1. The hotel got lots of golden colour decoration, which seem to follow the style of Versailles’ Hall of Mirrors. 2. Tables are very closed to each other. Not good to be under Covid situation.3. Small table, not much space for spare plates. 4. Slow refill (abalone, lamb chop & lobster) & got long queue (duck liver & oyster). More staff/training in opening oyster & cutting beef required.5. Lids are heavy, difficult to take food. Use glass lids so that can see food clearly. Food labels disappeared
5. Lids are heavy, difficult to take food. Use glass lids so that can see food clearly. Food labels disappeared.
6. Choice limited compared to other dinner or even brunch buffet.
7. Tea/coffee in the buffet. No decaf coffee. Ordered chocolate but informed that normally it’s not included but got waived.
8. In general, we expect much more with this price tag.
2020-12-05
$600 (Dinner)
當媒體鋪天蓋地宣傳歷山酒店的宮廷式的裝修和聖誕主題的自助餐。宣傳的畫面使人充滿了對食物和環境的幻想,但只限於幻想。首先,坐位安排已經出錯。原本預約時要求坐歷山宴會廳,但去到被安排坐歷山餐廳。雖然最後順利坐回宴會廳,但是這些疏忽很難在一間有酒店水平的餐廳被諒解。一段座位風波後,另一場的風波又再起。開始一個小時後(用餐時間總共2個半小時),食物開始出現短缺。事實上食物並不是補充得慢,而是無補充,包括甜點都是。大家只能夠開始轉攻飲品。飲品只提供茶和咖啡。可是,最搞笑是無茶包,咖啡機短暫故障,自助餐員工無補充茶杯,代表你想飲杯飲品都難。你的選擇只有枱面上的水。在以上的一大篇幅,我從會無提及過食物質素和種類,大家已經可想而知⋯⋯無言。睇相好過我講。係我食過最少種類的自助餐。如果你抱着來一個攝影場地多過一間自助餐餐廳,你會更開心。正如主題所講食環境,食物真係可以放埋一邊。

2020-12-04
$380 (Lunch)
2020-12-05 572 views
酒店及餐廳嘅環境,新淨、華麗、美觀🌟,可惜編排坐位嘅擠迫度,真的比坊間嘅普通餐廳還較差,難以想像喺酒店食自助餐竟然好像食旅行團餐般。幸好整體尚算整潔。食物供應嘅種類及質素,跟推廣短片中嘅真係差天共地,不但選擇少,熱食唔熱,部份食品更由頭到尾都冇refill ,已分別向超過3位看似較高級嘅職員反映,但都沒太大改善,當中只有部份食品有更換過。Pizza其後甚至連切件都冇切就擺出唻。刺身只得4種選擇,要填紙落柯打。燒牛肉啲血水多到最後浸滿塊切板。咖哩燴牛尾及咖哩牛腩算係全場較為好食嘅嘢。甜品選擇同樣少,蛋糕質素算較好一點,曲奇就認真麻麻。雪糕只有一種味道選擇,反而另一邊ball room嗰邊有多一種,而且仲有Pancake及Waffle,餐廳呢邊則冇。咁樣嘅安排未免唔太好,畢竟比咗相同價錢,座位係由酒店指定編排,卻令客人享用唔到相同嘅食品。客人排隊等待入座嘅位置窄小,職員由餐廳送遞嘢食到另一邊ballroom時,全冇蓋遮掩,穿插於許多人與人之間,難免唔係咁衛生。整體食物及飲品嘅供應、質素,均真的有極大嘅進步空間。平心而論,真係辛苦哂所有酒店職員,確實非常感受到佢哋好似好缺乏人手,但全都仍保持
,難以想像喺酒店食自助餐竟然好像食旅行團餐般
。幸好整體尚算整潔

食物供應嘅種類及質素,跟推廣短片中嘅真係差天共地
,不但選擇少,熱食唔熱,部份食品更由頭到尾都冇refill
。咖哩燴牛尾及咖哩牛腩算係全場較為好食嘅嘢。

整體食物及飲品嘅供應、質素,均真的有極大嘅進步空間。

平心而論,真係辛苦哂所有酒店職員,確實非常感受到佢哋好似好缺乏人手,但全都仍保持非常友善有禮嘅服務💯,尤其欣賞一位叫Jonathan嘅職員👍👍👍,非常誠懇有禮。

希望純粹係因為初開業,或疫情關係,或缺乏人手,而影響咗質素。

祈待不久嘅將來,或日後疫情緩和後,會有機會見到餐廳有所提升或改良。
  • 咖哩牛腩
  • 咖哩燴牛尾
2020-12-05 417 views
有幸第一天開的自助餐,抱着興奮又開心嘅心情盡早放工諗住可以大吃一場!雖然最後我遲到,我的朋友早到,send咗幅相過嚟俾我睇當時嘅環境,當堂有啲失落因為唔知係咪疫情嘅關係,佢哋原本食自助餐嘅地方擺放得好似食團體飯嘅地方一樣!睇介紹片說好的100款食物,好似唔見咗一半!唔知係咪因為做得一輪自助餐,佢哋會refill 食物的速度好慢,而且有啲等極都唔refill.不說太多,冇圖冇真相,都冇心機影,自己睇

睇介紹片說好的100款食物,好似唔見咗一半!

不說太多,冇圖冇真相,都冇心機影,自己睇

2020-12-02
維多利亞宮廷式聖誕盛典下午茶套餐歷山酒店*環境 * 啲枱排得好迫, 好似坐food court 咁 二人枱,係細過茶餐廳二人枱,仲有promotion 餐牌+咖啡砂糖盒放左兩個set + 2set茶壺+茶杯 ,加多隻碟都驚會跌落地下定位係$300/位既下午茶新開有八折,但真係唔係呢個水平既質素啲水晶燈係幾靚, promote d 食物相, 真係圖片只供參考, 實物差太遠⋯⋯期望越大,失望越大甜點🍽桂花鮮奶凍*奶凍正常味, 但係面頭個桂花凍 食落去係粉狀感覺*🍽抹茶岩石泡芙*冇抺茶味*🍽特濃布朗尼杏仁棒棒糖*外表係brownie一入口, 我唔知自己食緊咩,另有朋友話似蓮蓉味, 但都覺得韓國嗰款 整暖佢好食過呢個*🍽花綴香草白朱古力蛋糕*個花係糖霜,裝飾用唔好食正常。我哋三份入面,個蛋糕有兩份係圓形,一份係正方形,🙄造型唔standard 俾人感覺係個邊邊位 cut 唔到圓形 都照俾客*🍽自家製奶油霜紅茶蛋糕*個奶油霜 入口有啲膠膠地既感覺,又冇咩甜味,真係唔好食, 我朋友大啖咁試,一入口想吐。下面個蛋糕 冇茶味都唔緊要,仲要texture好似放左幾日既西餅($12 /3件嗰款)咁硬,
維多利亞宮廷式聖誕盛典下午茶套餐
歷山酒店

*環境 *
啲枱排得好迫, 好似坐food court 咁

定位係$300/位既下午茶
新開有八折,但真係唔係呢個水平既質素

甜點六件

甜點

🍽桂花鮮奶凍
*奶凍正常味, 但係面頭個桂花凍 食落去係粉狀感覺*

🍽抹茶岩石泡芙
*冇抺茶味*

🍽特濃布朗尼杏仁棒棒糖

🍽花綴香草白朱古力蛋糕

🍽自家製奶油霜紅茶蛋糕
*個奶油霜 入口有啲膠膠地既感覺,又冇咩甜味,真係唔好食, 我朋友大啖咁試,一入口想吐。下面個蛋糕 冇茶味都唔緊要,仲要texture好似放左幾日既西餅($12 /3件嗰款)咁硬, 呢一舊野最好食係上面個 白朱古力*

🍽鮮牛奶朱古力慕絲
*就係紫色嗰一舊,雖然個色真係 難啲估係朱古力,但呢個係正常朱古力慕絲味,普通自助餐貨色, 而且已經係甜點入面最好食的*

🍽鬆餅
*唔鬆化,硬⋯⋯同埋個 size 係正常既一半, 好似一開二咁*

鹹點4件  +  鬆餅

鹹點

🍽慢燒和牛粒伴日式山葵及豉油粉
* 除左凍冰冰 之外(一拎出嚟已經見到有少少油凝固左喺肉面) ,味道 正常*

🍽煙三文魚奶油麵包伴魚子醬及金葉
*味道 正常,但個三文魚表面, 好似 放左出黎幾粒鐘咁,同埋 唔睇menu 同 佢廣告啲相都唔知應該有金箔*

🍽鮮焗鮑魚酥伴松露醬
*全set 最正常 , 但完全唔知松露醬去咗邊*

🍽紅酒凍鵝肝配自家製窩夫
*個鵝肝醬勁鹹,個窩夫好似擺咗喺度幾個鐘咁既texture,又唔係脆又唔係soft *

最後 ,有咩可以令到Tea WG 既茶包都可以 唔好飲⋯⋯沖茶啲水唔夠熱⋯⋯啲茶都唔出味

Mocha 稀,味道麻麻

題外話:
女洗手間個廁格係真係勁窄,同埋冇嗰啲噴噴消毒廁板,連衛生垃圾桶都冇。
同埋洗手盆下面嗰啲掹紙巾,呢個design,一路洗手一路啲水好易就滴晒落去。
2020-12-04
$241 (Tea)
Dining Offer
Coupon
友人睇到呢間新開張酒店個buffet好似樣樣都有得食款式幾齊,環境宮庭式有幾靚幾有新鮮感,而且網上買定飛又有優惠,所以就決定你試吓,咁啱之前一日政府收緊咗變成二人一枱都有啲擔心,果然去到除咗餐廳buffet廳之外另外仲要開多三個宴會廳先至夠坐。buffet廳同宴會廳兩邊嘅嘢食係一樣嘅,但係宴會廳呢邊個setting就完全唔掂,即開生蠔嗰個位冇過濾水沖洗生蠔,只係用一兜死水嚟洗生蠔,感覺上全部污糟野都洗落去嗰盆水嗰度好唔衛生,食咗一轉之後冇信心再排第二次,而生蠔嘅味道係OK新鮮嘅。另外,個燒牛肉生到d血水多到流晒落去個砧板度切肉嗰個職員抹都抹唔切好似水咁流出嚟,好血腥,我唔敢食。鵝肝只係用個Gas爐上面一個煎pan仔嚟煎,每轉出嘅唔多,而且唔知點解總有啲係留咗比人哋所以最多都係供應到頭四個排隊嘅人有啲人排左幾轉都攞唔到,程序上好有問題囉。仲有,芒果拿破崙個千層皮又苦又有益味,我吐都吐唔切,從未食過咁難食嘅芒果拿破崙,另外朋友食一個啫喱係Axe洗潔精味,又係經典野,即整格仔餅燶到有苦澀味,我仲以為係朱古力味嚟,omg無樣掂嘅自助餐。

又苦又益拿破崙
燶咗格仔餅
2020-12-04 412 views
一向是北角海逸君绰酒店自助餐常客,因為環境,食物和服務質素都很好。知道同集團的歷山酒店餐廳Cafe A試業,推出聖誕自助餐,還有85折(每位$367 )今天帶老婆去試lunch buffet ,结果出事。自助餐座位安排於另一边宴會廳, 似是臨時加的埸地,食物放在臨時的長枱上。各種食物種類很少,凍海鲜只有青口,凍蝦和很細少的蝢,質素欠佳,刺身填纸,三文,八爪,甜蝦,都是低質欠新鲜,切牛扒一款,好靱,熱盤經典,春卷,星洲米,炒钣,炒菜,己經是最好的了,有一個很迷你的麵檔,甜品是少量慕絲杯和蛋糕,其他也不多提了,質素之低從未見過,可憐今天客人真不少,想都是慕名試新五星酒店buffet 而來,見到他們都面露不满神情,有些客人即場填投訴信,期望酒店認真好好檢討改善。同一價錢,我以後還是回北角海逸君绰吧,今天是浪費了一天休假和700多買了教訓。
2020-12-04 324 views
之前睇新假期介紹跟住係佢地個E-shop度買左午餐自助餐點知真係好差去之前問左冇代客泊車去到有但個阿叔態度好差又叫我地唔可以停架車係一個位叫我地揸去第二個位咁我地揸去第二個位佢又叫我地停低然後問佢咁可以泊邊佢又話幫我地泊到我地入到去架車都未泊,連車門都未關入到去真係好小野食好搞笑,有人可以切西冷比客;但唔可以切刺生比客刺生要寫紙,得4款:三文魚、鯛魚、八爪魚、甜蝦一台2個人,寫一張紙,每人得一件質素好一般然後全部熟食都係下欄野鴨、雞、薯仔、西蘭花、牛仔骨、炒飯無樣好食甜品,淨係雪糕好食,係哈根大師其仔甜品,賣相唔靚都唔好食生果,4樣,菠蘿、火龍果、蜜瓜、西瓜冷盤,得蝦、蜆$3xx一個人,唔值影相位都無乜,其實都唔值得去
之前睇新假期介紹
然後問佢
咁可以泊邊
佢又話幫我地泊
到我地入到去
架車都未泊,連車門都未關
入到去
真係好小野食
好搞笑,有人可以切西冷比客;但唔可以切刺生比客
刺生要寫紙,得4款:三文魚、鯛魚、八爪魚、甜蝦
一台2個人,寫一張紙,每人得一件
質素好一般
然後全部熟食都係下欄野
鴨、雞、薯仔、西蘭花、牛仔骨、炒飯
無樣好食
甜品,淨係雪糕好食,係哈根大師
其仔甜品,賣相唔靚都唔好食
生果,4樣,菠蘿、火龍果、蜜瓜、西瓜
冷盤,得蝦、蜆
$3xx一個人,唔值
影相位都無乜,其實都唔值得去
2020-12-04 345 views
大大話話食過無數次自助餐,第一次完全沒有食慾,連去攞嘢食都唔想攞,其實服務態度唔差,服務人員彬彬有禮,但都睇到佢哋力挽狂瀾,但係啲食材安排就真係..... 有興趣可以自己搏一搏. 另外,不知道是否疫情關係,他們會用宴會廳,唔知以為食緊婚禮自助餐。 我跟同行人士以為宴會廳差少少,問餐廳人員可否去今天睇睇有乜嘢好食, 他們都好有禮貌地帶我們到今天睇,也可以在正廳攞嘢食,唔睇由自可,一睇..........無言!

2020-12-04
非常失望,唔知食咗d咩1.我估疫情關係,所以要隔開。本身坐cafe 正廳被安排坐ballroom。前天confirm 個陣,完全無提及。當刻去到才知道,我已第一時間問是否一樣?職員誓神擘願話係一樣。Anyways 都入咗去。入到去就知道唔同。沒有熟食湯麵,沒有朱古力噴泉,沒有即戰績鵝肝。2.整晚好味的食物,完全沒有refill. Parma ham都幾好,可惜食咗2塊就無。3. 生蠔長期排隊,得一個人開,洗4.最後都係頂唔順,要求轉回cafe 那邊。可能實在有太多人投訴,原來很多人已一早要求轉回。P.S 叫咗經理幾次,可能佢哋都知搞唔掂,選擇唔理
非常失望,唔知食咗d咩

3. 生蠔長期排隊,得一個人開,洗

P.S 叫咗經理幾次,可能佢哋都知搞唔掂,選擇唔理
2020-12-02
$650 (Dinner)