原隻新鮮波士頓龍蝦($238) | 龍蝦闊條麵🍝($168)龍蝦甜美新鮮,肉質結實,令我喜出望外!😍 龍蝦頭鋪滿一層厚厚的芝士焗,非常滋味😋 伴碟的沙律菜新鮮,酸酸甜甜的芒果醬十分開胃。闊條麵做到基本al dante的質感,意粉柔韌度恰到好處,而且每條闊條麵均都均勻地沾上龍蝦茄醬,唯一的不足是味道稍欠層次,但依然值得一試!另外點了煙三文魚沙津($98)、肉眼排🥩($178)和tiramisu🍰($48),整體有水準,定價非常合理!兩款龍蝦菜式記得要打電話訂呀☺️食物 ⭐️⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️1/2服務 ⭐️⭐️⭐️1/2價錢 ⭐️⭐️⭐️1/2📍Beanswork☕️銅鑼灣怡和街樂聲大廈A座19-31號1c地舖

食物 ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境 ⭐️⭐️⭐️1/2
服務 ⭐️⭐️⭐️1/2
價錢 ⭐️⭐️⭐️1/2
2018-01-06 105 views
放完工想搵地方hea下, 見之前有地方推介beanswork, 聖誕想食餐勁既,就過黎幫襯下 裝潢認真有聖誕氣氛 美國頂級肉眼扒沙律配自製香橙橄欖油 US Prime Ribeye Steak salad $128 肉眼扒7成熟左右,色澤微紅,食落肉質軟腍,一d都唔鞋唔韌, 配菜都好出色, 雜莓超甜,重有清新既香橙橄欖油, 係水準之作 酥炸魷魚配薯條 Deep fried calamari with fries $98 魷魚炸得香脆, 頗有咬口,重有大量薯條, 雖然好熱氣但係食唔停 龍蝦汁虎蝦意大利麵 Tiger prawn spaghetti with lobster sauce $138 雖然份量較細,但意粉沾上大量龍蝦汁,味道好香濃, 虎蝦都相當彈牙, 不過意粉濕左少少 慢煮鴨胸配蘋果泥 Slow cooked wild duck breast with apple purée $128 賣相唔錯, 鴨胸厚切, 肉質嫩滑 楓糖雜莓窩夫 Mixed berries waffle $108 窩夫係我食過既最脆既, 重富有蛋香添 雜莓勁香甜,一d都唔失色 Pink French ros

裝潢認真有聖誕氣氛

美國頂級肉眼扒沙律配自製香橙橄欖油

酥炸魷魚配薯條

慢煮鴨胸配蘋果泥
 賣相唔錯, 鴨胸厚切, 肉質嫩滑

楓糖雜莓窩夫
Mixed berries waffle $108

Pink French rose $40
玫瑰花茶夠清香,解膩之選

Matcha latte $46
拉花都超靚, 心心眼
2018-01-02 2291 views
早在聖誕節前幾天就已經跟家人來個pre-Christmas dinner,我選擇了這家我曾經來過吃午飯的Beanswork。餐廳位於銅鑼灣靜中帶旺的糖街,工業式裝修設計加上落地大玻璃特別令人覺得有活力。餐廳為應節亦添置了聖誕飾物,從門外看已經感到很有氣氛。步進時店內已經滿座,幸好男友預訂了座位。《Fifty Fifty $48》用上50% black coffee + 50% dark chocolate製作而成。黑朱古力味道比較重之中又不失咖啡香。《Steamer $42》蒸煮鮮奶加上蜜糖,口感滑溜之餘味道微甜。好大杯,冬天捧在手心實在溫暖。《牛油果蘆筍沙律 $88》牛油果下是大量新鮮沙律菜,絕不吝嗇,而且拌有燒香過的秋葵,再配上黑醋汁更顯鮮味開胃,有驚喜。《煙燻挪威三文魚沙律 $98》三文魚大片又多,下面同樣地放有大量新鮮沙律菜,三文魚蘸上黑醋汁更提味。《芝士煙肉釀烤菇 $62》兩隻大烤菇厚而多汁,中間釀了煙肉加芝士,芝士是幾款芝士混合而成,有拉絲效果之餘又香郁,當中的煙肉增加口感。伴碟的沙律菜中更放有微酸的紅桑子和藍莓來減膩感。**新品**《自欺欺人慢煮乳豬漢堡 芒果$128》因

餐廳為應節亦添置了聖誕飾物,從門外看已經感到很有氣氛。

步進時店內已經滿座,幸好男友預訂了座位。

《Fifty Fifty $48》

《Steamer $42》

《牛油果蘆筍沙律 $88》

《煙燻挪威三文魚沙律 $98》

《芝士煙肉釀烤菇 $62》

**新品**《自欺欺人慢煮乳豬漢堡 芒果$128》
因為這新品還未印在餐牌上,所以店員主動推薦和介紹說道慢煮乳豬漢堡有兩款:一款比較heavy用上慢煮乳豬夾牛排,另一款相比下比較輕怡的就是筆者所吃的這款。

**新品**《慢煮鴨胸配蘋果泥 $128》鴨胸的皮烤煮得微焦香口,微酸的蘋果泥很提味,但如果鴨肉能嫩及入味一點會比較好,醬汁多一點亦更好。

《忌廉白汁黑松露野菌闊條麵 $118
- Dinner set +$45》
餐湯:忌廉蘑菇湯
餐飲:Pink French Rose

忌廉蘑菇湯的奶味較重,如果菇蘑多些和奶味輕些會更好。

麵條煙韌有口感,忌廉白汁的濃稠度剛好,再配上黑松露令整體更香郁。
每條麵條都很掛汁,所以入口十分惹味而不膩,很讚。

《龍蝦汁虎蝦意大利麵 $138 -
Dinner set +$35》
餐湯:忌廉蘑菇湯

飲:Americano

兩隻燒香過的虎蝦置頂,蝦肉彈牙入味,而意大利麵拌有龍蝦汁作調味,整體蝦味香濃惹味。

《楓糖什莓窩夫 $108》
窩夫有4片,厚身之餘外脆內軟十分可口,不會有軟軟濕濕的口感。蘸上糖漿甜而不膩,忌廉份量又剛好,放上了藍莓、士多啤梨等數款什莓酸酸甜甜的水果又可減膩感。

《法式焦糖燉蛋(自家烘焙茶味) $52》薄脆的焦糖配上甜度輕的燉蛋,當中有淡淡香郁的焙茶味,再慢慢浸出蛋味和雲尼拿味,可見當中有鮮雲尼拿籽,一道簡單而有心機的甜品

2017-12-20
$200 (Dinner)
2017-12-28 102 views
聖誕前排要去銅鑼灣買嘢,行到攰,去咗一間靜靜地既餐廳食晚飯。餐廳環境佈置舒適,樓底高,及擺滿密密麻麻既座位。我哋叫咗煙燻挪威三文魚沙律、龍蝦汁波士頓龍蝦闊條麵、慢煮乳豬、酥炸魷魚配薯條同兩杯茶。煙燻挪威三文魚沙律:三文魚新鮮多肉,沙律菜尚算多,但略嫌黑醋汁較甜。龍蝦汁波士頓龍蝦闊條麵:龍蝦較細少,肉質爽口。闊條麵煙韌,有淡淡既龍蝦汁味道。慢煮乳豬:乳豬上枱時聞到烤焦味。砌了一片,感到好脆。食了一口,乳豬肉皮肥厚,乳豬肉很嫩口,肉厚,另配脆口嘅薯條。酥炸魷魚配薯條:由於我哋地唔知道慢煮乳豬係會配薯條,所以又叫咗魷魚配薯條。魷魚配薯條既比例係1對3,魷魚炸粉覺厚身,薯條香口,配上芥末沙律醬覺得有點膩,個人喜歡用茄汁多點。

餐廳環境佈置舒適,樓底高,及擺滿密密麻麻既座位。

2017-12-16
$300 (Dinner)
2K
2017-12-22 106 views
🎉同朋友吹水必備🍻🍱小食拼盤($148)👉🏻炸魷魚🦑👉🏻炸雞塊🍗👉🏻薯條🍟👉🏻香草蒜蓉棒🥖🍝龍蝦汁🐯虎蝦🦐意大利麵($138)👅虎蝦大隻又厚肉 鮮甜彈牙✨意粉嫩滑美味😋🐖慢煮乳豬🔥($148)🅱️🅱️🐷果然夠嫩滑 油脂甘香 👅層次分明 口感很好😍配埋水果同沙律菜🥗一齊食可消除膩感😋🍰精選Tiramisu切餅($38)嘩😍估唔到咁好食👍🏻😋D cream 好香好滑👅🌸拉花好靚😍 係愛呀哈利💛💚💜🍵Matcha Latte ($46)☕️Houjicha Latte ($46)🍹Multi-fruit juice ($36).📌店名:Beanswork‘📍地址:銅鑼灣怡和街23號樂聲大廈1C-1D號舖
🎉同朋友吹水必備🍻
🍱小食拼盤($148)

👉🏻炸魷魚🦑
👉🏻炸雞塊🍗
👉🏻薯條🍟
👉🏻香草蒜蓉棒🥖

🍝龍蝦汁🐯虎蝦🦐意大利麵($138)

👅虎蝦大隻又厚肉 鮮甜彈牙
✨意粉嫩滑美味😋

🐖慢煮乳豬🔥($148)

🅱️🅱️🐷果然夠嫩滑 油脂甘香

👅層次分明 口感很好😍

配埋水果同沙律菜🥗一齊食可消除膩感😋

🍰精選Tiramisu切餅($38)

嘩😍估唔到咁好食👍🏻
😋D cream 好香好滑👅

🌸拉花好靚😍 係愛呀哈利💛💚💜
🍵Matcha Latte ($46)

☕️Houjicha Latte ($46)
🍹Multi-fruit juice ($36)

📌店名:Beanswork‘
📍地址:銅鑼灣怡和街23號樂聲大廈1C-1D號舖
2017-12-21 1927 views
位於銅鑼灣的Beanswork,是一間賣相高質的小型西餐廳。在網上看到餐廳的意粉照片,醬汁濃稠,賣相亮晶晶,吸引我今晩帶媽媽吃晩餐。煙燻挪威三文魚沙律$98先選擇一份沙律,三文魚魚味濃郁,新鮮滑腍,沙律菜量多,但不算太新鮮,幸好黑醋調味得宜。冬蔭公海鮮意大利麵$128把泰式冬蔭公混合西式意粉,是餐廳的創新料理之一。每逢冬天特別想吃辣的,所以就選擇一份嚐嚐吧。冬蔭公聞起來的味道不重,吃起來欲非常嗆喉呢,雖然嗆度極高,但味不夠濃,可能是因為炒意粉沒大量醬汁配搭,調味不太足。龍蝦汁波士頓龍蝦闊條麵$168波士頓龍蝦分成三段,頭的位置放上芝士焗香,鉗位去殼,肉質結實。賣相討好的闊條麵,被龍蝦汁緊緊包著,意粉亮晶晶,好吸引阿。餐廳煮製的意粉軟硬適中,闊條麵滑身彈牙,不乾且不過腍,值得一讚。可惜同樣地,意粉調味不太足,龍蝦味不夠濃,若果濃一點就更好啦。Tiramisu $48是晩最愛是餐廳自家製的提拉米穌阿,美味得令我想即時安哥一件呢。提拉米穌的份量比放在櫃子裡大一點,上層的忌廉吱成球狀,撒上可可粉,賣相吸引,蛋糕體軟熟綿密,囗感輕型軟身,奶香超濃,芝士香甜回甘,咖啡濃而不苦,選材極佳,入囗化掉,

煙燻挪威三文魚沙律$98

冬蔭公海鮮意大利麵$128

龍蝦汁波士頓龍蝦闊條麵$168

餐廳煮製的意粉軟硬適中,闊條麵滑身彈牙

Tiramisu $48

是晩最愛是餐廳自家製的提拉米穌阿,美味得令我想即時安哥一件呢。提拉米穌的份量比放在櫃子裡大一點,上層的忌廉吱成球狀,撒上可可粉,賣相吸引,蛋糕體軟熟綿密,囗感輕型軟身,奶香超濃,芝士香甜回甘,咖啡濃而不苦,選材極佳,入囗化掉,吃個不停,必需一人一件阿!
2017-12-20
2017-12-20 1414 views
結婚週年紀念日又到了,當天老公因為有事做,所以今天先補慶祝,我們一起去工展會shopping,因為太多人,我們只行左一陣就走了,老公説帶我去食晚餐慶祝,他知我喜歡食龍蝦和乳豬,於是就帶我去一家位於怡和街的Beanswork,一次過滿足我的食慾。餐廳是用落地玻璃,坐在裡面也可以透過玻璃望到街上熱鬧的情況,餐廳地方不大,但整體雅潔,因為近聖誕新年,餐廳用心佈置得好有氣氛,與食客共度佳節!主菜只需加35元,就可以轉套餐,有湯和飲品。今天餐湯是蕃茄湯,味道濃郁,酸味帶點辣,醒胃!餐茶:凍咖啡和凍檸檬茶慢煮乳豬:皮脆肉嫩、因為是慢煮,乳豬肉呈淺粉紅色,非常嫩滑,而且肉厚入味,乳豬皮又卜卜脆,還配有香脆的黑松露薯條,十分美味!新鮮波士頓龍蝦:餐牌上寫是要預訂的,但餐廳也會預備少量現貨供應,如果想食就最好預訂,今天我好好彩有得食,整碟龍蝦賣相好吸引,像個大花環圍住主角龍蝦,龍蝦已開邊,龍蝦鉗已去殼,啖啖龍蝦肉,鮮甜又彈牙,龍蝦頭有鮮甜的蝦膏,還加了芝士焗,使味道提升,惹味又美味!龍蝦汁虎蝦意大利麵:大大隻虎蝦鮮甜彈牙,意大利麵軟硬適中,龍蝦汁沾滿每條意大利麵,美味可口!棒子朱古力香蕉窩夫:即叫即做,
主菜只需加35元,就可以轉套餐,有湯和飲品。
今天餐湯是蕃茄湯,味道濃郁,酸味帶點辣,醒胃!
餐茶:凍咖啡和凍檸檬茶
棒子朱古力香蕉窩夫:即叫即做,窩夫外層脆的,香蕉香甜,忌廉就不太甜,但加了棒子朱古力醬,甜度就剛剛好。
法式焦糖燉蛋(自家烘焙茶味):面層是脆卜卜甜甜的糖漿片,裏面的是茶味燉蛋,茶味是店家自己烘焙,特別香濃,滑滑的燉蛋,甜度適中,令人食不停口!
2017-12-19
Type of Meal
Dinner
  • 新鮮波士頓龍蝦
  • 慢煮乳豬
  • 法式焦糖燉蛋
  • 龍蝦汁虎蝦意大利麵
唔搵過都唔知原來銅鑼灣角落有呢間Cafe,店舖位係Neway附近,真係要搵過先見到,坐低店員都好親切介紹有咩好食要加分。用上左全塊既落地玻璃,玻璃上面畫左好靚既圖案,好似一入門口就見到既Welcome字樣,的確要花好多心機先畫到。店舖用上木系裝修幾有型,尤其係牆上面呢排水管設計,工業風得黎又有啲復古,臨近聖誕仲掛左好多唔同既波波同埋放左個聖誕老人。坐低先叫左兩杯飲品,《Fifty Fifty》($48),一半Black Coffe一半Choco,有咖啡甘苦味又有可可既甘香好飲。十二月推介食肉獸必叫《乳豬漢堡》($168),真係諗都未諗過用乳豬取代包,疊起上黎真係好大個,面頭隻乳豬勁大隻,中間仲有大大塊牛肉。乳豬油脂足肉質都好嫩,同埋個皮真係超脆,中間夾上幾塊蕃茄同青瓜中和一下,仲有一大塊自家製激厚牛肉,真係滿足食肉獸。泰西式混合《冬蔭公海鮮意大利麵》($128),意粉炒到帶有微辣味好惹味,唔會太濕之外加上少少油份好開胃,加上冬蔭公香料估唔到幾夾。食太多濃味野叫個小清新《牛油果蘆筍沙律》($88),牛油果切到超靚,蘆筍較生,沙律菜都好新鮮,而個黑醋汁值得一讚。每日都會有啲唔同甜品,《Ti

每日都會有啲唔同甜品,《Tiramisu》中間打得好香滑,上面加上左咖啡粉,個擺碟都好靚。

店名:Beanswork
地址:銅鑼灣怡和街23號樂聲大廈1C-1D號舖

餐牌:

2017-12-15
$150 (Dinner)
  • 乳豬漢堡
2017-12-18 431 views
又到聖誕,又到聖誕……又係同一班朋友gathering既時候,地點好重要,好鍾意去cafe聚會,可以好relax又唔會可以慢慢傾。Cafe menu唔止sandwich,仲有好大的variety,有lobster、steak、burger,etc。煙燻挪威三文魚沙律 ($98)用vinegar和olive oil做dressing,蔬菜新鮮。鮮茄手搓牛肩胛肉丸 ($78)Meatball用上牛肩胛肉做,很特別,而且食得出係handmade,彈牙多汁,加上tomato sauce味道濃郁,同埋芝士一齊食,多重味覺的享受。新鮮波士頓龍蝦 ($238)賣相精緻,用橙肉和西柚肉decorate,美得像個花園一樣。連鉗都剝埋殼,可以食到啖啖lobster肉,個頭有芝士焗,唔好miss,可以連埋D蝦膏一齊食,非常滋味。龍蝦汁虎蝦意大利麵 ($138)厚肉的Tiger prawn肥美鮮甜,lobster sauce味道濃郁,spaghetti質地Q彈,仲掛到很多醬汁,食完lam lam脷。Devil burger ($168)之前research 餐廳的時候,係IG睇到已經好吸引,係menu見唔到,

鮮茄手搓牛肩胛肉丸 ($78)

Devil burger ($168)之前research 餐廳的時候,係IG睇到已經好吸引,係menu見唔到,要問店員先有喔。

Suckling pig burger都係第一次見,有多層layers,用乳豬夾住芝士、漢堡扒、青瓜、蕃茄,肉肉控必食。用香草醃過的乳豬皮香脆,肉質嫩滑又juicy,配melting cheese的burger,口感超豐富,怕太腻的話,啱晒幾個人share食。

見到menu有Awarded premium rooibos tea,唔蝕底又叫下,特別用意大利的咖啡機冲的濃縮紅茶,沒咖啡因,很適合我呢D飲完咖啡會瞓唔着的人。Rooibos Manuka Latte ($42)用的Manuka 係New Zealand的高级honey,seems 非常有質素。杯野飲帶很香的茶味,加左奶和manuka,口感很特別,係一般cafe試唔到,所以,是很不錯的選擇。

Earl Grey ($36) tea味道清香。

法式焦糖燉蛋(自家烘培茶味)($52)一定要order!

Cream brulee焦糖面脆脆的,茶味濃郁,仲有點點的茶葉碎,質地細滑,以為自己飲緊奶架,超級美味,令人一試難忘。
$300 (Dinner)
  • 新鮮波士頓龍蝦
  • 法式焦糖燉蛋
  • RooibosManukaLatte
  • 龍蝦汁虎蝦意大利麵
2017-12-14 365 views
同朋友shopping完, 係附近搵間餐廳食個dinner, 朋友一向喜歡找尋一些小小既cafe餐廳, 嘗試發掘一些食物上意想不到既驚喜。於是今晚我地就係呢間餐廳食左餐慢活dinner。餐廳面積不大, 座位少, 從餐廳望出, 可以看到銅鑼灣車來車往既繁榮景象, 自己卻和朋友慢慢享受豐富晚餐。經店員介紹, 我地就order左幾款推介美食share齊齊食。【乳豬burger】HK$168以葡式烤乳豬代替平時食開既漢堡包, 乳豬皮烤至卜卜脆, 嫩滑肉質更帶有豐富肉汁, 乳豬沒有肥膏層連帶, 兩件乳豬夾著薄薄蕃茄、幾片薄青瓜片、半溶芝士跟厚牛肉連為一體。平時食乳豬都要點乳豬醬去帶出味道, 但呢款乳豬漢堡打破傳統不加任何醬汁, 都能食得出乳豬原汁原味!值得一試!【忌廉白汁黑松露野菌闊條麵】 $118超級creamy, 忌廉味濃, 黑松露味相對較淡, 闊條麵帶點煙韌【龍蝦汁虎蝦意大利麵】 $138份量適中 虎蝦共有兩隻 食落仲帶鮮甜味 肉質爽口實肉 另外意大利粉不會太酸 軟硬度剛好 配埋龍蝦汁 味道好夾 值得推介【酥炸魷魚配薯條】 $98份量幾大, 魷魚圈好爽, 整體炸得幾乾身幾脆, 不過落左大量

【乳豬burger】HK$168
乳豬burger

【忌廉白汁黑松露野菌闊條麵】 $118
忌廉白汁黑松露野菌闊條麵

【龍蝦汁虎蝦意大利麵】 $138

【酥炸魷魚配薯條】 $98
份量幾大, 魷魚圈好爽, 整體炸得幾乾身幾脆, 不過落左大量椒鹽, 味道偏鹹帶少少辣, 點左芥末醬, 中和左就冇咁鹹
酥炸魷魚配薯條

【English breakfast tea】 $36
奶可以隨個人喜好加份, 令飲品充滿奶香和茶味
English breakfast tea

【Peach oolong】 $40
很清新, 飲完個口有好香既桃味
Peach oolong

【榛子朱古力香蕉窩夫】HK$108
即叫即整, 表面只是微脆, 雖然cream多, 而且有淋上榛子醬, 但窩夫沒有蛋香味, 整體味道較淡, 如果加球雪糕, 味道可能好一些。

榛子朱古力香蕉窩夫

【紅梅cheese cake】
很creamy, 紅梅味比芝士味更重, 唔會過甜。

紅梅cheese cake

一間小小既cafe, 創新製作了一款別具特色、與別不同既乳豬burger, 從賣相以至味道, 都看得出餐廳的用心製作同埋勇敢創新, "乳豬burger"值得一試!!
$250 (Dinner)
乳豬burger
忌廉白汁黑松露野菌闊條麵
Peach oolong
2017-12-10 115 views
襯今日星期日去食個西式既brunch,搭電車出到銅鑼灣時經過見到怡和街有間落地玻璃、工業式設計既餐廳,門口有餐廳,於是望下有咩食就入左去。本身以為有set lunch, 但原來星期日係無既,所以就同女朋友散嗌。佢地選擇唔多但款款都吸引。意粉+$35可跟餐有湯同野飲餐湯今日係粟米湯,有驚喜因為佢並唔係罐頭湯既貨色,而係用啖啖都係打蓉左既粟米加上蛋花,creamy又香滑。卡邦尼意大利麵 $108 每條意粉都可以沾上醬汁,醬汁好夠而且唔會覺得膩,味道好香濃,意粉又軟硬適中,加上置頂放左一隻蛋,意粉再拌勻蛋醬口感更香滑,唔錯。飲品點左Pink lemon glass,但呢款特別既飲品就要再加$10。茶好香lemon glass味,職員仲有幫忙加水添。煙燻挪威三文魚意式香草三文治 $68意式三文治焗得好香脆而內裡鬆軟,中間夾有凍蕃茄、青瓜、生菜同煙燻挪威三文魚,麵包中既香草好提味,厚厚的一件三文治,好飽肚。三文治無得跟餐,所以單點左一杯Pink French Rose $40,食完嘆杯西茶真係chill。

意粉+$35可跟餐有湯同野飲

卡邦尼意大利麵 $108

煙燻挪威三文魚意式香草三文治 $68

2017-12-10
$150 (Lunch)
2017-12-10 112 views
星期六的上午在維園做完運動,行經怡和街見到間落地玻璃的餐廳叫BEANSWORK,正想食點西式飲杯咖啡,便入去試試。忌廉白汁黑松露野菌闊條麵 $118 +餐湯飲品$35+$8 Mocha餐湯粟米湯好Creamy且有香濃的粟米蓉,整體口感十分豐富。闊條麵每條都掛滿了忌廉白汁,濃稠度正好,味道亦不會過濃,麵的煙韌度也是我最喜歡的,夠煙韌而不硬,再配上黑松露,整體更加分。楓糖什莓窩夫 $108窩夫做得好工整,挺身實在,很有口感,配上藍莓、士多啤梨等數款什莓酸酸甜甜,更可以按照自己喜好加上忌廉,糖漿亦不會過甜,甜而不膩十分滿足。下次再試試餐廳其他菜式,例如:All day breakfast,Burgers等等。

忌廉白汁黑松露野菌闊條麵 $118 +餐湯飲品$35

+$8 Mocha

楓糖什莓窩夫 $108

2017-12-10
$150 (Lunch)
龍蝦汁虎蝦意大利麵($108)Tiger Prawn Spaghetti with Lobster Sauce草根對這個意大利麵有點失望,用上炒意大利麵的做法,所以醬汁不多,草根較喜歡汁煮的意粉呢🍝。幸好仍然吃到龍蝦味,意粉煙韌,煮的時間剛好,3隻虎蝦亦爽口彈牙🦐就只是並非我們預期中,很creamy很濃郁的那類.....👉🏻👈🏻班尼迪蛋($88)Egg Benedict , Avocado Dressing一件配煙三文魚🐟,另一件配PamaHam 🐽水波蛋流心程度控制得不錯👍煙三文魚亦油潤感十足😋麵包用上酸麵包🍞只可惜用以點綴的牛油果份量太少🥑,味道不夠突出。最底還有柚子及火箭菜墊底,整個組合是屬於清新健康類的EggBenedict

龍蝦汁虎蝦意大利麵

龍蝦汁虎蝦意大利麵($108)

班尼迪蛋

班尼迪蛋($88)

2017-11-28
Type of Meal
Dinner
班尼迪蛋
2017-12-09 279 views
草根經常搭車途經銅鑼灣怡和街,留意到有間沒有招牌的cafe。店佈裝修簡單型格,一直想來試一試,這夜就相約妹妹一同前往。cafe雖然沒有大招牌,但走近一看,就會看到門上貼了"Beanswork"的店名。進店後環境舒適,牆上的水喉管及黃燈膽是店內裝修的一大特色。整個cafe都令人有一種型格清新的感覺看過餐牌後,決定點上小食,主菜及甜品各一客。小店食物即叫即做,當然要等侯一段時間,兩姊妹正好談一談最近工作上讓人心煩的瑣事主菜我們加$35轉了套餐,有沙律,餐湯及飲品,價錢好實惠呢沙律很新鮮,反而餐湯口感不夠幼滑,味道一般。跟餐的飲品點了熱 Valirhona Mocha,咖啡與朱古力的比例很好,朱古力味如同用上黑朱古力般不會太甜,而且拉花很美啊美國頂級肉眼扒8安士($138)US Prime Ribeye 8 oz足足8安士肉眼扒🥩,整整一大塊,💁草根點了5成熟,不算厚身,但牛肉外面煎得焦香,內面仍然夠柔軟😍是少有地草根吃過價錢實惠而味道又夠高質的牛扒😎另外,不得不提薯條炸得很好吃,是草根喜愛具口感的粗薯🍟新鮮熱辣整好,加上調味剛剛好,金拱門的自然不能與這相比✌🏻酥炸原隻魷魚配薯條 ($88)

看過餐牌後,決定點上小食,主菜及甜品各一客。

主菜我們加$35轉了套餐,有沙律,餐湯及飲品,價錢好實惠呢

Valirhona Mocha

美國頂級肉眼扒8安士($138)
US Prime Ribeye 8 oz
美國頂級肉眼扒8安士

酥炸原隻魷魚配薯條 ($88)

Deep Fried Kalamazoo with fries
見到有炸薯條🍟自然要為草根妹妹點上一客,還要點了升級版(有魷魚的!🦑)要多付$20。薯條粗身,炸的香脆可口,調味剛好,只可惜魷魚炸得較乾,而且份量不多。要$88性價比低啊!👉🏻👈🏻建議大家想吃薯條還是點沒有魷魚的就足夠了🤭
酥炸原隻魷魚配薯條
酥炸原隻魷魚配薯條

野莓窩夫 ($68)
窩夫賣相可以更為理想😂忌廉也太流質了👉🏻👈🏻....但反而味道有驚喜,很久沒吃到有蛋香的窩夫, 配料就只有野莓略嫌有點單調,添一球雪糕或會更好🍨🧐
野莓窩夫

好喜歡這間cafe的環境呀,加上店員好友善,值得再訪呢~
$150 (Dinner)
Valirhona Mocha
美國頂級肉眼扒8安士
2017-12-04 82 views
🐏 I came across this cafe when I walk along the street, attracted by the entrance. The glass wall at the entrance let me see the full picture of inside, looking raw, simple but has a warm feeling as it uses wood tables and chairs. The floor is covered by grey concrete.🐍 I visited at Tea Time of weekdays and it's 1/3 full, no waiting time is needed here. I was served with a warm welcome, the waitress looks neat and tidy. She gave me the menu and delivered a short briefing of the it. I ordered the

🐍 I visited at Tea Time of weekdays and it's 1/3 full, no waiting time is needed here. I was served with a warm welcome, the waitress looks neat and tidy. She gave me the menu and delivered a short briefing of the it. I ordered the Chef's special burger and a cup of flat white right away. ✺*✻

Soft shell crab burger

🐐The Chef's special burger was the Soft Shell Crab Burger. The waitress even asked me whether I like the flat white to be served before the burger. (Not every cafe has this kind of service🐄)

🐯 Although the flat white should not have latte art in top, it is very detail and the milk foam was smooth and well-formed. 🐅

Here comes the menu:

✤✣ I will visit Beanswork again ✣✤

2017-10-10
$80 (Tea)
Soft shell crab burger
  • Soft Shell Crab Burger