2019-06-29 102 views
喺旺角街頭既大街中,有一間唔太起身,但充滿和風感覺既日式拉麵店!當中位置唔多,所以我地都等左一陣先有得入座喺等侯既期間就正好俾我地睇下食乜原來呢度只有兩款拉麵,小食亦係有兩款既然係咁,我同朋友都決定要一次過試勻四款食物,所以就一人order左一個set再share~~~朋友既係“豚骨拉麵套餐配日式煎餃子”HKd$105,而我就要左“蝦味噌豚骨拉麵套餐配小龍蝦沙律”HKd$115!!!小龍蝦沙律先到,以脆薄既紫菜包住混合蟹料同小龍蝦肉既沙律一齊食,味道都唔錯=)而煎餃子就一客四隻,味道不過不失,如果可以煎得乾身啲,相信會更好!朋友既豚骨拉麵同我既蝦味噌豚骨拉麵都配有糖心蛋、豚肉叉燒片、粟米、蔥花同木耳:)湯底同樣係濃而不膩既豚骨湯而我既就多左櫻花蝦既提味,多有一重鮮味♥♥♥而麵底用上幼身既直麵,所以非常掛湯✔✔✔而且麵量都幾多,細食既朋友仲俾左三分一既麵我,先可以食清光

當中位置唔多,所以我地都等左一陣先有得入座

喺等侯既期間就正好俾我地睇下食乜

原來呢度只有兩款拉麵,小食亦係有兩款

湯底同樣係濃而不膩既豚骨湯

而我既就多左櫻花蝦既提味,多有一重鮮味♥♥♥

而麵底用上幼身既直麵,所以非常掛湯✔✔✔

而且麵量都幾多,細食既朋友仲俾左三分一既麵我,先可以食清光

Type of Meal
Dinner
2019-06-28 37 views
當係旺角大部份餐廳都食過 要再諗食咩的確係一個難題 老公就發板不如食拉麵 山東街有間食過都覺得幾唔錯 隱身鬧市中 字號簾為食客帶來私隱小空間經自助點餐機點餐後 就可以坐底係L型bar檯等開餐我地揀咗豚骨拉麵套餐以及蝦味噌豚骨拉麵套餐各配一客小龍蝦蟹子沙律同埋一客餃子沙律形狀似雪糕球 幼滑細緻口感 咬落有小龍蝦肉 足料之餘 配埋脆卜卜紫菜 令人消暑而且食慾大增煎餃子香脆皮薄 菜肉饀料 鎖緊肉汁 總共四件我碗豚骨拉麵湯頭極清 完全無油份飄浮 醇厚白湯味濃帶微鹹但不黏口 又可以自行將湯底調配至加濃版或辛辣版湯底不添加味精 基本上食完全碗都無出現口渴情況麵底採用幼麵彈牙而且掛湯 軟硬適中 加上叉燒 木耳 溏心蛋 香蔥作配菜 香蔥提升湯頭香度叉燒邊位帶微焦 夾雜少量脂肪 吸入湯底更加柔滑味濃至於升級版蝦味噌豚骨拉麵 面層配上櫻花蝦混合豚骨及純水淆製而成嘅白湯 變成淡淡橙紅色比純白湯多了一份來自海鮮嘅鮮甜 味道更為濃郁粟米粒粒爽甜 仲豐富口感層次欣賞拉麵店只做兩款湯底 因為專注先會有進步性價比都非常高 價格親民大眾化 難怪老公都讚好
當係旺角大部份餐廳都食過 要再諗食咩的確係一個難題
粟米粒粒爽甜 仲豐富口感層次
欣賞拉麵店只做兩款湯底 因為專注先會有進步
性價比都非常高 價格親民大眾化 難怪老公都讚好
2019-06-20
$110 (Dinner)
2019-06-27 29 views
之前吃過tst店的別天神,今次岀開旺角便又來吃了!總體來說係不錯的,跟tst的質素相約!地點在山東街,十分就腳易找!吃完拉麵也有時間逛街!別天神像日本的拉麵店一樣,專注得兩款拉麵和是些小食。包紫菜吃的沙律很不錯!份量不多,但可以留肚吃拉麵。我選了蝦豚骨拉麵,大量蝦仔,有很香的味道。豚肉湯底也很濃,糖芯蛋也不錯!朋友吃這款豚骨拉麵,有更濃厚的湯底呢!而且兩碗的份量也不少!餃子也中上水準,可以一吃!正在有這個拉打活動,個碗好靚呀!

地點在山東街,十分就腳易找!吃完拉麵也有時間逛街!

別天神像日本的拉麵店一樣,專注得兩款拉麵和是些小食。

小龍蝦蟹子沙律

包紫菜吃的沙律很不錯!份量不多,但可以留肚吃拉麵。

蝦味噌豚骨湯拉麵

我選了蝦豚骨拉麵,大量蝦仔,有很香的味道。
豚肉湯底也很濃,糖芯蛋也不錯!

豚骨拉麵

朋友吃這款豚骨拉麵,有更濃厚的湯底呢!
而且兩碗的份量也不少!

餃子

餃子也中上水準,可以一吃!

正在有這個拉打活動,個碗好靚呀!

2019-06-21
Type of Meal
Dinner
2019-06-26 25 views
別天神拉麵有好幾間分店,在旺角行到睏睏哋,就嚟到食個快餐。先在入口處落單俾錢,然後就等食。麵款有兩種,與友人各點一:豚骨湯麵及蝦味噌豚骨湯麵🍜可按自己喜好加添調味。其中一個套餐跟小龍蝦蟹子沙律,開胃味濃,紫菜新鮮脆口,包住食幾正!, 蝦味噌豚骨湯麵好多小蝦,令整碗湯底都好濃郁鮮甜!豚骨湯麵相比下清一點,如果覺得唔夠濃,可自行跟餐廳的建議,加蒜蓉,芝麻碎等作調味!晚餐時段坐滿客,快嚟快去,上餐快,食完就走,繼續下半場!

麵款有兩種,與友人各點一:豚骨湯麵及蝦味噌豚骨湯麵🍜

可按自己喜好加添調味。

蝦味噌豚骨湯麵好多小蝦,令整碗湯底都好濃郁鮮甜!

晚餐時段坐滿客,快嚟快去,上餐快,食完就走,繼續下半場!

• 蝦味噌豚骨湯麵
2019-06-25 24 views
依期出街都係食拉麵或者烏冬多,早幾日同朋友去旺角行下街,行到咁下又有D餓,就同朋友食個拉麵補充下體力。 成間舖唔係好多位,十零個左右,係bar 枱形式既,食品選擇就唔係好多,但勝在夠方便。我就揀左蝦味噌套餐,比較抵,套餐包一碗拉麵,有4隻餃子,同埋小龍蝦蟹子沙律,價值115蚊。我朋友就叫左豚骨湯麵,75蚊。 人唔係太多,所以好快就上菜,食拉麵最緊要係湯底,店舖介紹話係以100%豚骨加水以壓力煲去煲,不含味精,食落又真係無,我個碗就有櫻花蝦,同味噌湯底,味道再濃D。不過如果有得揀麵質就好,因為個人比較鍾意食硬D既拉麵。 朋友個碗豚骨拉麵都唔錯,豚肉份量多,鬧市中性格比十足的拉麵店。

成間舖唔係好多位,十零個左右,係bar 枱形式既,

我個碗就有櫻花蝦,同味噌湯底,味道再濃D。
不過如果有得揀麵質就好,因為個人比較鍾意食硬D既拉麵。

2019-06-25 16 views
旺角行完街街,又攰又餓,好想快D搵食,經過見到別天神,食拉麵係快、靚、正既。好,坐座底睇下有咩好食先。我比較喜歡食清淡冇咁油膩既湯底,所以要左豚骨湯。別天神湯麵套餐,呢個超濃白湯係用豚骨長時間熬岀黎,飲落好甜,放左一陣,仲會起皮,證明湯底好重蛋白質。麵身食落夠彈夠爽口,亦沾有湯底味道。豚肉叉燒厚肉得黎仲半肥瘦,正!小龍蝦蟹子沙律,食落啖啖龍蝦肉,好鮮甜味美,再配埋蟹子係口腔爆開,真係好彈好有口感。

好,坐座底睇下有咩好食先。

我比較喜歡食清淡冇咁油膩既湯底,所以要左豚骨湯。

麵身食落夠彈夠爽口,亦沾有湯底味道。

豚肉叉燒厚肉得黎仲半肥瘦,正!

2019-06-24 14 views
拉麵係我其中一樣好鍾意食嘅嘢,喺旺角行行吓,見到一間細細間嘅拉麵鋪,覺得好有日本風味,忍唔住入去試一試。店舖真係唔大間,我諗大概容納到10多人左右。落單係自助式,自己喺部機度完,就可以坐低等食。不過佢唔收現金,但係可以比八達通同信用卡,就算無現金係手,比錢都非常方便。叫咗一個小食小龍蝦蟹子沙律$35蚊。分量唔算大,但食落好開胃,而且食落淡淡蝦肉同蟹肉絲,真心足料,包住紫菜食,又係另一番風味。拉麵方面,分別叫咗一碗蝦味噌豚肉湯麵$85蚊 、同豚骨湯麵$75蚊。蝦味噌豚肉湯麵——拉麵上鋪滿一大堆鮮紅色嘅蝦米,而且湯底好重蝦味,加上有粟米同香蔥做配菜,味道份外鮮甜。豚肉有四片,糖心蛋非常之流心。豚骨湯麵——湯底係用100%豚骨同純水,加上壓力煲長時間熬制而成,無添加任何味精或者奶類製品,所以湯底非常足料,自己都忍唔住飲咗大半碗。豚肉半肥瘦,容易入口,拉麵幼細彈牙。

叫咗一個小食小龍蝦蟹子沙律$35蚊。

2019-06-24 37 views
投 個 票 ~🙋‍♀️有無人同我一樣鍾意食麵多過食飯?就算選擇困難既時候都只會徘徊喺麵既懷抱🤣 今次揀左旺角鬧市一間拉麵店,舖面細細有10個位左右,感覺好似日本既正宗拉麵店,用大屏幕落單,夠哂方便一目了然。-☆ 蝦味噌套餐 HKD$115每日數量限定既蝦味噌豚骨湯麵配餃子,份量都幾大碗,我咁大食都食唔哂😂 湯底少少粉紅色,鹹中帶甜,我個人好喜歡💕 超多櫻花蝦同香甜粟米,令湯底更濃郁,好香呀!麵質韌度啱啱好,唔會太腍或太硬。而餃子內配有椰菜同豚肉,煎得都幾香口,內裡軟腍,不錯的👍-☆ 別天神套餐 HKD$105即是豚骨湯麵配小龍蝦蟹籽沙律,豚骨湯主打無添加味精同任何奶類製品👍 湯底係超濃乳白色,如果睇唔到張紙咁寫,真係唔會相信無落牛乳😲😲 味道有勁濃郁牛乳香味,啖啖好似飲緊牛乳湯咁,可想而知豚骨長期熬製,原來可以咁犀利咁好味,簡直難以置信!而小龍蝦蟹籽沙律,超級推介👍👍真係食到大大粒講龍蝦肉,加上蟹籽既豐富口感,沙律用左千島醬做醬汁,好快鯨吞左成舊🤤🤤-總括而言,超用心細緻既拉麵店,細至木筷子都用上無漂白筷子,仲有任加既免費辣芽菜都超正,我差唔多落左成兜,唔好話俾人知呀😏 拉麵味道有水
投 個 票 ~
☆ 蝦味噌套餐 HKD$115

☆ 別天神套餐 HKD$105

小龍蝦蟹籽沙律

總括而言,超用心細緻既拉麵店,細至木筷子都用上無漂白筷子,仲有任加既免費辣芽菜都超正,我差唔多落左成兜,唔好話俾人知呀😏 拉麵味道有水準👍 絕對值得回妨既小店💕💕

辣芽菜

2019-06-21
$110 (Dinner)
小龍蝦蟹籽沙律
辣芽菜
  • 味噌豚骨湯麵
2019-06-24 9 views
上星期自己一支公喺旺角行街 唔經唔覺買完波鞋已經差唔多10點,見到隔離山東街有一間細細地望落幾有日本風格嘅拉麵店,冇諗太多就入去試吓,入去上網睇先知原來佢仲有好幾間分店佢嘅拉麵選擇得兩款,選擇不多,但係因為一啲日本好食嘅拉麵店都係專注做兩三種湯底,所以對我來講感覺反而唔錯叫咗一個別天神套餐,呢個豬骨湯底佢哋標榜不加牛奶同味精,拉麵一到即刻試吓個湯底,豬骨味道真係非常濃郁,而且唔會有其他拉麵店嗰隻咸到喉嚨唔舒服嘅感覺,飲落好綿滑,同埋佢配料嘅份量都好多,有一隻糖心蛋同兩塊叉燒,佢哋嘅麵質都幾彈牙,而且叉燒處理得好好,非常香呢個套餐仲會配埋四隻餃子,即叫即整,外皮非常香脆,而且餡料都非常juicy一般來講我覺得香港集團式經營嘅拉麵店可能都俾人感覺唔太好食,但係呢間食落真係唔錯,值得再嚟!

2019-06-23 43 views
經過旺角山東街,發現一間裝修別緻、很有日本傳統拉麵風的拉麵店。..名稱也很特別,叫「別天神」而海報都有超人(個超人叫別天神?)嘅宣傳。就試下吧。.門口有部電子販賣機,可以用八達通、信用卡付款,當然現今也可以用現金。另外如果用JCB卡,海報說更可以無限添食麵呢。.菜單簡單清晰,只有兩款麵。你也可以選擇套餐,即是一個拉麵,加一份小食(可選餃子或小龍蝦蟹子沙律)。.當然我兩款拉麵都想試,所以叫了兩個套餐。.⭐️豚骨湯麵最引我注意的是湯底。奶白色的,是超濃的白湯。飲下去有香濃的豬骨湯味,十分之好飲。見到枱上告示,原來這奶白的湯,係完全沒有加奶類或其他味精,只是用豬骨及水,用壓力煲長時間熬制而成。.蛋做到留心嘅效果,而且3塊叉燒都是厚切的,材料十分豐富。..⭐️蝦味增豚骨湯麵加入了蝦的鮮味,但亦不減豬骨湯原本豐盈的口感。面上灑上很多櫻花蝦,脆脆的。..⭐️小龍蝦蟹子沙律我和朋友都很喜歡這個小食。食到啖啖的龍蝦肉,亦有很多蟹子爽爽的。包着紫菜來食,又蝦肉的軟、蟹子的爽及紫菜的脆,層次豐富,喜歡食海鮮的人must try!.⭐️餃子餃子有四隻,皮煎得脆脆的,餡料多汁好食。.店內座位不多,但設計是很傳統的拉麵

另外如果用JCB卡,海報說更可以無限添食麵呢。

菜單簡單清晰,只有兩款麵。

當然我兩款拉麵都想試,所以叫了兩個套餐。
⭐️豚骨湯麵
最引我注意的是湯底。
豚骨湯麵

蛋做到留心嘅效果,而且3塊叉燒都是厚切的,材料十分豐富。

⭐️蝦味增豚骨湯麵

⭐️小龍蝦蟹子沙律
我和朋友都很喜歡這個小食。

⭐️餃子
餃子有四隻,皮煎得脆脆的,餡料多汁好食。
餃子

店內座位不多,但設計是很傳統的拉麵店。
而枱上有不同的調味料任君調配。

2019-06-22 10 views
跟友人途經旺角山東街,一嚐有日本拉麵見稱的博多,要嚐一嚐他們的湯底及豚肉,希望可一解相思日本之苦,已多久沒去日本了,閉起雙眼,最掛念日本的唐沁蛋、紫菜、拉麵及豬骨湯底……入到店內,可以用自動機器購買,極其現代化,也極像東京街頭的拉麵店,店內以長方形自居,坐在高臺上,可以一覽厨師的巧手烹調,有吉味陽一的影子!叫了店皇牌:1.豚骨拉麵: 濃濃的豬骨湯浸養著數片誘人的豚肉,脆弱的黑紫菜為拉麵築成圈牆,豚骨湯被煮成奶白色,先飲一口,口腔充滿豚骨的香,慢慢滑流下,咸香味濃,再夾上豚肉,既薄又大塊,張開大口,將它完全吞噬,豚肉味香郁,肉的脂肪分佈均勻,令人回味無窮,心動難耐!2.蝦味噌䐁骨拉麵: 一堆的櫻花蝦聚集在拉麵中央,一隻分開一半的唐沁蛋,一堆香到不能再香的葱花,它們緊緊遍佈拉麵的不同位置,緊守崗位去令一碗平平無奇的拉麵變成獨一無二的傑作!湯底也不用置疑,熬煮出來的湯充滿豬骨骨髓味,很快已被我吞下半碗了,唐沁蛋也滋味無比,拉麵也有彈性及長度均一,出自日本拉麵大師的妙手製作,怎會有挑剔吧?3.餃子: 先蒸後煎的做法,令餃子外脆內嫩,點上醋,引出餃子的原味,奇脆無比,令人一試難忘!

叫了店皇牌:
2019-06-21 18 views
跟朋友行下行下,見到有間博多拉麵別天神,可以簡單食碗拉麵,也是不錯的選擇。餐廳只有兩款拉麵,豚骨拉麵及蝦味噌豚骨拉麵,套餐還可以有半熟蛋加餃子or 小龍蝦沙律。同朋友一人一個餐互相分享。小龍蝦蟹子沙律有一點點的wasabi, 配著紫菜食。餃子一般,燒得幾香,但個皮太軟。先講下個拉麵湯底,豬骨湯超濃,不自覺地最後渴了一大半,但也不覺得口渴,不加味精或任何奶類製品。蝦味噌拉麵,大量的櫻花蝦,有口感得來仲有蝦來提升鮮味道。麵是幼身,可大口大地吃。叉燒厚切,沒有太多肥膏,而且好入味。

叉燒厚切,沒有太多肥膏,而且好入味。
2019-06-17
$105 (Dinner)
2019-06-21 17 views
去到門口見到呢間舖好似啲日式拉面店咁,都幾得意就入去試下。我哋叫咗兩個套餐,豬骨湯拉面,同埋櫻花蝦拉面,分別有一個餃子同埋龍蝦沙律小食。啲水呢就放喺枱面都可以自己浸嘅,整好咗嘅拉麵呢店員就會將佢擺喺枱面然後自己拎落黎。不過首先黎既係小龍蝦湯律,夾住幾塊紫菜,夾住黎食,更加食到小龍蝦的鮮味,我覺得好好食。餃子煎到金黃色,配上餃子汁。個啲叉燒好厚呀,仲好入味,個溏心蛋都超正,剛剛好仲有醬油浸過,呢度既面同湯底都唔錯。成間舖得兩個女仔煮面同清潔好似有啲辛苦,但佢地都好盡責

餃子煎到金黃色,配上餃子汁。

成間舖得兩個女仔煮面同清潔好似有啲辛苦,但佢地都好盡責
2019-06-20 22 views
別天神拉麵分店終於開到旺角,門口係自助落單機,買完飛交比店員就可以。我就叫咗一份別天神套餐小龍蝦蟹子沙律,用紫菜包住小龍蝦蟹子醬食,口感好清新,非常好味。豚骨湯拉麵都做得幾出色,湯底唔會好喊,拉麵軟硬適中,配有糖心蛋,豚肉,木耳同蔥我老婆就叫左蝦味噌豚骨拉麵。湯底比較濃郁,櫻花蝦香味非常突出。配有糖心蛋,櫻花蝦,豚肉,粟米,蔥。差唔多食完拉麵,餃子先上,可能煎既時間較耐。表面煎得非常香脆,餃子內仲可以充滿肉汁,好有水準。

我就叫咗一份別天神套餐

配有糖心蛋,櫻花蝦,豚肉,粟米,蔥。

差唔多食完拉麵,餃子先上,可能煎既時間較耐。
表面煎得非常香脆,餃子內仲可以充滿肉汁,好有水準。
2019-06-17
  • 拉麵
2019-06-19 11 views
很久沒食拉麵,今晚行過旺角的別天神,見難得有位便決定今晚入去開餐。格局模仿日本街頭拉麵店,坐低即刻令我想起去日本旅行食拉麵的感覺此店拉麵款式只有兩款,雖然選擇多但感覺比較專注。我同老公叫了一人一款分別豬骨湯拉麵同蝦味噌拉麵,前者豬骨湯好濃但吾喊,一定吾係味精湯,拉麵軟硬度適中,有日本當地的水準:喜愛係佢既溏心蛋,好滑好流心,店員話用既係正宗日本蛋!蝦味噌拉麵則有好多蝦籽,湯的蝦味濃,都很不錯:其中一個upgrade左做套餐,配有小龍蝦沙津同餃子,小龍蝦沙律夾着紫菜一起食就無咁漏,而且小龍蝦肉好多,好足料!餃子即叫即煎,好香脆: