2024-12-20 6563 views
數月前嚐過 Amelia 的無限追加豪華盛宴菜單,至今念念不忘,知道近日注入全新海鮮元素,沒有抗拒的理由,馬上行動!聖誕將至,海港城正門的聖誕佈置聞名遐邇,吸引非常多遊人拍照,就像旁邊的 Amelia 也許受惠,周三晚全場滿座,有興趣記得預先網上訂位。既來之,吃好啲,選擇了:每位$698 最高級別的 Prime 專尚餐目升級$188 無限添加北海道仙鳯趾生蠔升級$248 無限追加阿拉斯加皇帝蟹腳及美國緬因州龍蝦尾先講追加項目:北海道仙鳯趾生蠔平日在廚師發辦才吃到的令和怪物,珍貴皆因大隻且極滑溜,大啖入口,幸福滿瀉!與在和食店品嚐的唯一分別是醬汁,別了日式醋啫喱,換上檸檬汁及雞尾醬汁,更合我意。阿拉斯加皇帝蟹腳及美國緬因州龍蝦尾再來龐然巨物,啖啖肉,鮮美富烤香,記得趁熱食。Amelia 的任食菜單之所以受歡迎,另一原因是供應A5鹿兒島/仙台牛肉,真是食兩件已經值回票價,我哋當然唔客氣啦,試足四個不同部位。A5鹿兒島和牛肉眼A5鹿兒島和牛西冷因為和牛脂肪含量高,建議七成熟,A5和牛冇得輸,尤其喜歡肉眼軟嫩非常。A4宮崎和牛上肩胛A4宮崎和牛肩扒因為是A4試吓五成熟,個人覺得比較膩,還是七成
阿拉斯加皇帝蟹腳及美國緬因州龍蝦尾
既來之,吃好啲,選擇了:
每位$698 最高級別的 Prime 專尚餐目
升級$188 無限添加北海道仙鳯趾生蠔
升級$248 無限追加阿拉斯加皇帝蟹腳及美國緬因州龍蝦尾
先講追加項目:
阿拉斯加皇帝蟹腳及美國緬因州龍蝦尾
再來龐然巨物,啖啖肉,鮮美富烤香,記得趁熱食。
A5鹿兒島/仙台牛肉
A4宮崎和牛上肩胛
A4宮崎和牛上肩胛
因為是A4試吓五成熟,個人覺得比較膩,還是七成熟適合,上肩胛很有咬口,牛肩相比軟嫩。
A4宮崎和牛肩扒
前菜方面,我們亦吃了:
火腿拼盤
火腿拼盤
精選周打海鮮湯
精選周打海鮮湯
主菜也吃了:
甜品
椰子雪糕
限時120分鐘其實有些趕,建議策略,在品嚐生蠔、蟹腳的同時先點選主菜海鮮,最後主攻和牛,食完之後才慢慢傾偈!
環境舒適,氣氛熱鬧,運作順暢,等待時間合理。
2024-12-18
2024-10-17 29441 views
適逢一舊同事又升職,他一向沒忘記我是當年曾栽培過他,約我今天吃他付鈔的一餐升職飯,順便聊聊天談談工作近況,我亦洗耳恭聽舊公司現在的人事狀況變遷到怎樣。他選的餐廳頗有來頭,是一間在西班牙甚出名的餐廳,過江龍來香港在海港城海運大廈開了全球第一間的分店 - Amelia Hong Kong,吃的是新派義大利歐陸美食 。餐廳背後的廚師是米芝蓮星級名廚,最近推出了一個120分鐘無限海鮮盛宴。當中有三個級別的套餐可選擇,任飲任食來自全世界的美酒和海鮮,甚至鹿兒島/仙台A5級的和牛,今晚我們選了$698一位的專尚餐目。舊同事知我甚喜愛吃蟹腳,餐廳也預備了添加三款價錢,就可以任吃生蠔、龍蝦和蟹腳。就此我們也添加了$328的那款,任點任吃北海道生蠔、緬因洲龍蝦和阿拉斯加皇帝蟹腳。餐廳每様的出品,以即叫即做的模式烹調,務求各樣出品都是熱騰騰新鮮奉客,不像吃自助餐般一早已預備定的。$698的專尚餐單,除了一共有十二款的前菜可選之外,主菜也有六款之多,加上在其餘二款的餐目裡的美食,也是能任點任吃,絕無欺場,只怪閣下的胃,不能有更大的收納空間而已。最盛讚的主菜,就是那A5級的和牛西冷和肉眼,肉質非常嫩滑和新鮮,

最盛讚的主菜,就是那A5級的和牛西冷和肉眼,肉質非常嫩滑和新鮮,燒得也恰到好處,半個手掌大細一份,單止吃上三份,今晚$698的價值,已應該收支平衡和已封了蝕本門。

其餘炭燒的野生鮑魚是四頭規格,珍寶虎蝦也是新鮮大大隻獻上,清蒸的野生貴妃蚌也是即點即蒸,還有西班牙八爪魚也非常鮮甜。
甜品方面有細滑的巴士克芝士蛋糕和提拉米蘇是餐廳的signature必點之選。
這餐廳放題式的美食,雖然沒酒店自助餐的食物廣闊和多樣,但這餐廳吃的是精品和食材高貴,對現今香港重質不重量的食客來說,這間米芝蓮餐廳,我值得向大家推薦。
2024-10-15
2024-08-24 47357 views
Amelia Hong Kong這家位於尖沙咀海港城,餐廳最近推出了「2小時無限豪華盛宴菜單」,分為3個價錢等級:HKD498 / HKD598 / HKD698💰餐廳裝潢高級,環境氛暗,很有氣氛🤍 窗邊座位更可以欣賞到漂亮的維港景色呢~✨我們選擇了HKD698的「PRIME專尚餐目」,包含了BASIC及PREMIUM內的所有菜式🤩 A5和牛、野生鮑魚、巴斯克芝士蛋糕全部任吃!!🤤 另加HKD158更可任吃珍寶生蠔呢!!🦪推薦菜式:🤍生蠔:超級肥美!而且也很新鮮及creamy🤤🤍A5和牛肉眼:肉質柔嫩多汁,入口即化😋🤍香煎鵝肝:外脆內裡綿密柔滑,煎得香口,油脂豐富多汁😍🤍巴斯克芝士蛋糕:外層焦香,口感濃郁細滑,不會過於甜膩👍🏻整體食物質素非常不錯,上菜速度也很快,而且環境氣氛很好,很適合前來慶生呢~🎂🩷📍Amelia Hong Kong - 尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G63號舖

1990 views

推薦菜式:

🤍生蠔:超級肥美!而且也很新鮮及creamy🤤

🤍A5和牛肉眼:肉質柔嫩多汁,入口即化😋

🤍香煎鵝肝:外脆內裡綿密柔滑,煎得香口,油脂豐富多汁😍

🤍巴斯克芝士蛋糕:外層焦香,口感濃郁細滑,不會過於甜膩👍🏻

2024-07-22 25025 views
好多人介紹呢間位於尖沙咀海港城嘅Amelia,話可以無限任食由米芝連大廚Paulo Airaudo設計嘅菜式,所以我哋六月下旬去咗食佢最貴$698個Prime Menu。.戴返頭盔:諗住去慶祝,所以用想食咩叫咩嘅心態,冇試哂所有品項🙆🏻‍♀️可能體驗唔夠完全🙇🏻‍♀️.▪️Deluxe Unlimited Feast - Prime Menu▪️$698/ person.一開始叫咗兩份Main-和牛西冷&烤羊架,等咗半個鐘都未到,問下先知甩咗單😂- A5鹿兒島和牛西冷: 叫Medium Rare,俾Medium Well,多筋,牛味清淡,和牛軟嫩感欠奉- 烤紐西蘭羊架:羊羶味淡,啱哂怕羶人士- 香煎鵝肝配黑醋汁:完全得油味,好獨特- A4宮崎和牛小排:部位較有texture,牛香清淡,overcooked- 炭烤珍寶虎蝦:大大隻清甜爽口,有encore😋- 炭烤四頭野生鮑魚:其中有隻好堅強💪🏻切唔斷咬唔開,相信係鮑魚界嘅Hulk🤟🏻- 北海道野生帆立貝:新鮮清甜😋encore咗兩rounds甜品:- Tiramisu:冧酒味超重,咖啡味淡,Mascarpone cheese味淡- 鮮制開心果意

- 烤紐西蘭羊架:羊羶味淡,啱哂怕羶人士
- 香煎鵝肝配黑醋汁:完全得油味,好獨特
- 炭烤珍寶虎蝦:大大隻清甜爽口,有encore😋
甜品
- 鮮制開心果意大利雪糕:寫係Gelato,但食落係雪芭,開心果好香濃😋加咗脆cereal口感一流🤩(encore就冇咗cereal)
- 招牌開心果巴斯克蕉香芝士蛋糕:好濃重開心果味🤩口感好紮實,encore!

小結:
- 海鮮🉑但其實鮑魚完全咬唔開都幾有趣😅
- 甜品巴斯克芝士蛋糕🉑
- 肉類:不予置評
- 環境:冷氣超弱,成程飯出哂汗
- 服務:幾好,除咗一開始叫兩個Main甩單半個鐘
- $698食到幾隻虎蝦、帆立貝同巴斯克芝士蛋糕
-認蠢🐷(🙈咁大個人睇嘢都唔認真)當時唔知有社交平台免加一嘅優惠🤣,去食嘅就記得用

Amelia Hong Kong

📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G63號舖

A4宮崎和牛小排
炭烤四頭野生鮑魚
炭烤珍寶虎蝦
Tiramisu
鮮制開心果意大利雪糕
招牌開心果巴斯克蕉香芝士蛋糕
$768 (Dinner)
Celebration
Anniversary
炭烤珍寶虎蝦
鮮制開心果意大利雪糕
招牌開心果巴斯克蕉香芝士蛋糕
2025-01-11 54 views
本來book 唔到早d 只有8pm, 但前一日confirm booking 時俾我地改到7pm.去到門口staff 有解釋下個menu, 不過由於事前我都有睇過下d comment 同食評,大概都知個玩法。2小時all you can eat, 落單就只有頭1.5 小時,可以坐埋最後半小時。我地叫左Prime 個package, 因為我同朋友都係seafood lover. Starter 係自己手機落order, 每次可以叫4 款(每人兩款,飲品同甜品都計)跟住就要等10 mins 先可以再手機落單。而main 呢就要叫d staff 落order, 兩個人每人每次可以落2 樣,但要食完一樣先可以再加。一開始我地都擔心咁樣會等好耐,但其實唔係,上菜速度係非常合理,見到d Staff 好忙走黎走去,但完全無扮見你唔到嗰種態度同好有耐性take order. 值得一讚。 我地食左大概一個鐘其實已經有d 飽,咁落單只有頭1.5小時可以落,之後半小時係俾你食埋d 嘢同坐多陣。 最後15 mins 前有staff 會提仲有15mins 可以落單,咁你可以揀埋最後一次嘅main. 最後我地有2
我地食左大概一個鐘其實已經有d 飽,咁落單只有頭1.5小時可以落,之後半小時係俾你食埋d 嘢同坐多陣。 最後15 mins 前有staff 會提仲有15mins 可以落單,咁你可以揀埋最後一次嘅main. 最後我地有2個雪糕order 無黎,由於已經無得再用手機check 返,唯有同staff 講,佢亦好友善幫我地follow up.
講返啲嘢食, starter 嘅Parma Ham 同蠔湯係出色嘅,芒果大蝦沙律正常,吞拿魚沙律就唔係一塊半生熟嗰種,而係好似吞拿魚面包嗰d, 個人就唔太鍾意。
Main 嘅珍寶虎蝦,帶子都有encore, 鮑魚嘅生熟度都燒得OK,只係調味稍為淡咗啲,我哋都有encore左一次。至於和牛我哋點左ribeye同西冷, 兩塊已經KO 左,因為本身都不是太喜歡油份重嘅牛扒。鵝肝可能燒得唔夠香,個質感亦都偏硬。羊架反而係出色嘅,我哋兩個唔鍾意食羊都覺得唔錯,原因可能因為佢完全唔騷。肉食者應該好易食返回本。
至於甜品嘅Tiramisu真係有啲失望,個餅底係濕到好似滴緊水咁,擺落口只係得一陣濃烈rum 味,我唔識欣賞。其他雪糕同埋cheese cake就中規中矩啦。
整體嚟講係食得會有少少趕,如果要慢慢傾偈其實就會有啲困難,所以建議喺度食完轉場去第二度慢慢傾。

2025-01-10
$1500 (Dinner)
[ Amelia Hong Kong ]最近再訪尖沙咀海港城呢間西餐廳,全新🆕推出秋冬季節菜單,菜單分三個級別最平每位$498,2小時無限追加前菜、主菜、甜品、無酒精飲品。Premium或Prime菜單更可以升級💰任食貴價海鮮:日本令和之怪物生蠔🇯🇵🦪、炭燒珍寶阿拉斯加皇帝蟹腳🦀、炭燒美國緬因州龍蝦尾🇺🇸🦞。✿ Prime 專尚餐目 成人$698/位、小童或長者$598/位供應時間星期一至五:下午5點半至晚上10點星期六、日及公眾假期:下午12點至3點、下午5點半至晚上10點前菜🥗任食數款沙律、巴馬火腿、白酒煮青口/蜆、雞尾酒鮮蝦等。巴馬火腿嫩滑油香咸香,青口大隻厚肉仲好鮮嫩👍。主食🥩🦐🐙任食十多款高質素烤肉及海鮮。日本A5鹿兒島/仙台和牛西冷、肉眼 油脂超重,入口軟嫩即化😮。另外有日本A4宮崎和牛肩扒、上肩胛,油份無A5和牛咁重,多返少少肉感。海鮮方面,炭烤四頭野生鮑魚 爽口彈牙又軟腍;炭烤珍寶虎蝦 超大隻厚肉,與 炭燒西班牙八爪魚 一樣有炭烤風味;野生北寄貝、北海道野生帆立貝 鮮甜嫩滑多汁😋。另外有 香煎鵝肝、西班牙烤乳豬等選擇夠多元化。💰升級海鮮 每位+$188起剛才提到Prem
[ Amelia Hong Kong ]

供應時間
星期一至五:下午5點半至晚上10點

前菜🥗

主食🥩🦐🐙
任食十多款高質素烤肉及海鮮。

另外有 香煎鵝肝、西班牙烤乳豬等選擇夠多元化。

💰升級海鮮 每位+$188起
剛才提到Premium或Prime菜單可以升級任食貴價海鮮。

日本令和之怪物生蠔🇯🇵🦪好巨型手掌咁大,蠔肉飽滿鮮甜爽口😋;炭燒珍寶阿拉斯加皇帝蟹腳🦀肉質鮮甜多汁,彈性十足😍;炭燒美國緬因州龍蝦尾🇺🇸🦞肉質結實鮮甜,高溫炭燒鎖緊肉汁,突出炭香味😋。

甜品🍮
任食全新🆕推出招牌巴斯克焦香芝士蛋糕,仲有Tiramisu、開心果gelato😋。

總結🫦
雖然係任食菜單,但肉類、海鮮食材用料高級,適逢聖誕/新年將至,好適合聚會約會慶祝👍!

需要注意⚠️為免造成浪費,每人每次限叫一款一份主菜或升級海鮮。
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
Amelia Hong Kong
地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G63號舖
電話:3705 1983
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • A5鹿兒島和牛西冷
  • 生蠔
2025-01-08 149 views
這家自助餐讓人感到有點失望,雖然名稱上是自助餐,但幾乎所有的東西都要額外加錢,讓人不禁想:這到底是自助餐還是自付餐呢?😅每樣食物都要慢慢品嚐,這不是我想要的自助餐體驗。如果我想吃法國菜,完全可以選擇去專門的法式餐廳,為什麼要在這裡折磨自己呢?搞笑的地方在於,這樣的設置讓我感覺餐廳在故意設計一些限制,來吸引食客卻又讓人失望。味道雖然還算可以,但當我看到生蠔、蟹腳等美食時,卻發現要額外加錢,這實在讓人難以接受。而且,飲料更是只能一次點一杯,這種限制讓人覺得好像在參加某種挑戰,而不是享受美食。這家自助餐的吸引力完全被這些限制削弱,讓我更想念那些真心實意的自助餐體驗。

伏伏伏!場內真心好多人食到燥!我地被120mins free flow高級食材而吸引到,本身都係捻住食放題質素,黎到又要好多潛在加錢items,最後迫住揀最貴premium set $698+$248蟹,最緊要食得盡興,埋單每人超過$1000+!錢唔係最大問題,但完全質素差過啲放題先令人不滿!首先,佢地order制度極有問題,main course所謂任食係必須要你每人一次只可以落食一個main order,main既份量係佢一粒帶子,一塊鵝肝都count做一個main!食哂清碟先可以再向waiter落order,但重點黎啦,佢即叫即燒,我地坐左30mins都未有野一碟main食! 每次黎得逐碟上,唔係全部人main一齊上,變左幾個人望住一個人食哂先到下一個,極掃興同awkward 既dinner,你眼望我眼等足一小時先到咗3個main,仲有幾個無得食!如果以呢個制度,係咪我兩粒鐘先叫到2-3次order合供一塊鵝肝,一舊細steak同一條梅蟹腳?!如果$500位我ok,但收緊我$1000+位,我係咪應該有expectation?最期望加錢既蟹腳肉身好梅,燒完又極乾,好失望!第二,啲沙
伏伏伏!

第二,啲沙律小食經QR code order,但每次只限每人叫2個items,而每次落完單會鎖個機,等10mins先可再落,例如m記薯條,炸雞翼,沙律都要等15分鐘以上先到張枱,限時2hrs,但用哂我時間係等待,我$1000到底食緊啲乜!

第三,最嚴重係服務態度差到貼地,一個叫中年年紀Shxxxn黑衫職員完全唔識應對客人,極需要再培訓,除左一直無跟進到食物進度,向佢反映完一輪仲要問我地:「係,咁你地想點?」,令人嘩然!問佢拎啲紙巾餐具,佢哦完,就無左件事,係場行行企企扮聽唔到,睇唔到!仲要blame reception 「乜佢無同你地解釋清楚?」

其實大家都係想有野食,唔係想黎嘈交,佢不單只無幫手解決問題,呢位職員行徑實在係火上加油,唔係一個適合做服務性行業既人。全靠有位非常好既高既男仔staff全晚既熱心幫手跟進食物同平息我地怒火,處理手法成熟得多,說話圓滑,多謝佢先令我地成功有正常份量既野食,食間餐廳食到好似要乞討佢地咁,$1000人頭講真大把選擇,唔洗黎受氣!The worst unlimited feast in HK!
【 品嘗米芝蓮二星名廚的海鮮盛宴 】 💕勁正呀!可以係米芝蓮星級餐廳「Amelia Hong Kong」任食A5鹿兒島和牛+日本珍寶生蠔 + 豐富海鮮,我同老公呢2小時真係嘆盡美食,好滿足呀!🦞米芝蓮二星名廚Chef Paulo Airaudo 推出米芝蓮級的「無限追加豪華盛宴菜單」,一共分為三個級別,我哋今次試咗最高的PRIME,可以一次過品嘗14 款高質前菜、6款主菜及多款甜品。🥘最正嘅係菜單上全部菜式都可以無限追加之外,仲係新鮮即叫即做,上到枱仲係熱辣辣架!🦀炭烤珍寶阿拉斯加皇帝蟹腳肉質鮮甜,啖啖肉。令和之怪物生蠔勁大隻,肉身肥厚,質地滑口,會令人食完一隻又一隻。🥩A5級的和牛西冷和肉眼,肉質柔嫩多汁。炭烤四頭野生鮑魚和西班牙八爪魚也非常鮮甜。香煎鵝肝燒得外脆內軟,煎得好香口,油脂豐富多汁。🍰最後當然要食甜品啦,全新招牌巴斯克焦香芝士蛋糕、提拉米蘇和意大利雪糕等,全部都好好味呀!兩小時內無限享用一系列由米芝蓮名廚設計嘅高質前菜、主菜及甜品。
【 品嘗米芝蓮二星名廚的海鮮盛宴 】

2024-12-16
Dinner
米芝蓮級數餐廳「Amelia Hong Kong」推出2小時任食令和之怪物生蠔🦪、阿拉斯加皇帝蟹腳🦀同美國緬因州龍蝦尾🦞,有室內/外座位一邊品嚐高質美食,一邊欣賞香港維多利亞港景色🌃,真係超級浪漫❤️今年度「Ameila Hong Kong」更榮獲2024年商圈人氣好店👍🏻更是米芝蓮二星名主廚既首間海外分店🥇今次同朋友慶祝生日🥳所以選擇左最高級別「PRIME」再額外加無限追加生蠔、蟹腳同龍蝦尾🦞超過三十款美食任我叫,包括有前菜、湯、主食及甜品🍨🥩A5鹿兒島和牛西冷/肉眼厚切A5和牛重量約120g, 油脂分佈平均,入口即溶🤤🦪令和之怪物生蠔手掌咁大既生蠔非常新鮮,每隻都好肥美,無加任何檸檬汁,食到海水既鮮味🤤🦐炭烤四頭野生鮑魚及珍寶虎蝦兩款海鮮都係手掌咁大,外表烤至焦香乾身,但海鮮仍能保持水份💧,爽口彈牙,絕對新鮮🦀阿拉斯加皇帝蟹腳長過手臂既阿拉斯加皇帝蟹腳,燒至外殼脆身,但肉質仍然結實嫩滑,食得出一絲絲既蟹肉鮮甜味道🐙招牌炭燒西班牙八爪魚一條八爪魚腳配上特製調味料,八爪魚新鮮爽口彈牙🐚野生北寄貝汁燒活北寄貝大隻兼鮮味十足🍰甜品由Chef Paulo全新秘製招牌巴斯克焦香芝士蛋糕,外皮焦香

🥩A5鹿兒島和牛西冷/肉眼
厚切A5和牛重量約120g, 油脂分佈平均,入口即溶🤤

🦪令和之怪物生蠔

🦐炭烤四頭野生鮑魚及珍寶虎蝦

🦀阿拉斯加皇帝蟹腳

🐙招牌炭燒西班牙八爪魚
一條八爪魚腳配上特製調味料,八爪魚新鮮爽口彈牙

🐚野生北寄貝
汁燒活北寄貝大隻兼鮮味十足

🍰甜品
Chef Paulo全新秘製招牌巴斯克焦香芝士蛋糕,外皮焦香,內層軟滑,而Tiramisu酒味香濃,而且不會太甜

⭐️套餐選擇⭐️

PRIME - $698
*免費升級無限暢飲無酒精啟品
*無限追加是日精選生蠔 +$158
*無限追加炭燒珍寶阿拉斯加皇帝蟹腳同燒龍蝦尾 +$238
* 無限添加是日精選生蠔、燒龍蝦尾同炭燒珍寶阿拉斯加皇帝蟹腳 +$328

總括而言,餐廳無論環境、食材、員工態度都十分出色,建議可以同朋友、伴侶慶祝節日聚餐🥰

📍 Amelia Hong Kong (尖沙咀)
🗺️ 尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G63號舖
2024-12-21 1579 views
今日我食Prime set, 平日中午,前菜任食,味道及上菜速度ok. 到叫主菜,上菜速度慢,因為落order才煮,平均要等10-15 分鐘先上一個主菜。仲要完成咗一個主菜,才可落下一個order,所以就算任食兩小時,有數得計🧐食物質數方面,前菜非常可以,沙律菜新鮮,巴馬火腿OK. 燒虎蝦正常、鮑魚大隻新鮮可口、八爪魚味道正常、貝類食物鮮美,但所謂的A5和牛,不似預期,仲衰過喺日本超市買嗰啲牛扒,質感嚡口又冇油花,非常失望。芝士蛋糕& Tiramisu, 好食。服務有禮。人均$750。
2024-12-20 1234 views
服務態度其差可以選擇也請不要再選這一間每次只能叫兩款 還要等10鐘後才再叫服務員態度也反映得十分差貼錢買難受食物質素也很差環境還可以 但其他餐廳也有這樣的環境所以可以再選擇必定不會選這一間
服務態度其差
食物質素也很差
環境還可以 但其他餐廳也有這樣的環境
所以可以再選擇必定不會選這一間

2024-12-19 791 views
餐廳味道一般,服務態度超級差,特別是身材圓潤的女服務員,講解嘅時候粗聲粗氣。其實這間餐廳我是第二次嚟,滿心期待。食物質素一般,出菜速度慢。我哋兩人每次只可以嗌一款菜,其實這政策我也接受無奈未能盡興。加上生蠔質素麻麻,我之前食過生蠔新鮮美味;但係今次食嘅時候覺得好腥,返到屋企仲有屙嘔。兩人共消費2000多元,但係要受服務員之氣,等佢講解完,與客人爭論,之後我再落order,示意那位身材圓潤的女服務員替我們落order,但遭受到鄙視的眼光。本想開開心心食餐飯,但係遭受這個待遇,氣難消
2024-12-18 1402 views
Amelia 位於海運大廈海港城,餐廳的地面樓層設計巧妙,兼具室內和室外座位,無論是想要悠閒地享用一頓晚餐,還是喜歡感受輕柔海風的食客,都能找到合適的空間。星期日傍晚與家人相約Amelia餐廳聚會,因為當天才預約,所以只剩下室外的座位。當天天氣預報寒冷,然而坐再室內卻意外地舒服,沒有一絲和寒冷。身旁的維港美景在聖誕燈飾的映襯下更顯迷人。餐單上有三個set可以選擇,入座前需要先決定好。我們選擇了中間premium以及加了$188任食生蠔。選擇premium的set不代表只可以選擇premium內的main dishes,更加包括了basic set 內的main dishes。soup/salad & appetiser/dessert 可以透過手機落單,每十分鐘才可以下一次單,以人頭限制每次落單的數量。而main dishes和生蠔需要想員工下單。120分鐘時間十分充裕,我們所有dishes都嘗試了一遍。即開生蠔十分生鮮美味飽滿,很推薦👍🏻 帆立貝/時令魚(鰻魚)/開心果雪糕是我的最愛💗💗其他dishes也很不錯 而和牛漢堡扒不太合口味🕰️營業時間:12:00-22:00📍地址:Amel

🕰️營業時間:12:00-22:00
📍地址:Amelia Hong Kong (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G63號舖
💰消費:$850/ppl

2024-12-14
  • 生蠔
2024-12-16 1222 views
開始試個staff冇解釋清楚 每次只可點「一人一份」嘅意思 問清楚佢佢都西西地算 當我哋get唔到原來係每次只可點每人一份 而每份野食可能只有一件 即係例如叫虎蝦 想同隔離位一人一隻就一定要食完先可以再叫其他野食 咁樣限制住人落單手機可以點沙律 前菜 但要10分鐘後先可再落單好多限制都算 啲服務態度好差截單前個經理話幫我地落埋有咩想食等左好耐都冇 問個waiter話截左單 黑人問號最後個經理話冇幫到我地落呢個價錢 呢啲服務 試一次就唔洗再試
算 當我哋get唔到
就一定要食完先可以再叫其他野食 咁樣限制住人落單