2024-01-18 48 views
ෆ 船渦 ෆ 上個星期同朋友聚會搵到一間高質一人一鍋蒸氣火鍋🍲係我最鍾意食嘅海鮮🦞🦐今次試咗呢個「八府巡按」有好多款式😻有龍蝦、鮑魚、蟶子等等真係一次過滿足晒所有願望💭我個人覺得最正嘅係佢有埋個時間表話晒俾你聽呢一樣嘢要整幾耐先熟啱晒我 次次食親都唔知幾時熟🤣餐廳環境都好有feel ⛩️下次應該會再去試埋其他餐🩷ෆ 船渦 ෆ 銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓
ෆ 船渦 ෆ

上個星期同朋友聚會
搵到一間高質一人一鍋蒸氣火鍋🍲
係我最鍾意食嘅海鮮🦞🦐
今次試咗呢個「八府巡按」

有好多款式😻有龍蝦、鮑魚、蟶子等等
真係一次過滿足晒所有願望💭
我個人覺得最正嘅係佢有埋個時間表
話晒俾你聽呢一樣嘢要整幾耐先熟
啱晒我 次次食親都唔知幾時熟🤣

餐廳環境都好有feel ⛩️
下次應該會再去試埋其他餐🩷

ෆ 船渦 ෆ
銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓
銅鑼灣 這間船渦整體環境很放鬆,適合下班和朋友同事邊吃邊聊天😊有幾款套餐選擇,我選了橫行無忌。因為太想吃大閘蟹🥰套餐前菜先來個開胃沙律,然後有吉列炸蠔。海鮮有白蜆,蝦,鮮魚片,扁蟶子,元貝,鮑魚,大閘蟹(公,母各一)三寶丸類,肉類選擇了牛肉,有蔬菜拼盤!另外跟套餐加$28蟹膏蟹肉粥。整個套餐$488,兩個人吃都很飽😋重點是食材非常新鮮!(還在動的)調味料可以到外面自己選擇鍋的旁邊有指示顯示說明每樣食材應該蒸多少分鐘!可算是非常之細心。整體餐廳cp值很高

銅鑼灣 這間船渦整體環境很放鬆,
適合下班和朋友同事邊吃邊聊天😊
有幾款套餐選擇,我選了橫行無忌。
因為太想吃大閘蟹🥰

套餐前菜先來個開胃沙律,然後有吉列炸蠔。
重點是食材非常新鮮!(還在動的)
調味料可以到外面自己選擇
整體餐廳cp值很高
  • 橫行無忌套餐
2024-01-17 1056 views
餐廳:船渦地點:銅鑼灣謝斐道菜式:以海鮮為主既一人蒸氣餐廳餐牌:餐牌有單點同套餐選擇。單點餐牌有海鮮,肉類,丸類,菜類,刺身,炸物,飲品。套餐有四款。落單用QR code。八府巡按套餐,$488加一,包以下食物:一、前菜前菜係蟹籽青瓜絲沙律,味道清淡。二、炸物炸物有芝麻雞翼同雞軟骨餃子各一。芝麻雞翼鹹香十足,外皮香脆,入面肉嫰多汁。雞軟骨餃子大大隻,炸皮香脆,入面仲有粒粒雞軟骨咬口,口感出色。墊有生菜絲解膩。三、八府巡按海鮮船白蜆8隻,肉都唔細,好嫩口而帶天然鹹香又多汁。串蝦3隻,蝦肉好鮮甜。連皮鮮魚片兩片,好有魚味又多汁。連殼鮑魚一隻,肉厚而肉質彈牙,好鮮甜。龍蝦半隻,仲郁緊架,蝦頭有膏,肉質唔錯。元貝一大隻,好厚肉,汁鮮甜而肉質算嫩口。北寄貝兩隻,肉質勁爽口又清甜,蒸完隻殼上面好多汁,我地自己加蒜蓉一齊蒸,味道超正!蟶子皇一隻:都可以選蟹,我揀蟶子。蟶子皇果然大隻,肉質有咬口,味道鮮甜。四、肉類三選二安格斯牛肉同豚肉片各三塊,捲得靚靚,牛肉都算嫩,豚肉較乾身,豬味都濃。我無選雞腿肉。五、三寶丸包括招牌墨魚丸,薑汁皮蛋貢丸同牛骨濃汁牛丸。招牌墨魚丸大大粒,真係有粒粒墨魚粒,好鮮味。薑
餐廳:船渦
地點:銅鑼灣謝斐道
菜式:以海鮮為主既一人蒸氣餐廳
QR code。

八府巡按套餐,$488加一,包以下食物:
一、前菜
前菜

前菜係蟹籽青瓜絲沙律,味道清淡。
二、炸物
芝麻雞翼,餃子

三、八府巡按海鮮船
八府巡按海鮮船

白蜆8隻,肉都唔細,好嫩口而帶天然鹹香又多汁。
串蝦3隻,蝦肉好鮮甜。
連皮鮮魚片兩片,好有魚味又多汁。
連殼鮑魚一隻,肉厚而肉質彈牙,好鮮甜。
龍蝦

龍蝦半隻,仲郁緊架,蝦頭有膏,肉質唔錯。
元貝一大隻,好厚肉,汁鮮甜而肉質算嫩口。

四、肉類三選二
安格斯牛肉,豚肉片,三寶丸

五、三寶丸
包括招牌墨魚丸,薑汁皮蛋貢丸同牛骨濃汁牛丸。招牌墨魚丸大大粒,真係有粒粒墨魚粒,好鮮味。薑汁皮蛋貢丸多汁而有少少豬蘇味,牛骨濃汁牛丸就好濃牛味,真係爆汁。三粒丸口感都唔錯。
六、蔬菜拼盤
蔬菜拼盤

有生菜,娃娃菜,金菇,南瓜,粟米,冬菇,翠玉瓜。
七、套餐可配粥底或麵底。
烏冬

我地加左$8要烏冬。食完就請服務員幫手加原味魚湯,個湯滾起就可以放烏冬啦。烏冬滑溜得黎又煙韌,好味。個魚湯本身味道都有鹹鮮味。
烏冬

八、甜品係維記雪米糍,可選雲呢拿,芒果或者芋頭味。
維記雪米糍

特登叫多隻元貝(每隻)$48 另加一
元貝

元貝同套餐海鮮質素一樣好呀!
元貝

調味料同熱水自助,調味料有芫荽,蔥花,炸蒜,辣椒,胡麻醬,豉油等。
調味料

呢度海鮮質素絕對新鮮,而新鮮清蒸食原汁原味絕對係食新鮮海鮮既最佳食法。自己製作亦唔難,枱面有提示蒸煮時間。上菜都好有效率。
2024-01-17
$299 (Dinner)
芝麻雞翼,餃子
龍蝦
2024-01-16 48 views
今日去咗銅鑼灣食晚餐😎😎 天氣凍冰冰,最啱食個粥底海鮮🦞 以前食粥底海鮮都要一班人咁去食,而家兩個人甚至乎一個人都可以去食😋😋 我哋兩個叫咗兩個套餐😍😍 九品芝麻套餐-😍😍😍$258 佢包括咗章魚燒做前菜,海鮮嘅種類亦都有五種包括鮑魚、蝦、白蜆…等等 🤣🤣 對於我嚟講其實都已經好足夠, 值得一讚係海鮮是很不錯的,尤其是蜆,是有種很新鮮的感覺👍👍 另外丸方面,薑汁皮蛋貢丸十分之特別😋😋😋 咬入去嘅時候啲汁彈到周圍都係🤣🤣 最後加咗個小米粥去吸收呢一煲海鮮嘅精華😋😋內務總管套餐-😋😋😋$356 呢個嘅前菜係吉列炸蠔, 同上面比較多咗半隻蟹,同埋肉類嘅份量都會多一啲🤣🤣 如果驚唔夠食嘅話可以叫呢一個套餐👍 最後我哋仲加咗$28要個蟹膏蟹肉粥😍😍😍 呢個蟹肉粥真係不得了,吸收晒海鮮嘅精華一個字正! 人均:$350 地址:船渦 (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓

我哋兩個叫咗兩個套餐😍😍

九品芝麻套餐-😍😍😍$258
最後加咗個小米粥去吸收呢一煲海鮮嘅精華😋😋

內務總管套餐-😋😋😋$356

人均:$350
地址:船渦 (銅鑼灣)
2024-01-16 35 views
呢間嘅海鮮蒸氣鍋一人一鍋... 無論係自己去食抑或同朋友去食都咁正! 枱與枱之間有簾隔住... 即使係一個人去食... 私隱度都非常之高!呢度嘅海鮮set lunch百幾蚊已經有嘞... 非常抵食!今日我同朋友叫咗一個平、一個貴share食!🔸水師提督套餐$138炸物: 章魚燒兩粒海鮮: 白蜆 / 鮮魚片 / 蝦 / 風紋蜆 海鮮: 鮑魚或加$轉其他海鮮肉類: 美國肥牛 / 豚肉片 / 雞腿肉 (三選一)菜類: 特選蔬菜🔸八府巡按套餐$468前菜: 沙律炸物: 芝麻雞翼 / 雞軟骨餃子海鮮: 白蜆 / 蝦 / 鮮魚片 / 鮑魚 / 元貝 / 北寄貝 / 扁聖子 / 龍蝦(半隻)海鮮: 蟶子王(一隻) 或 蟹(半隻) (二選一)肉類: 安格斯牛 / 豚肉片 / 雞腿肉 (三選一)丸類: 三寶丸 (牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸)菜類: 蔬菜拼盤**兩款套餐都可以揀粥底、麵底或者係和風珍珠飯!檯面有蒸煮唔同食材嘅時間表... 跟住嚟蒸就冇難度 la!蒸嘅時候... 食材嘅鮮味、精華就會滴落去下層嘅鍋入面... 食到咁上下... 可以加啲粥、粉麵落去煮一陣就食得!呢度嘅海鮮超級新鮮.

今日我同朋友叫咗一個平、一個貴share食!

🔸水師提督套餐$138

炸物: 章魚燒兩粒

海鮮: 白蜆 / 鮮魚片 / 蝦 / 風紋蜆

海鮮: 鮑魚或加$轉其他海鮮

肉類: 美國肥牛 / 豚肉片 / 雞腿肉 (三選一)

菜類: 特選蔬菜

🔸八府巡按套餐$468

前菜: 沙律

炸物: 芝麻雞翼 / 雞軟骨餃子

海鮮: 蟶子王(一隻) 或 蟹(半隻) (二選一)

肉類: 安格斯牛 / 豚肉片 / 雞腿肉 (三選一)

丸類: 三寶丸 (牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸)

菜類: 蔬菜拼盤

**兩款套餐都可以揀粥底、麵底或者係和風珍珠飯!

檯面有蒸煮唔同食材嘅時間表... 跟住嚟蒸就冇難度 la!

呢度嘅海鮮超級新鮮... 唔使加調味料都已經鮮味十足... 真係值得嚟品嚐吓!

好耐無食過蒸海鮮,突然記起銅鑼灣有間’船渦’蒸海鮮好好食😋即刻call埋朋友一齊去啦!有自助醬汁當晚我地揀咗九品芝麻套餐$258內務總管套餐$328另叫左支生力黑啤$28前菜有沙律炸物(九)章魚燒兩粒 (內)吉列炸蠔兩隻🦀蟹雖然得半隻,但都大隻又有膏,鮮味十足🦪鮑魚一啲都唔韌,新鮮爽口,按參考時間,蒸5分鐘就食得🐟魚片鮮甜好食🦪 元貝&北寄貝 肉質鮮甜爽口🦐大蝦彈牙,鮮甜味道令人難以忘懷🦪白蜆&大蜆肉大大粒好新鮮又鮮甜,乾淨又冇沙🥓美國肥牛/豚肉片 加埋自己調製嘅豉油,都好好食🍡三寶丸— 牛骨濃汁牛丸 多汁好香牛味— 薑汁皮蛋貢丸 有驚喜,咬落去爆汁有好濃薑汁— 招牌墨魚丸 口感爽脆,入口好有彈性🌽🥬蔬菜拼盤有生菜、娃娃菜、翠玉瓜、粟米&金菇最後店員會幫我加南瓜芋頭粥熬煮,好鮮甜粥好食海鮮整體都很新鮮,各款海鮮烹煮時間可參考枱上店家提供資料套餐基本上足夠食有餘,亦可額外加錢追加海鮮🦞

有自助醬汁

當晚我地揀咗
九品芝麻套餐$258
內務總管套餐$328
另叫左支生力黑啤$28
前菜有沙律
炸物(九)章魚燒兩粒
(內)吉列炸蠔兩隻

🦀蟹雖然得半隻,但都大隻又有膏,鮮味十足

🦪鮑魚一啲都唔韌,新鮮爽口,按參考時間,蒸5分鐘就食得

🐟魚片鮮甜好食

🦪 元貝&北寄貝 肉質鮮甜爽口

🦐大蝦彈牙,鮮甜味道令人難以忘懷

🦪白蜆&大蜆肉大大粒好新鮮又鮮甜,乾淨又冇沙

🥓美國肥牛/豚肉片 加埋自己調製嘅豉油,都好好食

🍡三寶丸
— 牛骨濃汁牛丸 多汁好香牛味
— 薑汁皮蛋貢丸 有驚喜,咬落去爆汁有好濃薑汁
— 招牌墨魚丸 口感爽脆,入口好有彈性

🌽🥬蔬菜拼盤
有生菜、娃娃菜、翠玉瓜、粟米&金菇

最後店員會幫我加南瓜芋頭粥熬煮,好鮮甜粥好食

海鮮整體都很新鮮,各款海鮮烹煮時間可參考枱上店家提供資料

套餐基本上足夠食有餘,亦可額外加錢追加海鮮🦞
今次試下特色嘢一人一蒸鍋套餐,餐廳地點交通方便銅鑼灣c出口行幾分鐘就到了,餐廳裝修別樹一格,好有日本風,裏面有大魚缸,可以見到套餐的各類海鮮,簡直食慾大開, 雖然係一人一鍋,但傾計都很方便,餐廳設計中間設了一堂簾可以分隔他人, 適合情侶,朋友或家人聚會,這裏很快爆滿,如果要嚟食嘅朋友,記住訂位啦 這裏所有食材,怎樣蒸,蒸幾耐,職員都會一一教你的,不用怕 😚大魚缸旁邊還有自選醬汁部,有豉油,蔥,炸蒜等,任君選擇九品芝麻套餐我們選了九品芝麻套餐,因為知道自己眼闊肚窄,呢個餐都已經很豐富了,如果唔夠先再加嘢囉前菜: 蟹子沙律前菜係蟹子沙律,蟹籽青瓜蟹柳配合理蛋黃醬好開胃炸物:章魚燒(2粒)章魚燒係即刻煮的很新鮮,裏面有兩大粒八爪魚,燒得圓碌碌好好味海鮮: 白蜆, 蝦, 鮮魚片, 大蜆, 扁蟶子, 鮑魚煮菜嚟啦,嘩,簡直係海鮮拼盤🤩, 全部望佢都好新鮮,好正呀! 溫馨提示白蜆或大蜆如果蒸煮完沒有開殼,可以跟職員換的,不需要怕醜哦肉類: 美國肥牛/豚肉片/雞腿肉 (3選2)肉類我們選了肥牛和豚肉,兩款肉肥瘦都很適中,蒸肥牛我都係第一次試,估唔到相當好味丸類: 三寶丸(牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、
大魚缸旁邊還有自選醬汁部,有豉油,蔥,炸蒜等,任君選擇

九品芝麻套餐
前菜: 蟹子沙律
前菜係蟹子沙律,蟹籽青瓜蟹柳配合理蛋黃醬好開胃
炸物:章魚燒(2粒)

海鮮: 白蜆, 蝦, 鮮魚片, 大蜆, 扁蟶子, 鮑魚

肉類: 美國肥牛/豚肉片/雞腿肉 (3選2)
丸類: 三寶丸(牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸)
三款丸都好煙韌,好新鮮,三款裏面最特色都係貢丸了,內裏有乾坤係有薑汁皮蛋在裏面的,好得意,口感好唔同

蔬菜拼盤
蔬菜拼盤睇落好似好少,其實都好夠食,有金菇,紹菜,意大利瓜,粟米等,都好新鮮㗎

雞軟骨餃子 (三隻)
另外我們嗌了一個小食雞軟骨餃子,即場炸,好香脆
初嘗一人一鍋蒸氣火鍋店內座位以簾分隔 就算是一個人吃也不尷尬這次一行2人各選擇了套餐 套餐包括的食材多款豐富 很滿足而且桌上會列明每款食材分別需要蒸多久這樣就確保蒸得剛剛好 ⍢九品芝麻套餐 $258等待期間 先吃前菜前菜有沙律及2粒章魚燒海鮮則以海鮮船擺盤上包括白蜆 蝦 鮮魚片 大蜆 扁蟶子及鮑魚 海鮮都新鮮 蒸焗後入口鮮嫩特別一提扁蟶子及鮑魚爽口彈牙 至於肉類方面 有美國肥牛 豚肉片 三寶丸及蔬菜拼盤驚喜的是肉類蒸後都多肉汁挺滑最後店員會過來幫忙煮粥粥底啖啖芋頭南瓜味 再加上吸盡了海鮮精華 綿密順滑內務總管套餐 $328大部份食材與上一個套餐相同炸物變為2隻吉列炸蠔吉列炸蠔即叫炸 非常脆香海鮮同樣以海鮮船擺盤上比起前個套餐多了蟶子皇及元貝蟶子皇肉質鮮嫩 口感豐富元貝口感彈牙 充滿鮮甜味因為友人選了粥底 所以點魚湯米粉分享吃魚湯底相對清淡 但米粉都掛湯整體而言都很滿足⧐📍船渦銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓
初嘗一人一鍋蒸氣火鍋

魚湯底相對清淡 但米粉都掛湯
整體而言都很滿足

📍船渦
2024-01-11 149 views
一人一鍋海鮮蒸氣鍋 天氣涼涼地最啱食熱笠笠的蒸氣鍋,呢度的套餐有多款選擇,一人一鍋非常方便😋我哋每人各點了一份九品芝麻前菜:沙律。炸物:章魚燒兩粒。丸類:牛骨濃汁牛丸,薑汁皮蛋貢丸,招牌墨魚丸海鮮:大蜆,北寄貝,鮑魚,白蜆,蝦,鮮魚片。肉類:豚肉片/美國肥牛//雞腿肉- 3選2前菜沙律好清新,夠醒胃章魚燒外皮超脆,內裏軟滑•海鮮全部都鮮味十足!特別喜愛呢度的白蜆隻隻都脹卜卜,好鮮甜!超級肥美呢鮑魚同蝦都非常彈牙爽口三寶丸子牛骨濃汁牛丸咬落去爆汁同重牛味蔬菜拼盤有齊南瓜 生菜 金菇🥬最後可自行選擇粥底或麵底,我就叫左南瓜芋頭粥,。員工好細心待你蒸晒所有海鮮就會加粥膏放落你之前蒸出來的海鮮湯混合,豐富滿足的一餐船渦 Boat Boat Steam維安商業大廈3樓
一人一鍋海鮮蒸氣鍋

前菜:沙律。
炸物:章魚燒兩粒。
丸類:牛骨濃汁牛丸,薑汁皮蛋貢丸,招牌墨魚丸
海鮮:大蜆,北寄貝,鮑魚,白蜆,蝦,鮮魚片。
肉類:豚肉片/美國肥牛//雞腿肉- 3選2
前菜沙律好清新,夠醒胃
章魚燒外皮超脆,內裏軟滑

•海鮮
鮑魚同蝦都非常彈牙爽口

三寶丸
子牛骨濃汁牛丸咬落去爆汁同重牛味
蔬菜拼盤有齊南瓜 生菜 金菇🥬

船渦 Boat Boat Steam
維安商業大廈3樓
2024-01-10 37 views
想食海鮮🦞、又要一班人可以傾計💬,我哋就揀去食海鮮蒸氣鍋喇♨️。我哋今次嚟返呢一間位於銅鑼灣嘅樓上蒸氣鍋🤤,可以一人一鍋🫕,而且仲有計時器⏱️,可以把握時間食到最鮮嫩嘅嘢食😍。我哋嗌咗🔴九品芝麻套餐($258/一人份)。.🐚貝類鮑魚真係超級鮮嫩🤤,又彈牙,配埋簡單嘅豉油已經好鮮、好好食😆!仲有白蜆、大顯、扁聖子,加埋份量真係好多💕,每一粒都感受到海水嘅鮮味🌊,唔使點調味已經好幸福😍。.🎏魚蝦魚嘅油脂香味好正🐟,感受到喺口到慢慢溶化嘅感覺🤤,而且亦都有膠質,因為用蒸嘅方法鎖住晒喺魚肉裏面🤩。蝦亦都好鮮味🦐,蒸出嚟個樣好靚。.🥩肉類牛肉嘅肉汁、油脂、牛味💦,全部透過蒸氣鎖住咗喺肉裏面♨️,一路食一路滴汁出嚟😝,真係超濃郁。而雞肉亦都好嫩滑🐔,蒸出嚟嘅雞味好香🐥。.🥗小食一開頭有清爽嘅蟹籽青瓜絲沙律🇯🇵,簡單嘅日式調味,係好開胃嘅小菜🎐。而且仲有炸章魚小丸子🐙,外層脆口。.♨️主食揀南瓜粥嘅話🎃,店員會𢳂走部份嘅湯,令到粥嘅質地更加濃郁👅,粥裏面飲得出蒸完海鮮嘅鮮味🌊,又有南瓜係甜香感覺😋。揀米線嘅話🍜,店員會額外加帶有蠔豉香、海鮮香味嘅湯🦪,煮出嚟嘅米線又滑、又鮮香🤤。
🐚貝類
🎏魚蝦
🥩肉類
🥗小食
♨️主食
2024-01-06
Type of Meal
Dinner
一人燒肉、一人火鍋都越來越普遍,這次去了一間全港首創的一人一鍋蒸氣火鍋,座位以捲簾分隔,私隱較高,就算一個人去都不怕會尷尬。食物可選擇套餐或單點,基本的套餐有:◈ 九品芝麻套餐$258◆ 內務總管套餐$328◈ 八府巡按套餐$488◆ 九五至尊套餐$698另有季節限定的橫行無忌套餐$488,內含時令大閘蟹兩隻。我們選了這款套餐,再單點了美國肥牛($48)、豚肉片($38)、雞腿肉($38)。🥗前菜 - 沙律🦪炸物 - 吉列蠔 (2隻)🦐🦀海鮮 - 白蜆、蝦、鮮魚片、扁蟶子、元貝、鮑魚、大閘蟹 (公、母各一隻)🥩肉類 - 安格斯牛肉/豚肉片/雞腿肉 (3選2,我們選了牛和豬)🍡丸類 - 三寶丸 (牛骨濃汁牛丸、姜汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸)🥬蔬菜拼盤 (粟米、金菇、生菜、娃娃菜、南瓜)+甜品🍚粥底/粉麵電子蒸氣爐設有計時器,同時桌上貼上一張蒸食物時間表,調較好時間蒸完便會發出聲響,非常方便 ,而一人一鍋兩個人便可以同時蒸煮食物,效率更高。以蒸氣烹調可以吃到食材的原汁原味,大閘蟹肥美多膏、鮮蝦爽口彈牙、鮑魚飽滿肉厚,所有貝類都好鮮甜多汁,超級滿足。至於肉類,牛肉油脂分布平均,肉味濃郁;豚肉肥瘦

食物可選擇套餐或單點,基本的套餐有:
◈ 九品芝麻套餐$258
◆ 內務總管套餐$328
◈ 八府巡按套餐$488
◆ 九五至尊套餐$698

🥗前菜 - 沙律
🦪炸物 - 吉列蠔 (2隻)
🥬蔬菜拼盤 (粟米、金菇、生菜、娃娃菜、南瓜)+甜品
🍚粥底/粉麵

以蒸氣烹調可以吃到食材的原汁原味,大閘蟹肥美多膏、鮮蝦爽口彈牙、鮑魚飽滿肉厚,所有貝類都好鮮甜多汁,超級滿足。至於肉類,牛肉油脂分布平均,肉味濃郁;豚肉肥瘦適中,肉質鮮嫰;雞腿肉肉質軟滑,煮久了也沒有乾硬的口感。

最後還可以將粥底或麵底加進鍋內,我們選了南瓜芋頭粥,與蒸完海鮮和肉類的水混和再煮,令粥份外鮮甜。

◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦

𖠿船渦
𖤣𖤥銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓

味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
服務 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
環境 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
回頭率 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡

2024-01-08 63 views
好明顯連續幾篇都係請foodie打嘅食評。我唔係要講食物,海鮮係OK嘅,新鮮好食嘅,但服務真係好差。最差真係你成班同事好似唔會溝通咁,上菜又亂,次序又亂。沙律同小食理應出得快過要擺盤嘅海鮮,小食要炸出唔切唔緊要,咁你咪出咗個沙律先,沙律仲遲過啲海鮮到係咩玩法?上菜次序亂,嚟咗嘅米線重覆再嚟3次。盤海鮮漏咗隻鮑魚,有啲海鮮無,唔出聲又唔問,直接換過第二款比你,問先答你因為無,你唔問就換,有無諗過個客想唔想要或者唔食得你換比佢個款?加粥又亂咁加,兩個人都係粥底,兩個人嚟加, 一個就筆走哂啲水,一個就唔筆,煲粥都要時間,點解你哋唔一早就放啲飯/米落去煲定?出面啲蒸海鮮一開始就放,最後係吸哂啲精華先好食,你哋就最遲先放,食白粥咁完全無味。
好明顯連續幾篇都係請foodie打嘅食評。

我唔係要講食物,海鮮係OK嘅,新鮮好食嘅,但服務真係好差。

上菜次序亂,嚟咗嘅米線重覆再嚟3次。

Celebration
Birthday
4/1/2024,一個得15°C嘅晚上,我同堅離地人嚟到銅鑼灣開箱一間叫《船渦》嘅海鮮蒸鍋。海鮮蒸鍋開到成行成市,呢一間有咩甘特別?▪️《船渦》主打一人一蒸鍋,坐枱用活動式竹簾分隔,一個人又好,四個人也好,都可以擁有一班人/自己一個人嘅空間,零尷尬,自在感 +1。 ▪️ 間間鋪都話生猛海鮮,你又有幾何見到隻郁緊嘅海鮮?《船渦》店入面有個大魚缸養住啲海鮮,半開放式廚房蝦蟹貝類即嗌即劏,信心 +1。《船渦》夜晚主打4個海鮮套餐,$258起跳 ~ $698封頂。套餐嘅Setting都一樣:前菜沙律,炸物小食,海鮮併盤,三寶丸肉類併盤,蔬菜籃,碳水包底,雪米糍收尾。 我哋就揀咗九品芝麻套餐($258)同內務總管套餐($328),內容大同小異。分別在於:▪️平餐嘅魚喺貴餐入面換咗做半隻肉蟹同一隻帶子。▪️平餐同貴餐肉嘅質素一樣,喺貴餐份量多少少。〰️〰️〰️🅰️ ROUND 1:蒸海鮮🍽 魚。蝦。蟹🦀 蟹:蟹肉一梳梳緊致滿殼,好蟹,好鮮,好甜!🦐 蝦:殼超易剝,蝦肉爽彈鮮甜,啜埋蝦頭啲膏,爽!🐟 魚:“懵仔魚“上線,皮有啲厚度,有質感,肉質實在緊致,喺輕量版龍躉嘅味道,好食!🍽 貝類🗣 飽魚同蜆上枱仲郁緊,口擘

分別在於:
▪️平餐嘅魚喺貴餐入面換咗做半隻肉蟹同一隻帶子。
▪️平餐同貴餐肉嘅質素一樣,喺貴餐份量多少少。
〰️〰️〰️
🅰️ ROUND 1:蒸海鮮
🍽 魚。蝦。蟹

🦀 蟹:蟹肉一梳梳緊致滿殼,好蟹,好鮮,好甜!
🦐 蝦:殼超易剝,蝦肉爽彈鮮甜,啜埋蝦頭啲膏,爽!

🍽 貝類
🗣 飽魚同蜆上枱仲郁緊,口擘擘,大癲!
▪️ 鮑魚:厚肉彈牙,新鮮唔腥一啲都唔韌,唔錯。
▪️ 白蜆/大蜆:粒粒都脹卜卜,咬開爆汁,衝擊味蕾嘅鹹鮮味。
▪️ 帶子/北寄貝:上枱已經喺處理好清乾淨嘅狀態。帶子都算厚肉,北寄貝唔韌,兩樣都幾鮮甜,可以。

🅱️ ROUND 2:魚湯邊爐
▪️ 完咗蒸海鮮我哋直接進入十下十下嘅環節。店員會倒啲“原味魚湯“落鍋入面嘅“蒸髓“到,眼見個魚湯唔係奶白色,以為伏已中,點知個“清湯“入口有齊魚同貝類嘅鮮甜味,一啲都唔hea,喺我以貌取湯,對唔住!

🍥 三寶丸
▪️ 墨魚丸:墨魚滑 x 墨魚粒,實實在在嘅墨魚味,口感輕盈彈牙唔霉,唔錯。
▪️ 牛肉丸:肉質緊實爽口,咬開有濃縮咗嘅肉汁,呢種似曾相識嘅口感同牛脂肉香,我99.9%肯定喺《振X》嘅牛骨濃汁牛丸!
▪️ 貢丸:一啖入口先喺貢丸外皮,繼而喺薑汁皮蛋內餡,喺個幾新鮮特別嘅配搭,味道唔違和。

🥩 肉類 (雞/牛/豬 3揀2)
▪️ 雞肉:雞有雞味,用邊爐嘅方式煮可以做到嫩滑嘅口感,可以啊。
▪️ 牛肉:喺睇相就聯想到嘅味道,基本肥牛嘅質素。

🥬 蔬菜籃
▪️ 有玉米,瓜,菜同菇類,新鮮蔬菜應該有嘅新鮮爽甜都有齊,正常發揮。

🍙 麵底
▪️ 我就揀咗烏冬(+8),似喺烏田屋嘅真打稻庭烏冬,滑身Q彈,我心目中烏冬界嘅HERMÈS!建議同樣嗌烏冬嘅你叫店員後上,冰烏冬解凍食口感直接減半。
▪️ 堅離地人揀嘅米粉(+0)都幾爽口,份量都大,未到好吸湯,反而撈醬料食幾正。
〰️〰️〰️
💸 連加一埋單 $653 (人均 $327)。
🗣 枱面貼咗張有齊每種食材蒸煮時間嘅貓紙,跟住做,地獄廚神/新手上路無難度。
🗣 個Set喺夠飽嘅,價錢合理,海鮮零投訴,唔夠喉喺可以隨時追加海鮮,銅鑼灣嚟講性價比算唔錯。
🗣 竹簾呢個設定好加分,唔使在意其他人嘅眼光,可以好放鬆開懷甘食,喺間少數個Vibe啱Dating嘅海鮮蒸鍋。
2024-01-04
$327 (Dinner)
一人一鍋火鍋就試得多,一人一鍋蒸鍋就實在是第一次聽了。銅鑼灣位置方便,餐廳的座位間隔也很特別,店內有兩張長枱,每兩個位設有拉簾,所以可以兩人一「室」、四人一「室」、八人一「室」都可以。船渦主要是走套餐的,一般來說,套餐已經夠吃的了,他們還有單點的,我們兩人選擇了九品芝麻套餐,然後加上蟶子皇、牛肉、丸等等。光是賣相已很吸引。而且店裏的魚缸就像街市看到的魚檔的潔淨版,我在想老闆是不是在街市開海鮮檔的呢。➡️ 九品芝麻套餐 $258。炸物是章魚燒2粒。海鮮包括:白蜆、蝦、鮮魚片、大蜆、扁蟶子、鮑魚。肉類我選了肥牛及豚肉片。海鮮確是他們的主打,夠新鮮。自己動手蒸,桌上的蒸食物時間圖監實在是太有用了,我們拍下了平時在家自煮都可以參考。留意一下,我們以為粥底及麵底都是有的,我就說了要米粉,南瓜粥,其實只可要其一。店家只上了米粉,我才知道,然後就錯過了蒸海鮮必點的粥底了。海鮮精華都滴到粥裹,幻想已覺新鮮。 ➡️ 單點了:蟶子皇 $58、安格斯牛肉 $58、薑汁皮蛋貢丸 $38、招牌墨魚丸 $38。份量固之然比套餐的大,新鮮度也不減。而且這樣點可以吃到想吃的,也夠飽。#foodie #foodporn #

#foodie #foodporn #foodbloggers #foodbloggershk #comfortfood #foodstyling #eatlocal #eatfresh #eatgoodfeelgood #eatwelllivewell #delicious #foodstagram #inmytummy #yummy #nomnomm #alwayshungryruns_銅鑼灣 #打邊爐 #蒸海鮮 #seafood #seafoodlovers

天氣凍凍地最啱打邊爐,呢間船渦主打蒸氣海鮮火鍋!一人一鍋,仲有幾個魚缸,入面有好多生猛海鮮,一入去已經覺得幾正!個蒸鍋已經set好哂時間,幫你計埋時蒸海鮮,一定唔會煮到過鐘!🔸水師提督套餐(💰138)炸物:章魚燒 2粒海鮮:白蜆,蝦,鮮魚片,風紋蜆,鮑魚肉類:雞腿肉菜類:特選蔬菜🔸八府巡按套餐(💰468)前菜:沙律炸物:芝麻雞翼,雞軟骨餃子海鮮:白蜆,蝦,鮮魚片,鮑魚,元貝,北寄貝,扁聖子,蟶子皇(一隻),龍蝦(半隻)肉類:安格斯牛肉、豚肉片丸類:三寶丸(牛骨濃汁牛丸,薑汁皮蛋貢丸,招牌墨魚丸)菜類:蔬菜拼盤兩個套餐嘅海鮮都非常新鮮,仲見到啲海鮮郁郁吓。啲蜆勁大隻好飽滿,海鮮肉質鮮嫩多汁又彈牙!所有炸物都熱辣辣,肉類都好高質,好大片,好有肉味😋最後仲有個南瓜芋頭粥,會倒埋落個蒸鍋下面啲精華度個粥好綿,有南瓜同芋頭粒,好鮮甜好好味呀!我哋仲有揀個魚湯米線底,但就完全俾個粥比下去了!識食一定食粥!Overall評分: 8.5/10

🔸水師提督套餐(💰138)
炸物:章魚燒 2粒
海鮮:白蜆,蝦,鮮魚片,風紋蜆,鮑魚
肉類:雞腿肉
菜類:特選蔬菜

🔸八府巡按套餐(💰468)
前菜:沙律
炸物:芝麻雞翼,雞軟骨餃子
肉類:安格斯牛肉、豚肉片
丸類:三寶丸(牛骨濃汁牛丸,薑汁皮蛋貢丸,招牌墨魚丸)
菜類:蔬菜拼盤

Overall評分: 8.5/10