2024-03-22
之前睇過YouTube Channel同埋唔少朋友嘅介紹過呢間餐廳,難怪平日啲夜晚咁快就爆場!峇里堂係一間舊式印尼餐廳小店交由第二代接手,進化成為裝修別致既樓上舖,食物口味並冇遷就港人口味,堅持使用傳統印尼嘅味道,難怪weekend都唔少印尼姐姐嚟到餐廳幫襯!🌟峇里堂招牌巴東牛肉一份巴東牛肉要$168,但一場嚟到梗係要試吓佢哋嘅招牌食物!一份大概有六至七舊好大舊嘅牛腱,跟腱同肉位都炆得啱啱好,林得嚟又有嚼頭。醬汁係重香料味,可能因為甜味落得相對重手,辣度同坊間食既比較就相對低。🌟印尼惹味炒沙爹豬肉配米餅豬肉切絲,加上用洋蔥🧅同甜甜咸咸嘅醬汁嚟炒,味道有啲似日式照燒醬,面層再淋上充滿花生顆粒嘅沙嗲醬,相當惹味。而米餅🍘就應該先塗上醬油再炸, 十分香脆,感覺有少少似食緊較淡味既日式醬油米餅。🌟金貝飯用上香茅、檸檬葉、薑黃、椰汁等香料及醬料所煮成嘅珍珠米飯。飯粒有口感,粒粒分明,香料唔算太搶味道。🌟雙色咖央多士 用上黑色同啡色既麵包夾著牛油同咖央醬,麵包烘得金黃香脆,同牛油形成強烈對比,冷暖交融。
🌟峇里堂招牌巴東牛肉
🌟印尼惹味炒沙爹豬肉配米餅