2021-12-23 29 views
屯門虹橋有間日式居酒屋小店,以木系裝修配以燈籠充滿住日本格調🇯🇵小店來講非常之唔錯,店員都是年輕人為主,活力十足,店內播住日文歌氣氛一流🎼❁ 日式燒倉魚 $198呢個倉魚真心推介😍見店員好用心燒 個皮燒到脆卜卜,一切開魚汁流哂出黎,呢款魚唔會好多骨又夠嫩滑。另外塊魚皮送啤酒絕對一流! 不過我叫左波子汽水,配番餐廳既懷舊風😆❁ 日本赤穗蠔 $68/1pc蠔屬於時令野,果晚剛好有蠔就試試叫黎食,蠔身厚身肥美,食落口非常鮮甜,一人一隻就岩岩好☺️❁ 和風碳燒雞排烏冬 $75醬汁岩岩好唔會太咸😛都幾大件,夠兩個人食。烏冬口感幾好🍜唔會太淋。❁ 唐揚炸雞 $38新鮮熱辣辣,外皮酥脆,店員十分貼心地問能否吃辣,就撒上七味粉,令炸雞又惹味😋❁ 波子汽水 $22童年回憶☺️☺️☺️食飽飽臨走睇到門口原來有一首詩,「希望你是一張白紙,寫著自己的故事,希望你的故事,也有人明白你。」好文青☺️

❁ 日式燒倉魚 $198

❁ 日本赤穗蠔 $68/1pc

❁ 和風碳燒雞排烏冬 $75

❁ 唐揚炸雞 $38

❁ 波子汽水 $22
童年回憶☺️☺️☺️

2021-12-21 62 views
入開屯門,見這店評語不錯、便和媽媽來試試。裝修很有心思認真,挺有味道,服務也不錯。食物方面,三色炸物拼盤炸得不錯,粉剛剛好,味道也好。和風碳燒雞扒島冬,雞扒夠入味,烏東也不錯。留白海鮮炒飯,炒得挺不錯,媽媽清晒整碗。飲品就點了伯爵茶及熱檸檬紅茶。整體來說,食物好抵食,性價比幾好!例如個三色炸物拼盤,味道幾好、份量也多,但只收$88!真係超抵! 個和風碳燒雞扒島冬也係,很認真,雞扒烏東分開上,也只收$75!這價錢真係無得彈!屯門有多些這些店就好啦!
入開屯門,見這店評語不錯、便和媽媽來試試。

三色炸物拼盤
和風碳燒雞扒
留白海鮮炒飯
$150 (Dinner)
三色炸物拼盤
和風碳燒雞扒
2021-12-21 20 views
放假嚟屯門搵食,見到呢間精緻既小店,原來開左間居酒屋係度,裝修得好有日本FEEL啊! 疫情冇得去日本黎呢度止下癮都好.店內有好多日本清酒SAKE, 亦有即出既生啤! 炸魚手指 一上枱就勁香! 炸得好金黃色,時間岩岩好,外脆內軟吾會乾爭爭! 配埋沙律醬沾來食真係好好味!串燒拼盤 叫左鮑魚/翠肉瓜/煙肉卷秋葵/牛舌蕊鮑魚好鮮甜,煙肉包秋葵估吾到呢2樣野係甘夾架好好食! 牛舌蕊好爽好JUICY又夠厚身 !醬燒五花腩丼 五花腩厚切冇欺場, 灑了一些孜然粉配醬汁好惹味,肉質肥美又嫩滑好腍,成碗飯伴哂黎食!總結: 無唸到呢區都可以有間居酒屋係度,夜晚收工同朋友黎坐下食下串燒飲下SAKE傾下計又真係幾爽幾CHILL!

店內有好多日本清酒SAKE, 亦有即出既生啤!

炸魚手指

串燒拼盤

叫左鮑魚/翠肉瓜/煙肉卷秋葵/牛舌蕊
鮑魚好鮮甜,
煙肉包秋葵估吾到呢2樣野係甘夾架好好食!
牛舌蕊好爽好JUICY又夠厚身 !

醬燒五花腩丼

2021-12-20
Type of Meal
Dinner
  • 串燒拼盤
  • 炸魚手指
2021-12-21 27 views
今次去左大西北——屯門路過好多唔同嘅居酒屋同日料店見到呢間好靚嘅店面又幾多好評就決定食呢間留白居酒屋留自海鮮炒飯 $88個炒飯好多料好有紫菜魷魚雞蛋櫻花蝦蟹柳青口等等個炒飯好乾身 食得出佢夠鑊氣調味啱啱好 唔會太咸推介👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻串燒方面我哋叫咗雞髀菇兩串$44佢個雞髀菇烤得啱啱好一啖咬落去仲有好多汁啲汁總會咇出嚟😍😍😍配埋啲孜然 好惹味仲叫左 鹽燒一口牛 $46個牛肉唔會太細 上面都係有孜然同黑椒舊肉都唔會好韌大家都可以叫嚟試吓和風牛肉烏冬 $70個烏冬好煙韌 唔會住得太耐淋晒上到嚟熱辣辣最啱冬天嘅時候食上面有一大堆牛肉 牛肉唔係佳寶最平嗰隻冰鮮肥牛片一啲都唔韌 仲有紅蘿蔔洋蔥同埋西蘭花好均衡嘅飲食搭配個湯都唔會好鹹 飲得落口👍🏻我哋仲叫咗兩個小食吉列炸蝦(五隻)$48隻蝦都幾大 炸到金黃色而且炸粉都唔會好厚即叫即炸 炸到熱辣辣脆卜卜本身仲諗緊嗌唔嗌 驚喉嚨痛結果佢好食到令我願意熱氣🤣💖蒜蓉燒茄子 $38侍應有特登問我哋食唔食得辣所以佢整咗個辣嘅版本俾我哋茄子鋪滿辣椒同埋蒜蓉其實都唔係特別辣更多嘅係蒜蓉嘅味道又係一道惹味嘅菜鍾意食蒜蓉嘅人一定要嗌👍🏻👍🏻👍🏻因為我哋唔飲酒所以就冇
今次去左大西北——屯門

但我同朋友兩個人咗九樣嘢先379

仲要食得好飽 差啲食唔完
性價比都好高推薦食👍🏻
2021-12-20 23 views
比朋友睇呢間食物,個個第一眼話似吉x家🥲呢間小店鋪面細細,但味道不求其。入到餐廳係OpenRice發現啲賣相麻麻,但入到餐廳冇理由走,到自己見到嘅時候會諗OpenRice啲人點解影得咁差,因為佢賣相真係唔差,味道都唔差。下午茶時間主食會配左玄米茶同沙律。我哋揀咗一個五花腩丼飯,事關我朋友勁鍾意食肥豬肉,理解唔到點解冇肥肉不歡既朋友都瘦既?五花腩上面加咗啲七味粉,味道幾香,而且佢唔算話真係超肥,我接受到。和風牛肉湯烏冬,個個都話勁似吉野家,佢哋個碗係真係有啲似,仲要牛肉烏冬更加似🤣當你有個鍾意食炸嘢嘅朋友,你每餐都會見到有炸物😅唐揚炸雞,外脆內軟,即叫即炸,感覺唔錯。炸魚手指有驚喜,開頭以為係平時出面買嘅急凍魚手指炸,但佢唔係平時嗰啲魚手指,味道幾好,同埋好食過平時嘅急凍魚手指。店舖外面嘅旁邊仲有個魚檔,聽聞可以揀完海鮮喺舖頭裏面煮,好有特色!
比朋友睇呢間食物,個個第一眼話似吉x家🥲

下午茶時間主食會配左玄米茶同沙律。

當你有個鍾意食炸嘢嘅朋友,你每餐都會見到有炸物😅

唐揚炸雞,外脆內軟,即叫即炸,感覺唔錯。

• 炸魚手指
2021-12-20 24 views
留白居酒屋地址:屯門青翠徑7號金邦大廈地下1號舖呢間日本餐廳舖位位置比較隔攝,要住屯門區架人先知道,不過咁先夠隱世小店feel 呀!串燒幾出名,聞到好香所以點左d$80 吉列海老烏冬即炸蝦,是普通成日見再架日本麵食,味道ok不過不失,可能成日食沒大驚喜,但求醫飽肚$46 一口燒牛$20 三色椒串$22 燒秋葵$32 汁燒雞肉$28 豬頸肉串都幾得幾香架Order $78 one pint japan beer伴串燒坐位只有20個左右,最好訂位。人均消費要$400 先食得飽,其實以屯門區來說是高消費。
留白居酒屋

地址:屯門青翠徑7號金邦大廈地下1號舖

串燒幾出名,聞到好香所以點左d

$46 一口燒牛
$20 三色椒串
$22 燒秋葵
$32 汁燒雞肉
$28 豬頸肉串

2021-12-20 675 views
今日去到屯門紅橋嗰邊搵嘢食,見到一間居酒屋既餐廳散發著好香嘅串燒吸引之下,就決定去食佢🤤一入去就feel到一種好地道既居酒屋style,黃黃既燈加上一排排嘅酒,感覺上都幾舒服同fd傾下計😚 好耐無飲波子汽水!真係好似日本居酒屋~~當夜有啲寒涼,所以叫番個烏冬暖吓胃先,個烏冬湯非常之清,有蔬菜既甜味,有屋企感覺🤣炸豬排炸得好脆,又夠大塊,絕對係抵食之選😘另一個主食就叫咗牛肉飯,牛肉洋蔥份量夠,牛肉比坊間嗰啲嚟得厚身,感覺實在好多😜味道就比較咸啲,非常好送飯😂小食就叫咗炸物拼盤,分別有墨魚咀 魚手指同埋炸雞,墨魚咀就第一次食,感覺幾過癮,不過入面就好似冇乜味咁😗炸雞就非常出色,炸得好脆之餘入面仲非常juice😙魚手指就比較似魚蛋,𡁻𡁻吓啲魚味會慢慢滲出嚟,都幾令人回味😚嚟度點可以唔叫燒物,我哋都食肉類食到夠晒所以就決定嗌海鮮食😍蟶子皇名不虛傳,燒到啱啱好,有啲蒜茸牛油辣椒吊味下,蟶子既鮮甜味更加容易食到出嚟,令人難忘🤩燒倉魚就夠晒多肉,魚油亦都足夠,再自己加啲海鹽上面,值回票價🥰呢間餐廳仲有好多嘢想試,希望可以下次再同老死來聚聚😳😳

好耐無飲波子汽水!真係好似日本居酒屋~~

呢間餐廳仲有好多嘢想試,希望可以下次再同老死來聚聚😳😳

今日食屯門景峰站附近,或者稱為紅橋,出晒名多嘢食嘅地方食晚飯。決定左食呢間新開唔係好耐嘅 留白居酒屋!食居酒屋第一樣要叫嘅就係串燒,開胃又可以送酒,叫左一串鹽燒翠肉瓜,一串醬燒鮑魚(兩隻)同埋一串鹽燒一口牛。燒出嚟係非常有火候,非常香口,鮑魚燒過都食得出係好新鮮,口感一流,而翠肉瓜既入味亦唔硬,一口牛熟度剛好,豐富肉汁唔會乾身。主食方面叫左吉列海老烏冬,另外加個炸魚手指。烏冬嚟講唔算太特別,做返居酒屋該有嘅水準,但係炸手指!真係超正!勁鬆脆之餘入面嘅魚肉係勁彈牙同香口,強烈建議主食烏冬之餘叫多個嚟搭配!主食之後再叫左啲小食,松葉蟹甲羅燒,一樣燒得好香,份量適中,值得加點一個試下!另外仲有蒜蓉燒茄子,味道似夜市檔嘅感覺,真係好濃郁蒜蓉香,食完一定要飲多啲水,哈哈~或者好似我地咁,一人叫一杯鬼佬涼茶(啤酒)飲下,主要分兩隻premium malts suntory 同埋一番榨,兩隻本身香味上面比一般lager啤酒會濃少少,味道分別唔會太大,亦唔會好苦,適合大多數人口味。臨走前,見到門口貼住有預訂海鮮服務,聖誕一大班人可以諗下訂定幾打蠔嚟食😋😋

今天二人到了這間餐廳晚飯。全因看見店內日本居酒屋裝修吸引。懷念一下久違嘅日本。點了清酒煮蜆。肉都幾大粒。完全沒有沙。十分鮮甜。還有淡淡清酒味。另外點了幾串串燒。有鹽燒雞肶菇。少少鹽帶出了菇嘅鮮味。七味粉燒翠肉瓜。少少辣。燒完都很juicy。燒雞皮。很有𡁻頭。食到雞的油香味。燒豬頸肉。調味很香口。燒一口牛。入口即溶。全部都唔會燒到好乾。正之後還點了一個天婦羅炸蝦飯。蛋得滑唔老。炸蝦都有五六隻炸蝦。都炸得十分香口同脆卜卜。加埋啲燒汁。好味。飲品叫了伯爵茶同抹茶。抺茶唔會太甜。茶味都幾濃。鐘意抺茶嘅朋友不能錯過。總結這間餐廳無論裝修同食物都十分出色。是一間很用心的小店。值得推介

2021-12-13
$200 (Dinner)
2021-12-13 14 views
坐落屯門一個小區既居酒屋,入到去環境裝修比較簡約,好舒服,好暖,可能就係比客人「留白」呢個名嘅來源!睇一睇個餐單,有燒物,有時令海鮮,有炸物小食,有酒!首先叫左三色炸物拼盤,有魚柳,墨魚丸,同埋炸雞柳。魚柳外脆內軟,口感都幾幼滑,墨魚丸勁爽口彈牙,雞柳亦都好肉汁多!鹽燒翠肉瓜,燒烤菇同烤三色椒三樣都燒得好多汁,好入味,平時燒烤菇係好乾!但呢次好多汁,好好食!吉列豬扒烏冬豬扒炸得好脆,肉唔會好鞋,烏冬亦都好滑,湯唔會咸!原條燒倉魚最後先上呢一碟,因為係一條好新鮮嘅魚,師傅好用心咁樣燒呢一條魚,唔需要太多嘅調味料,已經帶出非常鮮香嘅味道,肉係一梳梳,好滑好香!燒得岩岩好!PREMIUM beer 一路食嘢一路配上啤酒,同朋友一齊傾偈,一個平凡而愉快嘅下午就係咁樣簡單,遠離繁囂!

睇一睇個餐單,有燒物,有時令海鮮,有炸物小食,有酒!

鹽燒翠肉瓜,燒烤菇同烤三色椒
三樣都燒得好多汁,好入味,平時燒烤菇係好乾!
但呢次好多汁,好好食!

吉列豬扒烏冬

豬扒炸得好脆,肉唔會好鞋,烏冬亦都好滑,湯唔會咸!

原條燒倉魚

PREMIUM beer

2021-12-12 17 views
🐋地點不在什麼旺區,但旁邊就有單車俓,所以我們可以踩單車到達餐廳!餐廳店鋪小小,能清楚看見一切,例如員工的準備,烹調,清潔等等……🍽吉列豬扒烏冬💰80份量適中,豬扒炸得剛好,烏冬有彈性!🐽🍽汁燒雞肉💰34雞肉邊微濃,醬汁入味,雞肉嫩滑!🐥🍽磯燒厚切牛舌芯💰60真的是厚切,口感特別,有炭燒味!🐮🍽鹽燒五花腩💰38🥓半肥瘦五花腩,厚薄適中,簡單調味已能帶出肉的鮮味!🍽鹽燒翠肉瓜💰20原來燒翠肉瓜也不錯,咬下有清脆的聲音,加上一點點七味粉,微辣,爽甜!🥒🍽鹽燒一口牛💰46有點兒overcook,但沒有改變它的味道,只改變了它的口感,還可以!🥩🍺Suntory Premium Malt’s 330ml 💰58吃串燒一定要配啤酒,一熱一涼,下火😂

🍽吉列豬扒烏冬💰80
份量適中,豬扒炸得剛好,烏冬有彈性!🐽

🍽汁燒雞肉💰34
雞肉邊微濃,醬汁入味,雞肉嫩滑!🐥

🍽磯燒厚切牛舌芯💰60
真的是厚切,口感特別,有炭燒味!🐮

🍽鹽燒五花腩💰38🥓
半肥瘦五花腩,厚薄適中,簡單調味已能帶出肉的鮮味!

🍽鹽燒翠肉瓜💰20

🍽鹽燒一口牛💰46

吃串燒一定要配啤酒,一熱一涼,下火😂
2021-12-09 17 views
留白 位於屯門星期日 午餐時間 餐廳細細 裝修有幾分居酒屋感覺 坐得舒服 假日節奏炸魚手指內裏似魚腐 咬落脆卜卜 好啱我 鍾意食香口野淡淡魚味我地每人一個定食 定食包熱茶 味增湯 沙律留白海鮮炒飯朋友介紹的 眼見平平無奇 新鮮炒好 其實又幾好食 飯粒粒分明 海鮮唔太大粒 味道夠 唔會淡而無味 和風牛肉飯大片牛肉加上紫洋蔥 牛肉片數都唔小 上台時已經聞到十分香 醬汁帶甜 好送飯 一啖牛肉一啖飯 滿足 職員好健談 言談間得知之後既開門時間改2點至夜晚12點之後黎 就要晏啲喇
留白 位於屯門

和風牛肉飯

職員好健談 言談間得知之後既開門時間改2點至夜晚12點
之後黎 就要晏啲喇
2021-12-07 17 views
充滿日本🇯🇵風嘅居酒屋🏮早幾日嚟到屯門到下午茶時間開始肚餓俾佢地咁日式嘅門口🏮吸引咗就入去嘆番個下午茶先😍我地嗌咗兩個下午茶餐每個餐都跟沙律同玄米茶🫖我地分別叫咗✨和風碳燒雞扒飯✨五花腩飯碳燒雞扒燒得好香口而且雞扒好入味每啖肉質都非常Juicy 😎五花腩肥瘦適中外脆內軟 而且每啖都唔會話好油膩配埋飯🍚啱啱好☺️另外我地仲嗌咗炸魚手指細細條炸到脆卜卜配埋沙律醬又幾好味😋特別欣賞佢地嘅裝修同佈置都充滿日本風🇯🇵好似去左旅行咁 開心❤️✨留白居酒屋 (屯門)📍屯門青翠徑7號金邦大廈地下1號舖#heacookmama
充滿日本🇯🇵風嘅居酒屋🏮

配埋沙律醬又幾好味😋

特別欣賞佢地嘅裝修同佈置
都充滿日本風🇯🇵
好似去左旅行咁 開心❤️

✨留白居酒屋 (屯門)
📍屯門青翠徑7號金邦大廈地下1號舖

#heacookmama
呢間居酒屋開左大約3個月,門口既裝修彷彿好似去左日本京都咁🥰入到去仲播住日文歌,真係太有feel啦🥺 餐廳主打串燒同埋酒類🤤唔飲酒都有其他飲品選擇架😻仲有童年回憶既波子汽水🥳配住食串燒食真係一流呀👍🏻👍🏻雖然係開放式廚房,不過餐飯通風口好多,絕對唔會食完好大油煙味😆重點推介一下燒倉魚同埋松葉蟹,真係好高質架🥢👍🏻🤤🤤🥢原條燒倉魚如果都係揸車嚟嘅各位未必留意到,隔離舖位部份係有唔少海鮮即劏即賣😛朋友都唔執輸試下呢味燒倉魚。😎倉魚本身脂肪量較高,所以魚肉經燒烤過之後唔會變柴🥳外皮燒到少少焦脆,鎖住魚肉水份👍🏻所以肉質保持到鮮嫩。加上清新嘅檸檬汁😚鮮味同調味醬汁嘅平衡就啱啱好😻🥢松葉蟹甲羅燒如果你係無蟹不歡,呢道松葉蟹甲羅燒就非常值得一試🥺滿滿嘅松葉蟹膏釀喺蟹蓋入面,經十分鐘慢燒😙再舖上少少麵豉醬同蟹肉絲,海洋嘅鮮味直送到味蕾。😝😝🥢大蔥燒雞肉串大蔥雞肉串係日本係好出名既串燒,黎到呢到真係食得到以前既味道😚😚雞肉肉質新鮮,配埋香蔥一齊放入口都減少左唔少油膩感🥰🥢鹽燒翠肉瓜翠肉瓜爽口彈牙而且嫩滑多汁,香噴噴既鹽燒味都傳哂入鼻到😛😛火喉十足😜🥢碳燒雞扒飯唔可以錯過既碳燒雞扒飯,份量都唔細架😝淨係

重點推介一下燒倉魚同埋松葉蟹,真係好高質架🥢👍🏻🤤🤤

🥢原條燒倉魚

🥢松葉蟹甲羅燒

🥢大蔥燒雞肉串

🥢鹽燒翠肉瓜

🥢碳燒雞扒飯
唔可以錯過既碳燒雞扒飯,份量都唔細架😝淨係食串燒未必夠,所以要叫多個飯增加飽肚感😙雞扒經過醬汁碳燒過,令到雞扒好入味又唔會油膩👍🏻👍🏻

2021-12-05 10 views
紅橋附近好多好野食,探朋友嗰陣發現有間日式居酒屋,除提供串燒,仲有定食選擇*吉列海老定食 $80 (推薦)有六隻炸蝦,炸衣好薄,外層鬆脆 😍米飯亦用珍珠米,粒粒分明,但整體份量較細*蒜蓉燒茄子 $48 (推薦)燒好靚,外皮唔乾,內裡肉質呈一梳梳,配辣椒蒜蓉好惹味😆*豬頸肉串 $30 (推薦)脆蕉邊,爽口彈牙,好正😍*酥炸魷魚酥 $38配啤酒一流,不過炸得乾身少少*日本雞皮包韭菜 $36*鹽燒五花腩 $38*鹽燒一口牛 $46*三色椒串 $20*雞脾菇 $22*何蘭正西洋菜蜂蜜手工啤 $38 (推薦)4.5%酒精濃度,無啤酒花味,清甜易入口

*吉列海老定食 $80 (推薦)
有六隻炸蝦,炸衣好薄,外層鬆脆 😍
米飯亦用珍珠米,粒粒分明,但整體份量較細

*蒜蓉燒茄子 $48 (推薦)
燒好靚,外皮唔乾,內裡肉質呈一梳梳,配辣椒蒜蓉好惹味😆

*豬頸肉串 $30 (推薦)
脆蕉邊,爽口彈牙,好正😍

*酥炸魷魚酥 $38
配啤酒一流,不過炸得乾身少少

*日本雞皮包韭菜 $36

*鹽燒五花腩 $38

*鹽燒一口牛 $46

*三色椒串 $20

*雞脾菇 $22

*何蘭正西洋菜蜂蜜手工啤 $38 (推薦)
4.5%酒精濃度,無啤酒花味,清甜易入口