Restaurant: Cafe 103
Info:

2023-07-11 3369 views
食物方面,其實選擇真係比較少,本身係有生蠔既,但前一日confirm booking先知冇生蠔了🫠中西式熱蕈都係得4款左右,對比起其他酒店自助餐就較為少😶冷盤同刺生都係一啲比較大路既款式,例如係三文魚甜蝦八爪魚等等,都幾肥美新鮮,而冷盤就有蟹鉗蟹腳青口三點蟹等等,款式都算多,同埋refill得好快😳中式熱食方面就較為少啦,燒味得乳豬同雞揀,冇小揀中意既叉燒,另外就係蛋白燴菜乳鴿同炒飯,其實5星級而言都真係算少選擇。而西式就有燴意粉,烤肉同即煎帶子,個燴意粉都幾好食外貌都幾有趣,係一個螺殻入面😳而帶子就配有松露醬,都幾清新😽

2023-05-16
2023-07-07 2065 views
只係食景觀,食個環境,自助餐個場唔係好大,選擇嘅品種都唔算多,但係好座位分布得比較低密度,坐得好舒服,同朋友傾偈都舒服好多,我價錢偏貴,下次可以試吓下一間。。。
2023-07-06 2430 views
隔左3年左右, 終於再黎呢度嘆 “高空tea”, 因為有維港靚景一覽無遺今次係嘆限定crossover既 “日。月天際下午茶” , 入口位見到新出既Penhaligon’s香水:今次又係坐窗口位(再次感謝🙏🏻), 當日好天令到個海景好靚吸引隔離枱有人過黎影靚景~坐低大約15分鐘就上碟啦~ Tea set設計好靚就算係一人份, 擺盤都整得勁靚 之後職員好用心介紹每件鹹甜點~野飲我揀左限定cocktail(唔記得咩名😅)同埋 ”Black Orchid” 既茶; scones有原味同朱古力味, 味道正常發揮;呢set因為係同香水牌子crossover, 所以鹹甜點帶有花香; 鹹點整體不過不失, 我就覺得 “杜松子玫瑰花鴨肝肉批” 同埋 “酸梅茉莉蘋果果凍批” 較為突出(後者我以為係甜點)甜點方面, 唔太甜而且味道唔錯; 首推 “茉莉花茶忌廉泡芙” , 茉莉味夠出; “香橙忌廉朱古力醬青檸慕絲檸檬蛋糕” 檸檬味同朱古力醬都幾夾; 另外 “茉莉茶玫瑰荔枝慕絲杯” 味道清新, 食完唔覺滯原本想睇埋日落就走, 但可能係因為呢度營業時間改左, 最多坐到5:30pm就走😅 最後我係度坐左大約一個鐘就走

今次又係坐窗口位(再次感謝🙏🏻), 當日好天令到個海景好靚
吸引隔離枱有人過黎影靚景~

坐低大約15分鐘就上碟啦~ Tea set設計好靚
就算係一人份, 擺盤都整得勁靚
之後職員好用心介紹每件鹹甜點~

日。月天際下午茶

cocktail

scone

杜松子玫瑰花鴨肝肉批

酸梅茉莉蘋果果凍批

茉莉花茶忌廉泡芙

香橙忌廉朱古力醬青檸慕絲檸檬蛋糕

茉莉茶玫瑰荔枝慕絲杯

原本想睇埋日落就走, 但可能係因為呢度營業時間改左, 最多坐到5:30pm就走😅 最後我係度坐左大約一個鐘就走lu😅 不過職員一如以往服務態度好
所以下次可能會過黎試buffet啦~

2007 views
2023-06-27
$488 (Tea)
酸梅茉莉蘋果果凍批
茉莉花茶忌廉泡芙
  • tea set
2023-07-01 2337 views
在Klook買了兩位自助午餐,$530 per one. 星期一的中午和太太放假過嚟試下。落了一星期的雨🌧️,今日難得短暫放晴🌞。餐廳地方並不大,見到梳化及餐布等都比較舊。擺設亦𠲍似五星級的酒店餐廳。只有3-4張窗邊位。我們被安排係窗邊第二張梳化位。先取了海鮮🦐及魚生,味道及新鮮度都好普通。熟食區的南瓜🎃蟹皇湯🥣幾好飲,叉燒就好靚、好味😋牛肉🥩都好重牛味,Encore 咗一𨍭。甜品🍮是最出色的一環,樣樣都好味想食😋。尤其是crème brûlée, 我和太太都食左2個。最後食埋生果🍓同雪糕🍦𥦬外的美景整體自助餐選擇並不多,食物方面質素亦不高,甜品出色。飲品方面,亦唔似其他自助餐任飲,只限每人一杯餐茶🥤。但賣點就是全港最高自助餐及窗外的靚景,一試無妨。

落了一星期的雨🌧️,今日難得短暫放晴🌞。

先取了海鮮🦐及魚生,味道及新鮮度都好普通。

熟食區的南瓜🎃蟹皇湯🥣幾好飲,叉燒就好靚、好味😋

牛肉🥩都好重牛味,Encore 咗一𨍭。

最後食埋生果🍓同雪糕🍦

𥦬外的美景

2023-06-26
$530 (Lunch)
2023-06-12 2411 views
第一次去cafe103 食dinner buffet, 成件事感覺都幾premium 咁,穿過element再去到酒店大堂搭𨋢上103/F.首先,就食左魚生先,款式唔多,帶子,八爪魚,赤蝦,三文魚,仲有一款魚生。味道都唔錯。壽司就冇點食,亦唔多choices.Salad bar 應該都算多各式的vege類別。其餘熟食都,不過不失,不過幾鍾意食佢個乳豬同油雞,仲有個牛油煎帶子都唔錯。至於dessert方面, 感覺上佢比起其他hotel buffet 多,而且大部份都幾好食! 唔會只係多,但味道一般咁。環境亦幾舒服,乾淨。至於服務, ill give 110 out 100! professional  and nice staff!Efficient and patient! 淨係呢方面, 我都已經覺得值得,話晒 dine in 係5star luxury hotel! Totally, can feel they're well-trained!!High credit to the staff! well done

味道都唔錯。壽司就冇點食,亦唔多choices.

Salad bar 應該都算多各式的vege類別。

環境亦幾舒服,乾淨。

2023-06-12
$700 (Dinner)
2023-06-03 1840 views
訂位係openrice講要window seat, 早1, 2 日電話confirm booking, 去到俾走廊位,我即刻問有無得轉位,waiter 話人地個個早2,3個月book, 咁唔緊要,你同我電話confirm booking 果時又唔講,講左我唔洗哂時間泥,跟住佢話我無request過????我openrice 白紙黑字寫低嫁喎
2023-05-28
2023-05-31 2131 views
去食自助餐都預咗唔喺太好食又要排隊輪野食~ 所以去之前冇期望,不過呢間唔駛點排隊攞野食,我食第一輪都唔多人🤔簡單比下分:首先環境:100分,清潔:100分服務110分,我諗係暫時去過服務最好嘅自助餐不過去之前要有心理預備佢選擇唔多,我諗一般自助餐1/2-1/3左右,但都可以接受先講海鮮,可以唔食~ 🤣一如其他自助餐咁唔好食刺身 , 壽司 ,幾好食~ 同比個量都多沙律/甜品 多款式同水準合格,沙律算水準以上熟食~ 反而最好食🤪呢間餐廳最令我冇想像過嘅係服務,我request 咗左冰水,服務員好好,見冇哂時主動換咗杯新冰水見到我哋食到甜品就 上茶或咖啡同埋好值得一讚嘅喺,佢唔係大大盤野食就咁放出黎,而喺逐啲咁refill , 所以啲野食keep得住個質素(個別無人問津食物除外)希望下次去都保持到水準,海鮮換返啲好食啲嘅款式啦
去食自助餐都預咗唔喺太好食又要排隊輪野食~

簡單比下分:首先環境:100分,清潔:100分
服務110分,我諗係暫時去過服務最好嘅自助餐

先講海鮮,可以唔食~ 🤣一如其他自助餐咁唔好食

刺身壽司 ,幾好食~ 同比個量都多
沙律/甜品 多款式同水準合格,沙律算水準以上

熟食~ 反而最好食🤪

見到我哋食到甜品就 上茶或咖啡

希望下次去都保持到水準,海鮮換返啲好食啲嘅款式啦

2023-05-31
$750 (Dinner)
2023-05-26 1637 views
五星級酒店但自助午餐食物水準就一般非常失望 😞 款式不多 , 自助餐地方又不大😭一啲都吾似五星級酒店, 價錢 $ 5xx / 1位 , 如這個價錢去別的酒店也有很多選擇 , 可以讚的只有服務非常好 👍👍👍
2023-04-22 2444 views
食物:種類、選擇不多,凍食海鮮低於水平,係雪死晒嘅海鮮味。唯獨刺身新鮮良好。甜品款式係多,但好食嘅又好少,tiramisu都可以整得難食,過濕,苦澀味重,唔合格。服務:一入去門口等,一直都無人帶位,到有人,佢講野就好似急口令。明顯唔夠人手,每次要舉手嗌斟酒。侍應好似好趕收工咁樣,好早就講定9:30 係last。送上生日嘅擺盤,名都寫錯2次,只係一個好簡單嘅名,串埋俾佢都寫錯,係無心做好份工。對食物無要求,打下卡嘅可以一次。

對食物無要求,打下卡嘅可以一次。

2023-04-21
$1000 (Dinner)
前菜好多,沙津新鮮,芝士有 4-5種壽司/ 刺身反而最失色,選擇少,都新鮮但味道麻麻, 壽司舊飯好難食!!海鮮有龍蝦、蝦、長腳蟹、硯、青口,但無蠔,因為我唔食蠔所以對我無影響,龍蝦好多膏,蝦無驚喜熱食,選擇唔係特別多,但款式比較少見!味道適中,唔會太咸,連小朋友都食得,有牛/羊扒㨂,仲有點心!最後係最出色嘅甜品,種類繁多,而且每一種都好好味!!!飽到嘔都想ENCORE職員好友善,對小朋友好NICE,會適當哋撩佢哋傾計但又唔會騷擾到客人 如果遇著好天氣,坐窗邊,望住個海應該更寫意!
前菜好多,沙津新鮮,芝士有 4-5種

如果遇著好天氣,坐窗邊,望住個海應該更寫意!
2023-03-13
$800 (Dinner)
  • 甜品
2023-04-04 2065 views
話說生日同bf 慶祝,揀咗呢間,第一次去試,The service was great,我哋遲左10mins , 佢哋有reminder call, 去到時,有詳細講解Manuel,buffet extra charge item, 都幾細心,開始去拎野食,壽司刺身好得,食完第-round , 諗住再食赤貝,點知無曬,啊…7pm 都未夠,buffet wow, 咁咪都得,太失望啦,熱盆太少,質素麻麻,但係不得不讚,就係甜品種類較多…
2023-04-03
Type of Meal
Dinner
Dining Offer
Credit Card Offers
2023-03-17 2503 views
難得在限時75折訂到在Ritz-Carlton 103 樓食中午自助餐,用餐時高居臨下飽覽維港景色。雖然食物種類不是包羅萬有,但食材新鮮,品質有保證,味道也十分適中。員工殷勤服務,不停收碟。用餐後,我們請服務員為我們拍照,他用最好的角度攝影,態度親切。如再有優惠,一定重臨。

2023-03-14
Type of Meal
Lunch
2023-03-14 9580 views
今晚係麗思卡爾頓酒店Café103食員工春茗自助餐。個場望到西九住宅區夜間萬家燈火景色。個Buffet line有多國美食。當中有中式、西式、印度、日式、韓式及精美甜品。我個人依據正統自助餐食法。首先飲返碗熱湯,暖下個胃。之後再每次只取一碟,每碟代表該國藉美食。切忌將多國美食,放在同一個碟。這樣只會令自己食唔到該國藉美食原味。第一碗湯,中式酸辣湯。有魚翅食材。好味。好飲。第一碟,一隻龍蝦。加點lemon juice。龍蝦肉好鮮甜。因為本人受唔起生食海鮮。所以我之後會自取熟食海鮮。第二碟,中式美食。燒乳豬、大蝦、油雞、鮮竹卷、煎水餃。乳豬好脆,大蝦是熟食。白汁煮出嚟既大蝦,好美味。油雞好鮮嫩。鮮竹卷同水餃好美味。煎水餃個皮好薄。晶瑩剔透。賣相滿分。第三碟,中式美食。有熟蜆肉、有燒肉、有大蝦。多款海鮮有熟食。燒肉好美味。個人對中式美食好滿意。第四碟,日式美食。日式檔有多款刺身。可以向師傅下單。即場切。但我個人鍾意熟食。所以最後自取幾件日式壽司及日式冷麵。幾款美食合格。第二碗湯,日式湯麵。我個人唔食牛肉。所以個麵豆腐、東菇、魚蛋。湯底好似關東煮。個湯好鮮甜。日式米線混入多款素食。好青甜。賣相

第一碗湯,中式酸辣湯。有魚翅食材。好味。好飲。
第一碗湯,中式酸辣湯。

第一碟,一隻龍蝦。

第二碟,中式美食。

第三碟,中式美食。

第四碟,日式美食。

第二碗湯,日式湯麵。我個人唔食牛肉。所以個麵豆腐、東菇、魚蛋。湯底好似關東煮。個湯好鮮甜。日式米線混入多款素食。好青甜。賣相滿分。
第二碗湯,日式湯麵。

第五碟,水果加慕斯杯。菠蘿、西瓜、哈蜜瓜、火龍果。該款水果屬上等水果食材。理應由油麻地果欄直接運上酒店。幾款慕斯杯,有水果粒。精緻美味。
第五碟,水果加慕斯杯。

第六碟,精緻蛋糕加芒果布甸。雪糕係MovenPick。幾款蛋糕好美味。Dark Chocolate 微苦帶甜。芒果布甸採用最新鮮芒果肉,好美味。入口即溶。MovenPick雪糕好滑。超正。
第六碟,精緻蛋糕加芒果布甸。

特別鳴謝職員Sum。充當攝影師,幫我們公司職員合照。
Other Info. : 特別鳴謝職員Sum。充當攝影師,幫我們公司職員合照。
2023-03-14
$980 (Dinner)
第一碗湯,中式酸辣湯。
第一碟,一隻龍蝦。
第二碟,中式美食。
第三碟,中式美食。
第四碟,日式美食。
第二碗湯,日式湯麵。
第五碟,水果加慕斯杯。
  • 酸辣湯
  • 慕斯杯
  • 煎水餃
2023-03-11 2005 views
星期五夜晚,冇人的buffet都限制18:00 到20:00 食完,book時冇講有時限,一家到達時又聲稱有第二round,但到處都係空檯都趕客,琴晚亦係冇oyster的日子,以海鮮代替,整體性價比絕不高。
2023-03-09 1609 views
環境一流,熱食物算多,叉燒,薄餅超好味.但冰盤略少!壽司方面燒拖羅超好味入口即溶😋😋作為一個午餐也恰到好處!甜品精緻選擇亦多.愉快地慶祝紀念日💕都是一個不錯的選擇😚另外籍侍應Regina服務有禮,笑容多多!係一個加分點😚
環境一流,熱食物算多,叉燒,薄餅超好味.
但冰盤略少!壽司方面燒拖羅超好味入口即溶😋😋
作為一個午餐也恰到好處!甜品精緻選擇亦多.
愉快地慶祝紀念日💕都是一個不錯的選擇😚
另外籍侍應Regina服務有禮,笑容多多!
係一個加分點😚
2023-03-08
$500 (Lunch)
Anniversary
  • 蜜汁叉燒