2020-04-24
放假約朋友食飯,朋友帶咗我嚟一間工廠大廈的餐廳,餐廳名叫森泰遠甜品餐廳,聽個名我初初仲以為只係食甜品。去到門口見到一個綠悠悠嘅招牌,再配合埋個白雪雪嘅門口,頓時覺得自己好似好文青Feel一行入門口,一樣有抗疫三寶,包括要戴上口罩、量體溫同埋用消毒酒精搓手一樣照做足,咁就安心哂。安排好座位後,職員就拎咗餐具比我哋,可以出去拎嘢食,原來係半自助午餐。先有一個主菜,另外有一D餐前小食、沙律、餐湯同埋飲品可以任飲任食。主菜朋友就點咗白汁吉列魚柳飯,而我就因為連早餐都未食,見到有個All Day Breakfast就毫不考慮就點咗。喺等緊主菜期間,我地就行咗出去拎嘢食,呢到都講明要戴住口罩先可以出去拎食物,令到食客感覺安心好多。拎咗個湯,係菜乾湯,飲落好似有D羅漢果嘅味道,啱哂我呢D氣管唔好又時冷時熱嘅天氣下飲,仲要幾好味。先上咗朋友個白汁吉列魚柳,偷食咗佢一啖,個白汁好好味,唔似出面一般餐廳嘅生粉汁嘅感覺。而魚柳望落份量都夠多,我睇到朋友食哂D飯都仲有魚柳未食完,果然抵食!到我個All Day Breakfast,一嚟到我忍唔住嘩咗聲,我真係無見過一個All Day Breakfast嘅牛角包
到我個All Day Breakfast,一嚟到我忍唔住嘩咗聲,我真係無見過一個All Day Breakfast嘅牛角包係咁大個,份量係足足有平時食開嘅牛角包三個!
另外除咗個包,仲有煙肉、火腿、蛋、腸、黃豆同埋少量生果,真係好多嘢,最後都係食唔哂,朋友清埋底。
兩個人食埋單都係$124,抵食!