2018-01-28 127 views
今日带女朋友来这边逛街晚上看电影,看电影前打算吃点东西就选择了这一家,环境卫生还可以,但是上菜实在是太慢,我们就点了两份定食,等了一个钟仍然有菜没有上,最后电影也错过,买了的电影票也只有作废。特别是买单的时候时间已经很紧,还是在座位等待服务员等了十分钟,真的不会再去了,用餐体验实在很差。有比我们后进入餐厅的人都已经用餐过半,我们还在等着定食的配菜,真是想问一问这家餐厅是如何做菜的,难道是后来先得?
2018-01-27 1643 views
「麻布茶房」雖然是稱得上是一間日本菜餐廳,但是「麻布茶房」在我的心目中,只是一間以甜品為招牌菜的甜品餐廳,一般西餐只能算是「麻布茶房」的午市,下午茶時段菜色。既然甜品類才是「麻布茶房」的招牌菜,所以「麻布茶房」在甜品未必那麼旺場的下午茶時候,唯有靠平價下午茶茶餐價錢優惠,去招徠街外客人的生意。另一方面,其實我早在牛頭角「淘X花園」,一早已經見識過「麻布茶房」的分店。「麻布茶房」在午市曾經推出類送雪糕甜品的優惠,試圖吸引客人幫襯,這個我就未曾試過了。後來,我在將軍澳「Popcorn」商場,剛剛又看完電影(你可能會問我,你昨天看完電影,今天又看電影?你有很多錢嗎?恰巧我媽為我申請了會員證,看電影有優惠而已),在商場內閒逛,無意中發現了「麻布茶房」,於是我坐升降機上二樓,見識一下「麻布茶房」甜品的味道。將軍澳分店「麻布茶房」所身處的地方「PopFood」,位於「Popcorn」商場的二樓位置。我一走升降機門口,就立刻看見了「麻布茶房」的入口位置。恰巧「麻布茶房」正處於下午時間,除了餐廳平日會賣的雪糕刨冰類甜品之外,始料不及「麻布茶房」原來還有一些如拉麵的食品,可以當下午茶讓食客享用。於是我相

於是我相隔幾天之後,我在「星期日拉麵時間」之後,又再一次在將軍澳光顧「麻布茶房」,因為食「麻布茶房」的下午茶而享用日本拉麵。

「麻布茶房」的下午茶拉麵套餐,主要有兩種口味,供幫襯的食客選擇,分別有豚肉拉麵,以及雞肉拉麵。「麻布茶房」兩款拉麵會以粟米做拉麵的主要配料。

至於「麻布茶房」下午茶拉麵,也有兩款湯底供食客去選擇,分別有傳統的豬骨湯底,以及有麻辣湯底。我向來不熱衷豬骨湯底食品,所以我最後在有點衝動的情況下,選擇了麻辣湯底拉麵,這決定就令我感到有點後悔。

暫且不提「麻布茶房」的下午茶拉麵,先講一講「麻布茶房」另外兩款下午茶,分別是走甜食風格的刨冰,以及軟雪糕甜品

恰巧「麻布茶房」拉麵跟甜品的下午茶,每款食品的下午茶茶餐價錢,每款食品都是收港幣三十八元而已,另計加一。

結果我先點了一碗,以麻辣湯底上的雞肉拉麵,然後再點了兩款甜品,分別有軟雪糕,以及刨冰類的甜品,每款價錢三十八元,計算加一之後,最後收費一百二十五元。

看見「麻布茶房」的甜品餐牌,雖然餐牌只得一塊單薄卡紙摺疊而成,而且餐牌已開始有殘缺破落的跡象,但至少還看到餐廳設計餐牌款式的用心。

我點了的「麻布茶房」軟雪糕甜品,名稱叫做「燒蕃薯宇治金時霜淇淋」。我都只是第一次聽聞有「霜淇淋」這種叫法。「霜淇淋」應該可能是「麻布茶房」版本的「軟雪糕」叫法。

至於「麻布茶房」另一款甜品名稱,叫做「黑芝麻霜淇淋牛奶刨冰」。「黑芝麻霜淇淋牛奶刨冰」上檯時給我的第一印象,就是在九龍塘「又一城」餐廳「EXX」的豆腐刨冰甜品,兩者共通點就是外形圓鼓鼓的樣子。

現在我首先講回我的拉麵下午茶,驟眼看「雞肉拉麵」好像一般日本拉麵餐廳的製成品,但是實際上,「麻布茶房」的「雞肉拉麵」因為湯底換成了做麻辣湯底,湯底實際味道一下子變得十分嗆鼻和麻辣攻心。

現在我吃完「雞肉拉麵」再回想,「雞肉拉麵」跟麻辣湯底其實不太相襯,面頭的燒雞肉無疑是無骨啖啖肉,也沒有燶味,奈何湯底味道太麻辣太嗆鼻,影響了我最後對「雞肉拉麵」的觀感。
麻辣雞肉拉麵

另一方面,我最初還以為「麻布茶房」會將大量粟米粒灑在拉麵湯面頭,令拉麵湯底稍加一點來自粟米的甜味,豈料「雞肉拉麵」粟米只是以斬件上,無法改變湯底麻辣的事實,結果我勉強吃完拉麵,也無法勉強再喝完拉麵湯了。

至於「麻布茶房」「雞肉拉麵」的麵條,麵條只是一般質地的拉麵,沒有明顯麥香,也沒有明顯的口感,我吃完整碗拉麵,還有沒有發現到任何明顯的驚喜。

至於「麻布茶房」第一款的霜淇淋甜品「燒蕃薯宇治金時霜淇淋」,始料不及甜品面頭的「霜淇淋」軟雪糕溶化速度會這樣的快速,可能是軟雪糕下面的燒蕃薯仍存有些微的熱度,所以燒蕃薯的熱度把頂層的軟雪糕熱溶了吧。

我見「燒蕃薯宇治金時霜淇淋」軟雪糕已經溶化得快七七八八,我二話不說立刻儘快吃完霜淇淋軟雪糕再講。
燒蕃薯宇治金時霜淇淋

由於燒蕃薯還熱得幾乎燒溶軟雪糕,所以沾滿了軟雪糕的燒蕃薯,吃下去仍然感受到燒蕃薯的灸熱溫度感覺,蕃薯味道也很甜。

軟雪糕的味道甜是理所當然的,不過我現在都差不多忘記了,軟雪糕究竟是牛奶味道,還是雲呢拿味道呢?其實對我來說都不太要緊,只要軟雪糕味道夠甜夠凍就可以了。

相對來說,淋在軟雪糕表面的抹茶糖漿,味道和效果微小得近乎微不足道,原本應該可能有少許甘味的抹茶,在甜味軟雪糕身上,都忽然變得無用武之地。

整餐「麻布茶房」下午茶的壓軸甜品,「黑芝麻霜淇淋牛奶刨冰」終於製作完成登場了。「麻布茶房」的「黑芝麻霜淇淋牛奶刨冰」,刨冰的部分無疑真的很似「EXX」的「豆腐刨冰」,外型圓鼓鼓。

但是「麻布茶房」的「黑芝麻霜淇淋牛奶刨冰」,刨冰味道不是靠甜味豆腐花幫助的,而是靠頂層的霜淇淋軟雪糕,以及「麻布茶房」另外附上的甜味煉奶搭救,屬於靠調味料的日本風味刨冰。
黑芝麻霜淇淋牛奶刨冰

「黑芝麻霜淇淋牛奶刨冰」表面除了有一小撮甜味軟雪糕之外,還有一小撮甜濃味的黑芝麻調味。不過,「黑芝麻霜淇淋牛奶刨冰」到最後也是得靠淋上甜味的煉奶,才能吃到「黑芝麻霜淇淋牛奶刨冰」刨冰真正的牛奶甜味。

由於加入煉奶後,還有把刨冰跟煉奶、黑芝麻、軟雪糕等配料撈勻,才能吃到「黑芝麻霜淇淋牛奶刨冰」的綜合甜味,所以各位食客也得努力和小心,慎防「黑芝麻霜淇淋牛奶刨冰」會發生「山泥傾瀉」,殃及池魚啊。

「麻布茶房」廚房雖然把「黑芝麻霜淇淋牛奶刨冰」的刨冰刨得十分之幼細,但是日式刨冰始終不如韓國雪奶,若然刨冰放着不吃的話,刨冰還是會自然被溫度再次凝固,食客們還是得小心注意了。

另一方面,建議食客可以嘗試把調味煉奶,分階段或者平均慢慢淋下,淋到刨冰的表面,好像煉奶跟時間慢慢為刨冰調味,和稍微溶化刨冰,好讓閣下可以好好享受「黑芝麻霜淇淋牛奶刨冰」的綜合甜味。

最後,我給光顧「麻布茶房」的朋友一句忠告,「麻布茶房」的食品,還是以甜品為首選,「黑芝麻霜淇淋牛奶刨冰」跟「燒蕃薯宇治金時霜淇淋」的牛奶甜味都不差,但是想享用「雞肉拉麵」等熱食可要三思,味道可不是一般的麻辣呢。
2018-01-04
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
$125 (Tea)
燒蕃薯宇治金時霜淇淋
黑芝麻霜淇淋牛奶刨冰
2018-01-22 168 views
難得放假  就同朋友出黎食下午茶 簡呢間餐廳完全係比佢個慶祝38週年既甜品優惠吸引  入面每樣都係$38 我地就簡左士多啤梨霜淋牛奶士多啤梨醬可按自己既喜好慢慢加 而牛奶除左淋面果D 之外其實個底都仲有好多  撈埋黎食真係幾好味另外仲叫左個香蕉朱古力窩夫呢個就唔係38週年優惠入面 但都係下午茶餐之1  加多$5 就可以加野飲呢個窩夫就相對普通 香蕉也只有幾片 如果多D 既話會更為吸引
難得放假  就同朋友出黎食下午茶
我地就簡左士多啤梨霜淋牛奶
士多啤梨醬可按自己既喜好慢慢加 而牛奶除左淋面果D 之外
其實個底都仲有好多  撈埋黎食真係幾好味

另外仲叫左個香蕉朱古力窩夫
2018-01-19
$44.5 (Tea)
打邊爐係香港人冬天既傳統活動,近近地係附近商場食飯,唔想食吉乜家、大乜樂嗰啲既火鍋,所以選擇試下麻布茶房,同埋最重要的是有雪糕食。男友選擇食牛肉鍋,我選擇既係雞肉鍋,男友食清湯,我食既係泡菜湯,湯底有點辣,火熱火熱,而配料有小棠菜,娃娃菜,豆腐,竹輪,冬菇,金菇同牛肉雞肉,一人一鍋既分量算飽,但唯一問題係跟餐既白飯偏硬,加湯食會比較好。雞肉鍋(前)、牛肉鍋(後)重頭戲其實係雪糕芒果芭菲本身配芒果既,但當日無芒果,改配桃同哈蜜瓜,生果都幾甜既,配埋塊脆脆食,正而草莓芭菲可能太多人叫,送到上嚟有少少溶,配既係雲呢嗱雪糕而唔係士多啤梨味雪糕,有啲可惜。

豚肉鍋(前)/牛肉鍋(後)

雞肉鍋(前)、牛肉鍋(後)

重頭戲其實係雪糕

芒果芭菲

[I總MG:3]

草莓芭菲
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
芒果芭菲
草莓芭菲
2017-11-20 484 views
午飯時間,四圍都是人,又係揾食時間。將軍澳地區,新市鎮,很多集團食肆林立。今天身處將軍澳站,位於市中心;呢間日式店,午飯時間,當然叫定食,大件夾抵食,最吸引的是一客定食加$5,就可品嘗雪糕一杯。
午飯時間,四圍都是人,又係揾食時間。
將軍澳地區,新市鎮,很多集團食肆林立。

2017-11-03 479 views
我好鍾意打邊爐,今次去左將軍澳popcorn上面果間麻布茶坊,之前見佢地依家做緊減價,所以就去試下。佢個餐主要係一個煲有分豬牛雞再配佢地既甜品,最平既餐都係$74,其實都幾底。我今次叫左牛肉鍋加杯雪糕,即係最平個餐雪糕以為有得揀,點知佢地話得一款,所以。。。今次唔記得影相添,唉。。。不過算啦,其實都無咩特別,因為我個人認為都係差過吉x家好多ps. 另外都有個別員工態度有d問題,我估唔到依間野會變成咁
我好鍾意打邊爐,

我今次叫左牛肉鍋加杯雪糕,即係最平個餐
雪糕以為有得揀,點知佢地話得一款,所以。。。

2017-10-29
$80 (Dinner)
2017-10-23 549 views
尋日經過麻冇茶房見到佢大大隻字寫住半價優惠,就係噤比佢吸引左去食餐牌主要提供三款火鍋,分別係豬牛雞,之後再接所玩既甜品而收費 分左$64、$69同$69。最終選左$64 個牛火鍋加宇治金時雪糕。 個火鍋有d 菜,丸,蟹柳,幾片牛再加碗飯,湯底選左壽喜燒, 如果鐘意辣可以選泡菜,望落去好似唔多野噤,但食到尾已經有d 飽,再加埋個甜品,真係啱啱好。值得一讚既係甜品,好有誠意,先係雪糕牛奶味重,夠軟滑,之後下面加個熱辣辣既粟餅,一凍一熱,呢個配搭好夾又好味,選值一流‼️Good
2017-09-25 577 views
Popcorn 既二樓 popfood 有不小食店,但沒有什麼特色。今次食完麻布茶房,應該唔會再來這一層。這一層的冷氣很弱,係店鋪不大的麻布茶房食到出汗😰。食物方面,叫不上好。叫了這個豚骨湯叉燒拉麵。豚骨湯的豚味感覺不到,只有味精味,叉燒可接受,但冇乜肉味,都有幾塊。拉麵唔係太多,食落同牙菜一樣多。也點了雞肉漢堡蛋包飯,很失望😵。茄醬其實係茄汁,很酸,又辣,成塊漢堡被淹沒。漢堡原來係一塊蒸肉餅。成碟飯味道唔掂👎服務也談不上好。白色衫的服務員比黑衫服務員態度好一點。黑色衫好似高級啲,但面色同衫一樣。原本有Haagen Dazs 雪榚送,不過店員完全忘了給我們😫

這一層的冷氣很弱,係店鋪不大的麻布茶房食到出汗😰。

食物方面,叫不上好。叫了這個豚骨湯叉燒拉麵。

豚骨湯叉燒拉麵

豚骨湯叉燒拉麵

雞肉漢堡蛋包飯

2017-09-24 334 views
星期六的下午來到popcorn shopping, 早前聽朋友介紹這裡下午茶時段所有甜品都只售$38,既然又剛到了下午茶時間,那麼就去吃個甜品,順便休息一會,好好自癒吧!甜品款式有十多款,不過大多是雪糕。見到menu的甜品照片,真的是眼多撩亂,每款都很吸引。白玉紅豆抺茶雪糕一向愛白玉的煙煙靭靭,再拌著甜甜的紅豆一起吃,就是很夾的。今次有五粒白玉,還要是大大粒的,讓人滿足。抺茶雪糕完全吃不到抺茶味,稍令人失望。巧克力香蕉聖代份量很大,未吃也覺得飽了。配上香蕉、 杏脯、梨和威化,使平凡的vanilla雪糕加添了一點色彩!

白玉紅豆抺茶雪糕

巧克力香蕉聖代
份量很大,未吃也覺得飽了。

2017-09-01 586 views
呢間個名似甜品店嘅舖頭都開咗好一段時間雖然主打甜品,但正餐都有唔少選擇夜晚嚟到,發現佢有個唔知幾週年promotion,一個火鍋配一個雪糕嘅餐半價,平時食要$17x,依家只係要$8x,好似好抵咁,即刻好想試下火鍋有牛,豚,雞肉揀,我揀咗牛肉相比起其他日式火鍋,肉係另上,而佢就放埋入去,冇得揀幾時食,因為煮熟咗就要食否則會太韌湯底有壽喜湯同泡菜湯揀,叫咗壽喜湯,好特別嘅甜湯,啲肉煮完好入味,同牛肉好夾,又唔會食完好鹹好口渴咁一人一鍋嘅邊爐越來越盛行,每人個鍋入面都有好多蔬菜,菇,蟹柳等,又有一大碟醬油(不過太多基本上冇咩沾過,配埋白飯食完都7成飽重點嚟啦,草莓芭菲好靚,有雲呢拿雪糕球,小塊雪糕筒嘅餅,士多啤梨醬水果都多,有士多啤梨,白桃同杏脯不過士多啤梨都係酸嘅食完呢個就啱啱好9成飽,而且食埋甜品真係好滿足,呢個價錢可以再試呀!
呢間個名似甜品店嘅舖頭都開咗好一段時間
雖然主打甜品,但正餐都有唔少選擇

火鍋有牛,豚,雞肉揀,我揀咗牛肉

食完都7成飽

水果都多,有士多啤梨,白桃同杏脯
不過士多啤梨都係酸嘅

2017-08-10 543 views
雖然麻布茶坊有好多分店,但今次係第一次食。見環境唔錯,所以就同朋友來試吓。環境係好似小型嘅咖啡店,以卡位為主。晚餐選擇有唔同嘅定食,今次我就叫咗個香烤雞肉飯定食,賣相好唔錯。用一個日式盤上,烤雞肉烤得好味,不過飯既份量實在太少,有少少唔夠飽,一個晚餐都要80至$90,睇你覺得值唔值啦。
2017-07-16 608 views
自在日本回香港後,食唔夠日本嘢,要喺屋企附近的日本餐廳搵番旅行的感覺。麻布茶房食過幾次,質素真心唔錯,所以今晚決定來回味一下來自日本的味道。男朋友這個牛肉煮拉麵,可以選辣度,男朋友點的小辣都幾惹味,湯底充滿香菇的鮮甜味,飲落暖胃,加上煮得很淋的牛筋和牛腩,還有一絲咬勁,補下骨膠原,配上爽口的拉麵,果然跟一般的港式連鎖店拉麵店有分別。炎炎夏天,我叫左個辣肉醬冷担担麵。用麻醬以及大量青瓜,吃起來好清新,而且又開胃。麵質彈牙有咬勁,肉醬分量唔多,唔會俾人一種好heavy的感覺。喺夏天冇乜胃口嘅時候,可以食一個凍凍地嘅冷麵都真係幾透心涼。好開心屋企附近開咗間都幾貼近日本味道的鋪頭,聽講如果惠顧晚餐的話加$28可以享用店內招牌的雪糕甜品,下次一定要黎試過。

2017-06-29 480 views
中午和同事到麻布茶房吃set lunch咖喱漢堡扒蛋包飯($59)同事叫了咖喱牛肉蛋包飯($55)同事那碟的蛋比較滑 我那碟就普通炒雞蛋大家都覺得飯和咖喱叶很多 絕對飽的漢堡排弄得像肉餅😂 不像一般吃的漢堡扒很大一塊 隱藏在咖喱汁下咖喱有兩小塊洋蔥 沒其他配料(如胡蘿蔔等)日式咖喱只是小辣 容易接受上菜的時候 咖喱飯已是温的 如果能熱上就更好店裏在做「+$5 有Haagen-Dazs的雪糕」不過只有芒果和咖啡味兩種我都不吃的不知道是每天都只有這兩款 還是會換口味
中午和同事到麻布茶房吃set lunch

咖喱漢堡扒蛋包飯($59)
同事叫了咖喱牛肉蛋包飯($55)
同事那碟的蛋比較滑 我那碟就普通炒雞蛋
大家都覺得飯和咖喱叶很多 絕對飽的

漢堡排弄得像肉餅😂 不像一般吃的漢堡扒
很大一塊 隱藏在咖喱汁下
咖喱有兩小塊洋蔥 沒其他配料(如胡蘿蔔等)
日式咖喱只是小辣 容易接受
上菜的時候 咖喱飯已是温的 如果能熱上就更好

店裏在做「+$5 有Haagen-Dazs的雪糕」
不過只有芒果和咖啡味
兩種我都不吃的
不知道是每天都只有這兩款 還是會換口味
2017-06-01 446 views
次次去親將軍澳都會食荳子,但係無耐次次都勁多人排隊,今次行過某層發現左一個食物既神秘地帶(對我黎講),於是上去一探究竟。最後比男朋友比有得呢間日式風格既麻布茶房所吸引,再加上睇餐牌價錢同食物外觀也不錯,就決定試下喇!拎左飛等左around十幾分鐘就有得入座,都算快!食物1.海蝦蘭花沙拉 原來嗌一個飯就可以以28蚊既價錢點多一樣小食,但係係有指定某幾款的。大頭蝦既我冇注意到係沙律,仲以為係熱食,就叫左呢個有西蘭花既菜~~~上到黎都幾好食,但沙律黎講真係太凍,估計係整好放係雪櫃的吧⋯海蝦食落唔係咁新鮮,不過廿八蚊算係咁,份量都幾多。2.照燒雞肉飯 整個餐就係好日式料理既感覺,有飯、有小菜、有湯。照燒雞真係幾好食,雞肉食落有小小酒味,連埋照燒汁食就更加正。由於佢個汁只係淋係雞肉面,而且飯食落有小小乾,建議撈一撈先食。3.照燒豬肉飯同上面既飯差唔多,食落都OK,不過我只係食左一啖就唔評價喇~服務一般般,叫極人都勁遲先應機,同埋埋單果陣我地係look卡,但搞勁耐!!!勁不安🤣🤣

食物
1.海蝦蘭花沙拉
海蝦蘭花沙拉

2.照燒雞肉飯
整個餐就係好日式料理既感覺,有飯、有小菜、有湯。

3.照燒豬肉飯
照燒豬肉飯

2017-05-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$111 (Dinner)
2017-05-22 327 views
看見門口的甜品擺設很美,每次經過也會忍不住看幾眼。朋友看見我在偷望那些甜品的 figure,並說 :「次次都在偷望,入去食咗先講啦!」然後他便拉著我進去餐廳了,我的臉紅透了。店員安頓了我們的位置後,我看著餐牌,覺得些貴,正在猶豫如何是好。朋友便一下子點了 芒果霜冰淇淋。 心想,這個芒果冰我想吃好久了,興奮的心情再抑壓,也難免在面上散發出淡淡的陽光笑容。朋友便得戚地說,心入面的蟲,非他莫屬。 甜品很快就到了,芒果味很香,而奶味聞起來超濃的耶! 我一小一小羹地品嚐著,心裡很想大口大口的吃,因為超好味呢!不過要在朋友前保持熟女的矜貴,所以怎麼也要裝作一下很斯文的感覺。這個 芒果霜冰淇淋,約七十元。芒果粒也算多,而芒果的汁夠酸,我很喜歡。配上軟滑而又濃香的牛奶雪糕,這個配對一流! 究竟,這個味道,是因為身旁的人,而變得如此美味嗎?答案是,不是! 因為這個 芒果霜冰淇淋 是真的很好味!
看見門口的甜品擺設很美,每次經過也會忍不住看幾眼。

朋友便得戚地說,心入面的蟲,非他莫屬。
芒果霜冰淇淋

究竟,這個味道,是因為身旁的人,而變得如此美味嗎?

答案是,不是! 因為這個 芒果霜冰淇淋 是真的很好味!
Type of Meal
Tea