露面手工拌麵料理

Biang Biang Noodles
2024-09-11 484 views
今日約咗朋友喺灣仔食手工拌麵,呢間我都去過幾次,差唔多每次嚟都食呢個餐,餐牌呢有個一人拌飯或拌麵都好抵食,$89仲要免加一!一人拌飯套餐:花生南乳炆豬手:送飯一流,花生炆到好腍,豬手又好入味,南乳味都好香滷肉飯:份量都唔少,不是迷你版,另外仲有冬菇,雞蛋做配料,滷肉又係好入味,每啖飯都啖啖肉😋另外揀咗白桃烏龍純茶:真係好可以凍飲飲走冰,茶香帶點白桃烏龍味,甜甜地,都幾解渴一人拌麵套餐:台式滷肉拌麵:我喜歡食幼麵多啲,食之前記得撈勻去。手工拌麵果然係招牌菜,麪質真係好彈牙,滷肉加埋青瓜絲,最佳配搭!另外小食都係揀咗青瓜,作為前菜幾開胃店員推介野生松茸鮮雞湯,呢個果然冇介紹錯👍🏻係一盅燉湯,應該都燉左好耐,夠晒火候,唔係淡嘅湯,個湯都幾濃味,養生😋

一人拌飯套餐:

一人拌麵套餐:
另外小食都係揀咗青瓜,作為前菜幾開胃
2024-09-11
$100 (Tea)
2024-09-05 571 views
喺灣仔行行下,就見到呢間以手工麵為主打嘅麵館,於是就決定入去解決午餐。餐廳比我想像中大,我同朋友被安排坐喺卡位,都闊落同坐得都舒服。我哋見餐牌都有好多選擇,我哋於是就嗌咗佢推介人氣嘅麵。《嫩雞白布湯闊面》一上枱,就聞到陣奶香味,一飲湯頭,就感受到濃濃嘅奶加雞湯味,味道好溫和,加埋雞肉同菜,成個配搭健康又好味。而闊面質地好彈牙有口感,同時又掛到湯,我同朋友都好中意。《蟹黃拌面》賣相超級驚艷,一碗蟹黃咁上比你撈,另加一小碗醋去吊個鮮味。蟹黃一啲都唔流,好香蟹膏味,超濃郁。呢個我同朋友食唔停好快清哂!《秘製香槽醉雞》雞件好滑,有酒香味。飲品我地就叫左凍豆漿同香水檸檬茶,前者豆味好夠又唔會好甜,後者就好清新,兩杯都好唔錯。整體來講,我好中意呢間麵舖,價錢抵食又好味。

我哋見餐牌都有好多選擇,我哋於是就嗌咗佢推介人氣嘅麵。

《嫩雞白布湯闊面》

《蟹黃拌面》
賣相超級驚艷,一碗蟹黃咁上比你撈,另加一小碗醋去吊個鮮味。

《秘製香槽醉雞》
雞件好滑,有酒香味。

整體來講,我好中意呢間麵舖,價錢抵食又好味。
係灣仔食手工麵Menu必食嫩雞白布湯闊麵 湯底creamy,完全冇味精仲有好多菜,超健康一人拌麵:台式滷肉拌麵+手拍小青瓜+野生松茸鮮雞湯滷肉份量比得好足,麵質煙韌,撈埋滷肉同醬汁食好惹味,食唔停口,手拍青瓜好清新爽口,非常唔錯嘅前菜,尤其係個松茸雞湯,好鮮甜,完全冇味精,仲有嫩滑雞件玉蟹雲吞皇個餡超足料,好香蟹味,皮薄餡靚香茅香水檸檬茶唔錯~唔似其他鋪頭d香水味好假,呢間好天然,唔會太甜之餘有陣陣香茅同檸檬香味,飲落完全唔人工
係灣仔食手工麵

Menu

必食嫩雞白布湯闊麵
湯底creamy,完全冇味精仲有好多菜,超健康

一人拌麵:台式滷肉拌麵+手拍小青瓜+野生松茸鮮雞湯

玉蟹雲吞皇
個餡超足料,好香蟹味,皮薄餡靚

香茅香水檸檬茶

2024-09-01
Type of Meal
Lunch
2024-09-04 416 views
一直都好鍾意食上海湯麵。 俾呢間嘅闊麵吸引到,特登嚟試試。嫩雞白布湯闊麵個麵嘅雞湯湯底呈奶白色,湯底加咗奶所以飲落好滑,同雞肉同麵加埋好夾。份量係十分之多🤣,女仔食完之後好飽。去皮雞肉嫩滑,仲有好多菜,好味又健康。朋友鍾意食辣,佢就點咗辣拌麵。佢就話麵質煙韌,唔算太辣👍🏼另外加咗個小食。醉雞肉滑,正常發揮😁野飲方面我叫咗個白桃烏龍牛乳茶+$14烏龍味較特出,淡淡嘅牛乳味做襯托。野生松茸鮮雞湯+$18朋友就飲湯。個湯就清清地,無落味精,飲落好養生健康。
一直都好鍾意食上海湯麵。 俾呢間嘅闊麵吸引到,特登嚟試試。

嫩雞白布湯闊麵

朋友鍾意食辣,佢就點咗辣拌麵。佢就話麵質煙韌,唔算太辣👍🏼

另外加咗個小食。醉雞肉滑,正常發揮😁

野飲方面我叫咗個白桃烏龍牛乳茶+$14
烏龍味較特出,淡淡嘅牛乳味做襯托。
野生松茸鮮雞湯+$18
朋友就飲湯。個湯就清清地,無落味精,飲落好養生健康。
2024-08-27 456 views
最近愛上咗食手工麵,竟然比我意外發掘到呢間喺灣仔嘅手工麵店舖,價錢同質素都好唔錯!食得出味道都好健康,但係又好食!嫩雞白布湯闊麵治癒系嘅食物lol 平時食得太多煎炸濃味嘢,想食啲清淡又健康嘅就非常推介!其他地方好少有白布湯麵食,見到餐牌有即刻忍唔住叫!上枱第一時間就係試佢個湯底,果然冇令我失望,味道好香濃,但唔係味精嗰種,而係真材實料,仲有淡淡嘅奶香味,闊麵條口感好特別,同個湯底都好夾,食落口好有滿足感,而且仲有啲鮮雞同菜,整體感覺好食又健康!一人拌飯套餐套餐價錢已經包咗一個主食,一碗滷肉飯同埋一杯飲品。主食我就揀咗秘製香糟醉雞,呢個醉雞都好值得推!好少何醉雞會做到雞肉保持咁鮮嫩,隻雞真係超級滑lol 而且酒味唔會太濃郁容易入口!滷肉飯嘅滷肉比例又真係有啲驚艷到我,非常多多滷肉!而且仲要係半肥瘦嘅滷肉,食落口脂肪同埋肉汁嘅味道都好香濃,非常滿足!飲品方面,套餐加$16可以揀香茅青檸檸檬茶,仲可以揀凍或者熱添,我就揀咗熱嘅香茅青檸檸檬茶,真係好香香茅味,感覺都幾清新!松茸雞湯另外再叫咗一個松茸雞湯,雞味都幾香濃。整體呢間餐廳都值得我再encore!

一人拌飯套餐

滷肉飯嘅滷肉比例又真係有啲驚艷到我,非常多多

松茸雞湯

另外再叫咗一個松茸雞湯,雞味都幾香濃。

整體呢間餐廳都值得我再encore!
2024-08-18
$100 (Dinner)
上次北上之後食過biangbiang麵之後一路念念不忘喺灣仔經過見到呢間舖頭有得賣,即刻衝入去晚市去到都差唔多坐到滿晒 啱啱有一台客走咗好彩即刻有位叫咗一個辣嘅滷肉biangbiang麵 小辣嘅話平時唔係食到辣嘅都可以接受 滷肉份量好多 每啖麵都有肉 一啲都唔吝嗇想講呢一個嫩雞白布湯闊麵真係好經驗!個湯底好濃滑 好似飲緊啖啖鮮奶再加特濃雞湯咁樣 我直接成碗拎起嚟灌入個胃麵條都好嫩滑 又有菜食 呢個組合真係好正,超級一流私心仲要推介麻辣雲耳 一份嘅份量都好多 我哋兩個人都夠食 但係真係太好食所以之後又叫多咗一份 係麻辣汁嚟帶有少少甜味 我同我朋友都超鍾意香茅青檸檸檬茶甜到酸到啱啱好 好開胃
上次北上之後食過biangbiang麵之後一路念念不忘
喺灣仔經過見到呢間舖頭有得賣,即刻衝入去

晚市去到都差唔多坐到滿晒 啱啱有一台客走咗好彩即刻有位

想講呢一個嫩雞白布湯闊麵真係好經驗!

麵條都好嫩滑 又有菜食 呢個組合真係好正,超級一流

香茅青檸檸檬茶甜到酸到啱啱好 好開胃
2024-08-22 489 views
呢間位於灣仔嘅麵店,真係令人一試難忘!❤️🥰油潑辣子魯肉Biang Biang麵呢碗麵辣味十足,油潑辣子嘅香氣直撲鼻來,加上魯肉嘅鹹香,簡直係絕配🍴麵條夠彈牙,每一口都充滿滋味,食完仲想再嚟多碗😗玉蟹雲吞皇(5粒)每粒都係蟹肉滿滿,鮮味十足。皮薄餡靚,入口即化,絕對係必試之選🥰非常好食,分享俾朋友一齊食都唔錯啖啖魚肉酸菜魚Biang Biang麵酸菜魚湯底酸辣適中,魚肉鮮嫩無比。配上Biang Biang麵,口感豐富又有層次,真係令人停唔到口😆🙌🏻咁嘅價錢就食到酸菜魚嘅餸菜其實都非常抵芥香麻醬雞絲粉皮呢款小食做得相當出色,麻醬濃郁,雞絲嫩滑,粉皮爽口。芥香味錦上添花,食完有種幸福感🥹🥹總括嚟講,呢間餐廳每道菜都充滿心思,用料新鮮,絕對值得一試!如果你鐘意食麵,千祈唔好錯過。
呢間位於灣仔嘅麵店,真係令人一試難忘!❤️🥰

油潑辣子魯肉Biang Biang麵

玉蟹雲吞皇(5粒)

啖啖魚肉酸菜魚Biang Biang麵

芥香麻醬雞絲粉皮

2024-08-22 380 views
今日前往位於灣仔的露面手工拌麵店,感受一下地道的陝西大餐玉蟹雲吞皇使用大閘蟹肉和蟹黃製作,配上自家製蟹醋,口感不會太膩。皮薄餡多,好鮮甜好好味油撥辣子魯肉 biang biang 麵 ($55)麵條是陝西風味的 biang biang 麵,加入滷肉和自家製辣椒油,口味香辣惹味。嫩雞白布湯闊麵 ($68)以白雞湯為底的湯麵,麵條為自家製白布湯闊麵,口感幼滑、吸湯飲品方面,點了「野生松茸鮮雞湯」,湯內有一塊大雞肉,聞到陣陣的松茸味,清鮮可口~ 香芋鮮奶,好香濃的芋頭鮮奶飲品這家店的特色是手工製作的各式拌麵和湯麵,口味豐富,價格也算合理,值得一試。
今日前往位於灣仔的露面手工拌麵店,感受一下地道的陝西大餐

玉蟹雲吞皇

油撥辣子魯肉 biang biang 麵 ($55)

嫩雞白布湯闊麵 ($68)
以白雞湯為底的湯麵,麵條為自家製白布湯闊麵,口感幼滑、吸湯

香芋鮮奶,好香濃的芋頭鮮奶飲品

夏天天氣比較熱想食返清淡啲🌤️食碗麵係一個唔錯嘅Comfort Food選擇☺️ 手工嘅Biang Biang麵我都係第一次聽好有特色🤣手工嘅味道簡單但係有誠意係好溫暖嘅味道值得一試❤️⭐️ 油潑辣子魯肉Biang Biang麵 🍜⭐️ 麻辣雲耳 🖤⭐️ 小吊梨果茶 🍐口感微辣有種撈麵既滋味感覺🌶️但係香料味更加重☘️滷肉肥瘦相間半溶嘅口感好滋味🥓仲可以加餐配上小食同飲品🥤小吊梨果茶加上清潤嘅甜味岩岩好中和返💚⭐️ 嫩雞白布湯闊麵 🤍闊麵食落嘅口感就比較煙靭😛嫩雞白湯入落清甜好滋補🐔 特別一讚加咗滿滿嘅青菜好健康🥬⭐️ 粒粒巴蜀大雲吞 🥟雲吞非常飽滿肉餡充滿鮮味😊 精粹在麻辣嘅醬汁充滿鹹香好惹味🔥⭐️ 野生松茸鮮雞湯 🍗味道入口清甜🤩清澈得來唔會太重雞油味😋有種養生嘅感覺配上松茸嘅香氣用料好高質🍄‍🟫⭐️ 燉蛋 🥚最後試咗佢新出嘅甜品燉蛋🍳滑溜而且甜度唔太高好有家庭溫暖既感覺😜
麻辣雲耳

粒粒巴蜀大雲吞
野生松茸鮮雞湯
燉蛋
2024-08-17 437 views
農曆七月十四的黃昏,早早和在灣仔工作完畢的丈夫匯合,打算早點吃完晚飯便回家。Openrice 搜尋,找到這間餐廳,一向喜歡雲吞水餃麵食,在沒有懸念的情況下決定一試。下午茶至17:15,點了開陽拌麵及巴蜀雲吞、梨茶,份量足,味道好。我就點了鮮茄牛腩拌麵、麻辣雲耳、香芋鮮奶,鮮茄牛腩酸酸甜甜,牛腩又夠香林,超喜歡涼抹雲耳的汁,和一般的不同,但好好味。已經冧定下次試吓滷肉飯同花生炆豬手,會推介給身邊朋友,建議weekend去,不用排隊,聽聞平日要排隊。

2024-08-17
$80 (Tea)
  • 麻辣雲耳
  • 鮮茄牛腩拌麵
  • 巴蜀粒粒大雲吞
2024-08-17 381 views
平時好少行過灣仔,今日過開個頭做野,見到依間手功麵店高朋滿座,人氣甘高應該幾好食既,一於試下佢!!😳兩個人就叫左兩個set,京醬豚肉炸醬Biang Biang麵好正😎!Biang Biang 麵質好滑好彈牙,配埋炸醬食好夾而且好掛汁!依款炸醬似台灣滷肉風味,配有冬菇粒同埋醬汁比我撈麵食,而d 肉好入味之餘又唔太肥唔太膩,佢好既地方係有大量青瓜絲解膩,依個配搭有落足心意,值得一讚👍👍麻辣雲耳,略嫌蒜味唔夠出,辣味係小辣所以都可以食到😂 而松茸鮮雞湯好鮮!湯入面有大大件雞件同埋松茸,睇得出既真材實料👍😉再叫左個佢既招牌-嫩雞白布湯闊麵!湯底係奶白而味道鮮甜,飲得出係有奶香味既雞湯,個湯直接飲都ok!好好飲!另一個特色就係佢個麵,真係似塊布甘大甘滑😱咬落去滑得黎又竟然keep 到有少少彈牙,好勁!成碗麵份量超足😨!雞肉巨量而且仲係軟嫩入味,佢仲配有超多的蔬菜,吃落口感非常豐富又健康,推薦!!高湯小雲吞正常發揮,小雲吞好juicy,肉餡已經係夠曬味既豬肉加雲耳,份量好大一碗有成10粒😱 好正!

• 嫩雞白布湯闊麵
2024-08-16 416 views
身處繁忙嘅灣仔區,最鍾意就係周圍搵d快、靚、正既美食!朋友介紹係同德大押對面的「露面手工拌麵料理」憑出色嘅手工麵條成為附近街坊嘅最愛一於點佢哋招牌嘅「嫩雞百布湯闊面」套餐首先呈上嘅係一碗醇厚濃郁嘅野生松茸鮮雞湯湯頭清澈透亮飽含雞肉鮮美嘅味道口味好清,完全冇味精,好出色嫩雞百布湯闊面雞白湯拉麵大家食得多,不過呢個白布湯真係不得了飲落係feel到好養生闊麵真係成塊布咁大,好吸到d 湯既精華雞肉亦好嫩滑,推介!緊接住上桌嘅係「油潑辣子魯肉 Blang blang 麵」寬闊Q彈嘅手打麵條配上魯肉醬汁,加少少麻香,令人胃口大開。魯肉多汁,與麵條交織,好味道,極快就清晒!配菜「手拍小青瓜」酸脆可口,為整個套餐增添咗清新嘅口感另外點咗一杯香茅香水檸檬茶茶水清新,香茅嘅獨特香氣與檸檬嘅酸甜交織,好好飲!值得Encore 的麵店!
身處繁忙嘅灣仔區,最鍾意就係周圍搵d快、靚、正既美食!
朋友介紹係同德大押對面的「露面手工拌麵料理」
憑出色嘅手工麵條成為附近街坊嘅最愛

一於點佢哋招牌嘅「嫩雞百布湯闊面」套餐

首先呈上嘅係一碗醇厚濃郁嘅野生松茸鮮雞湯
湯頭清澈透亮
飽含雞肉鮮美嘅味道
口味好清,完全冇味精,好出色

嫩雞百布湯闊面
雞白湯拉麵大家食得多,不過呢個白布湯真係不得了
飲落係feel到好養生
闊麵真係成塊布咁大,好吸到d 湯既精華
雞肉亦好嫩滑,推介!

緊接住上桌嘅係「油潑辣子魯肉 Blang blang 麵」
寬闊Q彈嘅手打麵條配上魯肉醬汁,
加少少麻香,令人胃口大開。
魯肉多汁,與麵條交織,好味道,極快就清晒!

配菜「手拍小青瓜」酸脆可口,
為整個套餐增添咗清新嘅口感

另外點咗一杯香茅香水檸檬茶
茶水清新,香茅嘅獨特香氣與檸檬嘅酸甜交織,好好飲!

值得Encore 的麵店!
2024-08-15 349 views
第一次跟朋友一起吃這間,朋友很喜歡吃!環境比想像中闊落及舒適~~食物好食,份量多價錢合理!推介!————————————————-🐔 嫩雞白布湯闊麵 $72有很多雞肉及菜,大大碗很充料!雞肉軟嫩入味,闊麵似雲吞皮,有數片又柔軟又細緻,吸收了湯汁的鮮甜。好味👍🏻🦀 經典蟹皇拌麵 $98蟹黃拌麵,大大碗蟹黃,配上麵條很好吃。有蟹肉的味道,少少蟹黃膏~配埋醋一起吃一絶!🌶️ 椒香麻辣湯小雲吞 10粒 $44可以選小辣或者中辣。選了中辣,十分惹味!小雲吞的配料份量剛好,雲吞皮薄薄的口感很滑很好吃!🍋 香茅香水檸檬茶 +$13都有好香嘅香茅味,揀咗少甜,甜度啱啱好,夏天飲一流。🥛 豆漿 +$6不會很甜,有淡淡的豆香還不錯。
————————————————-
🐔 嫩雞白布湯闊麵 $72

🦀 經典蟹皇拌麵 $98

🌶️ 椒香麻辣湯小雲吞 10粒 $44

🍋 香茅香水檸檬茶 +$13
都有好香嘅香茅味,揀咗少甜,甜度啱啱好,夏天飲一流。

🥛 豆漿 +$6
不會很甜,有淡淡的豆香還不錯。

2024-08-13 373 views
今日同朋友一齊來打卡呢閒無添加手工麵餐廳之前次次去深圳都會嘗試各式各樣嘅火辣手工麵,biang biang麵係我麵食料理嘅top 3。今次嚟到嗌咗油潑辣子魯肉BiangBiang麵,食比較落去其實同正宗嘅陝西口味有區別,我覺得呢間餐廳嘅style更加似mix咗台!灣風味嘅biangbiang面,上邊嘅滷肉同香菇料俾得好足,切好大塊食落去好滿足,不過呢如果嘅醬汁可以再濃郁啲再辣啲就更加有風味!啦,面嘅口感口感頗為彈牙, 過關!不過都係覺得如果同正宗嘅biangbiang面嘅話係低過望值噶。我朋友點嘅嫩雞白布湯闊麵超出期待值!!湯底濃鬱,熬製到奶白色,面係寬面,好鮮甜好好味啊!
今日同朋友一齊來打卡呢閒無添加手工麵餐廳
2024-07-25
呢間餐廳都幾熱門,夜晚放工嚟都要等一陣喂嫩雞白布湯闊麵套餐:- 嫩雞白布湯闊麵:清爽流暢的湯汁,搭配滑嫩鮮嫩的雞肉和寬闊彈牙的麵條,味道溫和清淡,十分惹味。雞湯同埋麵條完美融合- 高湯餃子蛋麵:湯頭鮮美濃郁,搭配彈牙多汁的餃子和滑順的蛋麵,別具風味。- 韭菜餃:餡料鮮嫩多汁,餃皮Q彈,韭菜清香四溢。- 野生松茸鮮雞湯:湯頭鮮美濃郁,松茸香氣撲鼻而來,雞肉鮮嫩多汁,滋養身心。上面2款甜品係咋喳同燉蛋各$19- 滑溜溜香芋鮮奶:濃郁香醇的芋泥,和清甜奶香- 香茅香水檸檬茶:清新怡人,茶香四溢,淡淡檸檬香氣,解膩涼爽。
呢間餐廳都幾熱門,夜晚放工嚟都要等一陣喂

嫩雞白布湯闊麵套餐:

,十分惹味。雞湯同埋麵條完美融合

- 高湯餃子蛋麵:
湯頭鮮美濃郁,搭配彈牙多汁的餃子和滑順的蛋麵,別具風味。

- 韭菜餃:
餡料鮮嫩多汁,餃皮Q彈,韭菜清香四溢。

- 野生松茸鮮雞湯:
湯頭鮮美濃郁,松茸香氣撲鼻而來,雞肉鮮嫩多汁,滋養身心。

上面2款甜品
咋喳同燉蛋
各$19
- 滑溜溜香芋鮮奶:濃郁香醇的芋泥,和清甜奶香