2015-07-02 726 views
很久沒有在觀塘活動,想不到6月竟然會重回故地2次,但很多食肆都已幾番新,只有靠仍在此地活動的朋友帶路了,這次還是試試發掘一下工廈區那邊的美味食肆。想不到平日無肉不歡的食肉獸朋友,這次竟然找到一間貌似食甜品的可愛食店,而且還是隱藏在工廈中周園環境實在佈置得太美了,都可以用來拍MV了,未食已感覺十分加分先來黑椒洋蔥湯配蒜蓉包,洋蔥煮得爛溶,口感很細滑,與黑椒味很融合,味道香甜得來有少少辣,很惹味可口想當然,如此夢幻的環境的當然要配襯色彩繽紛的餐點,這客烤海蝦合桃沙律就正正合適了海蝦兩面都有稍為煎香,保留了肉汁又很香口,製作非常認真接下來的主菜讓我徹底明白,為何身為食肉獸的朋友會撰擇一間如此幻夢,感覺像只有輕食的店舖德國咸豬手份量非常充足,豬手外表看似乾熷熷,但是肉汁全鎖在肉裡,食下外皮香脆,內裡香口惹味不過味道略咸,須與伴菜的薯蓉同食,但仍感覺很滋味接菜的主菜仍是啖啖肉的香燒豬肋骨,用上BB醬燒製,肉質鮮嫰細滑,輕輕一咬便已骨肉分離此菜式味道不會過濃,還香濃惹味,如為重口味者亦可再加上附送的醬料最後來杯是日特飲~香檸薏米水,薏米水真材實料,1/3杯都是原粒薏米,真正感覺到店家的誠意、用心製
黑椒洋蔥湯
烤海蝦合桃沙律
海蝦兩面都有稍為煎香,保留了肉汁又很香口,製作非常認真
德國咸豬手
不過味道略咸,須與伴菜的薯蓉同食,但仍感覺很滋味
香燒豬肋骨
香檸薏米水
最後來杯是日特飲~香檸薏米水,薏米水真材實料,1/3杯都是原粒薏米,真正感覺到店家的誠意、用心製作
2015-06-13
Dinner
黑椒洋蔥湯
烤海蝦合桃沙律
香燒豬肋骨
香檸薏米水
最近APM附近的工廠大廈開了很多樓上CAFÉ,對一些經常在官塘區行街街的人,除了APM之外的選擇。朋友介紹,有一間在APM後面的巧明街近住759阿信屋附近的迅達工業大廈1樓,有一間名叫AUGUST DAY BLOSSOM CAFÉ,試食後評價不錯,二話不說,立即去試下。一踏出電梯口門,藍綠色的門口就是AUGUST DAY。AUGUST DAY有大約7-80個座位,裝條簡單美觀,全間餐廳給人的感覺輕鬆自在。當中有一個PARTY CORNER和一個可以用玻璃門間開的PARTY ROOM,店主說如果有PARTY可以預早同佢地BOOK。看完MENU後,女朋友點了特選的澳洲草飼肉眼,而我就揀咗香煎比目魚。先嚟一個南瓜湯,加上一塊在西餐裡面好少見到既多士。這塊即叫即整多士配上清甜香濃南瓜湯,比起平是的麵包,更滋味無窮!!再嚟就係女朋友的草飼肉眼,MEDIUM COOK,醬汁為燒汁,有蔬菜伴碟,可選擇飯,意粉或薯菜。廚師燒得剛好,外脆肉嫩,用刀切下去時肉汁不續流出嚟,食入口肉質鬆化鮮嫩口。小弟推薦,讚呀!! 再者份量不算少,非常適合男士的食量。(4♥/5♥)再來是香煎比目魚,WAITER說這個是今日
跟餐附送的多士,餐湯
特選澳洲草飼肉眼
澳洲草飼肉眼
再來是香煎比目魚,WAITER說這個是今日才轉的新菜式,所以比目魚是新鮮運到。表皮煎得香脆,魚肉鮮甜滑溜;配上蒜香蜜煻汁,令味道更有層次。(4♥/5♥)
香煎比目魚
餐飲方面,女朋友點了即磨咖啡,而我則點了凍奶茶。

原來這裡的凍奶茶是已經一早沖好冷凍,但這支奶茶的味道有點不同,一問之下,老闆用秘方的錫蘭紅茶再加上不同茶葉和黑白奶精制而成,味道香濃香滑可口,而且如果想飲少甜的話,可以跟WAITER落單,因為老闆也沖制了少甜奶茶供顧客選配,這點比起上面知名連鎖餐廳的奶茶更為體甜細心。小弟推薦!! (4.5♥/5♥)
招牌精制凍奶茶
最後,女朋友想食甜品,和WAITER點了牛奶奶凍和芒果布丁。
牛奶奶凍除了牛奶味豐富之外,還有陣陣香草味,WAITER說原老闆加了自己親自醞制的雲尼娜,怪不得這個香滑而且香草撲鼻。(4♥/5♥)
牛奶奶凍
芒果布丁並不是時常有,這次我們真幸運食到。芒果布丁最特別是中間有用鮮芒果汁打成的沙冰,布丁加上芒果沙冰,爽!!! 小弟推薦!! (4♥/5♥)
芒果布丁
這個工廠中的AUGUST DAY BLOSSOM CAFÉ,環境食物都令小弟十分滿意,價錢對比食物質素小弟覺得物有所值!! 難怪朋友試完後說一定會再來。小弟下次再和女朋友在觀塘SHOPPING個陣,一定會再來。
Other Info. : 除了特選澳洲草飼肉眼,waiter講佢地既意大利飯同埋意粉都一樣好好味好多客人讚,下次再去一定要試試!!
2015-06-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
跟餐附送的多士,餐湯
  • 鮮蝦冬蔭公意大利飯
  • 凍奶茶
  • 鮮奶奶凍
  • 芒果布甸
Fabulous Kira於觀塘上班,耐不住沉悶,便走出了公司附近的餐廳,到別的地方嚐嚐新味道。友人早前到了一間以嘉年華作主題的餐廳──八月天試了晚餐後覺得不錯,看了他的推介文章,於是lunch時間,我也來走了一趟。公司在開源道附近,要去位於巧明街的八月天也尚是方便的。我和同事二人就沿著開源道走,看到巧明街便轉左,繼續找在114號的迅達工業大廈。雖然餐廳是在工廠大廈中,仍然很容易便找到。迅達工業大廈地下大堂有重新裝修,冷氣非常充足,剛好可以涼一下。八月天在1樓B室,搭電梯上一層,出lift後向左看便找到。一進到餐廳,感覺有點surprised,老闆在店面的裝修,的確花了不少功夫,全心打造充滿嘉年華氣氛的歡樂世界。而且還有兩個比較獨立的空間,相信可是包場搞party呢。點完菜後不久,便上了西餐「循例」會有的餐包和餐湯。八月天的餐包並不是一般的鬆軟麵包,而是牛油多士,不過不吃牛油的朋友們,記得要走牛油呢!多士烘得不錯,香脆而入口,又不會太乾太硬,和牛油也配合得很好,並不會太膩。而素來喜歡飲忌廉湯的Fabulous Kira也廷滿意是日的南瓜湯(好像是),味道尚算濃郁,又不會太稀或太稠。主菜
主菜Fabulous Kira點了脆炸豬柳配菠蘿青瓜莎莎(HKD73),初初一看,份量有點小,切開豬扒後,也覺得豬扒過於薄身。可是吃著吃著,加上薯蓉,原來也能吃得滿足。菠蘿青瓜莎莎的菠蘿鮮味不足,感覺有點像罐頭菠蘿;青瓜不過不失,喜歡吃疏菜的Fabulous Kira仍然喜歡的。雖說是脆炸豬柳,卻不會覺得太熱氣,可是油吸得不足,然是有少少油膩的口感,可是overall也是不錯。而殿粉質fans當然覺得薯蓉尚算是好味的,應該也是standard的水溶薯粉製作而成,味道不會太濃,過關!
同事試了香煎西冷(HKD73),我沒有份試,話不多說了。
嘩……餐飲令我超surprised!和同事各點了熱咖啡和凍奶茶,奶茶沒有加入,冰,味道超濃!不會因為冰水稀釋了奶茶的味道。
來到童心灌注的八月天,工作日又多一個吃午餐的好地方,下次有機會,也可以來這裡搞個party,和朋友分享快樂呢。
2015-06-25
Lunch
一直耳聞觀塘有許多工廈餐廳臥虎藏龍,這天到了朋友介紹的八月天 August Day,推開大門只見粉嫩色調的桌椅,五顏六色的小旗子,色彩豐富的掛畫,還有不少充滿童趣的玩具佈置,彷如愛麗斯夢遊仙境般。August Day 佔地寬廣,最裡頭還有一間VIP room 和自成一角的沙發空間,不論是一家人訂個Vip room搞生日party還是一家公司包場搞event都適合。餐點方面選擇也不少,飢腸轆轆的我們點選了以下的食物:前菜:烤海蝦合桃沙律兩面烤香的海蝦啖啖肉,配香脆合桃,少見但清新的配搭,與沾有意大利醋的爽脆沙律菜同吃,口感很豐富!餐湯:黑椒洋蔥湯黑椒洋蔥熬成的濃湯,洋蔥已熬至半軟身吸收了濃濃黑椒味,香辣惹味很開胃呢!香燒豬肋骨配BB醬比平常吃到的豬肋骨厚身而且啖啖肉,店主說為了追求啖啖肉又嫩滑的口感,他們經多番試作後才選定了大件的豬肋骨,半肥半瘦肉質才會嫩滑。大大塊豬肋骨上滿滿的BB醬,切開後確實又嫩又厚肉,三人分食每人也能分到3-4件,一口咬下除了有肉香還有脂香,讚!德國咸豬手很久沒吃過豬手了,一客的分量也不少,最o岩我地呢d食肉獸!外表看似烤得乾身,但切開後裡面的豬手肉仍帶點肉汁和軟
餐點方面選擇也不少,飢腸轆轆的我們點選了以下的食物:
前菜:烤海蝦合桃沙律
餐湯:黑椒洋蔥湯
香燒豬肋骨配BB醬
德國咸豬手
很久沒吃過豬手了,一客的分量也不少,最o岩我地呢d食肉獸!外表看似烤得乾身,但切開後裡面的豬手肉仍帶點肉汁和軟身。味道偏咸(咸豬手嘛!) ,沾點芥末醬或配沙律菜吃便可中和一下,又能突顯肉香味!
香檸薏米水
吃肉吃得捧著肚子,來一杯香檸薏米水解膩。並非一般粉劑沖成,杯中仍找到粒粒薏米,還有香茅和檸檬清香,真材實料,而且薏米還有去濕和美白功效呢!
Panna Cotta 意式奶凍
意式奶凍又涼又滑,奶味香濃但不會過甜,正好中和吃了一晚肉的飽滯感。完滿的一餐,有朋相伴聊了整晚更開心!以後也要再相約!
2015-06-13
Dinner
  • 德國咸豬手
  • 香燒豬肋骨配BB醬
  • 烤海蝦合桃沙律
 這間café 位於觀塘地鐵站附近的工廈, 於地鐵站B 出口行約5至10分鐘就到, 挺方便的..入到去, wawawa, 好大啊, 果然是工廈中的café 餐廳轉角還有個好大的corner 位, 裏面仲有間房, 方便客人book 場開Party 攪生日會 (我下次十幾個姊妹gathering 都去這間先, 大D 地方好玩好多, 仲要有房唔怕我地嘈親人 )當天去的時候是星期六的lunch 時間, 我就叫了個鮮澳洲草飼肉眼配意粉先上餐包跟南瓜湯, 他們一上桌我就好驚奇 ~依~ 不是我們平日見到的餐包, 竟然係金黃的多士??拿上手還是熱呼呼, 食落去香脆可口, 正!! 見得到真的是新鮮烘出來啊~到主菜啦~ 個肉眼扖都幾大塊, 唔知好唔好味呢?切落去見到牛肉煎得剛好medium (不過我才記得當時order 時無問我要幾成熟…), 咬落去好嫩滑, 肉汁還是保留在肉中, 正! 不過個人認為肉眼再厚身D 就好, 因為近邊比較薄所以比較熟咗少少, 鮮嫩度就沒有中間較厚身位置好吃呢.意粉看似無咩調味落落一去, 但聞到有陣陣橄欖味, 好味!另外我男友就叫了個香煎比目魚蒜香蜜糖汁比目魚好滑好鮮, 所以就算

到主菜啦~ 個肉眼扖都幾大塊, 唔知好唔好味呢?
鮮澳洲草飼肉眼配意粉
香煎比目魚蒜香蜜糖汁
比目魚好滑好鮮, 所以就算只是用鹽調味煎都已經好好食呢, 加上蜜糖汁, yummy~~~

當然食完主菜, 就到我個甜品胃來開餐啦, 我就order 咗個芒果流心布甸
芒果流心真得好有鮮芒果味, 不是平時在許X山食果D加芒果味的物體, 原來問返先知他們真的用新鮮芒果打出來的芒果蓉呢 (不過個人覺得個甜品好細, 唔夠喉呢><)
男友就叫了個奶凍, 不要少看這個奶凍啊, 老板娘原來用了自家珍藏好些年, 親自滲一枝枝雲呢拿來做這個奶凍 (平時大白鼠在五星酒店做廚師的大白鼠爸說, 酒店最多都只會用雲呢拿紙去做甜品, 平時都會用精油), 所以比一般平時食的奶凍香好多呢~~大家唔好以為這支是牛奶啊, 它是這裏的signature 奶茶, 茶用上錫蘭紅茶, 加上黑白奶 (是花奶的一個牌子, 不過現在愈來愈少見…) 沖製, 再裝上樽放冰箱, 所以在不加冰的情況下原汁原味, 也特別香滑

今餐兩人食了約HKD250, 其實現在找間用心用新鮮食材做出美味的食物, 實屬不易啊, 大家快D去試下啦~
August Day 地址: 香港觀塘巧明街114 號迅達工業大廈1樓B室

2015-06-06
$125 (Lunch)
  • 香煎比目魚蒜香蜜糖汁
  • 芒果流心布甸
  • signature 奶茶
2015-06-12 610 views
我地次次落觀塘食晚飯,多數都係去APM入面啲餐廳。大肥豬話佢朋友介紹左一間唔錯嘅樓上CAFE,所以今晚就帶我地嚟食好嘢呀~入面環境都好舒服,用左好多粉色系列,又擺放左鋼琴同公仔,再加上小旗幟,整個感覺都唔錯呀~除左大廳之外,仲有一間房可包場用呀~老闆娘非常好人,係我地仲未決定食乜時,就請小小豬飲橙汁啦~好一位唔知醜嘅小小豬...哈哈哈~肉醬意粉就最啱小小豬~依個為食小小豬就以行動證明好食,因為佢一個人差唔多食晒成碟~大肥豬話佢朋友大力推介豬脾餐,所以我地都ORDER左一SET試試啦!真係冇介紹錯,隻豬脾大大隻之餘,外皮就鬆鬆脆脆,肉質就好嫩滑,而且個味道唔會過咸或冇味,幾啱我倆口味~不過我就當那幾條腸仔印象就比較深,因為一般我對腸仔感覺都係多味精同勁韌。但跟餐依幾條美味腸完全冇依兩個問題,個皮薄薄得嚟,啲肉又好彈牙,食落仲唔覺有味精呀(因為食完都完全唔渴水呀)~大肥豬嘅牛奶樽無冰凍奶茶,好香濃嘅茶味,入口又好滑,就連我唔"好"奶茶嘅我都偷偷地飲左幾啖呀~我就飲薑蜜,薑味都好濃,而且又唔會太甜,仲有好多粒粒薑呀~食完主菜就到甜品時間,小小豬又嚟發揮佢唔知醜嘅一面,不停問老闆娘有冇甜品,最
除左大廳之外,仲有一間房可包場用呀~
老闆娘非常好人,係我地仲未決定食乜時,就請小小豬飲橙汁啦~
好一位唔知醜嘅小小豬...哈哈哈~肉醬意粉就最啱小小豬~

不過我就當那幾條腸仔印象就比較深,因為一般我對腸仔感覺都係多味精同勁韌。但跟餐依幾條美味腸完全冇依兩個問題,個皮薄薄得嚟,啲肉又好彈牙,食落仲唔覺有味精呀(因為食完都完全唔渴水呀)~大肥豬嘅牛奶樽無冰凍奶茶,好香濃嘅茶味,入口又好滑,就連我唔"好"奶茶嘅我都偷偷地飲左幾啖呀~我就飲薑蜜,薑味都好濃,而且又唔會太甜,仲有好多粒粒薑呀~食完主菜就到甜品時間,小小豬又嚟發揮佢唔知醜嘅一面,不停問老闆娘有冇甜品,最後老闆娘就請佢食雪糕呀~依隻為食豬見到佢至愛,真係好似眼仔發光咁呀~除左雪糕,老闆娘仲請小小豬食佢自家制嘅紅蘿蔔蛋糕~最後就係我倆嘅甜品米糠布甸及意式奶凍~其實兩款味道都好吸引,不過我個人就極力推薦意式奶凍,因為牛奶味重得嚟口感又滑滑呀~第一次嚟樓上CAFE食晚餐,仲唔到真係好有驚喜,所以我地都決定下次再去觀塘食嘢時,都會再嚟依間試埋其他嘢食。

2015-05-28
$220 (Dinner)
2015-06-08 503 views
我地次次落觀塘食晚飯,多數都係去APM入面啲餐廳。老公話佢朋友介紹左一間唔錯嘅樓上CAFE,所以今晚就帶我地嚟食好嘢呀~入面環境都好舒服,用左好多粉色系列,又擺放左鋼琴同公仔,再加上小旗幟,整個感覺都唔錯呀~除左大廳之外,仲有一間房可包場用呀~老闆娘非常好人,係我地仲未決定食乜時,就請小小豬飲橙汁啦~好一位唔知醜嘅小小豬...哈哈哈~肉醬意粉就最啱小小豬~依個為食小小豬就以行動證明好食,因為佢一個人差唔多食晒成碟~老公話佢朋友大力推介豬脾餐,所以我地都ORDER左一SET試試啦!真係冇介紹錯,隻豬脾大大隻之餘,外皮就鬆鬆脆脆,肉質就好嫩滑,而且個味道唔會過咸或冇味,幾啱我倆口味~不過我就當那幾條腸仔印象就比較深,因為一般我對腸仔感覺都係多味精同勁韌。但跟餐依幾條美味腸完全冇依兩個問題,個皮薄薄得嚟,啲肉又好彈牙,食落仲唔覺有味精呀(因為食完都完全唔渴水呀)~老公嘅牛奶樽無冰凍奶茶,好香濃嘅茶味,入口又好滑,就連我唔"好"奶茶嘅我都偷偷地飲左幾啖呀~我就飲薑蜜,薑味都好濃,而且又唔會太甜,仲有好多粒粒薑呀~食完主菜就到甜品時間,小小豬又嚟發揮佢唔知醜嘅一面,不停問老闆娘有冇甜品,最後老闆
除左大廳之外,仲有一間房可包場用呀~
老闆娘非常好人,係我地仲未決定食乜時,就請小小豬飲橙汁啦~
好一位唔知醜嘅小小豬...哈哈哈~
肉醬意粉就最啱小小豬~

我就飲薑蜜,薑味都好濃,而且又唔會太甜,仲有好多粒粒薑呀~
依隻為食豬見到佢至愛,真係好似眼仔發光咁呀~
除左雪糕,老闆娘仲請小小豬食佢自家制嘅紅蘿蔔蛋糕~
最後就係我倆嘅甜品米糠布甸及意式奶凍~

2015-05-28
$220 (Dinner)
呢間cafe有set dinner, pasta同小食俾你選擇set dinner有燒春雞同肉眼等等 ,仲送餐湯甜品同飲品燒春雞幾大隻 ,食落去幾多肉 ,好有口感塊肉眼扒叫左五成熟 ,食落去有肉汁好有牛味d pasta都幾正 ,肉醬意粉唔會太乾 ,不過份量對男仔黎講就唔係好夠食芝士薯條真係必食 ,熱碟上枱 ,d芝士溶溶地咁 ,真係必食間cafe 亦都有提供board game ,有牛頭牌 狼人 挖金等等 ,仲要幾新淨 ,值得大家去個度聚會
燒春雞幾大隻 ,食落去幾多肉 ,好有口感
塊肉眼扒叫左五成熟 ,食落去有肉汁好有牛味
芝士薯條真係必食 ,熱碟上枱 ,d芝士溶溶地咁 ,真係必食

• 芝士薯條
午飯時間, 一入到呢間餐廳,感覺非常WARM,好有家的感覺, 因自已也好喜歡這樣的裝潢, 白色櫃, 粉色枱布, 好夾, 而且地方好大, 好寬敞,好光猛, 仲有一間房可包場攪Party或開會用蔬菜湯及多士都不俗牛柳意粉, 鴨腿黃姜飯, 份量大碟, 好食, 另外好特別的牛奶樽無冰凍奶茶, 有好濃的茶味
蔬菜湯及多士都不俗
蔬菜湯
牛柳意粉, 鴨腿黃姜飯
好特別的無冰凍奶茶
Other Info. : 可包場攪Party或開會用
2014-09-23
  • 好特別的牛奶樽無冰凍奶茶
2015-04-04 1042 views
約了一班朋友gathering,找了幾間樓上cafe最後來到這個裝潢可愛活潑的地方。共四個人每人叫了一個set dinner。點了一個炸雞軟骨小食,還沒上菜就嗅到了蒜香,剛炸起的雞軟骨十分惹味,很快就被吃光了。 set dinner先上的是煎蝦沙律,沙律醬吃不出是哪種,但很味道好,蝦是新鮮熱辣煎的 很香。多士上塗滿了蒜味牛油,非常脆和香口,不過應該有點熱氣。甘荀湯略咸,但以我一個本身不吃甘荀的人來說已經很好了。主菜是各種天使麵意大利飯長通粉等等,基本上都份量足且味道夠。值得一提的是朋友的燒春雞,擺盤十分特色漂亮,肉上撒滿了香料和芝士粉,色香味俱全 甜品也不過不失,意式奶凍、焦糖燉蛋及木糠布甸(其實是雪糕)比較好吃。p.s. 下單的uncle非常nice,而且某些麵類我們要求轉成其他也沒有問題。最後每人大約200元左右,服務+氣氛+食物這個價錢相當值得

共四個人每人叫了一個set dinner。

多士上塗滿了蒜味牛油,非常脆和香口,不過應該有點熱氣。
甘荀湯略咸,但以我一個本身不吃甘荀的人來說已經很好了。

最後每人大約200元左右,服務+氣氛+食物這個價錢相當值得
2015-04-03
$200 (Dinner)
  • 燒春雞
2015-04-03 1002 views
約左一班閨蜜大談心事,所以一定要坐得耐,就去左巧明街碰運氣。搵左幾間最後中左上尼八月天,一入去已經比個裝潢吸引住,色彩繽紛,光猛舒服,好有春日氣息~~(一直好唔中意較到燈光好暗既cafe,好似唔知點咁)坐低之後老闆好好人,知道我地未齊人完全無催我地落單,幫我地"針"埋檸檬水,咁我地就叫住雞軟骨食住等。雞軟骨新鮮炸出尼熱辣辣,仲好juicy又唔會太鹹,好食過放題同板x嗰啲多多聲!等到落單,成個正式西餐set 200有找,唔算最平但完全物有所值沙律啲蝦煎過但唔算好出色,不過醬汁一流~餐湯甘筍湯味濃,連本來唔食紅蘿蔔既閨蜜都覺得好飲餐包一定要大讚特讚!焗過既法包,唔係蒜蓉但係個醬又係異常美味,可見廚師真係有心思我叫左既main course 係蝴蝶型燒春雞,雞肉味濃仍然juicy, 馬上切幾舊分尼食,配菜同芥末擺法都好有心思,bbq sauce 就不過不失啦~~最後甜品叫晒四款尼試,意式奶凍,米糠布甸,焦糖燉蛋,心太軟個人極力推薦奶凍(牛奶味重又滑)同心太軟(採用黑朱古力岩我口味)至於飲品就要左姜蜜,夠養生哈哈傾談之下知道大廚係澳洲做過廚師,水準一定有保證,而且店員態度好親切窩心,雖然我地得

沙律啲蝦煎過但唔算好出色,不過醬汁一流~

餐湯甘筍湯味濃,連本來唔食紅蘿蔔既閨蜜都覺得好飲

最後甜品叫晒四款尼試,意式奶凍,米糠布甸,焦糖燉蛋,心太軟

至於飲品就要左姜蜜,夠養生哈哈

傾談之下知道大廚係澳洲做過廚師,水準一定有保證,而且店員態度好親切窩心,雖然我地得四個人,但佢見我地擺到成檯野,就特等拉多張檯拍過尼,真係要讚!

睇左咁多年openrice 為左八月天第一次寫食評,希望咁有心既餐廳真係可以keep到啦!
蝴蝶型燒春雞
2015-04-03
$200 (Dinner)
蝴蝶型燒春雞
2015-02-26 1097 views
Lunch美食團又再出動,今次來到一間叫做「八月天」的餐廳,這裡的感覺很歡樂似的,全因餐廳內掛住一支又一支色彩繽紛的小旗幟啦~Wing坐的是直行到最尾的小房間。這裡該可以包場的啦,上面寫著「Happy Birthday」的字句啦~嗯.....但Wing來到這家餐廳那天,外面是天陰陰的,光也未能透入餐廳內,令感覺有點陰沉的=3=好啦,事不宜遲,來看看我們的食物吧....先是一個多士,就把我打沉了...店員很細心的把牛油塗滿整塊多士...但....我是不吃牛油的。嗯.....好吧...是我忘記了「走油」,但餐牌上明明說這是「多士」而已 = =精選餐湯是甘筍湯啦,味筍味不夠香呢..黑胡椒雞扒配豬肉腸配薯蓉 ($73)這是我點的主菜啦...嗯...正正常常、普普通通啦...沒有特別的...唯最好的是雞扒沒有很重的雪藏味,而腸腸是香草腸啦...嗯...其實...感覺像是做得比快餐店好一點點的快餐...而這頓快餐是在一個比較美的地方進食而已....要是這個午餐只是$45的話,我也許會給一個好評,因為物有所值嘛。但$73.......就真的有點兒那個啦....= =
精選餐湯是甘筍湯啦,味筍味不夠香呢..
黑胡椒雞扒配豬肉腸配薯蓉 ($73)

2014-09-04 1944 views
今天過了午餐人流時間後才用膳點了海鮮意大利飯味道偏淡 材料比較少 如果用大隻一點的青口會比較好煎青衣魚帶子意粉如圖中所見青魚只有糖包般那麽大塊 分量真的很少 但煎得兩面脆口 味道尚可飲品點了無冰奶茶 味道一般加錢點了是日甜品 意式奶凍 知是味覺問題還是甚麼影響十分甜 之後有很很很少酸味向店員反應後即刻跟進 服務態度良好另外 230結帳有折扣優惠
今天過了午餐人流時間後才用膳

煎青衣魚帶子意粉
糖包般大小
甜品 無冰奶茶
2014-05-05 2860 views
在openrice找到這间上樓鋪,中午過後,人少少,上去試下。一入去见到有攞設,簡單但有见心機。过了中午忙碌時段,人數不多,下午茶歺牌也有好多選擇。若点午歺歺牌,在下午茶時段仲可以八折。叫了煙三文魚波菜意大利飯,及冰凍奶樽奶茶,友人敎落少少盬,香气更出。又一驚喜。在繁忙工業區,找到了—个可優閒的阁樓,讚!
在繁忙工業區,找到了—个可優閒的阁樓,讚!
2014-05-05
$50 (Tea)
難得放假,特地約了在觀塘上班的好友午飯,朋友推介這間樓上餐廳 對觀塘的路不熟悉,幸好這裡一點不難找,從apm的"後門"搭扶手電梯,一出門口對面的大厦就是了!Cafe是以嘉年華為主題,入面的裝修不算豪華,但看得出花了不少心思。牆上街滿手繪油畫,令人心情大好。我們被安排在房間內的坐位,旁邊有一部鋼琴,不知是否方便人客開Party用?看看餐牌,以cafe來說選擇不少。胃口小的OL可以選沙律,肚餓的朋友可以點焗飯、意粉甚至扒餐。價錢方面,觀塘工作的朋友說,比一街之格的商場扺食得多最驚喜的,是居然有免治牛肉飯!對於我這個80後來說,這個飯的地位相當於男人的浪漫之火腩飯,是我的童年至愛!記得小時候,每到茶餐廳必點這個飯!濃濃的肉醬加上生雞蛋,把鮮黃色的蛋黃拌入"紅bok bok"肉醬那一刻,簡直幸福感滿瀉!只是隨著牛肉漲價,大家又害怕生雞蛋不衛生,越來越少茶餐廳供應這個飯。想不到今天居然在一間樓上cafe給我碰上二話不說決定點這個......登、登、登、登:雞蛋大大隻,相信是採用外國蛋,還貼心地煎成太陽蛋,感覺衛生之餘,又可以嘗到蛋黃拌肉醬的滋味!肉醬的顏色跟茶餐廳不同,沒有茄膏的大紅色,反而像

二話不說決定點這個......登、登、登、登:
免治牛肉飯
雞蛋大大隻,相信是採用外國蛋,還貼心地煎成太陽蛋,感覺衛生之餘,又可以嘗到蛋黃拌肉醬的滋味!肉醬的顏色跟茶餐廳不同,沒有茄膏的大紅色,反而像是新鮮肉汁的顏色,加入蛋黃後又香又滑:讚!

惟一美中不足是飯的比例比肉醬多。飯的份量頗大,我把肉醬全k.o.後,還剩下三分一的飯。

最後不要忘記點無冰凍奶茶,放在特色的牛奶瓶中,很有風味呢!
凍奶茶
2014-02-07
$70 (Lunch)
免治牛肉飯
凍奶茶