2023-11-28 138 views
行咗幾間冰室終於睇落呢間唔錯😊下午茶餐選擇有田園照燒鷄潛艇+熱奶茶$38😋🤤⋯⋯都抱有期望!等咗約12分鐘果然冇失望🤗鷄扒即燒香脆肉有彈性⋯加上外脆內暖潛艇包👍👍奶茶用咗黑白奶冲夠熱又十分香滑😘呢到卡位很多而且座位間有空間又唔迫整體氛圍都唔錯!
行咗幾間冰室終於睇落呢間唔錯😊

奶茶用咗黑白奶冲夠熱又十分香滑😘

呢到卡位很多而且座位間有空間又唔迫整體氛圍都唔錯!

2023-11-25 75 views
行咗幾間冰室最後搵咗呢間都睇落唔錯🤗比佢餐牌相片嘅田園照燒雞扒潛艇吸引住😋落單大約等咗13分鐘應該係即燒👍果然雞扒又香滑肉質有彈性!好味!加上杯熱奶茶又香滑應係用黑白奶$38高CP值🤤😊整體味道唔錯而且卡位又多座位間又唔迫!😘
行咗幾間冰室最後搵咗呢間都睇落唔錯🤗

比佢餐牌相片嘅田園照燒雞扒潛艇吸引住😋

落單大約等咗13分鐘應該係即燒👍果然雞扒又

整體味道唔錯而且卡位又多座位間又唔迫!😘
2023-11-20
2023-11-23 118 views
長沙灣呢區都好多冰室茶記可以揀下 今次食左呢間冰室不過真係失望了 呢個蒸滑雞飯加熱檸檬茶。熱檸檬茶(ok)不過不失正常既味道蒸滑雞飯 (x)見到有蒸滑雞就諗住試下啦,點知黎到食完一塊都知不妙了,真係差唔多全部都係骨,骨全部都係骨。入邊咁多塊中,真係成堆骨無咩肉,都無幾多肉可以食,只係食左一碗白飯咁。呢個餐食完都唔飽,無咩肉食,食完既骨同未食既餐份量好似差唔多咁,見相,,呢個蒸雞應該係比較多骨既一次了。總結黎講。呢個午餐價食呢個餐完全唔值。

熱檸檬茶(ok)
不過不失正常既味道
蒸滑雞飯 (x)

總結黎講。
呢個午餐價食呢個餐完全唔值。
Type of Meal
Lunch
2023-11-20 105 views
屋企人住長沙灣,一向都偏向鍾意食中餐,唔想吓吓去酒樓咁貴,自然搜羅一啲坐得舒服、抵食、平價又好食嘅餐廳,呢一間可算係近來至愛,二人餐非常豐富!茄子炆倉魚~倉魚香煎兩邊後,加上特製惹味嘅醬汁,令人齒頰留香而且魚肉非常厚肉!小炒王~炒得夠曬鑊氣,店家一啲都唔吝嗇,大大碟而且用到嘅海味同海鮮質素亦都唔差燉湯~坊間既二人餐多數都係例湯而呢一度竟然用燉湯!而且用料豐富,湯汁淡淡香濃!每一個菜式嘅份量都非常大,兩個人絕對可以捧住個肚走,可謂係翻兜之選!

兩個人非常夠食嘅二人餐!而且價錢非常合理!可以選擇嘅小菜亦都非常多(不過有啲需要補差額)環境寬敞,仲要坐得舒服招牌海南雞半隻~海南雞非常肥美厚肉,可多種配搭,有兩款醬汁及醃蘿蔔選擇,可以講係一雞幾食!啖啖肉!非常豐富!😆黑松露醬翡翠淮山炒牛肉~淡淡嘅「煤味」竟然可以激起牛肉嘅特別既香氣,配菜有淮山同西芹,夠曬健康!份量亦都唔少!😋配燉湯及白飯😁燉湯夠味、香濃!用料十足!而且比起坊間其他餐廳,盅嘅尺寸較大,一定夠飲!

配燉湯及白飯😁

雪山冰廳 • 長沙灣呢間餐廳之前都有介紹過,仲有間分店係深水埗。今次見推出滋潤燉湯二人套餐,一於試下。惠顧套餐可以以$178享用蒸魚/海南雞,另加一款小菜同燉湯,價錢都算幾抵食,今次一於試下蒸魚!😋😋..✅ 是日海上鮮 (清蒸盲鰽) 🐟海上鮮有幾款魚可選擇,今次揀左肉質嫩滑嘅盲鰽試一試。魚肉嫩滑,唔會蒸至過火;魚肉非常鮮味,非常新鮮。仲有其他海鮮例如倉魚、左口,都可以試一試架!😙..✅ 窩貼鮮蝦小棠菜 🦐呢道菜其實係蝦膠加上小棠菜而成,再經油炸而成。外表炸至香脆,另附上酸甜汁可蘸👍🏼..✅ 淮山杞子海底椰燉赤肉 🍲湯係套餐包埋,燉湯本身比平時煲湯更保留鮮味更有誠意,湯非常清唔油膩,飲完好滋潤!😝
雪山冰廳 • 長沙灣
✅ 是日海上鮮 (清蒸盲鰽) 🐟

✅ 窩貼鮮蝦小棠菜 🦐

✅ 淮山杞子海底椰燉赤肉 🍲

2023-11-02 105 views
我最近去咗雪山冰廳食下午茶,點咗芝蛋牛肉漢堡。整體嚟講,味道唔錯漢堡係用新鮮嘅牛肉製成,肉質鮮嫩多汁。加埋芝士同滑蛋,增添咗豐富嘅口感同味道。漢堡麵包微微彈牙,唔會太軟太硬,剛好啱口。整個用餐環境舒適
漢堡麵包微微彈牙,唔會太軟太硬,剛好啱口。整個用餐環境舒適
2023-11-01 119 views
同屋企人食tea,屋企人想食酸菜魚,估唔到幾好食。🥢老壇子酸菜魚配薯粉:湯底唔辣但有麻味,好過癮而且啱食唔到辣既我。魚肉好嫩滑,而且配料好足,份量夠二人食。🥢芝蛋牛肉漢堡🍔:牛肉好淋,但唔流心。🥢小食拼盤:有炸雞翼、庶蝦、蝦餅同春卷。🥪奶醬西多士:厚西多士好鬆軟👍🏻,啱花生控。🧋茶走紅豆冰/紅豆冰:奶香茶唔澀,紅豆唔會太甜,而且起沙。味道:🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅(5🔅為滿分)

同屋企人食tea,屋企人想食酸菜魚,估唔到幾好食。

🥢芝蛋牛肉漢堡🍔:牛肉好淋,但唔流心。

🥢小食拼盤:有炸雞翼、庶蝦、蝦餅同春卷。

🥪奶醬西多士:厚西多士好鬆軟👍🏻,啱花生控。

🧋茶走紅豆冰/紅豆冰:奶香茶唔澀,紅豆唔會太甜,而且起沙。

味道:🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)
2023-10-28 95 views
聽聞好多網友也說這間冰室很好吃😋經過長沙灣也便來試試。餐廳環境寧靜舒適,座位很大☺️先點了這𥚃的招牌菜「始祖椒鹽豬扒飯」上枱已經聞到陣陣香味,味相吸引🤩豬扒肉質鮮嫩多汁,炒飯夠乾身,口感唔錯。西多士也是這𥚃的名物😃炸得金黃香脆😙內有我最愛的濃濃榛子醬🍫麵包口感鬆軟,漢堡煎得香口,還有沙津醬,夠晒juicy💦再來邪惡的避風塘蒜炸雞脾🍗好大隻😍熱辣辣🔥外皮香脆,雞肉好滑,好入味🥰
聽聞好多網友也說這間冰室很好吃😋
經過長沙灣也便來試試。
餐廳環境寧靜舒適,座位很大☺️

先點了這𥚃的招牌菜「始祖椒鹽豬扒飯」
上枱已經聞到陣陣香味,味相吸引🤩
豬扒肉質鮮嫩多汁,炒飯夠乾身,口感唔錯。

西多士也是這𥚃的名物😃
炸得金黃香脆😙
內有我最愛的濃濃榛子醬🍫

麵包口感鬆軟,漢堡煎得香口,
還有沙津醬,夠晒juicy💦

再來邪惡的避風塘蒜炸雞脾🍗
好大隻😍熱辣辣🔥
外皮香脆,雞肉好滑,好入味🥰
  • 始祖椒鹽豬扒飯
  • 榛子醬西多士
  • 經典芝蛋牛肉漢堡包
  • 避風塘生炸脾
2023-10-18 85 views
餐廳9點後會出「貓頭鷹」系列,點了以下套餐:醬爆茄子斑腩飯配熱朱古力:整個飯好油膩,茄子係曾經放油炸過,班腩又係炸魚柳,醬汁係以豉汁為主,白飯份量多,同時亦多汁,可惜汁太嗆味食到好腬。熱飲方面熱朱古力有甜味, 可不用另加糖。看見店內馬拉餐是配上奄列+窩夫,不同一般常餐類別,可惜已點了以上套餐,下次再試。另外看見已推出臘味煲仔飯及羊腩煲,期待等天氣再凍啲時候食就正啦。服務姐姐態度親切有禮好Funny,上餐速度快,讚讚讚!!!
餐廳9點後會出「貓頭鷹」系列,點了以下套餐:

醬爆茄子斑腩飯配熱朱古力:

服務姐姐態度親切有禮好Funny,上餐速度快,讚讚讚!!!
2023-10-17
$58 (Last Night Supper)
同朋友一直都好熱衷於周圍搵啲新式嘅茶記!作為澱粉控我哋今次就去咗位於長沙灣嘅雪山冰廳🧊🙆🏻‍♀️入到去就覺得環境好舒服好光猛,唔會好似其他傳統茶記咁樣食完碗麵就想嗱嗱臨走人⋯⋯😊🙏🏻雖然話係茶餐廳,但係Menu入面就有好多唔同國家嘅菜式!今次我哋總共嗌咗四樣嘢食!以港式越式為主逐樣講吓!🍡🥓🍜—————-——— ฅ՞• •՞ฅ —————————-🥢避風塘炸雞髀 張相顏色冇執過,一嚟到就係咁金黃🌼睇落去就已經好想大大力咬一啖了!雖然睇落去唔係好大隻,但係食完超級飽勁滿足😊因為佢肉質都叫做幾滑同埋好Juicy!上面嘅避風塘脆脆,令到成隻雞髀嘅口味更加有層次👌🏻係好邪惡㗎喇,不過我覺得抵quota 個🥢胡志明市綜合牛河每次見到有越南河粉都一定會嗌,超級足料!扎肉,生熟牛肉,牛丸各樣都有啲!我自己最鍾意就係食牛丸,佢入邊有啲肉汁爆出嚟的~而且個湯底亦都好清甜😊👌🏻食完唔會有口乾嘅感覺!好下一🥢牛湯浸時蔬每次食飯為咗減低嗰個邪惡嘅感覺都會嗌一碟菜食,每棵白菜仔都超級大大棵,仲有好多廿菇仔,食落唔會好dry!健康之選😘🤰🏻下一個🥢榛子醬西多士🧈🍞即叫即炸嘅榛子醬西多士!!係我哋成餐飯最期待嘅甜品,

—————-——— ฅ՞• •՞ฅ —————————-

🥢避風塘炸雞

🥢胡志明市綜合牛河
好下一

🥢牛湯浸時蔬
下一個

🥢榛子醬西多士
🧈🍞即叫即炸嘅榛子醬西多士!!係我哋成餐飯最期待嘅甜品,果然冇令我哋失望~~~入邊啲榛子醬勁厚一層 🙆🏻‍♀️掛住一啖一啖擺落口都唔記得影入邊係點!如果嫌太甜嘅話,大家可以唔使落糖漿都得,不過食西多就一定要落糖漿,所以我都落咗少少係咁意!

🥢米紙蝦卷
呢個蝦卷就中規中矩,因為我自己好鍾意食蝦同埋越南菜嘅酸蘿蔔,係一個好開胃小前菜😚!

Overall都幾滿意,我同朋友都各自每人俾8/10分啦!價錢勁公道🙆🏻‍♀️❤️下次有機會會想試吓佢個蛋包飯同埋酸菜魚,見到隔籬枱有嗌到酸菜魚睇落都好吸引呢!!🥹
2023-10-07 1188 views
呢間茶餐廳嘅總店位於深水埗,聽聞有成60多年歷史,主要提供多款港式風味嘅懷舊茶記菜式,西多、芝蛋牛堡、生炸髀、奶茶咖啡,近年來更有海南雞飯、南洋咖喱等新派食物,價錢親民,地點方便,經過不妨試試🇭🇰 芝士波士頓龍蝦海鮮飯即叫即整,需要等候15分鐘左右,上枱時真係忍唔住哇咗聲,超級大碟,份量足以四個女仔食😛 香氣四溢,上面鋪咗滿滿嘅芝士,呈現半融狀態,有拉絲效果,記住千祈唔好掛住影相唔係嘅話就會硬晒唔好食㗎啦!海鮮配料十分豐富,龍蝦好大隻,雖然肉質未到超級爽彈但呢個價錢真係算係咁,而且膏都唔少!除此之外仲有青口、蝦仁、八爪魚、魷魚、魚柳、雜菇、西蘭花同蟹柳,配上炒飯底再撈埋個芝士白汁,真係超級好味道🩷一場嚟到就試埋呢度嘅招牌菜,避風塘生炸脾,又係要等15分鐘,新鮮滾熱辣,表面炸至金黃酥脆,雞肉嫩滑多汁,上面灑上炒香蒜、辣椒等,帶點微辣,食落香口惹味,果然有料😍 飲品有樽仔奶茶同咖啡,建議可以倒埋一齊變鴛鴦,味道濃郁,滑順,鮮奶、茶底、咖啡都好出色~

• 避風塘生炸脾
  • 芝士焗波士頓龍蝦海鮮飯
2023-10-05 133 views
每逢做完運動必去的飯堂,一黎收得夜,二黎食品質素唔差,茶餐廳算中上啦。與好友點了以下套餐:1. 清蒸鯧魚 & 清蒸黃花魚:逢蒸魚必等15-20分鐘,蒸魚配薑蔥豉油絕配,可惜鯧魚剩餘1條,另1條改為黃花魚,肉質新鮮,蒸的時間恰到好處,肉質口感滑嫩,都幾大條,白飯撈汁超好食,可能時間夜,白飯就有d硬 & 唔夠熱。2. 加錢轉盅湯:蟲草花瘦肉燉雞腳,足料之餘夠大盅,呀姐都問我地係咪屋企冇湯飲,哈哈!!3. 土魷煎肉餅飯:即叫即製要等15分鐘,肉餅煎到又乾又硬,幾條菜又凍冰冰,肉餅要蒸先好食,所以都冇拍照。服務姐姐態度親切有禮,上餐速度快,有時等都唔會等得耐,仲會埋黎吹下兩咀,讚讚讚!!!

2023-10-03
$113 (Last Night Supper)
今晚剛好去長沙灣搵朋友 正好大家肚餓🤪就係朋友家附近找了一間冰室輕鬆食😆我地就揀左呢間外表企理的 雪山冰廳📍-食物方面以港式、越式、小炒選擇,都算幾多我就揀左最經典的常餐🔎雪山沙嗲牛肉通粉配火腿炒蛋+酥皮牛角窩夫🧇經典食物 正常發揮 唔會出錯✅-朋友點左綜合牛湯河,幾有驚喜😋好足料,同埋每款牛的材料有少少🥩湯底夠濃郁,以冰室泥講唔錯😁-朋友再加點了安南鮮蝦米紙卷🥢只有2條,少貴,但同樣好足料紮實❗️有大大隻蝦🦐估唔到越式食物幾有驚喜-甜品我地點左榛子醬西多士 好食🍯好夠甜 比傳統花生醬生甜 不過好好食記住趁熱食呀!🔥飲品我地就點了凍檸茶同凍檸水🍋正常發輝-以冰室泥講坐得幾舒服 選擇幾多✔️不過相對港式麵食唔多 如果再多少少選擇更好‼️
今晚剛好去長沙灣搵朋友 正好大家肚餓🤪
就係朋友家附近找了一間冰室輕鬆食😆
我地就揀左呢間外表企理的 雪山冰廳📍
食物方面以港式、越式、小炒選擇,都算幾多
我就揀左最經典的常餐🔎
雪山沙嗲牛肉通粉配火腿炒蛋+酥皮牛角窩夫🧇
經典食物 正常發揮 唔會出錯✅
朋友點左綜合牛湯河,幾有驚喜😋
好足料,同埋每款牛的材料有少少🥩
湯底夠濃郁,以冰室泥講唔錯😁
朋友再加點了安南鮮蝦米紙卷🥢
火腿炒蛋+酥皮牛角窩夫
安南鮮蝦米紙卷
凍檸茶,凍檸水
2023-09-17
$90 (Dinner)
雪山沙嗲牛肉通粉
火腿炒蛋+酥皮牛角窩夫
安南鮮蝦米紙卷
凍檸茶,凍檸水
2023-09-16 150 views
本身呢間嘢食啲嘢唔算太差,記得第一次去食,因為係星期六嘅關係多人啲侍應唔係好理客人,諗住係佢哋太忙,到到琴日再去食,已經係平日仲要過咗lunch time係下午茶時間入到去客人並唔多,但係全程冇人招呼,坐低咗因為未有下午茶餐牌於是叫侍應拎,點知兩個侍應掛住自己傾偈,完全聽唔到我嗌佢,咁啱有第三個侍應經過係見到我,不過當聽到我問佢拎下午茶餐牌,佢就話派緊等一陣啦,啲語氣超級唔願意做,都等咗5分鐘有個阿叔終於將下午茶餐牌派到過嚟,我見佢想插入個餐牌架道,因為我想睇所以即時叫佢俾我就可以了,但係我唔知道原來呢個阿叔係有強迫症唔理客人係咪需要佢都夾硬一定要放落去個架到,仲要啤我,呢間餐廳基本10個裏邊有九個都係唔願做嘅,永遠唔會再去,不知所謂
2023-09-15
Type of Meal