2023-08-09 90 views
呢排食得多日本野同西餐,突然間好掛住中餐既味道,潮州菜係中餐入面我比較鐘意,放工就同朋友黎到呢間古式古香既正潮樓灣仔站一出行2分鐘都唔洗就到好方便,每張檯都幾大,我地坐左係卡路里就更加舒服菜脯炒粿條($108)唔好睇佢表面咁普通,由於有菜脯,食落都幾香口同有穫氣,兩個人食每人都分到3碗,份量好足鹹檸檬炖鴨($68)好特別既一款燉湯,由於係燉湯,飲落好清好滋潤,鹹檸檬令到喉嚨飲完好舒服,加埋鴨就夠曬滋陰豆醬焗嫩雞($198)有半隻雞既份量,豆醬又唔會太鹹,雞件好滑,如果唔係我地叫左麵,用黎送白飯一流滷水鵝片 - 例牌($168)食潮州野點可以唔食滷水鵝片,鵝片大大塊,下面墊左滷水豆腐,鵝肉肉質唔韌,煮得唔錯

菜脯炒粿條($108)

鹹檸檬炖鴨($68)

豆醬焗嫩雞($198)

滷水鵝片 - 例牌($168)
2023-08-07
$310 (Dinner)
2023-08-08 98 views
心血來潮想食下潮州打冷野,見公司近近地就有一間幾多人讚嘅,book定左位去食下😳🔸鹵水鵝肉🔸鹵水鵝必點item😍鵝肉幾嫩滑,唔會太肥膩~鵝肉鹵得入味,而且個鹵水汁好有層次,唔係死鹹個種👍🔸鵝粉肝(半份)🔸鍾意食鵝肝嘅一定唔可以錯過呢個🤤有別於西式食法嘅鵝肝,呢個鹵水鵝肝係超級嫩滑,慕斯質感嘅粉肝入口即溶~超好食👍🔸煎蠔烙🔸又係每次我都會叫嘅潮州名菜,蛋香味濃加上大大粒蠔仔,香口得黎又唔算好油,沾少少魚露食更添鮮味😋🔸干貝海鮮粥🔸食完蠔烙就冇叫到蠔仔肉碎粥,揀左個干貝海鮮粥~有方魚、鮮魷、干貝等好足料,成個粥都充滿住海鮮嘅鹹鮮味😋當晚坐無虛席,好彩有預先book位,同埋下次要叫多幾個朋友嚟食,多d人食仲可以叫套餐好似仲抵食😳

🔸鹵水鵝肉🔸

🔸鵝粉肝(半份)🔸

🔸煎蠔烙🔸

🔸干貝海鮮粥🔸

話說今晚兩人去吃晚餐,叫了幾樣食物,但最想食的仔粥等了又等,嗺了3次也不得要领,等了共一小時也沒上枱,最後叫侍應取消仔粥,侍應拎張單走時我們還以為可以取消,好戲在後頭。。。及後竟來了一個高級的經理拎張單同我們說,‘’如果你依家走便可以取消,你未走便等到粥上枱與否才能幫你取消‘,即是如果我們未埋單也不能取消,而當時我們還有部分餸菜未吃完,又怎麼能立即走呢?”這個條件交換的技倆,竟然立生在一間這麼多人吃的潮州菜館,果然令人大開眼界。本身不是想取消的,但問題是等了一個小時己經吾想再等了。但想不到過了3分鐘後,同一個經理竟然主動過來同我們取消,但這個不容許食客因為等得太久而取消餸菜的做法,我們基本上從未過。不會再來了,亦絕對不會介紹朋友來這間潮洲菜館吃了。附註:現場環境因為樓底不高,D食客聲音回彈很利害,比街市還嘈吵,同一張枱坐也要大聲講野對方才能聽得清楚,大家考慮一下是否去光顧。
本身不是想取消的,但問題是等了一個小時己經吾想再等了。
不會再來了,亦絕對不會介紹朋友來這間潮洲菜館吃了。

2023-08-02 88 views
豆醬蒸黃花魚 🥰聽人講豆醬係潮洲家家戶戶必備既調味料,佢地既黃花魚夠哂鮮甜嫩滑,鲜味十足。既有魚肉既鮮味,又有豆醬既咸香味! 面頭仲有蔥段同小量辣椒絲,食起上黎特別惹味可口!🤤老菜脯豬肚湯❤老菜脯食落有陣獨有既清香味,湯頭清甜夠哂健脾養胃,仲有D黑椒所以越飲越暖肚! 老菜脯其實係蘿蔔乾之後佢地擺放日子耐左就會叫老菜脯,所以其實係好珍貴食材。😋蠔仔肉碎粥 😎係潮州菜必點菜式之一,與其叫佢做粥 我覺得應該叫佢做「蠔糜」。因為佢地既米煮到粒粒分明好完整,而唔係平時食開既糊爛! 而且蠔仔鮮甜,份量仲要唔小,配埋肉碎等食材,令碗粥既味道昇華哂~油泡南澳鮮魷😍入口夠哂香口而且爽而不韌! 魷魚劃花刀法係用直刀斜刀兩種刀法切出麥穗狀既魷魚,令魷魚更加易熟同入味,夠哂鮮香而唔油膩。蒜頭、大地魚等簡單配料,完全突出魷魚既鮮味,爽甜彈牙,香氣四溢。

比想像更好食嘅正宗潮州菜😋 放工同家人/另一半食地道中菜有種溫馨嘅感覺 打開個Menu 好多菜式都係出面冇見過/好難得可以食到嘅菜式潮頭煎蠔烙 好似蠔餅 煎得金黃酥脆 略帶鬆軟 蠔仔肥美 口感豐富 蠔味蛋味啱啱好 例牌滷水鵝滷水汁同鵝肉汁相融 非常鮮美 肉質十分細膩嫩滑 醬汁入味 底層有好好食嘅滷水豆腐 豆腐同滷水汁勁夾普寧豆腐外層香脆可口 內層豆腐有咬感嘅鬆軟 放一段時間都仲係咁好食 點埋個醬汁更正 我哋咁啱有叫滷水鵝 普寧豆腐點滷水汁仲正😭😭我哋嗌咗兩個主食 意想不到咁大碗嘅蠔仔粥 好粥了蠔仔好新鮮好肥美 淡淡口感同味道都好正 湯飯嘅感覺 味道鮮甜 完全係天然食材嘅味道 食落唔會覺得口淡淡 糖醋煎伊麵一面香脆一面有面質嘅口感 層次豐富 自己按喜好點醋同糖 調味同個面好夾
比想像更好食嘅正宗潮州菜😋

• 汕頭煎蠔烙
  • 糖醋煎伊麵
  • 肉碎蠔仔粥
2023-07-28 62 views
平時都鐘意食滷水,估唔到呢道味道正宗,環境舒適,但價錢又好相宜。滷水鵝片鵝片煮得非常軟熟同滑,一啲都唔會韌或者鞋口。滷水好入味,但又唔會過鹹。佢呢隻滷水清香一啲,唔會好大侵藥材味!不過最估唔到都係下面既豆腐!滑到好似啫喱咁,但又吸曬滷水香味!肉碎蠔仔粥雖然一碗,但都夠2-3人share! 入面有好多隻蠔仔,好鮮味!欖菜欖仁炒肉鬆呢個餸好惹味,加左欖仁口感豐富! 配埋欖菜鹹鹹香香咁! 可以送幾碗飯蕃茄炒白菜呢呢個餸就比較家常,不過清清地咁,又比較健康!福果生芋泥最後食埋甜品超滿足!個芋泥甜甜地,十分香滑,佢煮到一啲粒粒都無,真係好好味!

肉碎蠔仔粥

欖菜欖仁炒肉鬆

蕃茄炒白菜
呢呢個餸就比較家常,不過清清地咁,又比較健康!

福果生芋泥

2023-07-26 134 views
潮州菜算是比較昂貴的中菜,就算只是街邊小店也不便宜,今天的這間性價比高,乾淨企理。朋友不吃鵝,叫了一個鹵水豬手,鹵水味濃郁而不咸,份量夠大,豬手脂肪也不覺很肥,骨膠原感重。潮州最出名炸蠔餅,酥炸的表面,煙韌的中層,再加上海鮮味的內涵,而且蠔量多大隻。一次過滿足三個願望。苦瓜冬菇腩肉,潮州的煮苦瓜一向比其他弄的苦,而且不會過軟而口感不好。苦瓜的苦味浸入冬菇內,非常好吃。潮州鹹菜炒麵,炒麵油膩,再配上潮州特製的鹹菜,非常惹味。

潮州鹹菜炒麵,炒麵油膩,再配上潮州特製的鹹菜,非常惹味。

2023-07-20 137 views
老友想食潮州嘢,約咗我去灣仔食潮正樓,餐廳掛咗古老嘅燈,我哋六點半左右到開始多人,我哋點咗鹵水鵝肉例牌,油泡南澳鮮魷!滷水鵝肉黎潮州餐廳必食滷水鵝肉,估唔到佢碟鵝肉都幾大碟,鵝肉底鋪咗層豆腐、燜煮得好冧嘅花生,而且鵝肉的質地非常嫩滑,軟冧的鵝肉亦十分入味,鵝肉的油脂恰到好處,食落唔覺膩口。非常欣賞佢嘅滷水,自家製嘅滷汁味道濃郁醇厚!充滿各種香料的香味,桂皮、八角、紅糟嘅味道好突出,讓人回味無窮。鹵水鵝入味138蚊,我肉夠嫩,肉唔痴骨,值得推介油泡南澳魷 $288較貴這道菜感覺上很像道廣東小菜但仔細看魷魚的切法與平常吃的炒鮮魷不同但明顯是要南澳魷夠厚大肉厚才能完美呈現這種切法入口魷魚肉質更爽彈,加上獨特切法令調味料更入味不會過油,調味亦剛好夾個珍珠葉吃會愈咬愈香!豬油炒豆苗,一人一碗蠔仔粥,蠔仔粥好多蠔,足料這餐食咗七百幾蚊,人均三百多元!!

滷水鵝肉
油泡南澳魷 $288較貴
這道菜感覺上很像道廣東小菜
但仔細看魷魚的切法與平常吃的炒鮮魷不同
但明顯是要南澳魷夠厚大肉厚才能完美呈現這種切法
入口魷魚肉質更爽彈,
加上獨特切法令調味料更入味
不會過油,調味亦剛好
夾個珍珠葉吃會愈咬愈香!
豬油炒豆苗,一人一碗蠔仔粥,
蠔仔粥好多蠔,足料
這餐食咗七百幾蚊,人均三百多元!!
鹵水鵝肉
豬油炒豆苗
鹵水鵝肉
豬油炒豆苗
2023-07-20 149 views
今日經過灣仔想食啲平時小食嘅菜式,見到間門口名字幾小見既中菜餐館叫「正潮樓」,於是同朋友入去試吓。樓面的設計很有中式餐館風格懷舊的感覺。用餐器具出奇地10分衛生這個值得一讚最由於我們只有兩個人接點了四款食物,但都足夠飽我們先了一個豬油炒番薯苗,本身已番薯苗已經滑溜,加上豬油炒口感更加嫩滑。真係豬油炒😂然後點了一個滷水鵝例牌,滷水鵝味道一貫潮州特色,而且肉質肥美然後再點一個藍澳炒鮮尤,這餐最貴的一道菜但值得一試,首先魷魚的翼爽口彈牙,而魚身的部份看見是經過師傅精心的切割每,塊都口感獨特肉質結實最後每人點了一碗蠔仔粥蠔仔分量充足總結:這餐的最出色的是南澳炒鮮魷,除了爽口和肉質鮮美外,還有一些很特的香味,但食不出是什麼香料,另外豬油炒番薯苗亦都很嫩滑,而且份量很足夠,一份應該有三至四人份量。

樓面的設計很有中式餐館風格懷舊的感覺。

用餐器具出奇地10分衛生這個值得一讚
最由於我們只有兩個人接點了四款食物,但都足夠飽

真係豬油炒😂

最後每人點了一碗蠔仔粥蠔仔分量充足
2023-07-19 66 views
朋友推介這裡的潮州菜,說是味道非常之好,價錢實惠,今晚便來到一試。鹵水鵝肉$138,鹵水味道香濃,上枱時已經可以嗅到,沒有過咸,花椒八角味道十足。鵝肉帶骨,鵝皮脂肪甘香,鵝肉鮮嫩可口,還可以吃到鵝的味道, 十分罕有,是近期吃到最好的鹵水鵝。👍👍👍👍👍另外蒜香醋的味道也非常惹味,又可以減少滷水鵝的肥膩感。👍👍👍👍👍蠔仔肉碎粥$68,蠔仔大大顆,味道鮮甜,粥底味道正宗,還帶點芫荽的香氣。🥰🥰🥰🥰🥰蝦棗拼蟹棗$168,雖然是油炸的,不過不會肥膩,蝦棗和蟹棗的味道鮮甜可口,已經很久沒有吃到這麼鮮味的潮州菜。方魚炒芥蘭 $128,芥蘭香脆可口,如果方魚再香一點更好。白果芋泥$48,白果甘香可口,芋泥微甜,帶點豬油的香氣,吃完這個潮州甜品,已經非常滿足。茶位$24

方魚炒芥蘭 $128,芥蘭香脆可口,如果方魚再香一點更好。

茶位$24
2023-07-17 2110 views
在灣仔會展工作完,要帶朋友食晚飯。他是個潮州人,說很想在香港食餐潮州菜,那就正好不過,在灣仔謝斐道,天橋下邊就有一間「正潮樓」,非常方便我們。正潮樓古色古香的裝潢,充滿了傳統中式風情。餐館都有不少潮州菜式可以選擇,非常多元化。▱ 1. 滷水鵝片滷水鵝片絕對是潮式餐館的招牌菜之一。正潮樓將鵝肉切片後,擺盤非常精美,未食已經感受到那種鵝肉香。吃一口,鵝片口感鮮嫩,肉質細膩,濃郁的滷水香味滲透進每一片鵝肉。▱ 2. 汕頭煎蠔烙與普通大排檔的煎蠔餅不一樣,汕頭煎蠔烙是一道典型的潮汕小吃,以新鮮蠔仔為主要食材,加入特制的蠔汁、蔬菜和麵粉糊煎製而成。最大的分別就是煎蠔烙要在保持蠔仔的鮮美口感,同時讓麵糊煎得酥脆可口。正潮樓的煎蠔烙做到了這一點,每一口都充滿了滿滿的蠔仔鮮味,搭配脆皮麵糊,沒有了大排檔那種熱氣口感。▱ 3. 蝦棗拼蟹棗我非常喜歡蝦棗拼蟹棗,可以將這兩款美食巧妙地組合在一起,讓人一次品嚐到兩種口感。這裡的蝦棗鮮嫩多汁,口感豐富,而蟹棗則是炸得外酥內軟,蟹肉的香味在口中爆發,非常惹味。▱ 4. 煎荷蘭薯粿平時的潮州粿就吃得多,但煎荷蘭薯粿卻是未曾見過。原來這是潮汕地區的傳統點心,將荷蘭土
▱ 1. 滷水鵝片
▱ 2. 汕頭煎蠔烙
▱ 3. 蝦棗拼蟹棗
▱ 4. 煎荷蘭薯粿
平時的潮州粿就吃得多,但煎荷蘭薯粿卻是未曾見過。原來這是潮汕地區的傳統點心,將荷蘭土豆磨成泥,再加入適量的麵粉、蔬菜、肉絲等食材,經過煎烤將其烹製成美味的薯粿。正潮樓的煎荷蘭薯粿外表金黃酥脆,內裡軟糯可口,薯粿的口感非常豐富,感覺很像在食緊薯餅一樣好吃。
煎荷蘭薯粿
正潮樓環境非常舒適,看到有不少家庭和朋友都在這裡聚會。除此之外,這裡又有包廂房間,宴客和商業聚會都完全沒問題的。
潮州菜
2023-07-09
$200 (Dinner)
潮州菜
2023-07-16 111 views
移英朋友回港聚舊,想食家鄉潮州菜緬懷一返;要求就腳易搵,想起之前去過灣仔【正潮樓】,鄰近灣仔地鐵站,十分方便。欖仁南瓜羹 $68欖仁是潮州菜常用食材,這度欖仁南瓜羹沒有西式南瓜湯那麼稠糊的,口感較薄較好,味道是傳統中式咸湯;欖仁有咬口又不會過硬,有驚喜!豆醬也是潮州菜的招牌調味料之一,見到這味豆醬焗嫩雞,當然不會錯過!($198半隻)雞味濃郁,嫩雞較為細隻,兩人分享剛剛好!豆醬咸香,極具潮州菜特色,極之惹味之餘,雞肉的確鮮嫩!朋友愛吃酸甜,梅汁焗豬手正合心意($128)豬手炆得軟腍入味,滑嘟嘟的,加上酸微微的話梅汁,開胃好食。入口即溶,令人欲罷不能。薯仔炆牛筋 $168砂鍋煲仔上的,熱騰騰,香噴噴!牛筋有嚼勁,薯仔煎過,較耐火!好友聚會,就在一片熱鬧氣氛中渡過。
欖仁南瓜羹 $68
雞味濃郁,嫩雞較為細隻,兩人分享剛剛好!
豆醬咸香,極具潮州菜特色,極之惹味之餘,雞肉的確鮮嫩!
朋友愛吃酸甜,梅汁焗豬手正合心意($128)
豬手炆得軟腍入味,滑嘟嘟的,加上酸微微的話梅汁,開胃好食。
入口即溶,令人欲罷不能。
薯仔炆牛筋 $168

砂鍋煲仔上的,熱騰騰,香噴噴!
牛筋有嚼勁,薯仔煎過,較耐火!

好友聚會,就在一片熱鬧氣氛中渡過。
2023-07-12 111 views
受婆婆薰陶從少就多接觸潮洲菜糕點、鹹粿、烙餅、醃菜、菜脯還有炸粿 、甜粿、芋泥與綠豆爽等家常甜品香港人眼中的潮州菜大概就是蠔仔粥啊、蠔烙啊、滷水啊、蝦蟹棗及與魚飯等blablabla但其實潮洲菜還有極多功夫菜也就只出現在正宗的潮州菜館買少見少了想吃還要湊個一圍枱的人數人多胃口多能多點幾款吃才夠盡興口袋名單排名第二的潮州菜在灣仔區二人胃口就不能太任性所以也就懷著貴精的心態來串門· ‒ – — ‒ – ·𓍼滷|鵝粉肝(半份)$128吃滷水是必須的這邊的鵝肝每次來也會點口感柔軟細滑,微微粉感滷香是淡淡然的主要是吃鵝的中感與自帶鮮腴口感吃兩件淺嚐剛好𓍼醃|魚露浸花甲 $188 潮州菜無海鮮不成宴海鮮是席間常客這個第一次吃是追著媒體的報道大厨點名說是自身最愛的一道菜自然又是必點嚕!𓍼燉|老菜脯燉豬肚 $68𓍼羹|火腿護國菜 $68最吸引的l 30年以上的老菜脯少年時不懂從前婆婆說醃菜脯的價值長大方知老菜脯彌足珍貴—做燉湯清甜,也有化痰、去滯、養胃等療效另一道護國菜,這名字很有亮點其實取名有段故相傳是宋朝末代皇帝趙昺落泊到逃到潮州在寄住的廟中得一僧人奉上一碗蕃薯葉菜湯古代蕃薯葉是窮人才吃的粗糧僧

受婆婆薰陶
從少就多接觸潮洲菜
糕點、鹹粿、烙餅、醃菜、菜脯
還有炸粿 、甜粿、芋泥與綠豆爽等家常甜品
香港人眼中的潮州菜大概就是蠔仔粥啊、
蠔烙啊、滷水啊、蝦蟹棗及與魚飯等blablabla
但其實潮洲菜還有極多功夫菜

· ‒ – — ‒ – ·

𓍼滷|鵝粉肝(半份)$128
吃滷水是必須的
這邊的鵝肝每次來也會點
口感柔軟細滑,微微粉感
滷香是淡淡然的
主要是吃鵝的中感與自帶鮮腴口感
吃兩件淺嚐剛好

𓍼醃|魚露浸花甲 $188
潮州菜無海鮮不成宴
海鮮是席間常客
這個第一次吃是追著媒體的報道

大厨點名說是自身最愛的一道菜
自然又是必點嚕!

𓍼燉|老菜脯燉豬肚 $68
𓍼羹|火腿護國菜 $68
最吸引的l 30年以上的老菜脯
少年時不懂從前婆婆說醃菜脯的價值
長大方知老菜脯彌足珍貴
—做燉湯清甜,也有化痰、去滯、養胃等療效

另一道護國菜,這名字很有亮點
其實取名有段故
僧人貼皇帝吃不慣
用心烹調令趙昺十分感動
在動盪之年無米無糧
落難之際仍能得人如此推心置腹
於是就把此菜命名「護國菜」
簡單一道菜湯羹
蕃薯𦳑打成泥加上湯烹調
一開蓋陣陣清香淡雅
連不吃湯羹(主因是怕芡汁)的我都全清!

𓍼家常|油泡南澳魷 $288
這道菜感覺上很像道廣東小菜
但仔細看魷魚的切法與平常吃的炒鮮魷不同
但明顯是要南澳魷夠厚大肉厚才能完美呈現這種切法
入口魷魚肉質更爽彈,
加上獨特切法令調味料更入味
不會過油,調味亦剛好
夾個珍珠葉吃會愈咬愈香!

甜品部份
呃…..是沒有的
芝麻落湯錢、福果芋泥及綠豆爽都想吃
但吃不下,想哭
就說潮州菜要三五成群才能盡興嘛🤣芝麻落湯錢、福果芋泥、綠豆爽
2023-07-11 82 views
今日同老公行灣仔電腦商場,買完嘢就四圍搵嘢食。行過呢條街見到間好有中國傳統餐特色餐廳,咁就比佢吸引入左去。內裡中式酒樓裝修,入到去已經見到坐滿人。呢度地方都幾大,坐得舒服。呢間餐廳係食潮州菜,打開餐牌,見到好多特色潮州菜,老公就隨便點左幾款。滷水鵝片(例牌):鵝片夠瘦,一D都唔韌,滷水味濃,好入味,又唔會太鹹。有豆腐墊底,同樣入晒味,幾滑。汕頭煎蠔烙:煎得夠脆,好香口,蠔仔夠大隻,帶鮮味,加埋胡椒粉就啱晒我胃口。蕃茄炒白菜:有蕃茄味,唔算太濃,白菜煮得軟硬適中,整體幾好。肉碎蠔仔粥(例):老公指定菜式,份量多,裡面食到有魚乾仔同芹菜等味道。蠔仔無論煎同煮粥都唔錯,值得推介。

2023-07-08
Type of Meal
Dinner
2023-07-10 71 views
食開中菜就真係唔好比佢停要keep住食今次要為大家介紹既係 - 正潮樓正潮樓係位於灣仔謝斐道117-119號富通大廈地下2號舖餐廳既門口裝修好有古色古香feel而食物個方面 佢地主打食潮州菜為主今次我地分別點左:- 普寧豆腐 - 煎荷蘭薯粿- 腩肉炆涼瓜 - 芋頭炒香飯 - 清心丸綠豆爽 Overall黎講 佢價錢合理 而且份量係偏多既 兩個人食真係飽住走個人大愛係佢地既普寧豆腐 佢炸到個外皮好脆而咬落個好鬆軟 豆味都好特出Location: Wan Chai Price : $200-$300/p.pEnvironment (10 is chill): 7/10Yummy (10 is delicious): 7/10
食開中菜就真係唔好比佢停
要keep住食