2024-01-04 20 views
與朋友過嚟銅鑼灣,打算食完晏晝逛工展會,搵到間樓上鋪一人一蒸鍋,食蒸海鮮,環境清幽雅致,座位舒服,一邊蒸住海鮮,真正即蒸即食,熱辣辣,好好味,寫意既下午橫行無忌套餐:套餐有沙律,2隻大閘蟹,蝦,蜆,鮑魚,魚片,牛丸,墨魚丸,時蔬拼盆等,加$28蟹膏蟹肉粥大閘蟹約3兩重,多膏蟹味濃郁,用料新鮮蝦非常爽口鮮甜蟹肉粥:所有海鮮既鮮味混哂入粥底,再加埋蟹肉,好好味既粥,鮮甜好味,再來來一杯熱嘅玄米茶,正!

大閘蟹約3兩重,多膏蟹味濃郁,用料新鮮蝦非常爽口鮮甜

天氣涼涼哋最啱食蒸海鮮粥底鍋!銅鑼灣呢間好多個海鮮set,啱晒!叫咗個九品芝麻套餐$258沙律先黎蟹籽青瓜沙律,開胃十足~章魚燒(2粒)因為要新鮮即整,耐心等待,嚟到真係脆卜卜,入邊熱辣辣,會辣嘴的~要小心熱😆海鮮船超吸晴!成盤冰鎮住!店内有大大魚缸養住d海鮮,夠晒新鮮!白蜆仲見到佢喺度郁吓郁吓😳好新鮮!蝦🦐有三大隻,用竹籤串住,都幾甜!鮮魚片有鮮味唔會覺得聲~~大蜆鮮甜味美,如果再有多啲就好啦!鮑魚肉厚大隻,質地爽身!😌肉類有得三簡二,我哋叫咗兩個餐一個係美國肥牛配豚肉片,另一個係美國肥牛配雞肉🍗 美國肥牛好有肉味,但始終比啲海鮮搶左鏡😆豚肉都唔錯!雞肉切得比較厚身,要小心煮嘅時間,朋友煮耐咗有少少嚡,但我嗰塊就係咁check住時間咁就啱啱好!好滑!仲有三寶丸同時蔬拼盤本身睇落唔係好多嘢,但係食落真係好飽!仲有三寶丸!時蔬拼盤啲菜同粟米估唔到都好新鮮幾甜!南瓜芋頭粥呢個強烈推介食到最尾cut晒海鮮嘅鮮味同埋個粥煮到好棉,最正仲有主林晒嘅芋頭粒!魚湯米粉呢個去到最尾見到個米粉份量好多,女仔嘅肚已經覺得好飽,但都有食,因為魚湯都好鮮甜!冰紅茶$18,維他檸檬茶$10唔使驚冇嘢飲,都幾多款

沙律
先黎蟹籽青瓜沙律,開胃十足~

章魚燒(2粒)

鮑魚肉厚大隻,質地爽身!😌

肉類有得三簡二,我哋叫咗兩個餐一個係

仲有三寶丸同時蔬拼盤

南瓜芋頭粥

魚湯米粉

冰紅茶$18,維他檸檬茶$10
唔使驚冇嘢飲,都幾多款揀!

船渦 (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓
2024-01-03 16 views
今日出開工展會行完之後夜晚搵嘢食,搵到呢間船渦,原來係採用一人一蒸鍋概念本身都鍾情海鮮嘅我一於同朋友去試吓餐廳位於維安大廈3樓一出lift見到裝修已經好有特色入到去見到地方都好大,同埋場地有用竹簾分隔對面枱同隔籬枱,私隱度極高頭盤分別有炸蠔,以及蟹籽沙律店內有個大大嘅海鮮缸我地叫左兩個內務總管套餐分別可以揀蟶子王或肉蟹半隻不過朋友當晚蟶子王就已經賣晒變咗象拔蚌仔海鮮料上有沙白,蝦,大蜆,鮑魚,元貝, 蟹及象拔蚌仔肉類有美國肥牛,豚肉片,雞髀肉選擇肥牛開頭覺我就咁蒸好似好奇怪但點知蒸完出黎食落有驚喜三寶丸則有牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸同招牌墨魚丸及蔬菜拼盤等一放低之後店員就教我哋點樣控制個爐set好晒時間就唔洗擔心overcook海鮮食得出新鮮高質貝殼及蜆類吐沙吐得好乾淨蒸完之後食到濃濃海水鮮味最欣賞係D蝦, size都幾大隻點埋自己調配嘅醬料超正最後朋友加咗湯打邊爐而我就加咗個蟹肉蟹膏粥底用返自己岩岩蒸完海鮮既精華湯底去煮粥超級鮮甜最後唔經唔覺都食咗差唔多三碗粥
今日出開工展會行完之後夜晚搵嘢食,
搵到呢間船渦,原來係採用一人一蒸鍋概念
本身都鍾情海鮮嘅我一於同朋友去試吓
餐廳位於維安大廈3樓
一出lift見到裝修已經好有特色

頭盤分別有炸蠔,以及蟹籽沙律

店內有個大大嘅海鮮缸

我地叫左兩個內務總管套餐
分別可以揀蟶子王或肉蟹半隻
不過朋友當晚蟶子王就已經賣晒
變咗象拔蚌仔

海鮮料上有沙白,蝦,大蜆,鮑魚,元貝, 蟹及象拔蚌仔

肉類有美國肥牛,豚肉片,雞髀肉選擇
肥牛開頭覺我就咁蒸好似好奇怪
但點知蒸完出黎食落有驚喜

一放低之後
店員就教我哋點樣控制個爐
set好晒時間就唔洗擔心overcook

海鮮食得出新鮮高質
貝殼及蜆類吐沙吐得好乾淨
蒸完之後食到濃濃海水鮮味

最欣賞係D蝦, size都幾大隻
點埋自己調配嘅醬料超正

最後朋友加咗湯打邊爐
而我就加咗個蟹肉蟹膏粥底

用返自己岩岩蒸完海鮮既精華湯底去煮粥
超級鮮甜

最後唔經唔覺都食咗差唔多三碗粥
2024-01-03 14 views
Lunch time 食下蒸氣粥底火鍋🤩正呀八府巡按 $468呢個套餐好豐富呀!套餐仲包左前菜沙律同炸物(有芝麻雞翼同雞軟骨餃子)、三寶丸同蔬菜拼盤,海鮮好豐盛(龍蝦🦞、鮑魚、元貝同埋蟶子皇款款都新鮮),肉類我哋揀咗安格斯牛肉(牛肉味濃😍) 同豚肉,半隻龍蝦入口啖啖肉爽呀,超豪華套餐咩都有最後不可以錯過粥底🍚 (吸收晒成個嘅蒸氣火鍋蒸完所有海鮮同肉類、配料嘅精華全部精華都流晒落下面煲底㗎),我哋揀咗蟹膏蟹肉粥要+$28,最後店員就會拎個粥底過黎煮,焗一陣之後就食得, 粥底濃郁好鮮甜安格斯牛肉風味拉麵 $60湯底揀咗豬骨湯,好有拉麵店濃郁鹹味既味道,安格斯牛肉嫩滑又濃牛味
Lunch time 食下蒸氣粥底火鍋🤩正呀

八府巡按 $468

安格斯牛肉風味拉麵 $60

2023-12-29 21 views
一人一鍋蒸海鮮!第一次試真係好新奇有趣!叫左兩個餐,有前菜、炸物、海鮮、肉類、丸類、蔬菜,好均衡! 枱上有食物要蒸幾耐既時間表,會爐會幫你計時,蒸好仲會咇咇聲響,非常簡單又好玩,蒸出黎真係岩岩好嫁! $258 ,有白蜆,蝦,鮮魚片,大蜆,扁蟶子,鮑魚,美國肥牛,豚肉片,三寶丸,蔬菜拼盤。好快就上左章魚燒同沙律,可邊蒸邊食住先。$328 會多左元貝同蟶子皇,但就冇左魚片。其他都差唔多,炸物係炸蠔。呢度既海鮮好多都好新鮮! 258餐既話我好推鮮魚片,超爽超滑勁新鮮。鮑魚隻隻都好大! 啖啖肉! 大蜆,元貝同蟶子皇,蒸完D汁超香甜,鮮味十足而且有肉,非常滿足。肉類方面三選二,我地都要左美國肥牛同豚肉片,初頭覺得每樣兩塊未必夠喉,但攤開原來幾大塊嫁,嫩嫩之餘D幾彈牙。 蔬菜籃都好豐富,蒸晒海鮮可以叫叫店員俾粥或米線,兩樣野都吸晒海鮮魚湯同各類食物既精華,個粥特別好味! 咁凍既天氣食就最正,又暖又飽。
一人一鍋蒸海鮮!第一次試真係好新奇有趣!

$258 ,有白蜆,蝦,鮮魚片,大蜆,扁蟶子,鮑

• 蟶子皇
  • 鮑魚
2023-12-28 28 views
天氣凍凍哋,朋友👩🏻‍🎓叫咗我嚟呢度開餐,佢👩🏻‍🎓話呢度四圍都有蒸氣,暖笠笠,佢👩🏻‍🎓鍾意🤣我哋一人叫咗一個 Set,係 $328「內務總管套餐」同埋 $258嘅「九品芝麻套餐」,包咗好多食品🤩,全部share嚟食🤗「內務總管套餐」・前菜:沙律・炸物:吉列炸蠔(2隻)・海鮮:白蜆、蝦、大蜆、扁蟶子、鮑魚、元貝、聖子皇(1隻)・肉類:美國肥牛、豚肉片・丸類:三寶丸(牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸)・時蔬拼盤+甜品「九品芝麻套餐」- 前菜:沙律- 炸物:章魚燒(2粒)- 海鮮:白蜆、蝦、鮮魚片、大蜆、扁蟶子、鮑魚- 肉類:美國肥牛/豚肉片/雞腿肉(3揀2)- 丸類:三寶丸(牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸)- 蔬菜拼盤+甜品沙律:簡簡單單章魚燒(2粒)、吉列炸蠔(2隻)元貝、聖子皇、白蜆、蝦、鮮魚片、大蜆、扁蟶子、鮑魚 等,都新鮮,都好味😋肉類:美國肥牛/豚肉片/雞腿肉丸類:三寶丸(牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸):全部都幾彈牙🤩蔬菜拼盤:有南瓜、生菜、粟米、金菇菜、香菇,全部蔬菜都幾新鮮🤩跟住仲可以煮「南瓜芋頭粥」真係由頭到尾都暖笠笠🤩

「內務總管套餐」
・前菜:沙律
・炸物:吉列炸蠔(2隻)
・海鮮:白蜆、蝦、大蜆、扁蟶子、鮑魚、元貝、聖子皇(1隻)
・肉類:美國肥牛、豚肉片
・丸類:三寶丸(牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸)
・時蔬拼盤+甜品

「九品芝麻套餐」
- 前菜:沙律
- 炸物:章魚燒(2粒)
- 海鮮:白蜆、蝦、鮮魚片、大蜆、扁蟶子、鮑魚
- 肉類:美國肥牛/豚肉片/雞腿肉(3揀2)
- 丸類:三寶丸(牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸)
- 蔬菜拼盤+甜品
沙律:簡簡單單
章魚燒(2粒)、吉列炸蠔(2隻)
肉類:美國肥牛/豚肉片/雞腿肉
跟住仲可以煮「南瓜芋頭粥」
真係由頭到尾都暖笠笠🤩
$323 (Dinner)
2023-12-26 27 views
呢排天氣真係好凍,打邊爐係指定動作😌呢一間係蒸氣海鮮火鍋,套餐咁叫唔洗煩👍全部都有前菜小食、蔬菜拼盤甜品、丸類、肉類同海鮮🤓九品芝麻既小食係章魚燒,好香口,有大大粒章魚係入面😀海鮮方面有白蜆、鮮魚片、大蜆、扁聖子、鮑魚🤓肉類揀咗美國肥牛同埋豚肉片👍內務總管就係吉列炸蠔,熱辣辣,係粒蠔肉細咗少少🥲而喺海鮮方面鮮魚片就變咗元貝、仲有多一隻蟶子王🤭肉方面就揀咗美國肥牛同埋雞腿肉😀海鮮全部都好新鮮,特別鍾意食蟶子王同埋白蜆😃好鮮甜~鮑魚都係非常大隻,肉質好爽口👍佢枱面仲會有埋每日海鮮要蒸幾耐嘅時間😎肉類就冇乜特別啦,但係用蒸嘅方式嚟食又有唔同感覺~而我覺得佢三寶丸入邊最好食嘅係牛丸,其次係墨魚丸😆好彈牙,唔係麵粉既感覺👍最後其實已經好飽,但每個餐都可以揀粥或者麵🤓我就揀咗魚湯米線,朋友就揀咗南瓜芋頭粥,成件事好滿足🤓

2023-12-24 78 views
一人火鍋比較常見 但一人蒸海鮮鍋 就是首見朋友推薦了這家 「船鍋」蒸海鮮🦞店內有大魚缸 保証海鮮生猛餐廳座位安排很特別 🫢每個位都有竹簾 隨時變一人間一人海鮮鍋不尷尬 私隱較高😆提提枱上有計時⌛️及食物蒸時間表設定時間蒸煮就可以了 非常簡單~晚市有4個不同價位的選擇有海鮮、丸類、蔬菜、小食加粉面 或 粥我們均選擇了$258 套餐餐前小食:日式章魚燒 🐙 即叫即整新鮮熱辣前菜: 沙律 ~ 沒有過多的醬汁, 很爽脆的青瓜絲海鮮方面:大蜆 白蜆 蝦 鮑魚 同蟶子 款款新鮮大隻肉類:肉類方面三選二揀美國肥牛同豚肉片蔬菜拼盤:有粟米、金菇、生菜、娃娃菜、南瓜蒸完海鮮可以叫侍應加湯 落粥或麵選擇了粥底 南瓜粥及 加錢 蟹肉粥配上海鮮鮮味 各有千秋 都很好吃❤️
一人火鍋比較常見
一人海鮮鍋不尷尬 私隱較高😆
提提枱上有計時⌛️及食物蒸時間表
設定時間蒸煮就可以了 非常簡單

晚市有4個不同價位的選擇
有海鮮、丸類、蔬菜、小食加粉面 或 粥
我們均選擇了$258 套餐

餐前小食:
日式章魚燒 🐙 即叫即整新鮮熱辣
前菜:
沙律 ~ 沒有過多的醬汁, 很爽脆的青瓜絲

海鮮方面:
大蜆 白蜆 蝦 鮑魚 同蟶子 款款新鮮大隻

肉類:
肉類方面三選二
揀美國肥牛同豚肉片

蔬菜拼盤:
有粟米、金菇、生菜、娃娃菜、南瓜

蒸完海鮮可以叫侍應加湯 落粥或麵
選擇了粥底 南瓜粥及 加錢 蟹肉粥
配上海鮮鮮味 各有千秋 都很好吃❤️
2023-12-21 27 views
食法好簡單,枱上面有個表,清楚講明每種食物要蒸嘅時間,跟實佢得㗎喇!今次試咗兩個唔同嘅餐,其實前菜肉類配菜同甜品都大致上差唔多,分別係海鮮嗰度內務總管($328)🔸前菜:沙律🔸炸物:吉列炸蠔(2隻)🔸海鮮:白蜆、蝦、大蜆、鮑魚、元貝、扁蟶子、蟹(半隻)/蟶子皇(一隻)🔸肉類:美國肥牛/豚肉片/雞腿肉(三選二)🔸三寶丸(牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、
招牌墨魚丸)🔸蔬菜拼盤🔸甜品(Mini雪米糍)🔸粥底/麵底九品芝麻($258)🔸前菜:沙律🔸 炸物:章魚燒(2粒)🔸海鮮:白蜆、蝦、鲍魚、鲜魚片、大蜆、扁蟶子🔸肉類:美國肥牛/豚肉片雞腿肉(三選二)🔸三寶丸(牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、
招牌墨魚丸)🔸蔬菜拼盤 🔸甜品 (Mini雪米糍)🔸粥底/麵底▫️ 炸物👉🏻炸物全部熱辣辣,唔會似放題擺咗好耐嗰啲咁😂章魚燒好高質,外皮超脆,粒章魚都唔細㗎😄炸蠔都好酥脆,咬落好Juicy🙈⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 海鮮🦐👉🏻海鮮好新鮮,全部都鮮味十足!白蜆海水味超重,隻隻都脹卜卜超級肥美鮮甜😍鮑魚同蝦都非常彈牙,而蟶子皇肉質爽脆好有咬口😋⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 三寶丸👉🏻牛骨濃汁牛丸超出色!咬落去爆汁同重牛味下🤭薑汁皮蛋貢丸薑味

內務總管($328)
🔸前菜:沙律
🔸炸物:吉列炸蠔(2隻)
🔸肉類:美國肥牛/豚肉片/雞腿肉(三選二)
🔸三寶丸(牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、
招牌墨魚丸)
🔸蔬菜拼盤
🔸甜品(Mini雪米糍)
🔸粥底/麵底

九品芝麻($258)
🔸前菜:沙律
🔸 炸物:章魚燒(2粒)
🔸海鮮:白蜆、蝦、鲍魚、鲜魚片、大蜆、扁蟶子
🔸肉類:美國肥牛/豚肉片雞腿肉(三選二)
🔸三寶丸(牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、
招牌墨魚丸)
🔸蔬菜拼盤
🔸甜品 (Mini雪米糍)
🔸粥底/麵底

▫️ 炸物

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 海鮮🦐

▫️ 三寶丸
👉🏻牛骨濃汁牛丸超出色!咬落去爆汁同重牛味下🤭薑汁皮蛋貢丸薑味濃郁,皮蛋蓉份量都幾多!墨丸彈牙正常發揮!

▫️ 肉類🥩
👉🏻平時都係打邊爐將肉類擺落湯底,蒸肉就真係好少,但今次之後愛上咗!因為真心食緊肉既鮮味!肥牛牛味好重、豚肉脂肪比例好平均,而雞肉就好嫩滑

▫️ 粥底/麵底
👉🏻當食到咁上下,就可以叫店員幫手煮粥,店員會將蒸氣火鍋個底板拎走,下面就係頭先海鮮嘅精華液,再用嗰啲湯嚟煮粥,未食郁覺得幾正🙆🏻‍♀️粥底有南瓜同芋頭粒,食落好濃南瓜同鮮味☺️

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

——————
評分:7/10
平圴消費:~$330

好友聚會,有朋友提議食海鮮但去到西貢.流浮山.三聖村呢啲地方實在太遠搵到銅鑼灣呢間主打海鮮嘅粥底火鍋真正滿足到我地店內環境好有特式以竹簾來分隔,私隱度做得不錯午市時段都好豐富我地揀咗「橫行無忌套餐」除咗有唔同嘅海鮮跟兩隻大閘蟹可以選擇蟹公 / 蟹乸蒸熟之後爆哂蟹膏.好鮮味海鮮都有每件都清洗得乾淨好新鮮蜆肉隻隻飽滿套餐除咗海鮮仲跟埋小食同肉類份量充足.加埋最後嘅粥底一次過食哂以上嘅野真心豐富又飽滿一定有下次
好友聚會,有朋友提議食海鮮
但去到西貢.流浮山.三聖村呢啲地方實在太遠

搵到銅鑼灣呢間主打海鮮嘅粥底火鍋
真正滿足到我地

店內環境好有特式
以竹簾來分隔,私隱度做得不錯

午市時段都好豐富

我地揀咗「橫行無忌套餐」

除咗有唔同嘅海鮮

真心豐富又飽滿
一定有下次
2023-12-13
2023-12-18 48 views
打邊爐海鮮都食過好多今次就試吓食蒸海鮮,再加埋粥底,好新鮮好清甜呢一個餐首先有前菜:沙律,青瓜蟹籽沙律好冰凍好開胃跟住有炸物餃子,芝麻雞翼(各1隻),熱辣辣好好味然後就到一系列嘅海鮮,牆上貼有說明,寫明每一款海鮮蒸熟嘅時間,咁就可以食到最彈呀,最新鮮嘅海鮮啊!白蜆,蝦,北寄貝,鮑魚,元貝,扁蟶子,鮮魚片,龍蝦,淨係聽個名已經流晒口~一個人可以一次過食晒咁多款唔同嘅海鮮真係幾過癮然後仲有蟶子皇食完海鮮就到肉類,肉類:安格斯牛肉&雞腿然後仲有三寶丸牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸,我覺得薑汁皮蛋最好味,味道特然後最後有蔬菜拼盤,海鮮同埋蔬菜菜嘅清甜攞晒個粥度,令到粥底每一啖都好好味,雖然咁多肉咁多海,清一清喉嚨有滿足好舒服跟住我嗌咗支嘢飲,同埋仲有甜品添
打邊爐海鮮都食過好多
今次就試吓食蒸海鮮,再加埋粥底,好新鮮好清甜

呢一個餐首先有前菜:沙律,青瓜蟹籽沙律好冰凍好開胃
跟住有炸物餃子,芝麻雞翼(各1隻),熱辣辣好好味

然後仲有蟶子皇

食完海鮮就到肉類,肉類:安格斯牛肉&雞腿

跟住我嗌咗支嘢飲,同埋仲有甜品
2023-12-16 54 views
第一次食一人一鍋蒸氣海鮮 絕對有驚喜一人一鍋自在感十足,鐘意蒸邊樣也是自己話事店內仲有捲簾分隔 私隱度高餐廳食物水準高,海鮮夠新鮮,價錢亦吾貴,下次會再幫襯九品芝麻 $258前菜 沙律炸物 章魚燒海鮮 白蜆、蝦、鮮魚片、大蜆、扁聖子、鮑魚肉類 美國肥牛、腩肉片、雞腿肉(三選二)丸類三寶丸(牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸)蔬菜拼盤、甜品另外仲有粥底、湯底、麵底最細心是枱面貼有蒸食物的時間表及計時器,操作簡單易明餐前明太子沙律和章魚燒已經覺得好味道,之後開始蒸海鮮,各款海鮮都好新鮮,還有特式三寶丸 都爽口彈牙肥牛肉嫩夠腍拼盤也有幾款蔬菜、菇類等等蒸完海鮮可以叫職員加上湯底,今次我揀咗麻辣味,加上米粉 辣辣地好惹味,今餐真是大滿足
第一次食一人一鍋蒸氣海鮮 絕對有驚喜
一人一鍋自在感十足,鐘意蒸邊樣也是自己話事
店內仲有捲簾分隔 私隱度高
餐廳食物水準高,海鮮夠新鮮,價錢亦吾貴,下次會再幫襯

九品芝麻 $258

前菜 沙律
炸物 章魚燒
海鮮 白蜆、蝦、鮮魚片、大蜆、扁聖子、鮑魚
肉類 美國肥牛、腩肉片、雞腿肉(三選二)
丸類三寶丸(牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸)
蔬菜拼盤、甜品
另外仲有粥底、湯底、麵底

最細心是枱面貼有蒸食物的時間表及計時器,操作簡單易明
肥牛肉嫩夠腍
拼盤也有幾款蔬菜、菇類等等

2023-12-12
$300 (Dinner)
1K
# #銅鑼灣 @boatboatsteam與表妹來到吃海鮮鍋, 樓上店, 坐位很多,以紅、黑、竹簾做設計, 簡約而滿有日式風情! 一人一鍋, 中間有竹簾做間隔, 人多人少隨時可調, 很方便呢! 有海鮮缸確保我們能吃到的海鮮也是新鮮的!來個九品芝麻套餐, $258/位! 前菜: 沙律 ~ 沒有過多的醬汁, 很爽脆的青瓜絲炸物: 章魚燒/2粒~ 很脆的外皮, 章魚有很大的一粒, 內裡軟滑!海鮮拼盤: 白蜆、蝦、鮮魚片、大蜆、扁蟶子、鮑魚 ~ 全是新鮮的, 蝦爽口彈牙, 蜆鮮甜肥美沒有砂, 全都很不錯啊! 肉類: 美國肥牛 / 豚肉片 / 雞腿肉 (3選2) ~ 牛肉比我想像中的好很多, 沒有很肥, 肉味頗濃! 雞腿肉也很不錯, 煮了很久也沒有乾硬的口感, 很軟滑! 豚肉沒有豬腥味! 丸類: 三寶丸 (牛骨濃汁牛丸、姜汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸) ~ 很濃的皮蛋味啊! 牛丸還真讚, 爽口彈牙! 蔬菜拼盤 + 甜品! ….但.我好像沒有甜品啊! 😂最後來個魚湯底配米粉 / 南瓜粥, 飽飽的!
# #銅鑼灣 @boatboatsteam
來個九品芝麻套餐, $258/位!
前菜: 沙律 ~ 沒有過多的醬汁, 很爽脆的青瓜絲
蔬菜拼盤 + 甜品! ….但.我好像沒有甜品啊! 😂
最後來個魚湯底配米粉 / 南瓜粥, 飽飽的!
Type of Meal
Dinner
介紹返💁🏻‍♀️。。🇭🇰 一人一鍋蒸氣鍋 在銅鑼灣 🇭🇰。船渦 Boat Boat Steam。維安商業大廈3樓。九品芝麻前菜:沙律。炸物:章魚燒兩粒。海鮮:白蜆,蝦,鮮魚片,大蜆,北寄貝,鮑魚。肉類:美國肥牛/ 豚肉片 / 雞腿肉 - 3選2丸類:牛骨濃汁牛丸,薑汁皮蛋貢丸,招牌墨魚丸。HKD258 + 10%內務總管前菜:沙律。炸物:吉列炸蠔兩隻。海鮮:白蜆,蝦,大蜆,北寄貝,鮑魚,元貝, 蟹半隻 / 蟶子皇一隻 - 2選1肉類:美國肥牛 / 豚肉片 / 雞腿肉 - 3選2丸類:牛骨濃汁牛丸,薑汁皮蛋貢丸,招牌墨魚丸。HKD328 + 10%*選兩份牛 加 HKD6 +10%隨餐附有湯底 : 原味魚湯 / 麻辣魚湯 +HKD3 / 蕃茄魚湯 +HKD5 / 翅骨濃雞湯 +HKD10粥底 / 麵底 : 南瓜芋頭粥底 / 米粉 / 米線 / 烏冬 / 拉麵 / 出前一丁蔬菜拼盤甜品罐裝汽水。HKD16 + 10%🤫 原來而家蒸氣鍋已經進化到可以係一人一鍋咁嘅玩法㗎啦😮真係唔係飯腳仔帶我去開大餐我都唔知有啲咁嘅事..上到去船渦見到佢哋豎起咗隻幾靚嘅艇仔做生招牌..又幾有設計感㗎啵~入到去再
介紹返💁🏻‍♀️

🇭🇰 一人一鍋蒸氣鍋 在銅鑼灣 🇭🇰
。船渦 Boat Boat Steam
。維安商業大廈3樓

九品芝麻
前菜:沙律。
炸物:章魚燒兩粒。
海鮮:白蜆,蝦,鮮魚片,大蜆,北寄貝,鮑魚。
肉類:美國肥牛/ 豚肉片 / 雞腿肉 - 3選2
丸類:牛骨濃汁牛丸,薑汁皮蛋貢丸,招牌墨魚丸
。HKD258 + 10%

內務總管
前菜:沙律。
炸物:吉列炸蠔兩隻。
海鮮:白蜆,蝦,大蜆,北寄貝,鮑魚,元貝,
蟹半隻 / 蟶子皇一隻 - 2選1

蔬菜拼盤
甜品

罐裝汽水
。HKD16 + 10%

🤫 原來而家蒸氣鍋已經進化到可以係一人一鍋咁嘅玩法㗎啦😮真係唔係飯腳仔帶我去開大餐我都唔知有啲咁嘅事..上到去船渦見到佢哋豎起咗隻幾靚嘅艇仔做生招牌..又幾有設計感㗎啵~入到去再發現佢哋座位安排係一個非常聰明嘅設計..全間餐廳有三張超級大嘅長枱..然後每個位嘅前邊左右邊都有可以收放自如嘅竹簾..呢個設計無論係自私食..三五成群又或者好似我哋兩個咁拍拖仔嚟都可以有私人嘅空間之餘又善用空間..變化相當靈活..暫時都係第一次見呢種Setting🤓真係寫個服字俾佢~
🤫 咁呢度話明係一人一鍋..顧名思義就係一人一個Set咁樣啦..唔係話真係特別愛好海鮮嘅飯腳先生就揀咗呢度最抵玩嘅嗰一個九品芝麻套餐..而我呢就揀咗貴一級嘅內務總管..呢度啲餐個名好搞笑啊呵🤪
🤫 喺度輕輕講解吓兩個Set嘅分別先~平啲嗰個餐有鮮魚片..而我嗰個就將魚片升級咗做大嘅元貝..外加多半隻蟹或者一隻蟶子皇..然後肉類方面..兩個餐都可以喺雞牛豬裏邊三選二..如果想Double牛嘅話Additional加六蚊雞就可以嘞..飯腳仔嗰個餐就有四片肉..我嗰個貴啲就有六片肉..仲有~小食方面分別係吉列蠔同章魚燒..大致就係呢啲分別啦~
🤫 靜雞雞話你知呀..我一路都認為蒸氣鍋係好食過打邊爐㗎🤭因為我總係覺得啲海鮮啊肉啊攞嚟蒸比起浸落啲湯入邊淥熟佢更加能夠保持到嘢食本身嘅鮮味..唔知有冇人認同我呢個諗法呢?而且始終呢度唔係放題任食..所以海鮮嘅質素真係高好多..尤其是當我見到佢哋有好多個魚缸裝住嗰啲活海鮮嘅時候就完全印證到我嘅諗法..拎到埋嚟嗰啲沙白蜆仲郁緊㗎☺️
🤫 蜆嚟講大大細細都有十零隻..只要跟足枱面嗰個蒸幾多分鐘嘅指示去煮嘅話真係堅好味唔係講笑..鮮甜唔再講..我哋嗰啲蜆係百分之一百冇沙..非常正~
🤫 第二樣我覺得最美味嘅就係我嗰隻蟶子皇嘞..蟶子皇就唔係話真係大到阿媽唔認得嗰種..不過都算係冇辜負佢嘅盛名啦..而且蒸完出嚟一啲都唔韌仲要好甜..如果唔係仲有好多嘢未食..我真係會考慮散叫多一隻嚟翻兜🤭
🤫 第三樣推介嘅海鮮就係北寄貝~真係諗唔到其他形容詞..因為佢真係好鮮甜..彈牙爽口..就連平時唔會揀北寄貝嚟食嘅飯腳仔都話Yummy
🤫 另外佢哋嗰啲鮮魚片都好正..蒸完出嚟啖啖肉好肥美..仲有些少油脂咁樣..唯一就係有骨要食得小心啲
🤫 本來啲海鮮咁新鮮好味而且呢度打正旗號係主打海鮮咁..都有些少擔心呢度嘅肉類唔及得上出邊打邊爐嗰啲肉..點知又唔會喎~就算我哋食平平哋嘅美國肥牛都好靚好有牛味..而且肥瘦都幾適中..貴啲嗰個餐嘅牛仲大塊啲添㗎(我哋覺得🤪)
🤫 另外每人都有嘅嗰三粒丸都好高質素㗎..佢哋嘅招牌墨魚丸係不規則形狀..比起出邊街食到嘅墨魚丸嘅墨魚味濃好多..仲好彈牙添~本來我諗住分嗰三粒丸俾飯腳仔食驚佢唔夠飽..點知三粒都各有特色..最後我係唔捨得俾佢嘅😬嗰粒牛骨濃汁牛丸呢..係同我上次去銅鑼灣嗰間新巴黎食過嘅嗰隻超好味牛丸係同一個Level 㗎😮我平時唔係特別鍾意食牛丸㗎咋..不過呢一隻牛丸真係好濃牛味㗎..而第三種丸就係之前都未食過嘅薑汁皮蛋貢丸..呢粒貢丸一咬開入邊係有薑蓉㗎..啲薑嘅味超級濃有啲遮蓋咗皮蛋嘅味道..所以三粒丸嚟講..呢粒就相對失色啲
🤫 已經講咗咁多嘢食俾大家知..但係其實仲有好多嘢食㗎..食到最後真係飽到上心口..前菜嘅蟹籽沙律同埋各自各嘅小食啦~蔬菜拼盤入邊有粟米南瓜翠玉瓜冬菇金菇娃娃菜同埋水耕菜啦..仲要驚死你唔夠飽有粥底或者麵底..同埋甜品嘅糯米糍
🤫 我之前唔係未食過蒸氣鍋㗎..首先而家呢個三百蚊左右嘅價錢喺市面嘅蒸氣鍋好似埋唔到單..就算我當你埋到單..食到高質嘢就好大機會唔夠飽..食得飽你..大部份質素都唔多掂..難得呢度海鮮肉類嘅質素真係相當可以..至緊要係滿載而歸(個肚腩🫠)..我真心推介食蒸氣鍋揀呢間🤝🏻你唔會後悔
。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️ (5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)
。。
2023-12-14
$340 (Dinner)
  • 蟶子皇
  • 三寶丸
2023-12-14 46 views
一人燒肉、一人火鍋都越來越普遍,這次去了一間全港首創的一人蒸氣鍋,最平$258就可以享受得到海鮮+粥底蒸氣鍋。這裡可選擇套餐或單點,套餐有4款九品芝麻套餐$258內務總管套餐$328八府巡按套餐$488九五至尊套餐$698我們選擇了九品芝麻套餐$258✨前菜 - 蟹子沙律✨炸物 - 章魚小丸子 (2粒)✨海鮮 - 白蜆、蝦、鮮魚片、大蜆、扁蟶子、鮑魚。✨肉類 - 美國肥牛/豚肉/雞腿肉(3選2)✨丸類 - 三寶丸(牛骨濃汁牛丸、姜汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸)✨蔬菜拼盤+甜品另可選擇粥底/粉面總結:蒸氣鍋可以吃到原汁原味,海鮮夠新鮮,其他肉類、丸類、前菜的章魚燒也很好吃。套餐最便宜$258 就可以吃到海鮮粥底蒸氣鍋,性價比好高,一個人原來都可以吃得盡興。

這裡可選擇套餐或單點,套餐有4款
九品芝麻套餐$258
內務總管套餐$328
八府巡按套餐$488
九五至尊套餐$698

我們選擇了九品芝麻套餐$258
✨前菜 - 蟹子沙律
✨肉類 - 美國肥牛/豚肉/雞腿肉(3選2)
✨蔬菜拼盤+甜品
另可選擇粥底/粉面