2023-07-11 84 views
✨牛骨清湯 湯底清澈唔油膩 除咗用牛骨 仲有牛肋條同白蘿蔔等 好足料 ✨信州和牛羽下肉日本長野縣直送 有幾個部位選擇當然揀左我鐘意嘅 和牛羽下肉 油花幾靚 肉質軟嫩 油香滿滿 幾高質✨牛坑爪 牛坑爪 肉味香濃 肉質結實帶少少筋膜位 有咬口✨熟成加拿大牛肩脊牛肩脊 肉質鮮嫩腍滑 有淡淡肉香✨胸口膀胸口膀 味道甘香 口感爽脆每次打邊爐見到都會叫✨黑豚濃湯餃皮薄帶煙韌 肉餡飽滿多汁 ✨鮮製手打烏冬自家合作出品 手打烏冬幼扁身 口感爽滑 但唔太似食緊烏冬✨唐生菜份量唔少 夠新鮮✨菊花桂圓露味道清甜 清熱解渴✨烏梅汁味道酸酸甜甜 解膩一流總結:食物唔錯 牛肉高質環境唔錯 座位闊落好坐服務唔錯 價錢合理 性價比高
✨牛骨清湯

總結:食物唔錯 牛肉高質
環境唔錯 座位闊落好坐
服務唔錯 價錢合理 性價比高
2023-07-06 82 views
如果諗起專食牛既火鍋店,第一下都會諗起616牛肉火鍋專門店,因為佢地其中一個賣點就係牛肉既款式特別多,價錢又唔貴,所以都一直係我會encore既餐廳之一。今晚就過左黎深水埗呢間分店,門口有得泊車都算方便。616另外有樣好出色既就係佢個溶岩沙嗲湯底,個湯底真係勁濃勁多料,煲左成晚都仲感受到濃烈既感覺,沙嗲愛好者真係必試。牛肉就叫左油脂味重既信州和牛肩胛,真係好好肥美入口即溶。蘇格蘭雪花胸肋都係偏向油脂味重,肩胛翼板同牛上肋就牛味比較重,建議真係要全部試下,餐廳都會有教d牛要煮幾耐先至最好味,直接跟番就無問題了。另外除左牛肉都叫左其他野,毛肚好爽口,鴨血同扇貝都值得一試,油麥菜再加埋沙嗲湯底真係好正。另外都叫左一枝菊花桂圓露,清清地都好飲。

2023-06-18 126 views
平時同男朋友都係食開頹嘢,見除夕未夠鐘倒數,就去咗616食餐好啲嘅!本身食過616都知呢到嘅牛好好食,款式又夠多,唯一缺點就係一碟牛份量唔多。但係今次嚟食有優惠,叫三碟牛送一碟,即刻覺得抵咗!一如既往,牛肉好有牛味,而且無乜筋,跟住墊底嗰張紙上面寫嘅時間去淥就實無死錯。蝦滑墨魚滑好好食,夠彈牙。而永遠眼闊肚窄嘅男朋友叫埋餃子食,仲要擺落麻辣嗰邊鍋,真係食到我往生⋯水準可以保持住真係算係咁,另外醬料仲有得加柚子醋,勁愛酸甜嘅我爆落😹

2022-12-31
Dinner
Celebration
New Year's Eve
香港探店|太子|火鍋|616牛肉火鍋專門店今天來到616火鍋店,很喜歡這一間火鍋店,港九18區,總有一間在附近。而且,今期主打的信州和牛系列,真的十分高質,讓人一試難忘!不過,你有想像過在香港打邊爐時也能夠低酮飲食?朋友不怎麼吃小麥制產品,不過616火鍋店的選擇繁多,總有一款適合他的。牛骨清湯牛骨清湯清淡得來牛肉味香濃!裏面的牛腩和牛骨經過長時間的熬煮,早已經骨肉分離,特別幼嫩🥹信州和牛胸肉肌肉和脂肪大概是50 50比,是比較健康的選擇,不錯吃!信州和牛羽下肉脂肪比較多,入口即化,就算煮久一點也不會怕變硬。蘇格蘭雪花胸肋牛駝峰強烈推薦這款肉肉,特別有咬口!而且牛肉味香濃,值得再encore炸魚皮真是超向後,吃火鍋怎能不吃炸魚皮呢?手打牛滑問了店員,這裏的蝦滑和牛滑沒有用豬肉加料,吃落真的很有牛肉味!手打墨魚滑爽口彈牙!手打蝦滑蝦味香濃,能夠吃得出裏面的小蝦粒。扇貝(2隻)真的太鮮甜了,我們吃到最後才想起在鍋底的兩隻扇貝,就算煮了這麼久仍然沒有變太硬!烏梅汁「你淺淺的微笑就像烏梅子汁!」酸酸甜甜,挺好喝的。菊花桂圓露這個挺滋潤,可以下火。——————為食分界線——————📍 616牛肉火
香港探店|太子|火鍋|616牛肉火鍋專門店

而且,今期主打的信州和牛系列,真的十分高質,讓人一試難忘!

牛骨清湯
牛骨清湯清淡得來牛肉味香濃!

信州和牛胸肉
肌肉和脂肪大概是50 50比,是比較健康的選擇,不錯吃!

信州和牛羽下肉
脂肪比較多,入口即化,就算煮久一點也不會怕變硬。

蘇格蘭雪花胸肋

炸魚皮
真是超向後,吃火鍋怎能不吃炸魚皮呢?

手打牛滑

手打墨魚滑
爽口彈牙!

手打蝦滑
蝦味香濃,能夠吃得出裏面的小蝦粒。

扇貝(2隻)

烏梅汁
「你淺淺的微笑就像烏梅子汁!」酸酸甜甜,挺好喝的。

菊花桂圓露
這個挺滋潤,可以下火。

——————為食分界線——————
📍 616牛肉火鍋專門店 (白楊街) (太子)

人均消費: $400
2023-06-06 104 views
📌616牛肉火鍋專門店 616牛肉火鍋專門店有好多間分店,之前去過荃灣、新蒲崗等等,唔同分店都keep到質素,今次去左太子白楊街😋。比較刁鑽既牛部位都有得選擇,而且餐廳的價格比較實惠,係一家性價比較高既火鍋店。🔖特選和牛盛 $274▫️信州和牛羽下肉▫️信州和牛胸肉▫️信州和牛赤身▫️澳洲五花趾信州和牛羽下肉係來自日本信州,性價比幾高,平均望落肥瘦均勻、紋理好靚。而四款中最突出嘅就係和牛羽下肉,呢個部位取自牛頸部到胸肉之間既位置,望落有好靚嘅油脂花紋,而且肉質柔軟,口感嫩滑。和牛赤身油香十足,加上餐廳提供既牛肉汁,更突顯牛肉既鮮美。🔖熟成加拿大牛肩脊 $58從整塊牛頸脊中只挑選近肩脊位置,肉上呈大理石油脂花紋,肥瘦適中,牛味香濃。🔖手打蝦滑 $50Q彈有嚼勁,蝦味濃郁,搭配清淡的湯頭更能突顯鮮美~🔖竹笙 $48打邊爐嘅吸湯之選😗😗😗 口感爽口,吸晒啲湯汁好好味~🔖油趣魚皮 $38魚香味濃郁,加上少少微辣,呢個魚皮送酒一流。
📌616牛肉火鍋專門店

🔖特選和牛盛 $274

▫️信州和牛羽下肉
▫️信州和牛胸肉
▫️信州和牛赤身
▫️澳洲五花趾

,而且肉質柔軟,口感嫩滑。
和牛赤身油香十足,加上餐廳提供既牛肉汁,更突顯牛肉既鮮美。

🔖熟成加拿大牛肩脊 $58

🔖手打蝦滑 $50
Q彈有嚼勁,蝦味濃郁,搭配清淡的湯頭更能突顯鮮美~

🔖竹笙 $48
打邊爐嘅吸湯之選😗😗😗 口感爽口,吸晒啲湯汁好好味~

🔖油趣魚皮 $38
魚香味濃郁,加上少少微辣,呢個魚皮送酒一流。
📍#616牛肉火鍋專門店 (白楊街) (太子)太子白楊街21號地舖▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️616牛肉火鍋專門店係一間以牛肉火鍋為主打既餐廳。餐廳的招牌菜就可以唔同部位嘅優質的牛肉作為火鍋嘅主角,除咗牛肉之外,幾鍾意佢哋嘅湯底口味選擇好豐富,有牛雜湯、麻辣、酸菜等多種選擇。✨#特選和牛盛💰$274▫️信州和牛羽下肉▫️信州和牛胸肉▫️信州和牛赤身▫️澳洲五花趾信州和牛羽下肉係黎自日本信州,性價比幾高,四款當中和牛羽下肉最好味,肉質柔軟,有滿滿嘅脂肪雪花,口感嫩滑,肉質鮮美,入口滿有油脂,另外幾款都唔錯,牛味香濃,肥瘦均勻、紋理好靚。✨#胸口膀💰$48胸口膀即係牛白肉,係牛胸前既一小塊脂肪,只有肥大牛隻才有的稀有部位,食落滿有油脂香氣,帶天然牛油香味。✨#匙柄💰$48匙柄係指牛下肩胛肉,油脂比較少,肉質柔軟又彈牙,肉筋紋理清晰。✨#花雕醉雞卷💰$38雞卷不過不失,值得讚嘅係酒味比較突岀,份量適中,雞件有四件,肉質尚可。✨#手打墨魚滑💰$50墨魚滑口感幾彈牙,無腥味,味道不錯。✨#炸魚皮💰$28炸魚皮係打邊爐嘅邪惡之選,脆卜卜點一點湯都好好食🤤▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

📍#616牛肉火鍋專門店 (白楊街) (太子)

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

✨#胸口膀💰$48

✨#匙柄💰$48

✨#花雕醉雞卷💰$38

✨#手打墨魚滑💰$50
墨魚滑口感幾彈牙,無腥味,味道不錯。

✨#炸魚皮💰$28
炸魚皮係打邊爐嘅邪惡之選,脆卜卜點一點湯都好好食🤤

▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️
2023-06-02 69 views
616牛肉火鍋專門店 (白楊街) 太子白楊街21號地舖我絕對稱得上係牛摩王,基本上係無牛不歡,最鐘意週圍去唔同既餐廳食好嘢,搵d靚牛滿足自己既食慾,講到打邊爐牛肉絕對係不可缺少啦,近呢兩年616牛肉火鍋既人氣真係好高,分店愈開愈多,今晚又約左朋友黎太子分店幫襯首先湯底方面我哋揀咗鴛鴦鍋,沙嗲湯底非常濃郁,離遠已經聞到香味撲鼻,另一邊就係清湯牛骨鍋,入面非常足料,用新鮮牛骨熬製而成,鍋入面仲有清甜既蘿蔔,非常滋味進入主題啦,黎呢到幫襯最主要就係食各式各樣既手切牛肉,首推當然係每日由日本長野縣,新鮮空運到港嘅信洲和牛,我地今次試左肩胛位,每一片既厚薄適中,有入口即溶既感覺。。除此之外,我地仲點左澳洲五花趾,安格斯橫膈肌,牛駝峰同埋匙柄,呢幾款都同樣高質,值得一試除左牛肉之外,仲有其他火鍋配料都同樣高質,我自己最鐘意餐廳自家掣既手打蝦滑,非常新鮮食落好彈牙,出面好難搵得到,大家一定要試下
616牛肉火鍋專門店 (白楊街)

2023-06-01 83 views
616相信好多人都食過,牛肉部位齊全又新鮮,太子分店裝修好有香港懷舊風味油趣魚皮 $38魚皮食落有咬口,配埋恰到好處嘅辣味好開胃鴛鴦酸菜牛骨湯 $82 湯底清爽微酸,同牛骨嘅濃郁口感完美融合,酸菜嘅鮮味減低咗湯底嘅油膩感牛肉就叫咗今期主打嘅信州和牛,係由日本長野縣直送香港,拼盤好抵食,另外都可以單點,信州和牛肉質鮮嫩多汁,口感極佳,食落仲多咗一份油脂嘅感覺,但係油而不膩澳洲五花趾嘅肥美程度就夠晒適中,食落啖啖肉,另外仲有一款跟餐送嘅安格斯橫格肌,雖然係贈送既,但係質素一啲都唔差,肉質鮮美得嚟口感都好豐富手打蝦滑 $50蝦滑鮮嫩彈牙,食落都好有蝦味麻辣牛肉餃 $48牛肉大大粒好有誠意,而且餃皮唔會太厚,食落口腔充滿住香辣嘅味道鮮制手打烏冬 $18同普通烏冬真係有分別,爽滑得嚟會比較挺少少,食落個口感更加豐富同掛湯

油趣魚皮 $38
魚皮食落有咬口,配埋恰到好處嘅辣味好開胃

鴛鴦酸菜牛骨湯 $82

手打蝦滑 $50
蝦滑鮮嫩彈牙,食落都好有蝦味

麻辣牛肉餃 $48

鮮制手打烏冬 $18
Dinner
2023-05-31 50 views
去太子飲杯野之前緊係要醫下個肚先~知道呢頭開左616係好興奮,地點方便仲要有好多唔同部位嘅牛食!616每次都係必點鴛鴦沙嗲配牛湯底!沙嗲湯超濃旭,最正食法一定係再碌一個出前一丁再配信州和牛就係絕配!⭐信州牛肉和牛盛 |一份有三個部位羽下肉同牛胸肉油脂分明,肉質嫩滑3款牛肉食落好香口,有濃列牛香味~⭐滑尾龍 | 必點撈咗蛋汁再碌大約12秒,食落好滑溜⭐手打墨魚滑爽口彈牙仲要超級滑~⭐爽滑魚皮小食必點~又係我其中一個favourite!魚皮超爽口,而且好莣惹味開胃,絕對好岩餐前食

⭐信州牛肉和牛盛 |一份有三個部位
羽下肉同牛胸肉油脂分明,肉質嫩滑
3款牛肉食落好香口,有濃列牛香味~
⭐滑尾龍 | 必點
撈咗蛋汁再碌大約12秒,食落好滑溜
⭐手打墨魚滑
爽口彈牙仲要超級滑~

⭐爽滑魚皮
小食必點~又係我其中一個favourite!
魚皮超爽口,而且好莣惹味開胃,絕對好岩餐前食
近排同朋友去打邊爐,餐廳主打食盡多款牛肉部位,今期仲有日本直運到香港嘅信州和牛,而且價錢十分親民又抵食,當然要同朋友分享一下鴛鴦酸菜牛骨湯 $82酸菜湯底酸酸甜甜,味道開胃又惹味,牛骨湯底味道清甜信州和牛肩胛 $78食落油花感重,味道甘甜香口,入口即溶滑尾龍 $48食落有嚼口,牛肉味濃郁,配上蛋漿,口感更香滑牛朴肉 $48脂肪分佈平均,入口軟嫩竹笙 $48口感爽脆,索湯一流豆腐 $28 質感嫩滑豆香味濃,加上少許醬油,味道更香甜炸魚皮 $28放湯底滾一滾,口感半脆半軟,有雙重口感手打蝦滑 $50食落爽彈,味道鮮甜,面頭佈滿蟹籽,更增添口感公仔麵 $12 配料加上公仔麵打底,夠哂飽肚油麥菜 $28娃娃菜 $28打邊爐唔少得蔬菜,今次叫咗油麥菜同娃娃菜,味道清脆爽口,份量亦十足

鴛鴦酸菜牛骨湯 $82

酸菜湯底酸酸甜甜,味道開胃又惹味,牛骨湯底味道清甜

信州和牛肩胛 $78

食落油花感重,味道甘甜香口,入口即溶

滑尾龍 $48

食落有嚼口,牛肉味濃郁,配上蛋漿,口感更香滑

牛朴肉 $48

脂肪分佈平均,入口軟嫩

竹笙 $48

口感爽脆,索湯一流

豆腐 $28

質感嫩滑豆香味濃,加上少許醬油,味道更香甜

炸魚皮 $28

放湯底滾一滾,口感半脆半軟,有雙重口感

手打蝦滑 $50

食落爽彈,味道鮮甜,面頭佈滿蟹籽,更增添口感

公仔麵 $12

配料加上公仔麵打底,夠哂飽肚

油麥菜 $28
娃娃菜 $28

2023-05-26 42 views
呢個價錢就食到由日本長野縣直接運到香港嘅信州和牛都幾抵食😍-一個拼盤・試齊信州和牛三大部位👍🏻信州和牛盛套餐$274🥩信州和牛羽下肉油脂分布細緻,入口嫩滑🥩信州和牛胸肉肉質結實,油脂甚多🥩信州和牛赤身油脂唔係好多,勝在牛肉味濃🥩澳洲五花趾口感脆口彈牙牛肉建議大家可以點牛肉汁加柑桔汁甜甜地又可以將牛既鮮味提昇☺️-牛骨清湯 $62有白蘿蔔,清清甜甜咁有大大嚿牛骨啲湯都幾好飲😃-醇滑嘉士伯 $28而家做緊優好抵飲-洛神玫瑰茶 $16呢度飲品都唔算貴酸酸地幾開胃-黑豚霜降肉 $68好爽脆口感唔錯-手打蝦滑 $50好足料好多隻蝦夠彈牙🥰
呢個價錢就食到由日本長野縣直接運到香港嘅信州和牛都幾抵食😍
一個拼盤・試齊信州和牛三大部位👍🏻
信州和牛盛套餐$274
🥩信州和牛羽下肉
油脂分布細緻,入口嫩滑
🥩信州和牛胸肉
肉質結實,油脂甚多
🥩信州和牛赤身
油脂唔係好多,勝在牛肉味濃
🥩澳洲五花趾
口感脆口彈牙
牛肉建議大家可以點牛肉汁加柑桔汁
甜甜地又可以將牛既鮮味提昇☺️

牛骨清湯 $62
有白蘿蔔,清清甜甜咁
有大大嚿牛骨

好足料
好多隻蝦
夠彈牙🥰

2023-05-26 26 views
超豐盛的牛肉盛宴!呢間有好多間分店嘅邊爐店好多人都有食過😆佢最近推出咗日本長野縣直接運到香港嘅信州和牛‼️梗係要來試吓啦😂最推介係和牛後腿肉,唔會太肥膩,但係又有牛肉味🫶仲有好多人都鍾意嘅滑尾龍!撈埋滑蛋食勁正呀~仲有好特別嘅油脆魚皮,辣辣哋卻沒有炸魚皮那麼熱氣😋湯底揀咗沙嗲湯同牛骨清湯,兩種都好唔錯😀沙嗲湯底記住要叫埋烏冬或者公仔麵超掛汁🥰如果食太多肉仲可以叫下餃子同埋蝦滑都好唔錯㗎😋
2023-05-26 32 views
朋友推介這間616牛肉火鍋叫我黎食,話有好多未食過既刁鑽部位,包未食過,所以我就黎試下-嘩!估唔到$244就可以食到日本長野引入既信州和牛,一次過食到4個部位,仲送多一碟橫格肌,真係好抵食好滿足-罕有部位3送1組合 $244🥩信州和牛後腿肉牛味好重厚度切得剛好油花靚🥰🥩信州和牛肩胛油香十足肉質鮮嫩🥩澳洲五花趾口感爽脆肉質脆嫩🥩送橫格肌呢個部位都好特別牛味好重有口感~-🥩蘇格蘭雪花胸肋$58肉質紋理細緻,油脂豐富,牛肉味濃郁-🍹菊花桂圓露$16清甜潤喉降火-🥟黑豚濃湯餃$68選用本地新鮮黑毛豬肉同新鮮豬皮,好Juicy!-🍜鮮制手打烏冬$18煙韌彈牙-麻辣魚皮$38見到就好有食慾,有種晶瑩剔透的感覺,入口清新,質感爽口彈牙,麻麻辣辣好好食🤤🤤🤤-牛骨清湯$62有蘿蔔同好多牛骨連埋肉,越煲越香,夠晒清甜😋

罕有部位3送1組合 $244
呢個部位都好特別
牛味好重
有口感~

🥩蘇格蘭雪花胸肋$58
肉質紋理細緻,油脂豐富,牛肉味濃郁

🍹菊花桂圓露$16
清甜潤喉降火

🥟黑豚濃湯餃$68
選用本地新鮮黑毛豬肉同新鮮豬皮,好Juicy!

🍜鮮制手打烏冬$18
煙韌彈牙
麻辣魚皮$38

牛骨清湯$62
有蘿蔔同好多牛骨連埋肉,越煲越香,夠晒清甜😋
2023-05-22 37 views
今天我和朋友碰巧品嚐了一間牛肉火鍋專門店,這裡的火鍋湯底非常濃厚,入口醇香,越喝越有味道,回味無窮。不僅如此,牛肉的質量也非常好,而且分了許多不同的部位,可以說是琳瑯滿目,眼花繚亂,可以挑選的餘地也非常大,總體食材非常新鮮,口味純正。在這裡,我有機會品嚐到了日本長野縣直接運到香港的信州和牛,令我留下了深刻的印象。首先,這裡的湯底非常濃郁,有著濃厚的牛骨湯味道,入口醇香,非常適合牛肉的搭配。在湯底中添加了多種香料和調味料,使得湯底更加豐富,味道更加鮮美。每一口湯底都能夠讓人感受到豐富的層次感和深度,越喝越有味道,讓人回味無窮。接著是牛肉的部分,這裡的牛肉質量非常好,口感鮮嫩,非常容易入口,吃起來也非常爽口。店家分別提供了不同部位的牛肉,讓客人可以依據自己的喜好來挑選,而且每一種部位的牛肉都有其獨特的風味和口感,非常值得一試。其中最令我印象深刻的是店家所引進的信州和牛,這種牛肉肉質極佳,口感十分嫩滑,且帶有獨特的甜味,令人難以忘懷。而且,這家店的牛肉也非常新鮮,質量絕對有保證,讓人可以安心地享用美食。值得一提的是,這家店今期主打親民價錢,讓更多人可以嚐到這裡的美食。而且,即使是最高級的信州

值得一提的是,這家店今期主打親民價錢,讓更多人可以嚐到這裡的美食。而且,即使是最高級的信州和牛,價格也非常合理,是非常值得推薦的一道菜式。

總體而言,這家牛肉火鍋專門店湯底濃郁鮮美,牛肉質量良好且分部位供應,讓客人可以根據自己的喜好挑選,食材非常新鮮,口味純正。而且,店家今期主打親民價錢,讓更多人可以享受到美味的牛肉火鍋,真是一個非常良心的餐廳。
2023-05-11 50 views
去完買花,下午1點幾到太子616,叫左二人火鍋套餐。職員叫手機掃code落單,見未點野已經一人有一個$10醬料費,後尾問職員佢話因為店鋪冇加一,所以收醬料費。除左一般醬料,佢有個好特別嘅係牛肉汁+金桔,呢個真係正,用嚟做烏冬汁一流。湯底:叫左牛骨清湯,真係幾清,入面有5大塊蘿蔔同大大舊牛骨,其他湯底另+$20。鮮蔬拼盤:如圖,睇落唔多,蜂巢豆腐2粒,芋絲4粒,金菇半扎左右,娃娃菜應該3棵,後尾都夠嘅。匙柄:好淋好濃牛味,建議滾6秒就食,夠鐘拎上嚟見到粉紅色,有啲怕怕,但照食,真係好好味丫。橫隔肌:食落牛味比匙柄再濃啲,睇落冇乜脂肪,但食落好淋,肉質實過匙柄一啲,好食。正花趾:牛味較淡,肉質實一點。牛駝峰:睇到有啲驚,有接近半塊係白色嘅,點知食落冇成口油,有啲脆脆地,幾得意。炸魚皮:好大碟,好脆冇益油味。兩支飲品都唔係好甜,尤其是玫瑰洛神花茶酸酸甜甜,好解膩。每碟牛都好新鮮好有牛味好特別,同肥牛係兩個世界,不過每碟唔多,十塊左右,每塊都係大過舊蜂巢豆腐多啲啲,食完都唔覺得好飽,之後仲可以食甜品😆
去完買花,下午1點幾到太子616,叫左二人火鍋套餐。
正花趾:牛味較淡,肉質實一點。
炸魚皮:好大碟,好脆冇益油味。
兩支飲品都唔係好甜,尤其是玫瑰洛神花茶酸酸甜甜,好解膩。

二人火鍋套餐
牛骨清湯湯底