早前留意到Hotel Alexandra係開幕前有個早鳥優惠。食下午茶有8折優惠,諗都冇諗就book咗❕點知開幕後唔少Foodie同YouTuber去試食完自助餐都一致劣評😨因為酒店承諾會改善嘅關係,諗住下午茶質素可能會比晚餐好,所以抱持着一試無防嘅心態照去試吓😊但係結果好明顯係我諗多咗😿 🎄維多利亞宮廷式聖誕盛典下午茶套餐 ($241.2/1)🍢鹹點六道🔅慢燒和牛粒伴日式山葵及豉油粉凍咗,完全唔似慢燒因為牛肉粒好韌😐🔅煙三文魚奶油麵包伴魚籽醬及金葉煙三文魚好腥,麵包有烘過,但由於凍咗同埋有濕氣所以好難咬開🔅鮮焗鮑魚酥伴松露醬鮑魚唔錯但食唔到松露味,同埋有塊有牛油味既腐皮,有啲格格不入,唔睇名唔會知道原來係鮑魚酥😿🔅紅酒凍鵝肝配自家製窩夫🧇鵝肝正常但食唔到紅酒味,窩夫凍咗淋曬🔅香辣炸雞鎚、煙肉卷鹹點中最正常,炸雞䭔都幾脆不過唔辣,煙肉卷不過不失。但係完全比人一種快餐店嘅感覺😯甜點7道🔅桂花鮮奶凍喺甜點中最正常嘅味道,奶凍幾smooth,亦都食到淡淡的桂花香👍🏻🔅抹茶岩石泡芙綠茶cream幾rich,但係泡芙好韌😩🔅特濃布朗尼杏仁棒棒糖唔係太鍾意隻杏仁味,內體好乾。平心而論好多IG sh

🎄維多利亞宮廷式聖誕盛典下午茶套餐 ($241.2/1)

🍢鹹點六道
🔅慢燒和牛粒伴日式山葵及豉油粉
凍咗,完全唔似慢燒因為牛肉粒好韌😐
🔅煙三文魚奶油麵包伴魚籽醬及金葉
煙三文魚好腥,麵包有烘過,但由於凍咗同埋有濕氣所以好難咬開
🔅鮮焗鮑魚酥伴松露醬
🔅紅酒凍鵝肝配自家製窩夫🧇
鵝肝正常但食唔到紅酒味,窩夫凍咗淋曬
🔅香辣炸雞鎚、煙肉卷

甜點7道
🔅桂花鮮奶凍
🔅抹茶岩石泡芙
綠茶cream幾rich,但係泡芙好韌😩
🔅特濃布朗尼杏仁棒棒糖
唔係太鍾意隻杏仁味,內體好乾。平心而論好多IG shop整得好食過佢🤥
🔅鮮牛奶朱古力慕斯
個Texture好硬似食緊棉花糖,一啲都唔似慕斯😢
🔅花綴香草白朱古力蛋糕、自家製奶油霜紅茶蛋糕
抱歉,真係好似一般好平既西餅店質素😭

🔅英式鬆餅配自家制英式奶油及果醬
一度以為果醬係茄汁😂呢個我唔評論因為我已經唔想食了

👉🏻其實一般酒店食下午茶,有一兩樣唔啱自己口味都實屬正常,但係今次只係有一兩樣係合格😩

👉🏻食緊嗰陣,我同朋友你眼望我眼,好似洞悉左大家對呢個下午茶嘅評價......真係未試過食淨咁多......😿

✔️服務方面,真係唔錯,侍應們態度良好。主動提供Wi-fi密碼,上茶時都會提醒客人小心熱燙👍🏻

希望佢真係可以努力改善,如果唔係真係浪費咗咁靚嘅裝修同埋服務...🤕

最後奉勸大家如果近期想去請三思,除非你好想去🙃

唔得呀❗️下次要去返間好啲嘅酒店食下午茶平衡一下😭
2020-12-20
Type of Meal
Tea
生日中午自助餐,有所改善大家好,今次係第三次寫食評啦😁首先同大家介紹一下牛扒,我同老婆都一致評價為好食,牛扒大概六成熟,肉質嫩滑,燒嘅火候啱啱好,值得為大家推介。👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼冷盤方面有蝦、青口、長腳蟹、翡翠螺、花甲等等。冷盤之中最值得推介的就是青口,感覺上比較新鮮,肉質較為彈牙。花甲有鮮味,洗得乾淨冇沙,其餘的只是一般沒有太大特別。👍🏼👍🏼👍🏼刺身方面款式太少,只有四款,有三文魚、鯛魚、墨魚、甜蝦。我沒有食三文魚,其餘三款都只叫了一次,因為三款刺身有室溫的感覺,感覺不太新鮮。另外,點刺身需要用點心紙,有一種食放題嘅感覺,完全與酒店感覺格格不入。👍🏼👍🏼熟食方面,有黑毛豬叉燒,西蘭花炒蝦球,雞肉豬肉牛肉串燒,咖喱炆牛尾,羊架,黑椒牛仔骨,意大利肉丸,雞扒,龍利柳等等。我覺得最值得推介的是咖喱炆牛尾和西蘭花炒蝦球。牛尾炆得好入味,非常有誠意。西蘭花縮到適中,蝦球爽甜彈牙值得一讚。👍🏼👍🏼👍🏼甜品方面,超過10款不同款式嘅甜品,其中我老婆點名嘉許的是芒果凍餅和栗子蛋糕。芒果凍餅最上層鋪滿芒果肉,下層夾住奶黃醬,不太甜;栗子蛋糕有香濃栗子味,而且一點也不甜非常好食。👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼飲品方面

生日中午自助餐,有所改善

大家好,今次係第三次寫食評啦😁

飲品方面,沒有太大特別,最想提出的就是玻璃杯過長,加嘢飲的時候玻璃杯需要傾斜,小朋友用落非常不方便,增加打爛玻璃杯的風險。

最後,環境方面,枱比較細小,枱與枱之間比較狹窄,但是沒有採用枱布是明智之舉。服務方面值得一讚,可能有客戶反映過人手不足,今天看到高層也到前線一同為客人服務,感覺到有誠意。服務員收碟的速度非常快,而且非常有禮貌值得嘉許。
2020-12-28 519 views
If all those previous negative reviews were true, Cafe A at Hotel Alexandra has truly turned it around. I was honestly a little iffy before coming, but now, I've only got good things to say. Large buffet spread with a good range of hot dishes, salads and desserts. Quick food refill and very prompt service. And the staff were extremely proactive. They took the initiative to offer me coffee and refill, and covered our jackets with coat covers. The chef at the carving station also asked me how I wa

And the staff were extremely proactive. They took the initiative to offer me coffee and refill, and covered our jackets with coat covers. The chef at the carving station also asked me how I wanted my roast beef. It is these minor acts that make me feel like this hotel is really trying. I will surely visit again.
2020-12-28
$388 (Lunch)
2020-12-17 908 views
看完大部分劣評後去試一試,可能因為沒什麼期望,到場一試反而覺得又不是太差。當然預期300幾元既自助午餐沒什麼特別款式,但熱熏味道好正常。特別驚喜的是羊架,不是太肥,但很嫩。凍蝦不錯,唯蟹腳較咸,但還是有蟹味。個人比較喜歡甜品,芒果拿破崙最為推薦。而且早前有人投訴沒refill ,今次沒有這情況。另外真的要讚賞餐廳的服務人員,態度超好的。整體來說都還可以。今次我是直接被安排坐在餐廳內,不是宴會廳,不清楚會否有影響。
2020-12-17 651 views
17/12 一年一度公司食聖誕午餐,今次選了新開的酒店食lunch buffet,未開業巳經訂枱,由於限聚令,枱之間有距離,不會太迫,食物方面,比想像中好,有改善,環保好,光線充足下次會再來食。
下次會再來食。

2020-12-16 623 views
Alexandra hotel cafe a-十二月初才開始營業,酒店設計風格是以維多利亞時期的華麗主題打造金碧輝煌的宮廷氣派,有不少打卡位🥰。在宮廷風cafe品嚐三層英式下午茶套餐,優雅的喝一杯英式下午茶☕️,確實很寫意。整體食物質素不算太差,二人套餐五百多元本來只包三層英式下午茶,另一盤鹹點是送的🥰,而且早訂位有八折。甜點除了泡芙綠茶味🍵比較怪及紫色的那個甜點比較甜外,其他食物都可以。送的鹹點雖然放涼了,但我覺得還好。最重要是環境真的很舒適,設計風格高貴典雅。
2020-12-14 658 views
Worst buffet ever!1. Sushi rice not marinated with vinegar2. Laksa without coconut milk3. Very limited food options4. Empty food trays not refilled5. Coffee liquor wasnt used in tiramisu6. Single ice-cream flavour7. Salad bar is worse than the pizza hut salad bar in old days8. Slow in collecting used platesThis hotel is charging the same price as Renaissance Hotel in Wan Chai or Park Lane in CWB. never again.
Worst buffet ever!
2. Laksa without coconut milk
3. Very limited food options
6. Single ice-cream flavour

• none
2020-12-09 1286 views
平時無寫食評,但今次真係要特登開個account寫出嚟警惕所有人千祈唔好中伏。首先,我哋係through KKDay 用85折book咗4位,事先已付費。安排入座時reception竟然話我哋有2位未比錢,後來要check多次先安排到入座。坐低咗無耐已經上tea set,但遲遲未有人落drinks。 舉手叫咗個女侍應過嚟,問有咩嘢飲佢答唔到。後來佢問完返嚟話我哋知,有奶茶咖啡檸茶檸水,問佢仲有咩揀話得呢啲,唔講以為去咗茶餐廳。後來再問多2個侍應,先知都有”西茶”揀 - Earl Grey或”英早”。然後突然再上多一碟鹹點 - 慢燒和牛粒伴日式山葵及豉油粉 + 大廚送嘅肥牛肉卷。 粒牛係凍嘅、韌嘅、兩邊煎到好乾。 條肉卷係送嘅,所以只好講句多謝。最底層嘅鹹點:- 煙三文魚奶油麵包伴魚子醬及金葉: 三文魚好乾、魚子醬無味、個包好硬- 鮮焗鮑魚酥伴松露醬: 睇返個menu先知原來有松露醬。你以為個酥係普通酥皮? 其實佢只係一小塊捲起左嘅脆腐皮- 紅酒凍鵝肝配自家製窩夫 : 乜原來有紅酒,我淨係見到上面有粒紅莓... 鵝肝正常,窩夫好似擺咗好耐,腍嘅英式鬆餅 配 自家制英式奶油及果醬- 個sc

最底層嘅鹹點:

英式鬆餅 配 自家制英式奶油及果醬
- 個scone recipe錯晒,一啲都唔鬆,根本就唔係scone嚟,只係一個好實嘅提子包
- 個clotted cream出水
- 液體狀嘅紅莓醬,個味道唔識形容... 我寧願你比超市買到嗰啲果醬我
- 個jam嘅器皿係似裝茄汁多過果jam

最上層甜點:
- 桂花鮮奶凍: 層桂花應該有1mm厚... 朋友話應該係佢食過落得最多魚膠粉嘅奶凍
- 抹茶岩石泡芙: 個puff係煙韌嘅,要拉扯先咬得開。個抹茶面有啲苦
- 特濃布朗尼杏仁棒棒糖: 正常
- 花綴香草白朱古力蛋糕: 我哋以為中間係好硬嘅cream,所以放棄咗。原來係白朱古力,貧窮真係限制咗我哋嘅想像...
- 自家製奶油霜紅茶蛋糕: 完全唔敢食個cream。朋友形容個蛋糕係乾咗嘅雪芳蛋糕
- 鮮牛奶朱古力慕斯: 有無食過明治朱古力橡皮糖? 就係類似咁嘅texture同味道
- Macaron: 搣開咗中間嗰層好似溶咗嘅果汁糖,最後唔敢試...

總結: d甜品全部都似大陸超市質素。最好味係壺茶,Tea WG有保證。

2020-12-09 575 views
3佰幾蚊的Lunch Buffet,嚴重中伏!!!! 從未吃過如此差的自助餐,我所坐的是貴賓廳,只是臨時放枱做catering的一個地方,所有安排都不是一般自助餐的格局。12:30pm去到放海鮮的位置沒有海鮮,熱葷位沒有熱葷。煮喇沙的麵檔位居然用普通打邊爐的gas爐,連沒有了火也不知道,很擔心我前面的客人吃了沒煮熟的喇沙有沒有肚痛。甜品也不想說了,芝士可能比其他人攞晒,見到。最好食的便是haagendaz杯裝雪糕。總括而言,差到無可再差,貼錢買難受,嬲爆!!!
3佰幾蚊的Lunch Buffet,嚴重中伏!!!!

總括而言,差到無可再差,貼錢買難受,嬲爆!!!
2020-12-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$350 (Lunch)
2020-12-08 864 views
見北角有間新酒店開左,想襯無咁多人諗住試下,點知食到一肚火牛肉生蠔鴨肝都好多人排隊,每次排隊都15至20分鐘,建議請多d,廚師生蠔d肉又薄,差過好多三至四百蚊既buffet ,完全唔值得排隊啲海鮮無都唔refill,好多空左都hea響度淨係食到頭round ,完全feel到唔想refill d野食燒牛肉要等成半個鐘有刺身紙點刺身 但刺身質素同平價放題一樣85折都600 蚊 去食放題都無咁嬲都係咁既質素 真心如果無改善唔會想再去
見北角有間新酒店開左,想襯無咁多人諗住試下,點知食到一肚火

燒牛肉要等成半個鐘
刺身紙點刺身刺身質素同平價放題一樣
85折都600 蚊 去食放題都無咁嬲
都係咁既質素
真心如果無改善
唔會想再去
2020-12-07
$600 (Dinner)
2020-12-08 341 views
歷山酒店由原來本年七月開張,因各種原因延遲至12月開張。11月知道可以網上訂購自助餐,立即訂咗第一個星期日中午。食過之後,整體用「好差」去形容。先講訂枱,網上比咗錢之後,喺11月下旬已有員工致電confirm。當日員工話知道我哋有長者,會安排我哋去大啲嘅Grand Ballroom,我仲唔該佢。喺食之前幾日,再有員工再致電double confirm,表現好細心。可惜,當天reception就比咗我哋坐Cafe A嗰邊,枱細、椅窄。完全同原來安排好唔同。(枱細、椅窄係因為我之後行去grand ballroom發現有比較)雖然家人說不要計較,但有如此安排係酒店F&B同事之間溝通不足。第二樣係食物,講真餐中午真係唔知食咗啲乜,係因為無一樣令人覺得出色有印象。反而有印象嘅係熱盤全部都凍嘅,係廚房嘅低級錯誤,無理由啲廚師無一個去睇啲嘢熟唔熟。反而grand ballroom啲嘢食係有水蒸氣。第三樣係設計,自助餐區個個煲都高身,個煲蓋未開已差不多頂到個玻璃架。(你如果有食過會知我講咩)。可能要搵日升起個玻璃架高少少。唔係今日見到有報紙話個buffet有9大指控,又話要更換廚師團隊,我都無諗住寫編
歷山酒店由原來本年七月開張,因各種原因延遲至12月開張。

唔係今日見到有報紙話個buffet有9大指控,又話要更換廚師團隊,我都無諗住寫編出來。

其實F&B個阿頭知唔知有咁多問題?

總結,「硬件好靚,軟件唔好提」是香港新常態?

後記,職員服務其實好好,不停收碟。呢個要讚

冷盤,壽司酸到爆
甜品,呢個正常,但已是全餐最好食
熱食,但無開爐而係凍食,乾到呢
Carbonara  pizza,唔敢食
2020-12-06
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$368 (Lunch)
甜品,呢個正常,但已是全餐最好食
  • Haagen  Dazs 雪糕
2020-12-07 640 views
一早係Klook 購買左歷山酒店High Tea,諗住同朋友慶祝生日。上網見酒店新開同價錢都算抵,每人一個甜品架。官網所顯示的相片都幾吸引,所以就決定一試。一坐低就見枱面好似無抹過枱一樣,成張枱都係餅碎,仲有樣用過既牙纖🤮即刻搵職位黎了解,佢地就馬上幫我地換左枱,感覺好番少少。好快就上晒兩架甜品盤,我地由下食到上,條三文魚多士,件多士一啲都唔脆,好似放左好耐感覺,淋晒。鮑魚,得個1/4隻同佢官網睇有一隻完全唔同,感覺似罐頭鮑魚個種。中層提子鬆餅,我從未食過咁難食既鬆餅,講衰啲KFC都好食過佢。用刀切都好難,又凍又硬。上層甜品,個紫色啫喱朱古力慕士,個慕士一啲都唔滑似粒狀餬仔咁,外皮啫喱一啲味都無。個抹茶泡夫一啲味都無🤮個海綿蛋糕,都係硬🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️成餐感覺一啲都唔良好,個裝修好土豪。野食又差🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️應該唔會再有下次了。
High  Tea
2020-12-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$250 (Tea)
Celebration
Birthday
2020-12-06 760 views
早前被網上一連串排山倒海嘅網絡宣傳吸引,歷山餐廳自家宣傳影片、各大媒體的文字,短片推介,看後無不令人食指大動於eshop繳付全費預訂更有85折早鳥優惠,真係手快有手慢無,趁著兩姊妹生日,逐拍板訂咗3/12維多利亞宮廷式聖誕盛典美饌自助晚餐,用餐時間為晚上6:30-10:30,成人85折後:成人$596.6 長者$511.1 小童$482.62/12歷山酒店終於正式開幕3/12我和家人成為歷山餐廳的坐上客期待期待晚上約5時50分抵達非常吸睛嘅Cafe A接待處,奇妙的晚上亦即將開始在沒有事前通知下被安排到宴會廳,向職員表明要坐歷山餐廳,獲得回覆是已安排好坐位。Ok!咁即係唔會改!再向職員了解兩邊食物是否一樣?職員回覆:一樣。記住佢話一樣㗎!在宴會廳坐了一會,諗住出去打吓咭,真係差d俾張長到拖晒地嘅枱布陰親攪到PK大約6時15分看見全場只有一位太太在取食物,便詢問職員A:未夠鐘點解會有人取食物?職員A往太太方向望一望:有冇人俾碟你?我:乜要人俾碟嘅咩?佢VIP嚟?擾攘咗一輪後職員B出現,我再問一次:自助餐未開始點解會有位太太取食物?職員B望一望位太太後:開始咗啦!我:未夠6:30就開始?冇

2/12歷山酒店終於正式開幕

3/12我和家人成為歷山餐廳的坐上客
期待
期待

職員A往太太方向望一望:有冇人俾碟你?
我:乜要人俾碟嘅咩?
佢VIP嚟?
職員B望一望位太太後:開始咗啦!
我:未夠6:30就開始?冇人通知嘅?
職員B:係呀!開始咗。

咁我都唔客氣,但好明顯係未開始囉,食物仲陸續擺放緊,繞場一圈後,目測食物有:

即開生蠔、壽司、龍蝦、翡翠螺、蟹腳、各式沙津、煙三文魚、中西湯、燒味(叉燒/切雞/燒鴨)、兩款薄餅、鰻魚烏冬、紅酒燴牛面頰、煎蝦、鮑片鵝掌、咖哩雞、飯、辣汁青口、花枝蘭花、臘腸菜芯、火雞、牛、煎鴨肝、喇沙湯米、中式糖水、聖誕姜餅、白朱古力噴泉、熱香餅、窩夫、棉花糖、聖誕朱古力樹頭蛋糕、大師雪糕(榛子朱古力/雜莓/紅莓/曲奇朱古力)、貴花糕、生果(西瓜/火龍果/蜜瓜/菠蘿)、刺身(劃紙仔:三文魚/吞拿魚/帶子/鯛魚/紅蝦)⋯⋯⋯

嘩!食物應有盡有,聽到都想食⋯⋯睇到就唔想食(熱葷)。自助餐剛剛開始食物已經唔熱,係微溫都冇,但未至凍,就像開完OT返屋企,亞媽留嗰碟飯餸未翻熱時。我要求唔高,但唔該你俾返少少溫暖我吖!雖然係自助餐,但都不會只求飽肚。食物要做到色、香、味俱全,每環緊扣,決一都會被打折扣。打開食物盤蓋已看得出已擺放一段時間,食物唔熱就注定失敗。
煎鴨肝總算是一道熱食,但個心都係唔熱,冇油香,媽媽為免浪費才KO晒,仲要係好似乞丐咁先有得食
師傅煎緊7塊鴨肝,當時只有一位小姐等候,我和媽媽便跟著排第二,三位,等到鴨肝煎好,排第一嘅小姐取了4塊,我伸手去取第5塊時,師傅遞給剛走過來的太太,話佢之前order,心想仲有2塊,所以都算數,誰不知師傅把餘下2塊鴨肝盛起並放於爐後面驚死我攞咗,仲話有人order咗。真係火滾
我問師傅為什麼我們排隊時唔出聲?唔問我們要幾多件?可以轉頭嚟攞?媽媽說個人都未嚟叫師傳俾我們先,師傅才勉強給我們!!
熱嘅唔掂!寄望冷盤及甜品
Sorry!龍蝦仲有雪氣、翡翠螺冇鮮甜味、食過最難食嘅棉花糖、似百寶膠嘅芝士蛋糕、dry過荷包嘅Tiramisu 、加鹽加水嘅喇沙米粉

怎麼宣傳片重點之一,烤瑞士芝士不見了!找來高級職員了解後,獲每人送上一片芝士飽(見圖)。聞名不如見面,宣傳片吹噓到咁勁,又配薯仔,又醬汁,又即溶⋯⋯依家係唔溶喺飽,唔溶喺口。
牛肉7支骨也不見了!焗酥皮龍蝦湯只是聖誕期間限定(24,25,26/12)!我和姐姐的生日餅等到9:00都冇踪影,要追問才跟進!
無聊走去Cafe A逛逛先知這邊多嘢食D:xx牛柳、xx排骨、xx豚肉、四季豆、xx雞、Tiramisu 、藍莓芝士蛋糕、布朗尼⋯⋯等,就連個白朱古力噴泉都大個好多,先前講好的”一樣”呢
即開生蠔、煎鴨肝、熱香餅不用排長龍,辛苦晒宴會廳工作嘅師傅

同一間酒店,同一樣的價錢,但係兩個唔同的體驗⋯⋯
2020-12-03
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$596.6 (Dinner)
Celebration
Birthday
北角歷山酒店的歷山餐廳 裝修維多利亞宮庭式 可打卡映相 午市$3?? 晚市$5?? 龍蝦 生蠔 長腳蟹 鵝肝晚市先有 質數壹般 供應緩慢 食後給人有伏的感覺 很多地方有代老闆的改善 如在宴會廰擺宴景觀都好 晚宴菜式價錢質素有代賞試。中午 有蝦 青口 蚌 刺身有三文魚 紅蝦 魷魚 等 熱食有牛扒 雞 鴨 炸魚 菜 抄飯 抄麵 .另㗎啡 茶等 冇果汁或飲品供應 可能要另叫 甜品有旦糕 雪糕 可惜雪糕有不夠凍 有少少溶的感覺 剌身中紅蝦和三文魚都可以 但不見拖羅和喜寧魚沙津有芝士也有但品種不多 結論有代改進出品或價錢

2020-12-03
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$386 (Lunch)
1. The hotel got lots of golden colour decoration, which seem to follow the style of Versailles’ Hall of Mirrors. 2. Tables are very closed to each other. Not good to be under Covid situation.3. Small table, not much space for spare plates. 4. Slow refill (abalone, lamb chop & lobster) & got long queue (duck liver & oyster). More staff/training in opening oyster & cutting beef required.5. Lids are heavy, difficult to take food. Use glass lids so that can see food clearly. Food labels disappeared
5. Lids are heavy, difficult to take food. Use glass lids so that can see food clearly. Food labels disappeared.
6. Choice limited compared to other dinner or even brunch buffet.
7. Tea/coffee in the buffet. No decaf coffee. Ordered chocolate but informed that normally it’s not included but got waived.
8. In general, we expect much more with this price tag.
2020-12-05
$600 (Dinner)