之前睇討論區成日見人講牛扒黃店都係推呢間叫左一個牛扒set同意粉set 見啲人都係食呢兩樣因為都口渴想要杯水 當但比個侍應指住個板話「繁忙時間唔提供水」🥲 明明佢都係長期企左係到 比杯水都唔係好難姐或者擺個位比我自助都好啊….水既作用都可以係清下個口腔既食物味 先可以真正食到道菜既味道但係當下飲完個湯想沖下個口都唔得😅真係第一次見餐廳唔肯俾水….. (利申返我既語氣都係正常咁問😞)後尾叫左杯餐茶先有得加水…[主菜]見到人地啲牛都好靚 我地叫左牛腰扒$260 5成熟好淋 就咁落鹽都好夠味 建議唔洗點芥末同蒜 會蓋過左本身既牛味 缺點係細份左啲碟黑松露蟹肉意粉係好足料勁多蟹肉 撈意粉都會有剩 意粉食落係普通意粉 唔似係手工意粉 冇咩特別口感咁 承惠$320 仲貴過碟牛..明白材料貴 但問題係個味唔值得 覺得幾鹹下 同重黑椒味如果有咁既材料應該可以做得更好 重視返係個味到…仲要黎都影呢碟意粉@@ 真心叫返牛好過…[甜品]幾好笑係佢每次上碟都要介紹一下例如杯茶包沖既冇特別的茶馬卡龍都要話:呢個係法國搭飛機黎既馬卡龍如果佢係認真既話有種懶係扮高級既感覺咁我就當佢係搞笑架啦覺得以set黎講甜品就咁

之前睇討論區成日見人講牛扒黃店都係推呢間
叫左一個牛扒set同意粉set
見啲人都係食呢兩樣

明明佢都係長期企左係到 比杯水都唔係好難姐
或者擺個位比我自助都好啊….
但係當下飲完個湯想沖下個口都唔得😅
真係第一次見餐廳唔肯俾水…..
(利申返我既語氣都係正常咁問😞)
後尾叫左杯餐茶先有得加水…

[主菜]

牛腰排

見到人地啲牛都好靚
我地叫左牛腰扒$260 5成熟
缺點係細份左啲

黑松露蟹肉意粉

碟黑松露蟹肉意粉係好足料勁多蟹肉 撈意粉都會有剩
明白材料貴 但問題係個味唔值得 覺得幾鹹下 同重黑椒味
如果有咁既材料應該可以做得更好 重視返係個味到…
仲要黎都影呢碟意粉@@ 真心叫返牛好過…

甜品

覺得以set黎講甜品就咁兩粒馬卡龍有點少求其
如果有球雪糕/蛋糕仔好似合理啲
但都叫有少少擺盤啦
同埋我地本身都唔好馬卡龍 太甜 所以咬左啖咁
可以加錢upgrade 其他甜品($60up)

食完到走都一直full house 仲有人排隊
但整體覺得cp值好低(叫意粉的話)
我諗餐廳同名一樣主力focus左係牛扒
所以建議大家都係叫返牛
但好多細節位都冇好仔細處理

[💬真心話 希望餐廳睇到]

黃店黎講佢都算係有名
但希望唔好本住自己係黃店咁做 而係做返好餐廳既本份
作為一間餐廳收得呢個價錢都係擺放多啲誠意落去 例如比杯水個客都真係好基本….

支持良心小店 知道以目前社會經濟好難捱 但都希望黃店都係有質素同埋會進步做得更好🙌🏻🙌🏻加油💛

牛腰排
2022-03-27 315 views
Due to the dinner ban, their Firey Beef Wellington is also available during lunch at weekends. As it is limited, when you reserve, please reserve in advance.The salad was quite big and the sour cream puff was really appetizing.The set menu also includes a glass of red wine, which was surprisingly good without being too bitter.The main finally came and of course the firey show was spectacular.Fire aside, the beef wellington was really good. The pastry was not too thick and the filling was suffici

Fire Mastery Prime Angus Wellington Beef
Fire aside, the beef wellington was really good. The pastry was not too thick and the filling was sufficient enough without taking away the spotlight from the beef. The beef was a lovely deep pink in the middle and was juicy and tender.
The dessert was 2 macarons which was a great end to the meal though I felt the whipped cream was not too necessary.
2022-03-27
$600 (Lunch)
2022-03-25 312 views
之後經過要排隊,今次可能因為疫情又嚴重咗所以唔使排隊。成個set 比得上fine dining, starter Caesar salad, mushroom soup and bread, 個麵包好好食😋其實未食主菜都已經滿足。Main 我ordered 個limited 牛扒,個waiter 都好細心講解每款牛有咩特別,我個就有啲膠原會有啲咬口,朋友就叫咗另一款淋啲。我哋交換咗食,真係唔同口感,但兩個都好好食。當然我都覺得我嗰塊比較特別,喺其他地方未食過,牛扒煎得好香,好juicy, 薯蓉好滑,仲有好香蒜蓉。最後就係macaron 甜品同茶。成個set 好有誠意,好新鮮,上枱都仲好熱,好好味,好完美嘅一餐。
之後經過要排隊,今次可能因為疫情又嚴重咗所以唔使排隊。
2022-02-26
Type of Meal
Lunch
✿ 意大利黑松露蘇格蘭蟹黃扁意粉 $160每一條既扁意粉都沾滿咗蟹肉同蟹黃🦀 食得出一絲絲既新鮮蟹肉 口感好豐富 意粉都煮到al dente黎到一定要試下呢碟意粉喔~✿ 火魔法威靈頓美國安格斯牛柳 $450超適合打卡既威靈頓🥩👅上菜嗰陣店員會倒少少酒然後點火🔥 記住拎定相機出黎影低📸 唔係既話反應太慢就會好似我咁影到咁 威靈頓既酥皮淋完酒之後有少少淋咗 酥皮下面既蘑菇蓉好香濃 牛柳既肉質嫩滑 好容易就切得開 呢個beef wellington可以一試~評分ʕ •̀ o •́ ʔ 👅味道:♥♥♥♥/5💸cp值:♥♥♥/5🤟🏻回頭率:♥♥♥♥/5📍後街牛扒 灣仔交加里7號永成大廈地下A舖
✿ 意大利黑松露蘇格蘭蟹黃扁意粉 $160

🤟🏻回頭率:♥♥♥♥/5

📍後街牛扒
灣仔交加里7號永成大廈地下A舖
  • 火魔法威靈頓美國安格斯牛柳
📍灣仔人氣良心西餐廳‼️· 萬蟹奔騰嘅意粉🦀 -- 後街牛扒🐮🍴·Follow @pigfoodiexhk for more food!🐷💛#pigfoodiexhk_灣仔#pigfoodiexhk_西餐#pigfoodiexhk_黃店========================一直聽聞呢間小店嘅蟹肉意粉同牛扒幾出色,上星期終於嚟咗試!😍餐廳雖然位於後街,有少少隱蔽,但係當日星期日下午時間嚟到都full hse呢~------------------------------⭐️意大利黑松露蘇格蘭蟹肉蟹皇扁意粉 $220套餐包前菜·沙律·餐湯·餐包·甜品·熱茶意粉鋪滿海量嘅黑松露忌廉蟹肉汁🤤黑松露醬汁creamy濃稠,香氣四溢🤩入面仲混合超!級!多!蟹肉🦀🦀🦀🦀撈埋意粉之後幾乎啖啖都食到蟹肉,好癲rahhh!!!除咗意粉出色之外,前菜嘅酥皮撻都唔錯,口感酥脆唔油膩!餐包係spanish bread,外脆內軟~野菌忌廉湯菇味香濃,口感creamy~甜品有兩粒馬卡龍,分別係檸檬同朱古力味,味道都會偏甜啲㗎啦🤣個人中意檸檬多啲🙈------------------------------整體嚟
#pigfoodiexhk_灣仔
#pigfoodiexhk_西餐
#pigfoodiexhk_黃店
========================
⭐️意大利黑松露蘇格蘭蟹肉蟹皇扁意粉 $220

套餐包前菜·沙律·餐湯·餐包·甜品·熱茶

整體嚟講個意粉有驚喜‼️中意食蟹肉嘅朋友仔值得一試~雖然$220望落有啲貴,但係個套餐包咗唔少item,食完都真係好飽下🤣

溫馨提示依家因為疫情關係,餐廳逢星期一至三係休息㗎‼️想去嘅朋友仔不妨去佢哋ig book咗位先,咁就唔洗排咁耐隊🙈
賣相:4/5
名稱:後街牛排
地址:灣仔交加里7號永成大廈A舖
前往方法:灣仔站A3出口
  • 意大利黑松露蘇格蘭蟹皇扁意粉
後街牛扒係我期待咗好耐,好多朋友都有bookmark到嘅餐廳✨,佢地係用inlink app 網上訂座,好方便🥰 距離灣仔地鐵站8分鐘左右,話明後街所以搵嘅時候都有啲方向,大街轉入去就見到間餐廳啦~.👨🏻‍🍳📸 daily soup 💛係甘蔗南瓜湯,打得好幼滑好似飲緊cream咁,甜甜地我幾鍾意🥰.👨🏻‍🍳📸 chef starter 個慢煮呑拿魚片幾香魚油味😛後面個黑松露唔係我鍾意食開嘅口味,當過下癮~.👨🏻‍🍳📸 main course | 荷斯登牛腰扒 $260 ❤️‍🔥沿途search餐廳有咩食嘅時候都睇到好似有選擇困難症咁,想食多汁肉嫩嘅肉,睇曬份menu上嘅簡介之後揀咗5成熟嘅牛腰扒 ( ´▽`)牛嘅份量唔算好多,但每一啖肉都好嫩好多汁,油脂感好豐富,有得配蒜蓉,我自己就覺得就咁食唔洗額外調味已經好滿足🤤 本身對佢嘅扒好高期望,食完都覺得真係好值得推薦!!🥺.👨🏻‍🍳📸 pasta | 意大利黑松露蘇格蘭蟹肉蟹皇扁意粉 $220💛好朋友之前食完重點推薦,都有提醒我share食好啲無咁膩 。每一啖都食到滿滿嘅黑松露同埋密密綿綿嘅蟹肉絲!! 成個意粉味道好濃郁,同個扒間住食真係好
Daily  soup
👨🏻‍🍳📸 daily soup 💛
慢煮吞拿魚片
👨🏻‍🍳📸 chef starter
好朋友之前食完重點推薦,都有提醒我share食好啲無咁膩 。每一啖都食到滿滿嘅黑松露同埋密密綿綿嘅蟹肉絲!! 成個意粉味道好濃郁,同個扒間住食真係好啲🤤
👨🏻‍🍳📸 daily dessert
佢嘅daily dessert每一枱都唔同,要等廚房做出嚟先會知係咩嚟😳 我地係macarons,嗜甜嘅應該會好鍾意。我地其中一個加$60 upgrade咗甜品做意大利焦糖奶凍,幾香奶味好好食唔會太甜❤️
本身有戒下牛,今個月破例食咗幾次,好彩全部都worth my quota😳 我地一人一個lunch set食曬勁飽,個牛腰扒真係回味無窮🥺❤️‍🔥 佢地唔同部位會烹調嘅肉量都唔同,牛腰扒嘅份量唔係好多,不過連埋前菜同埋main course嘅薯條,我哋兩個set share食就好飽(*´ω`)

同埋佢上菜速度不徐不疾,食得好舒服,service 好唔錯,特別日子嚟食體驗都幾好💛

餐廳用黃燈光調,凳下面有個貯酒木箱比客人擺個人物品一邊係戴曬口罩嘅掛畫🐷🐸,另一邊牆身圍滿木箱同酒樽,好有格調✨
$250 (Lunch)
Celebration
Valentine's Day
Daily  soup
  • 牛腰扒
  • 意大利黑松露蘇格蘭蟹皇扁意粉
餐廳落地玻璃向住人流唔多既橫街,裝修簡單,牆壁擺滿好多款酒,主要提供西餐,不同款式部位既牛扒,豬羊都有,服務好好,book位講話同朋友慶祝生日,餐廳竟然準備左盒禮物,驚喜壽星(真係驚喜埋我😂)最後埋單$1012,慶祝生日黎講不失大體,又唔會太貴。✨味道80分,環境77分,服務80分。.🔷Steak Dinner Set視你揀邊款Main Course而定價,$350-$450不等。.🔸Welcome Wine⭐️餐前歡迎酒係白酒,個人覺得幾易入口,甜甜地。.🔸墨西哥脆片⭐️有三種醬,酸忌廉醬,牛油果醬,三重芝士醬。醬味道好好,份量都好多,尤其芝士醬好濃味。可惜脆片得4塊,實在太少,好想食哂啲醬😂.🔸餐前拼盤有五小件精緻小點,有蕃茄漬,紅菜頭,塔花:形狀得意,味道似椰菜花。黑松露蘆筍:蘆筍鮮嫩,黑松露醬味濃。日式炸羽衣甘藍:好油,一咬唧哂啲油出黎。.🔸Daily Soup⭐️甘筍忌廉湯,入口滑,甜甜地,甘筍味濃而冇草青味。.🔸Spanish Bread(+$60)⭐️微暖,外皮微脆,內軟熟,finger size方便食。.🔸田園沙律沙律菜新鮮,煙肉芝士碎,麵包脆脆,沙律汁開胃。.🔸法蘭克牛扒($
餐廳落地玻璃向住人流唔多既橫街,
裝修簡單,牆壁擺滿好多款酒,

主要提供西餐,不同款式部位既牛扒,豬羊都有,
服務好好,book位講話同朋友慶祝生日,
餐廳竟然準備左盒禮物,驚喜壽星(真係驚喜埋我😂)

最後埋單$1012,慶祝生日黎講不失大體,又唔會太貴。
✨味道80分,環境77分,服務80分。
🔷Steak Dinner Set
🔸Welcome Wine⭐️
餐前歡迎酒係白酒,個人覺得幾易入口,甜甜地。
Welcome Wine

🔸墨西哥脆片⭐️
有三種醬,酸忌廉醬,牛油果醬,三重芝士醬。
醬味道好好,份量都好多,尤其芝士醬好濃味。
可惜脆片得4塊,實在太少,好想食哂啲醬😂

🔸餐前拼盤
有五小件精緻小點,有蕃茄漬,紅菜頭,
塔花:形狀得意,味道似椰菜花。
黑松露蘆筍:蘆筍鮮嫩,黑松露醬味濃。
日式炸羽衣甘藍:好油,一咬唧哂啲油出黎。
餐前拼盤

🔸Daily Soup⭐️
甘筍忌廉湯,入口滑,甜甜地,甘筍味濃而冇草青味。
🔸Spanish Bread(+$60)⭐️
微暖,外皮微脆,內軟熟,finger size方便食。
Daily Soup

🔸田園沙律
沙律菜新鮮,煙肉芝士碎,麵包脆脆,沙律汁開胃。

🔸法蘭克牛扒($350)⭐️
牛扒肉質粉嫩,腍得黎都有咬口,牛肉味濃。
🔸法式忌廉牛油薯蓉(+$30)⭐️
好滑,creamy,好香牛油味,咁飽肚都越食越想食。
法蘭克牛扒

🔸荷斯登牛腰扒($350)
肉質嫩,個位置有條骨係中間,相對肉嘅份量冇咁多,
油分脂肪都相對較高,所以有入口即溶嘅感覺。
🔸美國牛骨骨髓(+$30)
幾抵加配,好香口,入口滑嘟嘟,
配埋表面焗得香脆既,口感更有層次。
荷斯登牛腰扒

🔸Italy Panna Cotta ($50)
雖然已經好飽,最後都嗌埋個甜品同朋友share,
其實意大利奶凍,細滑,味道偏甜。
Italy Panna Cotta
2021-10-12
$506 (Dinner)
Welcome Wine
Daily Soup
法蘭克牛扒
荷斯登牛腰扒
Italy Panna Cotta
  • Spanish Bread
  • 法式忌廉牛油薯蓉
睇完大量好評,滿心期待咁同朋友嚟午市。招呼我地嘅中年哥哥幾熱情友善,一入餐廳亦見到滿牆藝術裝飾別具特色 💛 我哋坐嘅餐枱後面成幅牆都擺滿紅酒,感覺會係唔錯嘅相片背景。Menu係前一晚餐廳已經WhatsApp左比我,玩法大致就係set lunch 包前菜,餐湯,主菜,甜品同餐飲。價錢主要取決於主菜,另外都睇會唔會加錢upgrade 前菜/甜品/飲品或者加唔加小食/配菜。嚟得一個半fine-dining 價位嘅餐廳就對服務質素有返咁上下期望,點知就係失望嘅開端… 🤭💔我upgrade 左green salad 去蕃茄水牛芝士(+$55) (❌不建議咁做,詳情睇下面),主菜叫咗warm aged beef cheek ($260)。朋友想叫short rib ($360),好戲就來了🥲 姨姨服務生建議朋友叫八成熟,朋友有點不可思議咁話從來未食過咁熟的short rib,姨姨就話: “我地呢度一定係咁熟架喎 如果你食唔到八成熟 咁真係唔好叫呢個short rib 囉!” 我地兩個都O左嘴。未聽過服務生咁冇禮貌又自以為是,而且我地自問都客氣同佢講野… 好彩朋友EQ高,played along 話

我upgrade 左green salad 去蕃茄水牛芝士(+$55) (❌不建議咁做,詳情睇下面),主菜叫咗warm aged beef cheek ($260)。朋友想叫short rib ($360),好戲就來了🥲 姨姨服務生建議朋友叫八成熟,朋友有點不可思議咁話從來未食過咁熟的short rib,姨姨就話: “我地呢度一定係咁熟架喎 如果你食唔到八成熟 咁真係唔好叫呢個short rib 囉!” 我地兩個都O左嘴。未聽過服務生咁冇禮貌又自以為是,而且我地自問都客氣同佢講野… 好彩朋友EQ高,played along 話咁就試下啦!佢另加左個side dish - grilled veg ($35)(❌不建議咁做,詳情睇下面)。

甜品可以揀”是日精選”或加錢選擇其他甜品。我地經歷過佢啱啱的霸氣回答,今次110%戰戰兢兢畢恭畢敬咁,問佢當日嘅”是日精選”係咩。佢回應: “我唔知廚房今日整咩喎!要出到嚟先知架喎!” 我同朋友對望一眼,冇講d乜但真係又一次O嘴… 譚仔姐姐都親切十倍,而且食物平二十倍 🥲🥲🥲 佢落完單就頭也不回走開了,算數 - 我地都冇再expect佢重覆我地嘅orders。

Appetizers 同湯和麵包正正常常。上面提到‼️絕不建議好似我咁upgrade 沙律去蕃茄水牛芝士: 只見碟上得一小半位置被沙律/芝士/蕃茄佔據,另有一大半空間,令人有錯覺以為個碟未準備好上桌 - 應該係我大鄉里,對plating 呢d野識條鐵咩 🧐 (圖中冇完全入鏡sorry 下次會影好d - 如果有下次嘅話)。

主菜方面,先講好的: 我個牛面頰表面由於經過熟成處理,所以有少少焦脆,裡面的肉保持軟腍濕潤,有肉汁而且有d膠質感覺,一口咬落好有層次感,調味亦適中,唔沾mustard都好好味 😋 Mustard 份量可以再多d,我地有問佢再要。

朋友的short rib就真係令人大開眼界 :0) 如圖所見,所謂嘅另加嘅grilled veg 係正常配菜expected嘅份量,絕對唔可以話佢自己係一個side dish。而呢個份量亦都發人深省,令人思考如果冇加到菜,咁係咪就會一個大碟+一條骨就算 🧐 我嗰個牛面頰好彩都仲有啲薯蓉 :0) 朋友話八成熟嘅肉好韌,要咬好耐。我自己冇試過,不作評論,大家有興趣可以試下 🤣

爭啲唔記得講 - 上我哋主菜嘅時候,姨姨服務生又出擊: 粒聲唔出將一樽鹽擺喺我哋枱面,轉身180度就走,一聲”慢用”都冇講。講真以呢個價位,我reasonably expect 更好嘅服務。

飲品我叫咗latte,朋友叫英式紅茶。要注意‼️”英式紅茶”嘅意思唔係佢有一系列茶葉選擇,而係得一種 (好似係 earl grey, i forgot) 🤡 見到我哋飲品嘅時候又一次(亦都係最後一次)跌到一地眼鏡碎: 我個latte細杯同冇拉花都算了,d milk foam 厚到我以為自己飲緊cappuccino 🤧 朋友個英式紅茶我地以為會用茶壺裝住茶葉,另外比個小茶杯倒d茶出嚟。理想同現實總係有好大差距: 啲茶就咁用普通日式食肆果種黑色膠杯裝住。Ok 嘅… 如果喺壽司郎見到就冇乜違和感。都係果句啦,呢個價錢嘅話,presentation真係有改善空間。

神秘嘅”是日精選”好彩不過不失,係士多啤梨藍莓配芝士蛋糕。冇特別評語,就只係想像中嘅味道。

失望。顏色只係光環。回頭率應該係0。

2061 views
2022-01-08
$500 (Lunch)
2022-01-15 323 views
其實好chill 我地5點幾佢開門就入左去😀睇左陣就叫野 好好咁等埋最後個個朋友嚟先上菜Welcome wine 唔飲酒可以轉apple cider 😀Corn chip 啲sauce 唔錯!🤣冇叫set好想淨係叫一個食沙律正常😂頭盤 特別 但冇話咩味道深刻🤔但炸羽衣甘藍個味好熟 好似小老闆味道幾得意另一碟係吞拿魚🤔😂未識欣賞湯好重菇味!鍾意食菇嘅人唔錯!最後我食嗰個係山羊奶芝士西西理扁意粉🤣好鹹🥲其他就正正常常試下無妨😮‍💨但未必會再嚟食只係佢💛但有better choice 😀😀
其實好chill 我地5點幾佢開門就入左去😀
睇左陣就叫野 好好咁等埋最後個個朋友嚟先上菜
沙律正常😂
頭盤 特別 但冇話咩味道深刻🤔
但炸羽衣甘藍個味好熟 好似小老闆味道幾得意
另一碟係吞拿魚🤔😂未識欣賞
湯好重菇味!鍾意食菇嘅人唔錯!
最後我食嗰個係山羊奶芝士西西理扁意粉🤣
好鹹🥲其他就正正常常
試下無妨😮‍💨
但未必會再嚟食
只係佢💛
但有better choice 😀😀
2021-11-15
$400 (Dinner)
2022-01-14 306 views
ʙᴏᴏᴋᴍᴀʀᴋ餐廳一段時間,終於在11月朋友生日的時候一齊來試試‼️😍 小店有最低消費,每人必須ᴏʀᴅᴇʀ一份ᴅɪɴɴᴇʀ ꜱᴇᴛ (不包括ᴘɪᴢᴢᴀ喔)‼️每份ᴅɪɴɴᴇʀ ꜱᴇᴛ包有ᴡᴇʟᴄᴏᴍᴇ ᴅʀɪɴᴋ🍻、墨西哥脆片🥠、餐前拼盤🍱、精選餐湯🥣、田園沙律🥗 每款店員都作詳細的介紹,令人留下不錯的印象‼️👏🏻👏🏻▫️❥$𝟰𝟱𝟬 火魔法威靈頓美國安格斯牛柳🔥 店員即場在食客面前點火,藍色的火炎吸引著眾人的眼球‼️😻 酥皮包著塗上鵝肝醬的安格斯牛柳,還有煙燻火腿、雜菌‼️🍄 菜式製作繁複難度高,不過真的很不錯👍🏻 牛柳嫩得很,柔嫩香濃的組合令人難忘‼️🤤▫️❥$𝟰𝟱𝟬 神秘牛扒🥩 每日限量供應,可以向店員查詢‼️ 不過已忘了當天吃的部位😛 只記得粉嫩的肉質、牛味濃郁很好吃‼️👍🏻▫️❥$𝟮𝟲𝟬 意大利黑松露蘇格蘭蟹皇扁意粉🍝 差不多每枱必試的菜式‼️❣️ 意大利黑松露香氣撲鼻😌 滿滿的蟹肉包裹著每條扁意粉,既鮮甜又濃郁的味道真的讓人吃不停口‼️🤤 好美味‼️👏🏻👏🏻▫️❥$𝟲𝟱 綠野仙蹤🍹羽衣甘藍和蘋果混合而成的飲料🥬🍎 份量大得誇張‼️😍 清新的味道平衡了牛扒的油膩感,好喝‼️👍🏻▫️❥$𝟲𝟱 我話事🍸 店員隨機製成

▫️
❥$𝟲𝟱 我話事🍸 店員隨機製成的ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ,可以讓食客在不知情的情況下細味當中的味道‼️👅 當天這杯有清新的蜜桃香味🍑 也很好喝‼️🥰
今日同朋友做完運動 又到左諗食咩嘅時間朋友就推介左一間位於灣仔嘅扒房話係價錢親民 質素又高餐廳位於交加里 同鬧市一街相隔同里有另外幾間食店 位置寧靜得黎 又有少少隱世feel餐單封面有九龍皇帝嘅水印字 好有特色望望個餐單 除左食扒 仲有意粉、薄餅供應亦有純素選擇 啱晒各種偏好嘅客人第一次黎就決定食個有喺旁邊嘅牛腰扒1. 田園沙律先上個田園沙律 對我黎講正正常常都係一堆菜 有d咸味 冇乜特別2. 頭盤再黎個頭盤 係一小塊蝦肉脆麵包塊麵包好鬆脆 配埋蝦肉 味道幾好3. 是日餐湯然後上個餐湯 個湯結結地 好足料有少許黑松露味 唔錯4.美國BrandtBeefPrime荷斯登牛腰扒 配薯條終於到我嘅主菜 — 牛腰扒我揀左medium 五成熟 個人觀感 香港扒房比較傾向overcooked所以五成熟可以唔使驚煮太熟肉身結實 腰骨貫穿成塊扒所以都切得比較吃力塊扒外面有些少焦 內裡微紅 鎖住d肉汁不過可能牛腰比較鞋口 所以食落打個折薯條大大條 炸得好香脆點埋茄汁黎食一流5. 熱牛奶咖啡優惠價加杯餐飲 我揀左熱牛奶咖啡上面有些少奶泡 飲落好滑有淡淡嘅咖啡味 糖都唔洗落埋單每人大約250蚊有加一就午市食
今日同朋友做完運動 又到左諗食咩嘅時間
朋友就推介左一間位於灣仔嘅扒房
話係價錢親民 質素又高

餐廳位於交加里 同鬧市一街相隔
同里有另外幾間食店
位置寧靜得黎 又有少少隱世feel

餐單封面有九龍皇帝嘅水印字 好有特色

望望個餐單 除左食扒 仲有意粉、薄餅供應
亦有純素選擇 啱晒各種偏好嘅客人

就午市食牛扒而言 水準非常之高
環境靜謐 價錢親民 食物出色
CP值非常高
2021-07-31
$250 (Tea)
美國Brandt Beef Prime荷斯登牛腰扒 配薯條
熱牛奶咖啡
睇到Openrice咁多好評,都忍唔住黎試試,見到有得甜品寫碟,就帶朋友黎慶祝生日🎉,係social media book再Remark到寫番要留panna cotta寫字✍️1.前菜有沙律🥗、有麵包配牛油果🥑醬同埋南瓜湯,不過不失,朋友都笑個麵包係咪比漏野,拿拿拿,我今次冇食完先影嫁😂😂😂😂2.牛腰扒覺得冇食評寫嘅咁正,牛味唔係好夠仲有啲筋,但又未去到好差,薯條就熱辣辣脆卜卜咁😋3.黑松露蟹肉意粉好香黑松露味,蟹肉都幾正👍🏻👍🏻,食第一啖好好食,但食耐左會太膩,最後我地兩個都食唔晒😂4. I’M NO IDEA 🥤 因為揀唔到野飲,點左一人一杯I’M NO IDEA😂,即係佢發板,職員落單時會問要唔要有酒,我地話可以冇咩所謂,最後黎左兩杯梳打,我諗都係睇你好唔好彩😆,我地一杯係望落冇色但有味嘅提子味梳打,另一杯係柚子梳打冇咩特別提子梳打👇柚子梳打👇整體野食都OK, 可能一開始睇完食評太大期望,不過最後真係有寫字落panna cotta 隻碟到🥰,個甜品最好食🍮,職員仲送左份禮物比朋友😇😇

1.前菜

2.牛腰扒

3.黑松露蟹肉意粉

4. I’M NO IDEA 🥤

提子梳打👇

柚子梳打👇

在熱鬧的灣仔,走到寧靜的小街上,漆黑的捲閘後隱藏了色彩斑斕的小店面,再後街上顯得格外耀眼。 其裝修及用餐體驗都有驚喜,不乏可供打卡的細節位,為免劇透,希望大家親身感受。小店只設B區, 從裝修擺設及言行何知其理念💛 主打特別位置嘅牛扒,另有豬,羊, pasta等不同選擇,與同行不假思索揀咗兩份牛扒套餐。餐廳牛扒套餐由$350 -$450。當晚兩款牛扒, 好食到痴線, 以呢個價位,甚至再貴兩三百都冇可匹敵。👍🏻👍🏻雖然前菜同追加項目比較普通,但整個用餐體驗同氣氛一定會帶給你一個完美的約會。💓💓❤️❤️------------------------------牛扒評論直接引用餐廳的介紹,唔係我懶,係大廚完美演繹👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🥩法蘭克牛扒 $350 元祖級傳統倫敦烤肉Flank Steak 本身有纖維,建議三成熟或五成熟,保留嫩滑口感。"海嘯級香濃牛肉味及粗獷的咬勁完美的組合,神級演繹外脆內Juicy 的終極口感"..🥩荷斯登牛腰扒 $350 主廚推介"豐富大理石油花紋。肉味油香濃厚,肉質嫩滑,日本譽為神級迷之部位。" 每咬一r, 油脂同肉味一起爆發, 極級好食。..以上價錢已包括- 餐前白酒

🥩法蘭克牛扒 $350 元祖級傳統倫敦烤肉

🥩荷斯登牛腰扒 $350 主廚推介

以上價錢已包括
- 餐前白酒:包埋welcome drink, 有個好開始
- 墨西哥脆片 : 酸忌廉,牛油果,三重芝士醬。 脆口好食
- 餐前拼盤 : 每次由廚師發辦, 當晚有意大利塔花,黑松露蘆筍,以色列蕃茄,炸羽衣甘藍,紅菜頭。 感覺特別, 但味道普通, 尤其是炸羽衣藍, 一口油
- 煙吞拿魚 : 大廚手痕整嘅小驚喜, 幾好食。
- 奥斯卡每日精選餐湯 : 蘑菇湯,保留粒粒蘑菇口感, 同香濃忌廉味好balance
- 沙律 : 田園沙律係套餐包嘅, 我哋加錢升級左牛油果大蝦沙律(+$50)大蝦夠爽彈,加牛油果莎莎, 口味不錯。
- 西班牙白鯷魚沙律(+$50), 我覺得比較腥,有啲似鯖魚同秋刀魚, 一般。

追加項目
- 西班牙紅蝦薄片 $120
- 西班牙紅蝦,被譽為最鮮味最好食嘅蝦,但期望不用太高,整成薄片吃不出鮮味,亦都失去爽彈質感,上面添加的配料唔算夾
- 主廚發辦頭盤($100, 限定供應)好似抽盲盒,上枱先知係咩,最鍾意啲有神秘感嘅嘢。
- 當晚供應法國安素蓮生蠔兩隻, 蠔肉飽滿海水味重,帶子位甜美。 反而覺得唔使㗎青檸泡沫同黑魚子應該仲好食

小貼士💡
1. 餐廳冇電話, 訂位可PM 社交平台
2. 星期三休息
3. 唔好太早到
訂咗六至八點時段,早咗20分鐘去到搵鋪,有趣的係街上一片寧靜,連招牌都搵唔到,細看下一個漆黑的門面貼着細小的餐牌,確認冇搵錯地方,決定轉過圈六點才回來。
2. 如上文, 餐廳好多細節位, 記得睇埋個廁所
2021-12-13 3728 views
Nearly missed the chance to try out this place as it closes after lunch session at 3.30pm (last orders 245pm).So glad we didnt as it was a really enjoyable lunch. Although they have pasta options on the lunch menu we wanted to have steak which turned out to be a good choice. Opted for the 2 with the thumbs up All sets included a soup, salad, piece of toasted bread with a avocado dip. Soup was mushroom, really hearty and filling.Salad was ceasar, crunchy lettuce with a nice amount of sprinkled c

1919 views

Mushroom soup

Salad was ceasar, crunchy lettuce with a nice amount of sprinkled cheese.

Ceasars salad

Brandt Beef Prime Holstein Bavette - Cooked as ordered (medium rare) with a good sealing on the steak. Texture was soft and juicy and meat flavoursome.

Holstein Bavette

Bavette

Brandt Beef Choice Holstein Prime Rib - could only cook this medium or more. Flavour on this cut was beefier and the texture was chewier but not tough.

Holstein Choice Short Rib

Steak is served with chips, lovely and soft inside with a nice crunchy outer.
Drinks are extra but some are with free refill (original glass is huge).
So happy after this lunching experience, want to try more.....
Toasted bread
Iced lemon tea
$270 (Lunch)
Holstein Bavette
Bavette
Holstein Choice Short Rib
  • Holstein Choice Shortrib
後街牛扒係其中一間我bookmark咗好耐嘅餐廳💛 之前睇其他人介紹都話lunch抵食啲,但一路都就唔到時間去食lunch😩 最後都係book咗dinner~ 就咁睇價錢好似幾貴,但其實一個set包咗好多嘢,而且慢慢上菜,都睇得出廚師嘅心機~而且差不多每上一道菜嘅時候,侍應都會講解一下,不過有其中一個侍應講嘢就比較細聲,所以有幾次講解都聽得唔太清楚🙉另外有個小問題係餐廳嘅冷氣有啲太凍,所以食物都會凍得比較快🙈 食咗一半啲食物就凍晒,實在會有少少影響整體用餐感受😬•📸 餐前歡迎酒 🆓📸 Fruit Soda 🆓每個Dinner Set都會包1杯餐酒,當晚嘅就係一杯白酒,侍應話呢款白酒都算易入口~ 如果唔飲酒嘅話,就可以改為飲Fruit Soda~味道偏酸,而且比較重西柚味,幾清新嘅~勝在幾大杯,夠飲足成餐飯😆•📸 田園沙律 🆓其實就係一個正正常常嘅凱撒沙律~•📸 墨西哥脆片 🆓呢個墨西哥脆片係配咗3款醬:酸忌廉醬、牛油果醬、三重芝士醬~ 感覺上最夾嘅都係比較濃味嘅三重芝士醬🧀 •📸 餐前拼盤 🆓侍應介紹嘅時候話呢個長碟係要由右邊食到左邊,感覺就係由淡味食到比較濃味,而且越食越酸🤭都幾開胃

📸 餐前歡迎酒 🆓
📸 Fruit Soda 🆓
Fruit Soda/ 餐前歡迎酒

📸 田園沙律 🆓
其實就係一個正正常常嘅凱撒沙律~

📸 墨西哥脆片 🆓

📸 餐前拼盤 🆓
侍應介紹嘅時候話呢個長碟係要由右邊食到左邊,感覺就係由淡味食到比較濃味,而且越食越酸🤭都幾開胃🤣~
第一件聽唔清楚係咩嚟🤣➡️露荀配黑松露醬➡️黑醋紅蔥頭➡️漬番茄➡️紅菜頭配香草酸忌廉
而圓碟上嘅就係廚師當晚特別整嘅慢煮吞拿魚,唔係每晚都有㗎,呢個食落魚油味都幾香,但又保留到少少吞拿魚刺身嘅口感,都幾特別~
餐前拼盤

📸 奥斯卡每日精選餐湯: 野菌忌廉湯 🆓
呢到嘅野菌忌廉湯個菇味同忌廉味幾balance🤤 而且質地好濃稠,感覺好足料~ 但稍為有少少唔夠熱~
野菌忌廉湯

🥢 火魔法威靈頓美國安格斯牛柳 $400
落單嘅時候,侍應有專登提醒因為係焗嘅關係,所以就無得揀牛柳嘅生熟度~
Bookmark後街牛扒嘅其中一個原因就係畀人哋影嘅呢個威靈頓牛柳所吸引🤩 上枱嘅時候,侍應會專登嚟幫手淋上蘑菇汁,點火之前仲會同我哋講有需要嘅話就準備定手機拍片,真係幾壯觀🔥
一切開酥皮就見到粉嫩嘅牛柳😍 牛味濃郁,口感都幾腍,所以好易切開🤤 但可能因為影相影耐咗嘅關係,外面嘅酥皮唔係好脆😬 而酥皮同牛柳中間嘅煙燻火腿、鵝肝醬同野菌嘅味道都比較平均,唔會有一樣太搶而遮蓋咗其他食材👍🏼
🌟推薦度: 9/10

🥢 意大利黑松露蘇格蘭蟹皇扁意粉 $260
呢個意粉都有唔少人推介~ 黑松露同蟹皇都係我同朋友嘅最愛,所以一睇pasta menu就決定叫呢個😍 意粉醬黑松露味好濃郁,係好香嘅嗰種完全無嗰種「煤氣」味~ 而且黑松露同蟹肉絲嘅份量超!級!多!所以個醬嘅質地好竭身,份量亦都非常之多,足夠撈晒啲扁意粉👍🏼~最後我仲用咗剩低嘅醬嚟點薯條,一滴醬都無放過🤭

🥢 法式忌廉牛油薯蓉 +$30
開頭無睇清楚menu,唔知道有咁多前菜就加咗2個side dish,而薯蓉就係其中之一~
呢個薯蓉質地好幼滑,完全無顆粒感~ 食落超級creamy,牛油味好香🤤 但都無完全蓋過咗薯仔味👍🏼~ 加上份量都唔少,最後食咗一半就有啲飽同膩🙊
法式忌廉牛油薯蓉

🥢 美式粗薯條 +$30
粗薯條份量同樣都幾多,見到薯條上面仲保留咗部分薯仔皮,所以佢係用原個薯仔切開拎去炸~ 新鮮炸起熱辣辣,外面少少脆,入面有薯仔蓉,加少少鹽已經好好食,雖然薯條係跟咗茄汁,但我最後用咗嚟點扁意粉嘅黑松露蟹肉醬!🤤
美式粗薯條

法式忌廉牛油薯蓉