餐廳🇻🇳😋
熟牛肉湯粉 $78
汁燒牛肉扎肉撈檬 $68

越南早餐我都有興趣,下次搵日嚟試埋😎☀️
Dinner
2024-04-03 22 views
越南老街食越南河粉!🍜越南河粉最好味嘅地方係個湯底,飲落口又順滑,暖笠笠,充滿牛味🐄 飲完一啖又想飲這間舖頭正正符合咗呢個要求😄🍜越式生牛肉湯粉 食完唔會有口渴感覺,河粉口感夠滑,生牛肉牛味濃,肉質鮮嫩不韌💛黃咖喱牛舌牛筋飯 大大嚿牛舌,牛舌肉質柔嫩,口感絲滑,富有彈性,咀嚼感柔軟牛筋都好腍配合黃咖喱啱啱好 啲黃咖喱都幾有椰汁味 加多兩杯嘢飲 青檸荔枝梳打、柑桔梳打味道都幾好 調配得幾好飲 價錢合理 下次可以再食
越南老街食越南河粉!🍜
這間舖頭正正符合咗呢個要求😄

🍜越式生牛肉湯粉

牛筋都好腍
配合黃咖喱啱啱好 啲黃咖喱都幾有椰汁味

加多兩杯嘢飲
青檸荔枝梳打、柑桔梳打
味道都幾好 調配得幾好飲

價錢合理 下次可以再食
2024-03-29 64 views
去親筲箕灣如果搵食成日都係去東大街個邊,遇著假期真係等位都有排⋯⋯⋯今日就試吓唔去個邊,向西灣河方向搵食。原來係南安街有間新開唔係好耐嘅街坊越南菜小店,門面同裝修都好舒服又唔使同人迫,下午茶餐又幾吸引所以就即刻入咗去試試!餐廳以越南菜式為主,同朋友兩個因為未食Lunch,所以叫咗一個撈檬同兩個下午茶😆😆😆🐷燒豬扒撈檬燒豬扒好厚身,燒得好香仲會有少燶邊。檬粉唔會太冧而且我好欣賞佢個撈檬汁,唔似出面好水汪汪,睇得出佢用料足,味道都好豐富同夠香辣🥰🥰另外兩個係下午茶餐,煙三文魚蛋沙律配法式蒜蓉包+香茅雞中翼配炸薯條🍟煙三文魚蛋沙律配上蒜蓉包嘅組合超夾!沙律清新配上蒜蓉包嘅濃香脆,呢個下午茶正👍🏻香茅雞中翼配炸薯條不過不失,係我愛嘅粗薯條,雞中翼亦入味香脆,都很不錯哦!

🐷燒豬扒撈檬

$100 (Tea)
2024-03-28 27 views
筲箕灣向來多地道又價錢實惠的小店 跟家人週末上午經過這間新開的越南菜餐廳😄店鋪面積不算大座位不多 裝潢簡約很舒適讓人感覺放鬆👍🏻早餐價錢好親民 雖然款式不算多 但質素有驚喜 下次要晚市來試試其他越式料理🥢✨汁燒牛肉沙律配法式蒜蓉包 $48Roasted Beef with Garlic Bread汁燒牛肉鮮嫩又多汁帶少許甜味🥓加入切片烚蛋及沙律菜整體味道清新🥖蒜蓉包切得厚身外脆內軟 味道非常豐富好飽肚值得一試😍✨香煎煙鴨胸通粉配炒蛋蒜蓉包 $45Smoked Duck Breast with Macaroni + Scrambled Eggs & Garlic Bread通粉一大碗好有份量加入粟米粒同脆紫菜🍜配上厚厚的煙鴨胸煎得好香 炒蛋炒得夠嫩🥖法式蒜蓉包上面的蒜蓉磨得幼細好香濃亦烤得夠香脆✨新鮮椰青椰青重手有好多水🥥味道清新鮮甜好解膩 椰青肉口感爽脆有嚼頭✨椰子咖啡椰子咖啡是越南其中的一種特色咖啡當然要試☕️咖啡味濃郁混合着芬芳而淡淡的椰子香氣🥥口感順滑帶微甜📍越南老街 (筲箕灣)筲箕灣南安街93號鯉景大廈地下A號舖

✨汁燒牛肉沙律配法式蒜蓉包 $48
汁燒牛肉沙律配法式蒜蓉包

✨香煎煙鴨胸通粉配炒蛋蒜蓉包 $45
香煎煙鴨胸通粉配炒蛋蒜蓉包

✨新鮮椰青
椰青重手有好多水🥥味道清新鮮甜好解膩 椰青肉口感爽脆有嚼頭

✨椰子咖啡
椰子咖啡&新鮮椰青

📍越南老街 (筲箕灣)
Breakfast
汁燒牛肉沙律配法式蒜蓉包
香煎煙鴨胸通粉配炒蛋蒜蓉包
椰子咖啡&新鮮椰青
2024-03-27 24 views
今日難得放假 瞓到自然醒, 起身都成10:30am. 肚餓落街食野先 . 諗起附近有間新開餐廳去試下, 呢個時間有D尷尬, 11:00am. 入去睇下先. 見到佢準備收早餐MENU, 上午餐MENU, 多口就問下仲有無早餐. 店員又幾好人, 話如果想食早餐就做埋俾我. 咁我快睇快叫啦. 見到D早餐都好似幾唔錯. 我就叫左個早餐, 慢煮雞胸沙律配法式蒜蓉包 ($42)   -勁大份, 有D擔心食唔曬, 賣相一流, 勁多雞胸, 應該一隻蛋切片, 個蒜蓉包先係精髓, 焗得香脆牛油蒜蓉超重. 抵食又食好. 另媽子食左一早食左早餐, 咁佢就叫左佢最鍾意嘅豬頸肉黎試下.  炭燒豬頸肉配扎肉撈檬($68) 賣相都靚仔 , 主角炭燒豬頸肉香脆KEEP 到肉汁有D炭燒味唔錯 , 扎肉都厚身,煎過嚟好香口。個檬粉落酸甜嘅醬汁好開胃惹味, 夏天食啱曬. 仲有叫左龍眼茶同薄荷茶. 兩杯都好好飲. 店員話佢越南入口的. 唔錯唔錯. 今次一次過試到早餐午餐都唔錯. 一定會番食. 佢個早餐呢個價錢呢個份量同區都搵唔到. 下次再試其他野食. . 越南老街:筲箕灣南安街93號鯉景大廈地下A號舖
咁我快睇快叫啦. 見到D早餐都好似幾唔錯.
我就叫左個早餐,

炭燒豬頸肉配扎肉撈檬($68)

越南老街:筲箕灣南安街93號鯉景大廈地下A號舖
2024-03-25
$50 (Breakfast)
2024-03-26 15 views
之前經過南安街發現開了間新的越南餐廳~“越南老街”,今晚決定試下,黃昏6:30時段已經有很高入座率。🍗蒜蓉牛油香茅雞中翼~雞翼好大隻,表面脆漿不會太厚,一啖咬落外脆內軟,香茅與牛油香味配上勁多炸蒜,非常juicy。🌯汁燒牛肉米紙卷~米紙卷包著燒牛肉、甘筍絲,紫生菜及芝麻菜非常豐富,配上渃蘸汁一齊吃,煙韌酸甜。🚆🥣火車頭河粉~材料包羅萬有:生牛肉、熟牛肉、牛筋、牛丸、牛柏葉;先試一口湯底,湯香清甜而不膩,牛肉嫩滑、牛丸彈牙、牛筋入味軟腍、牛柏葉爽口,更可以自由選擇要河粉/檬粉/金邊粉。🍲生牛肉河粉~這碗生牛肉河一點也不比火車頭河遜色,河粉面舖滿生牛肉,洋蔥和芽菜。生牛肉稍微滲在熱湯上,馬上變成半生熟牛肉,口感嫩滑。店家亦細心附上青檸及辣椒,加少少在河粉內即時提昇味道及層次。🍸凍越式咖啡~傳統滴漏咖啡,滴漏慢慢將咖啡精華萃取,滴漏完再倒入附上的冰底,加上咖啡及煉奶伴勻,口味正宗又醒神。☕柚子咖啡~柚子與咖啡配搭新穎,柚子的清新味道與咖啡完全沒有違和感,滿滿柚子蓉甜味更帶出咖啡的另一層次。越南老街筲箕灣南安街93號鯉景大廈地下A號舖
越南老街
2024-03-20 491 views
越南老街📍:筲箕灣南安街93號鯉景大廈地下A號舖🚗:筲箕灣地鐵A2出口 步行6分鐘📞:+852 6774-7708💲:~HKD170/head for dinnerFood quality✔️:碳燒豬頸肉配扎肉撈檬👌🏼:越南西貢啤酒、生牛肉湯粉、牛油果香芒大蝦米紙卷❌:新鮮椰青總結:🤔筲箕灣嘅越式小店 餐牌選項唔多 做街坊生意所以性價比都幾合理 食物抵食雖然冇咩驚喜 附近朋友路過嚟食都幾止口癮😎🤔生牛肉湯粉可以揀河粉 檬粉同金邊粉 試咗河粉 份量簡直係驚人咁多😂最尾係食唔哂 生牛肉嘅份量都好多 但肉質就正常 大塊嘅 如果多啲香料味更出啲就更有越南風味🤔牛油果香芒大蝦米紙卷其實幾好食 兩大卷份量都好多 大大啖一口咬落去成口都係料 不過要118蚊 我就覺得比起其他 呢個略貴咗🤔越南西貢啤酒🍻就價錢合理 但說實話同其他啤酒好似冇咩大分別 試一次都夠😋碳燒豬頸肉配扎肉撈檬好抵食 大大舊燒豬頸肉同扎肉都係$68 仲要又厚身又多 肉質就硬同埋唔嫩 不過成大枝撈檬汁畀你任落唔嬲 惹味🤪😨嗰椰青開得太細 完全唔夠力開口食入邊啲果肉 另外汁份量有點太少 $48嚟講唔抵🥲
越南老街
📍:筲箕灣南安街93號鯉景大廈地下A號舖
🚗:筲箕灣地鐵A2出口 步行6分鐘
📞:+852 6774-7708
💲:~HKD170/head for dinner

Food quality
✔️:碳燒豬頸肉配扎肉撈檬
👌🏼:越南西貢啤酒、生牛肉湯粉、牛油果香芒大蝦米紙卷
❌:新鮮椰青

總結:

• 碳燒豬頸肉配扎肉撈檬
筲箕灣新開咗間小店,越南菜式一直都係啲comfort food,首先見到佢場邊裝飾有唔少嘅啤酒同酒樽,都有個大電視,難得呢度可以輕鬆咁啤一啤,所以今晚過嚟試試佢🥳未睇餐牌之前首先就嗌過越南啤先🍺🍺🤭炭燒豬加扎肉撈檬($68)首先已經俾佢嘅豬扒嘅賣相吸引咗🤭炭燒豬扒外面燒到好脆,入邊嘅肉好厚身同埋十分之入味,有少少香茅味添,扎肉都係煎過嚟嘅,所以食落去好香口。配上檬粉同埋酸甜嘅醬汁非常之開胃😋生牛肉河($78)牛骨湯底嘅生牛肉河相信都係大家嘅至愛。生牛肉都好足料,肉質好幼嫩同重牛味,加上上面嘅配菜同埋辣椒,河粉都好彈牙💯素菜紙米卷($68)越南菜式當然要嗌一個紙米卷啦。塊皮好薄都好煙韌有口感,包住蘿蔔絲菜basil同檬粉,點上啲酸甜醬真係好好味小店係用嘅材料全部都好新鮮,整體嚟講喺度食飯性價比好高。呢間裝修好有心意同埋見到入邊坐得都好舒服,呢一區又有多個平靚正嘅選擇啦👍🏻👍🏻

未睇餐牌之前首先就嗌過越南啤先🍺🍺🤭

炭燒豬加扎肉撈檬($68)

生牛肉河($78)

素菜紙米卷($68)

2024-03-18 38 views
❤️生牛肉河粉好大碗。生牛肉和河粉的份量也很多。河粉滑溜爽口。青檸和辣椒🌶️另上。倒埋落河粉度一齊食,酸酸辣辣十分開胃。❤️越式豬肝醬多士有d紅蘿蔔🥕絲同蔬菜🥬加上豬肝醬。豬肝醬幾好味😋~唔會有內臟嘅臭味。多士香脆~呢個小食不錯吃👍🏻。❤️越式燒牛肉配薯條越式燒牛肉用左d 越式醬汁醃製,十分惹味~😋薯條夠熱,加左d辣粉好滋味,令我不禁食完一條又一條🙈。我飲❤️桂花烏龍茶(熱)用透明玻璃杯裝住茶包,好靚~落左桂花入口好香。朋友飲❤️檸檬茶(熱)。
❤️生牛肉河粉

❤️越式豬肝醬多士

❤️越式燒牛肉配薯條

我飲❤️桂花烏龍茶(熱)
用透明玻璃杯裝住茶包,好靚~
落左桂花入口好香。

朋友飲❤️檸檬茶(熱)。

2024-03-13 48 views
少有一間咁有誠意嘅餐廳!選用食材新鮮好味!雖然新開短短幾個月,因為門口招牌寫住越南餐廳,所以行過好多次都冇特別停下腳步幫襯😅咁啱係一次星期日天陰陰唔想去太遠,所以同老公決定試吓新嘢,點知一試就愛上了他!結果介紹身邊朋友同老公連續幫襯咗四日🥰!
大蝦椰子焗飯
2024-03-12 37 views
嚟開筲箕灣上堂,午餐時間經過越南老街越南菜,見到價錢好抵食,即管試試。餐廳雖小,但坐得都幾舒服,食物水準不錯,午市套餐相對抵食雞絲扎肉湯粉 $65扎肉雞絲湯河湯底清甜,份量足夠,湯粉不過不失炭燒豬頸肉扎肉檬粉 $65炭燒豬頸肉燒得剛剛好,好香脆,肉質幼嫩 配上扎肉、檬粉 好味道熱玫瑰咖啡 香醇的玫瑰咖啡,陣陣的玫瑰香,口感幼滑凍朱古力咖啡朱古力同咖啡比例恰當 口感同樣幼滑整體來說,環境不錯,職員有善,價錢抵食,午餐之選

雞絲扎肉湯粉 $65
扎肉雞絲湯河湯底清甜,份量足夠,湯粉不過不失

炭燒豬頸肉扎肉檬粉 $65

熱玫瑰咖啡
香醇的玫瑰咖啡,陣陣的玫瑰香,口感幼滑

凍朱古力咖啡
朱古力同咖啡比例恰當 口感同樣幼滑

整體來說,環境不錯,職員有善,價錢抵食,午餐之選

2024-03-04
$70 (Lunch)
2024-03-12 18 views
#20240307 📝📍 越南老街筲箕灣南安街93號鯉景大廈地下A號舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#碳燒豬扒配扎肉撈檬 $68💭 第一眼望落就見塊豬扒好大塊,成個碗面九成位都係佢🐽加埋啲扎肉同配料根本見唔到啲檬粉咁滯😬啲花生同炸蒜令個粉香口左好多🥜豬扒有蜜汁味,鬆化得尼仲好淋,好似啲半肥瘦叉燒咁好好味😋.#原隻椰青海鮮焗飯 $138💭 面頭係椰漿同海鮮,有蝦🦐青口同魷魚🦑入面係炒飯,原個椰青咁樣上都幾打卡able📸椰青入面啲肉可以刮落尼食,原先覺得個炒飯味道比想像中淡,但反而同啲椰青肉幾夾,太重口味就會食唔道啲椰味🥥.#新鮮椰青 $48#薄荷朱古力咖啡 #熱 $38💭 尼到啲東南亞餐廳點可以唔叫返個椰青飲下,非常清甜,啲肉都好滑好嫩😜越南另外出名既野飲就係咖啡,呢度難得有好多唔同款既咖啡,試左薄荷朱古力幾好飲,咖啡味唔會好濃烈,撈勻尼飲薄荷味比較出,係另類提神🇻🇳.
#20240307 📝
📍 越南老街