2022-10-21 570 views
要BOOK珍姐食個晚飯真係唔係咁容易,終於再可以返嚟食喇,都係依舊咁熱鬧。 入去坐低,店員就已經搶先為我地介紹當日嘅「老蘭嫰牛四併」有咩食,說時遲那時快另一位店員又話有啱啱洗乾淨嘅海鮮併盤,好快就已經點完菜喇~ 叫左杯日啤等開飯。 值得留意嘅係,佢地嘅啤酒係幾貴嘅,其實佢地係有 在店侍酒師,葡萄酒價位亦相對合理,如果多人分享嘅話開返(幾)枝酒都係一個唔錯嘅選擇~ 湯底叫左佢地嘅「招牌豬骨蜆煲」, 上菜後店員幫手撈起兩舊大豬骨之後建議我地飲下啖湯,係唔錯嘅,話晒係邊爐湯底,小咸啦,但係湯頭好香濃,第一樣諗到嘅係想車個拉麵落去牛四併 出現喇,靚仔呀,四款唔同部位唔同肥瘦,肉味同油感各有千秋,如果可以食生啲不妨試下熝六七秒食下 medium 啲,出色呀~ 海鮮併盤有蝦有蜆有貝有蟶子,隻蝦大到,肉厚又實,其他都好鮮甜, 可以有咁嘅質素嘅併盤sample一下,又唔洗叫晒成份其實幾好。最後仲叫左 「鮮製三寶手打肉滑」,包括有「金沙墨魚滑」、「菜脯蝦醬豬肉滑」同埋我最想試嘅「”魚羊”滑」,菜脯蝦醬豬肉滑 食落係好似蒸肉餅,菜脯味幾出, 唔錯。 ”魚羊”滑 好明顯味道上羊大過魚,但係就好滑同最有特

豬骨

老蘭嫰牛四併

海鮮併盤

最後仲叫左 「鮮製三寶手打肉滑」,包括有「金沙墨魚滑」、「菜脯蝦醬豬肉滑」同埋我最想試嘅「”魚羊”滑」,菜脯蝦醬豬肉滑 食落係好似蒸肉餅,菜脯味幾出, 唔錯。 ”魚羊”滑 好明顯味道上羊大過魚,但係就好滑同最有特色,最後 金沙墨魚滑 好鮮,但係可能另外兩款味道比較濃相對地就平淡左少少。

鮮製三寶手打肉滑

喺珍姐食飯嘅氣氛係真係好好,店員們個個都有講有笑,店內不停播住唔同年代嘅廣東歌,不時食客們都會大大聲一齊跟住唱,不敢會諗,有時每日食餐飯,無非,都係想開開心心。

唯一可惜嘅係當日扇牯牛全港早無新鮮貨(佢話),無得試過佢地「扇牯牛皇」,唯有努力book枱下次有綠再試。
老蘭嫰牛四併
海鮮併盤
鮮製三寶手打肉滑
不要妒忌姐😂book到珍姐因為候補有位😂😂意圖或企圖book 珍姐嘅人💛都知,真係一枱難求🤤🤤🤤🤤 要食正嘢,首先你要付出😂唔止要俾耐性book位,出咗地鐵站仲要行條斜路🧗‍♀️🧗‍♂️雖然行完好攰,但係見到珍姐個招牌🤣🤣真係咩都抵返晒💛入場氣氛超好,聽住一系列經典歌曲 🎶🎶 首先嚟咗佢哋嘅招牌豬骨蜆煲$288 ,留意番呢個煲要係book枱嘅時候一早預訂🍲🍲🍲 西芹,粟米,豬骨,蜆,熬製而成嘅湯底,湯滾嘅時候🔥🔥侍應會搵個盤拎起兩舊豬骨先,然後每人不一碗湯俾我哋飲🥣🥣,超濃嘅豬骨味再加上蜆嘅鮮味!呢碗湯真係一流😍😍😍飲完靚湯就到今日嘅邊爐料,我哋叫咗騸牯牛$420(again, 係需要預訂)🐮🐮,成碟由牛既唔同部位組成,而我最欣賞既係牛腩頭,因為淥10靚秒就已經夠,肉色粉嫩,口感甘香,好少可以食到❤️❤️❤️老蘭嫩牛四併(封門柳,牛頸脊,牛匙柄,牛胸簽)$328,當中封門柳最為好食,牛味重❤️💛再加埋又係預訂既蟶子皇$68,洗得好乾淨冇沙👍🏻👍🏻而且啲蟶子好鮮甜彈牙🤤🤤另外仲叫左即炸魚皮,夠香脆;同埋香酥腐竹(呢個就外型相當震撼,但味道冇乜特別)食完超飽😂想落下場嘅朋友就可以去附近蘭桂坊飲野🥂🍸🍷

騸牯牛

老蘭嫩牛四併

蟶子皇

另外仲叫左即炸魚皮,夠香脆;
炸魚皮

同埋香酥腐竹(呢個就外型相當震撼,但味道冇乜特別)
香酥腐竹

老蘭嫩牛四併
蟶子皇
炸魚皮
香酥腐竹
重點:今餐係聽住周國賢「我們不是無辜的」,食封門柳豬油撈麵❤️🤣。認識珍姐呢間舖頭係因為MM條片,唔知點解覺得佢嘅日間版,有少少澳牛阿哥/叔影子,快狠準。夜間版火鍋時段,係我心目中茶記昇華版(又諗起被逼結業嘅 #東寶小館),可惜隨住年齡嘅增長,骨質嘅疏鬆,應該冇乜熟朋友肯陪我去中環夜蒲。咁就唯有的起心肝搵機會去食個午餐,今日終於去到,對於一個本身鍾意食打邊爐本地牛肉同豉油王撈麵嘅人,呢個係Perfect match❤️,加埋啲靚銀芽,一個字,正👍🏻(純粹個人麻甩口味)。我真心覺得牛肉雙份我都食到,但係豬油撈麵我就食咗一半,然後裝咗返屋企,因為我啱啱坐喺冷氣風口,太大風好快凍哂。本身我仲想買一個雞飯外賣,真正招牌菜,疫情期間,佢哋都係靠呢個雞飯撐過去。不過我好快已經聽到侍應哥哥一埋嚟就話雞飯冇晒,咁下次啦。#珍姐海鮮火鍋飯店💛💛💛💛💛

#珍姐海鮮火鍋飯店
💛💛💛💛💛
2022-10-12
Lunch
我提前排了整整一個月的後補位才好不容易有位置可以吃😍當然要該預訂的我都要先預訂好啦😍終於吃到老蘭嫩牛(扇牯牛皇)😍是本地的牛 每個部位都好好吃 牛味好濃🥰招牌豬骨蜆煲也是好喝到爆炸 湯頭超濃 忍不住喝了好幾碗🤤海鮮拼盤每一款海鮮都超大超新鮮😋(以上都要先預訂喔!!!)特別想說魚羊滑很有驚喜很好吃😳因為我本人超喜歡羊臊味😬這個臊到不行🤣(同行朋友後來受不了 其他配料都吃不下去了🤣)這裡的氣氛超超超棒!!!播著經典廣東歌 大家會大合唱(大型卡啦OK現場一樣🤣)即使互不相識 但在這裡就好像大家都是老朋友一起相聚 喝酒😆店員都超nice超好玩超好笑🤣

2022-10-03 691 views
見到MM推介,專誠平日中午黎食lunch,lunch 只有平日中午先供應,11點幾黎到唔洗等位,環境衛生就一般,張枱啲水漬自己抹。如果12點前埋單,會送飲品。叫佐個咖哩羊排飯,賣相都ok,但食落就中哂伏,羊排好韌,用刀都切唔到🤢,而且好多肥膏,佔咗7成🤢,咖哩味道就ok ge,似泰式咖哩,少少辣,可能叫雞飯會好啲掛,我見大部分人都叫雞飯😅但我就未必會再試啦😅總結來講,$85呢個價錢超唔值🙅🏻‍♀️

總結來講,$85呢個價錢超唔值🙅🏻‍♀️
2022-09-30 977 views
中環呢間小店應該都好多人聽過,日頭好多打工仔排晒隊食lunch,夜晚就好high咁打住邊爐開party😯(早排仲見到Rubberband 6號同Tim Lui都去咗珍姐打邊爐🤩) 平日Lunch Hour嘅話,12點去到已經排緊隊,但出餐速度快,即使lunch time唔多時間都可以嚟食到👍🏼 雖然lunch都係食碟頭飯,但一啲都唔hea,睇過Mill MILK個介紹就知老闆s幾認真同幾有性格😍(呢到最出名係拔道腩雞飯,多人介紹過就講下其他先😛)•🥢 極品封門柳豬油撈麵 $85Lunch都食封門柳係有啲奢侈,但呢到嘅嫩牛咁出名,未試到呢到嘅邊爐之前就叫個嫩牛撈麵食下先!封門柳仲會帶啲粉紅色,唔係全熟,牛味算濃,而且好嫩~點埋配咗嘅辣椒豉油會好味啲😋 下面嘅撈面似豉油王炒麵,但因為用豬油撈會香好多~ 同埋個辣椒豉油真係幾惹味,忍唔住倒埋落去撈麵食~🤣•🥢 頭抽蔥油豬扒煎雙蛋飯 $65碟頭飯嘅經典一定會有煎雙蛋飯!豬扒嘅香茅味幾濃幾入味,不過覺得硬/結實咗啲啲,食落會有少少乾,而蔥油都有啲唔太夠,但撈埋雙蛋嘅蛋汁同埋豉油汁就一啲都唔乾😌
(呢到最出名係拔道腩雞飯,多人介紹過就講下其他先😛)

🥢 極品封門柳豬油撈麵 $85

🥢 頭抽蔥油豬扒煎雙蛋飯 $65

頭抽蔥油豬扒煎雙蛋飯
拔道腩雞飯 $55雞唔乾 好軟熟易咬☺️調味適中 可以配搭自家調配豉油食用 豉油唔係平時食開個隻,咸啲 應該係火鍋豉油 唔可以點太多🫣飯軟硬適中 有小小香茅、雞油香味 單食飯都ok 但有啲位調味唔均勻(應該冇學到煎扒果個咁耍鹽) 如果再搭配雞食會偏咸🥹🥹🥹凍檸茶/奶茶(少甜) $10茶味夠香濃 好過一般茶餐廳 嗌少甜真少甜🦭

拔道腩雞飯 $55
雞唔乾 好軟熟易咬☺️調味適中 可以配搭自家調配豉油食用
豉油唔係平時食開個隻,咸啲 應該係火鍋豉油 唔可以點太多🫣

凍檸茶/奶茶(少甜) $10
茶味夠香濃 好過一般茶餐廳 嗌少甜真少甜🦭
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$65 (Lunch)
  • 拔道腩雞飯
打邊爐都有omakase!? 一定要試一試佢啦。除左火鍋,仲主打酒、牛同音樂,聽到依度已經唔可以唔去喇!由於本身位置唔算好多,而且依家都係極火紅,基本上只可以後補Booking,食到食唔到完全靠彩數。Book位既時候已經訂左海鮮同牛肉,點解叫Omakase,就係當日有咩新鮮就比咩你,牛既邊個部位正就比邊個部位你,完全係由佢發辦!依個湯底都係要預訂既,因為每日煲到黎賣既份量有限,所以唔訂就唔會有,先飲湯,飲完再加湯打邊爐。湯底一飲就知道係老火靚湯,而且唔會飲到味精既原味靚湯,豬骨同蜆都相當足料,就黎跌出黎咁濟。蜆肉唔會太老,但湯又飲到底層有淡淡蜆味,似係湯底本身有用蜆煲,上枱之前再加新鮮蜆肉。一黎就會有介紹環節,介紹你訂左扇牯牛皇今日係咩,另外如果想追加老蘭嫩牛四併又會有咩選擇,會係唔同既部位。我地4個人去食,先食左扇牯牛皇,入面已經有4個部位,每個部位每人2至3塊左右啦。未食過扇牯牛,只係聽過牛味會濃好多,果然一食同普通牛係有差別,一塊牛肉好似食緊牛扒咁,果種濃郁既香氣係唔可以係普通牛體會到既,而且每塊都香嫩無比,一啲都唔韌,但又唔會食到鬆肉粉既味道。食過之後就返唔到轉頭,由於有少少唔

老蘭牛四併
扇牯牛皇

一黎就會有介紹環節,介紹你訂左扇牯牛皇今日係咩,另外如果想追加老蘭嫩牛四併又會有咩選擇,會係唔同既部位。我地4個人去食,先食左扇牯牛皇,入面已經有4個部位,每個部位每人2至3塊左右啦。未食過扇牯牛,只係聽過牛味會濃好多,果然一食同普通牛係有差別,一塊牛肉好似食緊牛扒咁,果種濃郁既香氣係唔可以係普通牛體會到既,而且每塊都香嫩無比,一啲都唔韌,但又唔會食到鬆肉粉既味道。食過之後就返唔到轉頭,由於有少少唔夠喉,所以就補多左個老蘭嫩牛四併。同樣4個部位,同樣每人2至3塊,其實佢都好好食,比起出面叫既牛級數真係差得遠,但講令人震驚既程度都係扇牯牛皇更勝一籌。不過既然主打牛肉,只要黎到都係2隻食晒嫁喇,一定唔會後悔!

◍ 涮羊肉片 ◍
足夠既羊味,而且完全唔臊,嫩滑程度只比扇牯牛低一級,都係高質之選,份量上同牛差唔多,但就冇分部位咁講究。平時怕食羊既人都可以試下,唔敢包你一定接受,但如果依個都接受唔到,相信你感受唔到食羊既樂趣。
午餐肉

只要打邊爐就不能沒有午餐肉,依個係一代偉人既名言,好似係。炸得脆之餘,又唔會燶,入面亦相當軟熟,而且唔同出面既午餐肉,佢仲可以就咁食,唔一定要放湯。你會話午餐肉可以有咩咁特別,但係就咁開一罐切比你,同炸過,炸得好就可以睇得出店家既用心。

次次食任何野都好少會影漏既,今次老闆其實有請食一碟肉,佢都講到明係啲邊邊角角,不過正常都會影相,點解今次冇?完全係因為個氣氛!音樂既共嗚,客人與客人間既互動,個個伙記都拎酒周圍去同啲客人飲,成個氣氛似係酒吧多過似係餐廳。蘭桂芳五花百門既新餐廳,間間都講求IGable,依間珍姐就裝修到成間地痞茶餐廳咁,點解都可以full成咁?除左野食好食,氣氛真係好可以影響到件事。珍姐係少數去完,馬上就plan下次食既日子,真係好想再浸淫係珍姐既美食同氣氛之中。
  • 扇牯牛皇
  • 老蘭牛四併
  • 招豬骨蜆煲
2022-09-19 412 views
珍姐係公司附近,成日去食lunch, 有好多碟頭飯揀經常食豬扒雙蛋飯同雞飯,d牛肉都好正,朋友話夜晚打邊爐好有氣氛,食物質素都幾高,希望之後可以食到夜晚打邊爐lunch 要早d去,而家係排隊等位,食既速度就要快d,因為太多人拔道腩雞飯 $55成個飯感覺好泰式,有特色又好味。雞皮好Q彈,雞肉都好足料,口感嫩滑油飯好香口 配上自家製香料醬汁,係精髓令到成個飯加左好多分,好惹味珍姐海鮮火鍋飯店中環和安里9號地舖
珍姐係公司附近,成日去食lunch, 有好多碟頭飯揀

拔道腩雞飯 $55

油飯好香口 配上自家製香料醬汁,係精髓
令到成個飯加左好多分,好惹味

珍姐海鮮火鍋飯店
中環和安里9號地舖
2022-09-18 291 views
#Flashback記錄返第一次親身去珍姐食嘢~ 都係因為有熟客嘅光芒,先至可以有位坐,有牛食,有80年代嘅歌聽,仲有蛋糕食,仲有伯爵檸茶飲🤤平時係極難book到位㗎!!充滿舊式香港情懷嘅裝修,舊式冰室嘅間隔,係咁同你吹水嘅夥計🤫親切咁人情味嘅地方~食嘢方面,有佢地超級濃嘅蕃茄湯底(食咗幾個鐘都仲係咁濃蕃茄味😄),再加埋佢哋最出名嘅騸牯牛(一次過食晒幾款唔同嘅部位),仲有伯爵茶(鍾意酒精嘅,可以飲伯爵茶cocktail),仲有上次已經喺屋企食過大過你塊面嘅炸腐竹😳仲有仲有就係,同識飲酒嘅人一齊,自然就會有好嘅紅酒白酒仲有N咁多款酒,你可以試吓🤫飲完塊面咁紅就知啦🤨PS : 臨收舖時候既歌先至係我哋嘅年代🤫
#Flashback

PS : 臨收舖時候既歌先至係我哋嘅年代🤫
  • 騸牯牛
  • 伯爵茶
2022-09-14 285 views
朋友誠心推介,凌晨12點要網上訂座,手慢啲都搶唔到位。係中環地鐵站一路行上去,轉個彎就見到。一入到去懷舊金曲在播,已經有唔少人入座,隨身物品可以放入坐個個鐵桶度,好得意。齊人侍應會埋尼介紹今日新鮮既牛肉,唔同部份有咩食法,等大家點菜時可以選擇,我地緊係要個大拼盤乜都有得食啦。所有野都足料濃味,夠晒滿足。

2022-09-14 313 views
—二訪午餐… 又係11點半前嚟到食幾時可以book到打邊爐呢拔道腩雞飯($55)上枱時已經覺得好泰式 塊雞皮係咁耐以嚟食過嘅雞之中 最爽彈!!平時淨係會食炸雞雞皮 今次有食埋d雞皮雞肉份量都足夠又軟腍 蘸嘅香料醬汁亦富泰式風味 飯粒就咁食都有味 好快就ko成碟已經諗定下次想食豬扒或者羊架飯————————————————————珍姐海鮮火鍋飯店 Big JJ Seafood Hotpot Restaurant 中環和安里9號地舖
二訪午餐… 又係11點半前嚟到食
幾時可以book到打邊爐呢
拔道腩雞飯($55)
上枱時已經覺得好泰式
塊雞皮係咁耐以嚟食過嘅雞之中 最爽彈!!
平時淨係會食炸雞雞皮 今次有食埋d雞皮
雞肉份量都足夠又軟腍
蘸嘅香料醬汁亦富泰式風味
飯粒就咁食都有味 好快就ko成碟

已經諗定下次想食豬扒或者羊架飯
————————————————————
中環和安里9號地舖
2022-09-10 267 views
ℂ𝕖𝕟𝕥𝕣𝕒𝕝 • 珍姐海鮮火鍋飯店 🥩📍中環和安里9號地舖:::::::::::::::::::::::::::::: 老 蘭 嫩 牛 一 枱 難 求「用料靚 斤兩足 服務妥 人品好」 「珍姐」@bigjjseafood 是老闆以前兒時小食部的姐姐,成功以靚牛邊爐打響名堂!經過12小時熬製的招牌豬骨蜆湯🦪,等湯滾起後店員隨即盛起一碗熱湯,一嘗鮮湯的原汁原味。湯料十足,重量級的豬骨筒及大量蜆肉!🍲店員會逐一介紹主角牛肉的不同部位🐂,牛味香濃,脂香十足;海鮮同樣高質🐚,有蟶子皇及象拔蚌等;巨型炸腐竹薄脆香口。整體而言,餐廳氣氛一流,播著耳熟能詳的廣東歌目,店員寓工作於娛樂,一同飲酒高歌🎶,老闆和店員相當熱情,珍姐精神,世一邊爐!✨記得招牌豬骨蜆湯需要提早預訂,扇牯牛🥩及海鮮也是預留喔!午市的碟頭飯性價比高,不過長期爆滿,期待快點開新分店~
ℂ𝕖𝕟𝕥𝕣𝕒𝕝 • 珍姐海鮮火鍋飯店 🥩
📍中環和安里9號地舖
老 蘭 嫩 牛 一 枱 難 求
「用料靚 斤兩足 服務妥 人品好」

2022-09-10 269 views
🥈傳說中嘅珍姐😝.其實自從條龍越嚟越長之後😂我都冇再黎過🤣🤣今次🐡🐡放假話要黎試試,就趕係12點人龍前我地就衝左去直入😁唔駛等好開心❤️.講番個撈麵的確係好香,牛亦都好淋好有牛味😝如果唔使排長龍,真係值得一試!個咖喱羊扒本身🐡🐡好期待🙈但份量睇落比之前細,食落仲好硬🥹我老人家真係唔係好咬到🤪另外,加錢試左個特飲伯爵薄荷檸檬茶,薄荷味唔突出同普通檸檬茶差唔多,但就貴多😂.#fatfat4ever_中環 #fatfat4ever
🥈傳說中嘅珍姐😝
#fatfat4ever_中環 #fatfat4ever
2022-09-09 313 views
中環價錢、深水埗質素世一?唔覺囉!講到好似好好食,其實都係普通野。質素普通賣相一般扮大枝嘢可以,如果你有個好勁嘅師傅就係。其實只係打邊爐所有嘢都可以喺街市買到。蔡瀾話齋打邊爐應該要消失。扇姑牛可試,但唔係太有牛味。餐廳加一,但唔比用信用卡8:30 又要趕人走,扮到好有禮貌,但暗地里又講客壞話。
中環價錢、深水埗質素
世一?唔覺囉!
講到好似好好食,其實都係普通野。
質素普通賣相一般

蔡瀾話齋打邊爐應該要消失。
扇姑牛可試,但唔係太有牛味。

餐廳加一,但唔比用信用卡

8:30 又要趕人走,扮到好有禮貌,但暗地里又講客壞話。