2017-09-13 475 views
一直知道荃灣西有好多美食,於是帶兩位美女重遊舊地一下,咁啱行到荃新天地,見兩位美女有d腳累於是就坐低一入商場就見到既餐廳坐底食野!我哋分別叫咗3個Set~~①▪️煙三文魚,橙沙律配蒜香多士個沙律大致同隨餐就有既田園沙律大同小異,沙律醬汁亦一樣,只是份量大d,同多了煙三魚&橙在上面,因為沙律菜本身偏苦澀反而特顯了橙肉既甜,另外煙三魚肉質夠肥美配上沙律醬汁,食完都唔會覺得太膩口!②▫️娘惹叻沙🌟Li個真心覺得好足料👍🏻連我唔多食有椰汁既人都覺得如果li碗叻沙無咗佢,就等於無咗個靈魂咁,鮮蝦新鮮彈牙,魚蛋魚片頭就不過不失,米線份量多,3個人開心share都可以平份食到兩碗左右,最重要個叻沙醬唔算太辣,又夠惹味,對於唔食得好辣既人,真係好啱食👍🏻😋③▪️鮮蝦雜菌扁意粉配柏士圖忌廉汁對於佢哋將傳統既柏士圖醬改良之後完全係一個驚喜,首先冇好重既草青味,反而是淡淡既甜椒味,醬汁沾滿每條扁意粉 ,配上鮮蝦一齊食味道出奇地夾,不過雜菌就唔算多,最多就係紅甜椒😂其實食完主菜都有飽飽哋,不過難得同兩位美女一齊食lunch,點都要叫一個甜點黎畫上悠閒下午既句號~~~④▫️法式香蕉酥配蘇格蘭奶油汁外表似閃電型既酥餅,夾
我哋分別叫咗3個Set~~
煙三文魚,橙沙律配蒜香多士

①▪️煙三文魚,橙沙律配蒜香多士
夠肥美配上沙律醬汁,食完都唔會覺得太膩口!
②▫️娘惹叻沙🌟
鮮蝦雜菌扁意粉配柏士圖忌廉汁

③▪️鮮蝦雜菌扁意粉配柏士圖忌廉汁

法式香蕉酥配蘇格蘭奶油汁

④▫️法式香蕉酥配蘇格蘭奶油汁
外表似閃電型既酥餅,夾上微甜既吉士醬和香蕉片,面頭淋上蘇格蘭奶油醬,比預期中清爽,連兩位少吃甜點都讃不絶口,唯一缺點只能講係酥餅可以整得再鬆脆d~~~
2017-09-10
$110 (Tea)
煙三文魚,橙沙律配蒜香多士
鮮蝦雜菌扁意粉配柏士圖忌廉汁
法式香蕉酥配蘇格蘭奶油汁
#Lucas小食家 Weekend有什麼能比吃一個豐富的英式早餐更讓人滿足?盧仔最近光顧了在荃灣一間十分足料的餐廳。 特色早餐 ($98)早餐內容十分豐富,有蛋、香腸、煙肉、磨姑、茄汁焗豆、多士及薯餅。香腸十分粗而多汁,多士亦十分香脆。 菠菜煙肉班尼迪蛋 ($78)香港餐廳比較少供養egg benedict。這個egg benedict煮得沒有過熟,蛋汁跟意大利包配合得不錯!另奉送薯餅一個,十分飽肚。 所有brunch套餐均奉送餐飲。 About Lucas K小篇盧仔,一名八十後打工仔,從小到大都十分喜歡旅遊,而且還會摸仿旅遊節目主持人,近至澳門、遠至歐美,每個旅程都會令我興奮不已! Related Post
盧仔最近光顧了在荃灣一間十分足料的餐廳。

特色早餐 ($98)

前菜
特色早餐
菠菜煙肉班尼迪蛋 ($78)

菠菜煙肉班尼迪蛋
所有brunch套餐均奉送餐飲。

荔技茶

About Lucas K

Related Post
2017-09-09
$100 (Lunch)
特色早餐
菠菜煙肉班尼迪蛋
荔技茶
2017-09-10 229 views
走左去荃灣西覓食,見到呢間餐廳menu幾吸引於是試試佢🤤叫左一個3週年套餐($218)同一個set dinner($148)3週年餐前菜: 底既薄脆太硬,好難同啲料溝埋食。我就麻麻地蛋既,不過同蝦同蕃茄一齊食就ok,可惜個白色汁其實只係稀既沙律醬,無乜驚喜。中間既茹偏咸,不過同薄脆食可以接受。炸蛋同茫果sauce一齊食好好食,最驚喜係個茫果sauce好refreshing.3週年餐既主菜 - 青胡椒汁威靈頓羊可惜羊太熟,無左啲羊味,個皮都唔夠脆,不過個汁又幾有驚喜喎。Set dinner既亞洲拼盤話食西餐,不過佢呢個又幾有驚喜幾好食過。個飯好好食,好重味。個咖哩汁有少少辣,好惹味,不得不讚下。3週年套餐既甜品 - 朱古力布甸講真,我就唔係外貌協會會員嚟既。不過個布甸上面果大攤水真係有啲唔開胃。但係!佢係估唔到咁好食、好濃朱古力味,就好似濃味brownie咁,配雪糕,一凍一熱正呀❤️
走左去荃灣西覓食,見到呢間餐廳menu幾吸引於是試試佢🤤

3週年餐前菜:
Appetizer  of  3rd  anniversary  set  dinner

3週年餐既主菜 - 青胡椒汁威靈頓羊

Wellington  lamb

Set dinner既亞洲拼盤
亞洲拼盤

3週年套餐既甜品 - 朱古力布甸
Chocolate  pudding
2017-09-05
$200 (Dinner)
亞洲拼盤
Chocolate  pudding
  • 亞洲特色拼盤
2017-09-10 212 views
懶洋洋的星期日,心情甚佳所以一人岀了荃灣走走。去了荃新天地看到間裝修精簡的 Cafe,已有不少客人在內。Brunch menu 也有不少選擇,所以便決定進入去試試。西蘭花餐湯温度不夠熱,但頗有口感。餐飲的熱情果茶不錯,不會太甜而熱情果味也很重,很清新的感覺。主菜印式牛肉丸咖喱鑊仔飯 ($75) 賣相就很吸引,但味道就是失望。炒飯過腍,太濕了口感爛爛的,真的不好吃。牛肉丸反而很美味,肉質有口感,比得上宜家傢俬的肉丸。伴碟的青瓜和蕃茄也很爽口和新鮮。另外加了個甜品檸檬蛋糕 (原價 $28, 有點套餐減 $10),這個有驚喜。蛋糕十分香滑,有檸檬味酸酸的超開胃,整體味道不會太甜或太膩,而且餅底有咬口,相當高質。

西蘭花餐湯温度不夠熱,但頗有口感。

2017-09-10
$103 (Lunch)
2017-08-19 478 views
今次👩🏼自己同朋友岀去食晚餐,去咗食多國菜嘅Bien Bistro,依間餐廳好似都開咗幾耐,今次都係第一次試🤔.炸香辣雞肉雲吞沙律配芒果汁本來睇個名以為係意大利雲吞Ravioli,但係佢係炸嘅,就好奇叫嚟試下,原來真係...普通嘅炸雲吞。芒果汁(醬?)都算係比想像中嘅味道好嘅😅.軟殼蟹燴天使麵🍝其實👩🏼不喜歡食幼幼嘅天使麵,係為咗軟殼蟹叫嘅。賣相幾好,軟殼蟹都幾大隻,麵嘅份量都好多,但略嫌青檸同青椒都多咗少少,都幾搶味🤢.香草焗西冷牛扒配三葱紅酒汁相對起其他菜式,個牛扒整得幾好食,但兩位朋友都係一樣叫五成熟,唔知點解一個五成,一個七成😐。👩🏼就試咗五成果個,啲香草好香,連埋肉食都幾正。但另外跟咗個焗薯🥔,上面舖咗芝士,但食完芝士之後發現下面嘅薯蓉係一啲味都無,好似鹽同黑椒都無加咁,得薯仔嘅味道....芝士煙肉焗薯條🥓🍟其實食晒主菜之後,個薯條都仲未嚟,應該係落漏咗。味道方面,個薯條真係太太太...太鹹啦,如果將一半鹽放去整薯蓉應該會好好多😅,煙肉無先炒香,剩係咁樣放上面頭焗,油香根本無岀到嚟....服務👨🏻‍🍳👩🏻‍🍳服務又唔係好差嘅,但係都可以留意下客人需要,因為我哋坐係度食咁耐係無
炸香辣雞肉雲吞沙律配芒果汁
軟殼蟹燴天使麵🍝
香草焗西冷牛扒配三葱紅酒汁
芝士煙肉焗薯條🥓🍟
服務👨🏻‍🍳👩🏻‍🍳
服務又唔係好差嘅,但係都可以留意下客人需要,因為我哋坐係度食咁耐係無加過水的,而且都有漏單,希望以後可以注意下,依個價錢都可以食到味道稍後好啲嘅食物🙊。另外留意到有兩三對情侶同朋友都係度慶祝生日,侍應都有幫手寫係碟上寫朱古力字同影相。
By Foodastics
Follow us on instagram💕
星期日晚飯,等位約15分入得,講用餐1.5小時交枱,齋食唔吹水,連埋等上菜夠時間食的(唔漏單的話).叫了1客 set dinner cod fish, 原本最快的食物,就偏偏漏了單,等足45分鐘。另叫了1客 3周年皇牌套餐。食物質數整體可接受,簡評如下:set dinner soup - 好咸好多渣set dinner bread - 好食,但飲完湯好耐先上set dinner cod fish - 漏單,等足45分鐘,除了香草外近乎無味,魚太熟過了火,配菜則不熟,很硬但無味(白灼)皇牌 dinner starter - 西班牙拼盤:炸旦 ok, 醋汁炒雜菌有點怪,原隻蕃茄海鮮沙律配薄脆,好食皇牌 dinner main - lamb shank wellington, 中伏之作,中間燉羊肉(數小塊) 無咪,夾雜一試 boil spinach, 成件 wellington 無乜味,但跟個汁就咸到苦,失敗之作皇牌 dinner 甜品 - hot choco pudding: pudding 份量大,但味道一般,似食一 pat pat choco 味濕麵粉職員服務質素一般,可好生意唔憂做用
另叫了1客 3周年皇牌套餐。食物質數整體可接受,簡評如下:
set dinner soup - 好咸好多渣
職員服務質素一般,可好生意唔憂做
用餐價錢唔貴,地方 ok, 但無下次。
唔明點解咁多好評。
hot choco pudding
cod fillet
lamb shank wellington
頭盤
餐飽
餐湯
2017-08-13 348 views
今日行開荃新天地去買Winnie the Pooh 精品,見有少少肚餓就去搵下午茶食,bien bistro 之前食過晚餐覺得唔錯,睇佢下午茶餐牌都有唔少選擇,等左一陣就有位下午茶價錢都唔算貴,我地叫左一個喇沙同甜品,先講喇沙辣道剛好,麵既硬度適中,不過佢入面係鴨胸,味道有少少唔太夾。甜品叫了香蕉酥配蘇格蘭奶油汁雖然佢叫香蕉酥但不係太多酥皮好油個種,配埋合桃好香好好味,香蕉同奶油汁食落唔會太甜,份量都幾大,放假就係要食下甜品先開心😄
下午茶價錢都唔算貴,我地叫左一個喇沙同甜品,先講喇沙
甜品叫了香蕉酥配蘇格蘭奶油汁
2017-08-13
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$45 (Tea)
2017-08-10 275 views
近來天氣太熱了, 在街外走一走已經滿頭大汗,最喜歡躲進商場涼冷氣. 這天下班後, 又走得滿身是汗, 突然朋友來電, 說找我吃飯, 剛好她也在附近, 那就約在了荃新天地啦. 其實荃新天地都有很多餐廳選擇, 平價貴價都有. 這間餐廳一直都想來試, 見它裝修挺好的, 以為價錢會貴, 看餐牌後原來都可以接受的.餐包配這個醬挺好吃的.我叫了川辣大蝦燴扁意粉, 川辣我已為會好辣, 特意叫了小辣, 誰知就完全不辣了, 而且上面佈滿了莞西, 啊! 我最怕莞西了.幸好我撇開後沒有留下太大的味道.但蝦很大顆, 肉結實, 扁意粉也很好吃, 味道偏濃.軟殼蟹燴天使麵, 賣相很不錯, 但味道有點淡.還加了一份煙肉薯條, 芝士跟煙肉很香, 但分量有點小.埋單每人$160左右, 不算太貴啦, 但味道可以更好的.

餐包配這個醬挺好吃的.

軟殼蟹燴天使麵, 賣相很不錯, 但味道有點淡.

還加了一份煙肉薯條, 芝士跟煙肉很香, 但分量有點小.

埋單每人$160左右, 不算太貴啦, 但味道可以更好的.
2017-08-04
2017-08-04 294 views
又來到星期六的下午茶時間。荃灣太多野食,多到每次都唔知食咩好。今次一行入荃新天地,見到呢間餐廳的廣告,即刻上去睇下。2點幾都冇tea menu 得lunch,都好啦。我叫了菠菜煙肉班尼迪蛋,一個set 連湯或沙律及飲品!今日的指定餐飲係荔枝果茶!我要了湯,是西蘭花薯仔湯!正呀😋😋 好耐冇飲呢個湯!好creamy,好濃薯仔味。班尼迪蛋就一般啦!始終仲未喺香港食到一間整得好食!好掛住加拿大間ABC Country😩 佢d菠菜份量好多,煙肉唔算肥,連個包食感覺不錯👍另外仲叫了個brownie~ 好食,濃濃朱古力,又唔會死實!好味荔枝果茶,雖然d荔枝係罐頭荔枝,但個茶做得好清新,飲得出荔枝味,又唔甜,好過成日飲檸檬茶😁
又來到星期六的下午茶時間。
2點幾都冇tea menu 得lunch,都好啦。

2017-07-28 413 views
呢間嘢喺荃灣排位都算高,基本search荃灣有咩事好食,就會出現喺頭十位,所以未食過都要去試下(其實我去過下午茶,食件cake果啲,都唔錯)加上藍同事提議去,就去了(事關最多意見,又煩就是他)😂一路行一路曬住,其實我就快死,但由於不能太港女氣質,只能加快步伐,盡快離開戶外😑大約30度,藍同事著了外套⋯冷衫(太弱了吧!)去到大約2點,人都開始散,不用等位十分好,即刻降溫,做返正常人,開始點餐。我點豬肉腸(餐牌寫住蛇餅)見到蛇餅本人,笑咗🤣真係好似蛇,味道可以,但偏咸,我只食了三份一,但見同事S的雞肉青豆好吸引,下次想試下。其他嘢都可以,但同事C的喇沙太可憐了,居然有煙肉,以我見識咁少都喺第一次見煙肉喇沙,完全想像唔到咩口味,只可以話同事C每次揀的食物都好可憐🤣🤣🤣🤣但佢個最平40+,其他都要70+另外藍同事加了香蕉牛奶布甸,又幾好味(佢加埋食了$110左右,好貴)
2017-07-21
好耐無黎過,諗都唔諗一坐低就叫返份Egg Benedict 。 上枱個時個賣相都無咩事,除左個蛋穿左,滲晒落個薯餅度,心諗算啦,橫掂都係要篤穿佢架啦,但係呢。。。到切個egg benedict既時候,就發再成“住”菠菜就咁夾響入面,切極都切唔開切唔散既,最後我放棄左,算!雖然一早見到啲蛋漿流晒出黎,但以為1隻,原來2隻疑似波蛋既入面都係無蛋黃,只有蛋白。。。咁既質素,無下次!
咁既質素,無下次!
Egg Benedict
2017-07-16
Type of Meal
Lunch
2017-07-09 687 views
晏就無時間食午餐,所以決定食個大早餐頂住!係openrice search到呢間食評唔錯,決定一試,叫左個bien breakfast!本身唸住加錢飲Souffle系列既焦糖布丁抹茶,可惜店舖無哂抹茶,唸住飲熱檸水算,點知原來免費餐茶係飲熱情果花茶,一飲,嘩,雖然只係茶包 但係有驚喜,好香啊~講返主菜,bien breakfast其實就係all day breakfast,一黎首先係比佢份量嚇親,幾多下鍋,因為本人鍾意咩都食d,所以去親餐廳有all day一定叫,呢個算bean以外,另一個吸引我,先講香腸,真心係即煎,一放入口好juicy!!!而且超熱!!!多士又脆卜卜,吉親個嘴,但配合個麵包醬,真係好好食,個醬好好食!好夾!好想知係咩黎車厘茄大大粒又多汁!菇菇炒得唔油,個炒蛋份量多~火腿唔係一般簿個種,係超厚!煙肉煎得好好,有時煎得過火會變得超硬!茄汁豆正常貨!至於薯餅就因為太飽無食到!成個餐超多,兩個女仔食就剛好,因為唔想浪費,食剩個d我全包走,不過要加2蚊比盒錢~可以直接話比大家知,呢間我實會encore!好好食,好新鮮,同平時個d copy and paste個d差好遠!

車厘茄大大粒又多汁!
菇菇炒得唔油,個炒蛋份量多~
火腿唔係一般簿個種,係超厚!

煙肉煎得好好,有時煎得過火會變得超硬!
茄汁豆正常貨!
至於薯餅就因為太飽無食到!
可以直接話比大家知,呢間我實會encore!
bien breakfast
2017-07-09
$85 (Breakfast)
bien breakfast
2017-07-07 515 views
同母親大人食生日飯,揀了一間在荃新天地的西餐廳,去年食過覺得不錯,地點近屋企又近公司,兩方面出席都無難度。約八點多來到,幾乎全場滿座,好彩有book到枱,等了一回就可入坐。看緊餐牌時,店員送上餐包,香脆的麵包條配上特式醬,鹹鹹地幾好味。亞洲特色併盤($148)小山丘的黃薑飯,再配上炸物,咖哩雞,鷹咀豆等,實在係飽肚之選!黃薑飯中混了紅青椒,提子乾,椰漿等,鹹鹹地又甜甜地,看似少少的,但實則勁飽,可能係椰漿漏掛。咖哩雞的咖哩汁也是充滿椰香,甜而不辣,炸蠔香脆肥美,仲有幾粒炸肉丸,同樣香口,好味呀~BBQ烤辣味荷蘭豬肋骨配菠蘿醬($155)份量意外地大呢,居然有兩件豬肋骨,呢個自己去超市買都唔平㗎,抵食!味道係滿滿的Bbq醬味,肉嫩,一切就開好易食,旁邊仲有香脆薯條同新鮮爽口的沙律,好豐富。至於個菠蘿醬,甜甜的好清新,但豬肋骨已經好入味無乜點過個醬,大部分都係用左黎點薯條,哈。特調鮮奶冰咖啡($48)好有架勢的冰咖啡,自己加糖加奶,仲有咖啡冰,不怕越飲越淡。好大杯,咖啡香醇奶奶,好好飲。綠野仙蹤($42)呢個係果茶黎,入面係蘋果,玫瑰花等,又香又甜,真係有童話的感覺,而且冰在外同樣亦不怕變

亞洲特色併盤($148)
BBQ烤辣味荷蘭豬肋骨配菠蘿醬($155)
特調鮮奶冰咖啡($48)
好有架勢的冰咖啡,自己加糖加奶,仲有咖啡冰,不怕越飲越淡。
好大杯,咖啡香醇奶奶,好好飲。
綠野仙蹤($42)
呢個係果茶黎,入面係蘋果,玫瑰花等,又香又甜,真係有童話的感覺,而且冰在外同樣亦不怕變淡,有誠意。
熱朱古力布甸($55)
食完主菜點可以無甜品,哈,要了朱古力布甸,濃濃的朱味,口感像brownie,但熱食中間是流心的,甜甜的好正!
法式香蕉酥配蘇格蘭奶油汁($45)
仲有呢個香蕉酥,中間的吉士醬甜而不膩,中間夾了香蕉片,酥皮香脆鬆軟,又甜又香好好味呀~甜品果然很重要!

勁飽勁滿足的一餐!
2017-06-27
$300 (Dinner)
2017-07-06 8171 views
荃灣美食多不勝數,不過早陣子天氣太壞,令人失卻在街頭蹓躂的心情,也不方便捐窿捐罅找美食,於是躲到商場去。這晚走到荃新天地,一試多國菜>>>Bien Bistro<<<。 餐牌不論單點或套餐的選擇也繁多,迎合不同食客所需。 侍應先送來餐包。幼長的一條,口感偏硬但脆口,有少許似biscotti的感覺。 先嚐頭盤西班牙特式拼盤 (HKD80) ,包括tapas with crispy half-cook devil egg、prawn and cucumber salad及grilled mushroom salad。 prawn and cucumber salad以原隻番茄盛載,既實用又美觀,甜味也很誘人。grilled mushroom salad的調味醬偏甜,可謂意料之外。crispy half-cook devil egg與傳統devil egg不同,蛋經水煮至全熟後,外層包以炸脆麵包糠,做得完美的外脆內軟,雞蛋軟彈有營養,外層香口令人垂涎欲滴,是個不可錯過的小吃。墊底的Tapas脆中帶著微微苦澀味道,與上述小吃的香甜是有趣對比。 吃

餐牌不論單點或套餐的選擇也繁多,迎合不同食客所需。

吃過歐洲菜,回到亞洲,來一客亞洲特式拼盤 (HKD148),包括Beef Kofta Rendang牛肉丸仁當、Seared Spice Chicken香煎辣雞、Dhal Ragout豆泥糊燉肉、Crispy Oyster香脆蠔和Oriental Rice炒飯。東南亞風味讓飯與配菜均滲著香辣滋味,但肉質與香辣層次分明,而且賣相富有格調,分量也足夠二人份,是個不錯的選擇哩。

甜品法式香蕉酥配蘇格蘭奶油汁 (HKD45),這也是二人,甚至三人份量喲!外層的合桃令口感更加爽脆,配以香蕉和蘇格蘭奶油汁的香滑軟熟,是很強烈的對比,教人愛不惜手。

飲品是一壺血橙水果茶 (HKD38,跟餐HKD22),熱力令橙味更見香甜,茶壺設計與橙片大小就是仔細計算,確保橙片不會經壺咀流出。大大壺很耐喝,價性比一流。
2017-06-29 363 views
今天與老公來這店晚餐,老公揀了那個慶祝3週年的精選菜牌,有西班牙特色拼盤,酥皮羊肉包及熱朱古力布甸。老實說,我們不太懂得欣賞,頭盤賣相是👌和特別的,但當中那些菇拼餅,菇味道很淡,放在餅上,令餅不脆,且變硬😑。原本是酥皮羊膝,但最終只👀酥皮包著一堆菜及羊肉,味道麻麻,因裏面濕,令香脆的酥皮淋了。我叫了西冷牛扒,六成熟,但來的像七八成的,沒有牛扒的肉味。因為過熟而欠肉汁。上菜速度非常快,枱面沒有位放,所以很難慢慢享受。我最欣悅的就是朱古力布甸,焗到外脆,朱古力很香,不會過甜,加埋雲呢拿雪糕👍🏻。
2017-06-29
$200 (Dinner)