2024-02-23 29 views
呢間餐廳都多人,訂位會比較安全,如果一早訂位時選擇咗套餐會有折扣,冇限時,唔會食得好趕,環境稍嫌擠迫,但仍可接受,有普通枱同高枱。食物嚟講可以散嗌或者套餐,我就揀咗九五之尊套餐,食物非常豐富,一開先有魚生,包括帶子同海膽,main dish 就有蟶子、龍蝦、瀨尿蝦、蟹、鮑魚、花、蜆,仲有肥牛同蔬菜,d海鮮幾新鮮同多種類,如果你係一個鍾意海鮮嘅人,就應該會好鍾意食呢間餐廳,美中不足嘅係有一兩個店員態度稍為欠佳,不過整體嚟講就瑕不掩瑜,我個人會推薦。

2024-02-22
2024-02-22 45 views
銅鑼灣呢間🛶船渦係附近出名嘅海鮮🦞蒸鍋專門店,主打一人一蒸鍋🍲,每人都可以各自選擇自己鍾意嘅😍套餐,十分之有彈性。入面有🤩個人位亦有大枱位,無論係😆一個人來、一pair👫咁來,或者一家大細👨‍👩‍👧‍👦來都咁適合。我哋揀咗✌️兩個套餐都有跟沙律🥗,入面勁多仿蟹柳絲。唔同嘅套餐亦有不同跟🧆小食炸物跟埋,章魚燒外脆內軟,炸餃子🥟同埋芝麻雞翼亦都唔錯。八府巡按套餐主打🦞龍蝦、大元貝、🦀蟹(半隻)或者蟶子皇(一隻),而且肉類有🐂安格斯牛肉/豚肉片/雞腿🐓肉三選二,十分之豐富。九品芝麻套餐就🥰主打鮑魚、北寄貝同埋大蜆,肉類就係🇺🇸美國肥牛/豚肉片/雞腿肉三選二,而且兩個套餐都有跟埋🤤三寶丸(牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸)同埋🥬蔬菜拼盤添。佢哋啲🦐海鮮全部都好新鮮高質👍,因為有部分海鮮係店內養住,🤩即叫即劏份外鮮甜,而且個蒸爐有⏱️計時功能,跟住佢個指引計住時♨️蒸就唔怕過熟。每個餐仲有粥底或者🍜湯麵/米線/米粉等等多個選擇,我覺得加💰$28𨍭嘅蟹膏蟹肉粥十分之鮮味🦀甘香,魚湯米粉我哋加埋啲🥬蔬菜入去煮來食亦都好好味。最後仲有🍨雪糕糯米糍做甜品😍,為呢餐畫上一個完美句號☺️。

最後仲有🍨雪糕糯米糍做甜品😍,為呢餐畫上一個完美句號☺️。
Type of Meal
Dinner
2024-02-17 54 views
我一向喜歡食海鮮,之前多數都係打邊爐食海鮮,所以今次喺朋友强烈推薦下,嚟咗呢一間位於銅鑼灣嘅’船渦’度食蒸海鮮入面主要係日式裝修,每一個座位都有活動百葉簾,私隱度都好高,就算一個人嚟食都完全冇問題有自助醬汁可以自己添加餐廳有多種套餐可以揀,亦見到餐廳入邊嘅海鮮缸,隻隻新鮮生猛今次我地一行二人,分別揀咗九品芝麻套餐$258內務總管套餐$328另叫左支生力黑啤$28另收加一服務費-九品芝麻套餐前菜 蟹籽沙律炸物 章魚燒兩粒海鮮 白蜆、蝦、鮮魚片、大蜆、鮑魚、北寄貝三寶丸 牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸 肉類 美國肥牛&雞腿肉蔬菜 生菜、娃娃菜、金菇、冬菇、粟米粥 南瓜芋頭粥內務總管套餐 前菜 蟹籽沙律炸物 吉列炸蠔兩隻海鮮 白蜆、蝦、大蜆、鮑魚、北寄貝、元貝、蟶子王三寶丸 牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸 肉類 美國肥牛&雞腿肉蔬菜 生菜、娃娃菜、金菇、冬菇、粟米粥 南瓜芋頭粥所有海鮮非常新鮮,蜆肉脹卜卜大大隻完全冇沙,好鮮甜,鮑魚唔韌好爽口,最後粥底當然吸收咗所有嘅海鮮精華,極之濃郁鮮美,帶出淡淡嘅海鮮鮮味,令人一碗一碗咁接

有自助醬汁可以自己添加

餐廳有多種套餐可以揀,亦見到餐廳入邊嘅海鮮缸,隻隻新鮮生猛

今次我地一行二人,分別揀咗
九品芝麻套餐$258
內務總管套餐$328
另叫左支生力黑啤$28
另收加一服務費
九品芝麻套餐
前菜 蟹籽沙律
炸物 章魚燒兩粒
海鮮 白蜆、蝦、鮮魚片、大蜆、鮑魚、北寄貝
三寶丸 牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸
肉類 美國肥牛&雞腿肉
蔬菜 生菜、娃娃菜、金菇、冬菇、粟米
粥 南瓜芋頭粥

內務總管套餐
前菜 蟹籽沙律
炸物 吉列炸蠔兩隻
海鮮 白蜆、蝦、大蜆、鮑魚、北寄貝、元貝、蟶子王
三寶丸 牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸
肉類 美國肥牛&雞腿肉
蔬菜 生菜、娃娃菜、金菇、冬菇、粟米
粥 南瓜芋頭粥

所有海鮮非常新鮮,蜆肉脹卜卜大大隻完全冇沙,好鮮甜,鮑魚唔韌好爽口,最後粥底當然吸收咗所有嘅海鮮精華,極之濃郁鮮美,帶出淡淡嘅海鮮鮮味,令人一碗一碗咁接住食,十分好食。食完粥當然要食返個甜品就係雪糕糯米糍啦
2024-02-15 52 views
比較少食蒸海鮮,但船渦卻是我第三次回訪.餐廳格局帶日式風味,簡潔乾淨,亦掛滿竹簾為客人提供充足私隱度,感覺舒服.餐廳以一人套餐為主,豐儉由人,每款食品及海鮮都新鮮生猛.每次質素都保持,完全值得令人一訪再訪🔸水師提督套餐($138)▫️章魚燒▫️白蜆▫️蝦▫️鮮魚片▫️大蜆▫️鮑魚▫️美國肥牛▫️特選蔬菜▫️魚湯米線🔸八府巡按套餐($468)▫️沙律▫️芝麻雞翼▫️雞軟骨餃子▫️白蜆▫️蝦▫️鮮魚片▫️鮑魚▫️蟹▫️元貝▫️北寄貝▫️扁蟶子▫️龍蝦▫️安格斯牛肉▫️三寶丸食物一上枱已經充滿震撼感!滿滿一盤海鮮,魚蝦蟹通通都有.而且仍有生存意識,非常新鮮!由小食到海鮮,甚至丸類絕不欺場.個人特別喜歡蟹,鮮魚片及貝殼類.蟹肉鮮甜充滿濃郁蟹膏.鮮魚片無骨滑溜.而貝殼類隻隻飽滿充滿海水鮮味!龍蝦富彈性,啖啖肉~安格斯牛肉捲得美美,不鞋口.三寶丸有:招牌墨魚丸,薑汁皮蛋貢丸及牛骨濃汁牛丸,彈牙亦多汁,絕不求其!各海鮮新鮮清蒸,原汁原味!自己製作亦唔難,枱面有提示蒸煮時間.最後完成充滿魚鮮味魚湯米線及粥底南瓜芋頭粥,更是圓滿!而且並無限制時間,就算叫簡單水師提督套餐,百多元都實屬性價比高,絕對值得慢慢嘆!

🔸水師提督套餐($138)
▫️章魚燒▫️白蜆▫️蝦▫️鮮魚片
▫️大蜆▫️鮑魚▫️美國肥牛
▫️特選蔬菜▫️魚湯米線

🔸八府巡按套餐($468)
▫️沙律▫️芝麻雞翼▫️雞軟骨餃子
▫️白蜆▫️蝦▫️鮮魚片▫️鮑魚▫️蟹
▫️元貝▫️北寄貝▫️扁蟶子▫️龍蝦
▫️安格斯牛肉▫️三寶丸

2024-02-15 151 views
終於都返工啦,一於同朋友食返個靚lunch先!今次再訪船渦食蒸海鮮加粥底火鍋!lunch價錢唔會好貴,1個鐘都可以食得完,完全唔怕唔夠時間食!水師提督套餐,這個套餐有小食、海鮮、肉類、蔬菜和粥底!小食是章魚燒,章魚燒外層脆脆地,內裡有不少八爪魚肉,加上沙律醬同埋章魚燒汁一齊食特別美味!而這個餐包括的海鮮有蜆、風紋蜆、蝦、鮑魚和魚片,蜆肉粒粒脹卜卜,鮮甜多汁,蝦肉爽口,鮑魚彈牙鮮甜!而肉類可以3揀1,我們就揀了美國肥牛,牛肉味都幾濃!蒸完菜之後就可以食粥啦,這裡的粥是南瓜芋頭粥,食落有南瓜和海鮮的甜味,而且口感綿綿!八府巡按套餐,這個套餐非常豐富,有沙律、小食、海鮮、肉類、丸類、蔬菜和粥底!沙律是蟹籽沙律,沙律清新爽口!而小食有芝麻雞翼雞軟骨餃子,芝麻雞翼外皮脆口,雞肉嫩滑juicy!雞軟骨餃子係炸餃子,餃子外層脆卜卜,內裡爽脆!而海鮮分別有蝦、蜆、鮑魚、魚片、元貝、北寄貝、扁聖子、龍蝦、蟶子皇!元貝非常大粒而且鮮甜,龍蝦有半隻,肉質鮮甜彈牙,仲有膏添!蟶子皇都係好鮮甜,而且爽口!肉類方面有雞肉同埋安格斯牛肉,兩者用蒸既方法食更能食出肉既鮮味!已丸類就有牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸同埋墨魚
八府巡按套餐,這個套餐非常豐富,有沙律、小食、海鮮、肉類、丸類、蔬菜和粥底!沙律是蟹籽沙律,沙律清新爽口!而小食有芝麻雞翼雞軟骨餃子,芝麻雞翼外皮脆口,雞肉嫩滑juicy!雞軟骨餃子係炸餃子,餃子外層脆卜卜,內裡爽脆!而海鮮分別有蝦、蜆、鮑魚、魚片、元貝、北寄貝、扁聖子、龍蝦、蟶子皇!元貝非常大粒而且鮮甜,龍蝦有半隻,肉質鮮甜彈牙,仲有膏添!蟶子皇都係好鮮甜,而且爽口!肉類方面有雞肉同埋安格斯牛肉,兩者用蒸既方法食更能食出肉既鮮味!已丸類就有牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸同埋墨魚丸,三款味道同口感都好正!最後食埋蔬菜同粥,非常滿足呀!
2024-02-07
Type of Meal
Lunch
2024-02-11 44 views
✨中女獨食難肥日誌 ✨船渦 中女食銅鑼灣趁天凍冰冰,最適合來個打邊爐!今次來到銅鑼灣這間蒸氣火鍋,採用一人一鍋的方式,和朋友也可以坐在一邊,前面有捲簾,私隱度高。九品芝麻 $258與朋友一人選了一個套餐在share食這個九品芝麻套餐小食是章魚燒,熱辣辣幾有驚喜!鮑魚兩個套餐都有,好新鮮彈牙!蜆很大隻飽滿,每一隻都脹卜卜及鮮甜,好新鮮呢!蝦有三大隻,隻隻都新鮮爽彈!內務總管 $328呢個貴一級套餐可以揀蟹或蟶子皇,我選了蟶子皇,好好食!肉選了牛肉及雞肉,份量超多不會怕吃不飽!推介牛骨濃汁牛丸超濃味!最後店員幫忙加南瓜芋頭煮粥,吸滿鮮甜海鮮汁,好飽足呀!📮地址: 船渦 (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓☎電話: 28850268
✨中女獨食難肥日誌 ✨
船渦 中女食銅鑼灣

九品芝麻 $258
與朋友一人選了一個套餐在share食
這個九品芝麻套餐小食是章魚燒,熱辣辣幾有驚喜!

鮑魚兩個套餐都有,好新鮮彈牙!

蜆很大隻飽滿,每一隻都脹卜卜及鮮甜,好新鮮呢!

蝦有三大隻,隻隻都新鮮爽彈!

內務總管 $328

呢個貴一級套餐可以揀蟹或蟶子皇,我選了蟶子皇,好好食!

最後店員幫忙加南瓜芋頭煮粥,吸滿鮮甜海鮮汁,好飽足呀!

📮地址: 船渦 (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓
☎電話: 28850268
2024-02-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$350 (Dinner)
  • 內務總管
  • 蟶子皇
2024-02-09 48 views
一人一鍋方便又衛生,呢度每個位都有竹簾間隔,自己一個人食都唔會尷尬,食得輕鬆自在叫咗兩隻時令生蠔都係$28隻😍🦪蘇格蘭生蠔,口感滑膩,海水味濃郁ღ 八府巡按套餐 $468呢個套餐好豐富有沙律🥗芝麻雞翼、雞軟骨餃子-蟶子皇|半隻龍蝦唔食蟶子可以揀半隻蟹🦀蟶子皇好肥美,啖啖肉好鮮甜龍蝦鮮味十足!口感鮮美誘人-白蜆|蝦🦐|鮮魚片白蜆厚肉仲帶有濃濃嘅海水味蝦肉爽彈,鮮魚片爽彈好嫩口-鮑魚|元貝|北寄貝鮑魚口感鮮嫩彈牙,元貝軟糯香甜而北寄貝大粒厚肉,好爽脆-肉類🥩(3選2)揀咗牛肉同雞肉,牛肉肉質嫩滑,雞肉勁大嚿,啖啖肉好juicy-三寶丸同時蔬拼盤每粒丸都好彈牙,蔬菜又新鮮我哋仲揀咗粥底,食到最後店員會幫我哋加上,蒸幾分鐘就食得,每樣都好味,會有下次😋

叫咗兩隻時令生蠔都係$28隻😍
🦪蘇格蘭生蠔,口感滑膩,海水味濃郁

ღ 八府巡按套餐 $468
呢個套餐好豐富
有沙律🥗
芝麻雞翼、雞軟骨餃子

-蟶子皇|半隻龍蝦
唔食蟶子可以揀半隻蟹🦀
蟶子皇好肥美,啖啖肉好鮮甜

龍蝦鮮味十足!口感鮮美誘人

-白蜆|蝦🦐|鮮魚片

白蜆厚肉仲帶有濃濃嘅海水味
蝦肉爽彈,鮮魚片爽彈好嫩口

-鮑魚|元貝|北寄貝
鮑魚口感鮮嫩彈牙,元貝軟糯香甜而北寄貝大粒厚肉,好爽脆

-肉類🥩(3選2)

-三寶丸同時蔬拼盤
每粒丸都好彈牙,蔬菜又新鮮

2024-02-08 41 views
銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈三樓的「船渦」 ,食材每天都是從香港漁市場新鮮運到。有多款套餐選擇,我選擇了"九五至尊套餐」。前菜明太子釀雞翅,雞軟骨餃子炸至金黃,皮脆可香口。海鮮拼盤就讓人眼前一亮,鮮活的大蝦全身舞動著,似乎在與客人交流互動,海鮮都是原汁原味新鮮美味,龍蝦、蟹、聖子皇、北寄貝、元貝,大大只份量十足。我特別喜歡瀨尿蝦;蝦膏美味誘人,入口彈牙,營養絕佳;和牛呈雪花狀口感極佳;配有粟米、南瓜、冬菇、生菜、娃娃菜等蔬菜拼盤,非常之健康,;最後的南瓜芋頭粥可謂香味鮮甜。一次滿意而快樂的用餐體驗,讓我記憶深刻,回味無窮,真心推薦給喜歡食海鮮的朋友們!
2024-02-06 34 views
今晚我們全家來香港銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈三樓的「船渦」餐廳晚餐,這是香港首創的「一人一蒸氣鍋」。新鮮的食材,寬敞空間,倍感舒適。我們選擇了店裡最好的「九五至尊套餐」。海鮮拼盤造型別緻擺盤精緻。鮮活的瀨尿蝦在盤郁嚟郁去,非常新鮮,每一道食材都保留了原汁原味。龍蝦、肉蟹、聖子皇、北寄貝、元貝,個個個頭大且鮮嫩可口;鮮魚片、大蜆、瀨尿蝦、鮑魚、海花螺等更是鮮味誘人,入口彈牙,營養豐富;澳洲M5和牛肉質軟腍多,齒夾留香,蔬菜拼盤:配有粟米、南瓜、冬菇、生菜、娃娃菜,是套餐中必不可少的美味!前菜明太子釀雞翅,雞軟骨餃子炸至金黃,香脆可口;最後的南瓜芋頭粥香味濃郁,口感腍滑清甜,令人回味。
2024-02-06 35 views
應朋友之邀,我來到了香港銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈三樓的「船渦」餐廳。這是香港首創的「一人一蒸氣鍋」概念,每天都從香港漁市場運來新鮮食材。雖然店鋪門面不大,但內部空間卻十分寬敞。整齊有序的餐桌擺放著,店員的熱情周到服務讓人感受到了溫馨和舒適。我們選擇了店裡最好的「九五至尊套餐」。第一道海鮮拼盤讓人眼前一亮,造型別緻且極具設計感。鮮活的大蝦在盤中舞動著,似乎與客人進行互動。這裡的海鮮都新鮮美味,每一道食材都保留了原汁原味。龍蝦、蟹、聖子皇、北寄貝、元貝,個個個頭大且鮮嫩可口;鮮魚片、大蜆、瀨尿蝦、鮑魚、海花螺、生蠓等更是鮮味誘人,入口彈牙,營養豐富;色彩鮮艷的和牛肉質鮮嫩多汁,口感極佳;蔬菜拼盤配有粟米、南瓜、冬菇、生菜、娃娃菜,是套餐中必不可少的美味!前菜明太子釀雞翅,雞軟骨餃子炸至金黃,香脆可口;最後的南瓜芋頭粥香味濃郁,口感滑爽,令人回味無窮。這次用餐體驗令人滿意而快樂,讓我們難以忘懷。我真心推薦給喜歡食海鮮的朋友們!

1K
2024-02-06 42 views
“九品芝麻套餐”($258/位)對於我嚟講其中一種海鮮最好嘅烹調方法就係蒸🥰因為咁先會食到海鮮真正嘅鮮味🤤今次就嚟咗呢間蒸海鮮嘅專門店船渦呢道除咗單點,亦有唔少套餐就算自己一個人嚟食都完全唔尷尬😆眼闊肚窄嘅我地點咗入門嘅九品芝麻套餐套餐包咗沙律,章魚燒,海鮮,肉類,丸,蔬菜,甜品另外仲可以配粥/各款麵底海鮮就包括白蜆,蝦,鮮魚片,大蜆,鮑魚,蚌枱面上有指示唔同海鮮需要蒸嘅時間而個爐都有埋timer,真係十分方便😚呢道嘅海鮮夠哂新鮮,食落夠哂鮮甜唔需要點醬汁調味已經好好食☺️食到最後就可以加魚湯淥埋蔬菜,麵底甜品仲有雪米滋😆食到尾真係好飽好滿足🤰🏻
“九品芝麻套餐”($258/位)

對於我嚟講
其中一種海鮮最好嘅烹調方法就係蒸🥰
因為咁先會食到海鮮真正嘅鮮味🤤
今次就嚟咗呢間蒸海鮮嘅專門店船渦
呢道除咗單點,亦有唔少套餐
就算自己一個人嚟食都完全唔尷尬😆
眼闊肚窄嘅我地點咗入門嘅九品芝麻套餐
套餐包咗沙律,章魚燒,海鮮,肉類,丸,蔬菜,甜品
另外仲可以配粥/各款麵底
海鮮就包括白蜆,蝦,鮮魚片,大蜆,鮑魚,蚌
枱面上有指示唔同海鮮需要蒸嘅時間
而個爐都有埋timer,真係十分方便😚
呢道嘅海鮮夠哂新鮮,食落夠哂鮮甜
唔需要點醬汁調味已經好好食☺️
食到最後就可以加魚湯淥埋蔬菜,麵底
甜品仲有雪米滋😆食到尾真係好飽好滿足🤰🏻
2024-02-04 50 views
主打一人一鍋嘅蒸氣火鍋店「船渦」坐落於銅鑼灣維安商業大廈🍲以簡單竹簾設計分隔客人,獨立衛生之餘,最重要係可以同朋友分別挑選唔同嘅套餐或火鍋配料😃而每張枱上都貼有烹調各款海鮮嘅建議時間,食客無需擔心海鮮會因為煮耐咗而變柴🔥值得一試!🔸蘇格蘭Whiting Bay Oyster($28/隻)生蠔肉質鮮甜肥美,味道自然濃郁帶回甘🦪🔸八府巡按套餐($516)🥗前菜:沙律蟹籽青瓜絲沙律清新爽脆,相當開胃👍🏻🥟炸物:餃子,芝麻雞翼 (各1隻)餃子金黃香脆,內餡雞軟骨嚼勁十足💋雞翼外皮酥脆香口,咬開肉質嫩滑多汁,有驚喜🎉🦐海鮮:白蜆、蝦、北寄貝、鮑魚、元貝、扁蟶子、鮮魚片、龍蝦、海鮮擺盤吸引,而且種類豐富,款款高質味美😻蜆肉鮮甜飽滿,鮑魚厚肉帶甜🐚鮮魚片脆嫩爽口,龍蝦肉質鮮嫩有彈性,入口帶濃郁海洋風味🦞蟹肉鮮美十足,而且充滿甘香蟹膏🦀🥩肉類:牛肉肉質嫩滑,入口肉味香濃🐮豚肉片肥瘦適中,食落鮮美帶甜,蒸後倍感軟嫩🙆🏻‍♀️🍡丸類:三寶丸(牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸)牛丸鮮香爆汁,貢丸味道豐富,墨魚丸口感爽彈,三款都各有特色💫🥬蔬菜拼盤蔬菜拼盤份量十足,有金菇、娃娃菜、粟米、南瓜等👏🏻每款都非

🔸蘇格蘭Whiting Bay Oyster($28/隻)
生蠔肉質鮮甜肥美,味道自然濃郁帶回甘🦪

🔸八府巡按套餐($516)

🥗前菜:沙律
蟹籽青瓜絲沙律清新爽脆,相當開胃👍🏻

🥟炸物:餃子,芝麻雞翼 (各1隻)

🦐海鮮:白蜆、蝦、北寄貝、鮑魚、元貝、扁蟶子、鮮魚片、龍蝦、[2選1 : 蟹 (半隻)✔️ / 蟶子皇 (一隻)]

🥩肉類:[3選2 : 安格斯牛肉✔️ / 豚肉片✔️ / 雞腿肉]

🍡丸類:三寶丸
(牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸)

🥬蔬菜拼盤
蔬菜拼盤份量十足,有金菇、娃娃菜、粟米、南瓜等👏🏻每款都非常新鮮且有天然甜味✅

🥣加配粥底:蟹膏蟹肉粥(+$28)
食完海鮮同蔬菜,店員會幫忙煮粥底👩🏻‍🍳粥底軟糯綿密,加入蟹膏同蟹肉味道更鮮甜😋

🌰甜品
以雪米糍作結,為豐盛嘅一餐畫上完美句號💁🏻‍♀️

2024-02-02 44 views
店內裝修得好靚,一人一鍋中間有竹蓆做屏風,好有私隱度,整體用餐體驗非常好。我哋叫咗一個內務總管套餐,套餐已經包咗好多款海鮮,有鮑魚、蟶子、元貝同埋鮮蝦。另外熟食亦都係餐廳嘅驚喜之作,我哋試咗吉列炸蠔、雞軟骨餃子同埋明太子釀雞翼。等緊蒸海鮮嘅同時都唔使餓着個肚,又係一個抵讚嘅細心位。而且質素好高,吉列炸蠔外脆內軟,炸粉唔會太厚。明太子釀雞翼,性價比好高,大大隻,明太子嘅微微辣味,點綴咗隻雞翼。另外要特別推介佢嘅三色燒賣,完全估唔到蒸氣火鍋原來仲可以蒸燒賣。蝦滑釀燒賣,食落非常之彈牙。

2024-01-30 35 views
最近天氣凍,就更加想打邊爐~見到銅鑼灣有間可以一人蒸海鮮+打邊爐嘅餐廳,於是就同朋友去食吓❣️我哋每人都叫咗一個$258嘅九品芝麻套餐套餐有包前菜同章魚燒,係蒸海鮮之前可以食~前菜沙律係青瓜蟹柳絲🥒章魚燒熱辣辣,不過略嫌粉漿太多,入面嘅章魚較細粒🙈海鮮方面有:白蜆、大蝦、鮮魚片、大蜆、扁蟶子、鮑魚~種類都幾多,而且好鮮甜🤤最鍾意食佢哋嘅蜆類🫶🏻餐廳仲好貼心,每檯都貼咗張告示同大家講各種海鮮要蒸幾耐,咁就唔怕蒸老咗👍🏻除咗海鮮之外仲有肉類,可以喺豬肉、牛肉、雞肉入面三選二~個人覺得肉類較海鮮遜色少少,食落就係普通嘅肥牛同豬肉🙈丸類有驚喜,一共有三款丸:牛丸、薑汁皮蛋貢丸同埋墨魚丸~佢嘅牛丸好彈牙!最後仲有得揀食麵底定粥底,我就叫咗蕃茄魚湯稻庭烏冬,烏冬彈牙好味,最後仲有個雪米糍可以食🥰

2024-01-26 28 views
放工約左朋友慶祝生日,去了公司附近的船渦,貪佢可以食海鮮,二個人如果出面食飯都比較難點菜,入到去已經聞到濃郁的海鮮香氣,我們點了一個套餐二個人食,都好豐富,全部海鮮都仲郁緊,非常生猛,見到都想立即蒸來食🤤💕八府巡按套餐$468🦪🦞🦐🦀🐡前菜有沙律,炸物有芝麻雞翼和軟骨餃子各一海鮮有多款:白蜆 / 蝦 / 鮮魚片 / 鮑魚 / 元貝 / 北寄貝 / 扁聖子 / 龍蝦(半隻) / 蟹(半隻)肉類: 安格斯牛(有3-4塊)🐄丸類: 三寶丸 (牛丸、貢丸、墨魚丸)🧆菜類: 蔬菜拼盤🥗我揀左粥底,海鮮火鍋再配上粥底是多麼完美,湯汁全部都是海鮮精華,用來煮粥真係啖啖將所有海鮮放入下,呢間完全值得推薦,呢到不得不讚枱面有不同食材嘅時間分鐘,真係好貼心,完全冇難度,下次再多D人來食先👅

八府巡按套餐$468🦪🦞🦐🦀🐡
前菜有沙律,炸物有芝麻雞翼和軟骨餃子各一

肉類: 安格斯牛(有3-4塊)🐄

丸類: 三寶丸 (牛丸、貢丸、墨魚丸)🧆

菜類: 蔬菜拼盤🥗