Restaurant: Blue Supreme
Info:

之前平日去食過.菜式風格以美式,墨西哥fusion風.而且有好多手工啤.九成客人都係外國人👱🏻‍♂️�氣氛好Chill.注意返平日係無Bruch Menu.於是假日專登早少少去排隊.打算坐窗口位只係一開店時.職員安排位時就比人👱🏻‍♀️打尖坐直入坐左我期待既窗口位😀同店員反映過都無處理.就令人失望~最後坐既位置就😀但整體味道唔錯➿ ʜᴏᴍᴇᴍᴀᴅᴇ ᴄᴏᴏᴋɪᴇ餐廳既Homemade cookies 🍪會配有一杯薄荷牛奶.曲奇都係美式鬆軟口感.整個組合完全係我鐘意,好有紀憶點ge一個甜品.不過Brunch Set 2位但得一塊曲奇真係唔夠🥹😆➿ ᴡᴀɢʏᴜ sᴋɪʀᴛ sᴛᴇᴀᴋ ᴀɴᴅ ᴇɢɢs前菜既Dip 同炸薯粒係好開位.粒粒都炸到好脆再配芝士醬係食唔停口.主菜既煎和牛配阿根廷青醬同蛋.只係我地叫左7成熟係會少乾➿ ᴋɪᴍᴄʜɪ sʜᴀᴋsʜᴜᴋᴀ加左Kimchi ge 北非蛋Shakshuka 不過kimchi存在感唔強🤔質感比較稀.不過還是一個可以一試既菜式~.ʙʀᴜɴᴄʜ sᴇᴛ ʜᴋᴅ 𝟸𝟻𝟾➿ ᴛᴀᴛᴇʀ ᴛᴏᴛs➿ ᴄᴀᴜʟɪғʟᴏᴡᴇʀ ʜᴜᴍᴍᴜs➿ ᴋɪᴍᴄʜɪ s

➿ ʜᴏᴍᴇᴍᴀᴅᴇ ᴄᴏᴏᴋɪᴇ
🤵🏼  環境服務: 6/10
🤔  推薦指數: 7/10
2023-12-13
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
  • mint milk and chocolate
2024-01-18 709 views
今次講嘅係一個巨型黑板嗮full房嘅手工啤酒店,來到呢度,要嘆就嘆足,滿滿嘅工業感氣息湧上心頭!入面嘅裝潢簡直夠哂格調,黑色配木系,真係潮到出水!一坐落去,我就感覺到隨時可以大口暢飲嘅衝動。🔥店員細心嘅服務實在正!試飲咗幾款啤酒之後,我終於揀到自己杯茶嘅一款,甜得嚟不膩,落口又順,係其他地方真係試唔到!而家講吓佢哋嘅薯條,提到這個我就冇得頂啊!🤤 美式薯條,粗粗橋,外皮煎得金黃酥脆,搭配獨家嘅FRY SAUCE,辣裡嘹喋又帶點清新,喺呢啲匠心啤酒嘅襯托下,實在話咁易!不過你問我最掂嘅係乜?當然係啤酒啦!手工釀造,活性酵母入樽,等你每一啖都能感受到啤酒嘅層次變化。講得我都口乾舌燥,下次一定要再嚟,記得空肚過黎,飲佢個爽!册那,你下次嚟呢度,點都要叫多份薯條,真係正到跳起!至於改善嘅地方?如果桌子可以多啲私隱,咁就真係無得輸喇!不過嘿,啲啤酒同薯條已經足以令人忘形,這家店絕對值得來轉轉。🍺💯

2023-12-16 669 views
香港終於都有冬天嘅感覺,坐喺小店窗邊,感覺寫意,氣氛很好。原先以為係美國菜,但係食落感覺更加似墨西哥加美國加日式fusion。原來小店主打手工啤酒,啤酒有啲似葡萄酒,喜歡。我試咗DINNER MENU,食物美味加上有特色,值得推介。CHEESE TEMPURAMUSHROOM SKEWERGREEN SHAKSHUKAWAGYU SKIRT TACO PLATTERHOMEMADE UNDERBAKED COOKIESIt's Alive V2 750ml

CHEESE TEMPURA

MUSHROOM SKEWER

GREEN SHAKSHUKA

WAGYU SKIRT TACO PLATTER

HOMEMADE UNDERBAKED COOKIES

It's Alive V2 750ml

2023-12-16
$500 (Dinner)
2023-10-29 835 views
東街很Chill的一家店 各種啤酒 cocktail和mocktail都很特別cookie配milk 和鴨肉鬆餅是最愛最喜歡坐窗口位 天氣涼下來又可以一整個下午在這發呆。
cookie配milk 和鴨肉鬆餅是最愛

最喜歡坐窗口位 天氣涼下來又可以一整個下午在這發呆。
2023-10-29
$250 (Lunch)
  • Duck Confit Burger
2023-10-03 825 views
本來好期望的一家brunch,第一次去的時候平日沒有brunch那些,週末專門去試下!一人258週末lunch set,華夫餅雞腿,普普通通,北非蛋,賣相很不錯,但是幾乎沒有甜味,太酸了。而且質地非常稀,完全不方便沾麵包!
古董街上人气超高的精酿店,不怎么喝啤酒的我是被餐食吸引过来的,浅看了一下菜单觉得有点东西,丰富程度和创意完全不输网红Brunch。·工业风装潢很cool,氛围也很chill,门前几盆一人多高的绿植看上去就很舒服。周末人多到可以压马路,不过工作日就很清静。·午市套餐人均200左右,份量一般,有可能我没点对,味道也没达到预期。服务是很好,但是那种为了挣小费殷勤得有点不自然了……·【Snow Pea Salad】薄荷和淡淡的奶酪调味(我没要pancetta碎),两三口的量,吃草的感觉。·【Green Shakshuka】最想吃的Classic北非蛋原来只有周末才有,Veg版本从卖相上就有落差了,味道比较清淡,主要是菠菜和一些香料,蘸上脆韧的sourdough薄片吃。·【Green Tea Kombucha】别人在精酿店喝酒,而我在喝康普茶。还不错,一丢丢新鲜细密的气泡感,refreshing的滋味想必很适合搭配油腻食物。
2023-04-20
Type of Meal
Lunch
2023-05-09 790 views
這間店非常有趣,不單有自釀酸啤酒還有自創菜式。新式豬肉三明治是一道口感非常鮮美、鮮嫩多汁的經典美食,配以特製的醬汁,味道更加豐富。外層的麵包烤得金黃酥脆,內層的豬肉片夾著蔬菜和醬汁,口感層次分明。這道菜品非常適合搭配一杯清爽的啤酒,是一頓美味的晚餐。鴨腿肉漢堡是另一道口感非常獨特的美食。漢堡的肉質鮮嫩多汁,香氣四溢,外層的麵包和芝士非常酥脆,口感層次分明。漢堡中夾著的鴨腿肉更是增添了肉香味,讓人回味無窮。還有一個獨特之處是,中間夾了一個煎蛋。這道菜品非常適合搭配一杯啤酒或紅酒,是一頓美味的晚餐。粟米片蘸鷹嘴豆泥是一道口感非常濃郁、豆香味十足的創意菜品。鷹嘴豆泥本身就是一道非常美味的食品,搭配上粟米片,口感更加豐富。粟米片的香甜和鷹嘴豆泥的豆香混合在一起,非常獨特,讓人吃起來非常享受。這道菜品非常適合搭配一杯啤酒或紅酒,是一頓美味的晚餐。總體來說,這頓飯非常美味,每道菜品都有其獨特之處。
新猪肉汉堡

鸭腿肉汉堡

鹰嘴豆泥蘸粟米片

總體來說,這頓飯非常美味,每道菜品都有其獨特之處。
新猪肉汉堡
鸭腿肉汉堡
2023-04-10 758 views
𝕊𝕙𝕖𝕦𝕟𝕘 𝕎𝕒𝕟 • 𝔹𝕝𝕦𝕖 𝕊𝕦𝕡𝕣𝕖𝕞𝕖 💙📍𝔾/𝔽, 𝟚𝟙 𝕋𝕦𝕟𝕘 𝕊𝕥𝕣𝕖𝕖𝕥, 𝕊𝕙𝕖𝕦𝕟𝕘 𝕎𝕒𝕟::::::::::::::::::::::::::::::Meeting some adorable doggos during Weekend Adoption Day hosted by @lap.org.hk 🐕 at the pet-friendly tap bar @bluesupremehk 🍻 Superb brunch set with quality food and craft beer 🍺, definitely worth a second visit!Highly recommend their KIMCHI SHAKSHUKA 🍅 (organic eggs, feta, green olives, yoghurt, sourdough) and BUTTERMILK CHICKEN WAFFLE 🍗 (smoked bacon, mustard seed maple, campari watermelon). They all taste
𝕊𝕙𝕖𝕦𝕟𝕘 𝕎𝕒𝕟 • 𝔹𝕝𝕦𝕖 𝕊𝕦𝕡𝕣𝕖𝕞𝕖 💙

Highly recommend their KIMCHI SHAKSHUKA 🍅 (organic eggs, feta, green olives, yoghurt, sourdough) and BUTTERMILK CHICKEN WAFFLE 🍗 (smoked bacon, mustard seed maple, campari watermelon). They all taste as good as the pictures tell!

Lovely sourdough drenched in tomato-based sauce with onsen eggs, feta cheese and yoghurt; crispy chicken and waffle 🧇 perfectly pair with sweet maple syrup.

The chocolate chip cookie 🍪 w vanilla & mint infused milk was a heavenly ending! Melting choco 🍫 in gooey cookies and vanilla milk with a hint of mint!
2022-11-04 1070 views
喺香港,主攻精釀啤酒嘅地方唔算好多,Blue Supreme 更加係以酸啤類嘅啤酒掛帥,實屬難得。 今次我地亦係為左比利時酸啤「神廠」Brasserie-Brouwerij Cantillon 新一批上架而嚟,Blue Supreme 亦有特別提供 Cantillon beer flight,可以飲多幾款之餘仲送埋一個有法國 soft cheese Livarot 嘅 cheese plate,Livarot 比較柔和同 nutty 嘅味道配合 Cantillon 嘅複雜性同酸度係非常之襯,我地試左另一隻芝士 Brillat Savarin,如果純比較芝士的話其實比Livarot更精采,但係比較搶風頭嘅味道就好明顯影響到酸啤嘅聞香同味道喇~ 一邊飲酒, 一邊再叫其他野食喇~ 先叫左個 Fish Taco ,之前介紹另一間餐廳嘅時候都提過,Taco 就好似雞蛋仔或者咖哩魚蛋咁,要將呢啲咁出色嘅 街頭美食 變成 餐廳菜式 係有一定嘅風險,呢個 Fish Taco 亦有呢個情況,問我好唔好食呢? 好食嘅! 但係細左啲 亦無咩特別因為係喺 Blue Supreme 呢度咁有水準嘅地方食而加
Brasserie-Brouwerij Cantillon

Livarot Cheese Plate

Brillat Savarin  Cheese  Plate

提過,Taco 就好似雞蛋仔或者咖哩魚蛋咁,要將呢啲咁出色嘅 街頭美食 變成 餐廳菜式 係有一定嘅風險,呢個 Fish Taco 亦有呢個情況,問我好唔好食呢? 好食嘅! 但係細左啲 亦無咩特別因為係喺 Blue Supreme 呢度咁有水準嘅地方食而加乘左,變相就有少少失色喇。
Fish  Taco

食完頭盤;食完小食,咁就梗係到主菜啦,先介紹下佢個油封鴨漢堡(Duck Confit Burger),上台嘅賣相已經好吸引,一上枱隔離左右都立即問係咩嚟,厚厚嘅鴨肉上面有大大隻煎鴨蛋,加埋軟身又滿滿油香嘅包,咬落去加埋爆蛋黃,爽! 佢伴碟有啲石榴籽沙律,酸酸地又可以中和返啲油膩感。
Duck Confit Burger

最後就係喺呢度食極都唔厭嘅 牛羊鬆餅(Beef & Lamb Muffin),唔好睇佢好似唔係好巨,爆晒汁嘅牛加羊漢堡,加埋芝士同洋蔥,絕對係可以滿足到你嘅一個包,佢有條醃青瓜可以畀你加埋落去,如果唔鍾意,飲多啖酸啤解下膩都係一個好方法~
Beef & Lamb Muffin

順帶一提,呢度星期六日都係好多酒友放狗嘅地方,如果想帶埋你主人 chill 返杯呢度都係好選擇
Type of Meal
Dinner
Brasserie-Brouwerij Cantillon
Livarot Cheese Plate
Beef & Lamb Muffin
上次嚟食過brunch, 今次就趁住佢有Cantillon core range pouring by-the-glass嘅event食晚飯當晚event可以HKD480任揀4款比利時名廠Cantillon出產嘅Lambic啤酒, 利用天然酵母再倒入橡木桶內自然發酵, 比一般商業啤酒少氣較酸, 同葡萄酒一樣複雜深奧跟Cantillon set會有芝士送, 軟身Livarot帶牛奶香羶同少少果仁味, 麵包加蘋果蓉仲出色過配芝士店員見我哋2個人叫咗2份set, 另個cheese plate換咗更creamy更牛油嘅Brillat Savarin Fish Taco - Taco皮比較軟身少, 喜歡加辣可以問店員要辣醬, 不過本身牛油果同salsa都好夠味Duck Confit Burger - 去骨油封鴨腿加鴨蛋, 邪惡到不得了, 不過要晚市先有, 上台隔離左右都問呢個係咩要一齊叫 Meat & Lamb Muffin - 每次都必定叫, 唔好睇佢細細粒, 個patty好足料
Drogone

Cantillon
Livarot
Brillat Savarin

Fish Taco
1940 views
2022-10-27
$800 (Dinner)
Drogone
Cantillon
Livarot
Brillat Savarin
Meat & Lamb Muffin
以Lambic, Wild Sour同Farmhouse等一系列精釀啤酒為主嘅美式餐廳餐廳, 無論係Tap定Bottle都N款選擇, 如果你都係酸啤L呢到岩哂你, 除咗精釀啤酒, 都仲有葡萄酒、茶啡汽水, 總有一款啱你🤣Weekend嚟食Brunch都幾chill, 而且brunch set $258包咗3個course, 揀咗Tater Tots, Buttermilk Chicken Waffles, Homemade Cookie with Mint Milk, 另外加Meat & Lamb Muffin同2杯craft beerTater Tots - 香脆炸薯寶加熱溶芝士同煙肉碎, 冇拒絕嘅理由Buttermilk Chicken Waffles - 炸得偏乾, 伴碟嘅西瓜粒有用Campari浸過, 幾特別Meat & Lamb Muffin - 炸紫洋蔥用醋醃過, 一邊食一邊Muffin索返牛肉同羊肉嘅肉汁, 好食!!Homemade Cookie with mint & vanilla infused milk - 個人唔係咁喜歡薄荷, 但塊美式曲奇幾好🍺 𝘾𝙪𝙫é𝙚 𝘼

Tater Tots
Buttermilk Chicken Waffles

🍺 𝘾𝙪𝙫é𝙚 𝘼𝙣𝙣𝙖
🍺 𝙇𝙖 𝙑𝙚𝙧𝙢𝙤𝙣𝙩𝙤𝙞𝙨𝙚
2022-10-27
$300 (Tea)
Tater Tots
2022-07-08 1106 views
位於上環摩羅街有間主打手工啤酒嘅餐廳一Blue supreme。呢間餐廳裝修行摩登風格,以墨綠色的牆身配上木製傢俬,環境舒適愜意。雖然小店主打啤酒🍻但食物質素都好高質😍Lunch set 包一款沙律、主食及飲品/啤酒。Lunch Set $208📌Snow Pea Salad 唔太唔中意,事關草青味好勁。就算有芝士同pancetta 都遮唔到陣草青味🥲📌Steak and fries (+$55)呢款係店鋪招牌!牛肉呈粉嫰色,表面煎至微焦色。Skirt steak脂肪唔太多,肉汁豐富且軟腍,配上洋蔥汁後口感更佳!而薯條都即叫即炸,吸埋上面啲肉汁就算唔落茄汁都好好食🫶🏻📌Beef and lamb muffin 羊羶味幾勁不過夾埋牛肉一齊整食又幾夾🙆🏻‍♀️雖然無咩肉汁但加埋洋蔥及芝士的調味已經好夠!📌It’s alive beer(易入口幾推薦)📌Latte (唔建議嗌咖啡☕️啲豆唔得🥲)

Lunch set 包一款沙律、主食及飲品/啤酒。

Lunch Set $208
📌Snow Pea Salad

📌Steak and fries (+$55)

📌Beef and lamb muffin

📌It’s alive beer(易入口幾推薦)
📌Latte (唔建議嗌咖啡☕️啲豆唔得🥲)
2022-03-20 1356 views
嚴峻嘅疫情下,非午市時段可以其門如市嘅餐廳,相信一定有佢嘅吸引力。知道佢係pet friendly,啲食物又睇落唔錯,所以就諗住去試吓。一去到見到全場人個個飲住啤酒高談闊論,枱枱零距離咁,都有少少卻步,但由於帶住毛孩,唔係話咁容易搵到一個開到餐嘅地方,所以唯有等。可笑嘅係,留咗電話留位,足足一個鐘後先打嚟話有位。因為等得太耐,所以去附近行吓,於是事先聲明要幾分鐘後到餐廳,你同意話OK,於是我仆到返去餐廳,你同我講個位已經俾咗人,叫我等多幾分鐘俾另一張枱我。今次我學精,企定定喺你門口等,又等多十分鐘,但竟然喺我面前俾張枱其他啱啱到嘅人!我同你投訴,你就話佢哋等咗好耐?咩服務態度嚟呀?安排唔到你出聲吖?太不知所謂!絕對唔會花錢光顧!唔通等位期間唔同你買杯啤酒企喺出面飲,就可以當人無到?一個字:劣!
話說呢間餐廳係去上環cafe時候路過 覺得喺街角格局幾有feel 重點係見到佢有多tap好吸引🤣🍻所以bookmark左 氣氛認真好唔錯 chill到一個點 都幾多外國人喺呢間餐廳食嘢🤭-🌮Breakfast tacos ($130)taco有滿滿嘅餡料 牛油果醬 煎蛋同埋大量椰菜絲 煙肉碎☺️taco皮我覺得更加似印度薄餅嘅質感 但自己唔算特別喜歡呢種嘅taco皮😗偏硬身少少 不過佢入邊嘅餡料幾好食~但煎蛋有啲太熟 如果蛋汁多啲會更加好😗整體正常發揮但係我覺得性價比唔算高-🥩Wagyu skirt steak and eggs ($258)呢個都應該算係呢度嘅signature 見到好多人叫🤭叫左medium rare 肉質係好粉嫩嘅紅色 佢係屬於比較薄切 但係同樣保留到軟稔質感 而且充滿肉汁好juicy 要點旁邊嘅青醬令到整體更鹹香🌝個牛扒本身脂肪唔算多.但係唔知係咪落得太多油去烹調 整體都偏多油-而我最期待嘅啤酒方面 店員超nice咁俾我哋試咗超級多款 但係可惜整體都唔算搵到一個特別喜愛 普遍嘅味道都係麥味偏淡 同埋酸啤比較多 所以自己唔算特別喜歡😗

🌮Breakfast tacos ($130)

2021-12-26 840 views
Bookmarked for a while n finally got the chance to try it out!-👉🏻No. 2 ressurrect pale ale - HK Deadman x Blue Supreme• pineapple, orange, lemon (4%)👉🏻No. 8 crazy rich lupulins - HK Carbon Brews• mango, papaya, peach (8.2%)👉🏻steak and fries👉🏻chicken burger-其實本身bookmark係見佢啲嘢食幾吸引 點知原來係brunch menu先有🥲平日夜晚多數飲嘢為主🤣主打craft beer🍺可以叫佢比你試咗先 我本時唔中意飲啤酒但覺得呢到啲啤酒真係幾好飲😋No.2一聞就聞到好香嘅果香味 No.8飲落好甜🤣我自己就幾中意因為唔中意飲太苦😹嘢食都唔錯薯條好食😗不過牛肉有啲韌 burger舊雞炸得唔夠脆 中間啲酸菜好好太多厚過舊雞🤨不過餐廳氣氛幾好幾啱同朋友放工飲杯🍻都會回顧不過可能淨係飲嘢食snacks🤣或者試brunch🤔〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️B

• mango, papaya, peach (8.2%)
👉🏻steak and fries

👉🏻chicken burger

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
Blue Supreme (上環)
📍上環東街21號地舖
🔗#7eating上環#7eating西式#7eating漢堡包#7eating飲品