2018-02-20 160 views
臨近情人節,我同男友一向都好少正日慶祝,又要多人,又要逼我地食情人節乜乜乜套餐,感覺唔多良好。.今年打頭陣揀左呢間 - - - Atum desserant. 佢最出名既係席前甜品,即係甜品師會係您面前以唔同既甜點組合成一幅好似油畫咁靚既甜品,相信有愛好甜品既朋友既人都會被佢洗過版😂😂.其實我都唔係第一次黎,上次係同好姊妹慶祝生日,今次就係情人節,我估呢度將會愈儲愈多回憶☺️.餐廳係位於銅鑼灣既商廈樓上店,一打開𨋢門就到,唔係好大間,圍住三邊既雲石吧枱,每邊最多坐四個客,由於人唔多,俾人一種幾寧靜同好高檔既感覺___________________________🔹席前甜品 $348 for 👫, $522 for 👩‍👩‍👦一坐底佢就會俾杯Welcome drink您refresh 下今日呢杯係🍓草莓汁,好開胃,用杯都唔係咁岩,應該用支,支飲品係test tube 裝住,好得意。.首先甜品師會要您揀畫布顏色,畫布有黑⬛️,白💭或灰⬜️3隻顏色可以揀,我覺得彩色🌈甜品撞黑色好似靚啲,所以揀左黑色,畫布既材質係膠,唔會令到佢容易走位👍🏻.然後畫師會問您有無咩食物敏感🈲,佢話如果敏感會改左用第二

___________________________
然後畫師會問您有無咩食物敏感🈲,佢話如果敏感會改左用第二款甜品,好窩心

開始整喇,佢三兩下手勢已經用果漿畫左個底,每款用既食材都會同您介紹,又會搣多少少俾您試下味,感覺好似日本餐廳食緊omakasa!而且個甜品師好攪笑,例如紅豆奶凍會講笑話係午餐肉咁☺️😂,氣氛好好!
紅豆糕

好多人黎到都係有紀念日慶祝或者黎打卡,甜品師都好貼心咁問您想寫咩

畫上面既甜點款式有好多款,有朱古力奶凍,柑桔啫哩,抹茶蕨餅🍵,焦糖脆脆,黑朱古力脆片,粒粒米通仲有啲水果,仲有少少咸咸辣辣既wasabi 奶凍。

而重頭戲當然係用液態氮整既份子雪糕,係您面前將啲朱古力漿果漿變成雪糕,望住果下真係覺得好神奇😍我個日既口味係竹炭朱古力🍫同紅莓味🍒。最後,仲會放上食落有啲焦糖味既龍鬚糖

口味唔會係單一既甜,有甜,有酸,有苦亦有咸咸地既wasabi,口感亦有硬有軟,好豐富!可以由無到有,而且每一幅都獨一無二,感覺真係好難忘,唔講太多喇,大家不妨自己去感受下!💐

___________________________
2018-02-07
$180 (Dinner)
Valentine's Day
  • Improvisation
不知不覺已經拍拖2週年, 同得男朋友出去食飯又點少得食返個甜品呢!😆😆😆ATUM Desserant已經唔係一家新店, 已經坐立左係銅鑼灣有一段日子. 預先ʙᴏᴏᴋ左呢間位於銅鑼灣嘅甜品店 Improvisation前席甜品 $348/ for two (️9/10)佢哋嘅主打係前夕甜品, 首先客人可簡選中意既底色(黑/白/灰), 另外放左2杯新鮮草莓汁比客人清一清口腔❤️廚師會喺客人面前親自設計屬於每個客人嘅作品除此之外大家仲可以為紀念日寫上祝福字句❤️當中仲有以低溫-160度二氧化氮睇到你目不暇給, 除此之外大家介可以按紀念日/自己喜愛既公仔, 做出一個獨一無二既甜品!因為唔同人都會有不同畫風, 所以每個製成品都會好唔同, 絕對係驚喜之作 餐廳會隨着季節而調配不同款式嘅甜品今次除咗有當做嘅紅桑子給藍莓之外, 甜品嘅口味都有特別設計過!當中有柑橘啫喱,花生麻糬,甘庶忌廉,芝士Wasabi布甸,特濃朱古力布甸焦糖,可可米等等...朱古力薄脆口感帶甘味,超中意😍❤️朱古力布甸好creamy,質地好滑得反而且好有份量🤤🤤🤤麻糬食得多,但呢個口感既花生口味好少可以食到, 煙煙ᴜɴ ᴜɴ好香好好味👍🏻

當中仲有以低溫-160度二氧化氮

餐廳會隨着季節而調配不同款式嘅甜品
朱古力薄脆口感帶甘味,超中意😍❤️
朱古力布甸好creamy,質地好滑得反而且好有份量🤤🤤🤤
焦糖始終係用糖黎做成, 難免甜度會有點over, 不過份量唔算太多, 用其他甜品撈埋黎食都ok~~~~

特別一提嘅係中間嘅朱古力同紅桑子雪糕, 以低溫-160度嘅二氧化氮製作而成, 佢地會係眼前做出雪糕, 整完刻仲係咁出煙❤️
朱古力雪糕個色看似加上黑炭成份, 食落濃濃朱古力溢出, 同紅莓雪糕帶些少酸度成為左一個對比
呢個甜品真係成幅畫咁,之前真係有d唔捨得食
難怪有咁多人幫襯喇☺️👏🏻

另外前席甜品仲包2杯飲品,
Insomnia (Milk with honey) 失眠係熱牛奶加上蜜糖做成, 味道唔會太甜, 食完甜品用黎中和口腔都係一個好選擇
Iced chocolate 70%
都係一杯唔甜既飲品, 用上70%既朱古力做成, 如果中意口味有些微帶苦既人點呢個就最好不過❤️
甜品真係下過一番心思, 好適合紀念日/情人節呢d咁特別既日子黎呢度享受一下!
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Other)
Anniversary
  • Insomnia
  • Iced chocolate
1K
2018-02-20 103 views
每人一黎到會先收到2枝test tube 裝住strawberry juice 作為 welcome drink. 酸酸甜甜咁用作refresh 口腔menu 選擇都有9款, 不過大部分人都會直接選左呢度signature improvisationimprovisation $348 for 2由店員即席係面前作畫, 既係甜品亦係藝術. 成個過程都好驚喜,好似望住畫家係你面前畫畫咁, 從未試過食野有呢個體驗😆😆 最後作品有好多唔同既component, 一路食一路可以按自己喜好mix & match😎colourful 顏色由唔同食材組成, 菠蘿乾果, 雜莓脆米, 柑桔啫喱, 焦糖脆脆, 花生mochi, 朱古力布甸, 芝士wasabi糕, 紅豆糕, 朱古力薄脆, 龍鬚糖...最後加上用液態氮加入雜莓/竹碳朱古力做成分子雪糕. 為畫作增添白煙迷漫effect 🐩因為用乾冰製作, texture 有別於平時食雪糕, 都好特別. 味道方面, 前者有好濃郁choc 味, 後者酸酸甜甜好fresh.原本來之前以為主要係視覺既新奇享受, 估唔味道都唔錯. 畫作完成後當然又係瘋狂影相時間店員亦可

improvisation $348 for 2

由店員即席係面前作畫, 既係甜品亦係藝術.

店員亦可因應request 作畫寫字, 都幾岩慶祝節日. 見對面枱couple 就係想畫2隻cute kiss公仔, 最後畫出黎又真係幾可愛

不過座位唔多, 而且都幾爆場. 黎之前記得打電話預約. 最神奇係隔離仲有枱係韓國couples. 🙈唔知佢地係又係點搵到呢間餐廳呢

Rose Latte $45
帶rose 淡淡香味, 上面灑上🌹花瓣, 味道唔錯

2018-02-19 102 views
4年前第一次來Atum Desserant體驗Improvisation 。當時男友準備考畢業試,我們還特地在即興畫上寫了祝福語。今年男友又要考另一個重要試,所以今年的情人節活動我特地帶他重遊舊地,給他一個驚喜。餐廳是U型桌的酒吧格局,座位不算多,所以一定要提早預訂。我們這次同樣是點了Improvisation ($348 for 2) ,印象中價錢好像和4年前差不多呢!先送上welcome drink師傅先在我們面前舖上『矽膠蓆畫紙』,然後就在畫紙上即席用糖醬畫畫,再用不同的分子料理雪糕及甜品裝飾。每位師傅都有不同畫風,所以每一幅都是獨一無二。過程中師傅和我們有頗多互動,例如要我們猜猜不同的分子料理食材是什麽味道,也有邀請我們大展身手畫幾筆!接著師傅就開始在我們面前製作分子雪糕,這晚有兩種口味,分別是竹炭黑朱古力味及紅桑子味呢!因為師傅知道男友準備考試,還特地把冷冰冰的分子雪糕盤放在他頭上『祈福』,煙霧彌漫,很特別的儀式喔!最後鋪上大量龍鬚糖就大功告成了!成品賣相極佳,味道方面也毫不遜色。我最喜歡吃金桔jelly,酸酸甜甜,十分開胃。分子料理雪糕比較脆身,味道濃郁,頗有水準。wasa

先送上welcome drink

最後鋪上大量龍鬚糖就大功告成了!

成品賣相極佳,味道方面也毫不遜色。我最喜歡吃金桔jelly,酸酸甜甜,十分開胃。分子料理雪糕比較脆身,味道濃郁,頗有水準。wasabi芝士奶凍味道特別,玩味十足。身為煙韌控及抹茶控,最開心莫過於見到有抹茶麻糬!吃的時候配上一條條的龍鬚糖,口感大大提升。

甜品畫附兩杯飲品,這次我試了Signature Fruit Tea 。這水果茶造型甚有氣勢,原來要先把士多啤梨浸在普洱茶內再蒸餾,atum果然從頭到尾都大玩玩味!

今次汲取經驗,特地空肚來,別少看這甜品畫,很飽肚呢!
Christmas
2018-02-18 166 views
🍰#tagnshare銅鑼灣篇……………………《好enjoy既甜品畫》💰席前甜品 $348 for twoRasberry & Strawberry Tea $36Signature Fruit Tea $56🤤welcome drink 好清甜既士多啤梨汁🍓好神奇既個甜品作品,欣賞住甜品師係一張黑膠墊上面,好有心機用各種甜品設計左呢幅靚畫🎨仲會一邊畫一邊介紹👨🏽‍🍳真係心心眼♥️ 超過10種既甜品:好特別既wasabi 芝士糕、濃濃既朱古力布甸、柑桔jelly、菠蘿脆脆、紅豆糕、大大舊焦糖脆脆⋯⋯每種甜品都有新感覺😍份量剛剛好又唔會太多!高妹最鍾意既係佢既分子雪糕🌊竹碳朱古力簡直係大愛,仲有既係酸maymay既紅酒&raspberry😋 最後既fruit tea又係細心之作👍🏻♥️食緊甜品果陣,見到每一個職員都忙於準備好甜品畫既「配件」,真係超細心同埋超有心機👍🏻 可以嚟慢活下抖下真係好歎🎈..……………………🙋🏻高妹小編.............................👇🏻地址👇🏻ATUM Desserant (銅鑼灣)銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square 1
🍰#tagnshare銅鑼灣篇
……………………
《好enjoy既甜品畫》
💰席前甜品 $348 for two
Rasberry & Strawberry Tea $36
Signature Fruit Tea $56
🤤welcome drink 好清甜既士多啤梨汁🍓
..……………………
🙋🏻高妹小編
.............................
👇🏻地址👇🏻
ATUM Desserant (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square 16樓
……………………
#hk #hongkong #hkig #hkfood #hkfoodie #foodpics #foodbloggers #香港吃貨 #uhkfood #foodig #香港美食 #相機食先 #hkfoodieblogger #hkfoodblogger #LikeForFollow #FollowForLike #HK #Mood #HongKong #LikeForLike #FollowForFollow #手機食先 #Like4Likes
2018-02-16 121 views
💝🎹話說成日覺得係音樂上識improvise既人好有仙氣💞🎼 其實即席揮毫就好似畫一幅畫咁 像想像力一絲不苟咁發揮出尼ATUM Dessert 既姐姐演繹既 Improvisation (席前甜品 $348) 都特別有氣勢! 令人目不暇給😝😍💞👍 重點提及:🥛Insomnia(milk with honey) $30 係十級好飲!!🍯🥛 原全係失眠既相反,令人如癡如醉😍💖Iced banana chocolate was comparatively weaker than milk with honey though.

係十級好飲!!🍯🥛 原全係失眠既相反,令人如癡如醉😍💖

2018-02-16 981 views
未想到生日或其他紀念日去哪裡慶祝的朋友仔,不妨考慮來到這家專製甜品畫的甜品店😍😍😍這個Improvisation席前甜品連兩杯飲品盛惠$348/2位,看著甜品師的製作過程非常治癒且有趣,好像看表演一樣!1️⃣甜品師先會給我們香甜又清新的草莓汁refresh一下🍓😋😋2️⃣他拿出黑/白/灰的膠畫墊供我們選擇,並會問問我們需要寫上什麼字🖌3️⃣清潔膠畫墊後,甜品師一邊開始製作一邊向我們介紹那些醬汁/配料是什麼,還問我們要不要試試親手試試畫😂😂✍️4️⃣用醬汁和糖分畫好雛形後,甜品師會陸逐加上美味的配料,例如貌似豬紅的朱古力布甸、貌似午餐肉的紅豆奶凍、貌似烚蛋白的芝士芥末慕絲,以及朱古力脆片、柑桔果凍、菠蘿味脆米、花生味麻糬、雜莓等等🤤🤤🤤5️⃣提字後,甜品師主動幫我們拍照(但要是甜品師手字更美觀就好了)📷6️⃣我最期待嘅畫面終於出現啦!就是用液態氮製作分子雪糕!大愛味道非常濃郁的竹炭朱古力;紅酒紅桑子味則酸酸甜甜非常清新!🍫❤️7️⃣最後放上龍鬚糖絲便大功告成了!甜品師會再次為我們瘋狂拍照👏🏻👏🏻👏🏻整體而言,無論是這裡的環境、氣氛、食物以至服務,都非常有水準,實在值得到訪,為你和你心愛的留下一個難忘的回憶👍🏻👍🏻👍🏻

2018-02-10
$190 (Lunch)
2018-02-15 100 views
一直以黎都好想試呢間甜品店覺得佢既甜品好似藝術品咁靚😍前幾日終於約到朋友陪我試🤤一黎到就有welcoming drinks😍係士多啤梨汁黎🤤酸酸甜甜好開胃由甜品師即席設計既甜品😍仲可以自己加字落去慶祝生日/紀念日/節日之選❤️見住佢由白紙一張到充滿藝術感感覺好治癒🤤甜品材料用上分子料理由柑桔果凍到花生麻糬甜品師都會一路擺一路介紹中間既雪糕即場加入液態氮去製作分別有紅莓同竹炭味紅莓酸酸甜甜減輕左甜品既甜膩感竹炭就幾清新😍甜品師仲會邀請你自己創作我呢啲零藝術感既人強行加左個笑哈哈落去🤡整體黎講有特別日子真係要黎試下呢間甜品店好有gimmick🤤
一直以黎都好想試呢間甜品

有特別日子真係要黎試下呢間甜品
好有gimmick🤤
Welcoming  drinks
2018-02-14 75 views
一直都好想去Atum 試呢個畫一樣嘅甜品🎨今年決定book來慶祝一下情人節☺️💏去到已經有welcome drink 歡迎我地 係士多啤梨汁 開下胃先Improvisation $348/2ppl 首先選畫布 我揀左黑色 甘樣襯托彩色會靚啲🌈之後就有五款醬汁 包括 芒果💛 香芋💜椰汁🥥車里子🍒玫瑰🌹 作為畫筆甜品師問我地洗唔洗即席揮毫 為左唔破壞幅畫 都係不了😎跟住呢就係幫畫作提個名🤨男友想特別啲 諗左written in the stars ✨命中註定識到我 真係好sweet😎💓甜品有柚子果凍 紅豆奶凍 朱古力布丁 朱古力脆片 花生厥餅 wasabi慕絲 honey crumb 等等 味道不錯而且色彩豐富😍最後一個步就係分子雪糕 🍧有兩款味道 紅酒紅莓 竹炭朱古力用液態氮製作 製作嘅時候真係充滿仙氣啊🌬加埋龍鬚糖 成幅畫就大功告成了‼️呢個甜品仲跟兩杯飲品 我地叫左rose latte & cafe latte 也很可以的😝畫師服務超好的 又會同我地傾下計 仲會幫我哋影合照💓無論氣氛 環境同食物都很好 非常美滿💓👫
一直都好想去Atum 試呢個畫一樣嘅甜品🎨

呢個甜品仲跟兩杯飲品

畫師服務超好的 又會同我地傾下計 仲會幫我哋影合照💓
無論氣氛 環境同食物都很好 非常美滿💓👫
2018-02-11
$150 (Tea)
Valentine's Day
2018-02-13 84 views
話說我生日,聖誕,👦🏾生日....太多慶祝堆埋一齊,黎到週年紀念已經唔想再大費周章去食晚餐慶祝😂😂好彩仲比我諗到Atum😋唔使好似去食大餐咁貴,但又可以享受到靚靚甜品畫,寫埋字仲好有紀念價值😍黎到Atum緊係要揀 Improvisation ($348 for 2),包埋welcome drinks同另外兩杯飲品~首先係揀"底紙"顏色!(有啲後悔無揀黑色😭😭黑色感覺夢幻啲好似) 之後師傅就會喺你面前"畫畫"咖啦😍😍 材料有糖漿,朱古力漿,果凍,朱古力mousse,脆脆等....師傅仲會問你有咩字想寫上去☺️ 去到最後! 就係用好凍既液態氮去整紅酒 raspberry 和 朱古力味分子雪糕~ 放埋喺中間件藝術品就大功告成了!每一幅都係獨特,都係唔同咖!溫馨提示💗 最好打去book定位呀 💗

溫馨提示💗 最好打去book定位呀 💗
2018-02-13 183 views
<ATUM Desserant>可以為你創出獨一無二的甜品畫,適逢情人節,愛侶們都來一個告白甜品! 餐廳環境開揚,陽光從陽台透射入內,感覺舒適光猛。甜品有多款嶄新選擇,每件宛如藝術品,當中的Improvisation最為吸引,甜品師會即席在客人面前,創出甜品畫作,令人印象難忘。Welcome Drink是草莓果汁,用test tube盛載著,跟之後的分子雪糕相映成趣。入口是草莓的濃甜,夾雜草莓籽,非常新鮮refresh。在畫作開始前,客人可以選擇黑、白、灰的底紙,白色可使甜品更突出,所以我選了白色。甜品師以草莓、芒果、芋頭及朱古力做底色,隨意發揮,勾劃出有美感的圖案,並按要求畫出心儀的字眼或公仔。看著甜品師小心翼翼的,排列甜點,感覺治癒。她先灑上紅莓及菠蘿脆米,以藍莓、紅莓點綴,再放上紅豆糕、蛋白脆餅、朱古力布甸、柑桔啫喱、花生Mochi及芝士芥末布甸,左右2邊對稱擺放,方便享用。重頭戲是分子雪糕,甜品師先倒出-196。C液態氮,再倒入竹炭朱古力及紅莓紅酒雪糕,不消數秒,粒粒狀的雪糕面世,並堆成小雪山。煙霧迷漫的感覺,在分子雪糕中飄出,感覺像小仙境。在分子雪糕上放上龍鬚
Improvisation
在分子雪糕上放上龍鬚糖,整幅畫作便大功告成。拍照留念後,我們都趕快開動了!
紅莓紅酒雪糕粒粒冰狀,入口冰極刺激,酸甜怡人的味道,十分開胃。竹炭朱古力濃甜吸引,在入口慢慢溶化,並依附著一絲絲的龍鬚糖,必然是嗜甜者最愛。
朱古力布丁奶滑香郁,沾上微酸的紅莓雪糕,酸甜有致。我最愛的是花生Mochi,口感煙韌、軟綿,表面舖滿香口的花生碎,滋味窩心!
把竹炭雪糕、脆米、紅莓一次過放入口,集鮮甜及香脆,味道多層次。柑桔啫喱Q彈、清新紅豆糕有粒粒紅豆蓉,十分滋味。蛋白脆餅脆卜卜,吸收了雪糕的蜜甜,十分誘人。
芝士芥末布丁是創新的配搭,濃郁的芝士味中,沁出芥末的幽香,卻没有平常的辛辣,味道十分獨特,叫人難忘。
Rose Latte
玫瑰花Latte ( extra +$15 upgrade)
甜品set包2杯飲品,Rose latte奶泡柔滑,香醇的咖啡配上玫瑰花的芳香,喝後淡然温暖。
Signature Fruit Tea
Signature Fruit Tea ( extra +$35 upgrade)
水果茶以普洱茶沖泡,配上草莓及乾果,用虹吸式的咖啡壼把果香及花香再提升。放在嘴邊,果香撲鼻,入口充滿清新莓香,寧神靜氣。總括而言,<ATUM Desserant>是創新的甜品店,即席甜品畫可製造專屬你的回憶,值得一試。

2018-02-10
$200 (Lunch)
Rose Latte
Signature Fruit Tea
2018-02-12 69 views
好多年都無行維園花市,今日下午終於重遊一趟,可惜,毫無新意,唔嚟好過嚟。Honey 見我黑晒面,就氹我,話想睇有新意嘢好易啫,就帶咗我由維園行去駱克道,嚟到呢間非一般甜品店。 一坐低,甜品師哥哥就遞咗兩支試管俾我哋。(嘩! 到底Honey 帶咗我去甜品店,還是化驗室呀?) 原來兩支試管係士多啤梨welcome drink。 甜品店全由年輕甜品師打理,個個埋頭苦幹。我哋坐在高身bar 檯櫈,可以近距離同佢哋接觸,欣賞佢哋嘅手藝。 Honey 話晒事,揀咗 Improvisation 甜品套餐$348,包席前甜品示範和兩個飲品。 我哋揀咗白色畫布,甜品師哥哥就開始動手,速度好快,一時用唧筒,一時又用小鏟子,基本上,係睇唔清楚佢喺度畫咩,淨係知道佢喺度畫畫,我就覺得好似以前上Arts 堂,睇住 Miss 示範畫畫咁。 好彩,佢會講俾我哋知,每一個step佢做咩。我又覺得好似以前上 Chemistry 堂咁,要跟 procedure去做:-Step 1: 用朱古力、芋頭、士多啤梨糖醬來畫抽象畫;Step 2: 掃上蜜瓜、士多啤梨、芒果糖粉;Step 3: 放脆米、菠蘿乾;Step 4: 放甘桔

Step 1: 用朱古力、芋頭、士多啤梨糖醬來畫抽象畫;

Step 2: 掃上蜜瓜、士多啤梨、芒果糖粉;

Step 3: 放脆米、菠蘿乾;

Step 4: 放甘桔啫喱、草莓、朱古力布甸、花生糯米糍;

Step 5: 放朱古力片、芝士wasabi 奶凍、紅豆糕、焦糖脆脆

砌完之後,以為佢完成幅畫,點知好戲在後頭。佢話仲要整兩種雪糕。

佢拎咗個盤出來,然後打咗啲gas 入去。佢話係液態氮,溫度是負196度。嘩! 我又返咗去上 Chemistry 堂喇!

之後,佢又分別將啲竹炭味雪糕溶液倒入去,不停咁攪,就整咗啲竹炭味雪糕出來。跟住又重覆個 procedure,整多一款紅豆雪糕出來。

舖埋啲雪糕和龍鬚糖去幅抽象畫上面,就係咁,一幅創意無限嘅甜品畫呈現眼前。

【70% 朱古力】朱古力味好濃烈啊! 正!

【Signature Fruit Tea】今次輪到靚女甜品師出場。佢拎咗套 distillation 嘅 apparatus 出嚟,整水果茶。我哋又一次上 Chemistry 堂喇,我仲諗番起Charles' Law、Boyle's Law。最上邊一個樽是放咗水果,而個樽又連接著另一個 flask,個 flask 裡面有茶。佢點著火,成個system 就溫度上升,裡面的氣壓就會上升,仲會壓啲茶上去上邊個樽,咁樣樣,啲水果就可以俾啲茶浸住。

熄火之後,流番啲茶去個 flask 之後,就可以拆走上邊個樽。

跟住就可以加蜜糖調味。飲落又幾好味喎!

今趟真係夠創意,可以睇甜品師表演,又可以重溫上美術堂和化學堂嘅光景。
2018-02-12 76 views
🎏Improvisation ($348 for 2ppl) 一坐低會俾左welcome drink我地飲先係新鮮士多啤梨汁🍓,一D都唔酸好FRESH.之後甜品師會問我地有D咩字會想寫係幅甜品畫到,大家仲可以叫甜品師為大家畫上自己的卡通人物😍我地就畫左SNOPPY🐶😝.有黑白灰3款嘅畫墊俾大家揀之後甜品師就會開始畫畫🎨主要用四種醬黎畫有芒果椰子 香芋 車厘子甜品師仲會好細心咁問我地有邊種味不太喜歡食,佢就會落少D真係每一幅甜品畫都係獨一無二.配料方面有可可脆脆 🍫朱古力布丁花生麻糬🥜桔子果凍 焦糖脆脆🍯同埋好特別既Wasabi芝士🧀.主角係甜品師即場用液態氮令到液體變成雪糕,好神奇啊!有酸甜既紅酒紅桑子雪芭和竹炭朱古力味我就好鍾意竹炭朱古力味,朱古力味好濃而紅酒紅桑子雪芭就比較酸,好啱配埋龍酥糖絲一齊食.Signature Fruit Tea (+$35 upgrade)用呢個蒸餾形式嘅壺好特別好吸引,上層有士多啤梨同乾花,下層係潽洱茶加熱後上層的水果汁會慢慢漏落下層的潽洱茶令到潽洱茶有好香濃的士多啤梨味真心推薦大家叫黎試下.Mocha (+$15 upgrade)係用朱古力黎拉花咖啡

有黑白灰3款嘅畫墊俾大家揀
之後甜品師就會開始畫畫🎨
主要用四種醬黎畫有芒果椰子 香芋 車厘子
甜品師仲會好細心咁問我地有邊種味不太喜歡食,佢就會落少D
真係每一幅甜品畫都係獨一無二
配料方面有可可脆脆 🍫朱古力布丁

主角係甜品師即場用液態氮令到液體變成雪糕,好神奇啊!
有酸甜既紅酒紅桑子雪芭和竹炭朱古力味
我就好鍾意竹炭朱古力味,朱古力味好濃
而紅酒紅桑子雪芭就比較酸,好啱配埋龍酥糖絲一齊食

真心推薦大家叫黎試下
Mocha (+$15 upgrade)

係用朱古力黎拉花
咖啡味很濃
非常適合情侶,好朋友一齊黎食
會俾到大家有驚喜嘅感覺
黎之前記得訂位因為就咁 walk in 黎要等好耐架
🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏
ATUM Desserant (銅鑼灣)
想黎呢間餐廳試佢個甜品畫好耐啦! 但之前一直都冇機會, 琴日終於可以同我既朋友黎呢度嘆番個舒適既下午茶。我地揀左"Improvisation", 呢個就係甜品畫。首先,佢地會供應2杯士多啤梨汁, 佢係用test tube裝住,果汁甜甜地,幾清新。跟住個師傅就會俾我地揀要黑 、白或灰色做甜品畫既底版。我地就揀左黑色,因為黑色做底應該會令幅畫更明顯同突出。師傅喺黑色版上一邊畫畫, 一邊同我地傾計, 有互動,成個氣氛都好唔同,仲俾我地試下畫上去,好正~師傅整雪糕時,雪糕碗不斷冒白煙, 充滿著神秘感。甜品畫上有柑桔味啫喱、朱古力脆片、大樹菠蘿乾、蕨餅、紅豆糕、2款唔同味道既雪糕等等。好鐘意甜品既presentation。食完甜品,仲有一杯飲品可以揀。我揀左signature fruit tea, fruit tea 飲落有花香,旁邊仲會附上一小杯蜜糖以增添飲品既甜度。
我地揀左"Improvisation", 呢個就係甜品畫。

Improvisation

師傅整雪糕時,雪糕碗不斷冒白煙, 充滿著神秘感。

signature fruit tea

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Tea
signature fruit tea
  • signaturefruittea
  • 甜品畫
  • Signature Fruit Tea
2018-02-12 61 views
一直都久仰都atum呢個大名好耐,終於有機會食到啦☺️👉🏿✨席前甜品 for two Hkd 348 💸📌開始會有杯welcome drink ,個日我飲既係士多啤梨,酸酸甜甜,好飲喎!之後職員會係你面前畫畫再加埋啲甜品上去,可以俾你揀黑,白,灰色。我自己就揀左黑色😀問過職員每個人畫既畫都會唔同,一路畫都會一路講解番用緊咩甜品/加左咩配料~成個過程都好快,個人覺得全部甜品都好好食💟最愛佢既朱古力布甸同分子雪糕(竹炭味),布甸厚心得黎又綿滑,雪糕酸酸甜甜好開胃😎仲會有埋麻糬,脆脆等,絕對係夠份量呀😋同朋友都嗌左兩杯野飲~👉🏿✨chocolate 70% Hkd 78💸📌超級濃郁既朱古力,又唔會話好苦入唔到口,岩晒唔中意飲咁甜既大家~👉🏿✨ice banana chocolate Hkd 48 💸📌呢個都唔會話好甜喎~不過朱古力入面就加左少少香蕉味,所以飲落就會多層次啲😍
一直都久仰都atum呢個大名好耐,終於有機會食到啦☺️
👉🏿✨席前甜品 for two Hkd 348 💸

👉🏿✨chocolate 70% Hkd 78💸