2019-06-21 1357 views
在Open Rice上訂位,成功完成的話會有Asia Miles賺。如約期時間到達,人不多,所以感覺服務幾好。 店員會預先給你講解每個部份的特點, 讓你知道怎樣點菜。每枱有一部ipad ,用來點菜用, 每個項目都附上照片,所以你會很清楚選擇自己想要的。這是一間愛牛之人的選擇,一次過有齊不同部位的牛肉及牛內臟給你揀,每碟份量不會太大,所以可以點多幾款試下,有些部位平日會比較少見的。牛之外的選擇,花甲鍋不錯, 不過顧著吃 ,可能忘記了拍照😅整體來說,是可以encore的小店。湯底有很多選擇 ,今次選了鴛鴦鍋蘿蔔牛腩及麻辣, 意想不到牛腩都不錯!叫了好幾份牛,分不太清楚是那個部位了🤣牛筋丸,超水準!蝦滑牛的結構圖油麥菜,賣相美觀,但份量少了點。炸魚皮黄喉,之前從未吃過,爽爽的口感。牛肉餃子,juicy手繪畫,展現元朗新舊外貌門口有些懷舊機玩,食客免費的,可以試試😆

牛之外的選擇,花甲鍋不錯, 不過顧著吃 ,可能忘記了拍照😅

整體來說,是可以encore的小店。

湯底有很多選擇 ,今次選了鴛鴦鍋
蘿蔔牛腩及麻辣, 意想不到牛腩都不錯!
叫了好幾份牛,分不太清楚是那個部位了🤣

牛筋丸,超水準!
蝦滑
牛的結構圖
油麥菜,賣相美觀,但份量少了點。
炸魚皮
黄喉,之前從未吃過,爽爽的口感。
牛肉餃子,juicy

手繪畫,展現元朗新舊外貌

門口有些懷舊機玩,食客免費的,可以試試😆
2019-05-23 1413 views
對於香港來講616牛肉火鍋算好正宗,性價比都好,好多家分店,新鮮現切,啖啖肉想有牛肉味濃D最好就清湯616火鍋🍲店裝修都幾特色,睇落好有情懷,好文藝。推薦🐂:吊龍伴、封門柳、金花趾、雙成肉牛肉超級嫩,牛丸都好爽彈口,真喺滾一滾,神仙企唔穩啊。一至四時間任食,其他時間用餐100分鐘,所以來之前最好提前預訂。

想有牛肉味濃D最好就清湯

616火鍋🍲店裝修都幾特色,睇落好有情懷,好文藝。
推薦🐂:吊龍伴、封門柳、金花趾、雙成肉
牛肉超級嫩,牛丸都好爽彈口,真喺滾一滾,神仙企唔穩啊。
2019-05-23
Credit Card Offers
  • 封門柳
  • 牛朴肉
  • 吊龍伴
  • 金花趾
  • 匙柄
今晚去咗616牛肉火鍋專門店(元朗分店),湯底叫咗牛骨清湯,另外仲叫咗六款肉🐮🐮、牛丸、唐生菜🥬🥬、白飯🍚🍚、飲品🍺🍺......呢到簡直係鐘意食牛朋友嘅天堂,有廿幾三十款牛嘅唔同部位揀,啲肉嘅價錢都係都係$48至$68左右,一碟唔多大概有10塊,份量少而價錢唔貴,可以試多款肉😛!!每款肉都有唔同嘅口感,基本上亂叫都唔會中伏🤩 推薦!無記錯吊龍伴比較肉味重,口感偏腍,而且肥瘦適中,唔會話煮得耐變韌😛😛

2019-04-29 1430 views
作為一個牛迷,得知元朗有一個食全牛既火鍋店,一於襯住復活節四日長期,同埋男朋友入黎試一試佢。😋😋😋.黎到616牛肉專門店,已經係夜晚既十點,估唔到入面重有唔少客人,睇黎食物既水準應該相當唔錯。.一坐底,我地已經急不及點餐。餐廳係用ipad 點餐,非常方便快捷。而且侍應見我地第一次黎,重好貼心咁為我地講解咗ipad既用法同埋推介咗唔同部位既牛肉俾我地。.係店員既推介之下,我地簡咗鴛鴦酸菜牛骨湯底。酸菜湯底非常夠味,加上少少辣,令人好開胃;至於另一邊既牛骨湯底亦都唔輸蝕,湯底非常清甜,牛腩又入味又淋.係牛肉方面,我地方便揀咗匙柄、美國天然牛胛肩翼、三花腱同牛舌。值得一讚既係牛胛肩翼肉質結實,無筋夾雜,入口整片十分柔嫩重有一個驚喜就係牛舌,入口爽脆彈牙,肉質軟滑。另外,我地重叫咗黑豚梅花肉、響鈴、娃娃菜、雙拼牛肉餃、烏冬雙拼牛肉餃包括咗原味同麻辣,一咬落去,無論係原味定麻辣,新鮮既肉汁都係口入面爆發出黎,濃郁既牛肉味久久揮之不去,係口腔入面迴盪。👍🏻👍🏻👍🏻唯一既小失望就係黑豚梅花肉,肉質比較粗糙。但對於一間專食牛肉既專門店黎講,絕對係情有可原。$28兩個稻庭烏冬,價錢合理,烏冬爽口彈牙。自
係店員既推介之下,我地簡咗鴛鴦酸菜牛骨湯底。

值得一讚既係牛胛肩翼肉質結實,無筋夾雜,入口整片十分柔嫩

重有一個驚喜就係牛舌,入口爽脆彈牙,肉質軟滑。

另外,我地重叫咗黑豚梅花肉、響鈴、娃娃菜、雙拼牛肉餃、烏冬

$28兩個稻庭烏冬,價錢合理,烏冬爽口彈牙。

自家製玫瑰洛神花茶,酸酸甜甜,非常適合打邊爐時候飲,可以消滯解膩。
最後埋單,食到肚都漲哂,計埋折扣每位都係200蚊,簡直係物超所值!推薦大家都可以試下616。

• 牛舌
  • 自家製牛肉餃
2019-03-09 1741 views
多數趁佢半價嘅時間先會去食,有種上咗去深圳打邊爐嘅感覺,特別抵。每次入到去坐低,佢都會問你「黎過食未」,之後就會介紹嗰日主打嘅嘢食,感覺好窩心,佢啲嘢食都唔貴,牛肉方便40至六十幾不等,蔬菜亦有比較矜貴嘅羽衣甘藍,上菜嘅速度都唔慢, 10分鐘以來一定上到菜,分量同深圳嘅餐廳差唔多,兩個人食多數係六樣嘢左右先夠飽, 三花趾,五花趾必食,埋單二百零蚊,唔算貴而且佢又新鮮,環境亦都比較闊落,仲有差電位,食完仲可以喺附近行吓街,距離千色店好近
$150 (Dinner)
2019-03-01 1142 views
It was great if u like beef its not cheep tho There are lots of different fancy never hear of beef you can chose It's shop of the hot pot was amazing for sure got lots of salt and smg thoNeed to drink lots and lots of water after eating Stuff are not that helpful their Cantonese is so bad they can't really speak English but the iPad was really helpful

2018-12-22 1501 views
諗住冬至同家人食吓呢間全牛,第一次嚟食,叫咗個花雕醉蜆鍋,食到最後有十幾隻係冇開口,所以冇食到,連埋已食咗冇肉嘅殼俾職員幫我拎走,隨口講話有好多隻蜆冇開,點知之後有職員過嚟講話換過第2鍋俾我哋,我哋話唔駛佢都再俾咗碗花甲我哋,真係好好!黑豚濃湯餃好味好多汁,黑豚霜降肉好爽好好味 ,其他牛嘅就點咗職員推介嘅比較淋嘅肉,因為我哋有老人家食。最後仲送咗2支聖誕老人筆!職員好有禮貌又好細心咁講解我哋點嘅食材煮嘅時間!會有下次的😋
2018-12-22
2018-12-04 1723 views
走入元朗,一班牛痴走去呢間牛肉火鍋專門店。牛盛宴正正等緊我哋,我哋就用店提供給我哋嘅 iPad 點餐。餐桌紙有教你淥幾多秒 。寫到明:首柯打信心保證二十分鐘送齊。沙漏流完,有咩漏,免費請你食!真係唔駛廿分鐘,所有嘢都嚟齊,真係又感動又滾動。個鴛鴦鍋湯底味道濃醇,一邊溶岩沙嗲湯底,另一邊牛骨清湯湯底,內有香甜票米。也叫了兩樣海鮮,蝦滑,扇貝,都幾好味。牛肉新鮮牛舌爽滑估唔到係手打牛滑,聽講係人手打造,真係特別嫩滑,美味。值得推介!唯一唔好係洗手間,要走到大廈之間嘅公廁。兩舊水食到飽,真係好滾動嘅一晚。
走入元朗,一班牛痴走去呢間牛肉火鍋專門店。

餐桌紙有教你淥幾多秒 。

真係唔駛廿分鐘,所有嘢都嚟齊,真係又感動又滾動。

牛肉新鮮

牛舌爽滑

估唔到係手打牛滑
,聽講係人手打造,真係特別嫩滑,美味。值得推介!

唯一唔好係洗手間,要走到大廈之間嘅公廁。

兩舊水食到飽,真係好滾動嘅一晚。

2018-12-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$208 (Dinner)
  • 手打牛滑
  • 牛舌
  • 牛骨湯
2018-11-25 1166 views
天氣轉涼,最好就是食火鍋啦!平日經過這間616牛肉火鍋專門店已想來試試,今日正是好時機!踏入店門,幾位店員已熱情地招待,並詢問我們是否第一次光臨,正好奇為何這樣問時,店員已把我們帶到座位上,並詳細地介紹用餐時間,點餐方法及推介菜式。616牛肉火鍋專門店,故名思義就是專門賣牛肉的,所有有很多特別的牛肉部位。用ipad點菜,按圖入去有詳細介紹每個部位的味道,口感等特點。餐紙上亦印有不同部位的最佳煮食時間,非常用心。點菜前先送上餐前小食,西瓜清甜爽口,最適合吃火鍋前先下下火。在ipad點了第一輪食物後,店員會送上沙漏,表示如果食物在點餐後20分鐘內未能送上,送漏的食物就免費請你食。這樣確保食物能準時送上,減少漏單,值得一讚!湯底選了牛雜鍋,非常足料。沙漏流到一半,所有食物已全部到齊。牛肉切成薄片,放入鍋內幾秒不沾醬汁已很有牛肉味,再吃一片沾上牛肉汁,又是另一層次。很少地方可以吃到的黑柏葉,放入湯內幾秒沾特製醬汁吃,夾口惹味。蝦滑爽口彈牙,皇帝菜新鮮,油豆腐放入鍋內,盡吸湯底精華,再吃鍋底的已煮得入味的牛雜,身為愛牛之人實在非常滿足 !最後加了一份菊花冰粉,帶著淡淡菊花味的冰粉一口一口地滑進口
天氣轉涼,最好就是食火鍋啦!
餐紙上亦印有不同部位的最佳煮食時間,非常用心。

湯底選了牛雜鍋,非常足料。
沙漏流到一半,所有食物已全部到齊。

最後加了一份菊花冰粉,帶著淡淡菊花味的冰粉一口一口地滑進口裡,為這一餐劃上完美的句號。
2018-11-23
$150 (Dinner)
  • 金花趾
  • 牛朴肉
  • 牛雜湯底
  • 黑柏葉
  • 菊花冰粉
2018-10-29 653 views
由於男朋友超中意食牛,普通既牛部位已經滿足唔到佢所以就特登搵左呢間牛肉火鍋專門店同佢食基本上成餐都係我男友拍板我剩係負責等食其中《牛心錠》係我比較中意食,咬落去第一下係脆脆地但又幾滑 口感幾特別同我原本諗既有出入 有驚喜其餘既部位都好新鮮,中意食牛既絕對可以黎試下
由於男朋友超中意食牛,普通既牛部位已經滿足唔到佢

所以就特登搵左呢間牛肉火鍋專門店同佢食
基本上成餐都係我男友拍板
我剩係負責等食

同我原本諗既有出入 有驚喜

其餘既部位都好新鮮,中意食牛既絕對可以黎試下

2018-06-30
$220 (Dinner)
  • 牛心錠
2018-10-06 1200 views
><平日夜晚都咁full house 可能喺天氣涼咗限時個半鐘 自己要睇緊d時間食店員提議咗幾款多人嗌嘅部位 同時拎咗幾片西瓜嚟做小食醬料費就每人$10 自助形式拎嘅鮮牛油醬油, 秘制牛汁, 沙茶醬炸蒜 蒜蓉 蔥 芫荽...應有盡有鴛鴦酸菜牛骨湯($78)一開始就dum咗娃娃菜落去 等佢煲腍哂又嗦哂酸酸哋辣辣哋嘅湯汁金花趾($68)淥熟變咗牛"月展"咁樣 偏有嚼勁美國肩胛翼板($48)幾重肉味 又嫩口牛朴肉($48)話係平時食嘅肥牛, 但係又唔似喎手打蝦膠($48)幾爽口 浮起咗就食得紫菜響鈴($38)又睇得又食得娃娃菜($28)一塊塊方便去淥稻庭烏冬($28)真係急凍靚烏冬 ><><><><><><><><><><616牛肉火鍋專門店元朗西菁街9號富盛大廈地下95-100號舖
平日夜晚都咁full house 可能喺天氣涼咗
限時個半鐘 自己要睇緊d時間食

店員提議咗幾款多人嗌嘅部位
同時拎咗幾片西瓜嚟做小食

醬料費就每人$10 自助形式拎嘅
鮮牛油醬油, 秘制牛汁, 沙茶醬
炸蒜 蒜蓉 蔥 芫荽...應有盡有
鴛鴦酸菜牛骨湯
鴛鴦酸菜牛骨湯($78)
一開始就dum咗娃娃菜落去
等佢煲腍哂又嗦哂酸酸哋辣辣哋嘅湯汁
金花趾
金花趾($68)
淥熟變咗牛"月展"咁樣 偏有嚼勁
美國肩胛翼板
美國肩胛翼板($48)
幾重肉味 又嫩口
牛朴肉
牛朴肉($48)
話係平時食嘅肥牛, 但係又唔似喎
手打蝦膠
手打蝦膠($48)
幾爽口 浮起咗就食得
紫菜響鈴
紫菜響鈴($38)
又睇得又食得
娃娃菜
娃娃菜($28)
一塊塊方便去淥
稻庭烏冬
稻庭烏冬($28)
真係急凍靚烏冬
><><><><><><><><><><
616牛肉火鍋專門店
元朗西菁街9號富盛大廈地下95-100號舖
2018-10-04
美國肩胛翼板
2018-10-04 459 views
終於第一次來幫襯 (上一次來等位,等了超過30分鐘個號碼都無跳過, 走人了).今次也一樣的等了30分鐘, 頭15分鐘在門口等,後15分鐘入店內坐住等.店內等候區可以坐4個人, 其中兩個位可以打機, 兩個位可以睇雜誌.至於入座的安排又不覺得是先到先入.  執台也執了10分鐘有多, 最後等了超過30分鐘的, 下次都係提早訂位好了.店內裝修好有元朗的情環, 因為墻上的繪畫都是元朗的建築物.坐好後, 店員也介紹了自助落單的程序, 大致也是用IPAD點了, 最後要按"確認"我們點了牛骨湯, 3款牛, 牛丸, 牛腩, 配菜.等了大約15分鐘就上齊了,  牛骨湯內有幾件牛骨, 粟米, 蘿蔔, 牛肉3款, 其中一款係安格斯, 一款牛朴肉, 一款匙柄, 我覺得三款都係急凍機切的, (跟在國內手切的明顯不同).但三款肉都軟滑好食,其中又以匙柄最有牛味.牛丸是國內吃的的質感 (有肉味,又不會太彈).慢煮牛腩偏肥, 但都好食的.蝦滑都新鮮好食.其他配菜有蘿卜, 娃娃菜, 響鈴, 烏冬, 每款好似28元, 有點偏貴.環境 : 台與台之間都好緊密, 特別店舖中間的位置, 基本隔離台在聊天我們都聽得好清楚.味道 :
下次都係提早訂位好了.

店內裝修好有元朗的情環, 因為墻上的繪畫都是元朗的建築物.
我們點了牛骨湯, 3款牛, 牛丸, 牛腩, 配菜.
等了大約15分鐘就上齊了,
牛骨湯內有幾件牛骨, 粟米, 蘿蔔,
但三款肉都軟滑好食,其中又以匙柄最有牛味.
牛丸是國內吃的的質感 (有肉味,又不會太彈).
慢煮牛腩偏肥, 但都好食的.
蝦滑都新鮮好食.

味道 : 湯底唔錯, 食了都唔口渴,  牛肉也有肉味.
價格 : 每款牛大約48 / 68, 每碟大約50-100克,  配料就每款28元, 例如烏冬一件就28, 有點貴.

2018-10-01
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$230 (Dinner)
  • 牛丸.
男友超級喜歡食全牛火鍋,所以我地久唔久都會返深圳食,始終香港好少choice但係前一晚我search到元朗有泥間餐廳,所以決定來試下餐廳5點開門,我地準試到達,由於事先訂左位,所以直接入座。唔好以為5點泥個時間會少人呀,就我地所見,餐廳都坐左8成架,可能因為餐廳19:15前結賬有88折啦餐廳係用IPAD點餐,清楚易明,仲有我最鐘意每個客人既墊台紙都有寫清楚唔同部位既牛肉要放幾耐,超級正!我地點左牛骨湯底,清得來又有味!除左有唔同部位牛肉外,泥到有男友最喜歡的胸口膀(大陸叫胸口油),我地叫左4碟呀牛肉好好味,另外我地點左油麥菜,紫菜卷同牛肉餃子~麻辣牛肉餃子太辣,我地覺得麻麻餐廳限時1.5小時用餐,我地兩個人剛剛好員工都幾友善,環境都企理,價錢(未折扣前)係大陸的約兩倍。我同男友都話,有折扣的話當然泥到好過返大陸食啦
但係前一晚我search到元朗有泥間餐廳,所以決定來試下

餐廳5點開門,我地準試到達,由於事先訂左位,所以直接入座。

我地點左牛骨湯底,清得來又有味!
牛肉好好味,另外我地點左油麥菜,紫菜卷同牛肉餃子~
麻辣牛肉餃子太辣,我地覺得麻麻

餐廳限時1.5小時用餐,我地兩個人剛剛好

2018-09-30
$180 (Dinner)
Coupon
  • 胸口膀
2018-09-28 345 views
我對牛肉既愛,已經超越了地方及環境的限制。連續多日高溫,大熱天時, 都要熱騰騰、無阻我食牛牛既決心 去616 食下美味牛牛。雖然33度,但都約左朋友山長水遠由藍田坐車出元朗食牛,只要冷氣夠,就冇有怕喇!  至於打邊爐位置,係有D 難搵。位置於譚仔雲南米線附加,地下有機打,都算幾吸引。未食野之前打返舖機都幾過穩。舖面隔黎就係停車場,如果吾識搵, 真係會可小心走左入去。 所以各位真係要小心吾去去錯啊。呢度環境幾大,有30-40個位,都算係幾闊落呀。行入啲仲有個醬料bar添 ,醬料吧有秘製牛肉汁甜甜地好鮮味,還有金桔卡可以加入調味料入面係是幾特別的一款醬料。飲品有自家製的菊花桂圓露!自家製新鮮菊花桂圓露便宜新鮮, 15元一樽,但沒有桂圓肉可食用,只有煲好了的桂圓露。點菜是用電子手帳來落單,對於低科技的我來說是比較困難,我仍是喜愛傳統的用紙筆落單。墊枱紙上有牛的各部分以供分析, 並會教導牛的哪些部分需要使用多少時間內弄熟。湯底方面: 我們點了鴛鴦酸菜牛骨湯及鴛鴦青花椒牛骨湯。酸菜好醒胃、好野味,牛骨味重但有些杗至於牛肉有唔同嘅部位,每一款部位也有不同的煮熟時間,墊枱紙上有教的。值得一讚係個紫菜

牛骨味重但有些杗

至於牛肉有唔同嘅部位,每一款部位也有不同的煮熟時間,墊枱紙上有教的。值得一讚係個紫菜響鈴,好脆好特別,好好味。仲有台灣菜,在香港是未見過的。
2018-09-05
Tasting Event
  • 紫菜響鈴
呢間616牛肉火鍋店真係牛魔王嘅世界🐮😈 唔怪之得我個牛魔王friend一定要捉我陪佢去食啦😂😂一坐低店員就上咗西瓜先 有啲似海底撈嘅做法喎😛 望一望ipad點餐 全部都係牛!!🐮 仲要啲部位好旮旯既都有!平時冇聽過冇食過 例如 牛駝峰 橫隔肌😲😲 咁特別真係要試吓啦!😲橫隔肌同平時見到牛肉既顏色唔同 呢個深色好多!😲 食落原來都幾滑!$48就食到 不妨一試😛 牛朴肉似平時食到既鮮牛😛 牛味重 脂肪比例分佈好平均 記得跟餐廳教既食法 碌8秒就好食啦😋😋胸口膀牛胸口既一塊小脂肪 一開始見到以為牛油🙈🙈 驚好肥🙈 但原來食落幾爽口 牛味超濃!我朋友就幾鍾意食啦😝 我就覺得蘇咗啲😂牛丸呢個十分推薦💯 同平時四洲嗰啲完全唔同 呢個口感彈牙 食到一絲絲牛筋嘅味道😋 牛味亦非常濃郁😋😋 仲差啲爆汁添啊😝食完咁多牛 最後梗係要叫個稻庭烏冬同啲菜balance下啦☺️ 稻庭烏冬$28有兩個 都幾抵 食落滑溜溜☺️ 撈埋啲牛肉同牛肉汁一齊食 正🤤 呢間616火鍋店仲要唔收+1架原來😲 又抵左😝 哈哈

一坐低店員就上咗西瓜先 有啲似海底撈嘅做法喎😛

胸口膀