2021-09-30 1070 views
今日去咗一間位於西貢好好Feel的Coffee Shop,不過我地竟然無飲Coffee反而試咗其他野有驚喜。天氣真係太熱所以一定要叫凍飲,唔飲咖啡只因今日已飲Quota已Full,於是我選擇飲了一杯特飲,個名叫做雜苺集會,Berries成日會令人又愛又恨,主要原因係間中都會中伏,D berries味似飲藥水咁,不過呢一間D Berries係好飲嘅,酸酸地好啱天時署熱嘆番杯。我朋友就真係無乜新意,叫咗支礦泉水,不過個樽真係好靚,所以佢飲完之後決定問準店員,將呢個樽帶返屋企用黎裝水飲。呢間Coffee Shop嘅小食選擇都算幾多,我地懶係健康咁叫咗個羽衣甘藍素菜球,一聽羽衣甘藍就知道係健康嘅指標啦,佢嘅味道又唔錯,健康得黎又幾好食真係難得,點咗醬仲好食D添。呢間野幾好坐,值得推介。

雜苺﹒集會

意大利礦泉水(個樽好靚)

羽衣甘藍素菜球

呢間野幾好坐,值得推介。
雜苺﹒集會
意大利礦泉水(個樽好靚)
羽衣甘藍素菜球
2021-08-31 709 views
🍪 【#西貢】Blacksmith Coffee Shop💥西頁居民最喜愛Cafe💥.🍪喺西貢住咗廿幾年舊同事話最鍾意呢間cafe! ✧A favourite cafe of my former colleague, who has lived in Sai Kung for 20-ish years.🍪注重細節的裝飾,但不太寬敞✧Detailed and delicate decoration, but not very spacious🍪寵物可內進✧Pet-friendly🍪店員熱情友善✧Friendly staff~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🍽蜂蜜檸檬法式吐司 $60(3/5)Honey Lemon French Toast口感似蛋糕✧Spongy texture口調味單一✧Plain seasoning.🍽意大利辣肉腸比薩$80(4/5)Pepperoni 新鮮蕃茄同足料芝士✧Fresh tomatoes and cheese鬆脆薄批✧Crispy thin crust.🍽Iced Chocolate $55(3.5/5)可可味不濃,較甜✧No stron
🍪 【#西貢】Blacksmith Coffee Shop
💥西頁居民最喜愛Cafe💥
🍪喺西貢住咗廿幾年舊同事話最鍾意呢間cafe!

🍪注重細節的裝飾,但不太寬敞

🍪寵物可內進
✧Pet-friendly
🍪店員熱情友善
✧Friendly staff
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🍽蜂蜜檸檬法式吐司 $60(3/5)
Honey Lemon French Toast
蜂蜜檸檬法式吐司 Honey Lemon French Toast

口感似蛋糕
✧Spongy texture
口調味單一
✧Plain seasoning
🍽意大利辣肉腸比薩$80(4/5)
Pepperoni
意大利辣肉腸比薩 Pepperoni

新鮮蕃茄同足料芝士
✧Fresh tomatoes and cheese
鬆脆薄批
✧Crispy thin crust
🍽Iced Chocolate $55(3.5/5)
Iced Chocolate

可可味不濃,較甜
✧No strong hint of cacao. Rather sweet.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
味道 Taste:🍪🍪🍪/5
環境 Ambience:🍪🍪🍪/5
💸消費 Spending:$108 /人 Person (連加一) (10% service charge)
🔥推介度 Recommendation:3.5/5
🍪多士同飲品味道不過不失,定價稍高
✧Toast and drinks are of average taste. Quite pricey.
🍪店內用QR code落單,實體餐單插畫幾靚
✧Use QR code to order. The paper menu has beautiful illustrations.
🍪美式豬肉手撕貝果係招牌菜,有機會可能會試
✧Pulled Pork Bagel is a signature dish. May try someday.
📍Blacksmith Coffee Shop
@blacksmith_coffee_shop
2021-08-28
$108 (Lunch)
意大利辣肉腸比薩 Pepperoni
2021-06-24 1192 views
因為假日太多人,專登選擇平日入西貢享受一下慢活流可能時間太早,朝早9點半都未到…好多店舖都未開,路過呢間門口既時候,尤如見到救星。(因為當日好大雨呀!)我地2個人,想揾開可以hea下,傾下偈既cafe。一見到佢門口環境唔錯,即刻問開左門未,服務生態度十分良好。叫左2個breakfast set,一個bagel set,另一個就All day breakfast。價錢印象6X同8X?!真係唔記得,因為當時記得係唔貴,上枱既時候仲覺得抵既(相比起其他又貴又唔好食)仲買左好多小襟章(用左捐錢的,每10蚊至20蚊)佢既格調,令我都好想有一間屬於自己既cafe呀!
因為假日太多人,專登選擇平日入西貢享受一下慢活流

仲買左好多小襟章(用左捐錢的,每10蚊至20蚊)
佢既格調,令我都好想有一間屬於自己既cafe呀!
2021-06-09 656 views
西貢一向多cafe就唔洗多講良心小店都其實好多下😍😍😍店舖唔算顯眼 可能因為佢成間野都黑色入到去個環境係黑色為主 但好舒服落單係掃code既 好方便叫咗個辣肉腸pizza 即叫即整啲芝士多到傻咗😂😂😂而每舊pizza都會有2-3片辣肉腸個底好薄好脆仲叫咗兩杯 cappuccino $36 朋友個拉花好靚但我嗰杯就…不過好飲就得啦😍😍😍平日晏晝唔算多人但一直都會keep住有人同埋店舖都好好準備咗紙袋俾客人放自己垃圾同用過既紙巾
西貢一向多cafe就唔洗多講

但一直都會keep住有人
同埋店舖都好好準備咗紙袋俾客人放自己垃圾同用過既紙巾
  • cappuccino
2021-05-19 639 views
每逄假期西貢都係多人過旺角,想搵間坐得舒服唔會逼逼夾夾嘅Coffee Shop真係唔容易,不過今日搵到呢間,真係唔錯。因為天氣真係太熱,所以要搵間野坐下消下暑,店員介紹我地試一個用Tonic Water調嘅咖啡同埋一個薄荷青檸水,兩個都好飲。先講個Tonic Coffee先,店員話係佢地嘅咖啡師自家調製,Tonic有D汽,而本身亦有D澀澀地嘅味道,加埋咖啡,效果唔錯,下次去可以試下。至於杯薄荷青檸特飲,因為係用新鮮薄荷葉同埋青檸汁,加上Sparkling Water,大熱天時啱晒,入口好Fresh。野食就叫咗Hot Dog,佢個Hot Dog除咗香腸之外,入面仲有煙肉,D料都幾足。
Tonic咖啡
Mint Lemonade

hotdog
Tonic咖啡
Mint Lemonade
hotdog
2021-05-19 412 views
入咗camp兩日,由於天氣實在太熱所以一朝早就嗱嗱聲執嘢走人,出返西貢嘆番個靚早餐! 揀咗呢間良心咖啡店,我哋一早就已經到咗cafe,餐廳店員好好人見到我哋咩住一袋二袋甚為狼狽,即使未正式開舖都俾我哋入去坐住先涼吓冷氣~手撕豬肉bagelBagel 鬆軟,手撕豬肉用燒汁調味,好味!牛油果pancakepancake 煎到外脆內軟,紫紅色嘅酸甜果醬幾開胃ADB - 無嘜特別Bread basket 個個waffle 係酥皮窩夫🧇,識落嘅質感同個牛角包差唔多,上碟仲熱辣辣,幾好~

手撕豬肉bagel
Bagel 鬆軟,手撕豬肉用燒汁調味,好味!

牛油果pancake
pancake 煎到外脆內軟,
紫紅色嘅酸甜果醬幾開胃

ADB - 無嘜特別

Bread basket
2021-05-13
$100 (Breakfast)
2021-05-17 293 views
好少可以入到去食lunch,1點前去到就會比較易有位,不過都要快,好快full😆·•黑松露磨菇意粉。好好好香呀🤤,不過真係好飽•三文魚貝果。好大份,仲有薯角,好味😋•香脆炸素雞件。味道都唔錯,不過比較鍾意食真雞件d😆•Flat White & Latte。我哋叫咗extra hot諗住試下,熱就真係好夠熱,但亦都真係好影響個味,下次都係normal就算🙈·最鍾意有friendly店員既小店💛成個lunch都食得好舒服☺️
•黑松露磨菇意粉。好好好香呀🤤,不過真係好飽
•三文魚貝果。好大份,仲有薯角,好味😋
•香脆炸素雞件。味道都唔錯,不過比較鍾意食真雞件d😆

最鍾意有friendly店員既小店💛
成個lunch都食得好舒服☺️
Lunch
入到西貢食完一個美滿的午餐,都想飲一杯啡。同一條街都有很多的咖啡店,今次試試這一間支持本地藝術家及設計師的創作,與藝術並存的精品咖啡店。.Long Black👍香純 Nutty味 酸澀味少推介指數: ⭐⭐⭐/5
Long Black
👍香純 Nutty味 酸澀味少
推介指數: ⭐⭐⭐/5
2021-03-14 375 views
今日一家人本來開開心心遊西貢,趁未有好多人食lunch,唔駛等,就走入咗呢間店。最初覺得店員似乎幾有禮貌。好可惜,當我哋落好單等緊食物嚟嘅時候,發生一件事搞到我好委屈😭。話說當時我哋有一個位剩,女店員走埋嚟問我哋有個客人搭枱坐埋嚟好無。平時嘅我可能會say yes,但係,眼見張枱咁細,就算立刻將側邊塊透明膠板拉過嚟中間隔都唔掂,因為塊板好細塊,高度只去到頸部。係疫症期間咁近咁樣同個陌生人一齊食嘢,感覺唔係咁好🦠🦠🦠。所以當時我就表示唔想,嗰個女店員即刻變樣變聲大大聲話,「我都要做生意㗎!!!」,跟住我解釋,「咁呢個時候梗係唔想搭枱啦。」女店員就更大聲好兇咁話「唔搭咪唔搭囉,你駛唔駛咁講嘢呀!!!」當時我打咗個突😧,我無同佢爭拗,但覺得好委屈🤢,佢聲大大咁,周圍嘅人淨聽到佢講咪以為我講咗d咩好mean好衰嘅說話?枉我開頭仲以為佢好有禮貌🤮🤮🤮仲有好激氣嘅係等食!落單後,最快嚟嗰個餐等咗半個鐘,最後嚟嘅餐等咗近一個鐘頭!🥀🥀🥀喂!你覺得我用多咗你一個位阻你做生意,但你上菜要咁長時間,其實係你阻你自己做生意咋!你浪費我哋時間我都未出聲呀!我一家人食咗七百幾蚊,呻笨🐷🐷🐷!決定永遠都唔會再嚟呢

我一家人食咗七百幾蚊,呻笨🐷🐷🐷!決定永遠都唔會再嚟呢間店!!!無謂貼錢買氣受!!!
2021-03-07
Lunch
2021-03-09 343 views
《 西貢爆餡Bagel🥯🧡 》 🥯手撕豬肉貝果配扭紋薯條🍟 $96 (8.5/10)嚟到西貢梗係要嘆番黃店嘅午餐❤️嗌咗招牌招牌手撕豬肉Bagel🤟🏻裡面有澎湃嘅手撕豬肉😎🍖夠淋亦都好香bbq味💕甜甜地好惹味!💯配上芝士🧀 同埋洋蔥🧅椰菜絲🥬豐富足料 好有誠意😌😋 薯條都炸到卜卜脆🍟 至於Bagel🥯就唔屬於煙韌type 🤔 似平時麵包口感🍞不過鬆軟得黎我又幾鍾意食喎😎 烘到微脆😍面頭亦有啲poppy seed😋唯獨係下面嗰舊Bagel滲入左手撕豬嘅汁有少少濕💦餐廳用QR code嚟落單幾方便🥳環境偏暗 雖然都好想試Little cove😖但太多人排隊😂下次再試!———————————————————-📍 Blacksmith Coffee Shop (西貢)西貢市場街17號地下

《 西貢爆餡Bagel🥯🧡 》
🥯手撕豬肉貝果配扭紋薯條🍟 $96 (8.5/10)

餐廳用QR code嚟落單幾方便🥳環境偏暗
———————————————————-
📍 Blacksmith Coffee Shop (西貢)
西貢市場街17號地下

2021-02-18 392 views
【跟住豬仔去旅行👣 - 西貢篇】【📍第二站 - Chill Out嘆黃咖啡 @ Blacksmith coffee☕️】🐷🐷💭食飽飽就起程去第二站, 沿路經過唔少文青小店,行左陣個胃輕輕落左格, 又開始豬嘅生活, 再食!🐷🐷💬1️⃣ Dirty $44十個客有九個都叫呢杯, 除左打卡靚之外, 仲好易入口~ 因為佢係將Expresso倒入凍牛奶入面,唔好用羹攪拌,咁就飲到Expresso☕️同凍牛奶🥛嘅溫差同味道層次,好正!🐷🐷💬2️⃣ Cold brew coffee $58第二杯叫咗個冷萃咖啡~ 佢唔係就咁一杯凍咖啡咁普通,而係經過低溫十幾個鐘萃取過濾而成,飲落會冇咁酸同苦澀,但味道就更加甘甜醇厚!岩哂有高級品味嘅你地啦!😏🐷🐷💬3️⃣ 蜂蜜檸檬法式吐司🍯🍋🍞 $58呢個可謂今餐嘅VIP! 配咖啡食一流嘅小甜品! 麵包吸咗濃濃蜂蜜咁拎去煎,煎完輕輕加番啲檸檬汁一齊食,味道酸酸甜甜,食落外層香口入面軟淋淋,非常好食呢😋!👣待續...
【跟住豬仔去旅行👣 - 西貢篇】

🐷🐷💬1️⃣ Dirty $44

🐷🐷💬2️⃣ Cold brew coffee $58

🐷🐷💬3️⃣ 蜂蜜檸檬法式吐司🍯🍋🍞 $58

👣待續...

Tea
2021-02-14 321 views
晨曦從西貢蕭瑟深山落回人間煙火地方,立時要找一間西式早餐店取暖飽肚。但在西貢區要於晨早七時找一間已經開門營業的餐廳很難,還要找寧靜具特色的,更顯難能可貴。西貢始終離我家太遠,不是常去,沒理由還光顧中式酒樓食肆吧。車泊在市中心街市咪錶位,走進那些橫街窄道,邊行邊搜索。步至一間門面粗獷,內裡水泥地面全黑牆壁配上射燈光束,甚有歐陸酒吧情調。餐牌是英式全日早餐,價格合理一百元以內。被安排座於內堂最入位置,讓我觀察整個營運流程。店員有二,廚房有三,共五人都是潮流年青男女。女店長滿身紋身,聲音肯定發號施令,富領袖風範,「腸仔無曬麻煩出呀,十號枱仲欠一杯咖啡」。點餐以電話QR code自助落單,不能拍攝,更可節省人手,一勞永逸,是理想的投資。【English All Day Breakfast】廚師早餐不是即點即制,而是侍應按單夾菜侍客。聽著店長多次呼喚,非常有趣。是走舊式麥當勞營運模式,廚師每次只制作一份主食,然後放在出餐處吧檯以熱燈保暖。例如今次弄大量煙肉、下次便煎十隻太陽蛋,當吧檯該款主食沽清,便通知廚房再制。麵包切片由侍應負責,高筋硬質農夫麵包圓拱形狀,以膠膜包裝。侍應拆掉膠膜,座上吧檯,用

【English All Day Breakfast】

麵包切片由侍應負責,高筋硬質農夫麵包圓拱形狀,以膠膜包裝。侍應拆掉膠膜,座上吧檯,用力專心地每件薄切,然後交予廚師烤焗。麵包剛硬,塗上一小磚獨立包裝的牛油後,味道淡然,只好在包上加些餸菜伴吃。

太陽蛋、蕃茄、茄汁豆灑上香草碎,以刀叉逐點逐點切來吃,沒技術含量,正常品質。磨菇以牛油炒香,味道反而在平淡中帶一點刺激嗆口。餐飲咖啡濃醇,讓整夜沒睡的我,足夠精神長驅百里回家。

總括說,鐵匠咖啡店在西貢的早餐時段,是悠閒靜括,甚具歐陸氣氛。
2021-02-13 149 views
Chill little coffee shop serving nice food, super friendly staff, loving everything of this hidden germ! We were there at around 9:30am and the cafe was like half of the seats taken, so we can still get a table close to the entrance so my dog can rest comfortably while we were having breakfast. We had pancake and bagel which were cooked in a healthy way, but taste really good, there is a signature lemon french toast which I would like to try next timeIts in the quiet road behind all those seafoo
Its in the quiet road behind all those seafood restaurants, but easy to find, many souvenirs shops nearby too.
Love the idea of the shop having pop up photo exhibition, charity sales, etc.
You can bring your 4 legs friend here and enjoy a relaxing day.
Loving everything about this sweet cozy cafe!
2021-02-13
$80 (Breakfast)
2021-02-12 159 views
放假梗係要去郊遊下輕鬆下啦!哩期適逢吊鐘花季,把握時機入西貢大枕蓋行番轉!沿途冇補給、出發前一定要打好個底先!西貢雖然有好多cafe,不過有質素得嚟又相對抵食嘅其實並唔多⋯哩間Blacksmith 個人就覺得幾有❤️,咖啡有質素、食物賣相同味道都唔錯、價錢都算合理、仲有服務親切、絕對值得推介👍🏻👍🏻👍🏻Bagel早餐++鐘意食Bagel所以點哩款、包芝士全煙肉仲包煎蛋、再加錢薯餅$18同早餐腸$18。Brunch啱啱好夠晒豐富😋😋 加多$10飲杯涼浸浸嘅Ice Latte特別醒神💪🏻
Bagel早餐++

(自選)貝果早餐
2021-02-06
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Breakfast)
(自選)貝果早餐
2021-01-31 191 views
行山前想搵間cafe 舒舒服服坐低食個早餐,呢間cafe 座位非常疏落,枱與枱之間有好多空間餐廳係用QR code點餐,點左一份Bagel breakfast set & toast breakfast set😀Bagel 餐已包含蛋、煙肉和芝士,可以再另選配料。toast set 包煙肉、炒蛋和蘑菇。太肚餓所以唔記得影相就食左😅煙肉夠脆,多士亦好鬆脆👍🏻飲品點左latte & chocolate, $163埋單兩份英式早餐還算可以!

太肚餓所以唔記得影相就食左😅
煙肉夠脆,多士亦好鬆脆👍🏻
Bagel  breakfast  set
吐司breakfast  set